Letjelice/avioni BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

susc_ovjek

#301 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by susc_ovjek »

Dok vi govorite o propaloj avioindustriji ja idem u samogradnju kr2s-a

Image
drndalo

#302 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by drndalo »

Nije zanemariva lova i tu si u pravu, ali nije zanemariva lova imati ni avijaciju, presretacku posebno... Cak i da im TDI motore ugradimo, u ovoj zemlji, sa oba entiteta, sa ovakvom privredom, za tako nesto nema para... I nisu samo avioni problem, makar i polovni...

Problem su i piloti... Pilote ne mozes imati kad niko nece u vojsku, zasto?, jer je stanje=sranje... Niko ih ne *ebe ni za suhu sljivu, politicari komanduju ko ce biti komandant, a to je obicno najposlusniji, a ne najsposobniji, itd... Da bi imao lovacku avijaciju, makar i u rangu 30-ak sposobnih ljudi, moras imati bar 300-400 pilota, od kojih ce ovih 30 biti krem-de-la-krem... Da bi imao 300-400 pilota sve skupa moras imati bar 50-ak kadeta spremnih da se skoluju par godina u internatu, da znaju da su im plate dobre, i da im barem 15 godina nista nece faliti, a nakon toga mogu u civilstvo... Kod nas se ne zna ni sta ce biti za 5 godina, bil' piskili, il' bi kakili... Sta je sa onim momcima koje je Turska o svom trosku skolovala do nivoa F-5 ? Bice da rade u nekoj Rent-a-car agenciji... :evil:

Ovo sto pricam se vec par godina desava u HR, djeca nece u kadete, jer ne znaju sta ih ceka... Na konkurs Min. obrane, javljalo ih se po 4-5 komada... U generaciji... I dal' svih 4-5 moze zadovoljiti zdravstvene zahtjeve struke ? Obicno ne, pa im ostane 2-3 koji mogu... A zbog njih se ne isplati skolovati generaciju...

Sve je to samo posljedica loseg stanja svega u drzavi Danskoj... Ups, Danska ima lovacku avijaciju... ;-)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#303 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

kaboom wrote:
Toto wrote:....
kaboo spominje onu "privatnu" akrogrupu "Stars", :D :D, samo jedan od 4 pilota iz te grupe i to onaj najstariji I.K (1965)-sto nije ni Bosnjak ni Hrvart ni Srbin :lol: :lol:- ima preko 2000 sati naleta. Ne znam koliko je letio poslije 1990 ali bi stvarno moga imati izmedju 2100-2300 sati naleta. To prakticno znaci: da bi sadasnji srpski i hrvatski piloti trebali da lete izedju 80 i 100 godina da bi dostigli I.K.
Oli ga: I.K. vrijedi ko citava sadasnja srpskohrvatska eskadrila. :D
Koliko sam do sada uspio da primjetim jedino ti u ovoj raspravi si imao potrebu da pominjes nacionalnu pripadnost pilota kao neki faktor. U srpskoj avijaciji lete ljudi razlicitih nacionalnosti, kako se god da se izjasnjavaju, ja nemam problem s tim, ali to se vjerovatno ne uklapa u tvoju predstavu zlocestih bradonja koji progone sve koji nisu kao oni :-) . I.K. kog pominjes je poginuo prije 2 godine prilikom pada aviona na kom je letio, tako da to to sto ti pricas o njemu u sadasnjem vremenu pokazuje samo koliko nemas pojma o cemu pricas.

Naletio si vjerovatno na neki stari clanak o tim pilotima na netu (koji ti bjese ne treba :) ), a stvari koje nisi pronasao dopunjavas svojim pretpostavkama. Nije strasno reci da nesto ne znas, kao sto ti vec rekoh mnogo toga je drugacije u odnosu na vrijeme koje ti pominjes (JNA i SFRJ)

Niko ovdje ne spori da je jadan nalet i generalno stanje u avijaciji i u Srbiji i u Hrvatskoj, ali kao sto rece jefferson, obje te zemlje ce imati pravu vojnu avijaciju, u neko dogledno vrijeme ce obnoviti flotu. Za BiH je to veliko pitanje, meni se cini da je nece imati.

BiH je zemlja apsurda, pola neba joj kontrolise Srbija, pola Hrvatska, airpolicing ne znam da li je poceo da se naplacuje i ko ga vrsi (cini mi se NATO), a ni to nije zanemarljiva lova ...
De se ti bavi temom i onim glupostima koje pises i skupljas po netu a nemoj drzati predavanja ko je kakav.

Stvarno mi je zao za I.K. jer ga poznajem jos iz vremena dok je bio u vojnoj gimnaziji. I ne zelim vise polemisati o toj gluposti o privatnoj akro grupi.
Toto

#304 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

drndalo wrote:Nije zanemariva lova i tu si u pravu, ali nije zanemariva lova imati ni avijaciju, presretacku posebno... Cak i da im TDI motore ugradimo, u ovoj zemlji, sa oba entiteta, sa ovakvom privredom, za tako nesto nema para... I nisu samo avioni problem, makar i polovni...

Problem su i piloti... Pilote ne mozes imati kad niko nece u vojsku, zasto?, jer je stanje=sranje... Niko ih ne *ebe ni za suhu sljivu, politicari komanduju ko ce biti komandant, a to je obicno najposlusniji, a ne najsposobniji, itd... Da bi imao lovacku avijaciju, makar i u rangu 30-ak sposobnih ljudi, moras imati bar 300-400 pilota, od kojih ce ovih 30 biti krem-de-la-krem... Da bi imao 300-400 pilota sve skupa moras imati bar 50-ak kadeta spremnih da se skoluju par godina u internatu, da znaju da su im plate dobre, i da im barem 15 godina nista nece faliti, a nakon toga mogu u civilstvo... Kod nas se ne zna ni sta ce biti za 5 godina, bil' piskili, il' bi kakili... Sta je sa onim momcima koje je Turska o svom trosku skolovala do nivoa F-5 ? Bice da rade u nekoj Rent-a-car agenciji... :evil:

Ovo sto pricam se vec par godina desava u HR, djeca nece u kadete, jer ne znaju sta ih ceka... Na konkurs Min. obrane, javljalo ih se po 4-5 komada... U generaciji... I dal' svih 4-5 moze zadovoljiti zdravstvene zahtjeve struke ? Obicno ne, pa im ostane 2-3 koji mogu... A zbog njih se ne isplati skolovati generaciju...

Sve je to samo posljedica loseg stanja svega u drzavi Danskoj... Ups, Danska ima lovacku avijaciju... ;-)

Slazem se sa svim sto si naveo a izneseno samo potvrdjuje onu tezu: da je sve do ljudi i para, a da su avioni, aerodromi itd potrosni materijal i da su njima fascinirani samo oni koji ne znaju kako mirise kerozin.

Negdje sam vec spomenu primjer pukovnika avijaceije- komadanta aerodroma, elitni letac koji je samo nekoliko godine pred penziju digo ruke od svega i napustio vojsku. razlog je bio taj sto mu je kapu poceo da kroji neki dundzer, magacioner koji je o avijacija znao samo da lista trebovnice iz knjige opisa i odrzavanja i novinarsku patku da poljoprivredni avion za komarce kosta 2 miliona $ i nista vise.

Poslije raspada Yu zemlje su naslijedile ostatke dobrog RVO i PVO sistema, kojeg su dodatno razvalile - iz raznoraznih razloga. Nema ni teorijske sanse da sadasnji vojni i politicki sistemi naprave kvalitetno RV.
Srbija ima nesto starih kadrova vrhunskih znalaca avijacije ali nema para. Ako budu okupili taj strucni potecijal i rastjerali oko njih politicke krpelje i metilje imaju sansu da nesto stvore.
Hrvatska ima vise para od Srbije ali nesto manji potencijal u kadrovima, s tim sto je kod nih vec pocela dezinfekcije i deratizacija generala i politicara sa tri razreda zanatske skole, pa je u tome njihova prednost.

BiH nema nista od ovoga. To je sada mahana ali moze biti velika prednost za blisku buducnost. Vise sanse imaju oni koji nesto prave od nule nego oni koji krpe lesinu.

Jedina istinska sansa za dobro ratno vazduhoplovstvo na Balkanu je ulazak u NATO, koji ce nametnuti svoje standarde i komandu, ne samo u tehnici vec i u kadrovima - od protivpozarca na pisti, do ministra odbrane.

Udju li ove tri zemlje u NATO gotovo 100% sam siguran da ce letacka akademija za sve balkanske borbene pilote biti u Mostaru, remontni zavodi u Rajlovcu, Batajnici i Zagrebu itd.
Ni jedna od balkanskih zemalja nije finansijski mocna da ima sve sto je potrebno za RV a ne mogu cekati 30-50 godina da ekonomski toliko ojacaju da imaju i jare i pare, pa ce morati pristati na diobu i zajednicko koristenje nekih resursa.
Zelenas

#305 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Zelenas »

Mislim da nema sanse da se u Mostaru napravi balkanska akademija, jer ce i Hrvatska i (pogotovo) Srbija insistirati na tome da je "logicno" da kod njih bude akademija, iz raznoraznih razloga.

Drugo, Hrvatska je nedavno (ako nije patka) nudila Srbiji 20 mil. USD godisnje, kako bi preuzela kontrolu njihovog neba.
To je bio skandal u Hrvatskoj, mada je ideja/ponuda razumljiva, jer bi smanjili troskove na minimum a opet bi imali zasticeno nebo.

Srbija ima te 29-ke koje mogu za 15 minuta biti u ZG/SA/SKO te je logicno da budu regionalni cuvar neba.
Kad svi udju u NATO (osim Srbije, vjerovatno) bice zanimljivo vidjeti da li cemo trositi novac na nabavku i odrzavanje izuzetno skupe opreme, ljudstva i samih aviona (skolovanje jednog borbenog pilota u BG kosta cca. 2 mil. USD, iz prve ruke, Madjari u pitanju). Ajmo na papir avion plus oprema plus pilot. Pa kad poleti, mora da skrene odmah lijevo il desno jer ce uci u zracni prostor druge drzave pa ce ga oboriti bezveze.
Ljudi kako cemo, bolan, imati borbenu avijaciju kad supersonicni avioni prelete BiH za 10 minuta?
Isto je i sa ostalima, ostalo su fantazije i zelje za predominacijom.

Mada, da se pitam, ipak bih uzeo neke SU 27 il' neki dobar novi MiG-29 plus S-400 :D
drndalo

#306 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by drndalo »

Mada, da se ja pitam, pitao bih tebe otkud ti za to lova frajeru, otkud lova ??? :wink:

Air policing nad teritorijom druge drzave moze ici, ali ja ne znam da je vidjen osim u NATO-u (tako da ova ideja sa svima u NATO-u osim Srbijom, a ona cuva Hrvatsko nebo, ima rupu...)... Kosta puno vise od 20 mil. godisnje (pitaj SLO), a i da nije ovoga u/izvan NATO-a, malo je prerano za takav aranzman na relaciji HR/SRB, politicki...

Ni SB vazduhoplovstvo nije u takvom stanju da nekoliko godina to moze raditi bez problema koji zahtijevaju debelu popunu vojnog budzeta... Modernizacija aviona, oruzja, generalke motora i "karoserije", kvalitetno skolovanje dovoljnog broja pilota...

Elem, najvjerovatnija solucija bi bila da taj "posao" dobiju npr. Talijani sa F-16, kao nastavak SLO angazmana... Ostalo je u narednih 10 godina, mlacenje mrtvog konja...
Zelenas

#307 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Zelenas »

drndalo wrote:Mada, da se ja pitam, pitao bih tebe otkud ti za to lova frajeru, otkud lova ??? :wink:

Air policing nad teritorijom druge drzave moze ici, ali ja ne znam da je vidjen osim u NATO-u (tako da ova ideja sa svima u NATO-u osim Srbijom, a ona cuva Hrvatsko nebo, ima rupu...)... Kosta puno vise od 20 mil. godisnje (pitaj SLO), a i da nije ovoga u/izvan NATO-a, malo je prerano za takav aranzman na relaciji HR/SRB, politicki...

Ni SB vazduhoplovstvo nije u takvom stanju da nekoliko godina to moze raditi bez problema koji zahtijevaju debelu popunu vojnog budzeta... Modernizacija aviona, oruzja, generalke motora i "karoserije", kvalitetno skolovanje dovoljnog broja pilota...

Elem, najvjerovatnija solucija bi bila da taj "posao" dobiju npr. Talijani sa F-16, kao nastavak SLO angazmana... Ostalo je u narednih 10 godina, mlacenje mrtvog konja...
:mrgreen:

nisam ja spominjao lovu :D

Kazem, sto se tice navodne ponude Hrvatskoj, to moze biti patka iz njihovih dnevnopolitckih razloga da ispadne kako, eto, Cetnici sada brane Rvate od njihovih saveznika. Mislim da je to bilo u jeku kampanje za predsjednicke izbore.

Srbijansko vazduhoplovstvo, kao i sva ostala, su u krizi, sto je razumljivo.
Nesto NATO, nesto izmedju sebe, uglavnom skrseno i jadno.

Pricao mi je profi pilot prije nekoliko dana da su G2 i G4 osvajali nagrade za najbolje avione u klasi (trenazni i laki lovci, ako se razumijem dovoljno), prije dvije decenije. Danas ih ima 250 u Libiji! I oni uberu fine pare na tome.

E da je srece pa da i mi pokrenemo Soko bilo bi i za nas hajra, pa bi mogli i racunati na neku domacu buducnosti, pa makar samo za skolovanje pilota.

Ovako, Ameri ce nam uvaliti svoje smece (F-16 koji hoce da talnu balkanskim zemljama je bas smece) i mi cemo se hvaliti kako imamo moderan avion.
Toto

#308 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

Zelenas wrote:
Danas ih ima 250 u Libiji! I oni uberu fine pare na tome.

.
Koga, cega 250. A nije genitiv??
Zelenas

#309 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Zelenas »

G2 i G4, nije genitiv - avion :D
Toto

#310 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

Zelenas wrote:G2 i G4, nije genitiv - avion :D
nejma sanse da ih je 250 u Libiji
to si ti nesto pomjeso Arape i Srbe :D :D

nejam Gadafi ni deva 250 komada
a ne galebova
simpozijum delirijum

#311 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by simpozijum delirijum »

Toto wrote:
Zelenas wrote:G2 i G4, nije genitiv - avion :D
nejma sanse da ih je 250 u Libiji
to si ti nesto pomjeso Arape i Srbe :D :D

nejam Gadafi ni deva 250 komada
a ne galebova
joj ! :lol:
u neka davna sretnija vremena bili su planovi da se proizvede oko 250 "Super galebova "(G-4) i za domace i za strano trziste
danas ih leti oko 10-15 komada od ukupno oko 60 proizvedenih do pocetka rata
a "Orao" (J-22 )?
propo' projekat od pocetka , glupa suradnja sa Rumunima u duhu nesvrstanosti i 'oslonca na vlastite snage", Britanci nisu htjeli dati licencu za novi motor , Viper motor na Orlu i Super galebu je druga generacija motora ( tamo nekih 50 godina iza !!) a danas su pogonske grupe na avionima 4-5 generacije !
Libija i Mijamar (Burma bivsa ) i dalje imaju nesto aktivnih starih Galebova (G-2) trenutno mozda oko sveukupno 20 komada od oko 50 -ak prodanih u doba Tita
Libija narucuje Jak-130 i Su-30 i Su-35 od Rusije ( moj favorit ! mashina smrti na nebu ! Suhoj 35 BM !)
i ne bulaznite o jakosti Srbije , Hrvatske i pogotovo Slovenacke avijacije , tjerate me na smijeh! :lol:
ponavljam ;
ako Hrvatska i Srbija mogu dici ukupno bar 15 mlaznih borbenih aviona ? ( a da se pola ne srusi na prvu livadu a o borbenoj vrijednosti ne treba niti pricati :D )
ja vam svima pivu kupujem do kraja zivota !

Makedonci su bili jaki sa Mil-24 i UH-1 te Su-25 kada su se tukli sa Albanskom gerilom , ali i oni su sada popuslic ( nedaju im NATO-vci :x )
simpozijum delirijum

#312 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by simpozijum delirijum »

samo da nadopunim prethodni post kao dokaz mojih tvrdnji o jadu i cemeru RV i PVO Balkanskih banana-drzava
pilot je ziv srecom ( avion se upravo se vratio sa remonta ! :?: ) "Orao" unisten
Pilot major Slobodan Jocić danas oko 12.20 zbog nemogućnosti izvlačenja stajnog trapa na avionu "Orao",
bio je prinuđen da napusti letelicu koja se potom srušila u reonu Knićkog jezera kod Kragujevca, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću Petar Bošković rekao je za Emg.rs da je pilot koji se katapultirao "živ i zdrav" i da je leteo u sklopu redovne obuke.

Šef Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić je potvrdio da je reč o vojnom avionu i naveo da se prema informacijama kojima on raspolaže pilot katapultirao i da je preživeo. Pripadnici tog sektora krenuli na mesto nesreće, rekao je Marić
Izvor: http://www.emg.rs/vesti/srbija/123611.html
Toto

#313 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

simpozijum delirijum wrote:samo da nadopunim prethodni post kao dokaz mojih tvrdnji o jadu i cemeru RV i PVO Balkanskih banana-drzava
pilot je ziv srecom ( avion se upravo se vratio sa remonta ! :?: ) "Orao" unisten
Pilot major Slobodan Jocić danas oko 12.20 zbog nemogućnosti izvlačenja stajnog trapa na avionu "Orao",
bio je prinuđen da napusti letelicu koja se potom srušila u reonu Knićkog jezera kod Kragujevca, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću Petar Bošković rekao je za Emg.rs da je pilot koji se katapultirao "živ i zdrav" i da je leteo u sklopu redovne obuke.

Šef Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić je potvrdio da je reč o vojnom avionu i naveo da se prema informacijama kojima on raspolaže pilot katapultirao i da je preživeo. Pripadnici tog sektora krenuli na mesto nesreće, rekao je Marić
Izvor: http://www.emg.rs/vesti/srbija/123611.html
nek je pilot ziv i zdrav
i nek nije do nas
jebo avione
hidrauliku i stajnio trap je ionako radila prva petoljetka :D :D

a jel istina da su Srbi kupili od izraelaca satelit za 40 miliona $....
sad kad imamu satelite- i to izraelske- ne trebaju im vise Galebojvi i Orlovi
drndalo

#314 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by drndalo »

Nemaju satelit, nego je neki Ministar nesto potpisao, Drzava nije ispunila finansijske obaveze iz ugovora, a sad ce tuzbom da ih "odvedu na kanal"... Jer sumnjam da nije Londonski sud nadlezan za sporove, a tamo se zna sta se desava ako nesto potpises a ne ispunis...

Glede Makedonaca, imali su nekoliko operativnih Su-25, za vrijeme sukoba. I tu je broj nisko jednocifren, i naravno tajan...
Toto

#315 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

drndalo wrote:Nemaju satelit, nego je neki Ministar nesto potpisao, Drzava nije ispunila finansijske obaveze iz ugovora, a sad ce tuzbom da ih "odvedu na kanal"... Jer sumnjam da nije Londonski sud nadlezan za sporove, a tamo se zna sta se desava ako nesto potpises a ne ispunis...

Glede Makedonaca, imali su nekoliko operativnih Su-25, za vrijeme sukoba. I tu je broj nisko jednocifren, i naravno tajan...
kako im je pobjego
drndalo

#316 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by drndalo »

Ko im je pobjegao ? Satelit ?
Toto

#317 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

drndalo wrote:Ko im je pobjegao ? Satelit ?
pa satelit
za 40 miliona $ su im rusi mogli dva pirocanca lanasirat u satelitu
i kako je moguce da srbija kupuje satelite od Izraela pored Rusije
drndalo

#318 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by drndalo »

Nije im pobjegao, nisu imali para za to...

Mislim da nije bio satelit u pitanju, nego neki dil sa visegodisnjim koristenjem nekih resusrsa nekog(nekih) satelita...

Nesto Balkanskog tipa, potpises zakup za neki npr. TV satelit za gledanje u zap. africi, ali zaboravis da ti za to treba i zemaljska oprema, ljudi, znanje, i da od totalnog troska za koji se na kraju ispostavi za bi kostalo sve skupa 100 mil. imas neku mogucnost da bi mozda mogao obezbijediti 40 mil. kroz period od 20 god...

Pojednostavljujem i lupam, ali princip je takav...

Ili kad bi nama sada Ameri dali povoljno, na poklon 16x F-16 jednosjed, i 3x F-16 dvosjed, a mi "samo" da ih modenizujemo, naoruzamo, remontujemo, kupimo jos 20x rezervni motor koji ce se koristiti kada ovi iz aviona idu na duzi remont, zemaljsku opremu, nabavimo vojnu bazu gdje ce biti stacionirani, skolujemo bar 500-tinjak ljudi koji su minimum da bi tako nesto moglo funkcionisati, nabavimo i instaliramo sisteme veze i navodjenja za te letjelice... Uh, umorih se...

Elem, kad bi sada nama neko tako nesto rekao, kod nas se ne bi mogla naci kvalifikovana grupa ljudi, cak i relativno strucnih, sa dobrim namjerama, koji bi znali sve to izracunati u +-20% tacno, da se npr. ti troskovi mogu planirati u budzetu za narednih 20 godina... U Srbiji bi se naslo vise takvih ljudi, ali nedovoljno i kolicinski i kvalitativno za tako megalomanske zahvate kakve su nasi politicari sposobni zamisliti... Cak i da imamo to da platimo, a nemamo... :x
Toto

#319 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

bolje bi bilo da su za ovih 40 mil$ kupili djeci motornih jedriklica pa nek lete po aeroklubovima
drndalo

#320 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by drndalo »

Naravno da bi bilo bolje, cak i za nas odrasle (ko fol...), a ne samo za djecu... ;-)

Pa i nisu kupili to, samim tim nisu potrosili 40 mil. (bar ne na to...), i na to ce Izraelci da se zale, te da dobiju neku "pravednu" kompenzaciju...
cranberries

#321 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by cranberries »

edit
Last edited by cranberries on 04/06/2010 12:58, edited 1 time in total.
cranberries

#322 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by cranberries »

salu na stranu....

evo od Icar Air ( Tuzla ) njihov avion
Image
cranberries

#323 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by cranberries »

Image
cranberries

#324 Re: Letjelice/avioni BiH