Povrat poreza

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
channel10

#301 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

Ricken wrote:channel10@:

1) Ako radiš, poreznu karzcu bi trebao imati. Imaš zahtjev na stranici PUFBIH, njega popuniš i predaš sa dokumentima, a bilo bi normalno da ti to predaju ljudi iz firme.

2) Vjerovatno treba, reći će ti sve na licu mjesta.
Hvala :thumbup: . Javim kad sve zavrsim.
_aja_

#302 Re: Povrat poreza

Post by _aja_ »

1) Ako radiš, poreznu karzcu bi trebao imati. Imaš zahtjev na stranici PUFBIH, njega popuniš i predaš sa dokumentima, a bilo bi normalno da ti to predaju ljudi iz firme.

Mala replika, nije "normalno" da zahtjev za poreznu karticu predaje neko u njegovo ime. To jeste bila praksa u prvom momentu da bi se lakse krenulo, a porezna kartica je inace njegov licni dokument koji treba da dostavi prilikom zaposlenja kao i sve ostale dokumente.
Ricken

#303 Re: Povrat poreza

Post by Ricken »

_aja_ wrote:

Mala replika, nije "normalno" da zahtjev za poreznu karticu predaje neko u njegovo ime. To jeste bila praksa u prvom momentu da bi se lakse krenulo, a porezna kartica je inace njegov licni dokument koji treba da dostavi prilikom zaposlenja kao i sve ostale dokumente.
S obzirom na zakonsku solidarnu odgovornost, i u interesu poslodavca je da bude uključen u lične u vrijednost ličnog odbitka koju uposlenik želi da ostvari. Postoje slučajevi gdje poslodavci nisu pratili mjenjanje ličnih odbitaka, a uposlenik nije bio informisan, pa kad su se konkretni uvjeti izmjenili, poslodavac je nastavio koristiti lične odbitke koje kasnije PUFBIH u toku kontrole nije priznala, i krenula u proceduru naplate od društva. Odgovornost je solidarna i u interesu poslodavca je da bude uključen u proces.
channel10

#304 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

Otici cu onda do firme i traziti da kopiram svoju poreznu karticu, ali i tu ce biti zezanja jer ce biti de napisi zahtjev da ti se izda bla bla bla, ali sta cu sad, nema mi druge ako je tako.

Maloprije mi prijatelj rece da ne treba ovjeravati ove ugovore, da valjda mogu kopije. Nadam se da tako moze jer ako bude trebalo ovjeravati, ima da me oderu na ova dva ugovora (navodno ovjera jedne stranice 2KM).
karanana

#305 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

a za sta ce ti porezna kartica?
channel10

#306 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

karanana wrote:a za sta ce ti porezna kartica?
Valjda treba kod predavanja dokumentacije za povrat poreza na osnovu stambenog kredita.
karanana

#307 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

Ne treba

Sent from my iPhone using Tapatalk
LunaLati

#308 Re: Povrat poreza

Post by LunaLati »

Da li se može ostvariti povrat poreza ako se nije radilo cijelu godinu ?
Locker

#309 Re: Povrat poreza

Post by Locker »

Jutros sam bio u poreznoj upravi na Ilidži. Evo spisak potrebne dokumentacije:
1. GDP 1051
2. kopija ugovora o kreditu
3. kopija kupoprodajnog ugovora
4. orginal potvrda od banke o plaćenim kamatama
5. uvjerenje sa suda o neposjedovanju druge nekretine
6. izjava (ovjerenja u opštini) da se prvi put rješava stambeno pitanje
7. GIP obrazac - 1022.

EDIT: Platio sam 20KM za broj 4 (IntesaSanPaolo) i 5KM za broj 5. Jutros oko 9 sam počeo "ganjati papire", u 12 sam već predao u poreznoj. Veliki lajk za tete u poreznoj na Ilidzi.
Last edited by Locker on 25/03/2014 16:55, edited 1 time in total.
channel10

#310 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

Locker wrote:Jutros sam bio u poreznoj upravi na Ilidži. Evo spisak potrebne dokumentacije:
1. GDP 1051
2. kopija ugovora o kreditu
3. kopija kupoprodajnog ugovora
4. orginal potvrda od banke o plaćenim kamatama-dobio dzabe u banci (Intesa)
5. uvjerenje sa suda o neposjedovanju druge nekretine- 10KM+1KM posta
6. izjava (ovjerenja u opštini) da se prvi put rješava stambeno pitanje- 2KM
7. GIP obrazac - 1022.
Ja sam vecinu papira izvadio danas i jos cekam sa suda ovo uvjerenje i ZK izvadak

Znaci na ovaj spisak treba dodati:

8. ZK izvadak- 10KM+1KM posta
9.kucnu listu, - 2KM
10.Uvjerenje uprave za imovinsko-pravne i geodetske poslove i katastar nekretnina Opstine te i te, da ne posjedujes nepokretnu imovinu za stanovanje.-2KM+1KM posta

Znaci ovih 10 dokumenata treba predati u poresku upravu i vaze za ZDK.

Gore cu napisati troskove za svaki dokument.

Jos samo trebam popuniti ovaj prvi obrazac-GDP 1051
karanana

#311 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

znaci spiskovi se ocigledno razlikuju od opstine do opstine.

i da se najebem intesi svega po spisku lihvarsko chifutsko zabarskog za povecanje naknade za 100% za komadic posranog papira sa 10 KM na 20 KM. znaju da raji to treba i da ce raja platiti. jedite govna zabari, drago mi je da sam nedavno za sva vremena zavrsio sa vama.
vergllo

#312 Re: Povrat poreza

Post by vergllo »

Apsolutno! INtesa banka je zaslužila poseban forum. Naplaćivati 20KM za običan komad papira koji nije ništa drugo nego dokaz da da si njihov klijent je sramotno i omalovažavajuće za svakog građanina! Time su pokazali koliko im je stalo do klijenata i ovo je opomena za sve vas koji se namjeravate zadužiti kod njih da to ne činite. Jedan običan dokaz napalćuju 20KM samo zbog toga jer su svejsni da je klijent bespomoćan i da bez tog papira ne može ostavariti povrat poreza. Između ostalog,prošle godine mi je Grawe osiguranje isti papir dalo potpuno besplatno a i ostale banke naplaćiju simboličnu cijenu od 5KM. Samo ovi lihvari ponižavaju klijente i građane!
Locker

#313 Re: Povrat poreza

Post by Locker »

Intesa je poslije Rajfajzen definitivno najbezobraznija banka. Nazalost, osuđen sam da im budem klijent do februara 2022. godine. :D
Nakon što sam uzeo stambeni kredit sa kamatom od 5.85%, povećali je na 6.85%. Ako ne želim da mi i ovu kamatu povećaju moram imati otvorenu štednu knjižicu i kreditnu karticu (20KM godišnje). Možeš im biti ne znam kakav klijent opet ćeš dodatne usluge skupo plaćati: internet bankarstvo 4KM, sms 2.5KM, itd... Imaju neke pakete usluga koji su opet bezvezni i preskupi u odnosu na konkurenciju.
Uglavnom, u širokom luku ih treba izbjegavati. :/
karanana

#314 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

Locker wrote:Intesa je poslije Rajfajzen definitivno najbezobraznija banka. Nazalost, osuđen sam da im budem klijent do februara 2022. godine. :D
Nakon što sam uzeo stambeni kredit sa kamatom od 5.85%, povećali je na 6.85%. Ako ne želim da mi i ovu kamatu povećaju moram imati otvorenu štednu knjižicu i kreditnu karticu (20KM godišnje). Možeš im biti ne znam kakav klijent opet ćeš dodatne usluge skupo plaćati: internet bankarstvo 4KM, sms 2.5KM, itd... Imaju neke pakete usluga koji su opet bezvezni i preskupi u odnosu na konkurenciju.
Uglavnom, u širokom luku ih treba izbjegavati. :/
apsolutno isti slucaj ko i kod mene i sa duzinom kredita i sa kamatom i sa povecanjem sa 5.85 na 6.85. zbog euribora. a kad je euribor pao za 4 procentna poena nigdje ih.

sto se tice ove naknade za placenu kamatu, da smo normalno uredjena zemlja, banke bi bile duzne da nam na kraju godine bez dodatne naplate posalju prikaz naseg stanja kredita, placene kamate, preostale glavnice i sl.
ali posto kod nas vlada bezakonje i nema kontrole jer fba radi u korist banaka koje je hrane i finansiraju fba enormne plate....karina smo.
van Basten

#315 Re: Povrat poreza

Post by van Basten »

a eto, ta ozloglašena Raiffeisen banka taj komadić papira uopšte ne naplaćuje. Ja nisam ni izjavu uopštini platio ništa tako da mi je jedini trošak onih 5km za zk potvrdu (doduše 5x2, jer mi treba i za ženu potvrda)
channel10

#316 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

Danas sam hvala Bogu sve zavrsio i predao :) . Hvala Rickenu i ostalim koji su mi pomogli oko svega ovoga :thumbup:

Sto se tice Intese i ovog papira, ja ga dobio dzabe. Djevojka mi daje papir i ja hocu da platim, kad ona rece: taman posla da jos i ovo placas :) . Dovidjenja, prijatno :)
Sto se tice svih papira, sve me je izaslo oko 30KM.
nia3

#317 Re: Povrat poreza

Post by nia3 »

Da li je iko ove godine dobio rješenje za povrat poreza od Porezne uprave?
karanana

#318 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

rano je sine jos. krenu tamo nekad od jula. meni je prosle godine stigo tek u septembru cini mi se.
bez panike.
channel10

#319 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

nia3 wrote:Da li je iko ove godine dobio rješenje za povrat poreza od Porezne uprave?
Ja sam dobio prvu kovertu. Ne znam kad treba doci druga jer mi je ovo prvi povrat poreza.
karanana

#320 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

haj ne zezaj. vec ti stigla prva koverta? svaka cast. koja opstina?
channel10

#321 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

karanana wrote:haj ne zezaj. vec ti stigla prva koverta? svaka cast. koja opstina?
Jest Boga mi i to prije nekih 20-ak dana. Opstina Zenica. Predao papire krajem marta (par dana prije isteka) i stigla koverta za manje od mjesec dana od predaje papira.
nia3

#322 Re: Povrat poreza

Post by nia3 »

Meni je prošle godine u aprilu stigla prva koverta, krajem aprila, a novac sam dobila sredinom juna, zato mi je sad čudno što nema još prve koverte.
moke_31

#323 Re: Povrat poreza

Post by moke_31 »

van Basten wrote:a eto, ta ozloglašena Raiffeisen banka taj komadić papira uopšte ne naplaćuje. Ja nisam ni izjavu uopštini platio ništa tako da mi je jedini trošak onih 5km za zk potvrdu (doduše 5x2, jer mi treba i za ženu potvrda)
Ja sam potvrdu o plaćenim kamatama izvadio u Unikredit bez naknade i može se izvaditi u bilo kojoj poslovnici. Potvrda u opštini Novi Grad se ne plaća a bezveze sam izvadio ZK - 10 KM, nije uopće trebao, tako da sam samo izvadio ovu potvrdu u ZK uredu i na jednu potvrdu stavio i sebe i suprugu, tako da si bezze nadio dvije potvrde :D , more i na jednu :-D

A ovo sa Intesom fakat nije normalno, za običan list papira i pečat banke 20 KM???? :evil: :evil:
moke_31

#324 Re: Povrat poreza

Post by moke_31 »

Ljudi ima li koverti?
dablO7

#325 Re: Povrat poreza

Post by dablO7 »

Nema. :sad:
Meni u opštini Novi Grad rekli da ove godine možemo očekivati isplatu tek pred kraj godine.

Kao imaju bruku zahtjeva za povrat i drugog posla...tako da neće biti brzo kao prošle godine, kad je bilo u ova doba otprilike...Zapravo, kad bolje razmislim, u ovo doba prošle godine sam već bila i potrošila sve... :-)
Post Reply