Klodovik wrote:citroen wrote:whow wrote:U biti nije tesko izracunati sta je precjenjeno a sta nije . Vecina tih komponenti i djelova koje se koriste na globalnom auto marketu dolaze od istih dobavljaca i koperanata , cjene se znaju kao i kvaliteta i performanse . Danas postoje globalne masine , globalne transmisije koje koriste desetine proizvodaca . Ponekad je razlika samo u bedgu na haubi a ostalo sve isto. Nije nikakva tajna da Amerikancima recimo treba 1500-2000 dolara vise da sastave isto auto u compact klasi nego sto je to slucaj kod Japanaca . Toyota Matric - Pontiac Vibe . Uz to Japanci ponovo bolje sastave auto nego Ameri .Ista je stavr i u Europi . VW-ov radnik ima duplo vecu platu nego Toyotin radnik u Japanu , veca su izdvajanja , i razno razni porezi i dadzbine tako da je Golf u stratu jos dok mu se nije niti jedan sefaf zavrnuo puno skuplji od recimo jedne Toyote Corolle ili Mazde 3 . Na osnovnom modelu Golfa 5 u Americi VW je imao manje od 400 dollara profita a jos je uvjek bio dvije -tri hiljade skuplji od konkurencije.Vw ce imati realne cjene kada izmjesti proizvodnju iz Njemacke u zemlje sa jeftinom radnom snagom do tada ce biti precjenjen i tu nema pomoci.
Mozda u Americi je mazda 3 ili corolla jeftinija od golfa,ovdje je druga prica..svi ovi su u startu skuplji od golfa ali i bolji,ali i za njih mislim da su precijenjeni.
A koliko košta npr. Renault Laguna ili Peugeot 607 u Americi?
Prije par mjeseci sam isao u kupovinu auta, ne za mene nego za clana familij ( stariji) i par auto koji su bili u opcij su bili Honda Civic, Nisan Versa, Tojota Corolla, Saturn (Opel astra), Ford Focus i Ford Fussion. Sve smo auto kuce obisli i nijedno od auta nije nam odgovaralo, dali zbog siromasne opreme i samog osjecaja kad sjednes u auto (tojota, honda, nisan) ili zbog cijene (Saturn, Ford). Slucajno smo prolazili pored VW dealershipa i rekoh ajde da pogledamo City Golf ( najjeftinija opcija). Igrom slucaja tad je VW ( i jos uvijek ) davao stvarno dobre uslove za kupovinu, oborili su cijene, dali do 36 mjeseci 0% interes na kredit kupovinu. Bilo je izmedju Forda Fussion ili Golfa i na kraju smo uzeli Golfa Doplacen je package ( grijanje sjedista, grijanje retrovizora), automatic and AC .Sve ukupno nas je doslo oko 25000 Can $(dobili smo besplatno ESP posto nisu imali vise auta sa ovim paketom) sto je manje vise bilo u rangu sa svim ostalim autima. Da napomenem ovo auto je made in Mexico i ja ga licno nesimpatisem jer je tvrd ( probao sam ga na auo putu...sprasio sam 400 km u jednom pravcu za malo manje od 4 sata i ukocio sam se skroz). Da sam licno sebi uzimao izabrao bih Forda ali....
Sto se tice Europskih auta u americi, malo je tesko skontat sta je sta. Opel Astra se prodavao kao Saturn Aura, Saab je bio u skolopu GM, Ford je gurao Volvo, Buick Lacrose je prodavan u Europi kao Opel Invicta ili tako nekako mu ime. Sad najavljuju da ce Fiat da pocne proizvodnju Fiat 50 i Alfe ali nista zasigurno zasad. Nazalost nema Francuza i Italijana. Sad gledamo da uzmemo nesto vece i imamo par auta koja su na listi ( Lexus GS300, Infinity M35X, Cadillac CTS 4x, Lincoln MKZ ili MKS)...prvo smo planirali uzet Audi A4 ali je toliko siromasan unutra , kao vojno auto, samo je BMW 3 gori od njega.