Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#301 Red pear

Post by Mu'min »

Ja sam ove godine bio pozitivno iznenađen sa tim Red Pear paradajzima. Među najizdržljivijim su.
A i rodnost vrlo visoka, mada sam imao problema sa pucanjem plodova.
Evo jedne od mojih slika:
Image
flag

#302 Re: Bášča

Post by flag »

A gdje ste nabavili sjeme ove crvene kruske? Ne sjecam se da je bilo u Sarajevu ovog sjemena. Jednom sam imao yellow pear i cini mi se da nije bio nesto posebno. Moram i ja postaviti proslogodisnje slike vrta... Imam se i ja cime pohvaliti :-D
safran

#303 Re: Bášča

Post by safran »

Mu'min - da li je ovo F1 ili F2? I da, i ja sam primjetila da je dosta otporan. Meni ovako plodovi popucaju kada ih počastim sa dosta vode nakon suhog perioda (imamo problema sa vodosnabdjevanjem). I sjeme ove sorte nisam našla u Sarajevu. Čovjek koji je meni dao jednu kesicu sjemena nabavlja u nekoj poljoprivrednoj apoteci u Mostaru. Proizvođač sjemena je Franchi - Italija.
Mu'min

#304 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag

ma ja sam to dobio od jedne poznanice tako da nije iz trgovine.
Pošto u Bosni imamo sjemena od Semenarne, evo što sam našao na njihovoj stranici:
Image
Usput meni je Yellow pear još bolja od crvene verzije.
I daj te slike tvojih uspjeha da ne ispane samo naša samohvala, da vidimo kako to flag radi. :-D

Inače koliko sam vidio na njihovoj stranici i u BiH imaju firmu: Semenarna BH Sarajevo.
Tražim još po internetu gdje imaju adresu.

safran

Ne bi me iznenadilo i da je F5 jer je to sjeme od jarane preko jarana do jarana. Znate kako ide dijeljenje sjemena među rajom kojima je to hobby. Zato sam ono gore napisao da ostavljam sjeme i od F1.

A koliko mi je poznato plodovi pucaju u primjeru preobilnih kiša tj. vode.
Last edited by Mu'min on 09/02/2012 12:40, edited 1 time in total.
flag

#305 Re: Bášča

Post by flag »

Ovog crvenog sigurno nije bilo u Sa prosle sezone. Ja sam k'o inventar (u sezoni sadnje) po ovim poljoprivrednim prodavnicama. A ovaj zuti... bio totalno bezlican, bez ikakvog ukusa. Mozda kako Mu'min kaze jaran jaranu dao sjeme, pa doslo do F5 generacije! Prosle godine cherry i "volovski" mi je bio... nevjerovatno dobar. Papriku Kalifornijsko cudo ja nisam htio saditi, (k'o da je od plastike) ali supruga je insistirala... i ne sam da izgleda lijepo u salati, vec je izuzetno ukusna. Inace, moja zena je vrtlarica, a ja sam zaduzen za voce i intelektualne poslove, tipa lopata, asov....
safran

#306 Re: Bášča

Post by safran »

Kalifornijsko čudo stvarno izgleda plastično na slici ali kad se uzgoji na suncu i zraku je, po meni, najbolja sorta, mesnata, sočna, slatka. Za paradajz sam pitala jer izgleda super.
irconbih

#307 Re: Bášča

Post by irconbih »

Ima li se gdje u Sa kupiti sjeme pelat paradajza, jel se tako kaze? Onaj sto ga u konzervama ima kupiti... Ja ne vidjeh nigdje sjeme. Hvala!
Mu'min

#308 Re: Bášča

Post by Mu'min »

irconbih

da, to mi obična raja zovemo pelati, znači grupa sorti, koji su prvenstveno namijenjeni za sosove i slično.
Tebi predlažem da potražiš sortu San Marzano.
Image
irconbih

#309 Re: Bášča

Post by irconbih »

Hvala na brzom odgovoru! Želim ti dobru berbu ove godine! :sax:
Mu'min

#310 Koliko sadnica paradajza u 2012?

Post by Mu'min »

Hvala irconbih.
Do sjetve paradjazi ima još malo manje od mjesec dana pa još oblikujem plan šta i koliko.
Najgore što insan ne zna koliko toga posijati. Naime doprinos nije siguran zbog suša, nevremena, bolesti... pa onda udariš duplo više sadnica, ko biva hajd nek' izvuče moguću slabu sezonu.
A sa duplo sadnica, duplo posla, duplo obaveza...
Znate i sami.

Zato pitam raju da li imate ideju koliko sadnica ćete sijati ove godine kada se radi o paradajzu?
Da li ste šta razmišljali u tom smijeru?
Osim naravno "lijehe" kao mjerske jedinice za pitanje koliko ćemo šta saditi. :D

Ja konto 100 sadnica. :-) :D
vrtlar

#311 Re: Koliko sadnica paradajza u 2012?

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Hvala irconbih.
Do sjetve paradjazi ima još malo manje od mjesec dana pa još oblikujem plan šta i koliko.
Najgore što insan ne zna koliko toga posijati. Naime doprinos nije siguran zbog suša, nevremena, bolesti... pa onda udariš duplo više sadnica, ko biva hajd nek' izvuče moguću slabu sezonu.
A sa duplo sadnica, duplo posla, duplo obaveza...
Znate i sami.

Zato pitam raju da li imate ideju koliko sadnica ćete sijati ove godine kada se radi o paradajzu?
Da li ste šta razmišljali u tom smijeru?
Osim naravno "lijehe" kao mjerske jedinice za pitanje koliko ćemo šta saditi. :D

Ja konto 100 sadnica. :-) :D

Ja stavim oko 150 sadnica paradajza a ove god cu povecati na 200 mozda do 250.I ne povecavam zbog bolesti nego hocu vise sosa.Dobio sam recept jedan pa da napravim po tom receptu.Paprike stavljam oko 500 kom.Inace stavljam slonovo uho, somborku, babure,i jos neke sorte ne znam koje dobiosjeme i super su,ma to su one sto ih zovu mutanti .Od raznoraznih sorti koje se siju jedna uz drugu i tako mutiraju u neku posebnu sortu alu su super za jesti i imaju debelo meso.Inace su malo duguljaste i vise vuce na bijelu nego zutu boju.Najsvjetlija zuta boja :D mislim da imam negdje sliku pa cu postaviti.I imam jednu ja je zovem kiwi paprika dobio sam sjeme iz makedonije i nju imam na slici pa cu postaviti.Stavljam oko 3 kg luka,zelja malo vise za zimu oko tri lijehe i krastavaca oko 100 kom i oko 200 kornisona.Jeli dosta ili da jos pisem sta sadim.
Senad666

#312 Re: Bášča

Post by Senad666 »

Pozz...

Ja sam malo poranio sa sadnjom, posadio sam cherry paradajz 30.01., rezultati su na slici:
Image

Pitanje za iskusnije, da li sam previse poranio sa sadnjom, planirao sam ih kada ojacaju presaditi u vece saksije i drzati na prozoru u sobi, dakle u toplom i na temperaturama oko 23 stepena.
Hvala unaprijed!
Mu'min

#313 Re: Koliko sadnica paradajza u 2012?

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Ja stavim oko 150 sadnica paradajza a ove god cu povecati na 200 mozda do 250.
Paprike stavljam oko 500 kom.
Bogami vrtlar Vi steultramaratonac što se tiče broja sadnica. :-D
Ako sadnica bude davala 3kg to je već preko pola tone paradajza.
Da li ste kada pratili koliko Vam 1 sadnica paradajza te paprike daje u kilogramima?
Ja nikad da to pokušam ocijeniti jer bi trebao 1 sadnicu ostaviti i da je samo ja berem i vagam kako bi znao u vrijeme čitave sezone.

Ja sam broj sadnica paradajza sa 129 snizio na 100 (mada je to samo plan).
A paprike sam sa 60 sadnica otišao na skoro 150. I to je samo plan. Vidi ćemo kako će biti.
Ostalo sijem od oka.
Mu'min

#314 Paradajz u posudama

Post by Mu'min »

Senad666 wrote:Pitanje za iskusnije, da li sam previse poranio sa sadnjom, planirao sam ih kada ojacaju presaditi u vece saksije i drzati na prozoru u sobi, dakle u toplom i na temperaturama oko 23 stepena.
Hvala unaprijed!
Moglo bi se reći da si poranio. :)
Šta je tu je nego pripazi na jednu stvar: pazi da se ti zbog visoke toplote i svjetlosti ne istegnu (podivljaju) sadnice.
Kvalitet sadnica je upravo u što debljem a ujedno i niskom sablu (od korijena do kaledona i od kaledona do prvih listova).
Znači ako vidiš da divlja stavi u malo hladniji prostor.

Inače savjet za sve: kada sijete napunite posudu (čašu, lončić,...) sa zemljom do 1/3 kako bi mogli dosipati kako raste sadnica. Tako se drži da sadnica ne podivlja a tamo gdje je ćelavo stablo formira se korijen koji je vrlo bitan.

I Senade u ove tvoje čaše predlažem do 5 sjemenki. U tebe ko kantonalna ministarstva u BiH. ;)
Senad666

#315 Re: Paradajz u posudama

Post by Senad666 »

Mu'min wrote:
Senad666 wrote:Pitanje za iskusnije, da li sam previse poranio sa sadnjom, planirao sam ih kada ojacaju presaditi u vece saksije i drzati na prozoru u sobi, dakle u toplom i na temperaturama oko 23 stepena.
Hvala unaprijed!
Moglo bi se reći da si poranio. :)
Šta je tu je nego pripazi na jednu stvar: pazi da se ti zbog visoke toplote i svjetlosti ne istegnu (podivljaju) sadnice.
Kvalitet sadnica je upravo u što debljem a ujedno i niskom sablu (od korijena do kaledona i od kaledona do prvih listova).
Znači ako vidiš da divlja stavi u malo hladniji prostor.

Inače savjet za sve: kada sijete napunite posudu (čašu, lončić,...) sa zemljom do 1/3 kako bi mogli dosipati kako raste sadnica. Tako se drži da sadnica ne podivlja a tamo gdje je ćelavo stablo formira se korijen koji je vrlo bitan.

I Senade u ove tvoje čaše predlažem do 5 sjemenki. U tebe ko kantonalna ministarstva u BiH. ;)
a joooojjj.... valjda bude nesto od ovih, jos nekoliko dana, da bar jos malo ojacaju pa cu ih razdvojiti i prepikirati! steta sto nisam imo te savjete prije 30. :-) a sjemenke sam izvadio iz paradajza od prosle godine pa sam sumnjao u njegovu klijavost, zato sam stavio vise a one izgleda sve isklijale...ali razrijedit cu malo!!!
hvala najljepsa na savjetima!!!
vrtlar

#316 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Senad666 wrote:Pozz...

Ja sam malo poranio sa sadnjom, posadio sam cherry paradajz 30.01., rezultati su na slici:
Image

Pitanje za iskusnije, da li sam previse poranio sa sadnjom, planirao sam ih kada ojacaju presaditi u vece saksije i drzati na prozoru u sobi, dakle u toplom i na temperaturama oko 23 stepena.
Hvala unaprijed!

Dabogda da tebi ovi rasadi uspiju.Iako nije dobra slika koliko se da primijetiti previse su otisli u visinu a tanko stablo.I ako ih sad budes rasadjivao moze se desiti da slomis biljku jer je stablo njezno.Kako ja sadim po mome si uranio oko mjesec i po najmanje ali eto svako ima svoj sistem.
vrtlar

#317 Re: Koliko sadnica paradajza u 2012?

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:
vrtlar wrote:Ja stavim oko 150 sadnica paradajza a ove god cu povecati na 200 mozda do 250.
Paprike stavljam oko 500 kom.
Bogami vrtlar Vi steultramaratonac što se tiče broja sadnica. :-D
Ako sadnica bude davala 3kg to je već preko pola tone paradajza.
Da li ste kada pratili koliko Vam 1 sadnica paradajza te paprike daje u kilogramima?
Ja nikad da to pokušam ocijeniti jer bi trebao 1 sadnicu ostaviti i da je samo ja berem i vagam kako bi znao u vrijeme čitave sezone.

Ja sam broj sadnica paradajza sa 129 snizio na 100 (mada je to samo plan).
A paprike sam sa 60 sadnica otišao na skoro 150. I to je samo plan. Vidi ćemo kako će biti.
Ostalo sijem od oka.

Pozdrav

Nisam vjeruj nikad ni radio a ni pomisljao da vagam i kontam koliko mi daje jedna stabljika.Meni je bitno da on rodi pa i slabije da da rod ako nista sve je prirodno.Ja stavljam dvije paprike zajedno jer cuvaju jedan drugu od vjetra i kad rodi da se ne obori.Kao sto znas paprika ima plitak korijenov sistem i cim malo teze budu paprike obori se.Ili staviti kolcice ali dodatni posao i gdje da nadjem 500 kom. :D .Ja ne smajujem broj sadnica mogu samo povecavati :-D ako ja ne mogu pojesti ja podijelim i tako .
Mu'min

#318 Paradajzi

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Dabogda da tebi ovi rasadi uspiju.Iako nije dobra slika koliko se da primijetiti previse su otisli u visinu a tanko stablo.I ako ih sad budes rasadjivao moze se desiti da slomis biljku jer je stablo njezno.Kako ja sadim po mome si uranio oko mjesec i po najmanje ali eto svako ima svoj sistem.
Senadu predlažem da ih već sada prepkira pa će kad trgnu možda morati još 1x prepikirati tako da dobije na vremenu do maja. Ostavite Senade da se malo isuši zemlja da bude mrvljiva i lakše ćete odvojiti sadnice nego u vlažnoj zemlji.
U jogurtov lončić stavite po 1 sadnicu i pazite na prekomjernu temperaturu i još gore ne zalijevate previše.
Stavi ih zemlju do listova, nek samo listovi vire.
Last edited by Mu'min on 10/02/2012 15:58, edited 1 time in total.
Mu'min

#319 Re: Koliko sadnica paradajza u 2012?

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Nisam vjeruj nikad ni radio a ni pomisljao da vagam i kontam koliko mi daje jedna stabljika.Meni je bitno da on rodi pa i slabije da da rod ako nista sve je prirodno.Ja stavljam dvije paprike zajedno jer cuvaju jedan drugu od vjetra i kad rodi da se ne obori.Kao sto znas paprika ima plitak korijenov sistem i cim malo teze budu paprike obori se.Ili staviti kolcice ali dodatni posao i gdje da nadjem 500 kom. :D .Ja ne smajujem broj sadnica mogu samo povecavati :-D ako ja ne mogu pojesti ja podijelim i tako .
Ma nije da sam i sam vagao već onako bilo bi zanmljivo da vidimo kako nam uspijeva.
Moj moto je: manje sadnica a kvalitetnije uraditi da bude više kilograma i tako imam isti efekat.
Ja sam prošle godine stavljao kočiće uz paprike al sam imao manje od 50 sadnica i to većina duplo tako da sam trebo oko 30-ak polovičnih kočića.

Gdje imate parcelu? Sarajevo ili ?
vrtlar

#320 Re: Paradajzi

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:
vrtlar wrote:Dabogda da tebi ovi rasadi uspiju.Iako nije dobra slika koliko se da primijetiti previse su otisli u visinu a tanko stablo.I ako ih sad budes rasadjivao moze se desiti da slomis biljku jer je stablo njezno.Kako ja sadim po mome si uranio oko mjesec i po najmanje ali eto svako ima svoj sistem.
Senadu predlažem da ih već sada prepkira pa će kad trgnu možda morati još 1x prepikirati tako da dobije na vremenu do maja. Ostavite Senade da se malo isuši zemlja da bude mrvljiva i lakše ćete odvojiti sadnice nego u vlažnoj zemlji.
U jogurtov lončić stavite po 1 sadnicu i pazite na prekomjernu temperaturu i još gore ne zalijevate previše.
Stavi ih zemlju do listova, nek samo listovi vire.

Savjet je dobar ali dabogda da uspije da ih spase vidis na slici da mu je stablo izduzeno.Ja bi volio da uspije ali iz iskustva znam da ce tesko uspijeti ali nikad se nezna.
vrtlar

#321 Re: Koliko sadnica paradajza u 2012?

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:
vrtlar wrote:Nisam vjeruj nikad ni radio a ni pomisljao da vagam i kontam koliko mi daje jedna stabljika.Meni je bitno da on rodi pa i slabije da da rod ako nista sve je prirodno.Ja stavljam dvije paprike zajedno jer cuvaju jedan drugu od vjetra i kad rodi da se ne obori.Kao sto znas paprika ima plitak korijenov sistem i cim malo teze budu paprike obori se.Ili staviti kolcice ali dodatni posao i gdje da nadjem 500 kom. :D .Ja ne smajujem broj sadnica mogu samo povecavati :-D ako ja ne mogu pojesti ja podijelim i tako .
Ma nije da sam i sam vagao već onako bilo bi zanmljivo da vidimo kako nam uspijeva.
Moj moto je: manje sadnica a kvalitetnije uraditi da bude više kilograma i tako imam isti efekat.
Ja sam prošle godine stavljao kočiće uz paprike al sam imao manje od 50 sadnica i to većina duplo tako da sam trebo oko 30-ak polovičnih kočića.

Gdje imate parcelu? Sarajevo ili ?

Raditi se oko biljke mora e sad manje vise koliko covjek ima sadnica.Ako se uziva u poslu onda nije nista tesko.Meni dodje odmor rad u basti. Nisam u Sarajevu vani sam.

Evo slika te kiwi paprike kako je ja zovem.

Image

evo sad malo slika paradajza i krastavica i paprika

krastavice vezane uz kanafu

Image
Image

Image

Image

Image

Image
Image
safran

#322 Re: Bášča

Post by safran »

Pitanje za vrtlara: da li one kupke od ljekovitog bilja potpomažu tj. ubrzavaju klijanje mrkve? Svake godine imamo problem sa mrkvom - dugo joj treba da proklija a u međuvremenu krene korov, najviše štir, pa je pljevljenje prava patnja.
vrtlar

#323 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:Pitanje za vrtlara: da li one kupke od ljekovitog bilja potpomažu tj. ubrzavaju klijanje mrkve? Svake godine imamo problem sa mrkvom - dugo joj treba da proklija a u međuvremenu krene korov, najviše štir, pa je pljevljenje prava patnja.

Kao prvo zemlju za mrkvu treba pripremiti preko zime.Drugo uradi ovako u najlon carapu stavi sjeme mrkve i umakaj
u hladan caj od kamilice ili u druge trave koje sam nabrojao caj uvijek mora biti hladan.Umocis i ostavis da se ocijedi na temperaturi od nekih 20 stepeni.i ponavljas tako svakih 5 sati i svaki put mijenjaj caj ali mora biti uvijek hladan.Nakon 3 dana sjeme ce nabubriti i onda ostavis da se malo prosusi i sijes.
Imas i sistem kako to rade u ovim poljoprivrednim kombinatima oni to zovu jarovizacija.

Dvije kesice mrkve stavi u 1dcl vode i cuvaj na temperaturi oko 18 stepeni i cuvaj tako dok sjeme ne proklije(oko 5-6 dana) poslije stavi u frizider na O temperaturi i drzi dvije sedmice i poslije sijes u vlaznu zemlju.

Ili jednostavnije uzmes dvije trulex krpe namocis u hladan caj od kamilice u kojem je dodato malo mlijeka i na jedan trulex stavis sjeme i pokrijes drugim i stavis polako u najlon kesu.Nemoj savijati trulex i stavis na 15 stepeni temperature i kvasis trulex da se ne osusi cim nabubri sjeme ides da sijes
safran

#324 Re: Bášča

Post by safran »

Hvala puno na savjetima, nisam znala da se mrkva podvrgava jarovizaciji. Probaću ove godine na ovaj način pa javljam rezultate.
flag

#325 Re: Bášča

Post by flag »

Proslogodisnje slike (slikano mobitelom)

rasad
Image
opet rasad u mini klijalistu na balkonu
Image

pa onda uspjeh :-D
Image
Image
dvije, tri vrste paradajza. Bio je zreo, boje je mobitel pokvario
Image
Image
ahhhhhh..h
Image
kikiriki proba
Image
proba uspjela :-D ludjacki rodio, ukus neuporediv sa made in PRC
Image
vrhunac uspjeha! Crème dela crème, vlastita lubenica, uzgojena 12 km od Sarajeva,
istina, moj kalem nije uspio... dvije kalemljene dobio.
Image
Krajem ljeta 2008. godine kupio zemlju, do tada ni supruga ni ja nismo ni mrkvu u zivotu posadili.
Kada smo vec kod mrkve @safran, prosle godine smo sadili sjeme mrkve na traci, fantasticna stvar, nema rasadjivanja, brzo klija, malo skuplje od sjemena u kesici.
Post Reply