nema tu provokacija, konkretno pišem, pitam i odgovaram, pitaj šta te interesira i ja ću ti konkretno odgovoriti ako znam ili dati svoje mišljenje ako ne znam. što se tiče napad 5. korpusa, tu operaciju sam proučavao na jedno obavještajnom tečaju pri obavještajnoj upravi glavnog stožera hv, naime prije tog napada nije bilo većih srpskih pritisaka na bihać već duže vrijeme, držala se stabilizirana linija, srpsku ofenzivu izazvala je sama akcija, ako te interesira stručno stajalište mogu ti odgovoriti preko pp, da s tim ne opterećujem temu.bingov buraz wrote:Napad u podvelezju je teska havarija 4 korpusa i to niko ne spori,Drekovic je zestoko kritikovan zbog toga.osa wrote:može li mi netko objasniti jednu zanimljivost, naime, napadju se moji postovi i moja mišljenja, ali u redu, to mi je i razumljivo, ima i drukčijih mišljenja, a bogami to se vrlo često radi i u nedostatku argumenata, kad se ne zna šta bi postaje se bezobrazan, to je nekakav oblik samobrane, poznat čak i u psihologiji.
ali nitko se ne dotiče, konkretnih stvari, recimo komentiranja operacija armije u jesen 1994 kod bihaća i na veležu i podveležju, koje zorno pokazuju mogućnosti armije u napadnim borbenim operacijama, rezultati su bili kardinalni, da nije hv pokrenula operaciju zima 94. bihać bi se gadno proveo. nadalje simptomatična je neaktivnost armije u trenutku srpskih napad na srebrenicu i žepu, niti jedan pokušaj presjecanja koridora, nikakav pritisak na doboj iako su bili ostvareni preduvjeti za takvu operaciju, i još jedna stvar koja mi je naručito čudna i govori o mogućnostima armije, naime hv dođe prije do jajca, mrkonjića, šipova od armije, a ova je bila na vlašiću i u travniku, imam osjećaj da bi hv prije stigao do jajca da je krenuo od ravnog pa preko istočne hercegovine i istočne bosne, nego 7. korpus.
Konkretno koje akcije kod Bihaca tamo je svaki dan bio pakao,ofanziva i kontri koliko hoces,mislim da ne shvatas u kakoj je situaciji bio 5 korpus potpuno okruzen napadaju bosanski i hrvatski srbi plus kvisling Abdic i njegova paravojska,koliko ogranicen moras biti da ih u takvoj situaciji optuzis zasto nisu oslobadjali pa ni Hitler u najboljim danima svog ludila to ne bi zahtjevao![]()
Sta dalje...Jajce i Sipovo to bi mogao objasniti neko ko je ucestvovao sa hrvatske strane koliko ja znam Srbi su prvi put u toku rata bili artiljeriski nadjacani sami su se havajci hvalili da su na svaku srpsku granatu odgovarali sa 3 svoje.Cuo sam pricu da su se HV helikopterima spustili u Jajce da li je tacno ne znam inace armija je stigla12 km do Jajca u mjestu Vinac.
Moje je misljenje da su Zepa i Srebrenica prodane i to je na sramotu tadasnjeg rukovodstva,mislim da ni oni nisu shvatali sta su Srbi u stanju uraditi kad osvoje enklave.
Sto se tice koridora samo bi potpuni vojni neznalica presjecao koridor i ostavljao neprijatelja bez mogucnosti povlacenja.
Tvoje sitne provokacije ocigledno nailaze na plodno tlo kod nekih,sto se mene tice trolaj koliko hoces ja ne mogu znati sta je bilo u Vukovaru ili Petrinji ali ti se pravis da bolje znas od direktnih ucesnika ovih borbi u BiH.
Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
- osa
#301 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
- jutarnji
#302 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
O sposobnosti 5 korpusa da vrsi ofanzivna dejstva progovorio je general srpske vojske, Negovanovic. Za njega je to bila najbolja vojnaosa wrote:ništa o operacijama 4. i 5. korpusa u jesen 1994. i komentar o njihovoj sposobnosti da vrše napadne operacije, naime trebalo bi ti biti poznato da je 1994. bihać došao u gadnu poziciju upravo zbog napad na srbe i njihovog kontraudara
formacija na Balkanu. Toliko o tome.
Sve te vojne formacij Armije BiH stvarane su u ratu, pod totalnim okruzenjem, i sve sto je uradjeno napravljeno je nadljudskim naporima. Ja mogu
da razumijem kritike, stoji da dosta toga nije stimalo, da je moglo bolje, ali kad one dolaze od nekog ciju je trecinu zemlje okupiralo 200 000 Srba
onda je to nista drugo nego preseravanje. Sto nisi branio i odbranio Vukovar 91? Cekao si tri godine da se naoruzas do zuba pa si onda navalio na onu
saku jada. da je Armija BiH dobila takav predah ja ti garantujem da bi istocna granica BiH bila u Bajinoj Basti. Za zapadnu nisam siguran, al` da bi vam
oteli Zadar, bi
edit; pogresnu sam osobu tromblonom gadj`o
Last edited by jutarnji on 14/01/2010 19:12, edited 1 time in total.
- bingov buraz
#303 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Srbi su provalili upravo u zoni odgovorosti HVO Bihac i zauzeli sela Zavalje,Veliki Badic i jos neka cisto hrvatska sela.Tad je Bihac bio u najvecoj opasnosti a Srbi su dosli skoro do bolnice u Bihacu.osa wrote:nema tu provokacija, konkretno pišem, pitam i odgovaram, pitaj šta te interesira i ja ću ti konkretno odgovoriti ako znam ili dati svoje mišljenje ako ne znam. što se tiče napad 5. korpusa, tu operaciju sam proučavao na jedno obavještajnom tečaju pri obavještajnoj upravi glavnog stožera hv, naime prije tog napada nije bilo većih srpskih pritisaka na bihać već duže vrijeme, držala se stabilizirana linija, srpsku ofenzivu izazvala je sama akcija, ako te interesira stručno stajalište mogu ti odgovoriti preko pp, da s tim ne opterećujem temu.bingov buraz wrote:Napad u podvelezju je teska havarija 4 korpusa i to niko ne spori,Drekovic je zestoko kritikovan zbog toga.osa wrote:može li mi netko objasniti jednu zanimljivost, naime, napadju se moji postovi i moja mišljenja, ali u redu, to mi je i razumljivo, ima i drukčijih mišljenja, a bogami to se vrlo često radi i u nedostatku argumenata, kad se ne zna šta bi postaje se bezobrazan, to je nekakav oblik samobrane, poznat čak i u psihologiji.
ali nitko se ne dotiče, konkretnih stvari, recimo komentiranja operacija armije u jesen 1994 kod bihaća i na veležu i podveležju, koje zorno pokazuju mogućnosti armije u napadnim borbenim operacijama, rezultati su bili kardinalni, da nije hv pokrenula operaciju zima 94. bihać bi se gadno proveo. nadalje simptomatična je neaktivnost armije u trenutku srpskih napad na srebrenicu i žepu, niti jedan pokušaj presjecanja koridora, nikakav pritisak na doboj iako su bili ostvareni preduvjeti za takvu operaciju, i još jedna stvar koja mi je naručito čudna i govori o mogućnostima armije, naime hv dođe prije do jajca, mrkonjića, šipova od armije, a ova je bila na vlašiću i u travniku, imam osjećaj da bi hv prije stigao do jajca da je krenuo od ravnog pa preko istočne hercegovine i istočne bosne, nego 7. korpus.
Konkretno koje akcije kod Bihaca tamo je svaki dan bio pakao,ofanziva i kontri koliko hoces,mislim da ne shvatas u kakoj je situaciji bio 5 korpus potpuno okruzen napadaju bosanski i hrvatski srbi plus kvisling Abdic i njegova paravojska,koliko ogranicen moras biti da ih u takvoj situaciji optuzis zasto nisu oslobadjali pa ni Hitler u najboljim danima svog ludila to ne bi zahtjevao![]()
Sta dalje...Jajce i Sipovo to bi mogao objasniti neko ko je ucestvovao sa hrvatske strane koliko ja znam Srbi su prvi put u toku rata bili artiljeriski nadjacani sami su se havajci hvalili da su na svaku srpsku granatu odgovarali sa 3 svoje.Cuo sam pricu da su se HV helikopterima spustili u Jajce da li je tacno ne znam inace armija je stigla12 km do Jajca u mjestu Vinac.
Moje je misljenje da su Zepa i Srebrenica prodane i to je na sramotu tadasnjeg rukovodstva,mislim da ni oni nisu shvatali sta su Srbi u stanju uraditi kad osvoje enklave.
Sto se tice koridora samo bi potpuni vojni neznalica presjecao koridor i ostavljao neprijatelja bez mogucnosti povlacenja.
Tvoje sitne provokacije ocigledno nailaze na plodno tlo kod nekih,sto se mene tice trolaj koliko hoces ja ne mogu znati sta je bilo u Vukovaru ili Petrinji ali ti se pravis da bolje znas od direktnih ucesnika ovih borbi u BiH.
To je sto se tice onoga sto ja znam nisam bio tamo ali imam dosta prijatelja iz Bihaca i ipak cu njima vise vjerovati.
@jutarnji
kako si samo uspio mene kvotovati
- jutarnji
#304 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Mirklbingov buraz wrote:@jutarnji
- bingov buraz
#305 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
jutarnji wrote:Mirklbingov buraz wrote:@jutarnji
kako si samo uspio mene kvotovati, izvini, pojma nemam kako sam ovo napravio.
- osa
#306 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
jutarnji, ne pričam ja o stvaranju armije i uslovima pod kojima je to činjeno, istina je to što kažeš, kao što je i istina da iz tih razloga armija nije bila sposobna činiti ono što ja kažem, ja nemam problem priznati da su srbi uzeli vukovar, da su tada bili jači, mnogi pričaju o prodaji vukovara, ja to ne mislim, dapače mislim da je glavni stožer pravilno postupio što nije dozvolio da ono malo oklopa što smo zarobili u bjelovaru i varaždinu bude uništeno u slavonskoj ravnici, to je raspoređeno po cijeloj hrvatskoj i pomoglo ostvarenje puno većih i bitnijih ciljeva nego što je obrana grada heroja, čijim braniteljima skidam kapu.jutarnji wrote:O sposobnosti 5 korpusa da vrsi ofanzivna dejstva progovorio je general srpske vojske, Negovanovic. Za njega je to bila najbolja vojnaosa wrote:ništa o operacijama 4. i 5. korpusa u jesen 1994. i komentar o njihovoj sposobnosti da vrše napadne operacije, naime trebalo bi ti biti poznato da je 1994. bihać došao u gadnu poziciju upravo zbog napad na srbe i njihovog kontraudara
formacija na Balkanu. Toliko o tome.Sve te vojne formacij Armije BiH stvarane su u ratu, pod totalnim okruzenjem, i sve sto je uradjeno napravljeno je nadljudskim naporima. Ja mogubingov buraz wrote:nego također si izostavio komentar o pasivnosti u vezi koridora, doboja, istočne bih. naime tamo postrojbe hv nisu djelovale jer hrvatska za to nije imala interesa, šta misliš ima li to utjecaja na pasivnost armije, i da li bi se ona angažirala na tim područjima da je hv tu djelovala.
da razumijem kritike, stoji da dosta toga nije stimalo, da je moglo bolje, ali kad one dolaze od nekog ciju je trecinu zemlje okupiralo 200 000 Srba
onda je to nista drugo nego preseravanje. Sto nisi branio i odbranio Vukovar 91? Cekao si tri godine da se naoruzas do zuba pa si onda navalio na onu
saku jada. da je Armija BiH dobila takav predah ja ti garantujem da bi istocna granica BiH bila u Bajinoj Basti. Za zapadnu nisam siguran, al` da bi vam
oteli Zadar, bi.
također ne sporim da je hv imala vremena naoružati se, opremiti se i u konačnici pripremiti se za oslobođenje zemlje, i to je razlog što sam rekao da je hv mogla ugasiti rs, moglo se angažirati da je to bilo potrebno 100 000 vojnika, ali ponavljam to nije bio hrvatski interes.
- osa
#307 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
sve je to posljedica neuspješne operacije 5. korpusa i kontraudara srba, mislim da je taj dio bihaćke općine pao 22. ili 23. 11, ako se dobro sjećam, a već 29.11 je pokrenuta operacija hv na livanjskom polju, a ti vjeruj kome hoćeš, tvoje pravo.bingov buraz wrote:Srbi su provalili upravo u zoni odgovorosti HVO Bihac i zauzeli sela Zavalje,Veliki Badic i jos neka cisto hrvatska sela.Tad je Bihac bio u najvecoj opasnosti a Srbi su dosli skoro do bolnice u Bihacu.osa wrote:nema tu provokacija, konkretno pišem, pitam i odgovaram, pitaj šta te interesira i ja ću ti konkretno odgovoriti ako znam ili dati svoje mišljenje ako ne znam. što se tiče napad 5. korpusa, tu operaciju sam proučavao na jedno obavještajnom tečaju pri obavještajnoj upravi glavnog stožera hv, naime prije tog napada nije bilo većih srpskih pritisaka na bihać već duže vrijeme, držala se stabilizirana linija, srpsku ofenzivu izazvala je sama akcija, ako te interesira stručno stajalište mogu ti odgovoriti preko pp, da s tim ne opterećujem temu.bingov buraz wrote:
Napad u podvelezju je teska havarija 4 korpusa i to niko ne spori,Drekovic je zestoko kritikovan zbog toga.
To je sto se tice onoga sto ja znam nisam bio tamo ali imam dosta prijatelja iz Bihaca i ipak cu njima vise vjerovati.
@jutarnji
- felipe kajetano
#308 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
@jutarnji
Ma kakva bolan Bajina Basta...na kraju bi 5.korpus izgleda samo mogla zaustaviti junaCka Rumunska vojska na Djerdapu
Ma kakva bolan Bajina Basta...na kraju bi 5.korpus izgleda samo mogla zaustaviti junaCka Rumunska vojska na Djerdapu
- jutarnji
#309 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Pa dobro, jel` bila operacija zima, il` je bila operacija,osa wrote:da nije hv pokrenula operaciju zima 94. bihać bi se gadno proveo.
..jesen?osa wrote:a već 29.11 je pokrenuta operacija hv na livanjskom polju
kao npr., kojih ciljeva?osa wrote:to je raspoređeno po cijeloj hrvatskoj i pomoglo ostvarenje puno većih i bitnijih ciljeva
- jutarnji
#310 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Tebe portiru sa releja nisam nista pit`ofelipe kajetano wrote:@jutarnji
-
zemo_online
#311 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
srbi su za poraz u hr. namireni u bih, dejtonskim sporazumom.
bez uvrede, ali kao sto se jna povukla iz zaledja dubrovnika po naredjenju i hvo iz posavine po naredjenju i ostalo je bilo tako.
bez uvrede, ali kao sto se jna povukla iz zaledja dubrovnika po naredjenju i hvo iz posavine po naredjenju i ostalo je bilo tako.
- felipe kajetano
#312 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
CoJece ja sam izdrzo udare NATO-a..jaci sam od uranijuma..nije da se hvalimjutarnji wrote:Tebe portiru sa releja nisam nista pit`ofelipe kajetano wrote:@jutarnji
Ma kakva bolan Bajina Basta...na kraju bi 5.korpus izgleda samo mogla zaustaviti junaCka Rumunska vojska na Djerdapu![]()
- chuchumbamayumbe
#313 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Nadam se da nece nastradati nevini...tzv kolateralna steta?!zoom66 wrote:samo da vas podsjetim da je mobilna raketna jedinica 44.te skandinavske udarne brigade uvijek spremna da dejstvuje.
- osa
#314 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
jutarnji wrote:Pa dobro, jel` bila operacija zima, il` je bila operacija,osa wrote:da nije hv pokrenula operaciju zima 94. bihać bi se gadno proveo...jesen?osa wrote:a već 29.11 je pokrenuta operacija hv na livanjskom polju
kao npr., kojih ciljeva?osa wrote:to je raspoređeno po cijeloj hrvatskoj i pomoglo ostvarenje puno većih i bitnijih ciljeva
ime operacije i vrijeme nisam ja birao, takvo je kakvo je, ako misliš da se nije dogodilo, hajde i to ću shvatiti.
kao npr. zauzimanja siska jer se otvarao prostor za prodor prema zagrebu, također je svakako trebalo zadržati desnu obalu kupe u sisku, na njoj su rafinerija, termoelektrana, željezara, ćime bi srbi na baniji dobili dobru ekonomsku osnovu, zatim spriečiti pad karlovca, jer eto ih onda na slovenskoj granici, također i gospića, s tim oružjem je očišćena i zapadna slavonija u kasnu jesen i početkom zime 1991., čime je propao srpski san o granici virovitiva, karlovac, karlobag, nadam se da su ciljevi bitniji od vukovara ili možda nisu.
- madner
#315 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Pa onih 5% Srba je presjeklo Hrvatsku i pokucala na vrata svakog imalo veceg grada. Dok je 5. korpus JNA jos bio JNA prosetali su se zamalo do granice sa Madjarskom.jutarnji wrote:Pa dobro, jel` bila operacija zima, il` je bila operacija,osa wrote:da nije hv pokrenula operaciju zima 94. bihać bi se gadno proveo...jesen?osa wrote:a već 29.11 je pokrenuta operacija hv na livanjskom polju
Ono sto osa ne spominje su ofanzivne akcije HV do Oluje, koje uglavnom nisu davale zeljene rezultate.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#316 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Protiv Hrvatske je ratovalo 10% stanovnistva tj srbi iz Hrvatske te pripadnici JNA iz cijele tzv,jugoslavije ,izuzev Slovenaca .
Napadi na Hrvatsku su vrseni iz pravca Bih , Srbije i Crne Gore .
Napadi na Hrvatsku su vrseni iz pravca Bih , Srbije i Crne Gore .
Last edited by emillio estevez on 28/01/2010 23:08, edited 1 time in total.
- bingov buraz
#317 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Da ne ostanem duzan jos jednu stvar,koliko je HV pomogao 5 korpusu toliko je pomogao i sebi jer HV nije zbog sebe smjela dopustiti da bihacki dzep padne jednostavno poklopili se interesi cisto zbog toga da ne ispadne nekakva humanitarna akcija sazaljive HV.
- osa
#318 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
zap. slavonija odrađena do okučana,miljevci odrađeni(eno srbi po portalima još kukaju), maslenica(bio od 4. dana, prebačen sa zvečeva u zap. slavoniji) većim dijelom odrađena(osigurao se prijelaz preko masleničkog ždrila), dubrovnik odrađen,medački džep(bio) odrađen , bljesak(bio) odrađen, oluja(bio) određena.koja još.madner wrote:Pa onih 5% Srba je presjeklo Hrvatsku i pokucala na vrata svakog imalo veceg grada. Dok je 5. korpus JNA jos bio JNA prosetali su se zamalo do granice sa Madjarskom.jutarnji wrote:Pa dobro, jel` bila operacija zima, il` je bila operacija,osa wrote:da nije hv pokrenula operaciju zima 94. bihać bi se gadno proveo...jesen?osa wrote:a već 29.11 je pokrenuta operacija hv na livanjskom polju
Ono sto osa ne spominje su ofanzivne akcije HV do Oluje, koje uglavnom nisu davale zeljene rezultate.
- jutarnji
#319 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Ne vjerujem da je HV citav rat pokrenula ikakvu operaciju za ciji je cilj bila pomoc opkoljenom Bihacu. Pogotovo sto spominjes periodosa wrote:ime operacije i vrijeme nisam ja birao, takvo je kakvo je, ako misliš da se nije dogodilo, hajde i to ću shvatiti.
kada kvislinske snage Abdica imaju punu podrsku Banskih dvora.
A zasto su napadali Vukovar do da se zapucaju prema Zagrebu?osa wrote:kao npr. zauzimanja siska jer se otvarao prostor za prodor prema zagrebu
Ovo su sve,dakako, poznate ofanzive.osa wrote:također je svakako trebalo zadržati desnu obalu kupe u sisku, na njoj su rafinerija, termoelektrana, željezara, ćime bi srbi na baniji dobili dobru ekonomsku osnovu, zatim spriečiti pad karlovca, jer eto ih onda na slovenskoj granici, također i gospića, s tim oružjem je očišćena i zapadna slavonija u kasnu jesen i početkom zime 1991
- osa
#320 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
da li to netko poriče,istina je,za nas interesna akcija a za vas i humanitarna i interesna i svaka druga, doduše nije na tragu karađorđeva, čemu strah od pada bihaća kad je sve dogovoreno, ali ja u taj dogovor nisam nikad vjerovao, u razgovor da, ali dogovor...bingov buraz wrote:Da ne ostanem duzan jos jednu stvar,koliko je HV pomogao 5 korpusu toliko je pomogao i sebi jer HV nije zbog sebe smjela dopustiti da bihacki dzep padne jednostavno poklopili se interesi cisto zbog toga da ne ispadne nekakva humanitarna akcija sazaljive HV.
- osa
#321 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
jutarnji wrote:Ne vjerujem da je HV citav rat pokrenula ikakvu operaciju za ciji je cilj bila pomoc opkoljenom Bihacu. Pogotovo sto spominjes periodosa wrote:ime operacije i vrijeme nisam ja birao, takvo je kakvo je, ako misliš da se nije dogodilo, hajde i to ću shvatiti.
kada kvislinske snage Abdica imaju punu podrsku Banskih dvora.A zasto su napadali Vukovar do da se zapucaju prema Zagrebu?osa wrote:kao npr. zauzimanja siska jer se otvarao prostor za prodor prema zagrebuOvo su sve,dakako, poznate ofanzive.osa wrote:također je svakako trebalo zadržati desnu obalu kupe u sisku, na njoj su rafinerija, termoelektrana, željezara, ćime bi srbi na baniji dobili dobru ekonomsku osnovu, zatim spriečiti pad karlovca, jer eto ih onda na slovenskoj granici, također i gospića, s tim oružjem je očišćena i zapadna slavonija u kasnu jesen i početkom zime 1991
tema su mogućnosti armije bih, doduše teško se u toj temi ne dotaći hv i rata u hrvatskoj, ali ne pretjeruj....
- bingov buraz
#322 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Karajordjevo je palo u vodu sa Vasingtonskim sporazumom ali da ne sirimo temu.osa wrote:da li to netko poriče,istina je,za nas interesna akcija a za vas i humanitarna i interesna i svaka druga, doduše nije na tragu karađorđeva, čemu strah od pada bihaća kad je sve dogovoreno, ali ja u taj dogovor nisam nikad vjerovao, u razgovor da, ali dogovor...bingov buraz wrote:Da ne ostanem duzan jos jednu stvar,koliko je HV pomogao 5 korpusu toliko je pomogao i sebi jer HV nije zbog sebe smjela dopustiti da bihacki dzep padne jednostavno poklopili se interesi cisto zbog toga da ne ispadne nekakva humanitarna akcija sazaljive HV.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#323 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Naravno ,da je pao Bihac ,Oluja kao akcija bi bila jako tesko izvediva.bingov buraz wrote:Da ne ostanem duzan jos jednu stvar,koliko je HV pomogao 5 korpusu toliko je pomogao i sebi jer HV nije zbog sebe smjela dopustiti da bihacki dzep padne jednostavno poklopili se interesi cisto zbog toga da ne ispadne nekakva humanitarna akcija sazaljive HV.
Bihac se je snabdijevao kupovinom i otimanjem od srba te preletima iz Hrvatske.
Isto tako su u hrvatskoj organizirane vojne postrojbe abih koje su upucivane na ratista bih.
Da je Bihac pao sranje svima.
Dok je god 5 korpusa na sebe vezao znacajne snage Srba nama je bilo lakse.
Isto tako treba dodati da je Cazinskoj krajini vise pomogla Hrvatska nego Bih.
pardon jedino osim onih silnih milijona koje je navodno uplatio Alija na srpske racune.
- jutarnji
#324 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Pa jeste, tema je bila Armija BiH dok se nisi ti ubacio sa svojom pricom o nekakvoj supersili HV.osa wrote:tema su mogućnosti armije bih, doduše teško se u toj temi ne dotaći hv i rata u hrvatskoj, ali ne pretjeruj....
- bingov buraz
#325 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Uglavnom tacno ali te jedinice koje su dolazile samo u prva 2-3 mjeseca rata kasnije nista blokada i to.emillio estevez wrote:Naravno ,da je pao Bihac ,Oluja kao akcija bi bila jako tesko izvediva.bingov buraz wrote:Da ne ostanem duzan jos jednu stvar,koliko je HV pomogao 5 korpusu toliko je pomogao i sebi jer HV nije zbog sebe smjela dopustiti da bihacki dzep padne jednostavno poklopili se interesi cisto zbog toga da ne ispadne nekakva humanitarna akcija sazaljive HV.
Bihac se je snabdijevao kupovinom i otimanjem od srba te preletima iz Hrvatske.
Isto tako su u hrvatskoj organizirane vojne postrojbe abih koje su upucivane na ratista bih.
Da je Bihac pao sranje svima.
Dok je god 5 korpusa na sebe vezao znacajne snage Srba nama je bilo lakse.
Isto tako treba dodati da je Cazinskoj krajini vise pomogla Hrvatska nego Bih.
pardon jedino osim onih silnih milijona koje je navodno uplatio Alija na srpske racune.
O tim milionima sam cuo pricu ali je vjerovatno lovacka jer ko god je sta mogao capiti capio je.