Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#301 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

kv99 wrote: Upoznao sam nekoliko ljudi koji su bili snajperisti u ratu i ne mogu reci da su nesto cudniji od ostalih boraca. Ni jedan mi nije rakao da je uzivao u ubijanju vec da je radio ono sto je bilo neopohodno :" Da zaustavi neprijatelja" . Obicno su tihi, povuceni ali su obicno bili takvi i prije rata a to je obicno takva vrsta ljudi koji postaju snajperisti , tako je u svim armijama ili ratovima ( obicno su takvi i diverezanti/ izvidzaci ,ustvari i ovi snajperisti koje sam upoznao su bili u takvim jedinicama ).

P.S Pod snajperístom ne mislim na ubice sa puskama sa optikom vec na vojnike koji su svoje znanje i sposobnosti koristili protiv drugih vojnika.
ovo boldovano mi je nekako i logično. sama taktika kojom se služi snajper je takva da moraš biti naoružan strpljenjem: zauzmeš poziciju dobru poziciju i čekaš da "plijen" dođe pred tebe. a stpljenje je osobina koja je prisutna upravo kod tihih i mirnih ljudi tako da je ta osobina kod snajperista prirodna i logična.

isto tako, moraš biti lud da bi bio deminer :mrgreen: ili probni pilot :mrgreen:
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 19/04/2015 09:56, edited 2 times in total.
dado 1980

#303 RORA OD POFALIĆA

Post by dado 1980 »

Evo mene zanima da li netko išta zna o tome Rori i kako mu je pravo ime,od kud je i kaj je radio za vrijeme rata...
Znam da je djelovao po grbavici u sarajevu i najvjerojatnije bio snajperist.pa me zanima sve o njemu.iz nikakvih osuđivačkuih namjera,jednostavno me zanima...
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#304 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Big Boy »

nineinchnails wrote:Ja sam ZA :thumbup:
Nesto kontam... trebao bi nam programer da napravi stranicu (ja trenutno ni pod razno nemam vremena za takvo sto). Mozda bi onima koji nemaju iskustva takvo sto bila dobra prilika da posao odrade volonterski a da zauzvat imaju jednu referencu posto bi takva stranica vjerovatno bila posjecena.

@nineinchnails, a i svi drugi zainteresovani nek' probaju napisati neku svoju pricu... pa ih za pocetak mogu okaciti ovdje. Znam iz iskustva da covjek puno lakse dobije volje za pisanjem kad osjeti zanimanje i interesovanje s druge strane.

Onda nam treba server i domena... ali vjerujem da bi to mogli od nekog besplatno dobiti posto stranica ne bi bila komercijalnog karaktera.

A, ako od svega toga (opet) ne bude nista... mozda bi mogli iskoristiti Facebook, napraviti grupu i probati tim putem lagano !?
Brada_

#305 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Brada_ »

znam da je of topic al me zanima pa bi molio za odgovor.
od jednog prijatelja stalno slusam da je u ratu bio slobodni strelac, pa me zanima sta znaci biti slobodni strelac i koja je njihovi primjena u borbi???
Brada_

#306 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Brada_ »

Big Boy wrote:
Nesto kontam... trebao bi nam programer da napravi stranicu (ja trenutno ni pod razno nemam vremena za takvo sto). Mozda bi onima koji nemaju iskustva takvo sto bila dobra prilika da posao odrade volonterski a da zauzvat imaju jednu referencu posto bi takva stranica vjerovatno bila posjecena.

@nineinchnails, a i svi drugi zainteresovani nek' probaju napisati neku svoju pricu... pa ih za pocetak mogu okaciti ovdje. Znam iz iskustva da covjek puno lakse dobije volje za pisanjem kad osjeti zanimanje i interesovanje s druge strane.

Onda nam treba server i domena... ali vjerujem da bi to mogli od nekog besplatno dobiti posto stranica ne bi bila komercijalnog karaktera.

A, ako od svega toga (opet) ne bude nista... mozda bi mogli iskoristiti Facebook, napraviti grupu i probati tim putem lagano !?
ja sam ZA :thumbup:
Static-X

#307 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Static-X »

Tu sam ako mogu pomoci! :D
respo

#308 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by respo »

nije bas vezano za temu ali je vezano za snajperiste

http://en.wikipedia.org/wiki/Enemy_at_the_Gates
film je pravo dobar ko ga nije gledao nek ga pogleda a ovdje neg pogleda i link za pravog lika iz filma vasilija zajceva
nineinchnails

#309 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by nineinchnails »

Big Boy wrote:

Ja cu sjesti, piskarati, pa cemo vidjeti dalje kako cemo i sta cemo...
Saraph

#310 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Saraph »

Chmoljo wrote:
kv99 wrote: Upoznao sam nekoliko ljudi koji su bili snajperisti u ratu i ne mogu reci da su nesto cudniji od ostalih boraca. Ni jedan mi nije rakao da je uzivao u ubijanju vec da je radio ono sto je bilo neopohodno :" Da zaustavi neprijatelja" . Obicno su tihi, povuceni ali su obicno bili takvi i prije rata a to je obicno takva vrsta ljudi koji postaju snajperisti , tako je u svim armijama ili ratovima ( obicno su takvi i diverezanti/ izvidzaci ,ustvari i ovi snajperisti koje sam upoznao su bili u takvim jedinicama ).

P.S Pod snajperístom ne mislim na ubice sa puskama sa optikom vec na vojnike koji su svoje znanje i sposobnosti koristili protiv drugih vojnika.
ovo boldovano mi je nekako i logično. sama taktika kojom se služi snajper je takva da moraš biti naoružan strpljenjem: zauzmeš poziciju dobru poziciju i čekaš da "plijen" dođe pred tebe. a stpljenje je osobina koja je prisutna upravo kod tihih i mirnih ljudi tako da je ta osobina kod snajperista prirodna i logična.

isto tako, moraš biti lud da bi bio deminer :mrgreen: ili probni pilot :mrgreen:

Postoji nekoliko definicija "Snajperiste" kao vojno-evidencijske sposobnosti VES (citaj:specijalnost unutar "struke") unutar oruzanih snaga sirom svijeta, no vrlo cesto pojmovi "Snajperista" i "Precizni Strijelac" se pobrkaju cisto iz razloga sto specificnosti oruzanih sukoba (ocit primjer oruzani sukobi tokom Agresije na BiH), u odredjenim okolnostima, zahtjevaju uporebu oba pomenuta VES-a za skoro identicne zadatke. Pritom se podrazumjeva izvidjanje neprijateljskih polozaja, neutralisanje prioritetnih ciljeva (pod-oficiri, oficiri, radio-operateri, protivoklopni operateri, neprijateljski snajperisti, onesposobljavanje osjetljivog MTS-a poput radio-relejnih i antenskih sistema, itd.).

Snajperist jeste veoma kompleksna i zahtjevna pozicija, ne postoji definisan profil u psiholoskom smislu ( u pogledu osobina licnosti sa socioloskog/drustvenog stanovista/posmatranja). Osnovne psiho-fizicke predispozicije su besprijekoran medicinski nalaz (pogotovo vid, mada u danasnje vrijeme to nije pravilo-napredni i sirokorasprostanjeni opto-elektronski uredjaji za nisanjenje i osmatranje, itd.), dok detaljniji psihijatrijski i psiholoski odredjuju da li kandidat posjeduje visok nivo samokontrole, smirenosti, koncentracije, i drugih osobina kljucnih za kvalitetnog "operativca definisanog zadatka", kako se cesto, nezvanicno nazivaju Snajperisti. Rigorozna selekcija i dugotrajna (visegodisnji) obuka sveobuhvatnog karaktera ce samo usmjeriti buduceg snajperistu na pravu "riznicu znanja", a to je iskustvo u konfliktima i sukobima razlicitih intenziteta i profila, te neprekidnu edukaciju. Vizuelno prilagodjavanje okolini (kamuflaza), maskirna disciplina u kretanju, odabiru ruta i polozaja, individualne sposobnosti savladjivanja teskih terenskih, prirodnih i vjestackih prepreka uz minimalnu izlozenost, sve to na veoma zahjevnom terenu i u svim vremenskim uslovima (arkticka hladnoca, pustinjska toplota, voda, mocvara, blato, snijeg, led, kamen, pijesak), uz minimalne zalihe vode, hrane i opreme, pritom infilitriran desetine, nekad i stotine kilometara unutar neprijateljskih teritorija..samo su neke osobine i daju jasnu sliku sta u sustini jesu snajperisti. Ne treba ni spomenuti da njihova uloga u izvidjanju je cesto presudna, a samim tim neophodna i konstantna edukacija u prepoznavanju sofisticiranih elektronskih sredstava komunikacije i infrastrukture, kompleksnih borbenih sistema (helikopteri, avioni, brodovi, sistemi zemlja-vazduh, zemlja-zemlja, itd.) i njihovih pripadajucih komponenti koje navode na svrhu i cak taktike koristenja i efikasnost na frontu, daje refleksiju na karakter, sposobnosti i kapacitet koji takvi operativci posjeduju.

Jasno je da je takvih, tokom Agresije u BiH, na svim stranama u sukobu, bilo relativno malo. Zakljucak je, u ratu u BiH bilo je relativno mali broj snajperista, a veliki broj preciznih strijelaca koji se nisu obazirali na cinjenicu sto su njihovi polozaji manje-vise poznati (pogotovo na srpskoj strani-primjer Grbavica Shopping, zgrada Vodoprivrede-danas USAID, Metalka, itd.) i locirani u nivou sprata zgrade ili par stanova. Vrlo cesto, njihovo djelovanje je bilo predvidljivo i po mjestu i vremenu, ignorisali su sva zlatna pravila taktickog prezivljavanja snajperiste, i u sukobima u kojima su obje strane manje-vise opremljene jednakim sredstvima atriljerije i vatrene podrske, takvi "amateri" na bi opstali dugo. Normalno, kako je rat odmicao, obje strane (konkretno u Sarajevu) zivotima su placale greske, i lekcije su naucene.
Sad, koliko su "snajperisti" snaga bosanskih Srba imali ljudskosti i morala, nije potrebno o tome govoriti. Napisane su knjige, ispunjena groblja djecom, zenama i starcima, i postoje cijele serije vjerodostojnih prica o igrama srpskih monstruma na Sarajevskim raskrsnicama tokom opsade. Nesumljivo, mada u puno manjoj mjeri, srpski civili su osjetili gnjev snajperista sa zgrade Skupstine, Bristola, par zgrada na Dolac Malti, i nebodera na Trgu Heroja.
Bitno je znati da su u osnovni, istinski snajperisti posebna sorta unutar vojnih formacija, dugotrajna izolovanost tokom obuke i rada, cinjenica da su usamljeni u operacijama duboko iza neprijateljskih linija, svjesni ogromnog psiholoskog faktora koji sire medju svojim zrtvama, vizualizacija agonije i straha koji izazivaju medju svojim zrtvama i dubokih posljedica koje ostaju..sve navedeno ima za posljedicu da ih ohrabruje da budu nazalost jos efikasniji. Tesko je procjeniti reakcije i posljedice, kao i promjenu rezonovanja, moralnih vrijednosti i vrednovanja zivota nakon sto je snajperista formiran, tj. nakon sto je izlozen i direktno angazovan u borbenim aktivnostima. Dodajmo jos tome licne traume, pogodjenost smrcu ili stradanjem clana porodice, prijatelja, itd...dobijemo recept za teski horor film u stvarnosti, pogotovo tokom ratova kakvog smo imali iskustiti u BiH.
Jedan od niza razloga zbog kojih se snajperisti ne zarobljavaju, vec nakon teskih mucenja i intenzivnog islijedjivanja i ispitivanja (jer su zlata vrijedni-puni informacija), likvidiraju, bez izuzetka.

Nekoliko prominentnih taktickih curicullum-a za snajpersko djelovanje u urbanim sredinama je sacinjeno od prikazanih tehnika u toku Opsade Sarajeva, jedan od najznamenitijih primjera je restricted manual USSOCOM JFK SWC, koji detaljno obradjuje ovu temu i skoro u potpunosti je prenio iskustva snajperista u Sarajevu 1992-1995 i Mostaru 1993.

Imali smo priliku vidjeti, osjetiti (na svojoj kozi, nazalost) djejstvo raznih oruzja (i orudja) koje po namjeni nikad nije bilo konstruisano da djeluje prvenstveno po zivoj sili (koristenje 20mm i 30mm protivavionskih topova, da ne govorim o 12,7mm i 14,5mm teskim mitraljezima). Masivna upotreba teskog pjesadijskog oruzja, i skoro neiscrpan izvor visoko-kvalitetne i precizne municije (skladista bivse JNA) napravilo je haos u ratu u BiH, koji je, ma koliko to ruzno zvucalo svima nama, mogao biti mnogo, mnogo gori.

Snajperska kampanja snaga bosanskih Srba tokom Opsade Sarajeva je dokazana i u smislu organizacije i naredbodavne strukture. Unutar VRS-a bila su formirana odjeljenja ciji je zadatak bio "prekid komunikacija snadbjevanja, onemogucavanja kretanja z/s, neprekidno djejstvo i ometanje svih aktivnosti na liniji i u pozadini fronta", itd.. Jasno, direktno su izdavana naredjenja "da se radi iskljucivo po zivom mesu"(konkretno se misli na civile), a poznat je i primjer krsenja primirja od strane generala ratka Mladica kada je licno djelovao iz puskomitraljeza M-84 po tramvaju, iznerviran "vozanjem balija". Pored ovih jedinica, sve formacije od nivoa desetina pa nagore, bile su masivno naoruzane standardnim JNA-deklarisanim "snajperskim" puskama tipa M-76, poluatomatskim puskama povecane preciznosti, opremljene dnevnim nisanima 4x optickog uvecanja, efikasnog dometa do 600m, mada su zabiljezeni i potvrdjeni pogotci do 800m i u nekim slucajevima i preko tih vrijednosti. Broj ovih pusaka koristenih u toku Opsade Sarajeva ni danas nije poznat, a sigurno da premasuje nekoliko hiljada. Upravo masivna rasprostranjenost, lak pristup i relativno lako i jednostavno rukovanje ovim oruzjem je intenziviralo, barem u pocetku, snajpersku nocnu moru u Sarajevu. Nocno djejstvo je takodjer bilo omoguceno koristenjem pripadajuceg pasivnog nocnog nisana, kao i koristenjem namjenskog prigusivaca-razbijaca zvuka, koji je takodjer solidno skrivao plamen iz usta cijevi. Ove puske unosile su teror medju civilnim stanovnistvom u Sarajevu, pogotovo u naseljima Dobrinja, Vojnicko Polje-Nedzarici, Hrasno, Hotonj, zbog blizine naselja linijama fronta.
Naravno, isto oruzje u rukama branilaca Sarajeva je zagorcavalo zivot vojnika VRS, a djelomicno i civilnog stanovnistva Grbavice, Vraca, Dobrinje, Vogosce, itd.

Pored puskomitraljeza M-84, nazvanog "Sijac Smrti" od strane gradjana Sarajeva koji su terorisani ovim veoma efikasnim oruzjem, bilo je mnogo lovackih pusaka "egzoticnih" kalibara, koje su bile opremljene kvalitetnim optickim nisanima, efikasnog preciznog oruzja na malim i srednjim distancama (do 300-400 metara).
Pojava Ruskih, Rumunskih, Ukrajinskih, Grckih i inih placenika i dobrovoljaca te "vikend-cetnika" iz susjedne Srbije na strani bosanskih Srba je intenzivirala snajpersko djelovanje po glavnom gradu, koje je u tom trenutku nazalost postalo i efikasnije, zbog aktivnog angazmana eksperata u tom polju, cesto porijeklom iz gore navedenih zemalja.
Prava lavina "nemogucih pogodaka" i improvizovanih taktika tokom Opsade Sarajeva pokrenula je ozbiljne analize specijalistickih odjela za razvoj taktike i borbe u urbanim sredinama, u kojima su prednjacili Francuzi (DGSE i poseban detasman Legije Stranaca, stacioniran na aerodromu, dio u kampu u Skenderiji), djelomicno Britanci (14 INT), a nakon rata najintenzivnije su radili Amerikanci (USSOCOM JFK SWC i jedinice iz sastava SOCOM-a).

Nesumljivo da je prisutnost specijalnih sistema velikih kalibara bilo potvrdjeno, sto kroz zrtve i okolnosti pod kojim su nastradale, sto kroz zaplijenu oruzja i kasniju predaju IFOR/SFOR-u. Snage Armije BiH su pred sam kraj rata vec izjednacile, cak i bile u prednosti po pitanju opremljenosti trupa ovom vrstom naoruzanja, Prvi Korpus je vec imao formirane namjenske Anti-Snajperske timove, 12,7mm McMillan M87 snajperske puske su stizale konvojima medjunarodne pomoci i "plavim putevima" u Sarajevo, moje misljenje je da je samo politika sprijecila rusenje par solitera na Grbavici 1995, srpski "snajperisti" vise nisu mogli bez straha djelovati po civilnom stanovnistu Sarajeva. Dodajmo i tome sporadicno djelovanje Anti-Snajperskih timova FRABAT-a, opremljenost ARBIH projektilima tipa 9K-111 FAGOT i RF-8 (istina rezervisanih za oklopna sredstva VRS, ali niko ne bi odolio da "slozi" Red Arrow sa 2km u Shopping recimo:):)).
11sumirp

#311 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by 11sumirp »

kv99 wrote:
11sumirp wrote:Cudno je to...Gledat nemocnog kroz optiku,vrebat zivot,bit svjestan njegovog oduzimanja,i naposlijetku skinut je ko zeca,poslije toga otic kuci oprat se,zagrlit zenu i djecu i pravit se da se nista nije desilo.Sta li vrzma njegovom glavom,da mi je znat? LJudska psiha,nema granica...

@najninčnejls :thumbup: Mogo bi ti i kakvu knjigu napisat,dobro ti to ide...
Upoznao sam nekoliko ljudi koji su bili snajperisti u ratu i ne mogu reci da su nesto cudniji od ostalih boraca. Ni jedan mi nije rakao da je uzivao u ubijanju vec da je radio ono sto je bilo neopohodno :" Da zaustavi neprijatelja" . Obicno su tihi, povuceni ali su obicno bili takvi i prije rata a to je obicno takva vrsta ljudi koji postaju snajperisti , tako je u svim armijama ili ratovima ( obicno su takvi i diverezanti/ izvidzaci ,ustvari i ovi snajperisti koje sam upoznao su bili u takvim jedinicama ).

Heh ma kod nas su rijetki bili profici ko iz filmova,al je naturscika bilo na sve strane..Ja sam u vojsci upoznao jednog sada narednicica,koji je imao sklonost ka gudrovini i artanima,pricao je price,ono jezik utrne pa se opusti :D ...
svega se nagledao,svasta radio,nema miran san...
Brada_

#312 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Brada_ »

Brada_ wrote:znam da je of topic al me zanima pa bi molio za odgovor.
od jednog prijatelja stalno slusam da je u ratu bio slobodni strelac, pa me zanima sta znaci biti slobodni strelac i koja je njihovi primjena u borbi???
pa jel moguce da mi nema niko dati odgovor ili .....
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#313 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Big Boy »

Static-X wrote:Tu sam ako mogu pomoci! :D
Molio bih sve one koji su zainteresovani za neki vid aktivnog ucesca u svemu ranije navedenom da uz svoje verbalno odobravanje navedu i kako bi konkretno htjeli/mogli pomoci. Ako ne ovako javno, onda na pp.
karanana

#314 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

Brada_ wrote:
ovo cu samo da pretpostavim jer ne znam ni ja ali evo na stamene asocira: vjerovatno mu za vikend bude dosadno u begeshu, zemunu, indjiji ili kuda se vec kretao i kaze, e odoh malo u bosnu da vezbam gadjanje, uzme bus begesh-srpsko sarajevo, i od stanice na grbavici na primjer, do zgrade odakle moze vezbati niti 100 metara. opali koji metak, mozda nekog ubije ili rani s one strane miljacke, i kad mu to dosadi u bus i nazad.

na takvo nesto me to asocira. cak me ni ne asocira da je placenik ili nesto.

uostalom, ako stalno slusas od njega da je bio slobodni strelac, a prijatelj ti je, zasto ga nikad ne upitas sta je to? haj pitaj ga pa ako ova moja teorija gore nije tacna javi nam.
Brada_

#315 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Brada_ »

karanana wrote:
Brada_ wrote:
ovo cu samo da pretpostavim jer ne znam ni ja ali evo na stamene asocira: vjerovatno mu za vikend bude dosadno u begeshu, zemunu, indjiji ili kuda se vec kretao i kaze, e odoh malo u bosnu da vezbam gadjanje, uzme bus begesh-srpsko sarajevo, i od stanice na grbavici na primjer, do zgrade odakle moze vezbati niti 100 metara. opali koji metak, mozda nekog ubije ili rani s one strane miljacke, i kad mu to dosadi u bus i nazad.

na takvo nesto me to asocira. cak me ni ne asocira da je placenik ili nesto. ako stalno slusas od njega da je bio slobodni strelac, zasto ga nikad ne upitas sta je to. haj pitaj ga pa ako ova moja teorija gore nije tacna javi nam.
:D i mene je asocirao na nesto slicno, al nije!
drug mi je bio komandir I.D.C-a jedno vrjeme u lastama po njegovim pricama on i njegova ekipa su najzasluzniji za akcije mrkovici juli 92god. i trebevic kod tornja iste god. i akcije na butmiru(zatvor kod krupca)
a posle onog belaja na spanskom trgu u mostara je postao slobodan strelac???
ja sam sluzio u reguarnoj vojsci i nisam imao priliku da cujem za taj izraz a trazio sam i na netu pa nisam nasao pa zato pitam vas malo iskusnije ratnike koji mozda znaju.
:bih:
P.S.pitao bi ga drug al su postali sad rijetki trenutci kad se zacugamo pa da on otvori dusu o tim godinama i pocne pricati.
Last edited by Brada_ on 22/01/2010 14:57, edited 1 time in total.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 16:46, edited 2 times in total.
duplooooo21

#317 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by duplooooo21 »

respo wrote:nije bas vezano za temu ali je vezano za snajperiste

http://en.wikipedia.org/wiki/Enemy_at_the_Gates
film je pravo dobar ko ga nije gledao nek ga pogleda a ovdje neg pogleda i link za pravog lika iz filma vasilija zajceva
film je jako dobar...

obavezno pogledati!!
Saraph

#318 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Saraph »

Brada_ wrote:
Slobodni strijelac, cini mi se da je stari JNA VES bio 11101 (neka me neko ispravi ako grijesim), vojnik u borbenom timu/desetini, po kojem standardu se vec gleda. Naoruzan osnovnim pjesadijskim naoruzanjem-u danasnje vrijeme i vrijeme rata u BiH, to bi bila AP M70B1/M70AB2 (sta je vise volio ili do ceg je uspio doci, Laste su bile dobro opremljene i naoruzane), tromblonske mine, rucne bombe. Iako obucen u osnovnom rukovanju svih vrsta standardnog pjesadijskog naoruzanja, najcesce nije kvalifikovan kao operater licnog protivoklopnog naoruzanja, radio uredjaja na nivou desetine ili voda, preciznog-snajperskog naoruzanja, nema visi nivo obuke u pruzanju prve pomoci/stabilizaciji ranjenika. Uglavnom, osnovna i/ili napredna pjesadijska obuka, osnovno poznavanje ostalih sredstava i opreme.
No, sve ovo sto napisah skoro pa baci u vodu kad je u pitanju rat u BiH, a manje-vise i bilo koji sukob u zadnjih 20 godina.

Danasnje moderne armije ulazu velika sredstva kako bi odrzali malobrojniju, ali fleksibilniju, univerzalniju i vrhunsku obucenu pjesadiju i/ili motorizovane jedinice.

Svaki treci/cetvrti vojnik ima podcjevni bacac granata sa raznom vrstom municije, cesto svaki drugi vojnik ima protivoklopno naoruzanje (tezeg kalibra 84, 90, 120mm), svaka puska, bez obzira na kalibar je opremljena optickim nisanima (cesto kombinacijom dva, kolimatorskim i onim sa fiksnim optickim uvecanjem, koncanice optimizirane za kalibar koji puska koristi), svaki vojnik je obucen i opremljen za borbu u nocnim uslovima, pasivnim i aktivnim IR metodama, ovisno o procjeni prijetnje i informaciji o opremljenosti neprijatelja...da te ne davim dalje..
Znaci, danasnji "slobodni strijelac" je izuzetno dobro opremljen, obucen i u stanju je da izvrsi zadatke protivoklopne borbe (RBR, jednokratni, od 84 do 120mm), preciznog djelovanja puskom/optickim nisanom po definisanom zadatku na malim i srednjim daljinama, pruzi vatrenu podrsku i ugrozi lako-oklopljene/zasticene ciljeve podcjevnim bacacem granata , sve informacije prenese zasticenom komunikacijom u realnom vremenu putem rucnog radio-uredjaja i odrzi komunikaciju na nivou tima, voda, a cesto i cete i bataljona (u NATO-u su to multi-band, frequency-hopping DES/AES SINCGARS/MBITR rucni uredjaji), i sve to danju i nocu, a ako su u pitanju "slobodni strijelci" jedinica posebne namjene, onda i po magli, kisi, snijegu (napredni nisansko/osmatracki FLIR i Thermo uredjaji, intergisani sistemi za koristenje na licnom noruzanju).

Kako je to bilo u doba tvog druga i Lasti, najbolje je da pitas njega. Cinjenica je da su Laste bile dobro opremljene i relativno dobro obucene, s obzirom kakva je bila situacija u Sarajevu u vrijeme osnivanja i tokom cijelog rata, pravo je cudo kako su uopste mogli postici nivo organizacije i operativnih kapciteta koje su imali u ratu. Kapa dole i respect. Mnogo je ljudi koji bi sada rekli, skoro dvije decenije nakon sto se sve zavrsilo, da se moglo bolje, jace, ali kad se uzmu u obzir politicke igre, izdaje, profiterstvo, licni interesi od samog politickog vrha do rukovodstva Ministarstava do nizih struktura komandi...ispalo je super na kraju.
Predpostavljam da je tvoj drug, "slobodni strijelac" u Lastama, imao priliku da "radi" i licnim naoruzanjem-automatskom puskom, i puskomitraljezima (M-53A, M-84, Moguce da su Laste imale i Ultimax 100), i PASP M76, a ako je bas zelio, na raspolaganju mu je bio i poluautomatski bacac granata, Juznoafricki MGL-1/6 kapaciteta 6 granata 40mm, i naravno tromblonskim minama (i originalnim Jugoslovenskim, iz Pretis-a i Krusik-a, a i onim iz CNP-a), a ako je bas bio raspolozen ili ljut:), onda je opalio po koji put iz RBR 64 i 90mm (M80 Zolja i M79 Osa).
Opet, najbolje je da pomenes nesto od ovog naoruzanja drugu, podsjetis ga na ratne dane, i onda ces cuti pravu pricu.

Nadam se da je bilo od pomoci
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#319 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by -LIBERO- »

Mislim da bi se trebali obratiti,javno sto da ne,na dio foruma pod nazivom "racunari i tehnologija",na par tema u kojima se radilo o web dizajnu se ajvilo dosta dosta nase raje sa foruma koji su bas upuceni u te stvari.
U sustini najveci "problem" i jeste samo pravljenje,tj. to neko slaganje te stranice.
Kasnije postavljanje materijala,prica,videa,slika..pa i neki forum to je sve jako lagano. To bi svako od nas mogao raditi ;-)
karanana

#320 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

pa zar ona stranica sa92.ba nije fin pocetak? oni vec imaju nesto a siguran sam da nece odbiti dodatne saradnike i dodatne materijale. imaju sekcije za raznorazne materijale.
dadoka84

#321 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by dadoka84 »

E, pozdrav.
Vidim da pricate o web stranici a nemate ko da uradi. Ako hocete mogu vam ja uraditi sa jednim cms sistemom. Koji ima mogucnost postavljanja clanaka, vijesti, automatskih galerija slika isl, kao i mogucnost pretrage. U firmi za koju radim ovakav "paket" bi bio oko 1300km a u ovoj jedinstvenoj ponudi mozete dobiti samo za... Zafrkavam se ;D Trebalo bi obezbijediti hosting i domenu bilo .com ili .ba a ja cu ovaj dio uraditi for free.
Moglo bi se aktivirati par ljudi koji bi bili editori tako da mogu slagati kasnije sadrzaj.
Provjerit cu za hosting mozda i to mognem obezbijediti.
Brada_

#322 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Brada_ »

Saraph wrote: Slobodni strijelac, cini mi se da je stari JNA VES bio 11101 (neka me neko ispravi ako grijesim), vojnik u borbenom timu/desetini, po kojem standardu se vec gleda. Naoruzan osnovnim pjesadijskim naoruzanjem-u danasnje vrijeme i vrijeme rata u BiH, to bi bila AP M70B1/M70AB2 (sta je vise volio ili do ceg je uspio doci, Laste su bile dobro opremljene i naoruzane), tromblonske mine, rucne bombe. Iako obucen u osnovnom rukovanju svih vrsta standardnog pjesadijskog naoruzanja, najcesce nije kvalifikovan kao operater licnog protivoklopnog naoruzanja, radio uredjaja na nivou desetine ili voda, preciznog-snajperskog naoruzanja, nema visi nivo obuke u pruzanju prve pomoci/stabilizaciji ranjenika. Uglavnom, osnovna i/ili napredna pjesadijska obuka, osnovno poznavanje ostalih sredstava i opreme.
No, sve ovo sto napisah skoro pa baci u vodu kad je u pitanju rat u BiH, a manje-vise i bilo koji sukob u zadnjih 20 godina.

Danasnje moderne armije ulazu velika sredstva kako bi odrzali malobrojniju, ali fleksibilniju, univerzalniju i vrhunsku obucenu pjesadiju i/ili motorizovane jedinice.

Svaki treci/cetvrti vojnik ima podcjevni bacac granata sa raznom vrstom municije, cesto svaki drugi vojnik ima protivoklopno naoruzanje (tezeg kalibra 84, 90, 120mm), svaka puska, bez obzira na kalibar je opremljena optickim nisanima (cesto kombinacijom dva, kolimatorskim i onim sa fiksnim optickim uvecanjem, koncanice optimizirane za kalibar koji puska koristi), svaki vojnik je obucen i opremljen za borbu u nocnim uslovima, pasivnim i aktivnim IR metodama, ovisno o procjeni prijetnje i informaciji o opremljenosti neprijatelja...da te ne davim dalje..
Znaci, danasnji "slobodni strijelac" je izuzetno dobro opremljen, obucen i u stanju je da izvrsi zadatke protivoklopne borbe (RBR, jednokratni, od 84 do 120mm), preciznog djelovanja puskom/optickim nisanom po definisanom zadatku na malim i srednjim daljinama, pruzi vatrenu podrsku i ugrozi lako-oklopljene/zasticene ciljeve podcjevnim bacacem granata , sve informacije prenese zasticenom komunikacijom u realnom vremenu putem rucnog radio-uredjaja i odrzi komunikaciju na nivou tima, voda, a cesto i cete i bataljona (u NATO-u su to multi-band, frequency-hopping DES/AES SINCGARS/MBITR rucni uredjaji), i sve to danju i nocu, a ako su u pitanju "slobodni strijelci" jedinica posebne namjene, onda i po magli, kisi, snijegu (napredni nisansko/osmatracki FLIR i Thermo uredjaji, intergisani sistemi za koristenje na licnom noruzanju).

Kako je to bilo u doba tvog druga i Lasti, najbolje je da pitas njega. Cinjenica je da su Laste bile dobro opremljene i relativno dobro obucene, s obzirom kakva je bila situacija u Sarajevu u vrijeme osnivanja i tokom cijelog rata, pravo je cudo kako su uopste mogli postici nivo organizacije i operativnih kapciteta koje su imali u ratu. Kapa dole i respect. Mnogo je ljudi koji bi sada rekli, skoro dvije decenije nakon sto se sve zavrsilo, da se moglo bolje, jace, ali kad se uzmu u obzir politicke igre, izdaje, profiterstvo, licni interesi od samog politickog vrha do rukovodstva Ministarstava do nizih struktura komandi...ispalo je super na kraju.
Predpostavljam da je tvoj drug, "slobodni strijelac" u Lastama, imao priliku da "radi" i licnim naoruzanjem-automatskom puskom, i puskomitraljezima (M-53A, M-84, Moguce da su Laste imale i Ultimax 100), i PASP M76, a ako je bas zelio, na raspolaganju mu je bio i poluautomatski bacac granata, Juznoafricki MGL-1/6 kapaciteta 6 granata 40mm, i naravno tromblonskim minama (i originalnim Jugoslovenskim, iz Pretis-a i Krusik-a, a i onim iz CNP-a), a ako je bas bio raspolozen ili ljut:), onda je opalio po koji put iz RBR 64 i 90mm (M80 Zolja i M79 Osa).
Opet, najbolje je da pomenes nesto od ovog naoruzanja drugu, podsjetis ga na ratne dane, i onda ces cuti pravu pricu.

Nadam se da je bilo od pomoci
za sigurno da jeste drug i hvala ti :dance: :thumbup:
a oruzje koje je nosio je bila MGV-176
Saraph

#323 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Saraph »

MGV-176 je dobro oruzje, mada nepouzdano zbog osjetljivog dobosa i municije malih dimenzija, koja je "mekana", veoma osjetljiva i najmanje deformacije dovode do zastoja.
Ali kada radi, tj. kad je dobos u dobrom stanju i kad je municija neostecena, onda je ubitacan i kadenca je brza do bola, otprilike 16-17 metaka u sekundi...naprosto kida:).
Iako skoro da nema trzaja, jos vise ga standardni prigusivac "smiri", doda masu naprijed i punom rafalu ga mozes kontrolisati kao igracku. "Masinka Gorenje Velenje", skoro kao ves masina u full-centrifugi:):).

pozdrav,
Brada_

#324 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Brada_ »

Saraph wrote:MGV-176 je dobro oruzje, mada nepouzdano zbog osjetljivog dobosa i municije malih dimenzija, koja je "mekana", veoma osjetljiva i najmanje deformacije dovode do zastoja.
Ali kada radi, tj. kad je dobos u dobrom stanju i kad je municija neostecena, onda je ubitacan i kadenca je brza do bola, otprilike 16-17 metaka u sekundi...naprosto kida:).
Iako skoro da nema trzaja, jos vise ga standardni prigusivac "smiri", doda masu naprijed i punom rafalu ga mozes kontrolisati kao igracku. "Masinka Gorenje Velenje", skoro kao ves masina u full-centrifugi:):).

pozdrav,
:thumbup:
znam da je bas u nekoliko prilika pricao i da ga je moglo kostati zivota bas ta mana, kad bi pri paljbi municije koja nije presvucena bakarnom kosuljicom dolazilo do stopanja i da mu se to stalno desavalo pri upotrebi u kriticnim momentima.
nebi da ovde ispadnem "bosko buha" i da zabusavam temu al price njegove i ostali momaka koji su bili u I.D.C-a i kako su upadali iza neprijateljski linija i pravljenje diverzija i belaja po grbavici i odradzivanje razni zadataka meni kad slusam najvise podsjecaju na dobar film.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#325 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

nemojte više ići u off topic. tema su snajperisti u Sarajevu. :)
Post Reply