JP GRAS SARAJEVO ALL ABOUT

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Aurora Borealis

#301 Re: GRAS - necu kupit kartu?

Post by Aurora Borealis »

clav wrote:Zna li iko ista sta je bilo s ovim:
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/091013029
Eto januara 2010, svi sute, gdje je zapelo???
Previse je dobro zvucalo kad je tek izasla ova prica. A i sad mi djeluje isto tako. Na granici s bajkom :oops:
clav

#302 Re: GRAS - necu kupit kartu?

Post by clav »

Aurora Borealis wrote:
clav wrote:Zna li iko ista sta je bilo s ovim:
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/091013029
Eto januara 2010, svi sute, gdje je zapelo???
Previse je dobro zvucalo kad je tek izasla ova prica. A i sad mi djeluje isto tako. Na granici s bajkom :oops:
Ta bajka je odavno stvarnost u Zagrebu. Kad vidis da ovako trivijalne stvari ne mogu dovesti u red, kako li se provode ostale reforme...
A evo ko da gledam, bice da para neJma.
Na sledecim izborima glasam za SBiH i SDA Jopet :oops:
Last edited by clav on 29/12/2009 18:35, edited 1 time in total.
Aurora Borealis

#303 Re: GRAS - necu kupit kartu?

Post by Aurora Borealis »

Kad kazem ljudima da ne vjerujem u ovo kod nas, obicno mi tako kazu - to je vec odavno tako u regionu.
Ne znam za region, ali sve sto je kod svake iole normalne zemlje - normalno, kod nas nije.
Joey Tribbiani

#304 Re: GRAS - necu kupit kartu?

Post by Joey Tribbiani »

Ja predlazem da se nama studentima karta digne sa 33 na 45, jer eto mi smo, ko biva, veliki i imamo para. Neka se svakom covjek, bez obzira gdje radi od plate odbija 10% za GRAS jer to ipak nasa jedina firma i trebamo je paziti. Oni ce to nama sve vratiti finim i ljubazim revama i strajkovima kad svi imamo puno obaveza. VOLIM GRAS, dajte taj smiley :sax:
nellington

#305 Re: GRAS - necu kupit kartu?

Post by nellington »

http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/091231045
Nijedan putnik bez karte u vozilima javnog gradskog prijevoza
Preduzeće Gras 4. januara pokreće akciju "Nijedan putnik bez karte u vozilima javnog gradskog prijevoza".
Cilj pokretanja akcije, kako se navodi u saopćenju Grasa, jeste sprječavanje pojave falsifikovanja voznih karata i kupona za prijevoz, ali i da se počnu poštovati pravila korištenja javnog gradskog prijevoza.

U toku akcije, kako se dodaje, bit će pojačana kontrola voznih karata u svim vozilima javnog gradskog prijevoza i nijedan putnik ne smije biti bez odgovarajuće, odnosno ispravne karte.

Putnici koji budu zatečeni u vozilu bez karte, odnosno ispravne vozne karte, kako se navodi, dužni su platiti doplatnu kartu na licu mjesta ili u roku od sedam dana u prostorijama Službe naplate. Ukoliko to ne urade bit će podnesene prijave, pokrenut postupak kod nadležnog suda i poduzete kaznene mjere u skladu s Odlukom o javnom prijevozu putnika Skupština Grada Sarajeva.

Protiv putnika kod kojih budu pronađene krivotvorene vozne karte, kako se dodaje, bit će podnesene krivične prijave u skladu s Krivičnim zakonom FBiH, a prema putnicima koji na bilo koji način budu remetili javni red i mir u vozilima javnog gradskog prijevoza, vršili oštećenja vozila, ometali rad službenih osoba, bit će pokrenute prekršajne prijeve u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru Kantona Sarajevo.
(FENA)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#306 Re: GRAS - necu kupit kartu?

Post by Truba »

:lol: :lol: :lol:

ja podržavam svaku akciju u kojoj će svi biti jednaki i svako bez karte će biti sankcionisan
jedan pušten bez karte
nek puste onda sve

samo deset minuta ranije krećem i stižem na posao na vrijeme a s njima uvijek kasnim

kako to :?
mrtva kokoš

#307 Re: GRAS - necu kupit kartu?

Post by mrtva kokoš »

pocinjem pripreme za fight :D
ja sam iz sarajeva, ja sam student, ja vam necu kupiti kartu, ja sam povjerovao mehmedicu da su od 1 januara besplatne karte... :D
EDIT: jos samo da dodam, ja bih da se izvinem svima onima koji ce taj dan kasniti zbog mene :D
neshto

#308 Re: GRAS - necu kupit kartu?

Post by neshto »

Splinter wrote:pocinjem pripreme za fight :D
ja sam iz sarajeva, ja sam student, ja vam necu kupiti kartu, ja sam povjerovao mehmedicu da su od 1 januara besplatne karte... :D
EDIT: jos samo da dodam, ja bih da se izvinem svima onima koji ce taj dan kasniti zbog mene :D
da se priključim ovom dijelu sa fajtom!
dok ne regulišu osnovne stvari kao što su kvarovi, kašnjenja, otkazivanja i polasci prije voznog reda neću platit kartu!
ja radim na periferiji i ne možete zamisliti kako voze busevi i kombiji ujutro van grada (ukoliko uopšte voze)
dezurni_ucenik

#309 AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by dezurni_ucenik »

Vjerovatno ste procitali da od 4.januara GRAS pokrece akciju kojom ce pokusati stati u kraj "svercovanju" u vozila javnog prevoza .Mislim da bi Gras prvo trebao uvesti akciju "Izbacimo papke od revizore" ili "Naucimo revizore kulturi"

Sta vi mislite o tome ??

I druga stvar ,,sta je sa onim kartama za studente koje nam je Besim Mehmedic obecao 1.januara ?!?!??!?!Izgleda da je to suplja !!!

U slucaju da jeste hajdemo se i mi skupiti pa blokirati tramvajske linije .Neka to shvate kao odgvor na njihov "teroristicki" cin ....Neka prvo oni ociste svoje dvoriste ,,,,
Hendrix

#310 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Hendrix »

Ne kontam tvoju akciju, želiš proteste zbog toga što se ilegalno voziš tramvajima?
Ja sam proveo minimalno 10 godina svaki dan tumarajući GRASovim vozilima i znam kakva je to zajebancija ali sam uvijek imao studentsku mjesečnu kartu, i znam da je to firma korumpirana do vrha ali ono što ljudi kod nas rade me nervira. Neće da plate kartu iz inata, pa ne moraš se ni vozit onda. Zašto ne prestaneš plaćati internet, struju i vodu jer nam je i internet šuhveli a i voda nam ko nije najbolja baš? Rat je odavno prestao ali se raja ponaša kao da se sve ovde džaba dobija.Isto je i sa grijanjem, 50% ljudi plaća za ostalih 50% koji se prave ludi, kao i ja što sam mjesečnu plaćao dok se ovi revolucionari švercaju.
Revizori papci jel? Pa da imaš kartu ne bi ni imao dodira s njima, pokažeš kartu i čovjek uvijek kaže hvala, ali su papci kada si i ti papak jer se vozaš guzovače, pa ljudi ovo je kapitalizam ba, nema više socijale sve se plaća pa sad ako nećeš,bujrum nogatransom.
E pa nek pokrenu akciju, ne vidim ništa teroristički u tome što žele da naplate svoje usluge, ma kakve bile, kao što rekoh ne sviđa ti se ima i pješke opcija.
JThomas

#311 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by JThomas »

pa kad je kapitalizam što ne dozvoljavaju konkurenciju i što troše desetine miliona iz budžeta?

jebo te takav kapitalizam, ljudi su spojili sve ono najgore iz kapitalizma i socijalizma.
dezurni_ucenik

#312 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by dezurni_ucenik »

E vidis drug ,ja sam vanredan student i prema tome ja NEMAM pravo na mjesecnu kartu ...Zivim pola sata voznje tramvajem do faxa sto znaci 1.80 do faxa ,,1.80 do kuce ....znaci 3.60 svaki dan jos plus ako navece odem do grada znaci dvostruko

a sto se tice revizora papaka ...navescu ti jedan primjer ..prosle godine u ljeto na tram,stanici na cengic vili dvojica revizora izvode staricu iz tramvaja i naplacuju joj kaznu od 35 maraka ..(a kazna iznosi koliko znam 25 ) nakon cega jedan revizor govori drugom ,citiram :Hajmo u ovu kafanu da se pocastimo,,,

Nakon te stvari NE PADA MI NAPAMET da placam tim smradovima placam
kartu ...ponavljam neka prvo ociste svoje preduezce od primitivaca koji Sarajevo ne bi ni na razglednici gledali da nije bilo 1992...
A s druge strane cijena karte 1.80 je PRESKUPA !!!!

uostalom odakle njima pravo da prave strajkove???sjetimo se aprila i kolapsa u gradu koji su prouzrokavali ..naravno nije osjetio to premijer kantona vec normalni ljudi koji su kasnili na poslove ,,kasnili na ispite u skolu itditditd
Hendrix

#313 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Hendrix »

A pa drug tako ti je to sa GRAS-om, vozio sam se s njima dugo rekao sam, i jedini način da izbjegneš papanluk je da ideš legalno. Nije GRAS kriv što je jedini prevoznik u kantonu, vlasti su im to omogućile i jedini protest koji ti treba da organizuješ je prema vlastima a ne tramvajima.
Nije pošteno da neki plaćaju a neki ne, ili nek svi plate ili onda niko da plaća.
dezurni_ucenik

#314 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by dezurni_ucenik »

Hendrix wrote:A pa drug tako ti je to sa GRAS-om, vozio sam se s njima dugo rekao sam, i jedini način da izbjegneš papanluk je da ideš legalno. Nije GRAS kriv što je jedini prevoznik u kantonu, vlasti su im to omogućile i jedini protest koji ti treba da organizuješ je prema vlastima a ne tramvajima.
Nije pošteno da neki plaćaju a neki ne, ili nek svi plate ili onda niko da plaća.
sa tim strajkom sam se vise zajebavao ...al gledaj ovako kad oni mogu uzrokavati kolaps u gradu svojim besmislenim protestima i to na dan oslobodjenja Sarajeva zasto ne bismo i mi tako njima napravili havariju

Koji je njihov razlog ???Sofer tramvaja ima 1000 maraka platu ...moj brat je zavrsio fakultet i ima istu toliku platu ::..i reci mi jel to normalno ???jel to u redu
shiljak

#315 Re: GRAS - necu kupit kartu?

Post by shiljak »

da li neko sada zna jel rade sada tramvaji, i da li ce raditi sutra? Citajuci sa sax-a, pise da su mislisli strajkovat danas, a ne sutra -valjda? :D

edit: meni pise da sam dao komentar 1.1.2010 god :D
akcija007

#316 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by akcija007 »

Nisam to procitao za akciju ali opet nece uspjeti rijesiti svercovanje. Ja sam nezaposlen vozim se gradskim prevozom al fkt nemam love da platim kartu. Ako placam kartu radije idem s komercijalom. Kad bude ta akcija vozit cu se u intervalima najvecih guzvi kad su trole i tramvaji krcati . Inace, u zadnje vrijeme na troli iz grada od Principovog do Kovacica otvara samo prva vrata i tu je revizor pa ja obicno prosetam pjeske do Kovacica i udjem bez karte. Desislo mi se da su u polupraznu trolu usli 3-4 na Grbavicu i nisam mogao da izadjem vani nego sam moram da kupim kartu. U januaru ce biti malo teze nema skole nema djece u javnom prevozu a i njima tada pada prodaja karata...
stochar

#317 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by stochar »

fakat, kad treba subvencionirati nesposobnost rukovodstva GRAS-a i gubitke prouzrokovane losim poslovanjem, i kad treba zadrzati monopol, onda im je dobar socijalizam, a kad treba udariti po dzepu, onda kapitalizam.

prvi sam protiv svercovanja, i zalazem se za to da svako plati uslugu koju koristi. ali, koju to oni uslugu nude? godinama nisu u stanju napraviti sistem placanja karata u zavisnosti od duzine voznje, nisu u stanju milion stvari uraditi, a sad prave racije.

najpametnije bi bilo kad bi svi bili slozni, pa napravili akciju: Ni jedan putnik u vozilu GRAS-a, dok ta vozila ne pocnu da lice na nesto!
cyprus

#318 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by cyprus »

Ozbiljno, hoće li biti šta za studente normalno? Ako ostane ovako kako je, ja odoh pješke...1,80 im NE DAM !!! :x
sheilak

#319 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by sheilak »

Ok, nek' sprovedu tu akciju, nemam nista protiv postenja, ali hoce li onda isto tako revno vracati novac ljudima kad trola "crkne"na pola puta, a oni im uredno platili kartu ili im nadoknaditi satnicu koju izgube zbog kasnjenja na posao ili obestetiti ih zbog propustenih ispita jer voze kad oni odluce da treba?

Hoce li se pridrzavati voznog reda i nabaviti nova, BEZOPASNA vozila, koja nisu smrtne klopke? Hoce li ubaciti vise vozila u promet kad je "spica", a ne pustati ljude da se guse, gnjece, onesvjescuju u limenim, prenatrpanim vozilima bez ventilacije?

I na kraju, hoce li napraviti cistku u vlastitom poluraspadnutom preduzecu i prestati sa javaslukom i kriminalom?

Ako ce GRAS poceti normalno poslovati i pruzati normalne usluge, onda cemo lako za placanje :wink:
rukometašica67

#320 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by rukometašica67 »

Pa nije korektno se voziti bez karte.
Studentska je 33KM opet slagala Vlada a ne GRAS.Nemaju para da subvencioniraju karte....
Nadalje,zašto šofer ima platu 1000 i neki čovjek sa fakultetom-zato što nije isto sjediti u fotelji i nabijati guzove i imati 100 ljudi za vratom i voziti ih.To je velika odgovornost.Još ako je beneficirani na duge relacije....
Plaćam kartu uredno i ne rezilim se.

Ali eto ne može se pobiti činjenica koliko su revizori nepristojni ali štaćeš kad ih "pošteni"građani dovedu u tu situaciju.Uglavnom navuku na sebe šugu.

Ali eto i neki hoće Centrotrans.Pa neka ga....

Uđite bez karte prosipajte priču vozaču ili pocjepajte sic pa će vam slupati sve zube i izbaciti vas s noge na nogu... :-D

Ali ujedno neka uvedu akciju BEZ PENZIONERA radnima danima od 06-10h. :-D :-D
chuchumbamayumbe

#321 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by chuchumbamayumbe »

Ja kako se nekada uzimala lova za A+B+C kupone, krivotvorene!
Tamo nekada 96-97-98, bilo je to poodavno, ne sjecam se vise!
E jesmo se bili usavrsili!
8-)
sheilak

#322 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by sheilak »

@ rukometasica67

I ja placam uredno kartu, svaki put jer se najcesce vozim komercijalom i jer sam dozivjela neugodnosti od revizora-zbog neupisanog broja na kuponu.

Ali sta dobijamo za uredno placenu kartu? Vise pusta sam pisala o tome, ali to vec svi znaju.

Da li sad trebamo placati mozda vise da bi smo dobili normalnu uslugu? Dakle, nekakvu luksuz cijenu za najosnovniju uslugu? Mozda da nam kazu iz GRAS-a sta trebamo uciniti-platiti vise, dati im krv ili prvorodjeno dijete-da bi poceli na normalan nacin prevoziti ljude-bez kasnjenja, bez guzve, bez otkazivanja vozila na pola puta da bi te onda uputili na drugo prijevozno sredstvo za koje onda opet moras platiti kartu?

Ako ne mogu garantirati brz, siguran, bezbjedan prijevoz onda nemaju pravo biti jedino usluzno preduzece te vrste niti podizati cijene, ali ni buniti se ako im putnici odbijaju platiti jer na kraju, GRAS se subvencionira i iz novca poreznih obveznika.

@ stochar :thumbup:
rukometašica67

#323 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by rukometašica67 »

sheilak wrote:@ rukometasica67

I ja placam uredno kartu, svaki put jer se najcesce vozim komercijalom i jer sam dozivjela neugodnosti od revizora-zbog neupisanog broja na kuponu.

Ali sta dobijamo za uredno placenu kartu? Vise pusta sam pisala o tome, ali to vec svi znaju.

Da li sad trebamo placati mozda vise da bi smo dobili normalnu uslugu? Dakle, nekakvu luksuz cijenu za najosnovniju uslugu? Mozda da nam kazu iz GRAS-a sta trebamo uciniti-platiti vise, dati im krv ili prvorodjeno dijete-da bi poceli na normalan nacin prevoziti ljude-bez kasnjenja, bez guzve, bez otkazivanja vozila na pola puta da bi te onda uputili na drugo prijevozno sredstvo za koje onda opet moras platiti kartu?

Ako ne mogu garantirati brz, siguran, bezbjedan prijevoz onda nemaju pravo biti jedino usluzno preduzece te vrste niti podizati cijene, ali ni buniti se ako im putnici odbijaju platiti jer na kraju, GRAS se subvencionira i iz novca poreznih obveznika.

@ stochar :thumbup:
Šta hoćeš tačno da kažeš?
Kupon kada kupuješ na šalteru gdje se i prodaje upiše onaj ko ti proda broj to je jedno,nemoj nas tuširati glupostima(no fence) obrati malo pažnju da li je napisan jer studentima,đacima i ostalim neće prodati bez upisanog broja na kuponu i išaranim kvadratićem za mjesec u kojem je kupljen.
Da nijesi kopirala ili ispod ruke uzimala? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Najbolje ti je nemoj se voziti ukratko,jer ako ti ne valja nemoj ni koristiti prevoz.
Gras ne diktira cijene odeš fino premijeru pa njemu kažeš ili pitaš što je skupo.Nije gras firma koja je počela da postoji iza rata,uostalom i da drugi prevoznik se uključi sumnjam da bi ljudi sebi dozvolili da im se neko đaba voza ili upropaštava imovinu.
Haj samo pogledaj autobuse nove koje su dobili na šta liče i kako su lijepo vaspitana djeca se prevozila u njemu.I kako nj.roditelji ciče kad gras ne radi....kući cijepaj kauče,i šaraj po zidovima.....
Koliko plaćam karte nikad nisam navlačila šugu na sebe niti imala problema.
Haj pogledaj video: http://www.youtube.com/watch?v=HsOsoDs1J6o
Čovjek koji je bio direktor izvršio je harakiri jer je u godini dana metro kasnio oko par milisekundi.
Pa pričajmo o gužvama i kartama.
Meni nije poznato da je iko poginuo u GRAS-ovom prevoznom sredstvu.
Vares City

#324 Re: GRAS - necu kupit kartu?

Post by Vares City »

Splinter wrote:Image
Image
o ovome ljepotanu da ne pricamo, samo ga mozemo gledati na slikama...
VOLVO-u svaka cast,a ovaj gornji je dorada SCANIA-e(uzas za voziti :x ),...
CITARO je zakon :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#325 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Truba »

jašta još trebamo i ginuti

to je dobro opravdanje... dobro je ne puca... dobar je prevoz ne ginemo u njemu :lol: :lol: :lol: :lol:
Locked