Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
anoush
Location: A Eruchîn, ú-dano i faelas a hyn, an uben tanatha le faelas.

#301 Re: Avatar

Post by anoush »

Ateista wrote:Prije obrnuto, ovaj svijet krece u smjeru borga. :D ;-)
Nemoj mu pomagati živ bio :P
Ateista

#302 Re: Avatar

Post by Ateista »

SOMA wrote:
Ateista wrote:
Neelix wrote:a zasto nam ne napises sta je to NESTO sto ovaj film ima, a milion drugih nema? :) osim efekata, jel.
Pa napisao sam u prvom postu na ovoj temi, ukratko naravno. :D

Osim jedne jako zanimljive, originalne i jako mastovite vizije moguceg zivota na drugoj planeti (objasnio sam detalje) u filmu je prikazano kakvi su ljudi mogli postati a kakvi su postali. Ovo ne treba banalizovati na dobro/zlo vec na kompletan pristup zivotu navi-a i njihove medjusobne povezanosti kao i povezanosti sa ostalim zivim bicima, sa prirodom, okolinom, nacinom na koji oni to dozivljavaju i slicno.

Takvi smo i mi mogli postati da nije mnogih stvari i mnogih institucija i ideologija koje nas odvajaju od nase prirode, koje nam namecu iskrivljene sisteme vrijednosti i slicno.
U filmu se prikazuje nesto sto bi se moglo nazvati "duhovnost" ali totalno drugacija od onoga sto se u danasnjem svijetu podrazumijeva pod religijskom duhovnoscu koja je opet iskrivljena varijanta one prikazane u filmu i do koje bi covjecanstvo mozda i doslo da nije svog nametanja i manipulacije.

U filmu se prenaglaseno pokazuju i ljepote nase prirode koju vise i ne vidimo od svih novih iskrivljenih vrijednosti koje nam se namecu.

To su samo neke od stvari koje su onako tiho provucene kroz ovaj film.
Mislis, i nama je mogao narast onaj USB-Stick :shock: steta, steta...
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Jel' ti to fakat tako bukvalno shvatas ili me samo zezas?

Ne mogu da vjerujem.
arzuhal

#303 Re: Avatar

Post by arzuhal »

E, @Ateisto, pa zar i na ovoj temi? :D

Ima noćas da sjednem i napišem scenario za film posvećen tebi, od ovakih k'o što sam ja. I od Chmolje, ko-scenariste, da se ne ufuram sam bezze... :D

Dakle, radnja će se odvijati na sijamskoj planeti Hopa Hopa koja izgledom podsjeća na modrozelene sise što'no plutaju u galaktičkoj bezbrižnosti...Na toj planeti živi narod koji živi pravo hepi, čiji jezik ne poznaje strašne pojmove i riječi kao što su Bog, Nacija, Ideologija, Država, Molitva, Religija, ne smiješ, moraš...
Sve se smije, sve je ok, hrane i pića odasvud, kipti sve u veselju i rahatluku...Nema izbjeglica niti prognanih na toj sisatoj planeti, ni erupcija Vulkana...Nema zmija, tarantula, virusa, penzija...
Taslače se Hopahopci k'o štuke, radosni. Nema šuplje o moralu jer niko nema pojma šta je to...
ALI!
Strašna pretnja po veseli život Hopahopaca se polaHko nadvija nad dekolte njihove rodne planete!
Negdje iz dubine svemira, onkraj svake razumne granice galaktike, dolazi neprijateljska flota religioznih brodova sa ciljem nametanja svoje ideologije veselim i bezbrižnim Hopahopcima kojima je sav ideal (iako ne znaju za riječ Ideal) bio samo da umaču, na sve načine, veseli i još ganuti svojom sopstvenom veselošću i dobrotom...
Neprijatelj se spušta, a Hopahopci ih dočekuju sa sladoledom, peksimetima od integralnih žitarica, osmjesima i nesagledivom srećom i ljepotom..
No ali međutim!
Osvajači počinju graditi na hiljade bogomolja po Hopahopi. Proglasom se naređuje da svi Hopahopci moraju da obavljaju molitvu 29 puta dnevno, inače nema umakanja. Umakanje se mora sprovoditi u strogim bračnim zajednicama od samo jednog muškarca i jedne žene! Kurban se ima klat 25 godišnje, itd.
Hopahopci ostaju zatečeni i zgroženi...Bude im i krivo na sve to, al ono pravo...
Hopahopci se dosjete da organiziraju tajni život umakanja u šumicama, u gajevima koje nisu osvajači konrolirali. Luftaju sa molitvi, ali na smjenu, da ih ne skuže.
Tako dolaze na ideju i kako da se riješe svojih osvajača...

...ali ne bih sad o tome. Uglavnom, već vidim crveni tepih, blicaju aparati, dobijam zlatnu plaketu za revolucionarnu 4D tehniku korištenu u filmu ''Hoopsania''. Chmoljo na Kustendorfu dobija Zlatno jaje od Kuste.

I sve zahvaljujući mojoj muzi - @Ateisti :-D
Neelix

#304 Re: Avatar

Post by Neelix »

:lol: :lol:
SOMA

#305 Re: Avatar

Post by SOMA »

Ateista wrote: Jel' ti to fakat tako bukvalno shvatas ili me samo zezas?
Ne mogu da vjerujem.
Ma zezam te/se :oops: :sax: solly!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#306 Re: Avatar

Post by Chmoljo »

@arzuhal :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

vidim da je Chmoljo postalo sinonim za sise :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ultima_palabra

#307 Re: Avatar

Post by ultima_palabra »

arzuhal wrote:E, @Ateisto, pa zar i na ovoj temi? :D

Ima noćas da sjednem i napišem scenario za film posvećen tebi, od ovakih k'o što sam ja. I od Chmolje, ko-scenariste, da se ne ufuram sam bezze... :D

Dakle, radnja će se odvijati na sijamskoj planeti Hopa Hopa koja izgledom podsjeća na modrozelene sise što'no plutaju u galaktičkoj bezbrižnosti...Na toj planeti živi narod koji živi pravo hepi, čiji jezik ne poznaje strašne pojmove i riječi kao što su Bog, Nacija, Ideologija, Država, Molitva, Religija, ne smiješ, moraš...
Sve se smije, sve je ok, hrane i pića odasvud, kipti sve u veselju i rahatluku...Nema izbjeglica niti prognanih na toj sisatoj planeti, ni erupcija Vulkana...Nema zmija, tarantula, virusa, penzija...
Taslače se Hopahopci k'o štuke, radosni. Nema šuplje o moralu jer niko nema pojma šta je to...
ALI!
Strašna pretnja po veseli život Hopahopaca se polaHko nadvija nad dekolte njihove rodne planete!
Negdje iz dubine svemira, onkraj svake razumne granice galaktike, dolazi neprijateljska flota religioznih brodova sa ciljem nametanja svoje ideologije veselim i bezbrižnim Hopahopcima kojima je sav ideal (iako ne znaju za riječ Ideal) bio samo da umaču, na sve načine, veseli i još ganuti svojom sopstvenom veselošću i dobrotom...
Neprijatelj se spušta, a Hopahopci ih dočekuju sa sladoledom, peksimetima od integralnih žitarica, osmjesima i nesagledivom srećom i ljepotom..
No ali međutim!
Osvajači počinju graditi na hiljade bogomolja po Hopahopi. Proglasom se naređuje da svi Hopahopci moraju da obavljaju molitvu 29 puta dnevno, inače nema umakanja. Umakanje se mora sprovoditi u strogim bračnim zajednicama od samo jednog muškarca i jedne žene! Kurban se ima klat 25 godišnje, itd.
Hopahopci ostaju zatečeni i zgroženi...Bude im i krivo na sve to, al ono pravo...
Hopahopci se dosjete da organiziraju tajni život umakanja u šumicama, u gajevima koje nisu osvajači konrolirali. Luftaju sa molitvi, ali na smjenu, da ih ne skuže.

...ali ne bih sad o tome. Uglavnom, već vidim crveni tepih, blicaju aparati, dobijam zlatnu plaketu za revolucionarnu 4D tehniku korištenu u filmu ''Hoopsania''. Chmoljo na Kustendorfu dobija Zlatno jaje od Kuste.

:thumbup: vrh
Neelix

#308 Re: Avatar

Post by Neelix »

Chmoljo wrote:@arzuhal :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

vidim da je Chmoljo postalo sinonim za sise :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Image
:D
black

#309 Re: Avatar

Post by black »

ALI!
No ali međutim!

:mrgreen: :thumbup:
11sumirp

#310 Re: Avatar

Post by 11sumirp »

Znaci,slozili ste se,da se niste slozili,u vezi poruke filma? :-)
leffe

#311 Re: Avatar

Post by leffe »

Kojeg filma?
Ateista

#312 Re: Avatar

Post by Ateista »

ALI!
No ali međutim!

:shock: :shock: :D :D

E jebi ga sad, i ti se uhvati jednog detalja sto sam pomenuo religiju kao da sam svu poentu filma sveo na to. :-)
Ateista

#313 Re: Avatar

Post by Ateista »

Jos jedna zanimljiva stvar vezana za pricu avatara.

Navikli smo da vecina SF filmova vanzemaljce predstavlja kao neke osvajace koji dolaze da izvrse invaziju ili se infiltriraju medju ljude a da mi ne znamo ko su oni i slicno.

Jos puno prije ovog filma, razmisljao sam o tome da su vece sanse da bi ljudi ispali agresivni i napadacki raspolozeni nego vanzemaljci. Ovo je jedan od rijetkih filmova koji to prikazuje na taj nacin, da ljudi pokusaju da istrijebe vanzealjce zbog visih ciljeva kao sto se trenutno istrjebljujemo medjusobno i kao sto to radimo drugim zivim bicima na zemlji.

Vjerovatno je i to jedna od stvari koja mnogima smeta u ovom fimu, sto nas ljude, tako fine i pune nekih moralnih normi, prikazuje na takav iskrivljen nacin... kao gdje bi mi to uradili, mi trebamo da se bojimo vanjskog neprijatelja, nekih vanzemaljaca koji ce doci da nas napadnu a mi cemo se jadni samo braniti... kao sto su se valjda i amerikanci branili od vijetnamaca i tadasnji jos evropljani od onih divljaka indijanaca koji su preplivali okean i napali nas civilizovane evropljane... kao sto su se branili i od japanaca i u samoodbrani bacili dvije atomske bombe...
nineinchnails

#314 Re: Avatar

Post by nineinchnails »

AVATAR je film za sva vremena. Film koji vrijedi pogledati i dozivjeti ponovo. Film koji vrijedi imati u kucnoj kolekciji i sa uzivanjem ga pogledati kada vam se za to ukaze ponovna prilika.
Nema potrebe da bilo sta dodam, jer, sve sto ZOX napisa, stoji :thumbup:
felipe kajetano

#315 Re: Avatar

Post by felipe kajetano »

Film je predvidjiv k'o Zikina dinastija 7...nista posebno...al' o ukusima naravno ne vrijedi raspravljati
Ateista

#316 Re: Avatar

Post by Ateista »

felipe kajetano wrote:Film je predvidjiv k'o Zikina dinastija 7...nista posebno...al' o ukusima naravno ne vrijedi raspravljati
Slazem se da je predvidiv, kao i to da se o ukusima ne raspravlja, ali da li mislis da je nepredvidivost jedini kvalitet filma?
Neelix

#317 Re: Avatar

Post by Neelix »

Ateista wrote:
felipe kajetano wrote:Film je predvidjiv k'o Zikina dinastija 7...nista posebno...al' o ukusima naravno ne vrijedi raspravljati
Slazem se da je predvidiv, kao i to da se o ukusima ne raspravlja, ali da li mislis da je nepredvidivost jedini kvalitet filma?
mogul ja odgovoriti :)

naravno da nije, ali recimo da je mozda glavni faktor kada govorimo o prici filma. a prica je ono sto ce gledaoca drzati prikovanim za sjediste :) gledajuci avatar osjecao sam se kao da citam knjigu kojoj sam procitao zadnju stranicu, a i poneku u sredini.

ne znam jesi li gledao pandorum, trenutno je u kinu. neuporedivo manji budzet, donekle slicna tematika, ali samo donekle, obradjena na potpuno drugaciji nacin.
ali zbog nekoliko stvari koje se pred kraj dese, a nema sanse da ih neko predvidi, na mene je ostavio 10 puta veci utisak od avatara. dzaba svi efekti kad ja nakon 10 minuta znam da ce jake sully ostati u tijelu avatara i da ce ona naucnica poginuti.
johnnykola

#318 Re: Avatar

Post by johnnykola »

Neelix wrote:
Ateista wrote:

naravno da nije, ali recimo da je mozda glavni faktor kada govorimo o prici filma. a prica je ono sto ce gledaoca drzati prikovanim za sjediste :) gledajuci avatar osjecao sam se kao da citam knjigu kojoj sam procitao zadnju stranicu, a i poneku u sredini.

ne znam jesi li gledao pandorum, trenutno je u kinu. neuporedivo manji budzet, donekle slicna tematika, ali samo donekle, obradjena na potpuno drugaciji nacin.
ali zbog nekoliko stvari koje se pred kraj dese, a nema sanse da ih neko predvidi, na mene je ostavio 10 puta veci utisak od avatara. dzaba svi efekti kad ja nakon 10 minuta znam da ce jake sully ostati u tijelu avatara i da ce ona naucnica poginuti.
upravo to!
k'o ovaj film:

Image

gledao s jaranicom u metalcu. i sad, brojali smo,
sedam puta smo rekli sta ce se dalje desiti i svaki put se desi upravo
to. kaze alma pred kraj filma: pazi sad kad na izlazu iz stubista ova baba njemica pozdravi
turke na stokrlama s merhaba.
kad na platnu bas to bidne! odron!
Zox

#319 Re: Avatar

Post by Zox »

Jos jednom da ponovim: milioni ljudi su znali da ce Titanic potonuti na kraju filma pa su ga opet gledali i uzivali u njemu. Toliko o predvidljivosti.
Avatar se gleda ne da vidis kako ce zavrsiti, nego u nadi da nece zavrsiti nikad.
Ateista

#320 Re: Avatar

Post by Ateista »

Zox wrote:Jos jednom da ponovim: milioni ljudi su znali da ce Titanic potonuti na kraju filma pa su ga opet gledali i uzivali u njemu. Toliko o predvidljivosti.
Avatar se gleda ne da vidis kako ce zavrsiti, nego u nadi da nece zavrsiti nikad.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ateista

#321 Re: Avatar

Post by Ateista »

Neelix wrote:
Ateista wrote:

Pa o samoj prici i govorimo. :D

Onda je tu glavni problem, ne slazemo se oko toga sta je vazno za dobru pricu.
Ja se slazem sa Zox, ne samo za titanik vec za dosta filmova znamo kako ce se zavrsiti ili znamo da ce biti happy end, ali ima drugih stvar zbog kojih nam se svidi - prica, ne samo efekti. :D

Po mom misljenju, nepredvidivost moze biti jedan od elemenata koji film cine zanimljivim, dok nije pretjerivanje, ali ne mora biti uslov za kvalitetnu pricu. Dosta prica je predvidivo i ocekivano, nekad i upravo zato sto su realne, ali da opet imaju jake poruke, ideje, i slicno.

Kao sto efekti mogu biti kompenzacija za nedostatak dobre price, isto to nekad moze biti i nepredvidivost, ako neko nema pricu i poruku i onda pricu razvija iskljucivo sa ciljem da te sto vise iznenadi a bez poruka.
Sve zavisi sta ko trazi u filmovima, neko voli horore koji ce ga sto vise istrzati, neko one u kojima ima krvi, neko one koji imaju atmosferu i slicno. Tako je i sa ovim filmovima, neko zeli iznenadjenja, neko dobre ideje i mastovitost, neko poruku, neko efekte, i slicno, a Avataru u ovom slucaju fali samo iznenadjenje, ostale elemente ima. :D
felipe kajetano

#322 Re: Avatar

Post by felipe kajetano »

Zox wrote:Jos jednom da ponovim: milioni ljudi su znali da ce Titanic potonuti na kraju filma pa su ga opet gledali i uzivali u njemu. Toliko o predvidljivosti.
Gledali su zbog radi konstantnog medijskog silovanja mozgova preporukama za te filmove...film nije los al' daleko od onoga sto sam ocekivao..u tome je fora..
Zox

#323 Re: Avatar

Post by Zox »

felipe kajetano wrote:
Gledali su zbog radi konstantnog medijskog silovanja mozgova preporukama za te filmove...film nije los al' daleko od onoga sto sam ocekivao..u tome je fora..
Ne vjerujem. Evo recimo ovdje na forumu je ocigledno koliko ljudi u stvari ZELE biti antikonformisti i udariti u kontru "medijskom silovanju".
Ja godinama nisam gledao nista veliko. Titanic sam potpuno ignorisao upravo zbog medijske halabuke. Bio sam nadobudni student slikarstva koji je gledao iskljucivo avangardu. Poznajem osjecaj, dakle.
Ali Avatar je, u konstelaciji Hollywoodskog blockbustera, bio daleko vise nego sto sam ocekivao.
Ateista

#324 Re: Avatar

Post by Ateista »

Na zalost, tacno je da ga dosta raje gleda samo zbog jake medijske propagande koja je ocigledna, ali to ne iskljucuje kvalitet filma.

I ja sam neko ko izbjegava sve ono sto je popularno i IN, ne volim da budem tipican i imam ogroman otpor prema svemu sto se previse reklamira. Sa druge strane, ne dozvoljavam da mi to suzava vidike i da zbog toga propustim stvari koje stvarno vrijede.

Nekad mi je zao sto je avatar toliko popularan i sto je toliki hit, zao mi je i sto je najvjerovatnije glavni cilj filma bila upravo zarada i popularnost, ali ni to ne moze da izbrise sve utiske koje je ostavio na mene.

Jos jednom cu ponoviti, mislim da su mnogi upravo pali na propagandu koja se u zadnje vrijeme provlaci o tome kako film ima odlicne efekte ali sranje pricu, i to svi slijepo prihvataju zeleci pri tome da ispadnu pametni jer oni kao ne padaju na same efekte i traze dublji smisao filmova, a ovaj to nema i sranje je.

Isto tako, ovaj film ima jako duboke poruke koje ljudi ne zele da vide i da shvate jer idu jako duboko u srz nekih stvari koje drustvo hiljadama godina potiskuje i negira. To je vjerovatno jos jedan od razloga zbog kojih mnogi imaju takve reakcije na ovaj film.
Zox

#325 Re: Avatar

Post by Zox »

Ja ipak ne vjerujem u neke duboke poruke filma. Imam averziju prema porukama u umjetnosti uopste. Ako ti se salje poruka, imas SMS.
Meni je Avatar iskljucivo jako jako dobar film.
Post Reply