Zakon o porezu na dohodak

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

DON_eARL

#301 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by DON_eARL »

@bosanka hercegovic

Ako sam dobro shvatio iz priloženog, ja koji sam u prošloj godini radio na popisu stanovništva i imao ugovor sa d.o.o. (oba ugovora od djelu) moram podnijeti poresku prijavu? :)

Edit: Saznao sam da su porez za popis uplatili tek prije par dana, pa neću morati podnijeti poresku prijavu.
Android Knego

#302 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Android Knego »

izvinjavam se ako ponavljam pitanje koje je bilo.

ako je neko na Birou (dakle, formalno gledano nezaposlen), i tokom godine obavlja samo poslove po ugovoru o djelu, da li je duzan dostavljati one obrasce s podacima o zaradi u Poresku upravu na kraju godine? preciznije, postoji li neki prihodovni limit na osnovu kojeg mora, odnosno ne mora, to dostavljati?
btw, u konkretnom slucaju, radi se o zaista mizernom prihodu, ali me zanima kakva je procedura.
bosanka hercegovic

#303 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by bosanka hercegovic »

Android Knego wrote:izvinjavam se ako ponavljam pitanje koje je bilo.

ako je neko na Birou (dakle, formalno gledano nezaposlen), i tokom godine obavlja samo poslove po ugovoru o djelu, da li je duzan dostavljati one obrasce s podacima o zaradi u Poresku upravu na kraju godine? preciznije, postoji li neki prihodovni limit na osnovu kojeg mora, odnosno ne mora, to dostavljati?
btw, u konkretnom slucaju, radi se o zaista mizernom prihodu, ali me zanima kakva je procedura.
Svako punoljetno fizičko lice bi trebalo da ima svoju poreznu karticu. Na osnovu porezne kartice se određuje visina godišnjeg neoporezivog prihoda za dotično lice. Ako je osoba samac na ostvareni prihod do 3.600,00 KM godišnje( 300 KM mjesečno) ne plaća porez na dohodak. Ako je osoba radila kod jednog poslodavca cijelu godinu i nije imala dodatnih prihoda( ugovor o djelu, ugovor o iznajm. imovine i sl) nije dužna podnositi p. prijavu, jer potrebne obrasce o njegovim prihodima PU dostavlja poslodavac

Nije propisan prihodnovni limit za podnošenje p. prijave.

Ako si na pr. imao ukupan god. prihod 2000,00 KM ( i to samo po osnovu ugovora o djelu, na koji ti je plaćen porez), onda možes podnijeti poreznu prijavu i tražiti povrat uplaćenog poreza.
Android Knego

#304 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Android Knego »

bosanka hercegovic wrote:Ako je osoba radila kod jednog poslodavca cijelu godinu i nije imala dodatnih prihoda( ugovor o djelu, ugovor o iznajm. imovine i sl) nije dužna podnositi p. prijavu, jer potrebne obrasce o njegovim prihodima PU dostavlja poslodavac
hvala za detaljno objasnjenje! zanima me jos da li je ovo boldirano poslodavac duzan obavezno uraditi?
pepeljara

#305 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by pepeljara »

Raja,

Jel iko ove godine predavao za povrat poreza na kupnju prvog stana ?
karanana

#306 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by karanana »

jesam ja.
pepeljara

#307 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by pepeljara »

Jl ima gdje spisak sta mi sve treba ? ono sa prve stranice je ima godinama kontam da se sta nije promjenilo ?
karanana

#308 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by karanana »

mislim da se nije nista mijenjalo. evo s druge teme.....a imas i u poreznim upravama na vratima zalijepljeno:
evo napisat cu sta pise na papiru koji je nalijepljen na salteru protokola porezne u novom sarajevu:

.....porezni obveznik uz godisnju poreznu prijavu mora priloziti sljedecu dokumentaciju:

- fotokopiju ugovora o stambenom kreditu (u obzir dolaze ugovori o stambenom kreditu sklopljeni prije i poslije 1.1.2009.)
- ovjerenu potvrdu ili listing banke kao dokaz o placenim kamatama za porezni period za koji se podnosi porezna prijava
- dokaz da obveznik i njegov bracni drug ne posjeduju nepokretnu imovinu...sad mi nesto mutno na papiru, pa onda ide.....uvjerenje od nadleznog suda i/ili opcine.
- dokaza da su sredstvima odobrenog kredita rijesili ili poceli rjesavati stambeno pitanje (kupili odgovarajucu stambenu jedinicu odnosno sklopili ugovor o kupovini ili gradnji odgovarajuce stambene jedinice, kreditom ....pa mi nesto mutno, pa onda....materijal za gradnju stambene jedinice i sl.)

Odgovarajucom stambenom jedinicom smatra se stambeni prostor velicine do 120 m2.

- izjava poreznog obveznika da on i clanovi uze porodice koji zajedno sa njim rjesavaju svoje stambeno pitanje nisu vlasnici ili suvlasnici nekretnina za stanovanje i da ovim kreditom prvi put rjesavaju stambeno pitanje. Oblik i sadrzaj izjave dati u ovom stavu.
- kopija ugovora o kupoprodaji ili gradnji stambene jedinice
- kopija racuna o kupovini placa i/ili materijala za gradnju stambene jedinice (u slucaju individualne izgradnje) sa dokazima o izvrsenom placanju istih.

u slucaju da u toku poreznog perioda za kojeg se podnosi god. porezna prijaca poreski obveznik nije sredstva kredita namjenjena za rjesavanje svog stambenog pitanja angazovao odnosno namjenski utrosiio, potrebno uz prijavu dostaviti izvod racuna banke kao dokaz da sredstva stambenog kredita do dana podnosenja prijave nisu utrosena u druge svrhe uz obavezu da dokaze o namjenskom utrosku tih sredstava naknadno dostave poreznoj upravi i najkasnije do kraja tekuce godine
clio_dci120

#309 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by clio_dci120 »

Molim za hitan odgovor!

Da li ima iko ko izadje poslovni prostor u FBiH, da li placa porez, jer logicno je da zakupoprimac prilaze kod registrovanja djelatnosti ugovor Poreskoj upravi.

Eh, sada da li placate porez ili ne, ako ne, da li su vas kotnaktirali iz porezne uprave?

Hvala unaprijed na odgovorima!

Lijep pozdrav.
Ricken

#310 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Ricken »

clio_dci120 wrote:Molim za hitan odgovor!

Da li ima iko ko izadje poslovni prostor u FBiH, da li placa porez, jer logicno je da zakupoprimac prilaze kod registrovanja djelatnosti ugovor Poreskoj upravi.

Eh, sada da li placate porez ili ne, ako ne, da li su vas kotnaktirali iz porezne uprave?

Lijep pozdrav.
Da. Da ugovor o zakupu se prilaže kod registracije. Nije me niko trebao kontaktirati jer je to zakonom propisano. Porezne obaveze se odnose na zakon o porezu na dohodak i porezu na imovinu. Ovo je jedan od slučajeva kada imamo dvostruko oporezivanje.
mariovid

#311 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by mariovid »

clio_dci120 wrote:Molim za hitan odgovor!

Lijep pozdrav.
Porez na iznajmljivanje poslovnog prostora računa se prema iznosu iz Ugovora koji je ovjeren u poreznoj upravi i na osnovu istog je stvorena obveza po tom JMBG. Obveza plaćanja poreza nastaje samo na one naplaćene iznose do datuma 31.12.2015 ( princip blagajne ). Šta hoću reći ako i ima Ugovor o izdavanju a nema uplata po istom nema ni porezne obveze, a ako ima uplata onda ne gine 10% poreza. U svakom slučaju napraviti godišnju prijavu i predati.
clio_dci120

#312 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by clio_dci120 »

@Ricken, @mariovid, hvala na odgovorima. :thumbup:

Nazalost, ova drzava samo uzima, nikome nista ne daje osim drzavnim sluzbenicima :(
pepeljara

#313 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by pepeljara »

Raja, gdje je u Sarajevu poreska za predaju za povrat poreza. Pevi mi je put. Jel kod socijalnog il je na ciglanama?
pepeljara

#314 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by pepeljara »

pepeljara wrote:Raja, gdje je u Sarajevu poreska za predaju za povrat poreza. Pevi mi je put. Jel kod socijalnog il je na ciglanama?

Nasao :d

Ovisi gdje si prijavljen, elem ima ona iznad stare US ambasade, i ima jedna na socijalnom.
Nema guzve, 30 secundi predaja traje.
Pozitivno iznenadjen.
Reds_L

#315 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Reds_L »

bosanka hercegovic wrote:
kerimko wrote:Zdravo,

molim vas recite mi, izgubila sam obrazac gip 1022, u firmi mi nedaju novi.....radila sam na ugovoru o djelu u prosloj godini i neto je bilo 300 km, uplaceni su i porezi svi koji trebaju...dali ce me porezna kazniti ukoliko to ne prijavim a nemogu jer nemam gip1022....
Koliko znam za ugovor o djelu se izdaje Obrazac AUG-1031, a GIP-1022 ide samo za radnike u stalnom radnom odnosu.

Godišnju prijavu(Obrazac GPD-1051) MORAJU podnijeti fizička lica koja su u prethodnoj godini ostvarila dohodak koji je oporeziv prema odredbama
Zakona o porezu na dohodak. Fizička lica koja su ostvarila sav oporeziv dohodak na koji je porez obračunat i uplaćen po odbitku i kao
takav se smatra konačno plaćenim porezom, ili koja su sav dohodak ostvarila po osnovu obavljanja nesamostalne djelatnosti samo kod
jednog poslodavca, NISU DUŽNA podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak. Ukoliko ste imali više poslodavaca, ostvarili drugi dohodak
ili imali bilo koji drugi izvor dohotka koji treba prijaviti, morate podnijeti ovu prijavu zajedno sa odgovarajućom dokumentacijom.
Član 84. Zakon o poreznoj upravi:
Lice koje ne podnese poreznu prijavu Poreznoj upravi na način propisan ovim ili
bilo kojim poreznim zakonom Federacije bit će kažnjeno novčanom kaznom u
iznosu od 10% od dospjele porezne obaveze za svaki započeti mjesec sve dok ne
podnese prijavu, ali maksimalno do 150% od porezne obaveze.
Za svaku prijavu koju mora sačiniti Porezna uprava u ime poreznog obveznika,
propisuje se novčana kazna u iznosu od 10% od dospjele porezne obaveze koja
podliježe izmjeni kada je kontrola završena ili prijava podnesena.

HITNOOO!

Molim te možeš li mi reći što se tiče GIP-1051, želim da predam za povrat poreza vezano za zdravstvene usluge i nabavku lijekova, pa mi nije jasno u dijelu "Lični odbici", da li popunjavam 18. Lični odbici, pa onda 20. Uvećanje ličnih odbitaka za iznos troškova koji se odnose na zdravstvene usluge i nabavku lijekova, i to oboje tretiram zajedno, i iskazujem u br. 32. Razlika poreza za doplatu, ili nikako ne evidentiram lične odbitke na 18., već samo ovo što se odnosi za zdr. usluge?
modem33

#316 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by modem33 »

DON_eARL wrote:@bosanka hercegovic

Ako sam dobro shvatio iz priloženog, ja koji sam u prošloj godini radio na popisu stanovništva i imao ugovor sa d.o.o. (oba ugovora od djelu) moram podnijeti poresku prijavu? :)

Edit: Saznao sam da su porez za popis uplatili tek prije par dana, pa neću morati podnijeti poresku prijavu.

To firme placaju u toku isplate mjesecne kod ugovora o djelu .... nema nikakve veze s tobom i poreznom prijavom niti je trebas predavati. Porezna prijava sluzi zbog ovih "licnih odbitaka" porezne kartice da "ne odbijas duplo licne odbitke" .... 8-) kod ugovora o djelu imas pravo na priznatih 20% da se ne oporezuje prihoda. Licne odbitke koriste koji primaju "platu" .... ti nisi primao platu. 8-)
Adoxxx

#317 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Adoxxx »

Prvi put rješavam stambeno pitanje, pa me zanima ko je oslobodjen placanja poreza na nekretninu?

da li su civilne zrtve rata i clanovi saveza logorasa oslobodjeni kao RVI?

hvala
lp,
Ricken

#318 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Ricken »

Adoxxx wrote:Prvi put rješavam stambeno pitanje, pa me zanima ko je oslobodjen placanja poreza na nekretninu?

da li su civilne zrtve rata i clanovi saveza logorasa oslobodjeni kao RVI?

hvala
lp,
Porez na promet nepokretnosti ne plaća se u skladu sa članom 17:

4. na prenos vlasništva na nepokretnostima kada je kupac član porodice šehida i poginulog borca, ratni vojni invalid i borac koji je u jedinicama Oružanih snaga RBiH proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na BiH, a koji rješava svoje stambeno pitanje prvi put,

5. na prenos vlasništva na nepokretnostima kada Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo kupuje stanove i dodjeljuje u vlasništvo ratnim vojnim
invalidima I grupe, ratnim vojnim invalidima koji su radno nesposobni po osnovu ranjavanja ili ozljeđivanja za vrijeme službe u Oružanim snagama RBiH i djeci šehida i poginulih boraca bez oba roditelja,

11. na prenos vlasništva na novosagrađenim objektima kada se prodaju prvom kupcu ako je prodavac pravno lice........

Za civilne žrtve nisam vidio oslobađanja.

Naravno ovo je u Kantonu Sarajevo. Propis je kantonalni pa može biti drugačije od kantona do kantona.
Ova tačka 11, člana 17 u biti važi u slučajevima u kojima se plaća PDV, tada nema poreza na promet nepokretnosti.
channel10

#319 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by channel10 »

Kod ovog oporezivanja toplog obroka, kako se vrsi obracun? Recimo topli obrok je 11KM. Sve preko 8 KM se oporezuje, sto znaci da se oporezuju 3KM?

Ako se oporezuju 3KM puta recimo 20 dana, to je 60KM. Ako je porez 10 posto, znaci poreza je 6 KM, odnosno, umjesto da se isplati toplog obroka 20x11= 220KM, isplatit ce se 214?!
Da li je ovako ili sam sve fulao :)?
Blitzz

#320 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Blitzz »

channel10 wrote:Kod ovog oporezivanja toplog obroka, kako se vrsi obracun? Recimo topli obrok je 11KM. Sve preko 8 KM se oporezuje, sto znaci da se oporezuju 3KM?

Ako se oporezuju 3KM puta recimo 20 dana, to je 60KM. Ako je porez 10 posto, znaci poreza je 6 KM, odnosno, umjesto da se isplati toplog obroka 20x11= 220KM, isplatit ce se 214?!
Da li je ovako ili sam sve fulao :)?
Ovako sam ja skontao, evo na tvom primjeru ako ti je topli 11KM za 20 dana neoporezivi dio bi bio 170KM a sve preko toga tj 50KM oporezivo. Na kraju topli smanjen za 20.5KM :)
channel10

#321 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by channel10 »

Nije ovako kako sam ja pisao. Sasvim je drugacije. Maloprije sam pricao sa drugom koji radi u JP. Kaze da je dobio 50 KM (ako ne laze :D ) manji TO, a kod njega je topli obrok 15KM.

Ako je istina ovo sto mi je rekao, to znaci da se ovaj oporezivi dio TO kod obracuna prebacuje na platu (ne oporezuje se sam) i tako se dobije veca osnovica za cjelokupno oporezivanje i to mu firma sve naplati, umjesto da to ona plati.

Nadam se da ce se javiti neko ko zna tacno ovo sve objasniti :) .

Izgleda da je Fadil malo lagio kad je govorio da se dio TO oporezuje sa 10 posto. Ovo ispada mnogo veci postotak, nego sto oni pricaju.
Blitzz

#322 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Blitzz »

Ne prebacuje se na platu nego se zasebno porezuje, kod mene je topli 15KM i neoporezivi dio mi je 195KM, osnovica mi je 156 bruto i na to ide stopa doprinos za pio 17%(26,55), stopa doprinos za zdrav.osig 12.50%(19,52),stopa doprinos za nezaposlenost 1,50%(2,34) ukupno 48,41
I onda ide jos jedna stopa porez na dohodak od 10%(10,77) sveukupno 59,18
Last edited by Blitzz on 04/11/2016 23:34, edited 1 time in total.
channel10

#323 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by channel10 »

Znaci da je i tebi umanjen TO za skoro 60 KM :shock: kao njemu. To nije sigurno deset posto koji oni spominju.
Ricken

#324 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Ricken »

Oporezivi dio toplog obroka se tretira kao plata, odnosno pridodaje se plati preračunom na bruto osnov, i na njega se obračunava 10% poreza, 31% doprinosa iz plate 11% doprinosa na platu i 1% parafiskalnih nameta.

Inače ovako iskazani topli obrok kao korist, se ne priznaje uposleniku kao plaća kod računanja osnovice za penziju. Ali nije Fadil lagio, samo nije rekao cijelu istinu.
SimkeA

#325 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by SimkeA »

Blitzz wrote:Ne prebacuje se na platu nego se zasebno porezuje, kod mene je topli 15KM i neoporezivi dio mi je 195KM, osnovica mi je 156 bruto i na to ide stopa doprinos za pio 17%(26,55), stopa doprinos za zdrav.osig 12.50%(19,52),stopa doprinos za nezaposlenost 1,50%(2,34) ukupno 48,41
I onda ide jos jedna stopa porez na dohodak od 10%(10,77) sveukupno 59,18
Drug, da li mi ovo mozes malo bolje pojasniti? Konkretno, kako znas da ti je 156 bruto?
Npr. ako je topli obrok 15 KM/dan, ranije je za npr. 23 radna daan u mjesecu iznosio 345 KM. Sada je neoporezivi dio 1% prosjecne plate u FBiH, tj 8.46 KM/dan, za 23 radna dana u mjesecu to iznosi 194,58 KM Kako sada odrediti bruto na koji se obracunavaju ovi procenti koje si navodio?

Hvala!

P.S.

Kako sam ja razumio ovu priču, matematika bi bila slijedeća (pretpostavka je 23 radna dana).
Ukupno 23*15 = 345 KM.
Neoporezivi dio = 23*8,46 = 194,58 KM
Razlika (osnovica) = 150,42 KM na koju se obračunavaju doprinosi i kasnije porez
Doprinosi:
PIO = 25,57 KM (17%), ZZ = 18,8 KM (12.5%), OoN = 2,25 KM.

Sada ide umanjenje: 150,42 -(25,57+18,8+2,25) = 103,8 KM i na to se obračuna 10% poreza što iznosi 10,38 KM

Ukupno za TO prema ovoj računici: 194,58+103,8-10,38 = 288 KM

Dakle od nekadašnjih 345 KM sada za isplatu ide 288 KM.

Ako ovo nije ta računica (jer ne mogu skontat kako si naveo primjer osnovice od 156 KM), onda molim te da me ispraviš i ukažeš šta u ovom računu nije OK.
Post Reply