Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Moderator: anex
- Cholina_Lokica
#301 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
kod mene kuce ima isti obicaj, medjutim ona mene slusa, pokusaj da joj za takve stvari kad kazes ne to i zvuci kao ne, znaci da ostro kazes da osjeti u glasu da si odlucna i da si ti dominantna... i kad pocne gristi odlucno kazes ne i onda joj u usta uvalis igracku neku. kod mene to pali kod kuceta od 3 mjeseca
- Friesian
#302 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
s obzirom da ona tebi nanosi bol ukoliko hoces ti da to prestane onda ti trebas okrenuti igru u svoju korist... ovo zvuci grubo ali nije jer ces ti njoj samo nelagodu nanijeti... moras ces se strpiti za jos nekoliko rana po rukama ali bi trebalo prestati
... pruzis joj ruku gdje je dlan okrenut prema dole... dok se igras s njom pusti da te ujede sa strane i kad tvoja ruka bude u njenim ustima samo zatvori saku... u tom slucaju njena donja vilica ce biti u tvojoj ruci i ne pustaj je dok ne zacvili... da li ces je stisnuti i koliko to je sad na tebi jer zavisi koliko je ona tvrdoglava... samim tim je neces odbiti od igre s tobom a trebala bi prestati da ujeda... jer joj to stvara nelagodu...
pozdrav i sretno... nadam se da si shvatila sta sam htio reci...
pozdrav i sretno... nadam se da si shvatila sta sam htio reci...
-
encian
#303 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
kako naviknuti psa na macku? pitala sam vec jednom na drugoj temi, ali da probam i ovdje.
imamo njemackog ovcara starog 4,5 godine. bio je nevaljast, ganjao auta, krao cipele, pokusavao oteti sve sto bilo ko ima u rukama, tukao se sa drugim psima. s vremenom smo prerasli sve navedeno osim - macki. kao da 100 djavola udje u njega kad je vidi, a mi bismo bas voljeli jednu. apsolutno nema sanse da ga neko cuva za kais da ne napadne, jednostavno je prejak. a taman i da uspije, mislim da bi prekinuo svoj vrat ili kais prije nego bi odustao
.
imamo njemackog ovcara starog 4,5 godine. bio je nevaljast, ganjao auta, krao cipele, pokusavao oteti sve sto bilo ko ima u rukama, tukao se sa drugim psima. s vremenom smo prerasli sve navedeno osim - macki. kao da 100 djavola udje u njega kad je vidi, a mi bismo bas voljeli jednu. apsolutno nema sanse da ga neko cuva za kais da ne napadne, jednostavno je prejak. a taman i da uspije, mislim da bi prekinuo svoj vrat ili kais prije nego bi odustao
- tinchy
#304 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
encian wrote:kako naviknuti psa na macku? pitala sam vec jednom na drugoj temi, ali da probam i ovdje.
imamo njemackog ovcara starog 4,5 godine. bio je nevaljast, ganjao auta, krao cipele, pokusavao oteti sve sto bilo ko ima u rukama, tukao se sa drugim psima. s vremenom smo prerasli sve navedeno osim - macki. kao da 100 djavola udje u njega kad je vidi, a mi bismo bas voljeli jednu. apsolutno nema sanse da ga neko cuva za kais da ne napadne, jednostavno je prejak. a taman i da uspije, mislim da bi prekinuo svoj vrat ili kais prije nego bi odustao.
Kod mene je obratna situacija, moj pas obozava macke jer kad je bio mali mi smo mu donijeli jedno mace. To mace je on krio od nas
A na moru kad smo bili imali smo okolokucnu macu koja nije bas naseg psa podnosila. Cim ga vidi, krene za oci. POsto je moj pas uvijek bio zatvoren na terasi, ona je znala uci na terasu pa ga izazivati, da bi na kraju bila situacija: spava njeno mace, spava moj pas, spava macka.. Jedno iza drugoga
Ne znam sta biste mogli uraditi da on pocne voliti mace, ako vec dosad nije naucio s mackama i ako ih bas ne podnosi onda bolje nemojte ni nabavljati macu niti njega pokusati oduciti da ih ne ganja.
- minjonja
#305 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
meni jedino pada napamet kupiti neku plisanu macku, natrljat je nekim macama da ima njihov mirisencian wrote:kako naviknuti psa na macku? pitala sam vec jednom na drugoj temi, ali da probam i ovdje.
imamo njemackog ovcara starog 4,5 godine. bio je nevaljast, ganjao auta, krao cipele, pokusavao oteti sve sto bilo ko ima u rukama, tukao se sa drugim psima. s vremenom smo prerasli sve navedeno osim - macki. kao da 100 djavola udje u njega kad je vidi, a mi bismo bas voljeli jednu. apsolutno nema sanse da ga neko cuva za kais da ne napadne, jednostavno je prejak. a taman i da uspije, mislim da bi prekinuo svoj vrat ili kais prije nego bi odustao.
- amrica
#306 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Da se i ja tuspasim ovdje
Imam rotta na cuvanju, vec 6-7 dana, i bice jos par dana... Ima godinu i po, dvije, onako velicine telenceta... dresiran je, slusa, uglavnom, samo je jak kao beton i tezak i ja mu ne mogu nista. Kad mi stane na vrata i mase repom ne mogu ga izgurati, a dok ga otjeram na plas sva se osafunjam...
A da me povuce na povodcu, odletjela bih drito na mjesec
Pitanje: koliko on dnevno jede? Rekli su nam dva puta po dvije velike solje hrane za rottweilere, ali nije htio da jede, pa mu kuhamo rizu, u koju ubacimo nesto mesno, i to smaze kao lud, uglavnom popodne. Ali nista nece ujutro, cak i vode malo pije... Je li to ok?
Imam rotta na cuvanju, vec 6-7 dana, i bice jos par dana... Ima godinu i po, dvije, onako velicine telenceta... dresiran je, slusa, uglavnom, samo je jak kao beton i tezak i ja mu ne mogu nista. Kad mi stane na vrata i mase repom ne mogu ga izgurati, a dok ga otjeram na plas sva se osafunjam...
Pitanje: koliko on dnevno jede? Rekli su nam dva puta po dvije velike solje hrane za rottweilere, ali nije htio da jede, pa mu kuhamo rizu, u koju ubacimo nesto mesno, i to smaze kao lud, uglavnom popodne. Ali nista nece ujutro, cak i vode malo pije... Je li to ok?
-
encian
#307 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
hvala svima na prijedlozima. prije je jos neko predlozio dekicu pa da se cuko navikne. probamo sve pa vidimo.
- Friesian
#308 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
@amrica-po pravilu bi trebala da ga hranis kako je vlasnik rekao jer ces na taj nacin vlasniku napraviti problem kasnije kad se vrati kod njega... daj mu onako kako je on rekao i ukoliko nece da pojede mozes mu dodati neki sastojak koji ce malo promjeniti okus te ce on rado pojesti..
-
Karen
#309 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Moze li mi netko malo pomoci? Kujici mi je proslo prvo tjeranje pa sad ima natecene mlijece zlijezde? Pazili smo je jako, ne mislim da se uspjela pariti? Trebam li se brinuti, jel to mastitis?
Edit: Zvala sam Harisa, rekao mi je da pratim stanje. Ako netko ima iskustva, pišite.
Edit: Zvala sam Harisa, rekao mi je da pratim stanje. Ako netko ima iskustva, pišite.
- Friesian
#310 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
naravno, moras pratiti stanje ovih dana... koliko ima da je proslo tjeranje? ako je vise od mjesec i po onda vrlo lako moze biti da je lazna trudnoca (ukoliko se nije uparila) a to je veoma cesto kod njih... ono sto trebas izbjegavati u tom slucaju je masna hrana, neka pije samo vode koliko joj je potrebno netreba pretjerivati jer to daje materijal za stvaranje mlijeka, ...
-
Karen
#311 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
prošle sedmice je prošlo, počelo krajem marta i trajalo preko tri sedmice. Jede Purinu i im vode uvijek koliko želi. I ima samo 8 mjeseci, prvo joj je tjeranje.
-
Leni2010
#312 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Prvi put sam na forumu i prijavila sam se iz razloga što sam kupila maltezera koji ima 2,5 mjeseca.Molila bi nekoga ko ima maltezera da mi objasni kako da ga okupam.To bi mu bilo prvo kupanje.molim da mi malo olakšate taj poduhvat, unaprijed zahvalna...
- tinchy
#313 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Posto je mali uzmi neku plasticnu kadicu i nemoj je napuniti do vrha vec onako njemu do pola nogica. Uzmi pored jos neku kutijicu u koju mozes zahvatiti vode i polako po njemu pocni polijevati, dobro pazi lice i u usi voda ne smije niposto uci.. Bolje mu glavicu ni ne kupaj samo tijelo za pocetak. Imas vise vrsta sampona, od onih za pse s bijelom dlakom kao sto je maltezer do nekih ph neutralnih, onih protiv buha, ili cak onih koji mirisu na breskvicu, mentu i kokosLeni2010 wrote:Prvi put sam na forumu i prijavila sam se iz razloga što sam kupila maltezera koji ima 2,5 mjeseca.Molila bi nekoga ko ima maltezera da mi objasni kako da ga okupam.To bi mu bilo prvo kupanje.molim da mi malo olakšate taj poduhvat, unaprijed zahvalna...
Ovo sve isto mozes ponoviti i u kadi s tim da tus ukljucis prije nego sto njega stavis i mlaz vode iz tusa neka ne bude jak vec onako da ni ne osjeti jacinu mlaza iz tusa.
Nakon kupanja ga umotaj u neki peskiric i dobro posusi, onda ukljuci fen i vidi kako ce reagovati (ukljuci najmanju jacinu fena) i polako ga osusi. Nemoj samo priblizavati fen previse kozi, moze ga oprziti
Sretno, nadam se da sam ti bar malo pomogla
-
Leni2010
#314 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Velika hvala na odgovoru, nadam se da će sve biti u redu, biću pažljiva a, naravno da ču vas obavjestiti o ishodu kupanja.
-
Leni2010
#315 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Leni se okupao, sve je bilo ok.Nisam ga lončirala već polako tušem polijevala. Nije se bunio samo je malo na fen reagovao. Ko pahuljica je poslije bio.Još jednom fvala na savjetu.Naravno poslije sam je i ja okupala jer sam sva mokra bila
.
- cellisto
#316 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
ljudi pomagajte! sinoc sam se vracala s posla i nasla onu kujicu koju sam stavila pod izgubljano nadjeno, sad je kod mene kuci. ja nikad nisam imala psa i nemam pojma sta da radim s njom! vidi se da je kucni pas, jako me se plasila, bila je skroz isprepadana kad sam joj prisla, a sad kad vidi da joj zelim dobro, ne modu disati od lizanja i skakanja itd.
ima ogrlicu, tako da kad sam je primila za nju, vidi se da zna ici uz nogu, cim vidi stepenice zna ici uz njih, samo se zaustavila na prvom spartu, dalje ju je bilo teze odvuci. cim sam ja ugasila svjetlo, ona je fino skontala da je njena dekica na podu i da tu treba spavati. fazon je sto ja nikako, ali stvarno nikako nemam uslove za nju, da ne govorim da ne znam kako da je hranim uopste, a kamoli ista vise. cijelu noc se cesala, mislim da je od prisilnog boravka u parku dobila buhe, je li dovoljno da stavim ogrlicu protiv buha ili je treba voditi veterinaru?? ako treba voditi veterinaru napisite ko, sta, kako, gdje, meni je "otici veterinaru" apstraktan pojam... joj ljudi, sta ako se niko ne javi, ne bih je ni za zivu glavu izbacila na ulicu, ali ne mogu ni zamisliti da se niko ne javi, a moguce je, nakon sto se nagledas slika na ovom forumu, odmah pomislis na najgore, mozda je izbacena itd..
dajte savjet bar kako da je hranim i koliko da je setam i to, a voljela bih je i okupati nekako, bog zna gdje je sve bila u parku
hoce li te buhe skakati po meni, trebam li sad nesto uraditi protiv toga? vidite da nemam pojma 
- tinchy
#317 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
cellisto wrote:ljudi pomagajte! sinoc sam se vracala s posla i nasla onu kujicu koju sam stavila pod izgubljano nadjeno, sad je kod mene kuci. ja nikad nisam imala psa i nemam pojma sta da radim s njom! vidi se da je kucni pas, jako me se plasila, bila je skroz isprepadana kad sam joj prisla, a sad kad vidi da joj zelim dobro, ne modu disati od lizanja i skakanja itd.ima ogrlicu, tako da kad sam je primila za nju, vidi se da zna ici uz nogu, cim vidi stepenice zna ici uz njih, samo se zaustavila na prvom spartu, dalje ju je bilo teze odvuci. cim sam ja ugasila svjetlo, ona je fino skontala da je njena dekica na podu i da tu treba spavati. fazon je sto ja nikako, ali stvarno nikako nemam uslove za nju, da ne govorim da ne znam kako da je hranim uopste, a kamoli ista vise. cijelu noc se cesala, mislim da je od prisilnog boravka u parku dobila buhe, je li dovoljno da stavim ogrlicu protiv buha ili je treba voditi veterinaru?? ako treba voditi veterinaru napisite ko, sta, kako, gdje, meni je "otici veterinaru" apstraktan pojam... joj ljudi, sta ako se niko ne javi, ne bih je ni za zivu glavu izbacila na ulicu, ali ne mogu ni zamisliti da se niko ne javi, a moguce je, nakon sto se nagledas slika na ovom forumu, odmah pomislis na najgore, mozda je izbacena itd..
dajte savjet bar kako da je hranim i koliko da je setam i to, a voljela bih je i okupati nekako, bog zna gdje je sve bila u parku
hoce li te buhe skakati po meni, trebam li sad nesto uraditi protiv toga? vidite da nemam pojma
Koliko ja znam buhe ne mogu preci na tebe. Mislim da bi bilo dovoljno da uzmes neopitroid naprasis je po tijelu izbjegavaj lice (oci, usta) i umotaj je takvu u neki peskir. Nakon petnaest minuta uzmi cesalj neki za pse, sa onim gustim zupcima, i iscesljavaj je sve dok buha ne bude ni na vidiku. Ali je mozes staviti u kadu, lakse ti je kasnije samo tusem da predjes preko kade i da ih odnese voda
- Pasiflora
#318 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
za @celisto:
Nadam se da ti je neko vec do sada odgovorio, ali evo i od mene par redaka:
1. Obavezno je okupaj – pazi sa tusem, nemoj je spricati po glavi, to joj rukom speri. Voda mora biti MLAKA na tvojoj ruci, nikako topla. Kupi pseci sampon (ovi za ljude nisu dobri za pse). Nakon kupanja razblazi malo (ako imas domaceg) jabukovog sirceta sa vodom – omjer 1:0,25 (u korist vode, naravno) i nakon zadnjeg temeljitog ispiranja ovaj rastvor joj nanesi na tjelo. Jako je koristan protiv nametnika. Nakon toga je dobro izbrisi peskirom i to je to. Neboj se – buhe nece skakati po tebi, ali moguce je da ces nakon sirceta i stavljanja ogrlice (protiv nametnika) ponekad pronaci neku mrtvu bubicu po podu. Buhe ces tesko vidjeti jer su jaaako sitne. Prvih nekoliko dana redovno usisavaj kucu.
2. Kupi joj ogrlicu protiv nametnika - obavezno. Imas ih po svim trznim centrima, kostaju oko 8KM. Postoje i neka druga sredstva, ali posto je frka, sada je najvaznije da je zastitis.
3. Zdjelica sa svjezom vodom – OBAVEZNO dostupna cijeli dan
4. Hrane imas razlicite. CIBAU pokazala kao super hrana. Nije preskupa (3kg oko 11KM), a izuzetno je kvalitetna. Mozes joj dati 1 – 2 puta sedmicno i po 2 zumanjka (nikako bjelanjak)
5. Ivodjenje naravno zavisi od tvog vremena, ali 3 x dnevno mi izvodimo svoga psa. Nas je doduse cetvero pa je uvijek neko u prilici da ga izvede. Ako radis i zivis sama – njoj nije problem da 8-9 sati ne izlazi, ali je ujutro moras dobro prosetati (45min – 1sat) Naravo ne vuci je stalno na povodcu jer psi vrse nuzdu tamo gdje namirisu da treba, a ne gdje bi mi htjeli.
6. Toliko za sada, ako trebas pomoc ili jos neki savjet slobodno se javi.
Nadam se da ti je neko vec do sada odgovorio, ali evo i od mene par redaka:
1. Obavezno je okupaj – pazi sa tusem, nemoj je spricati po glavi, to joj rukom speri. Voda mora biti MLAKA na tvojoj ruci, nikako topla. Kupi pseci sampon (ovi za ljude nisu dobri za pse). Nakon kupanja razblazi malo (ako imas domaceg) jabukovog sirceta sa vodom – omjer 1:0,25 (u korist vode, naravno) i nakon zadnjeg temeljitog ispiranja ovaj rastvor joj nanesi na tjelo. Jako je koristan protiv nametnika. Nakon toga je dobro izbrisi peskirom i to je to. Neboj se – buhe nece skakati po tebi, ali moguce je da ces nakon sirceta i stavljanja ogrlice (protiv nametnika) ponekad pronaci neku mrtvu bubicu po podu. Buhe ces tesko vidjeti jer su jaaako sitne. Prvih nekoliko dana redovno usisavaj kucu.
2. Kupi joj ogrlicu protiv nametnika - obavezno. Imas ih po svim trznim centrima, kostaju oko 8KM. Postoje i neka druga sredstva, ali posto je frka, sada je najvaznije da je zastitis.
3. Zdjelica sa svjezom vodom – OBAVEZNO dostupna cijeli dan
4. Hrane imas razlicite. CIBAU pokazala kao super hrana. Nije preskupa (3kg oko 11KM), a izuzetno je kvalitetna. Mozes joj dati 1 – 2 puta sedmicno i po 2 zumanjka (nikako bjelanjak)
5. Ivodjenje naravno zavisi od tvog vremena, ali 3 x dnevno mi izvodimo svoga psa. Nas je doduse cetvero pa je uvijek neko u prilici da ga izvede. Ako radis i zivis sama – njoj nije problem da 8-9 sati ne izlazi, ali je ujutro moras dobro prosetati (45min – 1sat) Naravo ne vuci je stalno na povodcu jer psi vrse nuzdu tamo gdje namirisu da treba, a ne gdje bi mi htjeli.
6. Toliko za sada, ako trebas pomoc ili jos neki savjet slobodno se javi.
- cellisto
#319 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
hvala vam na odgovorima, kao sto sam vec rekla, veze nemam s psima i ovo mi je sve prvi put. isle smo u pet shop i momak je bio jako ljubazan, kupile smo povodac, pseci sampon, nesto protiv nametnika sto se zove frontline i dobile smo testera za klopu. nije htjela uci pod tus ni pod razno, ali onda sam je nekako uspjela okupati, sva se tresla, a kad je izasla iz tusa pocela je divljati po kuci tako da sam se prestravila
sad se malo smirila, valjda je sokirana od vode. evo skace mi u krilo dok kucam. bez obzira na sampon, svejedno smrdi.
nikako je ne mogu zadrzati, jednostavno nemoguce. sta da radim ako je stvarno izbacena i niko je ne trazi??
nikako je ne mogu zadrzati, jednostavno nemoguce. sta da radim ako je stvarno izbacena i niko je ne trazi??
- Pasiflora
#320 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Ok, frontline je stvarno super. Nadam se da ti je objasnio kako se nanosi (razdijeliti dlaku do koze i kapnuti na kozu i tako od vrata do mjesta gdje zavrsava kicma i pocinje rep, na svakih 2-3cm)cellisto wrote:hvala vam na odgovorima, kao sto sam vec rekla, veze nemam s psima i ovo mi je sve prvi put. isle smo u pet shop i momak je bio jako ljubazan, kupile smo povodac, pseci sampon, nesto protiv nametnika sto se zove frontline i dobile smo testera za klopu. nije htjela uci pod tus ni pod razno, ali onda sam je nekako uspjela okupati, sva se tresla, a kad je izasla iz tusa pocela je divljati po kuci tako da sam se prestravilasad se malo smirila, valjda je sokirana od vode. evo skace mi u krilo dok kucam. bez obzira na sampon, svejedno smrdi.
![]()
Jos ce malo smrditi dok se ne osusi, budi strpljiva.
Slikaj je i zakaci ovdje par slika, mozda je neko prepozna pa mozda i zna gazde koje je eventualno traze. A ako je izbacena... Nadam se da ces se dovoljno zaljubiti u nju da je zadrzis (cini mi se da si spremna za psa
- cellisto
#321 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
hvala sitno. slike sam postavila na izgubljeno-nadjeno. iskreno se nadam da je neko trazi jer ne znam sta cu. ja bih i bila spremna za psa da ne studiram i radim u isto vrijeme, a u svo slobodno vrijeme moram vjezbati instrument (koji ona gleda kao da bi ga rado sazvakala). a mamu mi ne moze ocima vidjeti.
jos smrdi
jos smrdi
- Pasiflora
#322 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
@cellisto imas pp
- Friesian
#323 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
sve je uredu sto su te savjetovali... ja imam jos jedan savjet sto se smrada tice... mozes uzeti sodu bikarbonu u onu neku bocicu od zacina sa rupicama... sa tim je naprasis i utrljas u dlaku... ja imam njemackog ovcara a ta pasmina je poznata po jakom mirisu i to uradim kad joj miris postane jaci i zadovoljan sam s tim... to je takodjer dobro u zimskom periodu jer je to ustvari suho kupanje... jedina razlika je sto 1kg sode bikarbone oko 1KM a bocica suhog sampona u pet shopu nije nimalo jeftino..
sretno...
sretno...
- cellisto
#324 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Hvala Friesian, ali evo javili su se vlasnici i odveli je... sitno, da znas da sam vec razmisljala o tome kako bih mogla sve preurediti da ona ostane
kad sam je tek dovela kuci bila sam u panici i mislila sam da nema nikakve sanse, ali nekako smo se prilagodile i vec smo imale neke svoje navike
npr. ako ja vjezbam, ona mirno legne i spava, kad zavrsim onda idemo u setnju ili ako sam za kompjuterom, to znaci da moze u krilo...bas mi nedostaje
rekli su mi da je mogu posjetiti sad za vikend.
EDIT: evo upravo sam bila u setnji s ljepoticom Belom!!
bili su jako ljubazni i doveli je u park da je vidim, tako mi je drago sto ima familiju koja je puno voli, sad mi je skroz lakse! hvala vam svima na savjetima.
EDIT: evo upravo sam bila u setnji s ljepoticom Belom!!
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#325 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
aidicaaaaaaaa wrote:eh ovako.....imam maltezericu koja je stara godinu dana, a ja je posjedujem vec cetiri mjeseca..... do sada nisam imala problema sto se tice njenog uriniranja, jer sam je bila navikla na tri termina dnevno, i nikada to nije radila u kuci, medjutim u zadnjih par dana iako je izvodim vani, ona urinira u kuci, i ne znam sta da radim......pa ako neko nesto zna voljela bih da mi pomogne, da znam da li je u pitanju neka prehlada ili sl. ili je to samo neki hir.......molim vas pomozite je r ne znam sta da radim....puno bih vam bila zahvalna!!!