Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
bokakotorska wrote:
Oko poklona smo vec pricali. Pomenuta je situacija iz ww1 unistene zemlje (Srbije) i veoma velikih gubitaka ljudi. ww2 ponovo, razumite da je Srbija unistena za razliku od NDH i opet imala veoma velikih zrtava u poredjenju sa NDH. Nema tu poklona, gde su bili BiH, Hrvatski i Slovenacki borci da se bore za svoju slobodu i u ww1 i u ww2 ? U ww2 Slovenija je anektirana bez borbe, slovenci isterani u Srbiju (oni koji su imali sta protiv aneksije), 45 nemci nisu pruzali otpor u sloveniji, izasla je iz rata neostecena. Bez zelje da podsticem prljave strasti ali mnoga prica koju cujem ovde poznata mi je iz SFRJ, Srbi hegemoni, bla, bla, bla. U sustini partizanska prica.
Komunisticku literaturu ne koristim ni u Istoriji, a pogotovo je to besmisleno u ekonomiji. Mislim da su se drugovi dokazali kao siroti ne samo duhom vec i finansijski, ne samo balkanski nego u celom svetu. Lagali su nas, a i same sebe. Da nisu jos bi vladali i imali bi cime no nemahu novaca za suplje price da nastave.
Her Birile opet po starom o naprednom i nazadnom, voljeni njemci su napredni osim u tehnologiji i umetnosti samo u jos tvojoj glavi. Odnosi se na politicku ili kultunu tezinu njemaca u evropskim merilima ne mojim. Europa, tvoja nova kompenzacija za omiljene njemce smatra ih bahatim budalama u politickom smislu. Pri tom i nekulturnim. Putuj malo i pricaj sa englezima i francuzima od mene vidim imas problem da primis informaciju.
Mnogo volite da se svadjate obojica, a ja nisam na srajevskom forumu da se svadjam sa vama. Vecinom sam po svetu i kad sretnem vase borce vole da se druze. Jezik nam je isti, razumemo se nismo Nemci (nemi ljudi, koji ne razumeju tvoj jezik), zovite ga kako hocete to nikoga ne uzbudjuje, moze samo da zabavi dokone. Nije problem u jeziku nego u glavi. Ovaj kako birile kaze nazadni deo YU ne voli tudjeg gazdu. Vi crkoste za Turcima i Njemcima. Tu je bio problem i bice. Birile odi do Nemacke zivi koju godinu i vrati se izlecen, jasno ce ti biti ko si, ako ne ukapiras sam pokazace ti oni vrlo dobro i brzo ko si za njih i gde ti je mesto u njihovom zivotu.
Majevica otvori temu najnoviji pad Srbije, kad je toliko volis.
pa ko nas zavadi?
--------------------------------------------------------------------
pa eto dođe ti na svoje,bez puno muke.Ja ti cijelo vrijeme objašnjavam dva svijeta i nije važno šta je bilo,nego šta je na sonu.Kako da uništena Srbija it WWI bude hegemon u zajedničkoj državi,plus istorija jednih i drugih.To ti htjedoh zorno pokazati poređenjem gradova i kasaba,ali eto dođe ti sam na to.Nego druže opet ste mi draži vi Paprikezi nego Irokezi.
Nije dva sveta bilo ih je 5 ili 6. Bice ih jos 5-6 tj ko zna koliko svetova ce se igrati po Balkanu sve dok ovde bude likova koji se sebe samih stide i zele da budu nesto sto nisu - herr, drug, efendi svejedno.
Ako imas problem da pricamo o Bosni evo ti Kosova. 10 godina od oslobodjenja. Sta su ? Protektorat. Gde su ? Cveta li privreda, skola, kultura, sport. Ne i nece, a onoliko tudjeg novca ih hrani. Jeli opet to zbog Srbije ?
@bokakotorska..
bokakotorska je napisao/la:
Oko poklona smo vec pricali. Pomenuta je situacija iz ww1 unistene zemlje (Srbije) i veoma velikih gubitaka ljudi. ww2 ponovo, razumite da je Srbija unistena za razliku od NDH i opet imala veoma velikih zrtava u poredjenju sa NDH. Nema tu poklona, gde su bili BiH, Hrvatski i Slovenacki borci da se bore za svoju slobodu i u ww1 i u ww2 ? U ww2 Slovenija je anektirana bez borbe, slovenci isterani u Srbiju (oni koji su imali sta protiv aneksije), 45 nemci nisu pruzali otpor u sloveniji, izasla je iz rata neostecena. Bez zelje da podsticem prljave strasti ali mnoga prica koju cujem ovde poznata mi je iz SFRJ, Srbi hegemoni, bla, bla, bla. U sustini partizanska prica.
Komunisticku literaturu ne koristim ni u Istoriji, a pogotovo je to besmisleno u ekonomiji. Mislim da su se drugovi dokazali kao siroti ne samo duhom vec i finansijski, ne samo balkanski nego u celom svetu. Lagali su nas, a i same sebe. Da nisu jos bi vladali i imali bi cime no nemahu novaca za suplje price da nastave.
Her Birile opet po starom o naprednom i nazadnom, voljeni njemci su napredni osim u tehnologiji i umetnosti samo u jos tvojoj glavi. Odnosi se na politicku ili kultunu tezinu njemaca u evropskim merilima ne mojim. Europa, tvoja nova kompenzacija za omiljene njemce smatra ih bahatim budalama u politickom smislu. Pri tom i nekulturnim. Putuj malo i pricaj sa englezima i francuzima od mene vidim imas problem da primis informaciju.
Mnogo volite da se svadjate obojica, a ja nisam na srajevskom forumu da se svadjam sa vama. Vecinom sam po svetu i kad sretnem vase borce vole da se druze. Jezik nam je isti, razumemo se nismo Nemci (nemi ljudi, koji ne razumeju tvoj jezik), zovite ga kako hocete to nikoga ne uzbudjuje, moze samo da zabavi dokone. Nije problem u jeziku nego u glavi. Ovaj kako birile kaze nazadni deo YU ne voli tudjeg gazdu. Vi crkoste za Turcima i Njemcima. Tu je bio problem i bice. Birile odi do Nemacke zivi koju godinu i vrati se izlecen, jasno ce ti biti ko si, ako ne ukapiras sam pokazace ti oni vrlo dobro i brzo ko si za njih i gde ti je mesto u njihovom zivotu.
Mozda ovako ces bolje razumiti.U ww1 i ww2 BiH je zvanicno bila pripojena ww1-Au ,ww2-NDH.To je bilo zvanicno 1914
i 1941 god.Narod BiH je vecinski sluzio te vojske.Takodje ista se prica ponavlja i 1992 god.BiH je priznata drzava UN i
regularna vojska iz te drzave BiH je bila ABiH.Znaci u ww1 i ww2 srbi ne prihvataju kao i 92 druge zvanicni status BiH.
To je sustinsko nerazumijevanje drzave BiH od strane srba koje se i danas ocituje ...Znaci ne prihvataju opcije samostalne
drzave BiH .
u ww1 BiH je bila deo AU
Srbija se borila protiv AU monarhije A NE PROTIV NARODA U BOSNI.
u ww2 BiH je bila deo NDH
Srbi su se borili protiv NDH (Srbija tada ne postoji) A NE PROTIV NARODA U BOSNI. Protiv naroda u Bosni Srbi su se borili onoliko koliko je taj narod bio za NDH.
SADA
BiH nije deo ni NDH ni AU ni Turske ni Srbije. Odlicno hvala bogu.
Nisam siguran da Srbi ne prihvataju BiH, nemoj trcati u pogresan zakljucak.
1 Srbi iz Srbije prihvataju BiH, prihvataju Muslimane u Raskoj oblasti (koja je u Turskoj bila Sandzak, ali u Srbiji nema nikakvih sandzaka vise pa ni tamo). Kako god se lose o Srbiji pise Muslimanima u Raskoj zivot nije bio ugrozen za svo vreme 90tih. Svi su tamo gde su bili i gde trebaju da budu.
*** Rasim Ljajic je u vrhu srpske politike (nije neka velika i znacajna scena sem za nas - cinjenica - ali je jako vazno da je on tu zaista. Mislim da bi zahvaljujuci losim politicarima Srbima u Srbiji i njihovoj tradicionalnoj neslozi i prevelikim ambicijama sa jedne strane i Rasimovoj stalozenosti i sposobnosti sa druge strane, Rasim mogao lagano da postane vodeca licnost u Srbiji. Uz podrsku glasaca Srba naravno.
2 a) Srbi u Bosni ce prihvatiti BiH istog casa kada iz Federacije prestane kuknjava na Republiku Srpsku.
b) Srbi u Bosni nece prihvatiti unitarnu BiH.
Unapred ako se sa cime ne slazes objasni sta sam pogresio u gornjim redovima.
[pa ko nas zavadi?[/quote]
--------------------------------------------------------------------
pa eto dođe ti na svoje,bez puno muke.Ja ti cijelo vrijeme objašnjavam dva svijeta i nije važno šta je bilo,nego šta je na sonu.Kako da uništena Srbija it WWI bude hegemon u zajedničkoj državi,plus istorija jednih i drugih.To ti htjedoh zorno pokazati poređenjem gradova i kasaba,ali eto dođe ti sam na to.Nego druže opet ste mi draži vi Paprikezi nego Irokezi.[/quote]
Nije dva sveta bilo ih je 5 ili 6. Bice ih jos 5-6 tj ko zna koliko svetova ce se igrati po Balkanu sve dok ovde bude likova koji se sebe samih stide i zele da budu nesto sto nisu - herr, drug, efendi svejedno.
Ako imas problem da pricamo o Bosni evo ti Kosova. 10 godina od oslobodjenja. Sta su ? Protektorat. Gde su ? Cveta li privreda, skola, kultura, sport. Ne i nece, a onoliko tudjeg novca ih hrani. Jeli opet to zbog Srbije ?[/quote]
-------------------------------------------------------------------
varaš se druže,samo i uvijek samo 2,istočno letargično i zapadno propulsivno.Ti upličeš druge ja sam aplicirao samo Hrvatsku.Moj kamarad moraš shvatiti što je harašo za vas ,za nas nije i to je to.Tragika ovih prostora i tvoje priče,zar ne osječaš,što ti meni stalno prebacuješ germanofiliju ,služinstvo,gubitak identiteta i sl.U isto vreme veličaš,slaviš priželjkuješ,Ruse ,pravoslavlje,ali kamarad mene to ne interesuje,zašto se toliko upinjete,da slavite svoje ,a nalazite mane drugom.Da nije potajna želja u pitanju?Sječam se 91g,masa razularenih paprikeza urla :"Ovo je Srbija,MI smo Srbi",horski im se odgiovara "Ko vam je kriv".Drug moj imate jednu opterećavajuću komponentu u Evropi i vi je još potencirate,ok vaš izbor,zato i granica od Baltika do Mediterana vas ne uključuje zapadno od granice,Bosna li-la,a ostalo jedan integrisani monolitni blok.
Rusi su potrebni koliko i bilo ko, ko nece dozvoliti nametanje resenja za Srbe. Ako to pomogne fino ako ne otpor nametanju ce se nastaviti na drugi moguci nacin. Velicanja Rusa kod mene nikada neces naci.
Rusija nije priznala Kosovo i Metohiju kao nezavisne. Srbija nije priznala Abhaziju kao nezavisnu i ako Rusija jeste. Svako gleda svoja posla covece, sem tebe, ti nekako - uvek Nemacka.
Sada si poceo da izbacujes harasho i propulzivno, reci bivsih gazda nikada iz tebe izcileti nece. Probaj - dobro i probitacno - mnogo lepse jeste, a i zvuci. Od majke ove dve gluposti sto upotrebljavas nisi naucio ja ti jemac. To si ti negde opet sam napabircio. Vrati se maternjem.
Za tvoju informaciju EU je odmakla od sredozemlja znatno istocnije i uvalila se u sta joj uopste nije trebalo. Ovde na Balkanu isto zapelo. Gomilaju nevolje bez ikakve potrebe.
Ta granica Herr Birile od Baltika do Mediterana je bio san dragih Njemaca mnogo ranije. Od tada su pucali u stativu vise puta i sada im to vise ne pada na pamet osim marginalcima. Tu granicu tebi i tvojim dragim Njemcima nisu i nece dati nikada Englezi ni Francuzi niti SAD. Zaboravi to. Prvo dobro knjigu u sake i citaj to o cemu nabadas.
Integrisan monolitni blok Poljaka – Ceha - Nemaca – Slovaka – Madjara – Hrvata ??? Koji si ti monolit smilio ...
Nesto slicno je bilo jos zanimljivo u doba komunizma ali u druge svrhe dok se zaziralo od tvojih bivsih gazda – sovjeta ciji si jezik nenadano poceo ponovo da koristish.
Sada to odavno nije nikom potrebno pa ti toplo preporucujem da to zaboravis, samo te vodi u nove pogresne zakljucke.
bokakotorska wrote:
Sta bi ti sledece bilo lepo kad bi smogao snage da skines tu zvezdu petokraku sa avatara ?
no, no, nisam ja sa Majevice ili Ozrena pa da skidam znakovlje po potrebi... a i jedna lasta ne čini proljeće
Ok, neka zvezde, reci onda iz cega je izrasla, sta je bilo pre nje na celu, za isticanje i diku ponosnom vlasniku glave ?
zar mora iz nečega izrasti? zar je moralo nešto biti prije na mom čelu? zar je uostalom bitno šta je bilo? zar nije bitno ono što je sad? ili sam nešto propustio?
ili imaš neki kompleks mijenjanja uniformi pa misliš da to svi rade?
bokakotorska wrote:
pa ko nas zavadi?
Vidim interesujes se pa me interesovalo s kim pricam. Kasnije tek vidim ti to po sluzbenoj duznosti samo.
Hvala na pitanju kod mene u familiji ne trosimo uniforme od 1918 na ovamo. Kazu moji stari to je za budale ovde na Balkanu...
Bas su mogli ko moderatoru neku pristojniju uniformu da ti daju
kakvoj službenoj dužnosti? valjda i ja smijem učestvovati u raspravi
i ne odgovori mi na pitanja nego me tjeraš da se ide u off topic
i da, ja ti postavih pitanje: "ko nas zavadi?" a ti meni neke desete priče... pa, dakle, ko nas zavadi? ta, ti i tvoji nikako uniformu ne nosiste od 1918...
@bokakotorska
Hrvatsko Danke dojčland je mnogo manje degutantno od dočeka gnoma Medvedeva,neki dan u Beogradu.Tipično za tebe,subjektivno sudiš o Rujama,a fol objektivnmo se provaljuješ o geostrategiji.Jarane sada je zabijen klin,poslije harašo iskustvo,preko Poljske,Češke i ostalih možete samo preko zadnjeg stanovnika.Sječam se jednom u Krakowu,kada mi Poljak objašnjava da mrze Ruse više od Hitlera.Toliko o istočnim granicama.A zapadne su od Hrvatske,Slovenije pa na dalje i ubuduće.Hajmo mi malo gradova,može li ovaj par Zadar-Šabac.
zonbirile wrote:@bokakotorska
Hrvatsko Danke dojčland je mnogo manje degutantno od dočeka gnoma Medvedeva,neki dan u Beogradu.Tipično za tebe,subjektivno sudiš o Rujama,a fol objektivnmo se provaljuješ o geostrategiji.Jarane sada je zabijen klin,poslije harašo iskustvo,preko Poljske,Češke i ostalih možete samo preko zadnjeg stanovnika.Sječam se jednom u Krakowu,kada mi Poljak objašnjava da mrze Ruse više od Hitlera.Toliko o istočnim granicama.A zapadne su od Hrvatske,Slovenije pa na dalje i ubuduće.Hajmo mi malo gradova,može li ovaj par Zadar-Šabac.
Mnogo gledas tv i to te samo sekira. Opusti se bio je i Joza Bajden pre Medvedeva. Evo danas cujem tu je i predsednik Turske, Gul, ne znam jel on obilazio Sabac bas al mozda skokne i do Zadra na kupanjac ? Ko zna politika je to ima tu svega i svacega i nije bas prosto.
E i ako si bio u Krakovu, nego onaj Poljak ti rece da mrzi Ruse vise od Hitlera koliko se secam. Nije brate rekao da voli Adolfa. Jedan je Herr Birile ... al ne slusa ni Poljake, a ni mene.
Chmoljo wrote:kakvoj službenoj dužnosti? valjda i ja smijem učestvovati u raspravi
i ne odgovori mi na pitanja nego me tjeraš da se ide u off topic
i da, ja ti postavih pitanje: "ko nas zavadi?" a ti meni neke desete priče... pa, dakle, ko nas zavadi? ta, ti i tvoji nikako uniformu ne nosiste od 1918...
Chmoljo bez ljutnje al ja kako sam rodjen u ovom podneblju nemam poverenja u sluzbena lica ni sa jedne strane, jadne, Drine.
Ej vidis uniforme nikako - to obavezno i tako ja ti nisam u zavadi ni sa kime. Jos malo pa cu da se pobratimim sa zonbirile om. Priblizavamo se ali on nesto kao kisa oko Kragujevca i Zadra
A ti kazes zavadio si se ? Kako i nebi kad setas okolo u toj uniformi...
@bokakotorska
tipična široka slavenska duša(jest ,ali u pjesmama)udri istinu na veselje.Nikome nije se virilo iz guzice,meni tako djeluje,sada može se reći i oduševilo mase.Veliki medvjed se budi,eto brata zaštinika,samo nije više ona vaša"nas i Rusa 300 miliona",oni što fale do 300mil,najrađe bi im se krvi napili na slamčicu.Hajmo mi na igru gradova,Split-Loznica.Nije do mene nikako da se sjetim veće varoši,daj pomozi.
@bokakotorska
prije je malo bolje bilo,poslije i gore ,da bi se opravdan zahtjev za preraspodijelu deviznog kolača,okrenuo u hrvatsko prolječe,vješto krijući izvorni smisao pobune.Tačno je poslije je sve skrenulo u mas pokret i šovi-nac,ali start je bio benigni zahtjev za preraspodjelom.KOS je i onda pjevao i upitno je kako je to sve skrenulo u poznatom smjeru.E sad kontaj 1918g,rat si sam opisao,došao opanak gladan ,da upravlja i naplati svoju patnju.A priča o oslobođenju i borbi je za budale.
“Lezi bre, lebe, da te jedem”
SRBI, SRBIJA I “RASPODELE” VIŠKA RADA U RAHMETLI JUGOSLAVIJI
Autor: Nadan Filipović
Objavljeno: 14. February 2009. 08:02:34
Srpski biznismen: “Lezi bre, lebe, da te jedem”
Tvrditi da su Beograd i Srbija “muzli i pljačkali” druge republike bivše Jugoslavije, a ne priložiti dokaze o tom ekonomskom i financijskom izrabljivanju, bilo bi ravno svrstavanju na razinu primitivnih srpskih galamdžija koji pucaju iz praznih pušaka kada nariču i kukumavče nad svojom “tužnom” sudbinom, sudbinom naroda ili kolektiviteta napuštenog i izdanog od svih drugih naroda iz bivše zajedničke države. Kako Srbi znaju lagati kada zatule onu klasičnu žalopojku: “Mi Srbi smo gradili Jugoslaviju, a svi drugi su je razgrađivali”. Neka bi naivna budaletina to i povjerovala, jer Srbi lažu po onoj Goebgelsovoj “Desetak puta ponovljena laž postaje istina.” Zato se jedino egzaktnim primjerima i činjenicama mora prezentirati istina o tome ko je ustvari razgrađivao Jugoslaviju i ko je svim drugim narodima te iste Jugoslavije zgadio zajednički život u njoj.
Srbi, Srbija i posebno Beograd živjeli u SR Jugoslaviji kao “bubreg u loju”, a sve na tuđi račun, po principu “lezi bre, lebe, da te jedem”.
Hajdemo pokušati dokazivati da je to bilo baš tako.
Prema podacima Statističkog biltena Narodne banke SR Jugoslavije (spomenuti bilten se izdavao u Beogradu), volumen 9, godina 1963, broj 2, stranice od 26 do 79, Bosna i Hercegovina je 1962. godine morala izdavati u savezni budžet 726 miliona dinara (13.91% saveznog budžeta), Crna Gora “ponosnih” 89 miliona dinara ili 1.34% saveznog budžeta, Hrvatska 1.721 milion dinara ili 31.11% saveznog budžeta, Makedonija je izdvajala 249 miliona dinara što je činilo 4.28% saveznog budžeta, Slovenija je izdvajala 1.114 miliona dinara ili 20.11% saveznog budžeta, a Srbija je izdvajala 1.616 miliona ili 29.17% saveznog budžeta.
Na prvi pogled ovi podaci izgledaju sasvim normalni, jer su razvijenije republike, kao Slovenija, Hrvatska i Srbija davale najveći doprinos u savezni budžet. Međutim, kada se prezentiraju investicije iz saveznog budžeta pojedinim federalnim jedinicama ili republikama vidi se kakav je to bila “pravedna” raspodjela. (Statistički bilten Narodne banke Jugoslavije, Beograd, volumen 9, godina 1963, stranice 50 i 51)
Naime, od 3.719 miliona dinara iz saveznog budžeta predviđenih za investicije Bosna i Hercegovina je dobila nazad za investicije 533 miliona dinara (14.12%), Crna Gora 236 miliona (6.13%), Hrvatska 804 miliona (31.33%), Makedonija 450 miliona (12.37%), Slovenija 226 miliona (6.29%), te Srbija 1.470 miliona ili 39.20% sredstava namijenjenih za investicije iz saveznog budžeta.
Znači, Bosna i Hercegovina je priložila u savezni budžet 726 miliona, a dobila za investicije 533 miliona, te je bila u “minusu” za 193 miliona dinara.
Crna Gora je dala u savezni budžet 89 miliona, a za investicije je dobila 236 miliona, što znači da je ta republika “jako vrijednih ljudi” bila u “plusu” za 147 miliona dinara.
Hrvatska je u savezni budžet dala 1.721 milion dinara, a za investicije je iz Beograda od Savezne vlade dobila 804 miliona, te je bila u “debelom minusu” 917 miliona dinara.
Crnogorski bizmismeni na plaži
Crna Gora je dala u savezni budžet 89 miliona, a za investicije je dobila 236 miliona, što znači da je ta republika “jako vrijednih ljudi” bila u “plusu” za 147 miliona dinara.
Makedonija je u savezni budžet dala 249 miliona, a za investicije je dobila 450 miliona, te je bila u “plusu” 301 milion dinara.
Slovenija je u savezni budžet dala 1.114 milion, a za investicije od Beograda dobila 226 miliona, te je bila u “debelom minusu” 888 miliona dinara.
Srbija je u Savezni budžet dala 1.616 miliona dinara, a od saveznog budžeta dobila (bolje rečeno uzela) 1,470 miliona na račun investicija, te je bila u “minusu” samo 146 miliona.
Kada pogledamo ovu “pravičnu raspodjelu” kreiranu u nezasitnom Beogradu vidimo da su Hrvatska i Slovenija bile u “groznom minusu”, Bosna i Hercegovina u “debelom minusu”, Srbija u kao biva nekom podnošljivom minusu, a Crna Gora i Makedonija kao nerazvijene u debelom plusu.
Koliko god ova raspodjela učešća u saveznom budžetu i kasnija preraspodjela sredstava za investicije po pojedinim republikama bila nepravedna, vidi se tek kada se baci osvrt na takozvane regrese iz saveznog budžeta, te onom koji zna bazične osnove elementarne matematike može se malte ne “dići kosa na glavi” (Statistički bilten Narodne banke Jugoslavije, Beograd, volumen 9, godina 1963, stranica 41).
Bosna i Hercegovina je te 1962. godine dobila 30 miliona regresa iz saveznog budžeta, što joj je “minus” od 193 miliona smanjilao na “minus” od 163 miliona, koja su “popapana” u Beogradu.
Crna Gora je iste godine dobila regres od 19 miliona iz saveznog budžeta, te je svoj “plus” od 147 miliona, povećala na “plus” od 166 miliona. Baš kao da su od Bosne i Hercegovine “vrijednim” Crnogorcima preliveni tih 166 miliona, po principu “lezi bre bosanski lebe da te vredni Crnogorac jede”.
Hrvatska je te godine dobila 150 miliona regresa iz saveznog budžeta što je njen “minus” od 917 miliona smanjilo na “minus” od 767 miliona koje je “popapala beogradska uvijek gladna maca”.
Makedonija je iste godine dobila 24 miliona regresa iz saveznog budžeta što je njen “plus” od 301 milion povečalo na “plus” od 325 miliona.
Slovenija je dobila 57 miliona regresa iz saveznog budžeta što je njen “minus” od 888 miliona smanjilo na “minus” od 831 milion dinara.
I konačno Srbija je te godine od saveznog budžeta dobila na ime regresa 514 miliona, pa je njen “minus” od 146 miliona pretvoren po principu beogradskog cirkuskog mađioničara“ ćiruba-ćiribu” u vrlo pristojan “plus” od “samo” 368 miliona.
Međutim, tu nije kraj očiglednoj pljački Bosne i Hercegovine, Hrvatske, a posebno Slovenije. Vrlo su interesantni službeni podaci o novcima akumuliranim u republičke banke Statističkog biltena Službe društvenog knjigovodstva (štampan u Beogradu) SFRJ iz 1966 godine, broj 2, stranica 74.
Bosna i Hercegovina je imala 491 milion ukupnih bankarskih sredstava, Crna Gora je imala 74 miliona, Hrvatska 650 miliona, Makedonija 438 miliona, Slovenija 365 miliona, a Srbijni je pripadao lavovski dio bankarskih sredstava od 982 miliona.
Od tih ogromnih sredstava Narodna banka Srbije je “davala zajmove” sa jezivim kamatama Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, posuđujući tako kao srpski lihvar tim republikama novac koji je od njih opljačkala i tako ih je dalje gušila i potkradala.
Kada se pogledaju podaci iz 1968. godine jasno se vidi ne samo da se taj trend pljačkanja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske nastavljao, nego se pretvarao u pravu “otimačinu srbijansko-gangsterskog tipa”.
Prema autentičnim podacima Statističkog biltena Službe društvenog knjigovodstva (štampao se u Beogradu) SFRJ, volumen 15, godina 1969, stranica 51, stranica 68, stranica 69 i stranica 64, Bosna i Hercegovina je u Savezni budžet priložila 1.114 milion novih dinara ili 9.59% ukupnog budžeta, Crna Gora je dala 167 miliona ili 1.44% ukupnog budžeta, Hrvatska 3.156 miliona ili 27.0%ukupnog državnog budžeta, Makedonija je dala 575 miliona ili 4.96% ukupnog državnog budžeta, Slovenija je dala 2.226 miliona ili 19.19% državnog budžeta, a Srbija je dala 4.362 miliona ili 37.64% državnog budžeta.
Bosna i Hercegovina je dobila 668 miliona investicionih sredstava (30.90%), te regresa 44.8 miliona, pa je njen “minus” iznosio 401.2 miliona.
Crna Gora je dobila 200 miliona investicionih sredstava (9.26%), te 13.5 miliona regresa iz Saveznog budžeta, pa je te 1968. godine bila u “plusu’ 46.5 miliona novih dinara.
Hrvatska je dobila samo 30 miliona (1.42%) investicionih sredstava iz Saveznog budžeta, te 59 miliona na ime regresa, te je tako njen ukupni “minus” iznosio čak nevjerovatnih 3.067 miliona novih dinara.
Makedonija je te 1968. godine dobila 381 milion dinara investicionih sredstava (17.64%), te još 67 miliona regresa iz Saveznog budžeta te je i ova republika završila u “minusu” od 227 miliona novih dinara.
Slovenija je na ime investicionih sredstava dobila 12 miliona (0.56%), a na ime regresa 35.9 miliona, te je 1968 godine bila u “minusu” od čak 2.188.1 milion novih dinara.
Srbija je na ime investicionih sredstava dobila 869 miliona (40.23% ukupnih sredstava za investicije), te još 277 miliona regresa (63.14 ukupnih saveznih sredstava za regres), ali i još 4.987 miliona nepovratnih sredstava Narodne banke Jugoslavije, te je završila u “plusu” od ogromnih 1.871 milion novih dinara, koje je odmah rasporedila u srpske poslovne banke i Narodnoj banci Srbije da one mogu posuđivati te opljačkane pare Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, pa i Makedoniji i uzimati im ogromne kamate te ih tako dodatno lihvarski pljačkati.
Te godine je iz Hrvatske otišlo na put bez povratka, na takozvani “privremeni rad u inostranstvo” čak oko 180.000 ljudi , koji su se pridružili masi od preko 1,500.000 Hrvata koji su već utekli iz raznih prijašnjih Jugoslavija (Srboslavija), a sve bježeci od goleme srpske dobrote, dok je te godine u inostranstvu bilo 138.274 radnika na “privremenom radu u inostranstvu” iz Bosne i Hercegovine, a iz Slovenije oko 50.000 ljudi je takođe emigriralo.
Interesantan je podatak da je od 8,436.574 tadašnjih stanovnika Srbije na “privremeni rad u inostranstvo” otišlo samo 116.575 ljudi (uglavnom Albanaca i Sandžaklija), što je bilo 2.4% ukupnog stanovništva Srbije.
Stvarno su to “pametni srbi” bili jako dobro zamislili. “Živelo bre bratstvo i jedinstvo!!!” “Dajte bre braćo Hrvati, Slovenci, Bosanci i Hercegovci, Makedonci i Crnogorci ovamo nama lepo sve vaše pare ovde u Beograd da vam ih mi čuvamo. Tu su u Beogradu vaše pare bre najsigurnije. Ne bojte se ništa, mi Srbi ćemo posle vršiti pravednu bratsku raspodelu.”
Kada su “maznuli” pare u taj svoj takozvani savezni budžet, onda su na kašikicu davali pare Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, pa na kraju i Makedoniji, da kravice muzarice ne crknu već da prežive, dok su u isto vrijeme bili mnogo darežljiviji prema svojoj bivšoj braći iz “drugog oka u glavi” Crnogorcima, a najviše od pokradenog novca su zadržavali za sebe i svoj poslovični nerad i rasipništvo.
Eto da se i to zna, ko su ti koji su u stvari odavno rušili Jugoslaviju, sve dok je nisu definitivno srušili. Međutim, ti isti nezasitni pljačkaši i paraziti koji su bili naučili nonšalantno živjeti na tuđi račun sada se moraju sami o sebi zabaviti i konačno početi sami raditi i sami sebe izdržavati. Kako će to uraditi vidjet će se.
bokakotorska wrote:
Chmoljo bez ljutnje al ja kako sam rodjen u ovom podneblju nemam poverenja u sluzbena lica ni sa jedne strane, jadne, Drine.
Ej vidis uniforme nikako - to obavezno i tako ja ti nisam u zavadi ni sa kime. Jos malo pa cu da se pobratimim sa zonbirile om. Priblizavamo se ali on nesto kao kisa oko Kragujevca i Zadra
vidim ja, nisi se ni s kim zavadio a imaš predrasude prema mojoj uniformi. iako ja ne paradiram okolo s njom...
e ako te baš interesuje, jesam u zavadi, sa svakim fašistom, nacistom, militaristom, ustašom, četnikom, fundamentalistom i inim... (nastavi niz) znanim i neznanim... a takvih je mnogo danas.
a ne valja kad si dobar sa svima, onda nešto tu ne štima.
tipična široka slavenska duša(jest ,ali u pjesmama)udri istinu na veselje.Nikome nije se virilo iz guzice,meni tako djeluje,sada može se reći i oduševilo mase.Veliki medvjed se budi,eto brata zaštinika,samo nije više ona vaša"nas i Rusa 300 miliona",oni što fale do 300mil,najrađe bi im se krvi napili na slamčicu.Hajmo mi na igru gradova,Split-Loznica.Nije do mene nikako da se sjetim veće varoši,daj pomozi.
Pusti tog Medvedeva cujes da je Joza bio pre njega i pripremio sve ? Tvrd si na citanju skroz.
Kad volis bivse kasabe, sada ih nema - to si vec priznao vise puta, G din Gul treba da poseti Novi Pazar (Yenni Bazar) ? Sta je reci na to ?
To bi birile bilo kao da Medvedev bane u Kumrovec ! Ja se iskreno nadam da mu je srpska diplomatija to preporucila ipak je to najslavnija komunisticka kasaba u nasih naroda ? Srbi su vazda nazadni bili pa nekako toj kasabi nemam pandan grada istocno od Drine.
A inace ovo je sarajevski forum i te sale sa kasabama i nekako ali pominjanje kasaba u nekom losem kontekstu nije ti bas jaca diplomatska odlika. Zato ti predlazem da ubuduce kad zelis da istaknes neko sjajno hrvatsko graditeljsko delo ti onda kazes Splitburg, to bas lepo, kulturno i nacitano zvuci. A istocno od Drine kazes grad, to i onako nije moderno ?
Pusti tog Medvedeva cujes da je Joza bio pre njega i pripremio sve ? Tvrd si na citanju skroz.
Kad volis bivse kasabe, sada ih nema - to si vec priznao vise puta, G din Gul treba da poseti Novi Pazar (Yenni Bazar) ? Sta je reci na to ?
To bi birile bilo kao da Medvedev bane u Kumrovec ! Ja se iskreno nadam da mu je srpska diplomatija to preporucila ipak je to najslavnija komunisticka kasaba u nasih naroda ? Srbi su vazda nazadni bili pa nekako toj kasabi nemam pandan grada istocno od Drine.
A inace ovo je sarajevski forum i te sale sa kasabama i nekako ali pominjanje kasaba u nekom losem kontekstu nije ti bas jaca diplomatska odlika. Zato ti predlazem da ubuduce kad zelis da istaknes neko sjajno hrvatsko graditeljsko delo ti onda kazes Splitburg, to bas lepo, kulturno i nacitano zvuci. A istocno od Drine kazes grad, to i onako nije moderno ?
----------------------------------------------
ti si fenomen,dobro me sjeti,pa N.Pazar ti i jeste paradigma onoga što ti stalno pričam.Dobro Splt ne može biti Splitburg,jer je bio Spalato,jebi ga isti k....c,ali mekše i lijepše pakovanje-Italijani.Bili i Francuzi,baš u Zadru,a kod vas vječno Gulovi preci.Ne brin za forum i kasabe,opet bježiš od suštine krijući se iza forme.Kumrovac ti doživljavaš kao ja selo Ba i vidiš kako završiše seljani iz dva oprečna miljea.Đaba ti je, mali Joža fakin,špiclov,fiškal,jebi ga svjetski čovjek,hohštapler,na drugoj strani armijski đeneral,selo Ba,planina Ravna Gora,opanak i to je to.
bokakotorska wrote:
vidim ja, nisi se ni s kim zavadio a imaš predrasude prema mojoj uniformi. iako ja ne paradiram okolo s njom...
e ako te baš interesuje, jesam u zavadi, sa svakim fašistom, nacistom, militaristom, ustašom, četnikom, fundamentalistom i inim... (nastavi niz) znanim i neznanim... a takvih je mnogo danas.
a ne valja kad si dobar sa svima, onda nešto tu ne štima.
Izvini malo me isece Herr birile sa onom slajfnom iznad, ne mogu da verujem sta covek cita ?
Stvarno partizane od svih balkanskih junaka najmanje nekako postujem. Evo vidi ovo zlo sto birile a truju jos i danas. Katastrofa. Slazem se da je mnogo raznih boraca okolo zato se ja i drzim onog sto mi rekose stari.
Ja da ih pobijem niti zelim niti mogu, a da pricam sa svima moram. Ima ih svuda i na netu i u rl.
Kad vec pitas ko ih zavadi, sve mi se cini da to ide iz njih od jada i cemera sto nas sve snadje. Oni slabiji prolupaju lakse ?
normalno da sada svi lažu,ali daj kontraargument,pa ljudi su stalno tražili da se izvrši preraspodjela.Ne boj se dovoljno sam star,a malo pogledaj o hrvatskom zahtjevu iz 71g.Eto u šlajfni možeš naći da su Hrvatska i Slovenija tada punile buđet sa preko 50%.Molim te možeš li šta konkretno sem uvijanja,hvala na podsjećanju za jedan region i njihove gradove,evo ide odmah Poreč-Vranje,malo bliže Debru možda ga i lično znaš,ja znam Poreč,limski kanal,Portorose(dobro janezi).Ne ne mogu da skontam kako su ljudi i sada u stanju da pričaju o spajanju i tvorenju SHS.U našoj igri gradova Slovenija ima hendikep jer je mala,inače Maribor,Ljubljana,Piran je nešto izuzetno lijepo.Znaš kada paprikez,onako blentavo iskren,kuka ,žali što ne uzesmo Trst 45g,pa da on ima farmerke,nisam mu mogao objasniti,da bi samo morao ići 50km dalje u Monfalcone po farmerke.
bokakotorska wrote:
Izvini malo me isece Herr birile sa onom slajfnom iznad, ne mogu da verujem sta covek cita ?
Stvarno partizane od svih balkanskih junaka najmanje nekako postujem. Evo vidi ovo zlo sto birile a truju jos i danas. Katastrofa. Slazem se da je mnogo raznih boraca okolo zato se ja i drzim onog sto mi rekose stari.
Ja da ih pobijem niti zelim niti mogu, a da pricam sa svima moram. Ima ih svuda i na netu i u rl.
Kad vec pitas ko ih zavadi, sve mi se cini da to ide iz njih od jada i cemera sto nas sve snadje. Oni slabiji prolupaju lakse ?
et' vidiš, nisu ni meni najdraži, ali ih itekako poštujem. no različito mišljenje je ovdje uvijek dobrodošlo sve dok nije poput onog koje imaju koji su sa mnom u zavadi. a ja ne želim nikoga "ubijati" bože sačuvaj i sakloni, samo im mogu pokazati gdje im je mjesto.
ugodan nastavak bratimljenja sa zonbirile-om. fin je on, vidjećeš
zon birile
ti si fenomen,dobro me sjeti,pa N.Pazar ti i jeste paradigma onoga što ti stalno pričam.Dobro Splt ne može biti Splitburg,jer je bio Spalato,jebi ga isti k....c,ali mekše i lijepše pakovanje-Italijani.Bili i Francuzi,baš u Zadru,a kod vas vječno Gulovi preci.Ne brin za forum i kasabe,opet bježiš od suštine krijući se iza forme.Kumrovac ti doživljavaš kao ja selo Ba i vidiš kako završiše seljani iz dva oprečna miljea.Đaba ti je, mali Joža fakin,špiclov,fiškal,jebi ga svjetski čovjek,hohštapler,na drugoj strani armijski đeneral,selo Ba,planina Ravna Gora,opanak i to je to.
Herr birile stara udvorice pa tebi se i Splitburg svidja Nije tebi lako ziveti sa toliko godina zakasnjenja. Otelo se vreme i eto ti sad moras da citas samo Split, mrmljas Spalato ? I mrzis sve sto nije Njemacko.
Kumrovac nemam sta ja da dozivljavam birile moj, to je mesto gde su trebali Medvedeva da odvedu, da gazda obidje rodno mesto jednog drugog birile a, najveceg medju podanicima nasih naroda, a za tebe dragog fiskala i spiclova.
Kada tako sve to vezes, a Krakov u komunizmu ti horizonte gradi, predpostavljam da u Turskoj nisi ni bio, a i sta ces kad vec sve znas o njoj, a i o njima ?
O Gulu i Novom Pazaru sto bi i znao kad nisu ni Njemac ni burg ?
Imas ti pravo kad kazes 2 strane, 2 seljana, burg i kasaba, mnogo je lakse tako. Lenstino stara
u ww1 BiH je bila deo AU
Srbija se borila protiv AU monarhije A NE PROTIV NARODA U BOSNI.
u ww2 BiH je bila deo NDH
Srbi su se borili protiv NDH (Srbija tada ne postoji) A NE PROTIV NARODA U BOSNI. Protiv naroda u Bosni Srbi su se borili onoliko koliko je taj narod bio za NDH.
SADA
BiH nije deo ni NDH ni AU ni Turske ni Srbije. Odlicno hvala bogu.
Nisam siguran da Srbi ne prihvataju BiH, nemoj trcati u pogresan zakljucak.
1 Srbi iz Srbije prihvataju BiH, prihvataju Muslimane u Raskoj oblasti (koja je u Turskoj bila Sandzak, ali u Srbiji nema nikakvih sandzaka vise pa ni tamo). Kako god se lose o Srbiji pise Muslimanima u Raskoj zivot nije bio ugrozen za svo vreme 90tih. Svi su tamo gde su bili i gde trebaju da budu.
*** Rasim Ljajic je u vrhu srpske politike (nije neka velika i znacajna scena sem za nas - cinjenica - ali je jako vazno da je on tu zaista. Mislim da bi zahvaljujuci losim politicarima Srbima u Srbiji i njihovoj tradicionalnoj neslozi i prevelikim ambicijama sa jedne strane i Rasimovoj stalozenosti i sposobnosti sa druge strane, Rasim mogao lagano da postane vodeca licnost u Srbiji. Uz podrsku glasaca Srba naravno.
2 a) Srbi u Bosni ce prihvatiti BiH istog casa kada iz Federacije prestane kuknjava na Republiku Srpsku.
b) Srbi u Bosni nece prihvatiti unitarnu BiH.
Unapred ako se sa cime ne slazes objasni sta sam pogresio u gornjim redovima.
@bokakotorska....posto je puno postova skrenulo sa teme o Kraljevini Jugoslavije da se vratimo
Ovako mislim realno posmatra situaciju Srba kroz historiju vecina Srba.Sto posebno bi se osvrnuo i na
period Kraljevine Jugoslavije koji je osjencen u tekstu.sa jednog sajta od tvog sunarodnjaka
Srbija je prolazila kroz nekoliko faza , nazvaću ih :
1.Borba za nezavisnost (1804-1878)
2.Borba za nacionalno ujedinjenje (1878-1918)
3.Borba za socijalnu ravnopravnost (1918-1945)
4.Borba za nacionalnu svest (1945-
U prvoj fazi Srbija se borila za status medjunarodno priznate zemlje , za slobodu svojih gradjana i za prava koje imaju ostale slobodne zemlje , kao što sam naveo , borba za potpunu nezavisnost .
Pošto smo ovu bitku dobili , ušli smo u koštac sa okolnim zemljama kako bi oslobodili našu braću i prisajedinili ih našoj slobodnoj zemlji (večita ambicija popularno prozvana "Velika Srbija" , naravno svaki narod teži ka objedinjavanju teritorija na kojima je njegov živalj ) , sa velikim neuspehom smo se suočili na samom početku (1878) kada je delovao još jedan političar sa vizijom koju nažalost nije uspeo da realizuje a to je Jovan Ristić . I pored svih diplomatskih pokušaja , širenje Srbije je zaustavljeno kod Vranja , i sašekaćemo još vremena do konačnog objedinjavanja srpskog stanovništva .
Kraljevina Srbija 1918. godine uspeva da objedini teritorije sa srpskim stanovništvom ali ulazi u veliku zabludu , za koju smo svi jednako krivi .
Do 1945 godine traje tihi gradjanski rat koji se pod senkom drugog svetskog rata rasplamsava u pravi gradjanski rat u kome se narod borio pored oslobodjenja i za bolji socijalni položaj .
Nastupa vladavina komunizma u kojoj pored svih blagodeti dolazi do potiskivanja srpske nacionalne svesti , jer ipak Srbija je bila glavna pretnja Titovom režimu , komunizam propada i Jugoslavija se cepa ostavljajući Srbiju u propasti svojih ambicija .
za @bokukotorsku..nisi mi odgovorio na rat 92 god (BiH priznata..) a SADA:
Nego ove tvoje odgovore koje mislis racionalizirati mozemo i ovako pogledati.
Danas imamo OS BiH.Ako bi i sami Bosnjaci u vojskama pojedinih susjeda Hrvatske,Srbije,CG.ili ako bi nekako dosli do granice BiH Kosovari, Turci il Albanci.Znaci sa ciljem da napadnu il dijele ili izdvoje jedan teritorijalni dio BiH.Svi Bosnjaci iz
OS BiH kao i drugi Bosnjaci koji bi bili na raspolaganju u BiH bi se aktivno ukljucili u odbranu cjelovitosti BiH.
Takodje i bilo koji drugi narod iz susjedstva ako bi isto pokusao to uraditi isto bi se odgovorilo.
De mi reci da li Srbi imaju slican patriotizam za BiH ili bi i ovde iz ponudjenog samo izabrali djelomicno kao ono borili bi se protiv Hrvatske,Kosova,...tamo gdje su nesrbi
@bokakotorska
drago mi je da smo se na kraju složili,svako svoga gospodara ljubi,samo još nešto treba razjasniti.Mi /ja svog ljubim otvoreno,druga strana nekako stidljivo,više se pali na neko junaštvo,rodoljublje u suštini isto.U stvari i nije ,puno vas je puta izvarao brat počev od 1804g do današnjih dana.Moraš shvatiti da mu je bilo teško,patio je on dok se lila krv braće za njegove interese,ali obadvoje ste bili druga liga istok i u sudaru interesa sa Premier ligom,mora doći do kraha.Uvijek onaj odbačeni,koji nema pristup nečemu što intenzivno želi je ogorčen i traži kavgu,osvetu,saveznika u sličnom sebi,a kevče na ka staru drolju Evropu,Vatikan,katolike,Njemačku.Tako i treba svako neka zadrži svoje navike i aferime,pa narednih 200g ako Bog da.
Mislim da u BiH niko ne moze govoriti o nedvosmislenom patriotizmu jer su interesi, strahovi i bol visestrani i frustracije naravno velike.
Ako dobro razumem iz SHS i YU gresaka treba zapamtiti da se ne valja zanemariti interes drugog vec gledati da se kada je to moguce interes drugog ispostuje koliko je god to moguce.
BiH celovitost je nuzna po mom poimanju stvari radi :
Obezbedjenja drzave za Muslimane / Bosance u kojoj oni ne bi bili manjina.
Razdvajanja Srbije i Hrvatske
Kako se BiH granici sa gornjim dvema u sadasnjoj situaciji ne vidim da je ijedna od njih u nekoj mogucnosti bilo kakvih osvajanja. Ne vidim ni bilo kakvu teznju za time od strane Srbije i Hrvatske.Trecu pretnju BiH ne vidim. U dalje oruzane sukobe ne verujem.
Kada govoris o Srbima u BiH neki refleks da su gradjani Srbije je samo zamena za bivsi osecaj Jugoslavije. Vremenom ce nestati potreba za time. Cini mi se da u RS / BiH krece pozitivan razvoj ekonomski i mislim da ce on umiriti i politicku atmosferu. Politicki ne vidim Srbe u BiH kao velike BiH fanatike ali smatram da neugrozena Republika Srpska kao deo BiH njima pruza sigurnost i moze im biti ponos. Tu Muslimani mogu pokazati politicku zrelost i pruzivsi Srbima podrsku dobiti garanciju za svoj mir. Hoce li tako biti ti mi reci ?
Kada citam politicke vodje Muslimana iz BiH jako mi lice na funkcionere SFRJ koji sami malo znaju ali drzeci pozicije nesmetano raspolazu pomoci od EU Velikog brata, a za same Muslimane ih bas briga. Ekonomski napredak Federacije im je potpuno nepotreban, jer nikada ne bi mogli imati toliki novac na poklon. Imam utisak da ti ljudi uopste ne smiruju stvari vec uporno ceprkaju po zgaristima gradeci popularnost na ljudskoj patnji ne nudeci ni malo nade za buducnost.
Mislim da sukoba sa Muslimanima Srbi nece imati i ne bi ih ni imali u 90etim ukoliko Muslimani ne poturaju sebe u Hrvatsko cvece. Smatram dalje da su Muslimani sebi u 90tim naneli ogromnu stetu takvim politickim opredeljenjem. Dalje direktno su doprineli etnickom ciscenju Srba iz Hrvatske. Time su sebe doveli u goru poziciju u smislu da Hrvatima vise nisu potrebni kao saveznici na isti nacin, a kod Srba su zabelezili ogroman minus. Mislim da oko toga ni kod Muslimana nije bas bilo jedinstvenog stava.
Medjutim slusajuci na srpskoj strani zapenjene borce uvidjam da bez ovakvog uzasnog sukoba tesko da bi u srpske usijane glave usla ideja o Muslimanskoj posebnosti.
Drugim recima dobro iz ovog jako loseg i ipak nepotrebnog rata je da su linije razgranicenja u nacionalnom smislu jasne. Posle ovog rata zaista je bezumno svojatati Muslimane u srpski narod bez obzira ne poreklo. Isto tako je besmisleno nametati Srbima Bosnjacki identitet. Svako je nametanje besmisleno i uvek stvara suprotno dejstvo od nameravanog.
Za ovog socijalistickog interpretatora srpske istorije koga navodis sta je reci ? Ako si se salio dobra ti je fora. Ako si ozbiljno napisao onda me brines zaista. Citajuci takve besmislice samo hranis svoj pogresan pogled na stvar.