Istanbul
Moderator: anex
-
kojeime
-
strongman
#302 Re: Istanbul
neka jarane ziv covjek sve može...a jbg i tako idem organizovano busem ne mogu birati...opet hvala...a nego sta već burzuji karta za avion kao moj cijeli aranzman
poz
-
starimost
#303 Re: Istanbul
@kojeime
nema na cemu, to je isto, kad izadjes iz aerodromske zgrade potrazi kiosk i.e.t.t. obicno se nalaze na autobuskim stajalistima http://www.iett.gov.tr , takodjer imas dva prevoznika havaş (placas kesom jer je privatna kompanija, cijena karte od ataturka do taksima iznosi 10 TL, a sa taksima kad ides na drugi aerodrom tj Sabiha Gökçen sto je na azijskoj strani cijena iznosi 12 TL) i havataş (mozes platiti kesom ili karticom/akbil-om, a cijene su iste kao i sa havaş-om, a ovaj prevoz je osnovala İstanbul Büyükşehir Belediyesi). a za najbolju varijantu za prevoz do hotela pogledaj stranicu koju sam ti stavila, kao i http://www.ataturkairport.com/en-EN/Tra ... ation.aspx ukoliko ti treba pomoc slobodno se obrati. lp
nema na cemu, to je isto, kad izadjes iz aerodromske zgrade potrazi kiosk i.e.t.t. obicno se nalaze na autobuskim stajalistima http://www.iett.gov.tr , takodjer imas dva prevoznika havaş (placas kesom jer je privatna kompanija, cijena karte od ataturka do taksima iznosi 10 TL, a sa taksima kad ides na drugi aerodrom tj Sabiha Gökçen sto je na azijskoj strani cijena iznosi 12 TL) i havataş (mozes platiti kesom ili karticom/akbil-om, a cijene su iste kao i sa havaş-om, a ovaj prevoz je osnovala İstanbul Büyükşehir Belediyesi). a za najbolju varijantu za prevoz do hotela pogledaj stranicu koju sam ti stavila, kao i http://www.ataturkairport.com/en-EN/Tra ... ation.aspx ukoliko ti treba pomoc slobodno se obrati. lp
-
kojeime
#304 Re: Istanbul
Hvala jos jednom na pomoci i savjetima.starimost wrote:@kojeime
Last edited by kojeime on 19/04/2012 01:27, edited 1 time in total.
- alibaba_i_30_godina
#305 Re: Istanbul
Ima i direktna bus linija Ataturk - Taksim, javni gradski prijevoz gdje je karta oko 2,5 TL tako da je bolje sacekati ovaj bus i ici njim nego bezveze placati havas. Koliko se sjecam oznaka busa je 96T.starimost wrote:@kojeime
Istanbul karta funkcionise u svim prijevoznim sredstvima (osim dolmusima i mini busevima), to sam vec ranije pisao.
-
zilla_
#306 Re: Istanbul
2004. godine išao avionom a za 1. maj idem busem jer je duplo jeftinije... avio karte same po sebi i nisu skupe al te zato zakolje aerodromska taksa...strongman wrote:neka jarane ziv covjek sve može...a jbg i tako idem organizovano busem ne mogu birati...opet hvala...a nego sta već burzuji karta za avion kao moj cijeli aranzmanpoz
-
starimost
#307 Re: Istanbul
@kojeime
sigurno frcera istanbul card koristim istu vec duzi period. sretno i lp
@NeyDan
ima ta linija ali do taksima ima cca 28 stanica nisam bas sigurna u jednom pravcu. lp
@NeyDan
ima ta linija ali do taksima ima cca 28 stanica nisam bas sigurna u jednom pravcu. lp
-
zilla_
#308 Re: Istanbul
Dobiješ isto dana i noći kao da ideš autobusom s tim da štediš oko 150KM i malo se više umoriš
Ja radije biram autobus, 150KM i malo više umora
avion je za gospodu 
- alibaba_i_30_godina
#309 Re: Istanbul
Tako nekako ... nisam nikada brojao, medjutim voznja ne traje duze od 40-ak minuta, a svakako ni havasem se ne stigne prije. Sama znas kakve guzve znaju da budu na njihovim cestama.starimost wrote:@kojeime
@NeyDan
-
kojeime
-
MAKAO
#311 Re: Istanbul
Ima li neko iskustvo sa "hotelsclick"-om, koliko su pouzdani?našla sam preko njih hotel. Koliko je Laleli daleko od Kapali čaršije? 
-
kojeime
#313 Re: Istanbul
Hvala.starimost wrote:@kojeime
sigurno frcera istanbul card koristim istu vec duzi period. sretno i lp...
-
strongman
#314 Re: Istanbul
a ja sam nasao za 470 maraka da imam puni pansion pa ti skontaj koliko ces jos potrositi na hranu za to vrijeme na dva obroka...jer vjeruj mi nije ni Turska tako jeftina kao prije.
-
kojeime
-
strongman
#316 Re: Istanbul
zasto se osjecas prozvanim...jednostavno pricamo ovdje bez ikakvih tenzija...mijenjamo iskustva i to je to...nego reci gdje je kebab i kafa jeftiniji
PUCAJ! 
-
kojeime
-
strongman
#318 Re: Istanbul
aha...hvala druze za ove informacije...al opet necu im ja dati 3 ili 4 lire za cijedjeni sok vise volim ovdje da kupim 2 litra i ponesem...za iste parekojeime wrote:Ma ne osjecam se prozvanim, doslo mi
Univerzitet izmedju Beyazita i Lalelija (Velika kapija na cijim su stranama visoko istaknute zastave Turske). Pored te kapije ima kafic u kojem je kafa 2 TL, a caj 1TL. Takvih mjesta ima mnogo. Na primjer, javni WC, cak i onaj koji je uz dzamiju se placa oglavnom 1TL (iako ih ima i za 0,5TL). Ali udjes u WC koji je u sklopu damije i tamo je besplatno. Kada si cijeli dan u gradu, WC ti moze uzeti od 1 do 5 TL zavisi od potreba, sto nije malo kada saberes ana nekoliko dana.
Uglavnom, sve osim vazduha se placa, ali moze se naci gdje je jeftino.
Poenta je samo malo skrenuti sa glavnih ulica, nije potrebno zavlaciti se duboko u razne opskurne coskove i mracne sokake grada. Na primjer, ides Istiklal ulicom smjerom od Taksima. Pred kraj ulica skrece desno. Ti ne skreces desno prateci Istiklal vec produzis jos 10ak metera naprijed. Sa desne strane je mala knjizara/prodavnica suvenira, i tu pocinje ulica koja se spusta i u kojoj su sa obje strane prodavnice muzickih instrumenata. Odmah na pocetku te ulicea imas prodavnicu koja prodaje cijedjene sokove. I dok ti je cijedjeni sok od nara na primjer u Sultanahmetu 5-6 TL, tu je 3-4 TL. Pazi, to je Istiklal, dakle turisticka atrakcija, a vec mozes proci malo jeftinije. Tridesetak metara od restorana u kojem je kebab 15-30 TL (zavisi koji), prodjes pored Turske komore za dragulje, dakle usred Sultanahmeta, kebab vec 7 TL. Jedan dan prosao ulicu punu ribljih restorana u kojima riba kosta 30TL i samo 5 metara od te ulice usao u nesto slicno nasoj ascinici/buregdzinici (i to ne tipa ASDZ vec mnogo skromnija) i najeo se za 5 TL. Stoji jedan iza sanka, dvojica za sjede za stolom sa kariranim stoljnjakom i gledaju protabl CRT TV koji je na polici na suprotnom zidu od ulaznih vrata. Mozes zamisliti sliku, slicno nasoj nekoj seoskoj kafani. Usli djevojka i ja, sjeli i najeli se. Ljudi nas malo cudno pogledase u stilu "sta su usli ovdje kod toliko napucanih mjesta pored", ali bez problema bili usluzeni.
I tako svaki dan. I to je avantura, pronaci takva mjesta, malo se uklopiti sa lokalnim stanovnistvom i uci u komunikaciju ako su raspolozeni je u stvari pocetak onoga sto putnika razlikuje od "obicnog" turiste.
Procitah savjet na jednom web siteu, istanbulski novinar daje savjete. Kaze ovako, otidji izmedju 12 i 14 sati u restoran u kojem jedu Turci, najcesce radnici iz okolnih radnji ili drugih poslova, znaci ne u turisticki restoran. Ako je u to vrijeme restoran pun, tu se jede ili dobro ili pristupacno ili oboje. Ako je u to vrijeme restoran prazan, tu hrana ili ne valja ili je skup ili oboje i tu nemoj jesti.
-
kojeime
-
Gospoda Ministarka
-
kojeime
-
kojeime
-
Gospoda Ministarka
-
kojeime
-
strongman
#325 Re: Istanbul
ja sam citao na netu da nije bas preporucljivo jesti te skoljke jer kao lahko se kvare...ja cu ipak njih zaobici...sjetit ce te se one epizode Mr Beana gdje jede skoljke