Daj sta bilo drugo .. samo nemoj sandzakGeronimo81 wrote:Bosonog po drugi put pitam .Sta mi mozes lreci o ovoj seferovoj tvrdnji o planovima zamjene istocne hercegovine za Sandžak jos 92 g a znamo dasu na sandžaku muslimani ?Mozes li mi reci o davanju zapadne hercegovine hr ? O dogovoru sa krajisnikom 93 g?
Carrington-Cutileiro plan
-
hadzofield
#301 Re: Carrington-Cutileiro plan
-
dugacki
#302 Re: Carrington-Cutileiro plan
Za razliku od Karadjordjeva gdje nije bilo nikakve sege nego se dva idiota nadjose da podijele ono sto nije njihovo.osa wrote:to je bilo, malo šege, isto kao u lisabonu i slično.Geronimo81 wrote:Bosonog po drugi put pitam .Sta mi mozes lreci o ovoj seferovoj tvrdnji o planovima zamjene istocne hercegovine za Sandžak jos 92 g a znamo dasu na sandžaku muslimani ?Mozes li mi reci o davanju zapadne hercegovine hr ? O dogovoru sa krajisnikom 93 g?
- osa
#303 Re: Carrington-Cutileiro plan
zašto misliš da je alija imao smisla za humor a franjo i slobo nisu, nije li ovakvim ponudama i alija dijelio nešto što nije njegovo.dugacki wrote:Za razliku od Karadjordjeva gdje nije bilo nikakve sege nego se dva idiota nadjose da podijele ono sto nije njihovo.osa wrote:to je bilo, malo šege, isto kao u lisabonu i slično.Geronimo81 wrote:Bosonog po drugi put pitam .Sta mi mozes lreci o ovoj seferovoj tvrdnji o planovima zamjene istocne hercegovine za Sandžak jos 92 g a znamo dasu na sandžaku muslimani ?Mozes li mi reci o davanju zapadne hercegovine hr ? O dogovoru sa krajisnikom 93 g?
-
mirza11
#304 Re: Carrington-Cutileiro plan
ti si kao bolji........hadzofield wrote:Daj sta bilo drugo .. samo nemoj sandzakGeronimo81 wrote:Bosonog po drugi put pitam .Sta mi mozes lreci o ovoj seferovoj tvrdnji o planovima zamjene istocne hercegovine za Sandžak jos 92 g a znamo dasu na sandžaku muslimani ?Mozes li mi reci o davanju zapadne hercegovine hr ? O dogovoru sa krajisnikom 93 g?nemoj istocnjaka hljeba ti
- Van Halen
#305 Re: Carrington-Cutileiro plan
Nemoj tako, da su se tad zamjenile teritorije možda ih ne bi ovoliko došlo vamo u Bosnu.hadzofield wrote:Daj sta bilo drugo .. samo nemoj sandzakGeronimo81 wrote:Bosonog po drugi put pitam .Sta mi mozes lreci o ovoj seferovoj tvrdnji o planovima zamjene istocne hercegovine za Sandžak jos 92 g a znamo dasu na sandžaku muslimani ?Mozes li mi reci o davanju zapadne hercegovine hr ? O dogovoru sa krajisnikom 93 g?nemoj istocnjaka hljeba ti
-
hadzofield
#306 Re: Carrington-Cutileiro plan
I onda bi imali jednog reisaVan Halen wrote:Nemoj tako, da su se tad zamjenile teritorije možda ih ne bi ovoliko došlo vamo u Bosnu.hadzofield wrote:Daj sta bilo drugo .. samo nemoj sandzakGeronimo81 wrote:Bosonog po drugi put pitam .Sta mi mozes lreci o ovoj seferovoj tvrdnji o planovima zamjene istocne hercegovine za Sandžak jos 92 g a znamo dasu na sandžaku muslimani ?Mozes li mi reci o davanju zapadne hercegovine hr ? O dogovoru sa krajisnikom 93 g?nemoj istocnjaka hljeba ti
-
hadzofield
#307 Re: Carrington-Cutileiro plan
Nije tesko biti bolji od istocnjaka i od sandzaklijamirza11 wrote:ti si kao bolji........hadzofield wrote:Daj sta bilo drugo .. samo nemoj sandzakGeronimo81 wrote:Bosonog po drugi put pitam .Sta mi mozes lreci o ovoj seferovoj tvrdnji o planovima zamjene istocne hercegovine za Sandžak jos 92 g a znamo dasu na sandžaku muslimani ?Mozes li mi reci o davanju zapadne hercegovine hr ? O dogovoru sa krajisnikom 93 g?nemoj istocnjaka hljeba ti
-
mirza11
#308 Re: Carrington-Cutileiro plan
Nije tesko biti bolji od istocnjaka i od sandzaklija[/quote]po cemu si bolji.........hadzofield wrote:ti si kao bolji........mirza11 wrote:Daj sta bilo drugo .. samo nemoj sandzakhadzofield wrote:Bosonog po drugi put pitam .Sta mi mozes lreci o ovoj seferovoj tvrdnji o planovima zamjene istocne hercegovine za Sandžak jos 92 g a znamo dasu na sandžaku muslimani ?Mozes li mi reci o davanju zapadne hercegovine hr ? O dogovoru sa krajisnikom 93 g?nemoj istocnjaka hljeba ti
-
hadzofield
#309 Re: Carrington-Cutileiro plan
po cemu si bolji.........[/quote]mirza11 wrote:
Nije tesko biti bolji od istocnjaka i od sandzaklija
nismo na chatu
-
mirza11
#310 Re: Carrington-Cutileiro plan
nismo na chatu[/quote]pa zasto pises ovakve gluposti na forumu........hadzofield wrote:po cemu si bolji.........mirza11 wrote:
Nije tesko biti bolji od istocnjaka i od sandzaklija
- Bosnolog
#311 Re: Carrington-Cutileiro plan
Sa Seferom se poznajem jos iz vremena osnivanaj PL.Njegova smjena 1993 je bila tragican dogadaj a jos veca dovodenje Delica i smatram da je od bila jedna od najvecih gresaka Alije u to vrijeme.Sefer je smijenjen zbog zelje Sranje i Hrvatskog pritiska da se isti zamjeni zbog izmisljenih i montiranih navodnih optuzbi istog u ratu protiv Hrvatske sto je izmisljotina i cista laz .Sefer je imao rigorozniji stav u odnosu prema izdajnicke ,podle i cinicne politike Hrvatske u BiH svo vrijeme a njegova smjena je bila dijelom iziskivana od stane Sranje jer su njega optuzivli kao razloga sukoba ARBiH i HVO-a sto je bilo samo pravdanje i pokrice svega sto je Tudman sa svojim satelitima iz Gruda cinio.Samo ti mogu reci da je Sefer ostao da se ne bi desili mnogi zlocini HVO-a u Srednjoj Bosni i da bi razvoj situacije u BiH isao potpuno drugim tokom.Sefer je bio mnogo odlucniji i nije dozvolio ono sto je poslusni potrcko i poltron Delic cinio, cime je bio mnogo podobniji od Sefera .Ako je neko trebao naslijediti Sefera onda je to zasigurno Dudakovic.Nakon smjene Sefera ARBiH nije bila ona stvarana do tada.Geronimo81 wrote:Bosonog po drugi put pitam .Sta mi mozes lreci o ovoj seferovoj tvrdnji o planovima zamjene istocne hercegovine za Sandžak jos 92 g a znamo dasu na sandžaku muslimani ?Mozes li mi reci o davanju zapadne hercegovine hr ? O dogovoru sa krajisnikom 93 g?
Seferove tvrdnje i izjave nakon rata i njegove smjene prema Aliji su bile osvetnicko preuvelicavane.Za taj podatak da se zeljelo zamjeniti istocna Hercegovina i Sandzak su ilizija bez realne mogucnosti tako da su besmislene.Sto se tice zapadne Hercegovine to je bio pravdanje Zagreba za politiku dogovra iz Karadzordeva.Na tim pregovorima Alija je bio u veoma nepovoljnoj situaciji a period 93 je i najtezi bio poa opstanak BiH.Alija je bio ucjenjivan mada je bio svo vrijeme spreman sa Hrvatskom imati dobre odnose i om je balansirao izmedzu njihovih zelja i tuzne stvarnosti na terenu koj je sam bio svijestan.
Amerika odigrala kljucnu ulogu bas 1993-94 kada je Sranji zaprijetila preko Pitera Galbrajta americkog ambasadora Hrvatskoju ,mogucim sankcijama zbog identicne Zlobine politike u BiH nakon cega se odnos iste prema BiH promjenio .
Sefera cijenim kao velikog BH patriotu mada je u nekim stvarima iz konteksta sumnje iz svih tih pregovora preuvelicao javnim pisanjem i izjavama kako bi se osvetio Aliji zbog njegove smjene i gresaka koje je cinio prije rata a i u toku rata.
Alijine najvece greske su bile u naivnom oslanjanju i vjerovanju u MZ da ce sprijeciti rat u BiH i njeno sirenje iz Hrvatske koja je tada potisala tzv Sarajevsko Primirje,to je bila njegova najveca naivnost i igra na kartu koja je kostala mnogo zivota u BiH a posebno Bosnjaka.
- Bosnolog
#312 Re: Carrington-Cutileiro plan
Samo ti Osa nastavi sa svojim virtuelnim postovima i zeljama pravdanjem zle politike zutom stampom.Za Franju/sranju/ ti mogu reci da je najodgovorniji za nesretni sukob Hrvata i Bosnjaka.On je je zaista bio to kako ga zovem nakon svega ali respektujem Hrvatske gradane ciji je bio predsjednik .Njegova politika u BiH nije donijela srecu BH prepolovljkenim Hrvatima kao i drugima a posebno Bosnjacima i Srbima u Erceg uskrsnutoj zamisljenoj etno zaokruzenoj guberiji.osa wrote:@osnolog
ne volim odgovarati na ovolike postove, pogotovo pisane stilom "žute štampe", evo imaš tekst iznad ovog posta od junuza, pa vidi jedno sasvim drugo stajalište, a priče u stilu"trebali smo zajedno da niste vi .ajebali" ostavi tamo i gdje spadaju, u bajke, svatko uvijek i jedino gleda svoj interes, a to što interes hrvata nije i tvoj interes ili interes srba, svejedno, šta se tu može, tako je kako je. da se osvrnem na kulturu dijaloga, nazivanje franje sranjom, da li pokušavaš izazvati da ljudi aliju počnu zvati balijom ili slično, ako pokušavaš, nećeš uspjeti, neke su roditelji naučili, barem osnove kućnog odgoja, neke opet nisu, isto kao i s interesom, svi smo različiti.
U BiH ce se morati postovatti prvo ljudska,prava pa onda i sva druga.Ekskluzivitet i zapisavanje etno torovskom ideologijom nam nece pomoci da kranemo naprijed vec ce nas drzati sve skupa u ovom stanju grca pa ko izdrzi ili novog sukoba koji ce doci kao posljedica istog.
Tuzna realnost iste ideologije koju sam zastupas ce se obiti o glavu mnogima .
BiH ce prezivjeti i odnos snaga u njoj je ono sto za sada sprijecava sukobe a nakon odlaska MZ iz BiH isti slijede ukoliko se BiH ne uredi kao normalna i demokratska drzava ciji kontinuitet opstanak i funkcionisanj nece dovesti u pitanje takvi kao ti i slicni tebi.
-
Geronimo81
#313 Re: Carrington-Cutileiro plan
Sto ti nekako nevjerujem.Da recimo nije bilo ubijanja civila,paljenja nihovi kuca podrzavanja mudžahedina onih koji ne priznaju drzavu i priznaju samo vjeru .Da nije smjenio Divljaka i sve one koji su bili na visokom pozicijama u ABiH a nisu bili muslimani ,da nije bilo kljujica koji tvrdi da se izaslo sa nekim dokazima tokom rata da bi sve otislo u 3pm.povjerovao bi ti.Imas ti pravo da vjerujes u tu pricu ta pravio je drzavu onako kako je ti zelis.Bosnolog wrote:Sa Seferom se poznajem jos iz vremena osnivanaj PL.Njegova smjena 1993 je bila tragican dogadaj a jos veca dovodenje Delica i smatram da je od bila jedna od najvecih gresaka Alije u to vrijeme.Sefer je smijenjen zbog zelje Sranje i Hrvatskog pritiska da se isti zamjeni zbog izmisljenih i montiranih navodnih optuzbi istog u ratu protiv Hrvatske sto je izmisljotina i cista laz .Sefer je imao rigorozniji stav u odnosu prema izdajnicke ,podle i cinicne politike Hrvatske u BiH svo vrijeme a njegova smjena je bila dijelom iziskivana od stane Sranje jer su njega optuzivli kao razloga sukoba ARBiH i HVO-a sto je bilo samo pravdanje i pokrice svega sto je Tudman sa svojim satelitima iz Gruda cinio.Samo ti mogu reci da je Sefer ostao da se ne bi desili mnogi zlocini HVO-a u Srednjoj Bosni i da bi razvoj situacije u BiH isao potpuno drugim tokom.Sefer je bio mnogo odlucniji i nije dozvolio ono sto je poslusni potrcko i poltron Delic cinio, cime je bio mnogo podobniji od Sefera .Ako je neko trebao naslijediti Sefera onda je to zasigurno Dudakovic.Nakon smjene Sefera ARBiH nije bila ona stvarana do tada.Geronimo81 wrote:Bosonog po drugi put pitam .Sta mi mozes lreci o ovoj seferovoj tvrdnji o planovima zamjene istocne hercegovine za Sandžak jos 92 g a znamo dasu na sandžaku muslimani ?Mozes li mi reci o davanju zapadne hercegovine hr ? O dogovoru sa krajisnikom 93 g?
Seferove tvrdnje i izjave nakon rata i njegove smjene prema Aliji su bile osvetnicko preuvelicavane.Za taj podatak da se zeljelo zamjeniti istocna Hercegovina i Sandzak su ilizija bez realne mogucnosti tako da su besmislene.Sto se tice zapadne Hercegovine to je bio pravdanje Zagreba za politiku dogovra iz Karadzordeva.Na tim pregovorima Alija je bio u veoma nepovoljnoj situaciji a period 93 je i najtezi bio poa opstanak BiH.Alija je bio ucjenjivan mada je bio svo vrijeme spreman sa Hrvatskom imati dobre odnose i om je balansirao izmedzu njihovih zelja i tuzne stvarnosti na terenu koj je sam bio svijestan.
Amerika odigrala kljucnu ulogu bas 1993-94 kada je Sranji zaprijetila preko Pitera Galbrajta americkog ambasadora Hrvatskoju ,mogucim sankcijama zbog identicne Zlobine politike u BiH nakon cega se odnos iste prema BiH promjenio .
Sefera cijenim kao velikog BH patriotu mada je u nekim stvarima iz konteksta sumnje iz svih tih pregovora preuvelicao javnim pisanjem i izjavama kako bi se osvetio Aliji zbog njegove smjene i gresaka koje je cinio prije rata a i u toku rata.
Alijine najvece greske su bile u naivnom oslanjanju i vjerovanju u MZ da ce sprijeciti rat u BiH i njeno sirenje iz Hrvatske koja je tada potisala tzv Sarajevsko Primirje,to je bila njegova najveca naivnost i igra na kartu koja je kostala mnogo zivota u BiH a posebno Bosnjaka.
Nisi mi rekao nista o krajesniku ma ja netrebas to je sranjina i milosevica podvala kako ti kazes:)
- Bosnolog
#314 Re: Carrington-Cutileiro plan
Ne branim ja Aliju za mnoge promasaje koje je imao ali o trgovanju teritorija u vrijeme kada je bio bioloski opstanak Bosnjaka u samoj BiH upitan od strane genocidnih velikosrba su njihove zelje ,on je bio takode ucjenjen od strane Tudzmana svo vrijeme,a njegova najveca izdaja je bila Deytonski potpis i legalizacija Genocidnih osvajanja Dabicevih genocidnih Srba i pristanka na ime RS-a ,posebno je porazavajuca cinjenica da je to uradio u vrijeme kada je ARBIH bila sila u regionu za sto mu nikada necu halaliti.Geronimo81 wrote:Sto ti nekako nevjerujem.Da recimo nije bilo ubijanja civila,paljenja nihovi kuca podrzavanja mudžahedina onih koji ne priznaju drzavu i priznaju samo vjeru .Da nije smjenio Divljaka i sve one koji su bili na visokom pozicijama u ABiH a nisu bili muslimani ,da nije bilo kljujica koji tvrdi da se izaslo sa nekim dokazima tokom rata da bi sve otislo u 3pm.povjerovao bi ti.Imas ti pravo da vjerujes u tu pricu ta pravio je drzavu onako kako je ti zelisBosnolog wrote:Sa Seferom se poznajem jos iz vremena osnivanaj PL.Njegova smjena 1993 je bila tragican dogadaj a jos veca dovodenje Delica i smatram da je od bila jedna od najvecih gresaka Alije u to vrijeme.Sefer je smijenjen zbog zelje Sranje i Hrvatskog pritiska da se isti zamjeni zbog izmisljenih i montiranih navodnih optuzbi istog u ratu protiv Hrvatske sto je izmisljotina i cista laz .Sefer je imao rigorozniji stav u odnosu prema izdajnicke ,podle i cinicne politike Hrvatske u BiH svo vrijeme a njegova smjena je bila dijelom iziskivana od stane Sranje jer su njega optuzivli kao razloga sukoba ARBiH i HVO-a sto je bilo samo pravdanje i pokrice svega sto je Tudman sa svojim satelitima iz Gruda cinio.Samo ti mogu reci da je Sefer ostao da se ne bi desili mnogi zlocini HVO-a u Srednjoj Bosni i da bi razvoj situacije u BiH isao potpuno drugim tokom.Sefer je bio mnogo odlucniji i nije dozvolio ono sto je poslusni potrcko i poltron Delic cinio, cime je bio mnogo podobniji od Sefera .Ako je neko trebao naslijediti Sefera onda je to zasigurno Dudakovic.Nakon smjene Sefera ARBiH nije bila ona stvarana do tada.Geronimo81 wrote:Bosonog po drugi put pitam .Sta mi mozes lreci o ovoj seferovoj tvrdnji o planovima zamjene istocne hercegovine za Sandžak jos 92 g a znamo dasu na sandžaku muslimani ?Mozes li mi reci o davanju zapadne hercegovine hr ? O dogovoru sa krajisnikom 93 g?
Sve sto se desavalo u BiH su posljedica ideje o njenom rasturanju a SDA je jedna od onih stranaka kojoj je cilj etnicka podjela BiH dans, samo sto nesmiju deklarativno u javnosti obznaniti.
Rezultati rada i vodenja politike ih svakim danom demaskiraju i nadam se da ce narod konacno progledati i odbaciti je zauvijek.Kao sto su zlo za druga dva naroda etnicke ideoloske stranke zlo za druge.
- Lincoln-Burrows
#315 Re: Carrington-Cutileiro plan
Ajde nemoj da pišeš provaleBosnolog wrote: Ne branim ja Aliju za mnoge promasaje koje je imao ali o trgovanju teritorija u vrijeme kada je bio bioloski opstanak Bosnjaka u samoj BiH upitan od strane genocidnih velikosrba su njihove zelje ,on je bio takode ucjenjen od strane Tudzmana svo vrijeme,a njegova najveca izdaja je bila Deytonski potpis i legalizacija Genocidnih osvajanja Dabicevih genocidnih Srba i pristanka na ime RS-a ,posebno je porazavajuca cinjenica da je to uradio u vrijeme kada je ARBIH bila sila u regionu za sto mu nikada necu halaliti.
Sve sto se desavalo u BiH su posljedica ideje o njenom rasturanju a SDA je jedna od onih stranaka kojoj je cilj etnicka podjela BiH dans, samo sto nesmiju deklarativno u javnosti obznaniti.
Rezultati rada i vodenja politike ih svakim danom demaskiraju i nadam se da ce narod konacno progledati i odbaciti je zauvijek.Kao sto su zlo za druga dva naroda etnicke ideoloske stranke zlo za druge.
-
Geronimo81
#316 Re: Carrington-Cutileiro plan
Ne branim ja Aliju za mnoge promasaje koje je imao ali o trgovanju teritorija u vrijeme kada je bio bioloski opstanak Bosnjaka u samoj BiH upitan od strane genocidnih velikosrba su njihove zelje ,on je bio takode ucjenjen od strane Tudzmana svo vrijeme,a njegova najveca izdaja je bila Deytonski potpis i legalizacija Genocidnih osvajanja Dabicevih genocidnih Srba i pristanka na ime RS-a ,posebno je porazavajuca cinjenica da je to uradio u vrijeme kada je ARBIH bila sila u regionu za sto mu nikada necu halaliti.Bosnolog wrote:Sto ti nekako nevjerujem.Da recimo nije bilo ubijanja civila,paljenja nihovi kuca podrzavanja mudžahedina onih koji ne priznaju drzavu i priznaju samo vjeru .Da nije smjenio Divljaka i sve one koji su bili na visokom pozicijama u ABiH a nisu bili muslimani ,da nije bilo kljujica koji tvrdi da se izaslo sa nekim dokazima tokom rata da bi sve otislo u 3pm.povjerovao bi ti.Imas ti pravo da vjerujes u tu pricu ta pravio je drzavu onako kako je ti zelisBosnolog wrote:Sa Seferom se poznajem jos iz vremena osnivanaj PL.Njegova smjena 1993 je bila tragican dogadaj a jos veca dovodenje Delica i smatram da je od bila jedna od najvecih gresaka Alije u to vrijeme.Sefer je smijenjen zbog zelje Sranje i Hrvatskog pritiska da se isti zamjeni zbog izmisljenih i montiranih navodnih optuzbi istog u ratu protiv Hrvatske sto je izmisljotina i cista laz .Sefer je imao rigorozniji stav u odnosu prema izdajnicke ,podle i cinicne politike Hrvatske u BiH svo vrijeme a njegova smjena je bila dijelom iziskivana od stane Sranje jer su njega optuzivli kao razloga sukoba ARBiH i HVO-a sto je bilo samo pravdanje i pokrice svega sto je Tudman sa svojim satelitima iz Gruda cinio.Samo ti mogu reci da je Sefer ostao da se ne bi desili mnogi zlocini HVO-a u Srednjoj Bosni i da bi razvoj situacije u BiH isao potpuno drugim tokom.Sefer je bio mnogo odlucniji i nije dozvolio ono sto je poslusni potrcko i poltron Delic cinio, cime je bio mnogo podobniji od Sefera .Ako je neko trebao naslijediti Sefera onda je to zasigurno Dudakovic.Nakon smjene Sefera ARBiH nije bila ona stvarana do tada.Geronimo81 wrote:Bosonog po drugi put pitam .Sta mi mozes lreci o ovoj seferovoj tvrdnji o planovima zamjene istocne hercegovine za Sandžak jos 92 g a znamo dasu na sandžaku muslimani ?Mozes li mi reci o davanju zapadne hercegovine hr ? O dogovoru sa krajisnikom 93 g?
Rezultati rada i vodenja politike ih svakim danom demaskiraju i nadam se da ce narod konacno progledati i odbaciti je zauvijek.Kao sto su zlo za druga dva naroda etnicke ideoloske stranke zlo za druge.[/quote]
Dali je tada u svim gradovima gdje su bosnjaci bili u vecini na vlasti bila SDA mislim ljudi iz SDA kao recimo ratni nacelnici tipa safeta ćibe za konjic itd.U biti koje stranke su bile na vlasti u gradovima i upravljale gradovima .Tko je smjenjivao Generale tipa Jovana Divljaka i ostale koji su se bunili za zlocine.E kad das odgovore na pitanja dobices potpuni odgovor da je Alija pravio islamsku BiH dijelio bih sa drugima.Ubijanje civila protjerivanje civila paljenje njihovi kuca samo zato sto nisu pripadnici istog naroda te otvaranje logora u kojima su bili civili(Zenica,Konjic,Jablanica)ili ti ga (dretelj,heliodrom sa strane hrvata) su dijela oni koji ne zele da jedni sa drugima zive i koji prave svoje drzave sa kojima pada u vodu borba za multinacionalnu drzavu.Uzmi sve poteze i jedni i drugi i samo izbaci musliman i hrvat i dobices istu stvar i iste nacine kako se protjeravaju drugi.Znaci dijelio je i alija djelio je i boban a poklali su se radi teritorija zbog kojih su pripadnici i jednog i drugog naroda nahebali.
-
hadzofield
#317 Re: Carrington-Cutileiro plan
Bosnolog wrote:
Ne branim ja Aliju za mnoge promasaje koje je imao ali o trgovanju teritorija u vrijeme kada je bio bioloski opstanak Bosnjaka u samoj BiH upitan od strane genocidnih velikosrba su njihove zelje ,on je bio takode ucjenjen od strane Tudzmana svo vrijeme,a njegova najveca izdaja je bila Deytonski potpis i legalizacija Genocidnih osvajanja Dabicevih genocidnih Srba i pristanka na ime RS-a ,posebno je porazavajuca cinjenica da je to uradio u vrijeme kada je ARBIH bila sila u regionu za sto mu nikada necu halaliti.
najveca greska alije izmezbegovica je to sto on nije znao sta zeli
Ako zelis da se boris za cjelovitost i suverenost BiH onda nema nikakve trgovine teritorijem
Ako zelis islamsku drzavu onda si je mogao dobiti i bez rata, samo je trebalo zapishati teritoriju
ako zelis multietnicku drzavu ... onda trebas pitati i druge da li je oni zele
ne mozes sam praviti multietnicku drzavu niti tjerati nekoga da je pravi
-
hercegovac_pravi
#318 Re: Carrington-Cutileiro plan
Mozda bi trebali vjerovati tebi.....na nekoliko postova ranije tvrdis kako u Mostaru nije bilo etnickog ciscnje Bosnjaka dok ....kao eto.....Bosnjaci izdali HVO u napadu na Sjeverni logor...i zato se desilo etnicko ciscenje. A kada ti se dostavi nepobitna dokumentacija da to sto govoris nije istina......"pametno" se prisutis i nastavljas po svome presipati "iz suplje u prazno". Posto je neupitno da je HVO u Hrecegovini izazvao rat protiv ABiH, i udruzeni zlocinacki projekta bio itekako dobro organizovan (dokumentovano u Hagu, mislim da nema potrebe da vise postavljam isti link), molim te odgovori na sljedece pitanje:Geronimo81 wrote:Sto ti nekako nevjerujem.Da recimo nije bilo ubijanja civila,paljenja nihovi kuca podrzavanja mudžahedina onih koji ne priznaju drzavu i priznaju samo vjeru .Da nije smjenio Divljaka i sve one koji su bili na visokom pozicijama u ABiH a nisu bili muslimani ,da nije bilo kljujica koji tvrdi da se izaslo sa nekim dokazima tokom rata da bi sve otislo u 3pm.povjerovao bi ti.Imas ti pravo da vjerujes u tu pricu ta pravio je drzavu onako kako je ti zelis.Bosnolog wrote:Sa Seferom se poznajem jos iz vremena osnivanaj PL.Njegova smjena 1993 je bila tragican dogadaj a jos veca dovodenje Delica i smatram da je od bila jedna od najvecih gresaka Alije u to vrijeme.Sefer je smijenjen zbog zelje Sranje i Hrvatskog pritiska da se isti zamjeni zbog izmisljenih i montiranih navodnih optuzbi istog u ratu protiv Hrvatske sto je izmisljotina i cista laz .Sefer je imao rigorozniji stav u odnosu prema izdajnicke ,podle i cinicne politike Hrvatske u BiH svo vrijeme a njegova smjena je bila dijelom iziskivana od stane Sranje jer su njega optuzivli kao razloga sukoba ARBiH i HVO-a sto je bilo samo pravdanje i pokrice svega sto je Tudman sa svojim satelitima iz Gruda cinio.Samo ti mogu reci da je Sefer ostao da se ne bi desili mnogi zlocini HVO-a u Srednjoj Bosni i da bi razvoj situacije u BiH isao potpuno drugim tokom.Sefer je bio mnogo odlucniji i nije dozvolio ono sto je poslusni potrcko i poltron Delic cinio, cime je bio mnogo podobniji od Sefera .Ako je neko trebao naslijediti Sefera onda je to zasigurno Dudakovic.Nakon smjene Sefera ARBiH nije bila ona stvarana do tada.Geronimo81 wrote:Bosonog po drugi put pitam .Sta mi mozes lreci o ovoj seferovoj tvrdnji o planovima zamjene istocne hercegovine za Sandžak jos 92 g a znamo dasu na sandžaku muslimani ?Mozes li mi reci o davanju zapadne hercegovine hr ? O dogovoru sa krajisnikom 93 g?
Nisi mi rekao nista o krajesniku ma ja netrebas to je sranjina i milosevica podvala kako ti kazes:)
Zbog cega bi mi trebali vjerovati tvojim tvrdnjama (pogotovo imajuci u vidu "udruzeni zlocinacki poduhvat i raspolazuci nepobitnim cinjenicama iz tog scenarija) da je Alija pravio "islamsku Bosnu" a kao eto Hrvati se borili protiv toga? Zbog cega da vjerujemo tebi da je etnicko ciscenje Hrvata iz srednje Bosne izvedeno od strane ABiH a ne jednostavnim odlaskom Hrvata na 3 dana prije samog dolaska ABiH u navedena podrucja (to ti je gola istina, pitaj Kakanjce, sa ovim ne zelim da tvrdim da nisu imali strah od dolaska ABiH)?
Dalje, vase tvrdnje da je do sukoba ABiH i HVO-a doslo zbog jednostavno nemogucnosti opstanka dvije vojne formacije na istom teritoriju su samo gluposti i nista drugo. Odgovorite onda na sljedece, zbog cega se desilo etnicko ciscenje Bosnjaka Stoca, Capljine i Neuma ? Tamo nije bilo niti jednog vojnika ABiH!
Isto tako, vase tvrdnje da se ABiH trebala staviti pod komandu HVO-a, jednostavno iz razloga sto je HVO bio opremljeniji i bolje organizovan, odgovorite na sljedece. Kako onda HVO (cak "podpomognut HV-om") nije uspio poraziti ABiH u spornim mjestima kao sto su Mostar, Jablanica, Konjic, Gornji Vakuf, Bugojno, Vares, Kakanj, a u srednjoj Bosni Hrvati ostase u one tri enklavice koje su se mogle zauzeti za 10 minuta ?! Zar nije logicno da organizovanija i bolje opremljena vojska porazi ovu drugu koja nije organizovana i lose je opremljena ?!
Sljedece sto tvrdite je nesto sto ni u ludilu nema mjesta u realnosti, a to je da je Alija pravio "islamsku" drzavu jer eto na pocetku rata nije zastitio Hrvate a tajno je "navijao" za Srbe?!!!!!!!! Hajde da onda ja vas upitam ovo......... Zasto Tudjman nije zastitio Hrvate iz Dubrovackog zaledja, Vukovara, Kninske krajine ....itd...itd... u pocetku rata???? Ili je mozda i on tajno navijao za Srbe?????
Ali ...nista ...nastavite po svome........zivite u iluziji svoje ispravnosti........i trazite opravdanje za vase bolesne umove koji vrijede jedino u "udruzenom zlocinackom poduhvatu" i slijedite politiku hercegovackog HDZ-a koja je dovela Hrvatski narod u BiH na ivicu opstanka i marginu politickog zivota. Ako ne vjerujete u ispravnost ove moje tvrdnje, sva pogubnost politike HDZ-a se jasno (da jasnije ne moze biti) vidi jednostavnim "bacanjem" pogleda na etnicku kartu BiH iz 1990 i ove danasnje. Prijatno
-
hercegovac_pravi
#319 Re: Carrington-Cutileiro plan
Dobro onda ......po tvome ...svi su isti i radili su istu stvar.....samo jeno pitanje i kontradikcija se ne uklapa....mislim onako i jeste minorna...ali eto samo da napomenem....Zbog cega se onda kompletnom Hrvatskom rukovodstvu iz tog perioda sudi u Hagu za "UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT" a Bosnjackom se nesudi pa cak nema ni optuznice???? Mislim eto samo da priupitam....mada ta sitnica i nije bitnaGeronimo81 wrote:
Dali je tada u svim gradovima gdje su bosnjaci bili u vecini na vlasti bila SDA mislim ljudi iz SDA kao recimo ratni nacelnici tipa safeta ćibe za konjic itd.U biti koje stranke su bile na vlasti u gradovima i upravljale gradovima .Tko je smjenjivao Generale tipa Jovana Divljaka i ostale koji su se bunili za zlocine.E kad das odgovore na pitanja dobices potpuni odgovor da je Alija pravio islamsku BiH dijelio bih sa drugima.Ubijanje civila protjerivanje civila paljenje njihovi kuca samo zato sto nisu pripadnici istog naroda te otvaranje logora u kojima su bili civili(Zenica,Konjic,Jablanica)ili ti ga (dretelj,heliodrom sa strane hrvata) su dijela oni koji ne zele da jedni sa drugima zive i koji prave svoje drzave sa kojima pada u vodu borba za multinacionalnu drzavu.Uzmi sve poteze i jedni i drugi i samo izbaci musliman i hrvat i dobices istu stvar i iste nacine kako se protjeravaju drugi.Znaci dijelio je i alija djelio je i boban a poklali su se radi teritorija zbog kojih su pripadnici i jednog i drugog naroda nahebali.
-
hercegovac_pravi
#320 Re: Carrington-Cutileiro plan
osa wrote:
da znaš čitati tekst(pod tim ne mislm na osnovnu pismenost) shvatio bi da ja potvrdih da je to istina, ali nije ništa novo nego nešto što svaka baba zna, kao i ostali podaci koje navedeni bosnolog iznosi, tako da ono"lijepo ti je bosnolog objasnio" , možeš pustiti niz vodu, možda na taj način možeš objasniti nešto nekom tko ima 16 godina ili tko je tada živio preko bare, ali onima koji su tu bili, ne.
Da, upravo zbog ovog boldiranog ja ti uporno govorim da ne pricas o stvarima o kojima znas samo sa televizije (i normalno ovo je samo dobronamjerni savjet).
-
Geronimo81
#321 Re: Carrington-Cutileiro plan
Po cemu bi ti meni trebao da vjerujes ?Pa fino prvo pronađeš logore u zenici,konjicu,bugojnu,jablanici.Nađes ubijene i protjerane civile spaljene kuce (Da se bori za sto se izdavalo neubijaju se civili i to bi bilo strogo zabranjeno jer hrvatski civili su u zabludi sa Bobanom on ne pravi multinacionalnu bih Alija je pravi)Ili da sebe nisu sami ubili kako bi optuzili SDA i AlijuMozda bi trebali vjerovati tebi.....na nekoliko postova ranije tvrdis kako u Mostaru nije bilo etnickog ciscnje Bosnjaka dok ....kao eto.....Bosnjaci izdali HVO u napadu na Sjeverni logor...i zato se desilo etnicko ciscenje. A kada ti se dostavi nepobitna dokumentacija da to sto govoris nije istina......"pametno" se prisutis i nastavljas po svome presipati "iz suplje u prazno". Posto je neupitno da je HVO u Hrecegovini izazvao rat protiv ABiH, i udruzeni zlocinacki projekta bio itekako dobro organizovan (dokumentovano u Hagu, mislim da nema potrebe da vise postavljam isti link), molim te odgovori na sljedece pitanje:
Zbog cega bi mi trebali vjerovati tvojim tvrdnjama (pogotovo imajuci u vidu "udruzeni zlocinacki poduhvat i raspolazuci nepobitnim cinjenicama iz tog scenarija) da je Alija pravio "islamsku Bosnu" a kao eto Hrvati se borili protiv toga? Zbog cega da vjerujemo tebi da je etnicko ciscenje Hrvata iz srednje Bosne izvedeno od strane ABiH a ne jednostavnim odlaskom Hrvata na 3 dana prije samog dolaska ABiH u navedena podrucja (to ti je gola istina, pitaj Kakanjce, sa ovim ne zelim da tvrdim da nisu imali strah od dolaska ABiH)?
Dalje, vase tvrdnje da je do sukoba ABiH i HVO-a doslo zbog jednostavno nemogucnosti opstanka dvije vojne formacije na istom teritoriju su samo gluposti i nista drugo. Odgovorite onda na sljedece, zbog cega se desilo etnicko ciscenje Bosnjaka Stoca, Capljine i Neuma ? Tamo nije bilo niti jednog vojnika ABiH!
Isto tako, vase tvrdnje da se ABiH trebala staviti pod komandu HVO-a, jednostavno iz razloga sto je HVO bio opremljeniji i bolje organizovan, odgovorite na sljedece. Kako onda HVO (cak "podpomognut HV-om") nije uspio poraziti ABiH u spornim mjestima kao sto su Mostar, Jablanica, Konjic, Gornji Vakuf, Bugojno, Vares, Kakanj, a u srednjoj Bosni Hrvati ostase u one tri enklavice koje su se mogle zauzeti za 10 minuta ?! Zar nije logicno da organizovanija i bolje opremljena vojska porazi ovu drugu koja nije organizovana i lose je opremljena ?!
Sljedece sto tvrdite je nesto sto ni u ludilu nema mjesta u realnosti, a to je da je Alija pravio "islamsku" drzavu jer eto na pocetku rata nije zastitio Hrvate a tajno je "navijao" za Srbe?!!!!!!!! Hajde da onda ja vas upitam ovo......... Zasto Tudjman nije zastitio Hrvate iz Dubrovackog zaledja, Vukovara, Kninske krajine ....itd...itd... u pocetku rata???? Ili je mozda i on tajno navijao za Srbe?????
Ali ...nista ...nastavite po svome........zivite u iluziji svoje ispravnosti........i trazite opravdanje za vase bolesne umove koji vrijede jedino u "udruzenom zlocinackom poduhvatu" i slijedite politiku hercegovackog HDZ-a koja je dovela Hrvatski narod u BiH na ivicu opstanka i marginu politickog zivota. Ako ne vjerujete u ispravnost ove moje tvrdnje, sva pogubnost politike HDZ-a se jasno (da jasnije ne moze biti) vidi jednostavnim "bacanjem" pogleda na etnicku kartu BiH iz 1990 i ove danasnje. Prijatno
Zasto se smjenjuju generali iz ABiH koji su bili istinski borci tipa Jovana Divljaka kad se bune za zlocine.Postrojavanje islamski fanatika boraca za islam i njihova podrska od strane Alije .Eto napustili su Kakanjci samo neznam sta ubi one po kaknju varesu i sta im popali kuce.I to provjeri imas iznad tekst samo jedno selo pa provjeri jel ista lazem.
Bilo je sve dogovoreno i nije kako tvrdis da se sva ABiH stavi pod komandu HVO vec gdje je ko u vecini i gdje je bolje organiziraniji.Primjera radi Mostar da se ABiH stavi pod komandu HVO a Sarajevo,zenica HVO pod komandu ABiH.
Desilo se iz razloga kao sto se desilo u srednjoj bosni protjerivanje hrvata sa strane bosnjaka jer su pravili svoj teritorij i buduce drzave.Zasto nisu mogli da zauzmu neznam iz istog razloga neznam kako netko sa 3 puta vise ljudstva nije mogao lasvansku dolinu da uzme.Neznam ni kako nije uspjela akcija vrdi 93 kad se toliko ljudstvo povuklo sa srpski polozaja(nakon potpisanog primirja sa vrs) i dovelo za akciju vrdi 93 to ostavljam vojnim analiticarima.Zasto nije zastitio vukovar isto kao Alija srebrenicu po meni imaju dva razloga da je vjerovao europi ili da je htjeo da zrtvuje svoj narod radi politike europe koja je bila mnogo naklonjenija srbima.Baci ti pogled i stas saznati ono sto i ja tvrdim torove, hrvata nema po srednjoj bosni gdje su muslimani nema ih u Konjicu i sa druge strane isto.Ja tvrdim da je boban pravio HB a Alija islamsku bosnu i za to imas dokaze o progonima nemuslimana i sto je najvaznije ubijanju civila i po cemu je razlika između Alije i Bobana.Meni nikakva koji zeli da skupa zivi.E sada se stavi na stranu nekog recimo rođenog posle rata da je recimo za multinacionalnu BiH dali ti vidis razliku između prognani i ubijeni muslimanski i hrvatski civila.Neces je vidjeti ako si za multinacionalnu BiH .Nemoj mi molim te tvrditi da nije bilo politike te i zapovjedanja onda cu se pitati sta bi uradili hrvatima(civilima) da je bilo politike nebi nas 100 k ostalo ako ih je ovoliko pobijeno i protjerano a nije bilo plana.
-
Geronimo81
#322 Re: Carrington-Cutileiro plan
Neznam pitaj generale ABiH koji su misteriozno poceli da umiru i ubijaju se kad je rat zavrsio a sve je to ionako politika kad stranci sude a to se vidi i na suđenju Karadžića.Meni netreba Hag da mi kaze o politici Alije kaze mi moja rodbina koja je u hladnoj neretvi i oni koji su prezivjeli doljane pa ostatak rata proveli u logor muzej.Neznam sto mi babu zatvorise sa 80 g mozda sto je bila pogurena pa slicila na slovo Uhercegovac_pravi wrote:Dobro onda ......po tvome ...svi su isti i radili su istu stvar.....samo jeno pitanje i kontradikcija se ne uklapa....mislim onako i jeste minorna...ali eto samo da napomenem....Zbog cega se onda kompletnom Hrvatskom rukovodstvu iz tog perioda sudi u Hagu za "UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT" a Bosnjackom se nesudi pa cak nema ni optuznice???? Mislim eto samo da priupitam....mada ta sitnica i nije bitnaGeronimo81 wrote:
Dali je tada u svim gradovima gdje su bosnjaci bili u vecini na vlasti bila SDA mislim ljudi iz SDA kao recimo ratni nacelnici tipa safeta ćibe za konjic itd.U biti koje stranke su bile na vlasti u gradovima i upravljale gradovima .Tko je smjenjivao Generale tipa Jovana Divljaka i ostale koji su se bunili za zlocine.E kad das odgovore na pitanja dobices potpuni odgovor da je Alija pravio islamsku BiH dijelio bih sa drugima.Ubijanje civila protjerivanje civila paljenje njihovi kuca samo zato sto nisu pripadnici istog naroda te otvaranje logora u kojima su bili civili(Zenica,Konjic,Jablanica)ili ti ga (dretelj,heliodrom sa strane hrvata) su dijela oni koji ne zele da jedni sa drugima zive i koji prave svoje drzave sa kojima pada u vodu borba za multinacionalnu drzavu.Uzmi sve poteze i jedni i drugi i samo izbaci musliman i hrvat i dobices istu stvar i iste nacine kako se protjeravaju drugi.Znaci dijelio je i alija djelio je i boban a poklali su se radi teritorija zbog kojih su pripadnici i jednog i drugog naroda nahebali.![]()
-
hadzofield
#323 Re: Carrington-Cutileiro plan
Nikad se mi necemo moci sloziti oko prethodnog rata... jer je taj rat zavrsen bez pobjednika a svi smo kolektivno porazeni jer smo dovedeni u situciju da htjeli ili ne htjeli jedni druge gledamo drugim ocima ... i ne vjerujemo jedni drugima
To je osnovni razlog zbog kojeg BiH nikad nece biti normalna multietnicka drzava ... cak i sa najsavrsenijim ustavom
uvijek ce se potezati pitanja ... sta ste vi nama radili u ahmicima a mi vama u grabovici, vi nama u srebrenici itd...
ne treba zaboraviti da koliko god su se jedni borili za cjelovitu BiH ili barem mislili da se bore za nju
drugi su se borili da BiH ne bude cjelovita i u svojim prijeratnim granicama i pri tome pocinili genocid
takodjer nakon rata protjerano stanovnistvo se nije vratilo .. sto svojom voljom sto opstrukcijama raznih nivoa vlasti kako u federaciji tako i u RS pa smo s toga jasnu demokrafsku kartu BiH prema kojoj postoje tri skoro 100% jednonacionalne regije
sto je najgore ne postoji jaka tendencija povratka tako da bosnjacki zauvijek gube podrinje a hrvati posavinu pa i srednju bosnu....
srbi su u najboljem polozaju te im nikakve ustavne promjene neidu u prilog ...imaju nekoliko jako bitnih faktora koji im idu u prilog
1. Postojanje srpskog jednonacionalnog entieta gdje sve odluke mogu donijeti srpski poslanici
2. entitetsko glasanje na drzavnom nivou gdje mogu blokirati sve zakone koje vide razvlascivanju njuhoovg entiteta
3. Umor medjunarodne zajednice koja nema ni volje ni snage da se obracunava sa antidrzavnom politikom
4. ruski i srpski kapital te srbija polagano ekonomski osvaja taj dio BiH
5. nesposobni bosnjacki politicki kadrovi koji nisu uspjeli da naprave adekvatan progam povratka
6. nezainteresiranost dijaspore proganinika iz RS za ucestvovanje u politickom zivotu RS-a
To je osnovni razlog zbog kojeg BiH nikad nece biti normalna multietnicka drzava ... cak i sa najsavrsenijim ustavom
uvijek ce se potezati pitanja ... sta ste vi nama radili u ahmicima a mi vama u grabovici, vi nama u srebrenici itd...
ne treba zaboraviti da koliko god su se jedni borili za cjelovitu BiH ili barem mislili da se bore za nju
drugi su se borili da BiH ne bude cjelovita i u svojim prijeratnim granicama i pri tome pocinili genocid
takodjer nakon rata protjerano stanovnistvo se nije vratilo .. sto svojom voljom sto opstrukcijama raznih nivoa vlasti kako u federaciji tako i u RS pa smo s toga jasnu demokrafsku kartu BiH prema kojoj postoje tri skoro 100% jednonacionalne regije
sto je najgore ne postoji jaka tendencija povratka tako da bosnjacki zauvijek gube podrinje a hrvati posavinu pa i srednju bosnu....
srbi su u najboljem polozaju te im nikakve ustavne promjene neidu u prilog ...imaju nekoliko jako bitnih faktora koji im idu u prilog
1. Postojanje srpskog jednonacionalnog entieta gdje sve odluke mogu donijeti srpski poslanici
2. entitetsko glasanje na drzavnom nivou gdje mogu blokirati sve zakone koje vide razvlascivanju njuhoovg entiteta
3. Umor medjunarodne zajednice koja nema ni volje ni snage da se obracunava sa antidrzavnom politikom
4. ruski i srpski kapital te srbija polagano ekonomski osvaja taj dio BiH
5. nesposobni bosnjacki politicki kadrovi koji nisu uspjeli da naprave adekvatan progam povratka
6. nezainteresiranost dijaspore proganinika iz RS za ucestvovanje u politickom zivotu RS-a
-
hercegovac_pravi
#324 Re: Carrington-Cutileiro plan
Da upravo tako, zbog cega bi tebi trebali vjerovati kada mozes tvrditi da se u Mostaru nije desilo etnicko ciscenje dok Bosnjaci nisu "izdali" Hrvate u oslobadjanju Sjevernog logora? Kada ti se dostavi nepobitna dokumentacija onda skaces sa jednog topika na drugi i iznosis uopstene stvari i predpostavke bazirane na televizijskom programu. Dakle ukoliko iznosis ne istinu na jednoj stvari kako da ti vjerujem na bilo cemu drugom...ali nema veze. Zapamti jedno, isti scenarij kao i u Mostaru (koji je izvrsno poznat tebi isto kao i meni) je primjenjen na svim ostalim lokacijama na kojima su se sukobljavali HVO i ABiH. Nikakve razlike nema...sve je 100% isto.Geronimo81 wrote:Po cemu bi ti meni trebao da vjerujes ?Pa fino prvo pronađeš logore u zenici,konjicu,bugojnu,jablanici.Nađes ubijene i protjerane civile spaljene kuce (Da se bori za sto se izdavalo neubijaju se civili i to bi bilo strogo zabranjeno jer hrvatski civili su u zabludi sa Bobanom on ne pravi multinacionalnu bih Alija je pravi)Ili da sebe nisu sami ubili kako bi optuzili SDA i AlijuMozda bi trebali vjerovati tebi.....na nekoliko postova ranije tvrdis kako u Mostaru nije bilo etnickog ciscnje Bosnjaka dok ....kao eto.....Bosnjaci izdali HVO u napadu na Sjeverni logor...i zato se desilo etnicko ciscenje. A kada ti se dostavi nepobitna dokumentacija da to sto govoris nije istina......"pametno" se prisutis i nastavljas po svome presipati "iz suplje u prazno". Posto je neupitno da je HVO u Hrecegovini izazvao rat protiv ABiH, i udruzeni zlocinacki projekta bio itekako dobro organizovan (dokumentovano u Hagu, mislim da nema potrebe da vise postavljam isti link), molim te odgovori na sljedece pitanje:
Zasto se smjenjuju generali iz ABiH koji su bili istinski borci tipa Jovana Divljaka kad se bune za zlocine.Postrojavanje islamski fanatika boraca za islam i njihova podrska od strane Alije .Eto napustili su Kakanjci samo neznam sta ubi one po kaknju varesu i sta im popali kuce.I to provjeri imas iznad tekst samo jedno selo pa provjeri jel ista lazem.
Bilo je sve dogovoreno i nije kako tvrdis da se sva ABiH stavi pod komandu HVO vec gdje je ko u vecini i gdje je bolje organiziraniji.Primjera radi Mostar da se ABiH stavi pod komandu HVO a Sarajevo,zenica HVO pod komandu ABiH.
Desilo se iz razloga kao sto se desilo u srednjoj bosni protjerivanje hrvata sa strane bosnjaka jer su pravili svoj teritorij i buduce drzave.Zasto nisu mogli da zauzmu neznam iz istog razloga neznam kako netko sa 3 puta vise ljudstva nije mogao lasvansku dolinu da uzme.Neznam ni kako nije uspjela akcija vrdi 93 kad se toliko ljudstvo povuklo sa srpski polozaja(nakon potpisanog primirja sa vrs) i dovelo za akciju vrdi 93 to ostavljam vojnim analiticarima.Zasto nije zastitio vukovar isto kao Alija srebrenicu po meni imaju dva razloga da je vjerovao europi ili da je htjeo da zrtvuje svoj narod radi politike europe koja je bila mnogo naklonjenija srbima.Baci ti pogled i stas saznati ono sto i ja tvrdim torove, hrvata nema po srednjoj bosni gdje su muslimani nema ih u Konjicu i sa druge strane isto.Ja tvrdim da je boban pravio HB a Alija islamsku bosnu i za to imas dokaze o progonima nemuslimana i sto je najvaznije ubijanju civila i po cemu je razlika između Alije i Bobana.Meni nikakva koji zeli da skupa zivi.E sada se stavi na stranu nekog recimo rođenog posle rata da je recimo za multinacionalnu BiH dali ti vidis razliku između prognani i ubijeni muslimanski i hrvatski civila.Neces je vidjeti ako si za multinacionalnu BiH .Nemoj mi molim te tvrditi da nije bilo politike te i zapovjedanja onda cu se pitati sta bi uradili hrvatima(civilima) da je bilo politike nebi nas 100 k ostalo ako ih je ovoliko pobijeno i protjerano a nije bilo plana.
Postrojavanje islamskih "fanatika"........ pa kako god je bilo "islamskih fanatika" u redovima ABiH isto tako je bilo i stranaca u jedinicama HV i HVO. Recimo u HV je bilo Nijemaca (ponovo pogledati link Haskog tribunala), da li to znaci da se HV borio za fasisticku Njemacku??? Mislim apsurd je iznositi takve banalne argumente zasnovane na jedinici koja je predstavljala najvise 5% ABiH.
A sada da prodjem kroz ostatak tvog komentara.
"Progon" Hrvatskih civila je uradjen po istom dobro poznatom scenariju "progona" Srba iz Sarajevskih prigradskih naselja (svi smo veoma dobro vidjeli kako su oni protjerani). Jedina je razlika sto su Hrvatski civili morali proci kroz teritorije pod kontrolom Srpske paravojske, pri cemu su prezivjeli mnoge neugodnosti.
Za paljevinu i pljacku Hrvatskih kuca u srednjoj Bosni, hadzofield@ je to objasnio. To su radili oni/civili koji bi pocrkali od gladi da nisu pljackali Hrvatske kuce (mada sam za to da se takvo ponasanje MORALO sankcionisati najstrozije, isto vazi i za paljevinu i NITI CAK POKUSAVAM OPRAVDATI TAKVO PONASANJE). Dalje necu tvrditi da neki civili nisu ubijeni (jer ne znam, tako da necu da rizikujem da iznosim stvari u koje nisam siguran) i to se MORALO osuditi odmah i na licu mjesta. Medjutim, OGROMNA je razlika kada imas pojedinaca koji rade zlocine na svoju ruku, i dobro organizovanog "UDRUZENOG ZLOCINACKOG PODUHVATA" i lanca komande koji dolazi do vrha. Za to postoji sluzbena dokumentacija i sistem komandovanja. Upravo zbog toga se sudi kompletnom Hrvatskome rukovodstvu u Hagu.
E vidis u ostatku svoga posta pravis zamjenu teza, sto kod mene ne prolazi. Ja nigdje nisam tvrdio da se HVO morao staviti pod komandu ABiH. Vasi su argumenti da se ABiH trebala staviti pod komandu HVO-a upravo zbog toga sto je HVO bio organizovaniji i bolje opremljen bas u gradovima koje sam naveo (Mostar, Travnik, Gornji Vakuf, Jablanica, Bugojno, ......itd..itd). A ti sada tvrdis da je HVO bio brojniji u tim mjestima i da se zbog toga ABiH trebala staviti pod komandu HVo-a i odmah potom kontradiktujes samog sebe tvrdeci da je AbiH bil tri puta mnogoljudnija od HVO-a (ako ne vjerujes procitaj svoj post ponovo)???? Dakle koji je razlog, jel organizovanost i naoruzanje ili je brojnost???? Hebiga odluci se ne mogu ti odgovoriti kako treba kad ni ti ne znas sta tvrdis.
O akcijama u Lasvanskoj dolini i Neretva 93 (ne Vrdi) ponovo vrsis zamjenu teza. Moje pitanje je bilo zasto vojska koja tvrdi da je bolje organizovana i bolje naoruzana nije mogla poraziti drugu vojsku koja nije dobro organizovana i nije dobro naourzana? ja nigdje nisam tvrdio da je ABiH bila bolje organizovana i bolje naoruzana od HVO-a i da se HVO zbog toga trebao staviti pod komandu ABiH. Vi ste tvrdili da je to bio kriterij po kome su se odredjivale komandne nadleznosti a uporno izbjegajete cinjenicu da u gradovima u kojima nije bilo ABiH danas nema Bosnjaka (ovo se odnosi na gradove gdje su se sukobili HVO i ABiH) !!!!!!!!!!!!
i ostatak tvog komentara se sastoji od zamjene teza. Moje pitanje zasto Tudjman nije zastitio Hrvate u Vukovaru, Dubrovackom zaledju, Kniskoj krajini ...itd...itd... NA POCETKU rata???!!! A sada tvrdite da je Alija to morao uraditi u na pocetku rata u BiH i da je to jedan od dokaza da je Alija pravio "islamsku BiH".......sto je toliko neozbiljan argument da ne vrijedi vise ni komentarisati.
Dalje ti stalno pominjes "progon ne muslimana" a ja pricam o njihovom odlasku. Stalno spominjes Konjic i Jablanicu i progon Hrvata iz tih mjesta, onda mi objasni kako to da ih Bosnjaci protjerase na teritoriju privremeno okupiranu od strane cetnika??? I samo jos jednu stvar da pomenem kad smo vec kod Jablanice...uporno pominjes logor "Muzej" gdje su bili zatvoreni Hrvati a izbjegavas cak i pomenuti da su u istom "logoru" biie smjesteni i Bosnjacki izgnanici iz Capljine i Dubrava iznad Stoca. nepotrebno je cak i spomenuti da su zivjeli u istim uslovima i jeli (odnosno ne jeli) iste splacine.
Isto tako tvrdnja da su Alija i Boban provodili istu politiku ne pije vode. Da je tako onda bi se i Bosnjackom rukovodstvu sudilo u Hagu za UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT.
Hrvata u mjestima koja ti navodis nema... to je tacno i zalosno u isto vrijeme. A moglo ih je biti bez ikakvih problema. To je ta pogubnost politike hercegovackog HDZ-a koju spomenuh u prijasnjem postu.
Razlika koju ti ne pravis (izmedju etnickog ciscenja i odlaska) je ogromna. Za to postoji bezbroj dokaza pa cak i tvojih omiljenih televizijskih programa. Zapovijesti o vrsenju etnickog ciscenja i progona od strane ABiH i Predsjednistva BiH... NIJE bilo, jer da jeste to bi do sada vec bilo pronadjeno u onoj silnoj dokumentaciji u Hagu i do sada bi bar jedan postupak bio pokrenut (ali bar jedan pa da mozemo pricati o nekakvom izjednacavanju krivice). isto tako za mene nema razlike izmedju ubijenog Hrvarskog ili Bosnjackog ili bilo kojeg drugog civila. Koja razlika za mene postoji je razlika u BROJEVIMA. Nije isto jedan ubijen civil i 100 ubijenih civila. Mislim da je degutantno pricati o ovakvim stvarima ali iz broja se vidi namjera.
Na kraju samo da te upitam...koliko ono rece da je Hrvata poginulo u proslom ratu u BiH? Koliko civila a koliko vojnika? (iznesi ti brojeve koji su poznati svima jer su nedavno objavljeni...... nemoj svega ti da ih ja iznosim,) mada je I JEDAN NEVIN ZIVOT I JEDAN MINUT PATNJE PREVISE, a posebno ako se desi bez ikakve potrebe.
-
hercegovac_pravi
#325 Re: Carrington-Cutileiro plan
...dupli