Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
pravabubica

#301 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pravabubica »

Dala sam maci tabletu protiv glista, nisam bas sigurna koliko je pojela od toga, zanima me da li mogu ponoviti i da li se kupuje samo kod veta ili ima i negdje drugo?, hvala
PticaTrkachica

#302 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by PticaTrkachica »

Tinkerbell_Ze wrote:
PticaTrkachica wrote:
Eno ima još jedan na Kamberoviću :-D
Danas im je došla roba :lol: Izgleda da niko nije češći kupac od nas dvije u dm-u, dok znaš koliko ih je ostalo :lol:

Iskreno, kad vidim kojom brzinom nestaju paštetice junior hrane, čini mi se da svi imaju mačiće(što je pohvalno :)) Morala sam uzeti whiskas konzervicu, ijaooo kako ima jak miris. A kad smo imali seansu maženja, pa se drugar razrahatio i pustio vjetar, mislim da mi je smrad promijenio krvnu sliku. brrrrr :D
Tinkerbell_Ze

#303 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tinkerbell_Ze »

@ PticaTrkachica: Hahahahaaaaa pa jest, Whiskas ima opasno ružan miris :)

Baš se pitam koliko to ljudi ima mačkice, sve im nestane brzinom svjetlosti :-) Najmanje 3x sedmično idem u dm u kupovinu za mace, i to "na veliko" i baš se brzo prodaju stvarčice za mace :)

Trenutno imam još jednog mačića u kući sa užasnim rinosinusitisom i konjuktivitisom :( Već 4 dana je kod mene, ne smijem ni zamisliti koliko je patio :( preplakala sam sve... ljudi to je bio užas, i veterinar se zaprepastio kad je vidio :( Kapci krvavocrveni, izvrnuli se napolje tako da se okice nisu vidjele, nos začepljen, kihao krv, gušio se, ma užas :( Veterinar mu je dao udarnu dozu penicilina (** No links **), za 3 dana idemo na novu bocu. Jadničak je prespavao 3 dana, nije mogao hodati :( Sad papa i pije vodu i već je malo bolje, vide mu se okice :) Oporavlja se.

Ovo je Johnny danas, već mu se vide okice, prekjučer se nije uopće vidjelo oko, samo ovaj krvavi izvrnuti kapak :( :(

Image

Image

Ovo je njegova malo starija slika, kad ozdravi biće ponovo ovaj ljepotan :)

Image

Tražimo mu novi dom, nadam se da ćemo uspjeti naći udomitelja jer imam ludnicu u kući. Mali je stalno u mojoj sobi zatvoren, jer moja MeMe reži k'o luda i napada ga, nevjerovatno koliko je ljubomorna :( Gđa MeMe u utorak ide na sterilizaciju :) biće veselo u kući :lol:
SenSen

#304 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SenSen »

@Tinkerbell_Ze: Boze sacuvaj, to zvuci grozno :( Srecom je macak dosao kod tebe.. Samo ne razumijem otkud ti njegove slike od ranije? Zar nije on nadjen?
Tinkerbell_Ze

#305 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tinkerbell_Ze »

Nađen je prije mjesec dana, tj. ostavljen ispred mojih vrata, tako je došao do mene :( Kao i obično :roll: , ne znam kad će ljudi prestati donositi mace meni :( Htjeli smo i njega ostaviti u kući s našom macom, ali nije bilo šanse zbog ljubomore i bukvalno maltretiranja od strane moje mačke :( čak sam i tatu skoro uspjela nagovoriti da ostane, ali ipak ništa od toga najviše zbog moje macice, tako da je ostao jedan od okolokućnih mačića (sa ona dva mačića kojima još uvijek tražim dok) Oni su ga nekako i prihvatili, ali je previše osjetljiv pa ga je ovo uhvatilo:( Bio je nečiji kućni 100% dok je bio beba ali čim je malo narastao izbacili su ga kod mene :x ne snalazi se napolju baš najbolje :(

Ovo znam jer se u kući osjeća sigurno, nije mu strano, koristi pijesak, ne pravi nered... Idealan je za udomljavanje :-)
Tinkerbell_Ze

#306 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tinkerbell_Ze »

Kad sam ga prvi put vidjela bio je dehidriran, neuhranjen, sama kost i koža :( jedva je stajao, polako je hodao i to pomalo :( Užas, užas.
Obrve i brkovi su mu bili spaljeni :shock: :x pretpostavljam da su ga se dočepali neki bolesni umovi :x

Ne razumijem kako je neko u stanju i pomisliti na takvo što a kamoli uraditi maloj bebi :(

Sad je buco i voli papati :) A o maženju da ne govorim :-) Kad mi zaspe na prsima šapicom me uvati za prst i čvrsto čuva da zna da sam uz njega :sad:
SenSen

#307 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SenSen »

Izgleda da jeste tako kako ti pretpostavljas, bio je zabava dok je bio malo mace, pa kad' im je dosadio van :x Mislim, sta reci na takvo sebicno neljudsko ponasanje?! Zivotinje nisu igracke i trenutacna razonoda! Na zalost, taj fenomen postoji i u Svedskoj (gdje sam ja). Zove se "sommarkatt" tj ljetna macka. Ljudi nabave mace da ih zabavlja dok su na vikendici, pa ih onda ostave da se sami snalaze :x Iako mislim da je srecom sve manje takvih desavanja, jer se puno o tome pricalo u medijima i kritikovalo..

Macak je pepi :) Cini se prava maza. Ali sigurno ce morati biti kucna macka, jer se izgleda neugodno osjeca vani.. Deder cmokni ga u njuskicu za mene! Ne mogu licno jer sam alergicna :D
Tinkerbell_Ze

#308 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tinkerbell_Ze »

Sigurna sam da je bio nečija kućna maza dok je bio interesantan :x Bože sačuvaj :x

Evo ga sad pajki, presladak je :-) Ljubiću ga, svakako ga non-stop mazim :D Nadam se da će brzo ozdraviti :D
SenSen

#309 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SenSen »

Posto na jednoj od slika macak lezi kraj Crocs, jednostavno sam morala da postam ovo:

Image

:D :D :D
Tinkerbell_Ze

#310 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tinkerbell_Ze »

:lol: :lol: :lol: predobro hahaha :-) kako je ugurao šape :lol:
suncica24

#311 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Moj maci je poceo gristi sve zivo, a posebno moje ruke koje su izranjavane.
Zubi?
Kako da mu olaksam i sta da nabavim?

PS: Prestao je piskiti po kuci... Osslobodjenje je obavilo svoj zadatak :D
Mee

#312 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mee »

Kupi mu neku plishanu igrackicu, ima u Radicevojone male koje su punjene vrechicom sa macinom travom, meni su bile dobre dok je monstrum bio mali... pa kad pochne da grize, samo mu kazesh :NE: i onda mu uvalish tu igrachkicu.... kako bude rastao trebache mu vecha igrachka, gledaj da je mekana i uvijek da je malo veca od njega....
suncica24

#313 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Mislim da ce mi uskoro cijela Radiceva biti zabranjena :D
PticaTrkachica

#314 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by PticaTrkachica »

http://www.catsofaustralia.com/aggressive-kitten.htm

Ima finih savjeta gore, pogotovo što proživljavam sve navedeno, od ugriza, do zasjeda :D Ali hajd dok smo nas troje sami, nego kad dođe neko novi, a Gimli iskače iza jastuka i napada koljeno :D
suncica24

#315 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

http://www.catsofaustralia.com/aggressive-kitten.htm

Ima finih savjeta gore, pogotovo što proživljavam sve navedeno, od ugriza, do zasjeda :D Ali hajd dok smo nas troje sami, nego kad dođe neko novi, a Gimli iskače iza jastuka i napada koljeno :D
Link je odlican, citala sam sat vremena :)
Ova Fleka je najgora ujutro, u pola sest...najede se i bi da se igra... ja se zavucem ispod deke, ne vide mi se ni ruke ni noge, ne mrdam, pravim se mrtva... ali on dodje i pocne lizati, copkati pa i grebati po licu :run:
A po danu sam pocela da nosim velike papuce (MRZIM! papuce :x ) jer ne mogu ni da pomaknem od zasjeda...
suncica24

#316 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Moj maci je danas uspio ujesti sam sebe :-)
A bas smo se jucer cijeli dan fino mazili :)
duboka_misao

#317 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by duboka_misao »

Karabajin macak je uspio da zamalooo pishki u pjesak :D
Mee

#318 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mee »

SUncice, sve OK osim ako mu se nije svidjelo :D
suncica24

#319 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Krvari, ali mu ne smeta, skace okolo, tako da... ne znam svidja li mu se, ili ne :roll:
Mee

#320 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mee »

Pa kako se bona ujede? Za sta se ujede? :( Ja kontala to neshto malo... a ono do krvi doshlo?!
suncica24

#321 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Valjda se ceskao i lickao, jos uvijek se borimo sa buhama (znaaaam, moram kupiti ampulu, ali idemo kod veta u pon, pa... neka on malo bude zloco), pa se i gricnuo... ili rascesao.
Malo je popadala dlaka tu, stavljen je Banthen, pa cemo vidjeti do ponedjeljka :)
vox-populi

#322 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

Pozdrav svima.

Prije 6 dana kupili smo macka. Mjesanac perzijske macke i Maine Coon-a, star dva mjeseca. Prvih pet dana kod nas, ponasao se perfektno. Ima i previse energije, jede ko za troje (na dan pojede dva paketica hrane za macice, ukupno 200 grama, podijeljeno na 4 obroka). Ostalo vrijeme spava i igra se. Znaci sve ok.

Danas je skroz drugaciji. Prvo, nije pojeo ni priblizno onoliko koliko je jeo ovih 5 dana. U dosadasnja tri obroka jedva jedan paketic hrane, ostalo malo. Cijeli dan spava, odnosno igrao se mozda 15 minuta. Nije ni pokusao da grebe kauc ili skace uz zavjese sto mu je inace bilo neizostavno.

Eh sad, zanima me (posto smo i ja i djevojka totalno novi u svijetu macaka) koliko macic od dva mjeseca treba da jede? Da li je 100 grama dovoljno za jedan dan? Uzgajivac nam je rekao da ga je on hranio tri puta dnevno i da je jedan paketic od 100 grama bio dovoljan. Ja sam medjutim i u knjigama i na forumima procitao da ga treba hraniti onoliko koliko moze pojesti jer je u razvoju. I sada me brine sto je sa dva paketica hrane spao na jedan. Uz promjenu raspolozenja naravno.

Eto za sada to, a bice jos pitanja. :D
suncica24

#323 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Mee wrote:Pa kako se bona ujede? Za sta se ujede? :( Ja kontala to neshto malo... a ono do krvi doshlo?!
Klinac se ujeo, ima gljivice :roll:
Ima li koja bolescura da nas je slucajno mimoisla?! :x

Nego, ima li ko iskustva sa istim i zna li moze li mu biti zlo od kreme?
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#324 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by anjusha »

Moze li se alergija na mace pojaviti nakon duzeg perioda boravka sa macom (mislim na vise mjeseci)?
Mee

#325 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mee »

Tesko...
Post Reply