Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
sarajevo63
#301 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@vanilla u pravu si, njime se uređuju međusobni odnosi, prava i obaveze etažnih vlasnika itd...itd...
-
zonbirile
#302 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
mislim da je ovakav koncept dobar samo je pokazao tipično naše slabosti,prije rečeno murafe.Cijena je velika,s obzirom na stanje plaća i države u cijelini.Odnos predstavnika i upravitelja je ostavljen zakonski u zraku.Sve se svelo na predratni sistem,samo je sistem privatizovan i razbijen na više upravitelja.I dalje se troši novac na upravitelja(paušalno) i procentualno na predstavnika.Kod nas predstavnik ne da uzima ,otima ,ali niko neće da se bavi time.Tako je razdužena stalaža od 40x50 cm za cijenu od 65KM.Naravno pravio je upravitelj,a ulaz je iz čista mira promjenjen portal od 9m2,a dobar stari niko ne zna gdje je završio.Na upit upravitelju,kažu smjenite predstavnika.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#303 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pa dobro ti je i rekao. Predstavnik etaznih vlasnika je vas predstavnik, i on vas zastupa kod upravitelja, a vi ga birate.zonbirile wrote:mislim da je ovakav koncept dobar samo je pokazao tipično naše slabosti,prije rečeno murafe.Cijena je velika,s obzirom na stanje plaća i države u cijelini.Odnos predstavnika i upravitelja je ostavljen zakonski u zraku.Sve se svelo na predratni sistem,samo je sistem privatizovan i razbijen na više upravitelja.I dalje se troši novac na upravitelja(paušalno) i procentualno na predstavnika.Kod nas predstavnik ne da uzima ,otima ,ali niko neće da se bavi time.Tako je razdužena stalaža od 40x50 cm za cijenu od 65KM.Naravno pravio je upravitelj,a ulaz je iz čista mira promjenjen portal od 9m2,a dobar stari niko ne zna gdje je završio.Na upit upravitelju,kažu smjenite predstavnika.
Ako ste nezadovoljni radom svog predstavnika, smijenite ga.
Upravitelj ne moze smijeniti predstavnika jer ga on ni ne bira.
-
zonbirile
#304 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-------------------------------------------------plain vanilla wrote:Pa dobro ti je i rekao. Predstavnik etaznih vlasnika je vas predstavnik, i on vas zastupa kod upravitelja, a vi ga birate.zonbirile wrote:mislim da je ovakav koncept dobar samo je pokazao tipično naše slabosti,prije rečeno murafe.Cijena je velika,s obzirom na stanje plaća i države u cijelini.Odnos predstavnika i upravitelja je ostavljen zakonski u zraku.Sve se svelo na predratni sistem,samo je sistem privatizovan i razbijen na više upravitelja.I dalje se troši novac na upravitelja(paušalno) i procentualno na predstavnika.Kod nas predstavnik ne da uzima ,otima ,ali niko neće da se bavi time.Tako je razdužena stalaža od 40x50 cm za cijenu od 65KM.Naravno pravio je upravitelj,a ulaz je iz čista mira promjenjen portal od 9m2,a dobar stari niko ne zna gdje je završio.Na upit upravitelju,kažu smjenite predstavnika.
Ako ste nezadovoljni radom svog predstavnika, smijenite ga.
Upravitelj ne moze smijeniti predstavnika jer ga on ni ne bira.
ili nisam bio koncizan,ili nisi shvatila.Bivši predsjednik kućnog savjeta aka predstavnik,nije dobijao 10% od skupljene stanarine i nije mogao muljati sa stanbenim.Sada je obostrani interes lovu krčmiti za gluposti,po svom nahođenju,jer u neboderu sa 80 stanova nikad nečeš sastaviti i kvorum i postići optimalni konsenzus.
- plain vanilla
#305 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
nisi ti mene shvatio
prvo, ako ste nezadovoljni sadasnjim predstavnikom, nema nista od pisanja po forumu, treba ga smijeniti
niti ce on sam otkazati rad, narocito ako mulja, niti ce ga smijeniti upravitelj, jer upravitelj nema te ovlasti
za smjenu predstavnika, tj izbor novog trebaju vam potpisi natpolovicnog broja etaznih vlasnika
drugo, svaki etazni vlasnik ima pravo uvida u sve prihode i rashode
a vi ako vidite da on mulja, a nista ne poduzimate, nema tog zakona koji ce vas zastiti
kao da vidis pljacku i okrenes glavu
prvo, ako ste nezadovoljni sadasnjim predstavnikom, nema nista od pisanja po forumu, treba ga smijeniti
niti ce on sam otkazati rad, narocito ako mulja, niti ce ga smijeniti upravitelj, jer upravitelj nema te ovlasti
za smjenu predstavnika, tj izbor novog trebaju vam potpisi natpolovicnog broja etaznih vlasnika
a vi ako vidite da on mulja, a nista ne poduzimate, nema tog zakona koji ce vas zastiti
-
zonbirile
#306 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-----------------------------------------------------------plain vanilla wrote:nisi ti mene shvatio
ima zakon o plačanju predstavnika i smislenosti svega.Eto dobro neko reče za novouseljene stanove koji su pod garancijom,šta je svrha sem akumulacije sredstava,naravno i predstavnika i upravitelja.
- plain vanilla
#307 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
garancija ne pokriva redovne troskove, a akumulacija sredstava nije losa
nekako, po nepisanom pravilu, nakon garancije sve pocne otkazivati
a puno je vise starih i dotrajalih zgrada nego tih pod garancijom
-
zonbirile
#308 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
----------------------------------plain vanilla wrote:garancija ne pokriva redovne troskove, a akumulacija sredstava nije losa
sem čiščenja stubišta,koji su to redovni troškovi.Konkretno za zgradu od 80 stanova uz naplatu od 60% on uzme negdje 1% od 1200KM,što je 120KM ,predstavnik 120KM i još normalno forsirano se troši,"radi" peru pare.Hoču reći sistem je takav da sam sebe generira kao loš i podstiče neopravdanu potrošnju.Nisu đaba Ameri skontali pa sve izražavaju na godišnjem nivou.Onda je utržak ovoj zgradi 14400KM, za 5g stan.Nema zgrade koja ima par stotina KM na računu,a skuplja se evo haman 10g.
- plain vanilla
#309 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Zakon nije ni precizan ni savrsen, ali postoje zgrade koje dobro funkcioniraju, a kao i u svemu kod nas problem su ljudi
redovno odrzavanje lifta je isto redovan trosak,pored ciscenja zgrade,
Problem su etazni vlasnici koji ne bi da se zamaraju problemima zgrade, koji kad se bira predstavnik ni za zivu glavu nece biti predstavnici, glasaju obicno za onog ko se sam ponudi, a poslije im nista ne valja.Sto ti ne budes predstavnik pa da vidis kuda ide taj novac ?
Sve instalacije u zgradi, kao i kucama, su podlozne kvarovima.
Odrzavanje lifta, ciscenje stubista i osiguranje zgrade nisu nimalo male stavke, a ni beznacajne. Kad lift ne radi jedan dan, smak svijeta.
Problem su etazni vlasnici koji ne bi da se zamaraju problemima zgrade, koji kad se bira predstavnik ni za zivu glavu nece biti predstavnici, glasaju obicno za onog ko se sam ponudi, a poslije im nista ne valja.Sto ti ne budes predstavnik pa da vidis kuda ide taj novac ?
Odrzavanje lifta, ciscenje stubista i osiguranje zgrade nisu nimalo male stavke, a ni beznacajne. Kad lift ne radi jedan dan, smak svijeta.
-
zonbirile
#310 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-------------------------------------------------------------plain vanilla wrote:Zakon nije ni precizan ni savrsen, ali postoje zgrade koje dobro funkcioniraju, a kao i u svemu kod nas problem su ljudi![]()
ne znam,stari sistem nije bio dobar nije ni ovaj.Pa održavaju oni i zgrade bez liftova.Generalizacija je zakon za ovakve računice.Pošto je po sili zakona,znači sve zgrade su podijelili između sebe.Hipotetički ko ima manje liftova ima i veći profit, a garantovano mu je 1% od utržka.Koliko ima stanova,kvadrata u Sarajevu puta 0,38KM mjesećno?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#311 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
U osnovi je ideja upraviteljstva sasvim ok. Imaš fond u koji skupljate sredstva da kada se nešto pokvari popravite na zajedničkim dijelovima zgrade.
Jednostavne ideje su najbolje.
Međutim, mi ne bi bili mi da to sve ne preokrenemo u svoju suprotnost.
Trenutno, dodjela certifikata upraviteljskim firmama ne znači ništa drugo nego certifikat za potkradanje građana.
Ovo sve zbog toga što kantonali ministri stambene politike, prethodni Tajo Silajdžić (SBiH) i sadašnji, Čedomir Lukić (SDA) nisu radili ili ne rade svoj posao.
Ponavljam,
certifikat upravitelja = certifikat za potkradanje građana!
Trenutno, dodjela certifikata upraviteljskim firmama ne znači ništa drugo nego certifikat za potkradanje građana.
Ovo sve zbog toga što kantonali ministri stambene politike, prethodni Tajo Silajdžić (SBiH) i sadašnji, Čedomir Lukić (SDA) nisu radili ili ne rade svoj posao.
Nikada za ovih 8 godina od kako je uvedeno upraviteljstvo nisu doneseni ovi tehnički normativi, pa zbog toga i nemamo jedinstvene kantonalne Cjenovnike usluga upraviteljskih firmi. Nepostojanje jedinstvenog Cjenovnika pruža izvrsnu priliku firmama da napuhuju račune za usluge. Zbog toga se i ne bune što nema povećanja cijena njihovih usluga po m kv. korisne površine.Zakon [url]http://msp.ks.gov.ba/sites/msp.ks.gov.ba/files/Zakon%20o%20odrzavanju%20zajednickih%20dijelova%20zgrada%20i%20upravljanju%20zgradama%20_precisceni%20tekst__0.pdf[/url] wrote:Član 53.
Tehničke normative za održavanje zajedničkih dijelova zgrada iz člana 29. ovog Zakona propisuje
ministar posebnim pravilnikom u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu ovog zakona[/url].
Ponavljam,
Last edited by PipiDugaDevetka on 19/12/2010 13:19, edited 1 time in total.
-
zonbirile
#312 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
----------------------------------------------------PipiDugaDevetka wrote:U osnovi je ideja upraviteljstva sasvim ok. Imaš fond u koji skupljate sredstva da kada se nešto pokvari popravite na zajedničkim dijelovima zgrade.
![]()
Nikada za ovih 8 godina od kako je uvedeno upraviteljstvo nisu doneseni ovi tehnički normativi, pa zbog toga i nemamo Cjenovnike usluga upraviteljskih firmi. Nepostojanje Cjenovnika pruža izvrsnu priliku firmama da napuhuju račune za usluge. Zbog toga se i ne bune što nema povećanja cijena njihovih usluga po m kv. korisne površine.Zakon [url]http://msp.ks.gov.ba/sites/msp.ks.gov.ba/files/Zakon%20o%20odrzavanju%20zajednickih%20dijelova%20zgrada%20i%20upravljanju%20zgradama%20_precisceni%20tekst__0.pdf[/url] wrote:Član 53.
Tehničke normative za održavanje zajedničkih dijelova zgrada iz člana 29. ovog Zakona propisuje
ministar posebnim pravilnikom u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu ovog zakona[/url].
Ponavljam,
pa kada raja ne konta,šta češ pošteni polaze od sebe.Lole uzmu mjesećno po 10-20000KM,troškove sveli na minimum,u talu sa predstavnicima deru zajednička sredstva,a angažuju zanatlije sa ulice.Treba vidjeti koliko ima prijavljenih majstora,na koliko hiljada stanova.Njima je majstor trošak,kada zatreba zovne dunđera odradi posao na crno i doviđenja,eto nas opet.
- plain vanilla
#313 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ne, pogresno postavljas stvari, profit upravitelja nema veze s troskovima, upravitelj uzima od naplacenih sredstava, tako da je svejedno ima li zgrada lift ili nema.i mislim da je procenat upravitelja 10, a ne 1 posto.zonbirile wrote:-------------------------------------------------------------plain vanilla wrote:Zakon nije ni precizan ni savrsen, ali postoje zgrade koje dobro funkcioniraju, a kao i u svemu kod nas problem su ljudi![]()
ne znam,stari sistem nije bio dobar nije ni ovaj.Pa održavaju oni i zgrade bez liftova.Generalizacija je zakon za ovakve računice.Pošto je po sili zakona,znači sve zgrade su podijelili između sebe.Hipotetički ko ima manje liftova ima i veći profit, a garantovano mu je 1% od utržka.Koliko ima stanova,kvadrata u Sarajevu puta 0,38KM mjesećno?
Upraviteljstvo je izgleda kao komunizam, odlicno zamisljeno, ali u praksi ide lose.
Zamisljeno je tako da ce etazni vlasnici placati svaki mjesec odredjeni iznos za redovne troskove, a ono sto preostane skupljat ce se za vece kvarove-remont lifta, popravak krova, krecenje stubista zgrade...ali i za hitne intervencije-prskanje cijeve, odstopavanje kanalizacije....
E sad, bas da ne bi bilo petljanja, upravitelj skuplja novac i radi u ime i za racun etaznih vlasnika. Zato je vrlo vazno da je predstavnik etaznih vlasnika sposobna osoba koja ce kontrolisati ras upravitelja, a et.vlasnici trebaju kontrolisati predstavnika. Ako ne valja, mijenjati ga..
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#314 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Upravo zbog ovoga što si naveo, ključna ličnost u održavanju zgrade je PEV. On bi trebao stajati uz majstore svo vrijeme dok rade, popisati ključne elemente liftova (serijske brojeve), prepirati se sa upraviteljskom firmom, kontrolisati,...Ne može biti PEV koji se makar površno ne razumije u svu tu tehniku koju današnje zgrade imaju. Naročito ne može biti PEV koji nije ni pročitao Zakon, kao što je slučaj u mojoj zgradi.zonbirile wrote: pa kada raja ne konta,šta češ pošteni polaze od sebe.Lole uzmu mjesećno po 10-20000KM,troškove sveli na minimum,u talu sa predstavnicima deru zajednička sredstva,a angažuju zanatlije sa ulice.Treba vidjeti koliko ima prijavljenih majstora,na koliko hiljada stanova.Njima je majstor trošak,kada zatreba zovne dunđera odradi posao na crno i doviđenja,eto nas opet.
- plain vanilla
#315 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
bas takoPipiDugaDevetka wrote:Upravo zbog ovoga što si naveo, ključna ličnost u održavanju zgrade je PEV. On bi trebao stajati uz majstore svo vrijeme dok rade, popisati ključne elemente liftova (serijske brojeve), prepirati se sa upraviteljskom firmom, kontrolisati,...Ne može biti PEV koji se makar površno ne razumije u svu tu tehniku koju današnje zgrade imaju. Naročito ne može biti PEV koji nije ni pročitao Zakon, kao što je slučaj u mojoj zgradi.zonbirile wrote: pa kada raja ne konta,šta češ pošteni polaze od sebe.Lole uzmu mjesećno po 10-20000KM,troškove sveli na minimum,u talu sa predstavnicima deru zajednička sredstva,a angažuju zanatlije sa ulice.Treba vidjeti koliko ima prijavljenih majstora,na koliko hiljada stanova.Njima je majstor trošak,kada zatreba zovne dunđera odradi posao na crno i doviđenja,eto nas opet.
- PipiDugaDevetka
#316 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Čini mi se da vlasnici etaža/zgrade mogu otvoriti svoj račun, pa isplaćivati sve potrebno upraviteljskoj firmi.plain vanilla wrote: Ne, pogresno postavljas stvari, profit upravitelja nema veze s troskovima, upravitelj uzima od naplacenih sredstava, tako da je svejedno ima li zgrada lift ili nema.i mislim da je procenat upravitelja 10, a ne 1 posto.
Upraviteljstvo je izgleda kao komunizam, odlicno zamisljeno, ali u praksi ide lose.
Zamisljeno je tako da ce etazni vlasnici placati svaki mjesec odredjeni iznos za redovne troskove, a ono sto preostane skupljat ce se za vece kvarove-remont lifta, popravak krova, krecenje stubista zgrade...ali i za hitne intervencije-prskanje cijeve, odstopavanje kanalizacije....
E sad, bas da ne bi bilo petljanja, upravitelj skuplja novac i radi u ime i za racun etaznih vlasnika. Zato je vrlo vazno da je predstavnik etaznih vlasnika sposobna osoba koja ce kontrolisati ras upravitelja, a et.vlasnici trebaju kontrolisati predstavnika. Ako ne valja, mijenjati ga..
Najbolje bi bilo da se vlasnici zgrada sami brinu o održavanju zgrada, pa kada popuste temelji, neka se sruši ako nisu prikupili dovoljno sredstava i na vrijeme.
Takvih zgrada, što se njihovi vlasnici sami staraju o održavanju u Sarajevu ima na stotine, što je protivzakonito.
Zahvaljujući korumpiranim ministrima.
- plain vanilla
#317 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
ne ide to tako lako, a vjeruj mi da znam o cemu govorim
imala je jedna zgrada stedu knjizicu sa 7000km, pa im nestao predstavnik
ideja upraviteljstva je odlicna, samo sto se lose provodi
za tih 10 posto upravitelja, svaki et.vlasnik bi trebao biti miran..za svaki problem obrati se PEV i stvar rijesena
samo, kako smo ustanovili, problem su ljudi
a mene i ljute EV koji nece a mogu biti sposobni predstavnici
za tih 10 posto upravitelja, svaki et.vlasnik bi trebao biti miran..za svaki problem obrati se PEV i stvar rijesena
- PipiDugaDevetka
#318 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Zar nisu imali najmanje 2 potpisnika bez čijih potpisa ne može niko podići novac?plain vanilla wrote:ne ide to tako lako, a vjeruj mi da znam o cemu govorim
Problem su ''slizani'' PEV-ovi sa upraviteljima.
ČIM NEMA GODIŠNJIH IZVJEŠTAJA U PERIODU JANUAR - MART NA OGLASNOJ PLOČI, TREBA POSUMNJATI U NEKE MAHINACIJE!
Last edited by PipiDugaDevetka on 19/12/2010 13:52, edited 1 time in total.
- plain vanilla
#319 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
pa ja ne znam kako kod vas rade upravitelji
kod nas ne da ima godisnji izvjestaj, mi imamo mjesecni izvjestaj
-
zonbirile
#320 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
------------------------------------plain vanilla wrote:ne ide to tako lako, a vjeruj mi da znam o cemu govorim
mislim da je pip u pravu,nisu ljudi problem nego zakon.Nisu specificirane ni radnje ni majstori ni količine ni ništa .Samo je određena cijena,imaš PEV bez odgovornosti,onako kao u MZ i kada zavrne hiljade maraka,smjeni se ,ili moraš dizati ličnu tužbu.Šta znači PEV zavrne godišnje 5000 KM i šta,smijeniti ga.U čemu je fol,dobro neće više krasti,hajmo onda u krug po spratovima,svi u zajedničku kasu,pa po 5000KM svake godine nekome.I to treba regulisati zakonom.
- PipiDugaDevetka
#321 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Eh, kako rade? Šalabajzerski rade, lopovski, ublehaški, prevarantski,...Iz očiju bi ukrala FAMOS-GRADNJA D.O.O. UPRAVITELJ!plain vanilla wrote:pa ja ne znam kako kod vas rade upravitelji
- plain vanilla
#322 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
ja mislim da nisi u pravu i da nisi dovoljno upoznat s problematikom upraviteljstvazonbirile wrote:------------------------------------plain vanilla wrote:ne ide to tako lako, a vjeruj mi da znam o cemu govorim
mislim da je pip u pravu,nisu ljudi problem nego zakon.Nisu specificirane ni radnje ni majstori ni količine ni ništa .Samo je određena cijena,imaš PEV bez odgovornosti,onako kao u MZ i kada zavrne hiljade maraka,smjeni se ,ili moraš dizati ličnu tužbu.Šta znači PEV zavrne godišnje 5000 KM i šta,smijeniti ga.U čemu je fol,dobro neće više krasti,hajmo onda u krug po spratovima,svi u zajedničku kasu,pa po 5000KM svake godine nekome.I to treba regulisati zakonom.
od ljudi ne mozes lako marku naplatiti, ali hajde, necu se dalje ubjedjivati, jer ti samo o hiljadama pricas
poduzmi nesto konkretno, sazovi sastanak EV, trazite izvjestaj za svaku marku gdje je, smijenite PEV, odaberite novog, budi ti PEV ako mislis da bi ti bolje
-
zonbirile
#323 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
--------------------------------------plain vanilla wrote:ja mislim da nisi u pravu i da nisi dovoljno upoznat s problematikom upraviteljstvazonbirile wrote:------------------------------------plain vanilla wrote:ne ide to tako lako, a vjeruj mi da znam o cemu govorim
od ljudi ne mozes lako marku naplatiti, ali hajde, necu se dalje ubjedjivati, jer ti samo o hiljadama pricas
poduzmi nesto konkretno, sazovi sastanak EV, trazite izvjestaj za svaku marku gdje je, smijenite PEV, odaberite novog, budi ti PEV ako mislis da bi ti bolje
olako dijeliš ocijene.Razumijem ja odlično i pitam te-evo smijenimo PEV-a i šta,pojeo vuk kenjca,a pare,privatna tužba šta li.Tako se sa lovom ne posluje,to je kvazi riješenje i nigdje ga nema pod kapom nebeskom.Moraju biti kriteriji,pa kao u svakoj firmi.Trebalo bi mu zakonski limitireti utrošak sredstava,bez nekog odobrenja tijela stanara, a ne da on plača od 10KM do 5000KM ,fakture,koje se onda predoče.Nema tog hitnog opravka,sem curenja vode,kanalizacije,centralnog,gdje ne možeš tražiti ponudu,profakturu i predočiti je na uvid.Sem toga more poslova možeš jeftinije obaviti sa drugim izvođačem mimo upravitelja,zar ne?
- plain vanilla
#324 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
smijenite PEV i onda odaberete novog predstavnika i odbor etaznik vlasnika koji se moze sastojati od prozvoljnog broja clanova, koji ce kontrlisati rad predstavnika. Odredite izbos radova koje on ne smije ugovarati bez odobrenja tog odbora etaznih vlasnikazonbirile wrote: olako dijeliš ocijene.Razumijem ja odlično i pitam te-evo smijenimo PEV-a i šta,pojeo vuk kenjca,a pare,privatna tužba šta li.Tako se sa lovom ne posluje,to je kvazi riješenje i nigdje ga nema pod kapom nebeskom.Moraju biti kriteriji,pa kao u svakoj firmi.Trebalo bi mu zakonski limitireti utrošak sredstava,bez nekog odobrenja tijela stanara, a ne da on plača od 10KM do 5000KM ,fakture,koje se onda predoče.Nema tog hitnog opravka,sem curenja vode,kanalizacije,centralnog,gdje ne možeš tražiti ponudu,profakturu i predočiti je na uvid.Sem toga more poslova možeš jeftinije obaviti sa drugim izvođačem mimo upravitelja,zar ne?
mozda ste izgubili hiljade vec, ali zasto nastaviti i dalje gubiti hiljade???
a kako platiti mimo upravitelja? angazujete firme na crno? to je vec kriminal i ja ne bih o tome
ovo gore sto sam rekla su prijedlozi koji su izvodljivi u praksi i to uspjesno
nemoj biti opozicija, preduzmi nesto
-
zonbirile
#325 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-----------------------------------------------plain vanilla wrote:smijenite PEV i onda odaberete novog predstavnika i odbor etaznik vlasnika koji se moze sastojati od prozvoljnog broja clanova, koji ce kontrlisati rad predstavnika. Odredite izbos radova koje on ne smije ugovarati bez odobrenja tog odbora etaznih vlasnikazonbirile wrote: olako dijeliš ocijene.Razumijem ja odlično i pitam te-evo smijenimo PEV-a i šta,pojeo vuk kenjca,a pare,privatna tužba šta li.Tako se sa lovom ne posluje,to je kvazi riješenje i nigdje ga nema pod kapom nebeskom.Moraju biti kriteriji,pa kao u svakoj firmi.Trebalo bi mu zakonski limitireti utrošak sredstava,bez nekog odobrenja tijela stanara, a ne da on plača od 10KM do 5000KM ,fakture,koje se onda predoče.Nema tog hitnog opravka,sem curenja vode,kanalizacije,centralnog,gdje ne možeš tražiti ponudu,profakturu i predočiti je na uvid.Sem toga more poslova možeš jeftinije obaviti sa drugim izvođačem mimo upravitelja,zar ne?
mozda ste izgubili hiljade vec, ali zasto nastaviti i dalje gubiti hiljade???
a kako platiti mimo upravitelja? angazujete firme na crno? to je vec kriminal i ja ne bih o tome
ovo gore sto sam rekla su prijedlozi koji su izvodljivi u praksi i to uspjesno
nemoj biti opozicija, preduzmi nesto
ili si nezaposlena,ili ne kontaš uopšte kako funkcioniše rad sa lovom.Ne odgovori ti meni šta kakda lopova smjenimo.Šta za lovu,povrat,sud,zatvor?Drugo,zašto ne uzeti drugu firmu da okreči npr. haustor,ako je 20% jeftinija od upravitelja.Da bi to znala moraš imati ponudu upravitelja i xy firme.Sada je poslovanje svedeno na onaj seljački fol,jarane ofarbaću ti super,lako ćemo se dogovoriti kada završim.Je li tako pristaješ da farbaš vlastiti stan?