Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
doktor78

#301 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

@rumit: negdje sam nasao da probam sa dosipanjem vode iz reverzne osmoze, a ionako imam potvrdu vodu(14 dH), pa se bojim za neonke. Elem, spustio sam tvrdocu na 10 dH, ali pH je i dalje isti?
@Qler: lijepo izgleda, je li panj vec bio u vodi kad si ga kupio ili je bio suh? Ovo pitam zato sto sam skoro uzeo suh panj, ali ni nakon mjesec dana nece da potone...
zdruzdjo

#302 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

Qler wrote:e, nisam stigao u udruzenje danas, tako da ne znam sta sve imaju. u glavnom bio sam u svijetu ljubimaca, kupio sta mi treba za filter, osposobio ga, kupio jednu biljku, samo da ima, kupio u agricomu drvo, otkuhao ga, sredio, sredio kamen koji je vec bio u akvariju, ali je pukao prilikom transporta.
jos sam kupio i neki dodatak za vodu neki safe start tetrin, tako nekako, stavio sam to u vodu. u ponedjeljak bi trebale ribice leci :)

ovako
ja cu pucati par savjeta pa se ti nadji.
redom. poklopac. ovi su dosta "plitki pa ostane ovaj dio na kojem se vidi voda pa malo kvari izgled jer svjetlo jarko bljesti. mozes ili nasuti vode do ruba (ako je to moguce) ili zaljepi cner ftapete na samo staklo do ruba vode. daje puno ljepse rezultate.

svjetlo. za biljni akvarium (kvalitetan) ti je potrebno dosta svjetla dvije neonke su ispod minimuma za tako nesto. posadi poklopac pred sebe i skontaj kako da dodas jos barem dvije(i vise od dvije nije na odmet). ako te interesuje vrsta onda mozemo i o tome malo opsirnije. ne pustaj da ti svjetlo radi peko 8-9 sati na dan jer ce ti buknuti alge.

voda. obzirom da si stavio safe start ribice mozez stavljati odmah. mada to zvuci protivno. ja sam tako postupio i ni jedna ribica nije ni trznula. naravno sacekao sam da voda izgubi onu "mlijecnu" boju pa sam tek onda stavio, ali to je odprilike za dva tri dana bilo ok.

zracna pumpa. u biljnom akvariumu ona je visak. cak je i kontraproduktivna. ribice normalno disu i ispustaju co2 koji je rastopljen u vodi. taj co2 je karika koja je esencijalna u procesu fotosinteze koja je potrebna da bi bilo kisika i da bi biljke rasle. kada ukljucimo zracnu pumpu ona zajedno sa mjehuricima koje stvori izbaci i co2 i onda biljke ostaju bez njega. obogatimo vodu kisikom ali joj uzmemo co2 koji treba biljkama. najbolje mjerilo da vidimo da li ima kisika dovoljno i da li ga biljke proizvode je kada stavimo ribe i ugasimo zraccnu pumpu. nakon par sati, ako ribice plivaju u svim nivoima akvariuma onda je u redu. ako ribice su uz povrsinu vode i "hvataju" nesto onda nema kisika i tada nam treba ili pumpa ili jos biljaka ili ako ih je dosta onda jos svjetla. sami razlucujemo. nema neke univerzalne formule. jedino sto je pozeljno ispocetka je da biljke budu nezahtjevne i brzorastuce.

podloga. bilo bi dobro ili neka brendirana i namjenski odredjena za to ili zemlja za cvjece prethodno pripremljena ili akvariumski treset upakovan u zenske carape i poslagan uredno po dnu pa preko toga sljunak. ne znam sta si stavio pa zato se doticem ovoga.

negativnosi. u svjeze postavljenom akvariumu ocekuj pojavu algi, ali nemoj da te demoralisu. to je normalan proces koji ljudima ispocetka malo ogadi sve to zajedno pa kad treba da uzivaju u plodovima rada oni se zezaju sa "lijecenjem".

filter. vidim da je vanjski atman sto je dobro. filter materijal niposto nemoj prati tekucom vodom. ono sto se naseli u njemu i sto je potrebno za funkcionisanje tekuca voda unisti. iscrpis vode iz akvariuma i operes sa tom vodom sve sto treba da se pere. jos jedna stvar je nacin na koji voda ulazi iz filtera u akvarium, ako vidis da je ono sto gore spomenuh sa kisikom slucaj kod tebe onda mozes malo obogatiti vodu istim tako sto ces pustiti da vod padom ulazi u akvarium i da stvara mreskanje vode. znaci zuborenje neko. tako ce se voda dodatno obogatiti a mjehurici ce minimalno izvlaciti co2. pokusaj napraviti da ti voda "cirkulise" kroz cijeli akvarium tako da sama podize prljavstinu i odnosi je u filter. obavezno izvadi ugalj jer ce ti uzeti iz vode i sto treba i sto ne treba.

ako vidis da ti bilje ispocetka ne raste, nemoj se brinuti previse. to je normalno. najgore so mozes uraditi je da krknes neko tecno gnojivo koje ce ti samo napraviti kontraefekat. dobices brdo algi obzirom da biljke nece moci da potrose visak hrane u vodi a alge ce jedva docekati.

@doktor
drvo. ja sam svoje drvo kuhao ravno 5 dana. naizmjenicno kuhanje pa hladjenje u vodi po par sati. ogulio sam svu koru koja je bila na drvetu. iako se cini da je nema, kada se prokuha par sati onda se malo odvoji pa je lakse i primjetiti i skinuti.

sada je na dnu i ne isplivavava. pomalo ce ti bojiti vodu ali to nije strasno. kad zavezes anubiu za njega izgleda prelijepo.

eto.
posto doniram biljke sa vremena na vrijeme ocekuj od mene ponudu. za par dana ce biti sisanje, pa mi sibni na p.m. broj telefona i javim ti se ako si zainteresovan.
Qler

#303 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

ona pozadina je stiropor izrezbaren da lici na kamen i ofarban. to sam dobio uz akvarij i odlicno izgleda. Biljki nece biti jos puno tako da ce ja mislim i pumpa biti taman. Brat ima neku svoju viziju :) pa on to pravi.

sto se tice drveta, kupio u agricomu, kuhao par sati, oprao dobro vodom, stavio u akvarij potonulo :) nikakvih problema.

Posto nije moj akvarij ne znam sta brat planira, ja samo pomazem i pomalo upucujem. Kad ga zavrsimo skroz za par dana postavit cu jos slika.
-MAKE-

#304 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by -MAKE- »

chuchumbamayumbe wrote:Kakva je ovo pozadina, koliko vidim nije tapeta!?
Gdje si je kupio?!
Pozadinu ovaku ako zelis mogu ti ja nabaviti jer imam dosta od opreme sto nove sto polovne.Jednostavno bavim se pravljenjem,dekorisanjem akvarija,mrijestom ribica...Ribice imam vec od 1km.Akvaristika mi je super hobi ,znam da ce te pomisliti pa sto unovcavam hobi al ako se vidimo znacete da je sve ispod svih cijena. moj tel.je 061/107-484 ako kome treba sta nek se javi rado cu mu pomoci
P.S.AKO BUDETE ZVALI RECITE DA STE SA FORUMA IMATE POUST
chuchumbamayumbe

#305 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by chuchumbamayumbe »

-MAKE- wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Kakva je ovo pozadina, koliko vidim nije tapeta!?
Gdje si je kupio?!
Pozadinu ovaku ako zelis mogu ti ja nabaviti jer imam dosta od opreme sto nove sto polovne.Jednostavno bavim se pravljenjem,dekorisanjem akvarija,mrijestom ribica...Ribice imam vec od 1km.Akvaristika mi je super hobi ,znam da ce te pomisliti pa sto unovcavam hobi al ako se vidimo znacete da je sve ispod svih cijena. moj tel.je 061/107-484 ako kome treba sta nek se javi rado cu mu pomoci
P.S.AKO BUDETE ZVALI RECITE DA STE SA FORUMA IMATE POUST
Svaka čast MAKE!
Hajde sada postavi neku sliku da vidimo kako otprilike izgledaju te pozadine!
:)
-MAKE-

#306 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by -MAKE- »

Image
EVO NEKE SLIKE SAMO NIJE POZADINA,DOK JE USLIKAM .HVALA TI VELIKA ZA POMOC
Last edited by -MAKE- on 18/10/2009 21:22, edited 1 time in total.
-MAKE-

#307 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by -MAKE- »

Image
chuchumbamayumbe

#308 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by chuchumbamayumbe »

Make, probaj ponovo, nisi uspio!
Amazonka27

#309 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Amazonka27 »

Prevelike su ti slike...
prije nego sto kliknes na upload, klikni na resize image 640x480
Qler

#310 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

evo i ribica, nisu neke slike, nabrzinu sam slikao. to smo uzeli u drustvu na m.dvoru. jos cemo kasnije uzeti nekih ribica...

ImageImageImage
doktor78

#312 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Lijepo,lijepo
Qler: savjet za ove visoke biljke je da ih stavis u zadnji dio akvarijuma
Qler

#313 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

prebacit cemo ih, trebamo uzeti jos par biljki pa cemo onda sloziti sve fino, od najvisocijih prema najnizim
uradi sam

#314 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Eeeee ekipa pozdrav vidim da se nabacio akvarij svaka cast neka je sretno. Ja mislim da je zdruljo rekao skoro sve i potpis na njegov post. samo bih rekao svoj neki setup u tom akvariju pa eto...jato neonki i grupa cistaca po dnu i pokusajte ga sto vise zabiljit i to je to...Skalari nista to nije tank za njih..LP
uradi sam

#315 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Eh evo da i ja konacno.... se nakanim da snimim jedan klip, radi se o Mrjestu Malawi Mbuna-ma tacnije Labidocromisima yellow Lab i C.afara. http://www.youtube.com/watch?v=qy2hnWCNcyU pa eto pogledajte... :-) malci su stari 20-tak dana.. :-)
uradi sam

#316 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Evo jedan i sa skalarima coridorasima.... Akvarijum koji je na prodaju pa ako je neko zainteresovan bujrum sve je kompletu sa externom filtrecijom Ex700 Tetratec, grijac 200 W ,bilje, pijesak Akvarij je 120 lit...sve je novo ima i garanciju...
video: http://www.youtube.com/watch?v=7p6bgTwshQ :thumbup:
doktor78

#317 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Nesto nece ovaj zadnji link :?
uradi sam

#318 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

http://www.youtube.com/watch?v=7p6bgTwshQI
Evo sad radi ja sam nesto zajebo...... :thumbup:
doktor78

#319 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Super! Jesi li ih ovo snimao za vrijeme hranjenja, bas su zivahni?
uradi sam

#320 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

doktor78 wrote:Super! Jesi li ih ovo snimao za vrijeme hranjenja, bas su zivahni?
Nisam nego su tek uselili pa furaju :mrgreen: a inace su mogu ti reci jako zivahni....nastimo je to tata mata :thumbup: jos da mi je naci Domacina za ovaj akvarij, predobar je svidja mi se jako ali stvarno ih imam puno ovaj je u spavacoj smjesten tako da ce nadam se naci ozbiljnog vlasnika uskoro.....u medju vremenu se promjenila slika sada je pun bilja jos je ljepsi i bolji mozda mu cijenu dignem :wink: sala.... uskoro kvalitetnije slike ili video...
peraja

#321 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by peraja »

Image

Image

Image

Poslije Vasih slika, i ribica, mene prosto sramota da stavim svoje. :) Ovdje ima, pored ove zlatne, i jedna buljava :-) , i jedan cistac, kojeg sam , jedne prilike, nepaznjom, zakopala u ovaj pijesak :-) malo veci od par kamencica, hihihi. Ali ziv zdrav i vrijedan i dalje. :)

Ali ipak su mi drage sve tri i volim ih mnogo. Namjeravam da kupim uskoro, jos par njih, da ne izgleda ovako siromasan. :-)
peraja

#322 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by peraja »

Prijedlozi, sugestije, pokloni :D sve se uzima u obzir :)
uradi sam

#323 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

peraja wrote:Prijedlozi, sugestije, pokloni :D sve se uzima u obzir :)
Prije svega dobro nam dosao/la sugestije pa nema se tu bas sta puno sugerisat mnogo, ne znam koliko se bavis ovim sportom
ali ovo moze puno bolje...A da bi to postigli treba ti neki veci akvarijum sve zavisi jesi li ti zadovoljan/na sa ovim sto imas i koliko se mislis ozbiljnije bavit ovim hobijem ovo moram priznati je jako lose...
Karabaja

#324 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Karabaja »

mmmmmm ribica.... :evil:
peraja

#325 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by peraja »

uradi sam wrote:
peraja wrote:Prijedlozi, sugestije, pokloni :D sve se uzima u obzir :)
Prije svega dobro nam dosao/la sugestije pa nema se tu bas sta puno sugerisat mnogo, ne znam koliko se bavis ovim sportom
ali ovo moze puno bolje...A da bi to postigli treba ti neki veci akvarijum sve zavisi jesi li ti zadovoljan/na sa ovim sto imas i koliko se mislis ozbiljnije bavit ovim hobijem ovo moram priznati je jako lose...

:sad:

Dobila sam sve skupa u paketu na poklon. Mnogo bolje izgleda kada live pogledas. Zlatna je predivna, voljela bih da ih jos par kupim, i zaista nisam neki poznavalac cijele procedure oko ciscenja itd. tako da sam prvenstveno zbog toga i uradila upload slika.

Poradit cu na ''pimp'' jos nekih carlamica, da to sve skupa bolje i ljepse izgleda :thumbup:
Post Reply