vedrank wrote:@Jazz_Junkie
Kad kazem obrazovani ne mislim na ograniceno obrazovanje koje nudi visokoskolsko obrazovanje diljem svijeta... To su ti ljudi koji INTELEKTUALNO ne vide dalje od granica svoje opstine, ljudi optereceni glupostima, ljudi koji se jedino mogu realizirati kao persone pomocu odrzavanja ublehaskih mantri o nacionalnom ili religijskom jedinstvu...
Njihova jedina svrha je da proizvedu sto vise razlicitosti kod ljudi, da ih ubijede da oni ipak nisu isti kao onaj glupi HOMO SAPIENS sto zivi preko puta njih, jer zaboga on ide u drugaciju bogomolju. Spremni smo se predati iluzijama laznog patriotizma za sekundu, ali dobro promisljamo da li da pomognemo nekome iz prostog razloga, tj. ZATO STO JE COVJEK I STO JE NASA DUZNOST(KATEGORICKI IMPERATIV) DA MU POMOGNEMO!
Zivimo jednu veliku laz moj Jazz_Junkie
BH. IDENTITET
-
vedrank
#301 Re: BH. IDENTITET
- Jazz_Junkie
#302 Re: BH. IDENTITET
Za to sto kazes postoji i vrlo dobar primjer, opet relevantan za spomenuta kulturna drustva. Rijec je o jeziku i ulozi jezikoslovaca u kreiranju novih umjetnih standarda, tj. knjizevnih jezika. Taj pokusaj se opet najradikalnije izrazio u svojoj hrvatskoj verziji, direktno iz MH radionice (tzv. novogovor). Samo mogu ponoviti da sve te samozvane institucije kulture u stvarnosti bastine nacionalizam i segregaciju, svaka na svoj nacin.
-
vedrank
#303 Re: BH. IDENTITET
Ah jezikoslovci imaju izrazito(vjerujem seksualnu) potrebu da jezik odvajaju od svoje primarne funkcije, A TO JE SREDSTVO KOMUNIKACIJE. To su tako mocni ljudi, a ne preuzimaju odgovornost za zlodojela, mogu reci da je to SAVRSENI ZLOCIN...Jazz_Junkie wrote:Za to sto kazes postoji i vrlo dobar primjer, opet relevantan za spomenuta kulturna drustva. Rijec je o jeziku i ulozi jezikoslovaca u kreiranju novih umjetnih standarda, tj. knjizevnih jezika. Taj pokusaj se opet najradikalnije izrazio u svojoj hrvatskoj verziji, direktno iz MH radionice (tzv. novogovor). Samo mogu ponoviti da sve te samozvane institucije kulture u stvarnosti bastine nacionalizam i segregaciju, svaka na svoj nacin.
Izgleda da im podjele i stavljanje jezika u zaprege laznih tj iluzionistickih nacionalnih interesa donosi erekciju... Nije Frojd lupetao, seksualni nagon je ipak najvazniji!!!
- 1gorstak
#304 Re: BH. IDENTITET
Kako mislis nebitno ? Da ne bi trebali na sljedece generacije prenositi lijepe obicaje svog naroda jer su ti obicaji "nebitni" ili ? Ja razumijem da ne treba ciniti nekom stetu zbog njegove etnicke, vjerske ili rasne pripadnosti, ali jedno je biti pravedan, a sasvim je drugo biti repa bez korijena, pa mi nije jasno koje od to dvoje ti hvalis ...vedrank wrote:Drzava, nacionalnost, narodnost, nacionalni identitet, religijski identitet, nacionalno jedinstvo su obicne, ljudske ILUZIJE I LAZI! Doduse, ljudi su neobrazovani, samim tim ovi gore navedeni pojmovi su potrebni. Nazalost, nuzno zlo...
Jedina odrednica je HOMO SAPIENS, sve ostalo je nebitno!
-
vedrank
#305 Re: BH. IDENTITET
Ah te dugogodisnje zablude... Zar ti mislis da jedan ljudski zivot treba da bude uvijetovan ili odredjen mjestom rodjenja? A narodnost i nacionalnost crpe svoju snagu upravo iz toga!1gorstak wrote:Kako mislis nebitno ? Da ne bi trebali na sljedece generacije prenositi lijepe obicaje svog naroda jer su ti obicaji "nebitni" ili ? Ja razumijem da ne treba ciniti nekom stetu zbog njegove etnicke, vjerske ili rasne pripadnosti, ali jedno je biti pravedan, a sasvim je drugo biti repa bez korijena, pa mi nije jasno koje od to dvoje ti hvalis ...vedrank wrote:Drzava, nacionalnost, narodnost, nacionalni identitet, religijski identitet, nacionalno jedinstvo su obicne, ljudske ILUZIJE I LAZI! Doduse, ljudi su neobrazovani, samim tim ovi gore navedeni pojmovi su potrebni. Nazalost, nuzno zlo...
Obicaji? A ako ti kazem da niti jedan obicaj nije privliegija i ekskluzivitet jednog naroda, BILO KOJEG!!! Tj. niti jedan obicaj se ne moze ograditi terotorijom, samim tim ako svoje dijete budem ucio "tudjim" obicajim u isto vrijeme cu ga uciti "nasim" obicajima... HOMO SAPIENS
Repa bez korijena? Onda reci kako se ti izjasnjavas, koji su to tvoji korijeni? (a onda cu ti dati odgovor koji ce pokazati da je svaki nas "identitet" zapravo povrsan)
- 1gorstak
#306 Re: BH. IDENTITET
Ne mozes stabilnost traziti u negiranju mog identiteta. Ti za sukobe i razmimoilazenja odgovor trazis u agresivnom uniformisanju svih, sto podsjeca na staljinizam (koje li oholosti, koje li arogancije, lafo ti ces nekom dokazati kako je njegov identitet povrsan). Sutra ces zbog saobracajnih nesreca zabraniti auta, prekosutra ces zbog kradja i provala svakom novorodjencetu sjeci ruku preventive radi. Ja imam svoje obicaje, svoje ruke i svoje auto i nece te ugroziti ni prvo, ni drugo, ni trece. To sto ti nisu u stanju vladati sobom pa izlaz vidis u nekakvoj talibanizaciji duha, tvoj problem.vedrank wrote:Ah te dugogodisnje zablude... Zar ti mislis da jedan ljudski zivot treba da bude uvijetovan ili odredjen mjestom rodjenja? A narodnost i nacionalnost crpe svoju snagu upravo iz toga!1gorstak wrote:Kako mislis nebitno ? Da ne bi trebali na sljedece generacije prenositi lijepe obicaje svog naroda jer su ti obicaji "nebitni" ili ? Ja razumijem da ne treba ciniti nekom stetu zbog njegove etnicke, vjerske ili rasne pripadnosti, ali jedno je biti pravedan, a sasvim je drugo biti repa bez korijena, pa mi nije jasno koje od to dvoje ti hvalis ...vedrank wrote:Drzava, nacionalnost, narodnost, nacionalni identitet, religijski identitet, nacionalno jedinstvo su obicne, ljudske ILUZIJE I LAZI! Doduse, ljudi su neobrazovani, samim tim ovi gore navedeni pojmovi su potrebni. Nazalost, nuzno zlo...
Obicaji? A ako ti kazem da niti jedan obicaj nije privliegija i ekskluzivitet jednog naroda, BILO KOJEG!!! Tj. niti jedan obicaj se ne moze ograditi terotorijom, samim tim ako svoje dijete budem ucio "tudjim" obicajim u isto vrijeme cu ga uciti "nasim" obicajima... HOMO SAPIENS![]()
Repa bez korijena? Onda reci kako se ti izjasnjavas, koji su to tvoji korijeni? (a onda cu ti dati odgovor koji ce pokazati da je svaki nas "identitet" zapravo povrsan)
- Erzsebet
#307 Re: BH. IDENTITET
Vedran je u pravu, fazon je u tome što se ti "običaji, tradicije" i ostale vrlo bitne stvari nameću vrlo agresivno i drugima, i pretjerano se brane sve te "vrijednosti", iako ih ovakvi poput Vedrana ne ugrožavaju. Ako se vratimo u sami korijen čovječanstva, onda smo svi isti, a preci su nam Adem i Hava.Ne mozes stabilnost traziti u negiranju mog identiteta. Ti za sukobe i razmimoilazenja odgovor trazis u agresivnom uniformisanju svih, sto podsjeca na staljinizam (koje li oholosti, koje li arogancije, lafo ti ces nekom dokazati kako je njegov identitet povrsan). Sutra ces zbog saobracajnih nesreca zabraniti auta, prekosutra ces zbog kradja i provala svakom novorodjencetu sjeci ruku preventive radi. Ja imam svoje obicaje, svoje ruke i svoje auto i nece te ugroziti ni prvo, ni drugo, ni trece. To sto ti nisu u stanju vladati sobom pa izlaz vidis u nekakvoj talibanizaciji duha, tvoj problem.
- osa
#308 Re: BH. IDENTITET
a mi onda produkt incesta i to višestrukih, nismo ni loši kad potičemo od "zla oca i još gore matere", ili su adam i eva ipak samo folklor...Erzsebet wrote:Vedran je u pravu, fazon je u tome što se ti "običaji, tradicije" i ostale vrlo bitne stvari nameću vrlo agresivno i drugima, i pretjerano se brane sve te "vrijednosti", iako ih ovakvi poput Vedrana ne ugrožavaju. Ako se vratimo u sami korijen čovječanstva, onda smo svi isti, a preci su nam Adem i Hava.Ne mozes stabilnost traziti u negiranju mog identiteta. Ti za sukobe i razmimoilazenja odgovor trazis u agresivnom uniformisanju svih, sto podsjeca na staljinizam (koje li oholosti, koje li arogancije, lafo ti ces nekom dokazati kako je njegov identitet povrsan). Sutra ces zbog saobracajnih nesreca zabraniti auta, prekosutra ces zbog kradja i provala svakom novorodjencetu sjeci ruku preventive radi. Ja imam svoje obicaje, svoje ruke i svoje auto i nece te ugroziti ni prvo, ni drugo, ni trece. To sto ti nisu u stanju vladati sobom pa izlaz vidis u nekakvoj talibanizaciji duha, tvoj problem.
- Erzsebet
#309 Re: BH. IDENTITET
Pa ovi što glume tradicije, običaje i posebnosti, te ih zloupotrebljavaju u političke svrhe i jesu od zla oca, od gore matere.osa wrote:a mi onda produkt incesta i to višestrukih, nismo ni loši kad potičemo od "zla oca i još gore matere", ili su adam i eva ipak samo folklor...Erzsebet wrote:Vedran je u pravu, fazon je u tome što se ti "običaji, tradicije" i ostale vrlo bitne stvari nameću vrlo agresivno i drugima, i pretjerano se brane sve te "vrijednosti", iako ih ovakvi poput Vedrana ne ugrožavaju. Ako se vratimo u sami korijen čovječanstva, onda smo svi isti, a preci su nam Adem i Hava.Ne mozes stabilnost traziti u negiranju mog identiteta. Ti za sukobe i razmimoilazenja odgovor trazis u agresivnom uniformisanju svih, sto podsjeca na staljinizam (koje li oholosti, koje li arogancije, lafo ti ces nekom dokazati kako je njegov identitet povrsan). Sutra ces zbog saobracajnih nesreca zabraniti auta, prekosutra ces zbog kradja i provala svakom novorodjencetu sjeci ruku preventive radi. Ja imam svoje obicaje, svoje ruke i svoje auto i nece te ugroziti ni prvo, ni drugo, ni trece. To sto ti nisu u stanju vladati sobom pa izlaz vidis u nekakvoj talibanizaciji duha, tvoj problem.
-
vedrank
#310 Re: BH. IDENTITET
@Igorstak
MENI SE NAMECE IDENTITET, MENI SE NAMCE MRZNJA, MENI SE NAMECE GLUPO SHVATANJE DA SAM JA OD NEKOGA RAZLICIT NA OSNOVU IMAGINARNIH POJMOVA KAO STO SU NARODNOST ILI NACIONALNOST!!! Pa tvoj identitet, bilo koji da je, seze maksimalno 2000 godina unazad, moje pitanje glasi sta je bilo prije toga? To nisu nasi korijeni? To se treba zanemariti? Bitan je samo onaj tren u istoriji kada je probudjena nacionalna ili religijska svijest? Da li je to jedina bitna odrednica?
Da li je tvoj identitet uklesan u DNK? Radja li se neko sa tim? Ili mozda je nacionalni i narodni identitet samo nacin da se dijele ljudi?
HOMO SAPIENS!
MENI SE NAMECE IDENTITET, MENI SE NAMCE MRZNJA, MENI SE NAMECE GLUPO SHVATANJE DA SAM JA OD NEKOGA RAZLICIT NA OSNOVU IMAGINARNIH POJMOVA KAO STO SU NARODNOST ILI NACIONALNOST!!! Pa tvoj identitet, bilo koji da je, seze maksimalno 2000 godina unazad, moje pitanje glasi sta je bilo prije toga? To nisu nasi korijeni? To se treba zanemariti? Bitan je samo onaj tren u istoriji kada je probudjena nacionalna ili religijska svijest? Da li je to jedina bitna odrednica?
Da li je tvoj identitet uklesan u DNK? Radja li se neko sa tim? Ili mozda je nacionalni i narodni identitet samo nacin da se dijele ljudi?
HOMO SAPIENS!
- 1gorstak
#311 Re: BH. IDENTITET
Kako rekoh, nije u redu da se TEBI namece bilo sta, kao sto nije u redu da ti MENI nameces bilo sta. Ja postujem tvoju odluku da se distanciras od citave te plemenizacije ljudskog roda, ima u tom tvom stavu i altruizma i dobre volje, ali problem nastupa kada tu filozofiju tjeras niz grlo drugima. Ti mozes uzeti bilo koji obicaj, vjerski, etnicki ili nacionalni, i u njemu naci nesto lijepo sto treba njegovati. Nije vrijednost Bozica ili Bajrama u tom sta se u bogomoljama tih dana radi, nego je ta vrijednost u okupljanju bliznjih, u darivanju, u zajednistvu. Ili Prvi maj, nije to obicna pijanka, to je druzenje, ritual, rostilj, gajba u rijeci .... Svi Sveti znaci da se uredjuju grobovi i da se sjecamo nasih umrlih, Kurban Bajram znaci da ce sirotinja imati mesa na trpezi .... itd itd itd. Neutralisati sve to, izbrisati a u zelji da se izbrise i razlike medju ljudima, moze kako rekoh imati tragove altruizma, ali u praksi to podrazumjeva staljinisticke metode zabrana, sankcionisanja i prisilne uniformnosti.vedrank wrote:Da li je tvoj identitet uklesan u DNK? Radja li se neko sa tim? Ili mozda je nacionalni i narodni identitet samo nacin da se dijele ljudi?
HOMO SAPIENS!
- Erzsebet
#312 Re: BH. IDENTITET
1gorstak wrote:Glupost. Da je rekao "Domovina je tamo gdje je meni dobro", pa u redu. Ali ovakvu glupost tjerati niz grlo svima ? Mi se za to "dobro" moramo izboriti, nece nista samo od sebe "izdobriti", je li "dobro" iz Titovog vremena doslo bez borbe i truda, bez odsijecanja noznih prstiju ljudima nakon Igmanskog marsa ? Oni su se zrtvovali, zamisli covjeka koji ode s ovih prostora za Spaniju da se tamo bori protiv fasistickog Frankovog rezima, kako se takvi potezi uklapaju u Softicev hedonizam ? Gore citirana brljarija je samo jadno velicanje religije sebicnosti od strane nekog ko bi eto i progresivnim da se predstavi. A biti sebican i kao brinuti se o drugima, ne ide.Erzsebet wrote:Mirza Softić: Domovina je tamo gdje nam je dobro
U moj hedonizam se uklapa pomisao da ne vrijedi ratovati ni za jednu domovinu, pa ni za BiH u ovom ili trenutku od prije 20 godina. Jugoslavija je bila nešto drugo, jer je bio svjetski rat i nije se moglo tako lako izbjeći, niti pobjeći u Švedsku, kao što se može sada. Kada čovjek zna neke stvari o našem ratu, a zna ih svako ko se malo više potrudi, može vrlo lako zaključiti da su naši vlastodršci i imaginarni ratnici, koji su gurali djecu u smrt, a oni u isto vrijeme jeli grožđe i ananas, bili ustvari ista govna kao i Ćosić & Co, s kojim su se uredno čuli i bratimili prije rata, u ratu i poslije rata. Takođe, ja se pokakim na ovu domovinu koja je iznjedrila more mediokriteta, lopova, kriminalaca, ubica i ostalih koji su se lijepo uhljebili i ta svoja nedjela danas unovčavaju.
Kada govorim o svojoj staroj majci, lijepo kažem u koliko je država živjela i koliko seže daleko taj identitet. Šta smo mi ustvari, Mađari, Austrijanci, ustaše, Hrvati, Jugosloveni, Bosanci? Po tom mom porijeklu, ja sam sve to, a to dovoljno govori koliko je ovaj identitet smiješan, te koliko je smiješna Dodikova fraza Trajna Kategorija, jer ovo za pet - deset godina može biti neka deseta država.
- 1gorstak
#313 Re: BH. IDENTITET
Okrsaj na relaciji Radoncic-Selimovic nema nikakve moralne vrijednosti, sukob sa rasistickim ili ksenofobnim opcijama ima. Petljati se u prvo ne treba, dati svoj doprinos u drugom je nasa moralna obaveza cak iako ce se kroz taj nas sukob sa ksenofobima pokusati obogatiti i Radoncic i Selimovic. Najlakse je pobjeci, dici ruke od svega i odustati od borbe za drustvo (drzavu) ravnopravnih naroda. A izgovor je lako naci, korupcija medju navodnim saveznicima, nezavidan zivotni standard, dvolicna medjunarodna zajednica, sve izgovor za izgovorom. No ni to nije problem, ljudski je biti i kukavica. Ono sto nije u redu je da taj kukavica pljuje po onima koji su ipak spremni braniti drustvo (drzavu), odnosno truditi se da oblikuju drustvo (drzavu) onako kako je pravedno.Erzsebet wrote:1gorstak wrote:Glupost. Da je rekao "Domovina je tamo gdje je meni dobro", pa u redu. Ali ovakvu glupost tjerati niz grlo svima ? Mi se za to "dobro" moramo izboriti, nece nista samo od sebe "izdobriti", je li "dobro" iz Titovog vremena doslo bez borbe i truda, bez odsijecanja noznih prstiju ljudima nakon Igmanskog marsa ? Oni su se zrtvovali, zamisli covjeka koji ode s ovih prostora za Spaniju da se tamo bori protiv fasistickog Frankovog rezima, kako se takvi potezi uklapaju u Softicev hedonizam ? Gore citirana brljarija je samo jadno velicanje religije sebicnosti od strane nekog ko bi eto i progresivnim da se predstavi. A biti sebican i kao brinuti se o drugima, ne ide.
U moj hedonizam se uklapa pomisao da ne vrijedi ratovati ni za jednu domovinu, pa ni za BiH u ovom ili trenutku od prije 20 godina. Jugoslavija je bila nešto drugo, jer je bio svjetski rat i nije se moglo tako lako izbjeći, niti pobjeći u Švedsku, kao što se može sada. Kada čovjek zna neke stvari o našem ratu, a zna ih svako ko se malo više potrudi, može vrlo lako zaključiti da su naši vlastodršci i imaginarni ratnici, koji su gurali djecu u smrt, a oni u isto vrijeme jeli grožđe i ananas, bili ustvari ista govna kao i Ćosić & Co, s kojim su se uredno čuli i bratimili prije rata, u ratu i poslije rata. Takođe, ja se pokakim na ovu domovinu koja je iznjedrila more mediokriteta, lopova, kriminalaca, ubica i ostalih koji su se lijepo uhljebili i ta svoja nedjela danas unovčavaju.
Kada govorim o svojoj staroj majci, lijepo kažem u koliko je država živjela i koliko seže daleko taj identitet. Šta smo mi ustvari, Mađari, Austrijanci, ustaše, Hrvati, Jugosloveni, Bosanci? Po tom mom porijeklu, ja sam sve to, a to dovoljno govori koliko je ovaj identitet smiješan, te koliko je smiješna Dodikova fraza Trajna Kategorija, jer ovo za pet - deset godina može biti neka deseta država.
- Erzsebet
#314 Re: BH. IDENTITET
Sve zavisi kako to shvataš. Ja ne pljujem ni po kome, ja samo kažem da je glupo ratovati za bilo čije interese, a pogotovo interese dinastije Izetbegović, Branković, Čengić i sl. Meni to ne pada na pamet, a braniti svoj narod je nešto drugo. Međutim, ovaj rat je najmanje bio odbrana svog naroda, mada su to ratnici kasnije ili nikad nisu shvatili.
-
vedrank
#315 Re: BH. IDENTITET
Zabraniti? NIKAD! To treba biti jedna dugotrajna geneza, zatvoreni krug... Poceli kao HOMO SAPIENS i zavrsili kao HOMO SAPIENS, nadam se da shavatas...1gorstak wrote:Kako rekoh, nije u redu da se TEBI namece bilo sta, kao sto nije u redu da ti MENI nameces bilo sta. Ja postujem tvoju odluku da se distanciras od citave te plemenizacije ljudskog roda, ima u tom tvom stavu i altruizma i dobre volje, ali problem nastupa kada tu filozofiju tjeras niz grlo drugima. Ti mozes uzeti bilo koji obicaj, vjerski, etnicki ili nacionalni, i u njemu naci nesto lijepo sto treba njegovati. Nije vrijednost Bozica ili Bajrama u tom sta se u bogomoljama tih dana radi, nego je ta vrijednost u okupljanju bliznjih, u darivanju, u zajednistvu. Ili Prvi maj, nije to obicna pijanka, to je druzenje, ritual, rostilj, gajba u rijeci .... Svi Sveti znaci da se uredjuju grobovi i da se sjecamo nasih umrlih, Kurban Bajram znaci da ce sirotinja imati mesa na trpezi .... itd itd itd. Neutralisati sve to, izbrisati a u zelji da se izbrise i razlike medju ljudima, moze kako rekoh imati tragove altruizma, ali u praksi to podrazumjeva staljinisticke metode zabrana, sankcionisanja i prisilne uniformnosti.vedrank wrote:Da li je tvoj identitet uklesan u DNK? Radja li se neko sa tim? Ili mozda je nacionalni i narodni identitet samo nacin da se dijele ljudi?
HOMO SAPIENS!
Moj stav je da niti jedan obicaj ili kulturalna odrednica naroda nije iskljucivo njegova, nego svacija...
-
vedrank
#316 Re: BH. IDENTITET
Pa upravo patriotizam nije odbrana drzave, jer svaka drzava ili sistem su izrabljivacki i to je cinjenica... Patriota znaci braniti ljudski zivot i dostojanstvo! Ljudi nisu branili drzavu, ljudi su branili LJUDE! Jedan HOMO SAPIENS ima urodjenu potrebu da pomogne drugom HOMO SAPIENSU! Kategoricki imperativ!Erzsebet wrote:Sve zavisi kako to shvataš. Ja ne pljujem ni po kome, ja samo kažem da je glupo ratovati za bilo čije interese, a pogotovo interese dinastije Izetbegović, Branković, Čengić i sl. Meni to ne pada na pamet, a braniti svoj narod je nešto drugo. Međutim, ovaj rat je najmanje bio odbrana svog naroda, mada su to ratnici kasnije ili nikad nisu shvatili.
- softly
#317 Re: BH. IDENTITET
Evo nesta konkrentno o BH identitetu
Inace, prica vam je bez veze, a ja trenutno nisam s vremenom da je popravim. Mozda malo kasnije.

Inace, prica vam je bez veze, a ja trenutno nisam s vremenom da je popravim. Mozda malo kasnije.
- derion
#318 Re: BH. IDENTITET
Uh, softly, you're killing me softly. Sa gore navedenim linkom ništa nisi pokazao, a kamoli popravio ovu "priču". Mnoge fotografije su ili izvađene iz konteksta ili manipulirane ili direktno irelevantne. Al' et', može biti da ti je potrebno više vremena...softly wrote:Evo nesta konkrentno o BH identitetu
-
HORN1
#319 Re: BH. IDENTITET
Alija možda nije imao ništa protiv ali je velika većina pripadnika ABiH imalo i to nije moglo proći kao i mnoge druge stvari osim kod manjine. A kad se radi o glavama i opstanku opasno se je igrati sa .....cyprus wrote:Pa ABiH možda (na početku sigurno) i nije bila vjerska vojska, ali neki su se svojski trudili da je u to pretvore. Alija kako mi se čini nije imo ništa protiv toga..._majevica_ wrote:@cyprus..""Sve ovdje napisano stoji, sve je super i ne može se ništa odbit. No, Alijina djela govore nešto malo drugačije od njegovih riječi. ""
Vise su to djela Aliica koji i danas postoje i rade,jer da nije tako nesto bi se promijenilo posto nema Alije.![]()
I ABiH nije bila vjerska -islamska vojska nije u redu tako nesto proturati..ko je ratovao od 92 i prezivio ratovao
je i 95 godine.Ako se neko i osjecao nekim vjerskim vojnikom u ABiH to je neki neznatan procenat...
-
HORN1
#320 Re: BH. IDENTITET
E tu se varaš ovaj rat je bi upravo odbrana naroda a to što su razni alijići to iskoristili je nešto sasvim drugo.Erzsebet wrote:Sve zavisi kako to shvataš. Ja ne pljujem ni po kome, ja samo kažem da je glupo ratovati za bilo čije interese, a pogotovo interese dinastije Izetbegović, Branković, Čengić i sl. Meni to ne pada na pamet, a braniti svoj narod je nešto drugo. Međutim, ovaj rat je najmanje bio odbrana svog naroda, mada su to ratnici kasnije ili nikad nisu shvatili.
Nevjerujem da se je i 0,01% boraca borilo za neke dinastije alijića i njemima sličnima već za odbranu narod.
A dinastije i naturanje raznih političara su opet pokušaji da se uništi ovaj narod kad to već nije bilo moguće u ratu.
Mnogi političari i ratne vođe su unaprijed pripremljeni ovom narodu da nebi mogli doći do izražaja pravi patrioti i ti izdajnici su uradili najviše što su mogli protiv ovog naroda, da su htjeli uraditi više bili bi raskrinkani i nebi mogli ni to uraditi što su nažalost uradili na štetu naroda.
-
HORN1
#321 Re: BH. IDENTITET
Da ali je patriotizam odbrana naroda a ako narod poistovjetimo sa državom onda i odbrana države, političare nepoitovijećujemo sa državom pa ih je malo tko ikad branio u povijesti osim ako nije imao dobre koristi od istih ali veoma veoma rijetko iz patrotskih razloga.vedrank wrote:Pa upravo patriotizam nije odbrana drzave, jer svaka drzava ili sistem su izrabljivacki i to je cinjenica... Patriota znaci braniti ljudski zivot i dostojanstvo! Ljudi nisu branili drzavu, ljudi su branili LJUDE! Jedan HOMO SAPIENS ima urodjenu potrebu da pomogne drugom HOMO SAPIENSU! Kategoricki imperativ!Erzsebet wrote:Sve zavisi kako to shvataš. Ja ne pljujem ni po kome, ja samo kažem da je glupo ratovati za bilo čije interese, a pogotovo interese dinastije Izetbegović, Branković, Čengić i sl. Meni to ne pada na pamet, a braniti svoj narod je nešto drugo. Međutim, ovaj rat je najmanje bio odbrana svog naroda, mada su to ratnici kasnije ili nikad nisu shvatili.
-
vedrank
#322 Re: BH. IDENTITET
Narod se ne treba(i ne mozemo) poistovjecivati sa drzavom... Jer ta ista drzava nakon odbrane ce iskoritit taj isti narod!!! Ali HOMO SAPIENS ne uci na greskama!HORN1 wrote:Da ali je patriotizam odbrana naroda a ako narod poistovjetimo sa državom onda i odbrana države, političare nepoitovijećujemo sa državom pa ih je malo tko ikad branio u povijesti osim ako nije imao dobre koristi od istih ali veoma veoma rijetko iz patrotskih razloga.vedrank wrote:Pa upravo patriotizam nije odbrana drzave, jer svaka drzava ili sistem su izrabljivacki i to je cinjenica... Patriota znaci braniti ljudski zivot i dostojanstvo! Ljudi nisu branili drzavu, ljudi su branili LJUDE! Jedan HOMO SAPIENS ima urodjenu potrebu da pomogne drugom HOMO SAPIENSU! Kategoricki imperativ!Erzsebet wrote:Sve zavisi kako to shvataš. Ja ne pljujem ni po kome, ja samo kažem da je glupo ratovati za bilo čije interese, a pogotovo interese dinastije Izetbegović, Branković, Čengić i sl. Meni to ne pada na pamet, a braniti svoj narod je nešto drugo. Međutim, ovaj rat je najmanje bio odbrana svog naroda, mada su to ratnici kasnije ili nikad nisu shvatili.
Narod je isto kao i nacionalnost samo ublehaska mantra stvorena da bi se ljudima lakse upravljalo...
HOMO SAPIENS
-
HORN1
#323 Re: BH. IDENTITET
Da ali je patriotizam odbrana naroda a ako narod poistovjetimo sa državom onda i odbrana države, političare nepoitovijećujemo sa državom pa ih je malo tko ikad branio u povijesti osim ako nije imao dobre koristi od istih ali veoma veoma rijetko iz patrotskih razloga.[/quote]vedrank wrote:Pa upravo patriotizam nije odbrana drzave, jer svaka drzava ili sistem su izrabljivacki i to je cinjenica... Patriota znaci braniti ljudski zivot i dostojanstvo! Ljudi nisu branili drzavu, ljudi su branili LJUDE! Jedan HOMO SAPIENS ima urodjenu potrebu da pomogne drugom HOMO SAPIENSU! Kategoricki imperativ!HORN1 wrote:Sve zavisi kako to shvataš. Ja ne pljujem ni po kome, ja samo kažem da je glupo ratovati za bilo čije interese, a pogotovo interese dinastije Izetbegović, Branković, Čengić i sl. Meni to ne pada na pamet, a braniti svoj narod je nešto drugo. Međutim, ovaj rat je najmanje bio odbrana svog naroda, mada su to ratnici kasnije ili nikad nisu shvatili.
Narod se ne treba(i ne mozemo) poistovjecivati sa drzavom... Jer ta ista drzava nakon odbrane ce iskoritit taj isti narod!!! Ali HOMO SAPIENS ne uci na greskama!
Narod je isto kao i nacionalnost samo ublehaska mantra stvorena da bi se ljudima lakse upravljalo...
HOMO SAPIENS
Možda ali država nam je potrebna da se lakše odbranimo od istrebljivača i osvajača a potrebna nam je i kao zajednički kordinator koji će organizovati unutrašnje uređenje te raditi na zaštiti stanovnika, da bi se bolje i lakše živjelo, e sad to što su političari zauzeli drugčiju poziciju i smatraju da su oni vrh a narod treba da je sretan što mu oni uopšte dozvoljavaju da živi to je uglavnom do nas samih, na nekim mjestima u svijetu odavno bi izbile revolucije u ovakvim uslovima ali evo kod nas nikom ništa, pa neznam gdje je granica, kad će narodu pući i ovakve političare poslati tamo gdje im je mjesto a dozvoliti da dođu oni koji će raditi u interesu svih a ne samo u interesu političara.
-
HORN1
#324 Re: BH. IDENTITET
Da ali je patriotizam odbrana naroda a ako narod poistovjetimo sa državom onda i odbrana države, političare nepoitovijećujemo sa državom pa ih je malo tko ikad branio u povijesti osim ako nije imao dobre koristi od istih ali veoma veoma rijetko iz patrotskih razloga.vedrank wrote:Pa upravo patriotizam nije odbrana drzave, jer svaka drzava ili sistem su izrabljivacki i to je cinjenica... Patriota znaci braniti ljudski zivot i dostojanstvo! Ljudi nisu branili drzavu, ljudi su branili LJUDE! Jedan HOMO SAPIENS ima urodjenu potrebu da pomogne drugom HOMO SAPIENSU! Kategoricki imperativ!HORN1 wrote:Sve zavisi kako to shvataš. Ja ne pljujem ni po kome, ja samo kažem da je glupo ratovati za bilo čije interese, a pogotovo interese dinastije Izetbegović, Branković, Čengić i sl. Meni to ne pada na pamet, a braniti svoj narod je nešto drugo. Međutim, ovaj rat je najmanje bio odbrana svog naroda, mada su to ratnici kasnije ili nikad nisu shvatili.
[/quote]vedrank
Narod se ne treba(i ne mozemo) poistovjecivati sa drzavom... Jer ta ista drzava nakon odbrane ce iskoritit taj isti narod!!! Ali HOMO SAPIENS ne uci na greskama!
HOMO SAPIENS
Možda ali država nam je potrebna da se lakše odbranimo od istrebljivača i osvajača a potrebna nam je i kao zajednički kordinator koji će organizovati unutrašnje uređenje te raditi na zaštiti stanovnika, da bi se bolje i lakše živjelo, e sad to što su političari zauzeli drugčiju poziciju i smatraju da su oni vrh a narod treba da je sretan što mu oni uopšte dozvoljavaju da živi to je uglavnom do nas samih, na nekim mjestima u svijetu odavno bi izbile revolucije u ovakvim uslovima ali evo kod nas nikom ništa, pa neznam gdje je granica, kad će narodu pući i ovakve političare poslati tamo gdje im je mjesto a dozvoliti da dođu oni koji će raditi u interesu svih a ne samo u interesu političara.[/quote]
-
Jean-Paul Belmondo
#325 Re: BH. IDENTITET
BH identitet :
Kina ima 2 milijarde stanovnika.
Bosanaca je nesto vise od 2 miliona.
Mi smo jaci od Kine ! U sjedecoj odbojci ...
Trener ekipe : Izetbegovic Senior
Priprema podmladka : Izetbegovic Junior.
Kina ima 2 milijarde stanovnika.
Bosanaca je nesto vise od 2 miliona.
Mi smo jaci od Kine ! U sjedecoj odbojci ...
Trener ekipe : Izetbegovic Senior
Priprema podmladka : Izetbegovic Junior.