essex wrote:
ok, hajde da malo promjenimo, vidim da nisi zapeo za detalje pa ti ni ovo nece zasmetati...mislim da bi u ustavu trebalo da stoji
" u R BiH konstitutivni su Bosanci zajedno sa ostalim bosanskohercegovackim narodima (bosnjaci, hrvati i srbi) kao i sa bosanskohercegovackim manjinama (jevreji, romi,...) i kao takvi ostvaruju i uzivaju jednaka navedena prava..."
to je upravo ono o čemu sam govorio ali u negativnom kontextu, samim time i nisam želio upratiti svaki detalj koji si napisao...univerzalnost pojma/naroda bosanac u suštini daje tom istom narodu i ovlaštenje da bude iznad ostalih...to je potencijalni problem koji se treba izbjeći, a pogotovo ovakva napisana konstelacija ide u tom smjeru...kažem, nemam ništa protiv formiranja novog nazivnika pod uvjetom da ne dođe do ponovnog pokušaja asimilacije svih ostalih pod njega kao i da se toj grupaciji daju bilo kakva veća ovlaštenja u odnosu na ostale a to je realan a ne fiktivan problem.
znao sam...cim se udje u detalje koji ti ne odgovaraju onda se pocne sa negativnostima i isticanja tih detalja...bosanski narod jeste univerzalan i tu univerzalnost nam niko nece i nesmije oteti, sto se pokusava u posljednji 150 godina kroz srpstvo i hrvatstvo i njihove velenebulozne projekte. ja tebi kao hrvatu nebranim da budes dio R BiH, ti to jesi, ali nemogu hrvatski programi da imaju prednost nad bosanskim programima jer do sada sno i vidjeli na sta to vodi i kako izgleda ta danasnjica u bosni koje da gotovo danas ni nema jer je podredjena ne samo hrvatskom programu nego i srpskom (u oba slucaja mislim na velenebuloze). dokle god imas ova dva programa postavljena iznad bosanskih programa i interesa imaces dnasnju situaciju iz koje svi nastojimo pobjeci jer nas gusi...
ako se netko želi deklarirati kao bosanac (ili možda hercegovac) .. neam ništa protiv, izuzev, ako se ta nova kategorija prihvati kao univerzalan nazivnik kojem svi trebaju težiti i ako mu se dadne prioritet u odnosu na 'ostale' opet konstitutivne narode, samim time ako budu povod za potencijalnu segeregaciju kao što pojedine stranke sličnih ideoloških pravaca odavno pokušavaju napraviti...samo u tom kontextu sam protiv određivanja nove ''konstitutivne'' kategorije, sve ostalo ne predstavlja nikakav problem, čak šta više...
prvo treba rijesiti korijen bosanske konstitutivnosti. bosna nije regija i da zato ljudi iz te regije po tom pravilu dobivaju konstituivnost. bosna je kroz svoju historiju uvijek bila drzava, cak i za vrijeme turske je imala specijalni status kao ni jedna turska provincija, sa
slobodama koje nigdje nisu vidjene kroz tursku imperiju.
o kakvim to slobodama pričamo ili da preformuliram pitanje..sloboda za koga? zakon o raji puno govori o načinu postupanja okupatora prema domicilnom stanovništvu neislamske orijentacije
ne, govorim da vezir nije dugo mogao da se ustolici u sarajevu, domaci ljudi da budu lokalni vladari a ne kao sto je turska radila pa slala svoje sa svojom vojskom da kontrolise provincije i slicne stvari
bosanac je drzavotvornost kroz hstoriju i samo nastavak te drzavotvornosti kroz nasu hostoriju.
iz te državotvornosti ne može nastati nadnacija superiorna svima ostalima, jel shvataš šta ti govorim? svojim monologom opravdavaš ovakve težnje a ja ne sporim slobodu nastanka takvog naroda već samo njegova potencijalna prava kojima druge može hebavati u zdrav mozak, stalno se vrtimo u krug..
ne, bosanstvo je korijen svih danasnjih nacija u R BiH, o tome ti ja govorim...ja tebi (kao sto rekoh) ne branim da budes hrvat u bosni, to je tvoje pravo ali ti to ne daje pravo da zastupas i postavljas hrvatske programe iznad bosanskih i tu je glavna razlika izmedju moga shvatanja i tvoga vidjenja bosanstva.
hercegovina je oduvijek u bosni samo bila bosanska regija, kao bosansko primorije, kao danasnja krajina, tuzlanska regija (usora i soli) kao i sve druge bosanske regije. zahtijevanje da se hercegovac ubaci kao konsttutivni element je isto kao sto bi bavarc zahtijevao da mu se u njemackoj prizna drzavnost bavarc u istom rangu sa njemackim (iako bavarska ima historijski vise pravo za svoj zahtijev nego hercegovac sa zahtijevom konstitutivnog elementa). nadam se da si shvatio odakle polazi bosanska konstitutivnost i gdje zavrsava ideja o hercegovackoj konstitutivnosti...
jeste, bila je zasebna ovlast te posebna administrativna jednica..od x stoljeća se spominje kao humska zemlja, čak je jedan period imala i svoju samostalnost dok nije pala pod turski zulum ali je i nakon tog kraha ostala administrativna jedinica..zato ne možeš sporiti njen identitet i pripadak 'bosanska regija' ne pije vode ma koliko se čitava ova cjelina željela učiniti kompaktnom što u stvarnosti nije... usput, živimo u modernom i civiliziranom društvu gdje se svačija prava uvažavaju i prošlo je vrijeme kad se mogao glas jedne regije/naroda sputati, zato hercegovački identitet (konstitutivnost!?) nije sporan..jako je izražen i ne dopušta tlačenje i omalovažavanje bez obzira na pov.dešavanja i njihovo interpretiranje
ohohoho...daj mi ovo o nezavisnosti...jedino sto se desilo je da je odsjecena turskim osvajanjem i za momenat ostavljena jer je turskoj imperiji bilo jasno da to sto je ostalo nemoze ni opstati bez bosanske kraljevine sto se i ispostavilokao tacno kada su se skoro pa usetali po pokorenju bosne kao kraljevine...mislim da mjesas iz potreba a ne iz znanja...
a mozemo i napraviti kompromis pa ubaciti BosanskoHercegovci iako po mom shvatanju samo podrzava ime zemlje koje nam je nametnuto od austrougarske ali bi bio za pocetak spreman i to progutati...
dosta toga nam je kroz povijest bilo nametnuto..i hercegovina nije stvar kompromisa već realnost koju treba prihvatiti
ja sam vazda za relanost, a realnost je da je hercegovina vazda bila bosanska pokrajina, nekad jaca nekad slabija ali to je i zivot, nekada si jaci u pozicijama a nekada si slabiji ali nikada nije bila toliko jaka (cak ta porodica nije ni stramila da je odvoji od bosne jer je stara bosanska bogumilska porodica koja nikada svoje interese nije vidila van bosanske kralj=evine, cek i kod unutrasnjih nesuglasica i pobuna uvijek se na kraju vracalo na ono sto su svi bili a to je bosanstvo). sto se prije pomiris i odreknes velenebuloze tim ces prije shvatiti jednostavnost i potrebu bosanstva u ocuvanju i napretku JEDNE I JEDINE.
po pitanju bosanaca kao konstitutivnih, imaju dvije varijante. prva je da se ukine konstitutivnost naroda i konstitutivnost predje na gradjane R BiH u kojem slucaju je situacija prilicno jasna, svi postajemo JEDNAKI PRED JEDNAKIMA sa bosanskohercegovackom nacijom kao zajednickim imeniteljem.
..i gdje glas jednog naroda ima dominaciju u odnosu na ostale...fino umotan koncept sa jasnim krajnjim rezultatima..građanska država kakva egistrira na drugom kontinentu, centralizirani koncept i gubitak identiteta ostalih naroda na ovom prostoru nije nikakvo rješenje i nije uopće realno očekivati
ocito je da pogresno citas, narodi se ne gube nego samo konstitutivnost prelazi na gradjane bez excluziviteta. narodi koji sacinjavaju danasnju R BiH su idalje tu i ostvaruju svoja narodna prava kroz instituciju drzave, nesto kao narodno vijece. niko ne negira nikoga a svi priznaju sve ostalima, tako jednostavno da samo onaj kojem se jednostavnost ne dopada jer nemoze da mesetari ce oko ovoga praviti problem...
u drugoj varijanti ako gospoda konstitutivni ne zele da konstitutivnost predje na gradjane konstitutivnost se mora dati Bosancima jer nas ima koji ne razmisljamo torovski a nemamo uticaja na nasu zemlju jer se sve zavrsava po torovskom kljucu. zbog toga zahtijevamo da se i nama da tor da mozemo sa nasim kljucem ravnopravno uticati na politicki zivot kako nas samih tako i ostalih oko nas. u ovom slucaju niko nikoga ne tjera da bude niti se stremi ka nekoj univerzalnosti u bosanstvu, jednostavnos se priznaje da postoji narod kojem nije bitno da mu vjera bude odrednica naroda i to se mora ispostovati na taj nacin da nam se da konstitutivnost ako se zeli zadrzati na konstitutivnosti danasnje gospode...
podržavam ideju pod takvim uvjetima...
pa napisah, jedna od ove dvije varijante, ali ova druga je samo nastavak velenebuloznih ideja s tom razlikom sto ce i nama dati kolike tolike sanse da kroz institucije ako nista za pocetak blokiramo sve ono sto se i nas tice pa tako uticemo i dobijemo sansu da mijenjamo svoj zivot kako nama odgovara a ne kako drugi danas hoce a nas se i nepita...
p.s srbi (ne hrvati pravoslavne vjeroispovjesti) jesu ravnopravan narod u hrvatskoj... sva imovina im je vraćena, participiraju u vlasti i imaju ista prava kao i svi ostali građani rh,,, nemam dvostruka mjerila i ne želim ni 1% više prava nego što ih ima moj prvi susjed pa makar on bio i klingonac ako mu to odgovara a vala definitivno ne želim ni obratnu situaciju,,jednostavno čist račun-duga ljubav i svi zadovoljni

mislim da te nisam pitao za ravnopravnost, pitao sam te za konstitutivnost srba u hrvatskoj posto se zalazes za konstitutivnost naroda u bosni normalan sljed bi bio da to isto pravo priznas srbima pa i bosnjacima u hrvatskoj. hadzofild ti je odgovorio da su i hrvati ravnopravni u bosni na sta se ti zalis na preglasavanje...ima li u ravnopravnosti srba i bosnjaka u hrvatskoj preglasavanja ili postoji nesto kao zastita vitalnog interesa?
jednostavno mi odgovori dali su srbi (pa i bosnjaci) konstitutivni u hrvatskoj i ako nisu zasto nisu...