Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JThomas

#301 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by JThomas »

u pravu si ti, šta ove nafurane fakultetlije znaju, svakako su kupili diplome...

bolje da nam vozači autobusa vode državu i donose ekonomske odluke, kao što i donose...ha ja.
Sargan

#302 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Sargan »

interface wrote:bosna je ekonomska, bolje reci trgovacka kolonija susjednih drzava.

za to su zasluzni njeni gradjani koji su "emotivno" vezani za susjede. ovi sto nisu, oni su vecinom dezorjentisani. koketiraju sa susjedima i najradije bi se dali kakvim amerima, turcima ili arapima, kada bi ih ovi htjeli.

zasluzni su time jer imaju pravo birati. a biraju ideje koje ovu bosnu nikad nece "urediti". ideje koje bosnu i sve nas skupa vuku na dno.
nosioci ovakvih ideja sve jako dobro koriste za vlastite sitne interese.

ovdje nema smisla razgovarati o ekonomskim zakonima.
Kratko i jasno objasnjenje. Sasvim se slazem sa tobom.
Pricati o "ekonomskim problemima" kada ministar jedne zemlje radi protiv poljuprivrednika te zemlje a za korist poljuprivrednika iz susjedne/komsijske zemlje je blejanje kao tele u sarena vrata.
osa

#303 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by osa »

Master.DKP wrote:BiH ima ugovore i moze da izvozi "bez carina" u Tursku tj. produkti iz BiH se na osnovu tog ugovora "tretiraju" bez carina dakle jednako kao i domaci produkt. Turske je trziste sa skoro 80 miliona stanovnika koje ima zavidan privredni rast i rast konzuma robe siroke potrosnje i BiH kada bude dovoljno svijesna i pamenta mozda da izveze prema procijenema preko 5 milijardi Eura samo robe u Tursku.

Nazaost u sve ove genijalne pogodne i nevijerovatne privredne sanse ostaje jos uvijek neiskoristene:

Izvoz u Tursku opao za 44,7 procenata

Objavljeno: 07.07.2008. 000000 12:52

Izvor: Dnevni avaz

Najgori mogući saldo sa zemljom s kojom BiH ima jednu od najrazgranatijih prijateljskih i političkih veza.

Bašić: Nije iskorišten ni minimum šansi

U prvih pet mjeseci ove godine, prema zvaničnim statističkim podacima, izvoz u Tursku, zemlju s kojom BiH ima jednu od najrazgranatijih prijateljskih i političkih veza, opao je za 44,7 posto, dok je u isto vrijeme uvoz porastao za 48,4 procenta.

Za pet mjeseci izvezeno je za više nego skromnih 6,8 miliona KM, a uvezeno za 411 miliona maraka. Prema ocjeni statističara, ni kretanja u junu ne daju optimizam da bi do kraja godine pokrivenost uvoza izvozom u Tursku mogla biti veća od sedam procenata, kolika je sada.

- To je više nego poražavajući saldo. Nije iskorišten ni minimum šansi - kaže za "Dnevni avaz" Haris Bašić, direktor Agencije za promociju stranih ulaganja BiH (FIPA).

Naglašava da ni ulaganja poslovnih ljudi iz Turske nisu za primjer. Izuzev Tvornice papira Natron u Maglaju i Fabrike sode u Lukavcu, sve ostalo se svodi na trgovinu turskim tekstilom, tehnikom BEKO i pekarstvo. Poslovnih ljudi iz BiH u Tuskoj gotovo da i nema.

Podaci, prema njegovoj ocjeni, još više zabrinjavaju što se razmjena dobara između dvije zemlje odvija bez carina, prema Ugovoru o slobodnoj trgovini potpisanom još prije osam godina. Očito, njegove prednosti iskoristila je samo jedna strana.

Bašić ističe da bi hitno trebalo organizirati otvorenu poslovnu konferenciju na kojoj bi predstavnici dviju zemalja "bez dlake na jeziku" utvrdili zašto je ovako jadno ekonomske stanje, zašto biznis ne slijedi brojne turiste i političare koji pohode Tursku.

Negdje, bez sumnje, zapinje, i to treba javno kazati.

Više od polovine naftni derivati

Zanimljiva je i struktura uvoza iz Turske. Njega sa 50 posto ili 218 miliona KM čine naftni derivati, sa 65 miliona mašine i strojevi (bijela tehnika) i sa 46 miliona maraka repromaterijali. Tek iza toga, sa 43 miliona, dolaze razni gotovi (najviše tekstilni) proizvodi i sa 24 miliona KM hrana.

Na strani izvoza u Tursku radi se, uglavnom, o sirovinama, a najviše sodi koju proizvodi turska kompanija u Lukavcu.
hoće li se uvesti kakve carine i za tursku robu, jer uvoz iz turske rapidno raste a izvoz u istu pada isto tako rapidno.
kockica_kockica

#304 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by kockica_kockica »

osa wrote:
Master.DKP wrote:BiH ima ugovore i moze da izvozi "bez carina" u Tursku tj. produkti iz BiH se na osnovu tog ugovora "tretiraju" bez carina dakle jednako kao i domaci produkt. Turske je trziste sa skoro 80 miliona stanovnika koje ima zavidan privredni rast i rast konzuma robe siroke potrosnje i BiH kada bude dovoljno svijesna i pamenta mozda da izveze prema procijenema preko 5 milijardi Eura samo robe u Tursku.

Nazaost u sve ove genijalne pogodne i nevijerovatne privredne sanse ostaje jos uvijek neiskoristene:

Najgori mogući saldo sa zemljom s kojom BiH ima jednu od najrazgranatijih prijateljskih i političkih veza.

U prvih pet mjeseci ove godine, prema zvaničnim statističkim podacima, izvoz u Tursku, zemlju s kojom BiH ima jednu od najrazgranatijih prijateljskih i političkih veza, opao je za 44,7 posto, dok je u isto vrijeme uvoz porastao za 48,4 procenta.

Za pet mjeseci izvezeno je za više nego skromnih 6,8 miliona KM, a uvezeno za 411 miliona maraka. Prema ocjeni statističara, ni kretanja u junu ne daju optimizam da bi do kraja godine pokrivenost uvoza izvozom u Tursku mogla biti veća od sedam procenata, kolika je sada.

- To je više nego poražavajući saldo. Nije iskorišten ni minimum šansi - kaže za "Dnevni avaz" Haris Bašić, direktor Agencije za promociju stranih ulaganja BiH (FIPA).

Naglašava da ni ulaganja poslovnih ljudi iz Turske nisu za primjer. Izuzev Tvornice papira Natron u Maglaju i Fabrike sode u Lukavcu, sve ostalo se svodi na trgovinu turskim tekstilom, tehnikom BEKO i pekarstvo. Poslovnih ljudi iz BiH u Tuskoj gotovo da i nema.

Podaci, prema njegovoj ocjeni, još više zabrinjavaju što se razmjena dobara između dvije zemlje odvija bez carina, prema Ugovoru o slobodnoj trgovini potpisanom još prije osam godina. Očito, njegove prednosti iskoristila je samo jedna strana.

Bašić ističe da bi hitno trebalo organizirati otvorenu poslovnu konferenciju na kojoj bi predstavnici dviju zemalja "bez dlake na jeziku" utvrdili zašto je ovako jadno ekonomske stanje, zašto biznis ne slijedi brojne turiste i političare koji pohode Tursku.

Zanimljiva je i struktura uvoza iz Turske. Njega sa 50 posto ili 218 miliona KM čine naftni derivati, sa 65 miliona mašine i strojevi (bijela tehnika) i sa 46 miliona maraka repromaterijali. Tek iza toga, sa 43 miliona, dolaze razni gotovi (najviše tekstilni) proizvodi i sa 24 miliona KM hrana.

Na strani izvoza u Tursku radi se, uglavnom, o sirovinama, a najviše sodi koju proizvodi turska kompanija u Lukavcu.
hoće li se uvesti kakve carine i za tursku robu, jer uvoz iz turske rapidno raste a izvoz u istu pada isto tako rapidno.

Nece to nam je maticna drzava i k svemu tome prijateljska :zjev:
Ne pada mi na pamet

#305 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Ne pada mi na pamet »

kockica_kockica wrote:
osa wrote: hoće li se uvesti kakve carine i za tursku robu, jer uvoz iz turske rapidno raste a izvoz u istu pada isto tako rapidno.

Nece to nam je maticna drzava i k svemu tome prijateljska :zjev:
Trojan horse, or trojan for short, is a term used to describe malware that appears, to the user, to perform a desirable function but, in fact, facilitates unauthorized access to the user's computer system.
Arc_Angel

#306 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Arc_Angel »

hej ovo moram da prokomentarišem.

kao što autor teksta kaže BiH sa turskom ima jedan od najrazgranatijih političkih i ekonomskih odnosa, prvo smo sa turskom potpisali bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini.

e sada ono što malo građana zna, izuzev onih koji posluju sa turskim firmama, jeste da je ta slobodna trgovina bila uvjetovana od strane turske. uvjetovana je time da prevoz/trnasport robe u i iz turske moraju raditi turske kompanije. i tu su nas slomili , sliomili su naše prevoznike i transport service. Mi u tursku izvozimo tu sodu što neko reče, izvozimo nekkave čajeve neprerađene ali to je jko jako malo.

Slovenci su ovdje otvorili fabriku argete samo iz razloga da bi je mogli plasirati na trzište turske bez carina i poreza(jer BiH ima bilateralni sporazum sa turkey )

U glavnom suma umarum, svi pričaju kako su nam turci braća, i jako puno ljudi se busa u prsa zbog turske, ali istina je da nas trurska k.r. samo tako, kako drugačije neko može da opiše to uslovljavanje bilateralnog sporazuma transportom. i da iz turske se najviše uvozi tekstil i obuća što uništi i potopi naše tekstilce koje država nejebe ni 2%. Eto koliiko je turska u stvari bratka zemlja.

Samo da se zna, prije godinu i po potpisali smo i bilateralni sporazum sa italijom, koja nije tražila nikakve specijalne uslove da bi sklopila tj sporazum sa nama.

Malo je off topic ali mislim da je informacija jako korisna.
interface

#307 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by interface »

Arc_Angel wrote: "... U glavnom suma umarum, svi pričaju kako su nam turci braća, i jako puno ljudi se busa u prsa zbog turske, ali istina je da nas trurska k.r. samo tako ..."
gle cuda !
zar to nije normalno. biznis i politika se rukovode interesima, ne emocijama. predpostavljam da se odigrao ovakav scenario: neki pametni bosnjo, politicar, klepio pinku (od turskih trgovaca) potpisom takvog, ocigledno stetnog ugovora a narodu, bolje reci stadu bosnjackom, prodao pricu o briznim turcima koji samo cekaju priliku da im pomognu.
stado u to vjeruje i hrani se time. tu se onda pocne graditi prica o tome kako je bolje kupovati i davati novac braci turcima do nasim lopovskim firmama, koje btw, nemaju kvalitetne proizvode i tako to ...

sa ovcama ti to tako ide, sve su iste samo drugom stadu bosanskom pripadaju.
Arc_Angel

#308 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Arc_Angel »

ja ne znam ko ga je potpisao, ali znam da kad bih ga dohvatio da bi taj ko je to potpisao propljuvao majčino mlijeko koje je posisao zbog toga.
Na takav jedan beskurpolozn način odrati vlastitu državu pa nema smisla. evo još jedan podatak pošto sam spomenuo transport robe u i iz turske.

firma sam kojom sam poslovao(turska prevozna firma) naplaćuje transport kamionom sa prikolicom(veći po kubikaži od šlepera) 1200-1600 eura po turi zavisi kako kome, i koliko već posluješ sa njima.

samo naša firma sedmično uveze tih 6 kamiona u psrosjeku, koliko je takvih firmica u čitavoj Bosni, koliko je tih kamiona ukupno gdje samo turci voze i koliko je to porodica koje se moglu uhljebitii nahraniti.

malo me emocije uhvatile, nemojte zamjeriti, ali ja baš ne volim licemjerje i lažno dušebrižništvo. :x :x :x :x :x :x :x :x
Ne pada mi na pamet

#309 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Ne pada mi na pamet »

Arc_Angel wrote:ja ne znam ko ga je potpisao, ali znam da kad bih ga dohvatio da bi taj ko je to potpisao propljuvao majčino mlijeko koje je posisao zbog toga.
Na takav jedan beskurpolozn način odrati vlastitu državu pa nema smisla. evo još jedan podatak pošto sam spomenuo transport robe u i iz turske.

firma sam kojom sam poslovao(turska prevozna firma) naplaćuje transport kamionom sa prikolicom(veći po kubikaži od šlepera) 1200-1600 eura po turi zavisi kako kome, i koliko već posluješ sa njima.

samo naša firma sedmično uveze tih 6 kamiona u psrosjeku, koliko je takvih firmica u čitavoj Bosni, koliko je tih kamiona ukupno gdje samo turci voze i koliko je to porodica koje se moglu uhljebitii nahraniti.

malo me emocije uhvatile, nemojte zamjeriti, ali ja baš ne volim licemjerje i lažno dušebrižništvo. :x :x :x :x :x :x :x :x
Slazem se. Pokusaj sad iste rijeci primjeniti na sporazume sa HR i SR.
interface

#310 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by interface »

Ne pada mi na pamet wrote:
Arc_Angel wrote:ja ne znam ko ga je potpisao, ali znam da kad bih ga dohvatio da bi taj ko je to potpisao propljuvao majčino mlijeko koje je posisao zbog toga.

Slazem se. Pokusaj sad iste rijeci primjeniti na sporazume sa HR i SR.
ili druga stada :)
Arc_Angel

#311 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Arc_Angel »

ama razumijem ja, ali za srbiju i hrvatsku se zna da nas deru u trgovniskom ratu, i to se non stop po medijima vrti, druga je stvar kada ima nasih ljudi koji su iskompleksirani, nepismeni i pojima nemaju u životu pa daju izjave tipa kako ce uvijek kupovati dukat pavlaku i alpsko milije prije nego milkos.

ja sa strucne strane(po struci prehrambeni tehničar) odgovorno tvrdim da su ti svi uvozni prehrambeni proizvodi posebno slovenija, srbija i hrvatska ( pa i njemacka) trećereazrednog kavliteta u poređenju sa našim proizvodima. čast izuzetcima(tipa plazma) ž

mlijeko i mlijecni proizvodi su prenatrpani aditivima i umjetnim aromama, pa zato naši papci kažu sjjjjjjjjjjooooooooooooo jes dobra dukat pavlaka, :-) :-) :-) :-) :-) ili
ja samo alpsko lijeko pijem :-) :-) :-) :-) :-) a pojima nema sta jede ili pije. :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) ubijen u pojam reklamom

nikada se ne potrudi da pročita te deklaracije, sta i kako pise tramo, da prosurfa internetom pa da malo progugla da istrazi , jok samo daj slovenacko i hrvatsko :-) :-) :-) :-) :-) . zasto su nasi proizvodi bolji?

bolji su zato što evo već 14 godina iza rata nasi proizvodjaci ne mogu da stanu na noge pa nemaju para za modernije tehnologije, ili za dodavnja aditiva i popunjvača ukusa i arome.
zato ako uporedite rokove trajanja naše pavlake sa recimo mileramom slovenačkim(koji traje godinu dana) vidjet cete o cemu govorim.

za neznalice mlijeko inace predstvlja savrsen omjer hranljivih materija potrebnih mladom ogrganizmu(bebi) da bi brzo napredovao i razvijao se, te samim tim predstavlja idealnu podlugu za rast i razvoj mikroorgnizama(bakterija, parzita virusa).

e ako ima neko ko moze da mi dokaze(a znam da ne moze) da je bolja pavlaka koja je napunjena hemiskim konezrvasima(ko onaj keks iz vijetnama,što smo jeli u ratu) i raznim aditivima, i popunjvačima ukusa od domaće pavlake koja traje 15 dana (jer firma nema para da b platila te skupe hemiklije i konzervanske) ja cu u guzicu poljubiti

ovo se poprilicno moze reci za vecinu prehrambenih proizvoda, ali se posebno odnosi na inustriju mlijeka. rekoh postoje nei proizvodi kojima nema premaca(plazma, nutela, takovo eurokrem hipp) ali ovo ostalo je stvarno manje vise isto
kox

#312 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by kox »

@Arc_Angel: Samo mala napomena, pavlaka Dukat i Alpsko mlijeko se proizvode u BiH (MIG Gradacac i PPM Tuzla). Vecina ljudi o kojima pises u prethodnom postu to nije ni primijetila , a neki ni sada toga nisu svjesni. Naravno, dok na toj istoj pavlaci/mlijeku nije pisalo Dukat ili Alpsko umjesto MIG ili PPM Tuzla nije im na pamet padalo da ih kupe. :-) :roll:
mirnisan

#313 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by mirnisan »

sve što je proizvedeno u bih moralo bi imati oznaku domaceg proizvoda.teško je upratiti ko je vlasnik.ja sam za zdravu konkurenciju ali i za kvalitetan proizvod.ne mogu da jedem nekvalitetne proizvode.mogu jedino da tražim i vapim da se pojedini proizvodi moraju više reklamirati kao bih brend,poput livanjskog,travnickog sira,hercegovackih vina,šljivovice,proizvoda od šljive i sl.imamo mi šta da ponudimo. malo više pameti i lokal patriotizma svima ce biti bolje. :bih:
Post Reply