Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Gaia

#301 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Gaia »

pa nemere vala "specificnije". :D

sta je covjek? duh? materija? duh i materija? sta je bilo prije njega? :-D
BlooQ.

#302 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

Gaia wrote:pa nemere vala "specificnije". :D

materija jesmo jer nam je tijelo prolazno, a sad duh, duša...ne znam šta da ti kažem, postoji još nešto u živim bićima (vjerujem da i ostali živa bića imaju "dušu")nešto što ih pokreće, nisam sigurna da je neopipljivo i nevidljivo i šta se dešava sa tim kada umremo

sada najiskrenije ne znam šta da ti odgovorim jer o ovome razmišljam oduvijek itražim odgovore u Biblijama, Kur'anima, Sokratima i inim

i mislim kada nađemo odgovor na ovo pitanje šta smo tačno da ćemo naći odgovor na pitanje o smislu života

i sumnjam da ćemo ga naći jer onda život nema smisla jel :D

a pitala sam da odredis sta mislis da je bilo prije covjeka? prije covjeka kao homo sapiens zivuljke? ili mislis gdje su nase duse prije bile? ili sta je bilo prije nastanka zemlje i svemira :D?
MoHiKaNaC

#303 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

A jel moguce da materije uopste nema? Meni ta varijanta vise i ne djeluje tako nemoguce...
BlooQ.

#304 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:

A jel moguce da materije uopste nema? Meni ta varijanta vise i ne djeluje tako nemoguce...

pa ima...uštini se :D to je materija
MoHiKaNaC

#305 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

Ustinem se ja i u snu, i da ne povjerujes, zaboli :D
BlooQ.

#306 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:Ustinem se ja i u snu, i da ne povjerujes, zaboli :D

za mene je to nas materijalni dio :D a sad šta ćemo sa dušom i duhom i biti i bitkom :D
MoHiKaNaC

#307 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

Ma samo ne treba biti pretenciozan i olako donositi zakljucke, a sve dok se pitamo ima nade...
BlooQ.

#308 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:Ma samo ne treba biti pretenciozan i olako donositi zakljucke, a sve dok se pitamo ima nade...

of course, sve dok se pitas zivot ima smisla :D a da imas odgovor i da se ne pitas i da nas to kao covjecanstvo ne muci stalno, bilo bi prilicno dosadno :D ne?
MoHiKaNaC

#309 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

BlooQ. wrote:
MoHiKaNaC wrote:Ma samo ne treba biti pretenciozan i olako donositi zakljucke, a sve dok se pitamo ima nade...

of course, sve dok se pitas zivot ima smisla :D a da imas odgovor i da se ne pitas i da nas to kao covjecanstvo ne muci stalno, bilo bi prilicno dosadno :D ne?
A da ti neko punudi priliku da dobijes sve te silne odgovore...bas bi je odbila? Ja ne bih mogao da odolim... :-D
BlooQ.

#310 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:
BlooQ. wrote:

A da ti neko punudi priliku da dobijes sve te silne odgovore...bas bi je odbila? Ja ne bih mogao da odolim... :-D

tough one, ne znam iskreno...ako bi dosli vanzemaljci i ponudili mi odgovor i da me odvedu nakon toga da putujem sa njima galaksijama onda da:D

a ne bih mogla podnijeti da saznam odgovor i nastavim da zivim, jer znam da ako podijelim sa ljudima niko mi nece vjerovati i da cu vjerovatno zavrsiti u JAgomiru kao jos jedan ludak
MoHiKaNaC

#311 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

BlooQ. wrote:
MoHiKaNaC wrote:
BlooQ. wrote:

tough one, ne znam iskreno...ako bi dosli vanzemaljci i ponudili mi odgovor i da me odvedu nakon toga da putujem sa njima galaksijama onda da:D

a ne bih mogla podnijeti da saznam odgovor i nastavim da zivim, jer znam da ako podijelim sa ljudima niko mi nece vjerovati i da cu vjerovatno zavrsiti u JAgomiru kao jos jedan ludak
Znas onaj vic kad se dvojica ludjaka u JAgomiru svadjaju na temu koji je od njih pravi Isus i kojeg od njih je Bog poslao na zemlju da spasi covjecantvo. Ubjedjuju se oni tako a treci ih mudro gleda. I pitaju ga doktori sto se on ne umijesa, a on ce ti mudro: Ma sta oni znaju koga sam ja poslao na zemlju :)

Ma pristala bi ti na odgovore u svakoj varijanti, suvise je to neodoljivo :-)
BlooQ.

#312 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:
BlooQ. wrote:

Znas onaj vic kad se dvojica ludjaka u JAgomiru svadjaju na temu koji je od njih pravi Isus i kojeg od njih je Bog poslao na zemlju da spasi covjecantvo. Ubjedjuju se oni tako a treci ih mudro gleda. I pitaju ga doktori sto se on ne umijesa, a on ce ti mudro: Ma sta oni znaju koga sam ja poslao na zemlju :)

Ma pristala bi ti na odgovore u svakoj varijanti, suvise je to neodoljivo :-)

sad bi ja trebala da se naljutim jer zacatavas :D i vrijedas moja (nepostojeca) vjerska osjecanja :D

ma vjerovatno bi al nisam sigurna :D zamisli da ti kazu i ostave te i sta nakon toga sta?!?!?!
MoHiKaNaC

#313 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

Prihvatila bi, ljudsko prokletstvo... Zar nije radnoznalost ubila macku? :-D

A sta dalje s tim odogovrima? Pa nista ja bih ko car Trojan iskopao jamu i svoju istinu podijelio sa crnom zemljom. A sta bi iz nje kasnije izraslo, e to je vec pitanje za sebe...
BlooQ.

#314 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:Prihvatila bi, ljudsko prokletstvo... Zar nije radnoznalost ubila macku? :-D

A sta dalje s tim odogovrima? Pa nista ja bih ko car Trojan iskopao jamu i svoju istinu podijelio sa crnom zemljom. A sta bi iz nje kasnije izraslo, e to je vec pitanje za sebe...

ma nemoj :D probao bi svima da objavis :D a onda bi zavrsio sa mnom u JAgomiru
Latika

#315 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Latika »

Mislim da bi za sve ljude bilo najbolje da postuju svoju vjeru, a pogotovo ako zive na prostorima kao mi gdje su sukobi medju narodom vrlo cesti.Prosto moje misljenje je ako neko vjeruje iskreno treba da postuje ono sto pise u kuranu ili u svetom pismu, a tamo nista nepise sto bi moglo drugom da nanese zlo.Ljudi su cesto u zabludi i misle da ako su pravi vjernici onda je normalno da lose govore o drugoj vjeri i da budu losi prema tim vjernicima.
Ako neki vjernik postuje svoju vjeru i ponasa se tako da nepravi lose ljudima pusti ga neka tako zivi ...i ne govori njegova je vjera ovakva ili onakva a tvoja je dobra jer time nista neces postici.
Nazalost izgleda da na ovim prostorim pravih vjernika nema u dovoljnom broju jer kako inace objasniti nesuglasice u narodu. :sad:
Na kraju krajeva kakve veze ima da li ista postoji...ponasajmo se kako je napisano u svetim knjigama i svima ce nam biti dobro pa makar i nepostojalo nista :-D
U bibliji i kuranu sigurno ne pisu stvari koje mi danas nazivamo obicajima jer se one razlikuju od sela do sela i samim ti gube na vaznosti.
Gaia

#316 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Gaia »

BlooQ. wrote:

materija jesmo jer nam je tijelo prolazno, a sad duh, duša...ne znam šta da ti kažem, postoji još nešto u živim bićima (vjerujem da i ostali živa bića imaju "dušu")nešto što ih pokreće, nisam sigurna da je neopipljivo i nevidljivo i šta se dešava sa tim kada umremo

sada najiskrenije ne znam šta da ti odgovorim jer o ovome razmišljam oduvijek itražim odgovore u Biblijama, Kur'anima, Sokratima i inim

i mislim kada nađemo odgovor na ovo pitanje šta smo tačno da ćemo naći odgovor na pitanje o smislu života

a sta ako znamo sve odgovore i samo se pravimo da ih ne znamo (skrivamo ih od sebe), od straha; da iza realizacije postajemo nista? :-D

BlooQ. wrote:a pitala sam da odredis sta mislis da je bilo prije covjeka? prije covjeka kao homo sapiens zivuljke? ili mislis gdje su nase duse prije bile? ili sta je bilo prije nastanka zemlje i svemira :D?
duh; prvi krug kreacije; dusa; materija... covjek; zrtva ili kreator?
BlooQ.

#317 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

Gaia wrote:
BlooQ. wrote:

a sta ako znamo sve odgovore i samo se pravimo da ih ne znamo (skrivamo ih od sebe), od straha; da iza realizacije postajemo nista? :-D

BlooQ. wrote:a pitala sam da odredis sta mislis da je bilo prije covjeka? prije covjeka kao homo sapiens zivuljke? ili mislis gdje su nase duse prije bile? ili sta je bilo prije nastanka zemlje i svemira :D?
duh; prvi krug kreacije; dusa; materija... covjek; zrtva ili kreator?

ne vjerujem da imamo odgovor, neko bi do sada izbrbljo :D a da znamo pola stvari koje radimo ne bi imale smisla (u zavisnosti od odgovora)

mislim da smo zrtva i naše materije i našeg duha i duše,
materija teži jednome, duša ima tonu pitanja
ljubav_aha

#318 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

BlooQ. wrote:Bog moze covjeku mozda na namjeni neku sudbinu ali tu dolazi jedan faktor bitan SLOBODNA volja koja onda u taj zivot unosi puno varijabli...
znaci ako ti je Bog namijenio da budes zao i zavrsis u paklu ali ti svojom slobodnom voljom odlucis da se promijenis ...i vice versa
Ja se nadam da je svim ljudima imanentno da budu dobri a dalje je do njih...neki podlegnu Bozjim iskusenjima (opet pitanje zasto ih svjesno salje ako ih salje) neki ne i ustraju u tome da budu dobri
Nju vjerovatno muci ovo u zagradi :D
hm,ne bih se slozila sa ovim,jer svako se radja se odredjenim pre-dispozicijama

sto se tice slobodne volje,sigurna sam da nije apsolutna
BlooQ.

#319 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

ljubav_aha wrote:
BlooQ. wrote:Bog moze covjeku mozda na namjeni neku sudbinu ali tu dolazi jedan faktor bitan SLOBODNA volja koja onda u taj zivot unosi puno varijabli...
znaci ako ti je Bog namijenio da budes zao i zavrsis u paklu ali ti svojom slobodnom voljom odlucis da se promijenis ...i vice versa
Ja se nadam da je svim ljudima imanentno da budu dobri a dalje je do njih...neki podlegnu Bozjim iskusenjima (opet pitanje zasto ih svjesno salje ako ih salje) neki ne i ustraju u tome da budu dobri

predispozicijama da bude los ili dobar?
sta utjece na to? geneticki materijal ili jednostavno hir prirode ili Boga?
andrija2007

#320 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

BlooQ. wrote:
ljubav_aha wrote:

Da nije slucajno karma?
ljubav_aha

#321 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

BlooQ. wrote: predispozicijama da bude los ili dobar?
pre-dispozicijama za sve,naravno da utice i genetika,hemijsko-biloski balans utice na emocije i obratno,logicno,kao i socio faktori,a sve je stvorio Bog,koji ima apsolutnu vlast,i sto ti mislis,kako i zasto osobe imaju ralzicite nivoe/intenzitete/ slobodne volje :!: :?:

i nisi mi odogovirla ne prethodno pitanje,da li je sudbina programirana unpared,jer kao sto sam vec napsiala,osobe mogu predvidjeti neciju buducnost i sl. :!: :?:
BlooQ.

#322 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

ljubav_aha wrote:
BlooQ. wrote: predispozicijama da bude los ili dobar?
pre-dispozicijama za sve,naravno da utice i genetika,hemijsko-biloski balans utice na emocije i obratno,logicno,kao i socio faktori,a sve je stvorio Bog,koji ima apsolutnu vlast,i sto ti mislis,kako i zasto osobe imaju ralzicite nivoe/intenzitete/ slobodne volje :!: :?:

i nisi mi odogovirla ne prethodno pitanje,da li je sudbina programirana unpared,jer kao sto sam vec napsiala,osobe mogu predvidjeti neciju buducnost i sl. :!: :?:

sudbina nije isprogramirana unaprijed zbog faktora slobodne volje, jer ako zivot posmatras kao PC igricu zavrsetak igrice zavisi od izbora koje ucinis, neki izbori su svojevoljni na neke te natjeraju :D

pitanje za tebe: znaci dijete od dva ratna zlocinca ce i samo da bude ratni zlocinac?

a sto se tice predvidanja buducnost, vec sam rekla da to meni spada u domet fizike
ja ako mogu da zavirim u jednom od tvojih MOGUCIH buducnost, ona je samo moguca jer ce zavisiti od toga sta ces da ucinis do tog trenutka..znaci

A (ti u ovom trenutku)-------------------------------------------------------------------------A2(ti u nekom trenutku u buducnosti)

ja kao vidovita mogu da vidim A2 u nekom trenutku moguce buducnosti jer u istom trenutku jois postzoje i A3,A4,A5...An u zavisnosti od toga sta cinis (ona ciza u sebi sadrzi mnogo varijabli)
tako da vidovnjaci mogu da vide samo jednu od mogucih tvojih buducnosti :)
andrija2007

#323 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

BlooQ. je napisao/la:

Po karmickom objasnjenju upravo su nase predispozicije plod karme tj. plod nasih djela iz ovog i "proslih" zivota.
Znaci jednostavno i efikasno smo "nagradjeni" ili "kaznjeni" za ucinjena djela vec u ovom postojanju.
Zakom karme je vrlo pravedan i u isto vrijeme vrlo strog zakon i jednak je za sve, od kraljeva do prosjaka.
Ispraviti vlastitu karmu je mozda najtezi zadatak kome se moze posvetiti ljudsko bice, kao sto je rekao Buda Sakjamuni:
"Nije hrabar onaj koji na bojnom polju pobijedi hiljadu ratnika, vec onaj ko pobijedi samog sebe". :)
andrija2007

#324 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Sta ovo bi, svi se prepali karme? :)
BlooQ.

#325 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

andrija2007 wrote:
BlooQ. je napisao/la:

Po karmickom objasnjenju upravo su nase predispozicije plod karme tj. plod nasih djela iz ovog i "proslih" zivota.
Znaci jednostavno i efikasno smo "nagradjeni" ili "kaznjeni" za ucinjena djela vec u ovom postojanju.
Zakom karme je vrlo pravedan i u isto vrijeme vrlo strog zakon i jednak je za sve, od kraljeva do prosjaka.
Ispraviti vlastitu karmu je mozda najtezi zadatak kome se moze posvetiti ljudsko bice, kao sto je rekao Buda Sakjamuni:
"Nije hrabar onaj koji na bojnom polju pobijedi hiljadu ratnika, vec onaj ko pobijedi samog sebe". :)

ne vjerujem u karmu...
gledaj ako je na pocetku bilo 1000 ljudi sa dusama i oni umirali i radali se i te duse selile ....sada ima 6 milijardi ljudi...odakle nove duse?
Post Reply