Fair Life wrote:- Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. Ovdje moramo biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo Turci. Nas ovdje zovu Turcima, mi vičemo da nismo i sve što više vičemo da nismo, oni sve više viču da jesmo. I mi jesmo Turci, po našem povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli. Ali mi smo i Bošnjaci - kazao je prof. dr. Cerić
Aj' sto je kazao... nego taj polupismeni izdajnik upravo i radi na tome sve ove godine. Naravno, ovaj narod, glup kakv i jeste, nikada nije ni bio blizu izvlacenju pouke iz svega sto mu se desava, pa se ni u ovom slucaju nisam pretjerano nadao.
Ja o zivotu i svijetu radije razmisljam sopstvenom glavom, bez potrebe i zelje da me kroz taj MOJ zivot vode i "na pravi put" izvode neki populismeni papcici cije je iskustvo o istom ravno nuli, jer su se zavjetovali da svoju glavu koristiti nece, a i sto bi - sve je zapisano - kazu, pa im zivot prodje kao u kakvoj kutiji, nigdje ne mrdaju, ni duhom ni tijelom, jer svijeta se boje - u toru je ljepse, te da im covjek pokusa porediti poglede na svijet i iskustva o istom sa pogledima i iskustvima nekog mu pretka od prije 150-200 godina, haman da nikakve razlike nasao ne bi... a znamo kako svijet danas napreduje i kojom se brzinom mijenja i ide naprijed... Dok on takav stoji u blatu.
E posto ja ovakve ni u putu sretati ne volim, a da ne govorim o tome da me ovakvi vode kroz zivot i da ih, ne d'o Bog, zovem "vodjama", pokusavao sam sto vise preskakati ovu temu... Gadi mi se.
Samoproglaseni autoriteti tipa efendije Cerica, inace - provjerenog jataka mnogih bosnjkackih kriminalaca, mogu biti autoriteti samo onima koji, pored toga sto su operisani od razmisljanja, niti vjeruju u sebe, niti su sigurni u sebe, sta li, pa im je u zivotu, valjda, potrebno da ih neko, pa bio on i neko kao sto je Ceric, voda okolo, jer sami ne znaju.
Ali i tu mi nesto nije jasno... Kako neko ko sebe voli zvati vijernikom, mahati tim i kad treba i kad ne treba, kako se neko takav sroza tako nisko, da se, ako je vjera, kako kazu, nacin da spoznamo dobro i zlo, da, prije svega, naucimo prepoznati i dobro i zlo, satra braneci jednog ovakvog izdajnika i sopstvenog naroda i vjere u koju se kune?!
Pa taj se slikao, rukovao, ljubakao i sretao s vise bandita, meshetara, zelenasha, korumpiranih politicara kojima se sudi za milione, te svih ostalih vrsta prijestupnika, nego sto ih je Mario Puzo izlistao u svojim knjigama, a vidim ovdje se i dalje nadju slijepci koji ce ga, nakon svega, i danas zvati duhovnim autoritetom i gledati u njega k'o telad... Ej, duhovnim... Kakvim crnim duhovnim, a kroz prste mu prolaze milioni, dok mu narod rovari po kontejnerima... Kakvim CRNIM duhovnim, a umjesto knjigama i tisinom, vidjamo ga okruzenim najvecim ratnim profiterima, koji su na tudjoj muci, od piljara i kelnera, za par godina postali milioneri.
Sjetim se odmah onog krmka, monsinjora Vinka Puljica, kojeg su tovili mesom u sred jebenog rata, dok mu je pastva crkavala od gladi, pa je tih dana, u to doba neimastine i patnje, vagao k'o 4 prosjecne odrasle osobe u Sarajevu ZAJEDNO... a pricao price o skrusenosti, duhovnosti itd... itd......