Ako je i od CERICA puno je ...

Locked
noise

#301 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by noise »

breuer wrote:i sasvim je logicno zasto ti isti licemjeri pricaju o Reisu i ostalim autoritetima kod muslimana,odgovor je jednostavan,opravdaj sebe krivi druge,a krivi su vjernici,a jedini pametni su oni narkomani o kojima niko ne zeli pricati!..zasto, kad oni samo manifestuju ono sto licemjerima odgovara!
kakav crni serijat i prica o licemjerstvu, pa ja nisam narkoman ni kriminalac ni ubica a serijat mi ne treba, pa veci je licemjer taj isti reis koji hoce rezidenciju od par milona maraka a narod nema sta da jede, veci je taj reis licemjer sto velica okupatore ove jadne zemlje nego i jedan taj jadni narkoman koji vise nema ni smisla nit ista u zivotu, bolje da se ceric zlaze i bio bi manje licemjeran kada bi trazio da se tim ljudima pomogne nego da gradi sebi kule i gradove, znas li ti sta je muslimana koji nemaju sta da jedu a reis pravi rezidenciju, ajd ne 'eri.
evo citam neki dan ovde kako muslimani iz saudijske arabije idu u kino na bahrein, pa ako je to serijat nije da nam ne treba vec ga treba zabranit.
noise

#302 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by noise »

mnogi Saudijci sa svojim porodicama dolaze u tu zemlju kako bi posjetili kina ili druge kulturne sadržaje koji su zabranjeni u njihovoj domovini.
jel i ovo serijat?
noise

#303 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by noise »

Saudijska Arabija
Starici kazna bičevanjem zbog posjete mladića
Sud u Saudijskoj Arabiji odredio je 75-godišnjakinji iz Sirije kaznu od 40 udaraca bičem, četiri mjeseca zatvora i deportaciju iz Kraljevine jer je u svom domu imala dva muškarca koji joj nisu rodbina, prenose lokalni mediji.
List Al-Watan piše da su problemi Khamise Mohammed Sawadi počeli prošle godine kada je jedan policajac upao u njen dom u gradu Al-Chamliju i tu pronašao Fahda i Hadiana, dvojicu muškaraca koji nisu u rodu sa staricom.

24-godišnji Fahd izjavio je da je tom prilikom bio donio hljeb starici, a njegov prijatelj ga je pratio. Policija ih je obojicu uhapsila, saznaje CNN.

U Saudijskoj Arabiji se ovakvi slučajevi miješanja žena i muškaraca koji nisu u rodu strogo kažnjavaju. Žene također moraju poštovati pravila kad je u pitanju odijevanje i nije im dozvoljeno da voze automobil.

Na ulicama je angažovano na stotine "vjerskih policajaca" koji imaju obaveze praćenja koliko se poštuju vjerska pravila.

Osuđena žena pokušavala je dokazati da je Fahda dojila kao bebu, te da joj je na taj način kao sin. Ipak, ove navode sud nije uspio dokazati.

Fahd je dobio kaznu od 40 udaraca bičem i četiri mjeseca u zatvoru, a njegov prijatelj Hadian šest mjeseci zatvora i 60 udaraca bičem.

Ove sudske odluke razljutile su javnost.

"Svi su razljućeni jer je ona kao baka", kaže saudijska desničarska aktivistica Wajeha Al-Huwaider. "40 udaraca bičem... kako će ona podnijeti toliki bol? To se ne može opravdati."

Ovo nije prvi put da saudijski sud donese odluku koja uznemiri stanovništvo. 2007. godine 19-godišnjakinja koju je silovala banda u gradu Qatifu osuđena je na 200 udaraca bičem i šest mjeseci zatvora zbog "susreta sa muškarcem koji joj nije u rodu". Sedmorica silovatelja dobili su zatvorske kazne od deset mjeseci do pet godina.

Mnogi Saudijci se nadaju da će kralj Abdullah bih Abdulaziz dovođenjem mlađih i manje konzervativnih uposlenika uskoro provesti reforme u tamošnjem sudstvu.

"Problem sa vjerskim policajcima je taj što oni nadgledaju ljude i misle da su oni sve vrijeme loši. To nema veze sa religijom. Sve je stvar kontrole. I što više širite strah među ljudima, to ih više kontrolišete", kaže Al-Huwaider. "Ovo daje lošu reputaciju zemlji."
je li o ovom reis prica? da ovo uvedemo u BiH.
Liska

#304 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by Liska »

babyface wrote:
ld wrote: ja koliko sam upoznat,a jesam poprilicno,prvi pisani dokument kojim se garantuju jednoj skupini ljudska prava je napisan licno od mehemda fatiha u ahdnami i to bosanskim franjevicima,orginalni primjerak se i danas cuva u samostanu u fojnici
i kad sto rece prethodni forumas,da je fatih bio zaista takav,danas sigurno na balkanu nebi bilo pravoslavaca,jer bi ih fatih i njegovi nasljednici u nekih 500 godina vladavine istrijebili,tako da ni spomena o njima nebi bilo
cinjenica je da su osmanlije bile mnogo korektnije i moralnije od drugih carstava,sjetimo se samo spanske ikvizicije,corteza i osvjajanja centralne amerika i istrebljivanja domacijh naroda,i da ne idem dalje,s druge strane imamo primjer ahdname,poslije toga na primjeru bajazita 2 koji je dao azil jevrejima i sacuvao ih od pokolja ,,dobrodusnih,, i ,,kulturnih,, evropljana
ma primjera je bezbroj,svaki zapadni historicar koji imalo ima morala je to sve potvrdio,pocevsi od krstaskih ratova pa na ovamo
Ma pazi ljudino, da nema nikakvog dokumenta, najveći dokaz je taj što je stanovništvo netaknuto. Ti si lijepo naveo primjere kako su osvajači (današnje zapadne države koje su tako pune svoje veličine, demokratije, istorije itd. ) divljački ubijali sve pred sobom.
Alija Izetbegović je u jednom interviewu lijepo rekao da je glavni razlog zašto Muslimani u našem ratu nisu rušili crkve, za razliku od Srba i Hrvata koji su tako nemilosrdno rušili islamske vjerske objekte, stav Islama o tome da je zabranjeno to raditi, o čemu govore ajeti u Kur'anu. Sjećam se dobro da je novinar, koji je inače radio za Liberty TV i nije bio musliman (http://www.youtube.com/results?search_q ... izetbegovi) začuđeno gledao i dva puta pitao da li zaista u Kur'anu piše tako.
Evo jednog citata iz te blistave proslosti:
Te odredbe nisu ostale samo slova na papiru. U jednoj godini, 1524, kako to složno svjedoče opći ljetopisi Reda i domaći ljetopisi Provincije, bili su porušeni samostani u Visokom, Sutjesci, Fojnici, Kreševu i Konjicu. Uporedo s tim, mnogi su franjevci stradali životom ili su bili strašno izmrcvareni. Dovoljno će biti navesti jedan primjer koji to osvjetljuje. Provincijala fra Stjepana Vučilića (neki ga navode i po mjestu podrijetla - kao Vučića) poveli su Turci g. 1523. s još deset drugih fratara u Sarajevo da im sude. Uz pomoć subraće, provincijal je pobjegao, ali su svi ostali teško mučeni i poubijani. Četiri godine iza rušenja onih pet samostana (1528) stradao je samostan u Jajcu a četiri su franjevca bila ubijena. Devet godina kasnije (1533) zapaljen je samostan u Zvorniku, fratri iz njega rastjerani a crkva pretvorena u džamiju. Kaločki ljetopisac Santowski govori također vrlo detaljno o rušenju samostana u Mostaru, Davnu i Rami i umorstvu franjevaca u njima, ali je teško ocijeniti, odnosi li se to upravo na ovo razdoblje (tj. na prvu polovicu XVI. st.).

Nosilac ovoga fanatičnog pothvata protiv katolika, franjevaca i samostana bio je bosanski sandžak-beg Gazi Husrev-beg (1480-1541), inače poznat kao carski zet, ratoboran vojvoda (osvajač Jajca i mnogih hrvatskih gradova), utemeljitelj mnogih zadužbina i graditelj znamenite Begove džamije u Sarajevu. Bio je bosanski namjesnik u više navrata (1521-1525, 1526-1533, 1536-1541). Domaći franjevački ljetopisci i povjesničari terete ga da je oteo imanja bogatim katolicima koji nisu htjeli prijeći na islam.

Možda bi netko posumnjao u ove tvrdnje jer su zabilježene u crkvenim spisima. Ipak; teško stanje katolika u ovo vrijeme potvrđuje i promatrač sa strane, Benedikt Kuripešić, u svom "Putopisu" iz god. 1530; on posvjedočuje da su kršćani vrlo uplašeni, da se oduzimaju roditeljima lijepa kršćanska djeca (makar bili i jedinci), da su u najnovije vrijeme (nakon osvajanja hrvatskih predjela) uvelike povećani nameti, da kršćansku djecu gone kao stoku s pazara, gdje ih nisu mogli prodati, te da kršćani moraju sudjelovati u ratovima koje vode Turci.

Iz Putopisa Benedikta Kuripešića g. 1530.

Citat je sa web stranice Franjevacke Provincije Bosne Srebrene.
Link: http://www.bosnasrebrena.ba/php/modules ... le&artid=8
Liska

#305 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by Liska »

babyface wrote:
ld wrote: ja koliko sam upoznat,a jesam poprilicno,prvi pisani dokument kojim se garantuju jednoj skupini ljudska prava je napisan licno od mehemda fatiha u ahdnami i to bosanskim franjevicima,orginalni primjerak se i danas cuva u samostanu u fojnici
i kad sto rece prethodni forumas,da je fatih bio zaista takav,danas sigurno na balkanu nebi bilo pravoslavaca,jer bi ih fatih i njegovi nasljednici u nekih 500 godina vladavine istrijebili,tako da ni spomena o njima nebi bilo
cinjenica je da su osmanlije bile mnogo korektnije i moralnije od drugih carstava,sjetimo se samo spanske ikvizicije,corteza i osvjajanja centralne amerika i istrebljivanja domacijh naroda,i da ne idem dalje,s druge strane imamo primjer ahdname,poslije toga na primjeru bajazita 2 koji je dao azil jevrejima i sacuvao ih od pokolja ,,dobrodusnih,, i ,,kulturnih,, evropljana
ma primjera je bezbroj,svaki zapadni historicar koji imalo ima morala je to sve potvrdio,pocevsi od krstaskih ratova pa na ovamo
Ma pazi ljudino, da nema nikakvog dokumenta, najveći dokaz je taj što je stanovništvo netaknuto. Ti si lijepo naveo primjere kako su osvajači (današnje zapadne države koje su tako pune svoje veličine, demokratije, istorije itd. ) divljački ubijali sve pred sobom.
Alija Izetbegović je u jednom interviewu lijepo rekao da je glavni razlog zašto Muslimani u našem ratu nisu rušili crkve, za razliku od Srba i Hrvata koji su tako nemilosrdno rušili islamske vjerske objekte, stav Islama o tome da je zabranjeno to raditi, o čemu govore ajeti u Kur'anu. Sjećam se dobro da je novinar, koji je inače radio za Liberty TV i nije bio musliman (http://www.youtube.com/results?search_q ... izetbegovi) začuđeno gledao i dva puta pitao da li zaista u Kur'anu piše tako.
Evo jednog citata iz te blistave proslosti:
Te odredbe nisu ostale samo slova na papiru. U jednoj godini, 1524, kako to složno svjedoče opći ljetopisi Reda i domaći ljetopisi Provincije, bili su porušeni samostani u Visokom, Sutjesci, Fojnici, Kreševu i Konjicu. Uporedo s tim, mnogi su franjevci stradali životom ili su bili strašno izmrcvareni. Dovoljno će biti navesti jedan primjer koji to osvjetljuje. Provincijala fra Stjepana Vučilića (neki ga navode i po mjestu podrijetla - kao Vučića) poveli su Turci g. 1523. s još deset drugih fratara u Sarajevo da im sude. Uz pomoć subraće, provincijal je pobjegao, ali su svi ostali teško mučeni i poubijani. Četiri godine iza rušenja onih pet samostana (1528) stradao je samostan u Jajcu a četiri su franjevca bila ubijena. Devet godina kasnije (1533) zapaljen je samostan u Zvorniku, fratri iz njega rastjerani a crkva pretvorena u džamiju. Kaločki ljetopisac Santowski govori također vrlo detaljno o rušenju samostana u Mostaru, Davnu i Rami i umorstvu franjevaca u njima, ali je teško ocijeniti, odnosi li se to upravo na ovo razdoblje (tj. na prvu polovicu XVI. st.).

Nosilac ovoga fanatičnog pothvata protiv katolika, franjevaca i samostana bio je bosanski sandžak-beg Gazi Husrev-beg (1480-1541), inače poznat kao carski zet, ratoboran vojvoda (osvajač Jajca i mnogih hrvatskih gradova), utemeljitelj mnogih zadužbina i graditelj znamenite Begove džamije u Sarajevu. Bio je bosanski namjesnik u više navrata (1521-1525, 1526-1533, 1536-1541). Domaći franjevački ljetopisci i povjesničari terete ga da je oteo imanja bogatim katolicima koji nisu htjeli prijeći na islam.

Možda bi netko posumnjao u ove tvrdnje jer su zabilježene u crkvenim spisima. Ipak; teško stanje katolika u ovo vrijeme potvrđuje i promatrač sa strane, Benedikt Kuripešić, u svom "Putopisu" iz god. 1530; on posvjedočuje da su kršćani vrlo uplašeni, da se oduzimaju roditeljima lijepa kršćanska djeca (makar bili i jedinci), da su u najnovije vrijeme (nakon osvajanja hrvatskih predjela) uvelike povećani nameti, da kršćansku djecu gone kao stoku s pazara, gdje ih nisu mogli prodati, te da kršćani moraju sudjelovati u ratovima koje vode Turci.

Iz Putopisa Benedikta Kuripešića g. 1530.

Citat je sa web stranice Franjevacke Provincije Bosne Srebrene.
Link: http://www.bosnasrebrena.ba/php/modules ... le&artid=8
Fair Life

#306 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by Fair Life »

- Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. Ovdje moramo biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo Turci. Nas ovdje zovu Turcima, mi vičemo da nismo i sve što više vičemo da nismo, oni sve više viču da jesmo. I mi jesmo Turci, po našem povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli. Ali mi smo i Bošnjaci - kazao je prof. dr. Cerić
Fair Life

#307 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by Fair Life »

FrancescoTotti wrote:Kakav je musliman koji nije za serijat . Volio bih i takva cojeka sresti . Na muslimana mislim onaj koji voli Allaha dz.sh i Poslanika s.a.w.s. koji posti klanja i daje zekat i od cijeg su jezika drugi muslimani sigurni .Dakle Ceric ima moju podrsku u ovome , srijat i halifat su dio sistema koji je vladao 1300 godina i kojeg su unistili tkz muslimani
Image
Abacija

#308 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by Abacija »

FrancescoTotti wrote:Kakav je musliman koji nije za serijat . Volio bih i takva cojeka sresti . Na muslimana mislim onaj koji voli Allaha dz.sh i Poslanika s.a.w.s. koji posti klanja i daje zekat i od cijeg su jezika drugi muslimani sigurni .Dakle Ceric ima moju podrsku u ovome , srijat i halifat su dio sistema koji je vladao 1300 godina i kojeg su unistili tkz muslimani
Ako ces uvoditi serijat onda se nadam da bi ga primjenjivao do balcaka, a to znaci da bi prvi Ceric trebao odgovarati po serijatu.
AdnanSA

#309 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by AdnanSA »

Reis će nas u crno zaviti.
yugi

#310 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by yugi »

O Ceriću nemam neko visoko mišljenje, čak šta više ali ovo što je juče i večeras u svojim centralnim informativnim emisijama napravila FTV je zaista podlo da podlije biti ne može :? Naime juče su u dnevniku objavili kako je Cerić poklonio levhu onom hairliji što je strugnuo iz Zenice, a ispostavilo se da su zatvorenici napravili levhu i da je to ovaj koji je strugno predao Ceriću.Inače je totalno bespotrebno i po meni imbecilno u prilog o bijegu ubačen i taj detalj kako je eto kao Cerić dotičnom uručio poklon.Kao prvo , zašto bi to bilo relevantno za priču o bijegu i kao drugo radi se eto o notornoj laži plasiranoj putem FTV-a.I sad umjesto da priznaju grešku, i kažu ok pogriješili smo oni se upuštaju u objašnjavanje kako eto njih IZ konstantno napada!Dakle ako je i od FTV-a previše je!
Još jednom da apostrofiram da sam kritičar lika i djela Cerića ali ovo mi je baš bilo krajnje podlo :?
bosna123

#311 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by bosna123 »

Zaista ispadaju smijesni sa svojim paranojama. Od dogadjaja u Mostaru kod mene su na ignore, i ne bih im vjerovala vise ni da mi kazu da je mlijeko bijelo...

Sjecate li se one price za djecu, kada lik dvaput laze kako je vuk dosao pojesti ovce, a kada je vuk zaista dosao niko mu nije vjerovao... Urednistvo FTV haman naravoucenija iz djetinjstva jos nije usvojilo...

Sa pomenutim izvjestavanjima mene kao gradjanina su duboko povrijedili, jer valjda misle da smo toliko naivni da i ono sto vidimo vlastitim ocima oni mogu interpretirati i politizirati kako im u tom casu godi... Kod mene no pasaran... Prodajite vasu propagandu nekom drugom...
Chisum

#312 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by Chisum »

Fair Life wrote:- Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. Ovdje moramo biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo Turci. Nas ovdje zovu Turcima, mi vičemo da nismo i sve što više vičemo da nismo, oni sve više viču da jesmo. I mi jesmo Turci, po našem povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli. Ali mi smo i Bošnjaci - kazao je prof. dr. Cerić
Aj' sto je kazao... nego taj polupismeni izdajnik upravo i radi na tome sve ove godine. Naravno, ovaj narod, glup kakv i jeste, nikada nije ni bio blizu izvlacenju pouke iz svega sto mu se desava, pa se ni u ovom slucaju nisam pretjerano nadao.

Ja o zivotu i svijetu radije razmisljam sopstvenom glavom, bez potrebe i zelje da me kroz taj MOJ zivot vode i "na pravi put" izvode neki populismeni papcici cije je iskustvo o istom ravno nuli, jer su se zavjetovali da svoju glavu koristiti nece, a i sto bi - sve je zapisano - kazu, pa im zivot prodje kao u kakvoj kutiji, nigdje ne mrdaju, ni duhom ni tijelom, jer svijeta se boje - u toru je ljepse, te da im covjek pokusa porediti poglede na svijet i iskustva o istom sa pogledima i iskustvima nekog mu pretka od prije 150-200 godina, haman da nikakve razlike nasao ne bi... a znamo kako svijet danas napreduje i kojom se brzinom mijenja i ide naprijed... Dok on takav stoji u blatu.
E posto ja ovakve ni u putu sretati ne volim, a da ne govorim o tome da me ovakvi vode kroz zivot i da ih, ne d'o Bog, zovem "vodjama", pokusavao sam sto vise preskakati ovu temu... Gadi mi se.

Samoproglaseni autoriteti tipa efendije Cerica, inace - provjerenog jataka mnogih bosnjkackih kriminalaca, mogu biti autoriteti samo onima koji, pored toga sto su operisani od razmisljanja, niti vjeruju u sebe, niti su sigurni u sebe, sta li, pa im je u zivotu, valjda, potrebno da ih neko, pa bio on i neko kao sto je Ceric, voda okolo, jer sami ne znaju.
Ali i tu mi nesto nije jasno... Kako neko ko sebe voli zvati vijernikom, mahati tim i kad treba i kad ne treba, kako se neko takav sroza tako nisko, da se, ako je vjera, kako kazu, nacin da spoznamo dobro i zlo, da, prije svega, naucimo prepoznati i dobro i zlo, satra braneci jednog ovakvog izdajnika i sopstvenog naroda i vjere u koju se kune?!

Pa taj se slikao, rukovao, ljubakao i sretao s vise bandita, meshetara, zelenasha, korumpiranih politicara kojima se sudi za milione, te svih ostalih vrsta prijestupnika, nego sto ih je Mario Puzo izlistao u svojim knjigama, a vidim ovdje se i dalje nadju slijepci koji ce ga, nakon svega, i danas zvati duhovnim autoritetom i gledati u njega k'o telad... Ej, duhovnim... Kakvim crnim duhovnim, a kroz prste mu prolaze milioni, dok mu narod rovari po kontejnerima... Kakvim CRNIM duhovnim, a umjesto knjigama i tisinom, vidjamo ga okruzenim najvecim ratnim profiterima, koji su na tudjoj muci, od piljara i kelnera, za par godina postali milioneri.

Sjetim se odmah onog krmka, monsinjora Vinka Puljica, kojeg su tovili mesom u sred jebenog rata, dok mu je pastva crkavala od gladi, pa je tih dana, u to doba neimastine i patnje, vagao k'o 4 prosjecne odrasle osobe u Sarajevu ZAJEDNO... a pricao price o skrusenosti, duhovnosti itd... itd......
Last edited by Chisum on 30/07/2009 16:39, edited 1 time in total.
Blaka

#313 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by Blaka »

Treba cestitati ekipi federalne televizije na "pronicljivosti". Jako dobro su zakljucili ko stoji iza bijega ovog arapskog kriminalca i ubice. Tip je najvjerovatnije nasao utociste u dzamiji nekog sela tipa "Gluha Bukovica", naravno ne treba ocekivati od ovakve policije da ga potrazi tamo!
popajic

#314 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by popajic »

Kenan-sa
...odgovor je jednostavan,opravdaj sebe krivi druge,a krivi su vjernici,...
neki "rezoni" se nikad nece izmijeniti !
Uvijek isto : Ceric = vjernici,pa usudis li se zucnuti o Cericevim ujdurmama automatski udaras na vjernike :-)
Koja suplja !
_majevica_

#315 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by _majevica_ »

Sto se tice Ceric M. da je zakon zakonom tu bi njemu trebalo odmah odrediti onaj zakonski pritvor
u istrzi od 90 dana...Ima dosta osnova KD-a sto moze se KZ BiH upotijebiti i prema sluzbenicima vje.zajednica ...

Rejs kao funkcija treba da postoji i treba da bude slika i prilika vjernika u nasem slucaju Bosnjaka..

Ceric sto nabacuje serijat da se provuce kroz ustav bilo bi dobro kada bi njega kadija osudio serijetski..

@popajic ...Tako iz prethodnog posta nije Ceric=vjernik nego Reis=vjernik
popajic

#316 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by popajic »

@majevica
...@popajic ...Tako iz prethodnog posta nije Ceric=vjernik nego Reis=vjernik
ne kontas,
mozes li Cerica kritikovati bez da budes napadnut za kritikovanje citave IZ ?
Jer covjek je uspio da postane institucija !!!
Pa onda imas perfidno osmisljenu "politiku" : kritika Cerica je i kritika Reisa,naravno i citave IZ, pa automatski i svih vjernika.
Doboga glupo, ali prolazi kod naroda...kao i sve ostale ublehe !
udrch

#317 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by udrch »

_majevica_ wrote:Sto se tice Ceric M. da je zakon zakonom tu bi njemu trebalo odmah odrediti onaj zakonski pritvor
u istrzi od 90 dana...Ima dosta osnova KD-a sto moze se KZ BiH upotijebiti i prema sluzbenicima vje.zajednica ...

Rejs kao funkcija treba da postoji i treba da bude slika i prilika vjernika u nasem slucaju Bosnjaka..

Ceric sto nabacuje serijat da se provuce kroz ustav bilo bi dobro kada bi njega kadija osudio serijetski..

@popajic ...Tako iz prethodnog posta nije Ceric=vjernik nego Reis=vjernik
Pa de nas jarane prosvjetli sa bar jednim djelom za koje je građanin Cerić zaslužio pritvor od 90 dana..šta pričaš bolan napamet..kriješ se iza nekakvog imena..evo ja ti dajem priliku da ono što izneseš na ovom forumu i to podkrijepiš bar jednim konkretnim dokazom ja lično ću se probiti poslije džume do njega i pitati ga u oči..
Napad na građanina Cerića me ne zanima, ali on kao takav nikad nije ni napadnut..nikad niko nije reko Cerić izazvo udes u u toj i toj ulici, Cerić udario šakom toga i toga, Cerić opljačko kasu za 3 milje maraka..
Uvijek je Reis Cerić uradio ili aminovo kao nešta tamo zbog čega ne zaslužuje da bude ono što jeste..
Nikad ništa konkretno..samo napadi na islamsku zajednicu koja ima svojih velikih problema, pitanja koje treba riješiti, kadrove koje treba ukloniti, sistem koji treba uvesti, organizaciju koju treba usavršiti i još jedan veliki broj pitanja za riješiti..
Ali brate ako nisi član islamske zajednice onda nemaš pravo da u njoj mijenjaš ništa, odstupi ba..mi ga plaćamo i nama je dobar, a onome kome ne valja neka se učlani u Izviđače ili Robijaše ili Udruženje za zaštitu životinja ili ili ili..ne miješam se ni ja ko će da bude vođa navijača Hordi zla, nisam njihov član i nemam pravo na to..meni se ne sviđa ni ovaj Papa novi, ali šta ja imam s tim, izabrali su ga oni koji imaju to pravo..ako njima valja, pa valja i meni..
Zličinac Kačevenda nema na ovom forumu svoju temu na kojoj bi mi trebali pisati o onome što se zna da je on uradio, npr. oteo bošnjačku zemlju da sagradi sebi dvorac, silovo bošnjakinje, podstrekavo zločince, blagoslovio Mladića nakon pada Srebrenice itd..ovo naravno ne znači da mi sad trebamo napadati njegovu funkciju, nego njega lično, kao čovjeka koji je dokazani kriminalac..
S obzirom da na ovu temu još uvijek ništa konkretno nije rečeno što kompromituje Reisa Cerića, a davno se i udaljilo od naslova teme, molim moderatora da ovdje stavi ključ..
HomeArt

#318 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by HomeArt »

yugi wrote:O Ceriću nemam neko visoko mišljenje, čak šta više ali ovo što je juče i večeras u svojim centralnim informativnim emisijama napravila FTV je zaista podlo da podlije biti ne može :? Naime juče su u dnevniku objavili kako je Cerić poklonio levhu onom hairliji što je strugnuo iz Zenice, a ispostavilo se da su zatvorenici napravili levhu i da je to ovaj koji je strugno predao Ceriću.Inače je totalno bespotrebno i po meni imbecilno u prilog o bijegu ubačen i taj detalj kako je eto kao Cerić dotičnom uručio poklon.Kao prvo , zašto bi to bilo relevantno za priču o bijegu i kao drugo radi se eto o notornoj laži plasiranoj putem FTV-a.I sad umjesto da priznaju grešku, i kažu ok pogriješili smo oni se upuštaju u objašnjavanje kako eto njih IZ konstantno napada!Dakle ako je i od FTV-a previše je!
Još jednom da apostrofiram da sam kritičar lika i djela Cerića ali ovo mi je baš bilo krajnje podlo :?
Ali nas(i) "profesinalni i nezavisni" novinari FTV-a se ne zaustavljaju tu nego u cijelu pricu uvlace snimak vehabija sa rahmetli Barcicem ispred Carave dzamije pa onda slika dzamije u Sokolovic koloniji i slika onog drugog Ebu Hamze!? WTF!
Andrej4MRN7H

#319 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by Andrej4MRN7H »

Ja bih mu jedino zamjerio sto gradi rezidenciju u vrijeme opste krize u BiH,i takodje sto se mijesa u politiku..
A jebo narod,ako ga taj narod finansira,onda sta se zale i pribacuju mu za tu gradnju.
Ipak mislim a to i vi svi znate da on bez obzira na izjave u medijima,nema neki uticaj na politiku,pa visi uticaj imaju cetnici nego on...
On ne moze nikakvu odluku donijeti niti sta promjeniti vezano za politiku u BiH..
Pa nemojte bas bez konkretnih argumenata i dokaza da ga tako crnite.. :D
_majevica_

#320 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by _majevica_ »

@udrch..."" Pa de nas jarane prosvjetli sa bar jednim djelom za koje je građanin Cerić zaslužio pritvor od 90 dana..šta pričaš bolan napamet..kriješ se iza nekakvog imena..evo ja ti dajem priliku da ono što izneseš na ovom forumu i to podkrijepiš bar jednim konkretnim dokazom ja lično ću se probiti poslije džume do njega i pitati ga u oči..
Napad na građanina Cerića me ne zanima, ali on kao takav nikad nije ni napadnut..nikad niko nije reko Cerić izazvo udes u u toj i toj ulici, Cerić udario šakom toga i toga, Cerić opljačko kasu za 3 milje maraka..
Uvijek je Reis Cerić uradio ili aminovo kao nešta tamo zbog čega ne zaslužuje da bude ono što jeste..
Nikad ništa konkretno..samo napadi na islamsku zajednicu koja ima svojih velikih problema, pitanja koje treba riješiti, kadrove koje treba ukloniti, sistem koji treba uvesti, organizaciju koju treba usavršiti i još jedan veliki broj pitanja za riješiti..""

--Posto smo vidjeli da nema uticaja ni na SDA(izb.pred.SDA),kao ni uticaja u svu drugu politiku Bosnjackih stranaka...
Tako da ne bih njegove politicke izjave uzimao za ozbiljno...
Al njegov je posao IZ BiH.Kao sto si rekao u ovom svom postu smatras da ne treba odgovarati kao vjerski sluzbenik
(sto sam i ja u svom postu napisao):".. istrzi od 90 dana...Ima dosta osnova KD-a sto moze se KZ BiH upotijebiti i prema sluzbenicima vje.zajednica ..."
1.imal odgovornosti Reis zbog cinjenja KD-a Muftijstva kao i dzemata opcina...Zar nebi trebao znati kako se skuplja i
trose finansijska sredstva..Cak na koji nacin se odredjuje po opcinama godisnja clanarina.(prevare,obmanjivanja,
sticanje imovinske koristi ..)
2.IZ BiH kada i gdje podnosi sestomjesecni il godisnji izvjestaj o prikupljenim finansijskim sredstvima,gdje se utrose
il uloze ta sredstva a naj bitnije da li ko to provjerava(jer na papiru se sve pravda).Jer ako ima sumnje u postojanje
laznog predocavanja izvjestaja ko moze to provjeriti a da nije iz odbora IZ tj.da nije pazljivo odabran od strane sto se
provjerava.Znaci mozel to provjerit i kada je provjeravala oficijalna vlast te lazne izvjestaje...
3.Znaci sve donacije(jace)koje su uvedene kroz knjige i blokove ko provjerava brojeve blokova i koliko se stampaju..
Jer imas Medzlisa-opcina koji rade sve kako hoce i imaju blokova na pretek...to je na postenje...jer nedajboze
sumnjati i provjeravati "ljude od povjerenja"..
....
Znaci sam Ceric necemo 60 minuta,koji je vjeciti Reis,od sumnjivog zauzimanja mjesta Reisa BiH pa do danas
trebao je biti procesuiran zakonski al sve se progleda kroz prste jer je to u sluzbi koja je navodno zasnovana
na vjerskim i moralnim nacelima.Vjerskim jeste al je moral upitan da ga ima davno bi prepustio mjesto nekom
mladjem ljepsem... :) Mislim da je licno Ceric pridonio javasluku u IZBiH i da cini vecu stetu nego dobrobit IZBiH
zato sto ne radi funkcionalno dobro i tako sve do najnizeg sluzbenika IZ ima javasluka.Glavna sumnja je uvijek
zbog finansijskog sticanja nezakonite koristi..koja se moze procesuirati.Medjutim veci je problem sto slabi
IZBiH a samim tim i organizaciju i moc vodilje bar vjernika Bosnjaka u BiH....
HomeArt

#321 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by HomeArt »

_majevica_ wrote:2.IZ BiH kada i gdje podnosi sestomjesecni il godisnji izvjestaj o prikupljenim finansijskim sredstvima,gdje se utrose
il uloze ta sredstva a naj bitnije da li ko to provjerava(jer na papiru se sve pravda).Jer ako ima sumnje u postojanje
laznog predocavanja izvjestaja ko moze to provjeriti a da nije iz odbora IZ tj.da nije pazljivo odabran od strane sto se
provjerava.Znaci mozel to provjerit i kada je provjeravala oficijalna vlast te lazne izvjestaje...
3.Znaci sve donacije(jace)koje su uvedene kroz knjige i blokove ko provjerava brojeve blokova i koliko se stampaju..
Jer imas Medzlisa-opcina koji rade sve kako hoce i imaju blokova na pretek...to je na postenje...jer nedajboze
sumnjati i provjeravati "ljude od povjerenja"..
Potpuno netacno. IZ redovno obljavljuje sve izvjestaje o finansiskom poslovanju (pored sabora) u GLASNIKU IZ. Svi blokovi za Zekat i vitre su numerisani.
Novi_Nick

#322 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by Novi_Nick »

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/090802007

BiH|02.08.2009. u 10:18

Poruka iz Istanbula - Reis Cerić: Hvala Evropi što nas je osvijestila

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić otvorio je jučer u prostorijama istanbulskog muftijstva tradicionalni predramazanski seminar za glavne imame bošnjačke dijaspore u Evropi i Americi, javila je MINA.
"Želim da nastavimo svoju imamsku misiju u očuvanju i razvijanju islamskog i bosanskog identiteta kod naših ljudi ma gdje bili. Ovo je vrijeme bošnjačkog i bosanskog buđenja unatoč pritiscima sa svih strana, posebno onih koji u zadnje vrijeme dolaze iz Brisela da nismo vrijedni njihovog povjerenja u pogledu slobodnog kretanja po Evropi. Žao nam je što nas je Evropa tako markirala, ali joj hvala što nas je osvjestila da znamo gdje smo i da shvatimo šta moramo raditi", kazao je reis Cerić.

Image

Na lični zahtjev Mirsad ef. Mahmutović se povlači sa dužnosti šefa ureda za bošnjačku dijasporu pri Rijastu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. To je bila prilika da mu se reisu-l-ulema Cerić zahvali na 13-godišnjem radu na uspostavljanju i razvijanju ureda za bošnjačku dijasporu Rijaseta IZ.

Seminaru u Istanbulu prisustvuje i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, te Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta IZ i glavni urednik islamskih informativnih novina "Preporod" Aziz Kadribegović.
_majevica_

#323 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by _majevica_ »

@sahan.."Potpuno netacno. IZ redovno obljavljuje sve izvjestaje o finansiskom poslovanju (pored sabora) u GLASNIKU IZ. Svi blokovi za Zekat i vitre su numerisani."

Samo da ti kazem da godisnje clanarine izmedju ostalog zavise od dzemata do dzemata,kao i druge usluge IZ pojedinih
opcina...a tu je manipulacija sa blokovima,sergiama i sl...
Al evo posto ja prozivam Cerica da je licno on odgovoran za javasluke u funkcionisanju IZ BiH,kao i mislim da je
svojim ponasanjem on krivac sto nam je trenutno stanje ovako lose medjubosnjacko ...jer smatram da treba biti
bolji odnos medju svim Bosnjacima u BiH a da sama IZ mora imati pozitivan uticaj u stvaranju tog medjubosnjackog odnosa..

A ako smatras da Bosnjaci netrebaju imati bolji medjuodnos i da je ovo najvisa pozitivna tacka u tom stavu Bosnjaka
onda grijesis.Jer trenutni ne samo medjustranacki nego i vjerski kao i gradjana Bosnjaka odnos je ispod normalnog.
Smatram da Ceric je jedna karika u produbljivanju tog medju Bosnjackog odnosa u BiH.A ti mozes misliti da je Ceric
pozitivac al njegovi istupi samo produbljuju jaz medju Bosnjacima.On kao predstavnik (Reis)IZ BiH ne smije se stavljati
na jednu stranu Bosnjaka a druge crniti i sl...
Blaka

#324 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by Blaka »

Da mi je znati ko samo plaća njegova "egzotična" putovanja po svijetu, znam da nije iz njegovog džepa, je li ima ta "stavka" koliko to košta :?
HomeArt

#325 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Post by HomeArt »

_majevica_ wrote:@sahan.."Potpuno netacno. IZ redovno obljavljuje sve izvjestaje o finansiskom poslovanju (pored sabora) u GLASNIKU IZ. Svi blokovi za Zekat i vitre su numerisani."

Samo da ti kazem da godisnje clanarine izmedju ostalog zavise od dzemata do dzemata,kao i druge usluge IZ pojedinih
opcina...a tu je manipulacija sa blokovima,sergiama i sl...
Al evo posto ja prozivam Cerica da je licno on odgovoran za javasluke u funkcionisanju IZ BiH,kao i mislim da je
svojim ponasanjem on krivac sto nam je trenutno stanje ovako lose medjubosnjacko ...jer smatram da treba biti
bolji odnos medju svim Bosnjacima u BiH a da sama IZ mora imati pozitivan uticaj u stvaranju tog medjubosnjackog odnosa..

A ako smatras da Bosnjaci netrebaju imati bolji medjuodnos i da je ovo najvisa pozitivna tacka u tom stavu Bosnjaka
onda grijesis.Jer trenutni ne samo medjustranacki nego i vjerski kao i gradjana Bosnjaka odnos je ispod normalnog.
Smatram da Ceric je jedna karika u produbljivanju tog medju Bosnjackog odnosa u BiH.A ti mozes misliti da je Ceric
pozitivac al njegovi istupi samo produbljuju jaz medju Bosnjacima.On kao predstavnik (Reis)IZ BiH ne smije se stavljati
na jednu stranu Bosnjaka a druge crniti i sl...
Ti sad svasta nesto isprica ja sam vidio te blokove i znam da se imami zaduzuju njima a koliko i sta mimo toga prikupe to je posebna prica.

@Bleka ne mogu da nadjem sad taj clanak a znam da je jeavno objavljen mislim cak i na webu njihovom da ima. Uglavnom najvise love se da za Fakultet cini mi se pa za razne institucije unutar IZ pa za sirotinju a ima ta stavka koja tebe interesuje tacne cifre ne znam ali sve ukupno je bilo malo vise od 5 miliona KM. Naravno dobar dio tih putovanja je na racun organizatora.
Locked