Pitanje za vjernike
- statix
#301 Re: Pitanje za vjernike.
Da pokusam ovdje:
Moja je spiritualnost toliko slobodna i kreativna da se ja mogu poistovjetiti sa bilo cime (citaj ziva materija i njena "dusa"), osim sa fetisizmom, mada i u to pocinjem vjerovati u panteistickom smislu, u razlicitim periodima svoga postojanja. Zasto bi se ogranicavao samo na uvjerenja Islama?
Moja je spiritualnost toliko slobodna i kreativna da se ja mogu poistovjetiti sa bilo cime (citaj ziva materija i njena "dusa"), osim sa fetisizmom, mada i u to pocinjem vjerovati u panteistickom smislu, u razlicitim periodima svoga postojanja. Zasto bi se ogranicavao samo na uvjerenja Islama?
-
andrija2007
#302 Re: Pitanje za vjernike.
Opšte je poznato da Amerika vodi prljave ratove u Afganistanu i Iraku.ikrime wrote:Da je opšte poznato, nije. Na CNN-u, a tek Foxu, je neka druga priča.andrija2007 wrote:Ok, ovo je opšte poznato,ali sve to po meni ne opravdava i ne objašnjava ubijanje vjernika, jednih od strane drugih.
Objašnjava, ali ne opravdava.
- felipe kajetano
#303 Re: Pitanje za vjernike.
Evo jedno staro komunjarsko
Zasto crkva/dzamija ima gromobran
?
- ikrime
#304 Re: Pitanje za vjernike.
Na ovom, prvi.andrija2007 wrote:Kažeš da si predugo na forumima a imaš samo 20-tak postova, prijašnji nick?
Kažu, ko da si na serbiacaffe, pa reko da vidim.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#305 Re: Pitanje za vjernike.
Gdje kazu,na islamBosna.ba i slicnim demokratskim forumima i stranicamaikrime wrote:Na ovom, prvi.andrija2007 wrote:Kažeš da si predugo na forumima a imaš samo 20-tak postova, prijašnji nick?
- ikrime
#306 Re: Pitanje za vjernike.
Ma ložim malo.-LIBERO- wrote:Gdje kazu,na islamBosna.ba i slicnim demokratskim forumima i stranicamaikrime wrote:Na ovom, prvi.andrija2007 wrote:Kažeš da si predugo na forumima a imaš samo 20-tak postova, prijašnji nick?
-
andrija2007
#307 Re: Pitanje za vjernike.
Kad već spomenu turbo-folk, za ti se ne čini, da je ovaj tvoj avatar u određenoj mjeri turbo-folk?ikrime wrote:Na ovom, prvi.andrija2007 wrote:Kažeš da si predugo na forumima a imaš samo 20-tak postova, prijašnji nick?
- ikrime
#308 Re: Pitanje za vjernike.
Ne čini.andrija2007 wrote:Kad već spomenu turbo-folk, za ti se ne čini, da je ovaj tvoj avatar u određenoj mjeri turbo-folk?ikrime wrote:Na ovom, prvi.andrija2007 wrote:Kažeš da si predugo na forumima a imaš samo 20-tak postova, prijašnji nick?
Trebao sam staviti neki, ono, kul, lik iz stripa i sl.. Ono, da pokažem raji kako sam inventivan, načitan, kosmoplita, da nisam zatucani musliman itd
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#309 Re: Pitanje za vjernike.
gotov si sad... ne gine ti gulagikrime wrote:Na ovom, prvi.andrija2007 wrote:Kažeš da si predugo na forumima a imaš samo 20-tak postova, prijašnji nick?
- arzuhal
#310 Re: Pitanje za vjernike.
Nekad su ljudi išaretom govorili, bilo dostaikrime wrote:Ne čini.andrija2007 wrote: Kad već spomenu turbo-folk, za ti se ne čini, da je ovaj tvoj avatar u određenoj mjeri turbo-folk?
Trebao sam staviti neki, ono, kul, lik iz stripa i sl.. Ono, da pokažem raji kako sam inventivan, načitan, kosmoplita, da nisam zatucani musliman itd
-
lingvistika
#311 Re: Pitanje za vjernike.
[quote="-LIBERO-"][quote="ikrime"][quote="-LIBERO-"]-Ako bog želi spriječiti zlo a ne može
onda nije svemoguć.
Ako može a ne želi
onda je zao.
Ako može i želi
otkud zlo?
Ako niti može niti želi
čemu ga zvati bogom?
Epikur[/quote]
Ovo neki turbofolk?!
plitko Hose, plitko[/quote]
Da,Epikur stari folkopisac,nesto poput danasnje Marine Tucakovic.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Epikur
Interesantno je kada se postave neka konkretna pitanja najcesci odgovori budu nesto tipa,pa u svetoj knjigi ima odgovor za sve,u ovom hadisu pise ovako,ali u prenesenom znacenju to zapravo znaci ovo
,ili se pokusa relavitizirati nesto na sta se ne moze naci konkretan odgovor,odlicno,zaista odlicno
Al' dobro,nekada se spaljivale knjige,spaljivali ljudi,odsjecale glave,kamenovalo i slicno
,danas je "diskusija" ipak uznapredovala,barem u vecoj mjeri,sto je dokaz da je evolucija vrlo opipljiva stvar
[/quote]
Ubise me ovi Grci
Pravo je pitanje - o kojem zlu govoris, ili Epikur, svejedno? O svim glupostima koje covjek pravi po Zemlji? Pa nije Bog spremacica da cisti za nama nase bljuvotine sto ih jedni prema drugima radimo. A kad bismo se ponasali onako kako nam On naredjuje, zla ne bi ni bilo, pa ni potrebe da se ovakva pitanja postave.
onda nije svemoguć.
Ako može a ne želi
onda je zao.
Ako može i želi
otkud zlo?
Ako niti može niti želi
čemu ga zvati bogom?
Epikur[/quote]
Ovo neki turbofolk?!
Da,Epikur stari folkopisac,nesto poput danasnje Marine Tucakovic.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Epikur
Interesantno je kada se postave neka konkretna pitanja najcesci odgovori budu nesto tipa,pa u svetoj knjigi ima odgovor za sve,u ovom hadisu pise ovako,ali u prenesenom znacenju to zapravo znaci ovo
Al' dobro,nekada se spaljivale knjige,spaljivali ljudi,odsjecale glave,kamenovalo i slicno
Ubise me ovi Grci
Pravo je pitanje - o kojem zlu govoris, ili Epikur, svejedno? O svim glupostima koje covjek pravi po Zemlji? Pa nije Bog spremacica da cisti za nama nase bljuvotine sto ih jedni prema drugima radimo. A kad bismo se ponasali onako kako nam On naredjuje, zla ne bi ni bilo, pa ni potrebe da se ovakva pitanja postave.
- statix
#312 Re: Pitanje za vjernike.
Naravno, tada bi svi isli u dzenet i ovo bi bio samo period molitve, altruizma i egzistencije (nista lakse).Ubise me ovi Grci
Ako nije tako, nego sveta knjiga i bog zele da napredujemo i materijalno a ne samo duhovno:
Zasto rudari idu u rudnik?
Ako nema potrebe:
Zasto postoji ruda?
Kako cemo odrediti izmednju sebe ko ce ici u rudnik, ako smo svi vjernici, kako ako nismo?
Ako bi odlucili da se ciklicno mijenjamo radi ravnopravnosti, da li bi Ceric i njemu slicne titule isle u rudnik?
Molim bez odgovora tipa
Sta bog zeli od nas? Da li smo svi ravnopravni, ako da zasto sve ovo gore, ako nismo zasto i kako bog odlucuje to?
Da li se informacija o bogu prenosi genetski ili tradicijom?
Ako tradicijom, kako ce dijete koje se sada radja u africkoj dzungli spoznati boga (onog jedinog, pravog), ako genetski, isto pitanje.
Ako ce to dijete zavrsiti u dzenetu, koji ce biti kriterij, ako nece, zasto ide u dzehenem kada nije krivo gdje se rodilo i kakvu tradiciju gaji?
- ikrime
#313 Re: Pitanje za vjernike.
rikošetarzuhal wrote:Nekad su ljudi išaretom govorili, bilo dostaikrime wrote:Ne čini.andrija2007 wrote: Kad već spomenu turbo-folk, za ti se ne čini, da je ovaj tvoj avatar u određenoj mjeri turbo-folk?
Trebao sam staviti neki, ono, kul, lik iz stripa i sl.. Ono, da pokažem raji kako sam inventivan, načitan, kosmoplita, da nisam zatucani musliman itd. Danas sve aćik, k'o kod koze pod repom što rek'o moj The Hadžija, kako je njemu kazivo njegov babo Mujo, rahmetullahi 'alejhi
![]()
-
andrija2007
#314 Re: Pitanje za vjernike.
Nemam ništa protiv tvog avatara, čak mi se dopada izgled čovjeka sa njega, moj komentar je bio ciničan isto kolikoikrime wrote:-LIBERO- wrote:-Ako bog želi spriječiti zlo a ne može
onda nije svemoguć.
Ako može a ne želi
onda je zao.
Ako može i želi
otkud zlo?
Ako niti može niti želi
čemu ga zvati bogom?
Epikur
Ovo neki turbofolk?!plitko Hose, plitko
ovaj tvoj gore o Epikurovim stihovima. Ne priliči brate, onima koji se pretstavljaju kao vjernici( bilo koje da su vjere )
da budu arogantni ili zlonamjerni, jer u tom slučaju ne predstavljaju ni sebe ni vlastitu vjeru u najboljem svjetlu.
"Zatucanih" vjernika nažalost ima u svim religijama, a naravno ima i "hejbet" zatucanih ateista.
-
andrija2007
#315 Re: Pitanje za vjernike.
Poslušaj prijatelju, ispravne riječi ovog šejha, one vrijede za sve insane, i za vjernike i one druge, kad bi mi svi usvojili iarzuhal wrote:Nekad su ljudi išaretom govorili, bilo dostaikrime wrote:Ne čini.andrija2007 wrote: Kad već spomenu turbo-folk, za ti se ne čini, da je ovaj tvoj avatar u određenoj mjeri turbo-folk?
Trebao sam staviti neki, ono, kul, lik iz stripa i sl.. Ono, da pokažem raji kako sam inventivan, načitan, kosmoplita, da nisam zatucani musliman itd. Danas sve aćik, k'o kod koze pod repom što rek'o moj The Hadžija, kako je njemu kazivo njegov babo Mujo, rahmetullahi 'alejhi
![]()
primijenili samo pola ovoga što ovdje kaže, gdje bi nam bio kraj. (Usput, daje i uputstvo kako pomoći "ahmacima",
ugodno slušanje, pozz. Andrija.)
- ikrime
#316 Re: Pitanje za vjernike.
Imaš pravo! Bog ti dao svaki hair.Nemam ništa protiv tvog avatara, čak mi se dopada izgled čovjeka sa njega, moj komentar je bio ciničan isto koliko
ovaj tvoj gore o Epikurovim stihovima. Ne priliči brate, onima koji se pretstavljaju kao vjernici( bilo koje da su vjere )
da budu arogantni ili zlonamjerni, jer u tom slučaju ne predstavljaju ni sebe ni vlastitu vjeru u najboljem svjetlu.
"Zatucanih" vjernika nažalost ima u svim religijama, a naravno ima i "hejbet" zatucanih ateista.
Čovjek na avataru Omar Mukhtar http://en.wikipedia.org/wiki/Omar_Mukhtar
-
andrija2007
#317 Re: Pitanje za vjernike.
Italijanski fašisti su počinili mnoga zlodjela u Libiji, Etiopiji, Grčkoj i kod nas, preko 400 talijanskih ratnih zločinacaikrime wrote:Imaš pravo! Bog ti dao svaki hair.Nemam ništa protiv tvog avatara, čak mi se dopada izgled čovjeka sa njega, moj komentar je bio ciničan isto koliko
Čovjek na avataru Omar Mukhtar http://en.wikipedia.org/wiki/Omar_Mukhtar
sa UN- liste, nije nikad osuđeno za ratne zločine, jer su bili pod engleskom (Churchill-ovom) zaštitom.
- statix
#318 Re: Pitanje za vjernike.
@andrija
Izuzetan govor Hfz Bugarija. Jednako razuman i produhovljen i daje mnoge odgovore o ljudskoj prirodi.
Ako ovakav govor covjek poslusa bez ikakvih dogmi i predrasuda, uvijek ce njegov zivot biti bogatiji za jednu dimenziju, nema potrebe za izdvajanje i poimanje bilo cega kao iskljucivim.
Izuzetan govor Hfz Bugarija. Jednako razuman i produhovljen i daje mnoge odgovore o ljudskoj prirodi.
Ako ovakav govor covjek poslusa bez ikakvih dogmi i predrasuda, uvijek ce njegov zivot biti bogatiji za jednu dimenziju, nema potrebe za izdvajanje i poimanje bilo cega kao iskljucivim.
- BHF_Manijak
#319 Re: Pitanje za vjernike.
Evo hajde ti sa jednog neutralnog aspekta sada reci,sta mislis o ovom covjeku,da li obmanjuje ljude i vodi ih u zabludu,manipulise i da je polupismen ili je jedan prvenstveno dobar covjek pa onda sve ostalo...statix wrote:@andrija
- statix
#320 Re: Pitanje za vjernike.
Vec sam se gore izjasnio, sto ne znaci da ujedno nema i takvih kakve ti opisujes u nasim zivotima.BHF_Manijak wrote:Evo hajde ti sa jednog neutralnog aspekta sada reci,sta mislis o ovom covjeku,da li obmanjuje ljude i vodi ih u zabludu,manipulise i da je polupismen ili je jedan prvenstveno dobar covjek pa onda sve ostalo...statix wrote:@andrija
Slazem se da je prvenstveno dobar covjek i dodat cu da je bitnije da si dobar covjek na prvom mjestu pa onda i vjernik, nego da si vjernik, a covjek kakav god. To je oje subjektivno misljenje.
Mada ovdje vecina tvrdi da nije bitno kakav si covjek ako ne vjerujes u alaha, jer svejedno te isto ceka
- BHF_Manijak
#321 Re: Pitanje za vjernike.
Nisam jedan od tih,slijedim filozofiju ovoga sjajnog covjeka sa klipa,pa najrpije gledam kakav je ko insan,pa tek onda sve ostalorasa,nacija,vjera itd...To bi trebalo da je parametar ali...Primjetio sam i ovdje na forumu,da mnogi stereotipno gledaju,bilo na vjernicike ili ateiste,samo je nakva zajedljivost u zraku,cinizam,sarkazam itd itd...i sam nekad znam pretjerati pa odgovorit nekom kako ne dolikuje vjerniku,ali eto,prenese me...
- Chmoljo
#322 Re: Pitanje za vjernike.
nije istostatix wrote: Vec sam se gore izjasnio, sto ne znaci da ujedno nema i takvih kakve ti opisujes u nasim zivotima.
Slazem se da je prvenstveno dobar covjek i dodat cu da je bitnije da si dobar covjek na prvom mjestu pa onda i vjernik, nego da si vjernik, a covjek kakav god. To je oje subjektivno misljenje.
Mada ovdje vecina tvrdi da nije bitno kakav si covjek ako ne vjerujes u alaha, jer svejedno te isto ceka![]()
- statix
#323 Re: Pitanje za vjernike.
Jel to kao vjernik stavljas sebe ispred.Chmoljo wrote:nije istostatix wrote: Vec sam se gore izjasnio, sto ne znaci da ujedno nema i takvih kakve ti opisujes u nasim zivotima.
Mada ovdje vecina tvrdi da nije bitno kakav si covjek ako ne vjerujes u alaha, jer svejedno te isto ceka![]()
Nema portebe, rekao sam da je to moje subjektivno misljenje, i to u istoj mjeri koliko je i ovo tvoje.
- Chmoljo
#324 Re: Pitanje za vjernike.
jok bolanstatix wrote:Jel to kao vjernik stavljas sebe ispred.Chmoljo wrote:nije istostatix wrote: Vec sam se gore izjasnio, sto ne znaci da ujedno nema i takvih kakve ti opisujes u nasim zivotima.
Nema portebe, rekao sam da je to moje subjektivno misljenje, i to u istoj mjeri koliko je i ovo tvoje.
- statix
#325 Re: Pitanje za vjernike.
Chmoljo,
sad te savrseno kontam...budi bez brige...
sad te savrseno kontam...budi bez brige...