Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
statix

#301 Re: Pitanje za vjernike.

Post by statix »

Da pokusam ovdje:
Moja je spiritualnost toliko slobodna i kreativna da se ja mogu poistovjetiti sa bilo cime (citaj ziva materija i njena "dusa"), osim sa fetisizmom, mada i u to pocinjem vjerovati u panteistickom smislu, u razlicitim periodima svoga postojanja. Zasto bi se ogranicavao samo na uvjerenja Islama?
andrija2007

#302 Re: Pitanje za vjernike.

Post by andrija2007 »

ikrime wrote:
andrija2007 wrote:Ok, ovo je opšte poznato,ali sve to po meni ne opravdava i ne objašnjava ubijanje vjernika, jednih od strane drugih.
Da je opšte poznato, nije. Na CNN-u, a tek Foxu, je neka druga priča.

Objašnjava, ali ne opravdava.
Opšte je poznato da Amerika vodi prljave ratove u Afganistanu i Iraku.
felipe kajetano

#303 Re: Pitanje za vjernike.

Post by felipe kajetano »

Evo jedno staro komunjarsko :D Zasto crkva/dzamija ima gromobran :-? ?
ikrime

#304 Re: Pitanje za vjernike.

Post by ikrime »

andrija2007 wrote:Kažeš da si predugo na forumima a imaš samo 20-tak postova, prijašnji nick?
Na ovom, prvi. :)

Kažu, ko da si na serbiacaffe, pa reko da vidim.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#305 Re: Pitanje za vjernike.

Post by -LIBERO- »

ikrime wrote:
andrija2007 wrote:Kažeš da si predugo na forumima a imaš samo 20-tak postova, prijašnji nick?

Gdje kazu,na islamBosna.ba i slicnim demokratskim forumima i stranicama :D
ikrime

#306 Re: Pitanje za vjernike.

Post by ikrime »

-LIBERO- wrote:
ikrime wrote:

Gdje kazu,na islamBosna.ba i slicnim demokratskim forumima i stranicama :D
Ma ložim malo. :D
andrija2007

#307 Re: Pitanje za vjernike.

Post by andrija2007 »

ikrime wrote:

Kad već spomenu turbo-folk, za ti se ne čini, da je ovaj tvoj avatar u određenoj mjeri turbo-folk? :wink:
ikrime

#308 Re: Pitanje za vjernike.

Post by ikrime »

andrija2007 wrote:
ikrime wrote:

Kad već spomenu turbo-folk, za ti se ne čini, da je ovaj tvoj avatar u određenoj mjeri turbo-folk? :wink:
Ne čini.

Trebao sam staviti neki, ono, kul, lik iz stripa i sl.. Ono, da pokažem raji kako sam inventivan, načitan, kosmoplita, da nisam zatucani musliman itd :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#309 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Chmoljo »

ikrime wrote:

gotov si sad... ne gine ti gulag :mrgreen: :sax: :mrgreen:
arzuhal

#310 Re: Pitanje za vjernike.

Post by arzuhal »

ikrime wrote:
andrija2007 wrote: Kad već spomenu turbo-folk, za ti se ne čini, da je ovaj tvoj avatar u određenoj mjeri turbo-folk? :wink:
Ne čini.

Trebao sam staviti neki, ono, kul, lik iz stripa i sl.. Ono, da pokažem raji kako sam inventivan, načitan, kosmoplita, da nisam zatucani musliman itd :D
Nekad su ljudi išaretom govorili, bilo dosta :D . Danas sve aćik, k'o kod koze pod repom što rek'o moj The Hadžija, kako je njemu kazivo njegov babo Mujo, rahmetullahi 'alejhi :)

:-)
lingvistika

#311 Re: Pitanje za vjernike.

Post by lingvistika »

[quote="-LIBERO-"][quote="ikrime"][quote="-LIBERO-"]-Ako bog želi spriječiti zlo a ne može
onda nije svemoguć.

Ako može a ne želi
onda je zao.

Ako može i želi
otkud zlo?

Ako niti može niti želi
čemu ga zvati bogom?

Epikur
[/quote]

Ovo neki turbofolk?! :D plitko Hose, plitko[/quote]

Da,Epikur stari folkopisac,nesto poput danasnje Marine Tucakovic. :mrgreen:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Epikur

Interesantno je kada se postave neka konkretna pitanja najcesci odgovori budu nesto tipa,pa u svetoj knjigi ima odgovor za sve,u ovom hadisu pise ovako,ali u prenesenom znacenju to zapravo znaci ovo :-) ,ili se pokusa relavitizirati nesto na sta se ne moze naci konkretan odgovor,odlicno,zaista odlicno :D

Al' dobro,nekada se spaljivale knjige,spaljivali ljudi,odsjecale glave,kamenovalo i slicno :D ,danas je "diskusija" ipak uznapredovala,barem u vecoj mjeri,sto je dokaz da je evolucija vrlo opipljiva stvar :thumbup:[/quote]

Ubise me ovi Grci :-D

Pravo je pitanje - o kojem zlu govoris, ili Epikur, svejedno? O svim glupostima koje covjek pravi po Zemlji? Pa nije Bog spremacica da cisti za nama nase bljuvotine sto ih jedni prema drugima radimo. A kad bismo se ponasali onako kako nam On naredjuje, zla ne bi ni bilo, pa ni potrebe da se ovakva pitanja postave.
statix

#312 Re: Pitanje za vjernike.

Post by statix »

Ubise me ovi Grci :-D

Pravo je pitanje - o kojem zlu govoris, ili Epikur, svejedno? O svim glupostima koje covjek pravi po Zemlji? Pa nije Bog spremacica da cisti za nama nase bljuvotine sto ih jedni prema drugima radimo. A kad bismo se ponasali onako kako nam On naredjuje, zla ne bi ni bilo, pa ni potrebe da se ovakva pitanja postave.
Naravno, tada bi svi isli u dzenet i ovo bi bio samo period molitve, altruizma i egzistencije (nista lakse).

Ako nije tako, nego sveta knjiga i bog zele da napredujemo i materijalno a ne samo duhovno:
Zasto rudari idu u rudnik?
Ako nema potrebe:
Zasto postoji ruda?
Kako cemo odrediti izmednju sebe ko ce ici u rudnik, ako smo svi vjernici, kako ako nismo?
Ako bi odlucili da se ciklicno mijenjamo radi ravnopravnosti, da li bi Ceric i njemu slicne titule isle u rudnik?
Molim bez odgovora tipa :-)

Sta bog zeli od nas? Da li smo svi ravnopravni, ako da zasto sve ovo gore, ako nismo zasto i kako bog odlucuje to?
Da li se informacija o bogu prenosi genetski ili tradicijom?
Ako tradicijom, kako ce dijete koje se sada radja u africkoj dzungli spoznati boga (onog jedinog, pravog), ako genetski, isto pitanje.
Ako ce to dijete zavrsiti u dzenetu, koji ce biti kriterij, ako nece, zasto ide u dzehenem kada nije krivo gdje se rodilo i kakvu tradiciju gaji?
ikrime

#313 Re: Pitanje za vjernike.

Post by ikrime »

arzuhal wrote:
ikrime wrote:
andrija2007 wrote: Kad već spomenu turbo-folk, za ti se ne čini, da je ovaj tvoj avatar u određenoj mjeri turbo-folk? :wink:
Ne čini.

Nekad su ljudi išaretom govorili, bilo dosta :D . Danas sve aćik, k'o kod koze pod repom što rek'o moj The Hadžija, kako je njemu kazivo njegov babo Mujo, rahmetullahi 'alejhi :)

rikošet :-)

:)
andrija2007

#314 Re: Pitanje za vjernike.

Post by andrija2007 »

ikrime wrote:
-LIBERO- wrote:-Ako bog želi spriječiti zlo a ne može
onda nije svemoguć.

Ako može a ne želi
onda je zao.

Ako može i želi
otkud zlo?

Ako niti može niti želi
čemu ga zvati bogom?

Epikur

Ovo neki turbofolk?! :D plitko Hose, plitko
Nemam ništa protiv tvog avatara, čak mi se dopada izgled čovjeka sa njega, moj komentar je bio ciničan isto koliko
ovaj tvoj gore o Epikurovim stihovima. Ne priliči brate, onima koji se pretstavljaju kao vjernici( bilo koje da su vjere )
da budu arogantni ili zlonamjerni, jer u tom slučaju ne predstavljaju ni sebe ni vlastitu vjeru u najboljem svjetlu.
"Zatucanih" vjernika nažalost ima u svim religijama, a naravno ima i "hejbet" zatucanih ateista.
andrija2007

#315 Re: Pitanje za vjernike.

Post by andrija2007 »

arzuhal wrote:
ikrime wrote:
Ne čini.

Poslušaj prijatelju, ispravne riječi ovog šejha, one vrijede za sve insane, i za vjernike i one druge, kad bi mi svi usvojili i
primijenili samo pola ovoga što ovdje kaže, gdje bi nam bio kraj. (Usput, daje i uputstvo kako pomoći "ahmacima",
ugodno slušanje, pozz. Andrija.)

ikrime

#316 Re: Pitanje za vjernike.

Post by ikrime »

Nemam ništa protiv tvog avatara, čak mi se dopada izgled čovjeka sa njega, moj komentar je bio ciničan isto koliko
ovaj tvoj gore o Epikurovim stihovima. Ne priliči brate, onima koji se pretstavljaju kao vjernici( bilo koje da su vjere )
da budu arogantni ili zlonamjerni, jer u tom slučaju ne predstavljaju ni sebe ni vlastitu vjeru u najboljem svjetlu.
"Zatucanih" vjernika nažalost ima u svim religijama, a naravno ima i "hejbet" zatucanih ateista.
Imaš pravo! Bog ti dao svaki hair.

Čovjek na avataru Omar Mukhtar http://en.wikipedia.org/wiki/Omar_Mukhtar
andrija2007

#317 Re: Pitanje za vjernike.

Post by andrija2007 »

ikrime wrote:
Imaš pravo! Bog ti dao svaki hair.

Čovjek na avataru Omar Mukhtar http://en.wikipedia.org/wiki/Omar_Mukhtar
Italijanski fašisti su počinili mnoga zlodjela u Libiji, Etiopiji, Grčkoj i kod nas, preko 400 talijanskih ratnih zločinaca
sa UN- liste, nije nikad osuđeno za ratne zločine, jer su bili pod engleskom (Churchill-ovom) zaštitom.
statix

#318 Re: Pitanje za vjernike.

Post by statix »

@andrija
Izuzetan govor Hfz Bugarija. Jednako razuman i produhovljen i daje mnoge odgovore o ljudskoj prirodi.
Ako ovakav govor covjek poslusa bez ikakvih dogmi i predrasuda, uvijek ce njegov zivot biti bogatiji za jednu dimenziju, nema potrebe za izdvajanje i poimanje bilo cega kao iskljucivim.
BHF_Manijak

#319 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

statix wrote:@andrija
Izuzetan govor Hfz Bugarija. Jednako razuman i produhovljen i daje mnoge odgovore o ljudskoj prirodi.
Ako ovakav govor covjek poslusa bez ikakvih dogmi i predrasuda, uvijek ce njegov zivot biti bogatiji za jednu dimenziju, nema potrebe za izdvajanje i poimanje bilo cega kao iskljucivim.
Evo hajde ti sa jednog neutralnog aspekta sada reci,sta mislis o ovom covjeku,da li obmanjuje ljude i vodi ih u zabludu,manipulise i da je polupismen ili je jedan prvenstveno dobar covjek pa onda sve ostalo... ;-)
statix

#320 Re: Pitanje za vjernike.

Post by statix »

BHF_Manijak wrote:
statix wrote:@andrija
Evo hajde ti sa jednog neutralnog aspekta sada reci,sta mislis o ovom covjeku,da li obmanjuje ljude i vodi ih u zabludu,manipulise i da je polupismen ili je jedan prvenstveno dobar covjek pa onda sve ostalo... ;-)
Vec sam se gore izjasnio, sto ne znaci da ujedno nema i takvih kakve ti opisujes u nasim zivotima.
Slazem se da je prvenstveno dobar covjek i dodat cu da je bitnije da si dobar covjek na prvom mjestu pa onda i vjernik, nego da si vjernik, a covjek kakav god. To je oje subjektivno misljenje.
Mada ovdje vecina tvrdi da nije bitno kakav si covjek ako ne vjerujes u alaha, jer svejedno te isto ceka :evil: :wink:
BHF_Manijak

#321 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Nisam jedan od tih,slijedim filozofiju ovoga sjajnog covjeka sa klipa,pa najrpije gledam kakav je ko insan,pa tek onda sve ostalorasa,nacija,vjera itd...To bi trebalo da je parametar ali...Primjetio sam i ovdje na forumu,da mnogi stereotipno gledaju,bilo na vjernicike ili ateiste,samo je nakva zajedljivost u zraku,cinizam,sarkazam itd itd...i sam nekad znam pretjerati pa odgovorit nekom kako ne dolikuje vjerniku,ali eto,prenese me...
Chmoljo

#322 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Chmoljo »

statix wrote: Vec sam se gore izjasnio, sto ne znaci da ujedno nema i takvih kakve ti opisujes u nasim zivotima.
Slazem se da je prvenstveno dobar covjek i dodat cu da je bitnije da si dobar covjek na prvom mjestu pa onda i vjernik, nego da si vjernik, a covjek kakav god. To je oje subjektivno misljenje.
Mada ovdje vecina tvrdi da nije bitno kakav si covjek ako ne vjerujes u alaha, jer svejedno te isto ceka :evil: :wink:
nije isto :)
statix

#323 Re: Pitanje za vjernike.

Post by statix »

Chmoljo wrote:
statix wrote: Vec sam se gore izjasnio, sto ne znaci da ujedno nema i takvih kakve ti opisujes u nasim zivotima.
Jel to kao vjernik stavljas sebe ispred.
Nema portebe, rekao sam da je to moje subjektivno misljenje, i to u istoj mjeri koliko je i ovo tvoje.
Chmoljo

#324 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Chmoljo »

statix wrote:
Chmoljo wrote:
Jel to kao vjernik stavljas sebe ispred.
Nema portebe, rekao sam da je to moje subjektivno misljenje, i to u istoj mjeri koliko je i ovo tvoje.
jok bolan :-) govorim ti da te ne čeka isto ako si bio loš ili dobar čovjek, neovisno o vjerovanju :D :lol: bože moj, kako ljudi odmah pomisle na ono najgore :-) moja greška, nisam bio konkretniji.
statix

#325 Re: Pitanje za vjernike.

Post by statix »

Chmoljo,
sad te savrseno kontam...budi bez brige... :)
Post Reply