Prirodno matematicki fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
saga

#301 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by saga »

haha, pa dobro... nama su kasnije zavrsila predavanja :)
saga

#302 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by saga »

ne ja :)
prva... drugog ciklusa :D
saga

#303 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by saga »

ZAASTO mi to spominjes...
a i tu bili samo kolokviji... do usmenog necu ni doc :D
Sizzla

#304 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Sizzla »

Mozete li mi reci kako je na hemiji ?
Da li je teska ? Zaposlenje ?

Hvala
IceQueen

#305 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by IceQueen »

Sizzla wrote:Mozete li mi reci kako je na hemiji ?

Hvala
Ako imas imalo zdrave logike i neka osnovna znanja iz matemetike i fizike, uz pretpostavku da ti srednjoskolski program hemije ne predstavlja problem, hemija, ovakva kakva trenutno jeste, ne bi trebala da ti predstavlja ni najmanji problem pod uslovom da imas radnu naviku i zelju da steknes znanje (a ne da polozis ispite i dobijes 6). Ako pripadas ovoj drugoj skupini, tj onima koji jos nemaju pojma zasto su na hemiji, onda se radije nemoj ni upisivati, jer ces samo uludo trositi vrijeme!

I da, teska je, a poglavito za ljude koji je pokusavaju nauciti na pamet!

Sto se zaposlenja tice, ne znam sta da kazem, nadje se ponesto!
Sizzla

#306 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Sizzla »

IceQueen wrote:
Sizzla wrote:Mozete li mi reci kako je na hemiji ?

Hvala
Ako imas imalo zdrave logike i neka osnovna znanja iz matemetike i fizike, uz pretpostavku da ti srednjoskolski program hemije ne predstavlja problem, hemija, ovakva kakva trenutno jeste, ne bi trebala da ti predstavlja ni najmanji problem pod uslovom da imas radnu naviku i zelju da steknes znanje (a ne da polozis ispite i dobijes 6). Ako pripadas ovoj drugoj skupini, tj onima koji jos nemaju pojma zasto su na hemiji, onda se radije nemoj ni upisivati, jer ces samo uludo trositi vrijeme!

I da, teska je, a poglavito za ljude koji je pokusavaju nauciti na pamet!

Sto se zaposlenja tice, ne znam sta da kazem, nadje se ponesto!
Ma uvijek sam razvaljivao hemiju , pa morao bih recimo nauciti napamet neke strukturne formule to se drugacije ne moze nauciti .... i recimo avogardov zakon i sl...
Ma hemija me privlaci zbog gudre, hocu da budem novi Albert Hoffman... A sa fizikom i matematikom sam tanak , jbg idem u medicinsku skolu.... imam trenutno ,:analiticku hemiju, farmaceutsku hemiju, opstu hemiju i klinicku biohemiju. Takodje sam imao i propedutiku i ona se dosta dotice hemije

A sto tako bahato mi odgovaras hehehe :lol:
chengaba

#307 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by chengaba »

Sizzla wrote: Ma hemija me privlaci zbog gudre, hocu da budem novi Albert Hoffman...
Kralju... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Odavno nisam čuo bolji razlog da odabir fakulteta!
IceQueen

#308 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by IceQueen »

Sizzla wrote:
Ma uvijek sam razvaljivao hemiju , pa morao bih recimo nauciti napamet neke strukturne formule to se drugacije ne moze nauciti .... i recimo avogardov zakon i sl...
Ma hemija me privlaci zbog gudre, hocu da budem novi Albert Hoffman... A sa fizikom i matematikom sam tanak , jbg idem u medicinsku skolu.... imam trenutno ,:analiticku hemiju, farmaceutsku hemiju, opstu hemiju i klinicku biohemiju. Takodje sam imao i propedutiku i ona se dosta dotice hemije

Valjda zato sto sam bahata! :lol:

P.S. Sacuvaj me Bože studenata hemije iz medicinkse s Bjelava!
JThomas

#309 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by JThomas »

bolji razlog nego "ne znam šta ću" sigurno :D

čovjek zna gdje su mu prioriteti, i samo to ga stavlja iznad 95% omladine :D
Alhemicarkaa

#310 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Alhemicarkaa »

IceQueen wrote: Valjda zato sto sam bahata! :lol:

Sačuvaj me Bože ljudi sa predrasudama!
Zavrsila Medicinsku na Bjelavama, završila hemiju i jedna situacija koja mi se desila baš na prvoj godini:
Primice se ispitni rok iz matematike i ja se tresem, a cura koja je završila KŠC, onako sa visine mi kaže: ja se uopće ne sikiram, mi smo to u KŠC ucili detaljnije nego ovdje. Dođe prvi rok, ja dobijem 9, ona padne. Padne i na drugom roku. Položi na trećem i dobije šest. Bolje da ne govorim kakve je izgovore našla za tu situaciju.
Toliko o tome i takvim predrasudama.
Sizzla

#311 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Sizzla »

IceQueen wrote:
Sizzla wrote:

Valjda zato sto sam bahata! :lol:

A to jel ???

Mozes ti lutko kolko god hoces uciti , al dok ne probas ne znas nista =)
Sizzla

#312 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Sizzla »

Alhemicarkaa wrote:
IceQueen wrote: Valjda zato sto sam bahata! :lol:

Sačuvaj me Bože ljudi sa predrasudama!
Zavrsila Medicinsku na Bjelavama, završila hemiju i jedna situacija koja mi se desila baš na prvoj godini:
Primice se ispitni rok iz matematike i ja se tresem, a cura koja je završila KŠC, onako sa visine mi kaže: ja se uopće ne sikiram, mi smo to u KŠC ucili detaljnije nego ovdje. Dođe prvi rok, ja dobijem 9, ona padne. Padne i na drugom roku. Položi na trećem i dobije šest. Bolje da ne govorim kakve je izgovore našla za tu situaciju.
Toliko o tome i takvim predrasudama.
I jesi zavrsila ?
Koliko odricanja ti treba ?
usput kakve su ribe , bil se mogo zenit :D
Alhemicarkaa

#313 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Alhemicarkaa »

Sizzla wrote: I jesi zavrsila ?
Jesam, završila sam, treba jako puno odricanja, narocito na prvoj i drugoj godini. Doduse, sad je lakse kad nema minerala i piricke na fizici, ali opet ostaje jako puno predmeta gdje treba dobro zagrijati stolicu. Moj ti je savijet budi redovan na predavanjima, sjedi u prvom redu i racunaj da ti je to u vecini slucajeva pola polozenog ispita. Redovno spremaj vjezbe i pripreme, jer si nagrabusio kad se nagomila. Tesko je, ali ako to volis, nece biti problema, samo naprijed. Ja da opet biram izabrala bih hemiju.
Sizzla

#314 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Sizzla »

Alhemicarkaa wrote:
Sizzla wrote: I jesi zavrsila ?
Jesam, završila sam, treba jako puno odricanja, narocito na prvoj i drugoj godini. Doduse, sad je lakse kad nema minerala i piricke na fizici, ali opet ostaje jako puno predmeta gdje treba dobro zagrijati stolicu. Moj ti je savijet budi redovan na predavanjima, sjedi u prvom redu i racunaj da ti je to u vecini slucajeva pola polozenog ispita. Redovno spremaj vjezbe i pripreme, jer si nagrabusio kad se nagomila. Tesko je, ali ako to volis, nece biti problema, samo naprijed. Ja da opet biram izabrala bih hemiju.
Ma hocu mislim da je to definitivno ... jbg slabo sam sta naucio u srednjoj znas kakve su nam profe ( ) morat cu se potrudit u pocetku malo vise =)
Last edited by Sizzla on 25/03/2010 17:34, edited 1 time in total.
minjonja

#315 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

eh, biolozi moji, posto sam se ovaj semestar jedva provukla jer sam uvijek noc prije ucila, kontala sam mozda malo unaprijed uciti. u aprilu mi dolazi prijateljica i znam da nista necu mociti uciti tada za parcijale. kontala sam uciti vise ahordate. po kojoj ste knjizi radili? je li zoologija invertebrata 2 od brajkovica? imama sad dvije sedmice slobodno, pa sam sutra htjela kupiti knjigu.
chengaba

#316 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by chengaba »

minjonja wrote:eh, biolozi moji, posto sam se ovaj semestar jedva provukla jer sam uvijek noc prije ucila, kontala sam mozda malo unaprijed uciti. u aprilu mi dolazi prijateljica i znam da nista necu mociti uciti tada za parcijale. kontala sam uciti vise ahordate. po kojoj ste knjizi radili? je li zoologija invertebrata 2 od brajkovica? imama sad dvije sedmice slobodno, pa sam sutra htjela kupiti knjigu.
Yes...

Org. Hemija je opet iz onih skripti, H&E - Osnove Histologije (Junqueira), onda Langmanova i Pantićeva Embriologija, Morfologija biljaka (Tatić, Petković)... ;-)
minjonja

#317 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

chengaba wrote:
minjonja wrote:eh, biolozi moji, posto sam se ovaj semestar jedva provukla jer sam uvijek noc prije ucila, kontala sam mozda malo unaprijed uciti. u aprilu mi dolazi prijateljica i znam da nista necu mociti uciti tada za parcijale. kontala sam uciti vise ahordate. po kojoj ste knjizi radili? je li zoologija invertebrata 2 od brajkovica? imama sad dvije sedmice slobodno, pa sam sutra htjela kupiti knjigu.
Yes...

Org. Hemija je opet iz onih skripti, H&E - Osnove Histologije (Junqueira), onda Langmanova i Pantićeva Embriologija, Morfologija biljaka (Tatić, Petković)... ;-)
ne bi bilo lose ni kad bi HiE pocela uciti :D

hvala ti puno. sutra pravac corons :D

edit:333 :evil:
cyprus

#318 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by cyprus »

Ja samo da se pohvalim :D :D . Očistio i 7. semestar :D :

Regionalna geografija EU 10
Urbana geografija 9
GIS 9
Socijalna geografija 8
Turistička geografija 8
Turistička geografija BiH 8
Geografija krša 6 :oops:

Još jedan semestar predamnom do diplome :roll:
minjonja

#319 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

cyprus wrote:Ja samo da se pohvalim :D :D . Očistio i 7. semestar :D :

Regionalna geografija EU 10
Urbana geografija 9
GIS 9
Socijalna geografija 8
Turistička geografija 8
Turistička geografija BiH 8
Geografija krša 6 :oops:

Još jedan semestar predamnom do diplome :roll:
ova te je geografija skrsila :oops: da si imao barem osmicu iz toga, mogao si konkurisati za stipendiju u opstini. 100KM mjesecno.

btw, ja ocistih prvi semestar :dance:
cyprus

#320 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by cyprus »

minjonja čestitam :) , nastavi tako

A btw, imam ja stipendiju, u tom iznosu :D . Ne baš opštinsku, ali pare su pare :-D
minjonja

#321 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

kome je jos drago sto pocinju predavanja? :D

jedva cekam :dance:

jos jednom spavati :dance:
kisaa

#322 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by kisaa »

ee caoo...da li mi neko moze reci sto se tice pmf odsjek matematika,vezano za prijemni,da li je tezak fax,,,jer planiram upisati,,,pa me interesuje nesto o fax-u...unaprijed hvala...;)
fragaria

#323 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by fragaria »

mir svima. :D

zanima me koji predmeti budu na prijemnom ispitu za odsjek hemija?
koliko je povoljno/preporučljivo učiti iz repetitorija? :-?
Sizzla

#324 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Sizzla »

Sta je na prijemnom iz hemije
imansa

#325 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by imansa »

pozdrav svima

zeljela bih da mi se javi neko ko je student pmf-a odsjek za matematiku i informatiku
Naime, kod mene se radi o prebacivanju sa pedagoskog fakulteta u zenici istog odsjeka na pmf isti odsjek,
vecinu profesora poznajem kao Zeljko Juric, Mirjana Malenica, Smajlovic Lejla, Zenan, Nedjad Dukic, Hasan Jamak,
Medo Pepic
Zanima me, posto je odsjek matematika i informatika na pmf-u po bolonji 3 godine, koliko ispita ima sve ukupno 3 godine, odnosno koliko na prvoj, drugoj i trecoj godini ima ispita i koji su to
Dosta sam polozila ispita, pa me zanima kakav je nacin studiranja po bolonji, moras li biti redovan na predavanjima ili to ovisi o dogovoru sa profesorima ukoliko bih isla redovno
Kakva je prolaznost, koji je bas tezak ispit
I jos najbitnije kako mogu doci do literature za spremanje ispita, ima li negdje skripte u kopirnici da mozes samo zatraziti po nazivu, jako me to zanima da mogu pomalo spremati ispite,
mada moram jos sacekati da vidim sta ce mi biti priznato od ispita i koji mi je status na kojoj sam godini prvoj,drugoj ili trecoj, i moze li se poloziti ispit iz skripte ili knjige a da nisi redovno na predavanju
konkretno me zanima metodika nastave matematike kako doci do literature ko je slusao ovaj predmet

hvala unaprijed
Post Reply