Haram im bilo.....
-
teAMICA
#301 Re: Haram im bilo.....
Slažem se s tobom kurty, ali mi možemo jedino skupiti nešto love i pružiti im jednokratnu pomoć. Ono što njima zaista treba mislim da mi sami nećemo moći iznijeti. Zato treba "udariti" na medije, neka oni odu napraviti prilog, uputiti poziv firmama, organizacijama koji će možda pomoći na "duge staze".
Mi svakako trebamo da skupimo novac, nađemo se, odnesemo tu jednokratnu pomoć koja njima puno znači...a raditi ujedno i na gore navedenom
Mi svakako trebamo da skupimo novac, nađemo se, odnesemo tu jednokratnu pomoć koja njima puno znači...a raditi ujedno i na gore navedenom
-
fixer
#302 Re: Haram im bilo.....
u nacelu je dobro. treba sitne izmjene, jer ne vidim zasto bi se upustali u politikanstva kad sam siguran da hadzifejzovic nece procitati nase pismo u emisiji, vec ce samo pozvat na pomoc, eventualno spomenuti od koga je posla inicijativa, te progovoriti koju o gorkoj sudbini to troje povratnika. ja sam za to da se prozovu politicari, ali ako ce nam to insistiranje na odgovornost oduzeti minute u emisiji, i ako ce nam odmoci u onom najbitnijem - rjesavanju ekzistencijalnog pitanja ove porodice, onda treba pristupiti pragmatizmu. i jos jedna sitna zamjerka - ne naglasavati da je rijec o tri ovce, jer ja se nadam da cemo uspjeti ih skupiti barem malo viseibis wrote:A evo i prijedloga:
Poštovani g Hadžifejzoviću,
ovim dopismo obraća Vam se grupa građana (ljudi, dio bh. društva ili kako već hoćete da napišemo) koja ne može ostati ravnodušna spram nedostatka morala i savjesti ljudi koji vode ovu državu na raznim nivoima.
Reagujući na mučan i potresan prilog (sad bi trebalo navesti tel. na kojoj je objavljen i datum i u okviru koje emisije) koji je uznemirio svakog iole svjesnog stanovnika ove države, obraćamo Vam se sa molbom da obznanite akciju koju je inicirala (e sad hoćemo li reći forumaši sa x-coma, da li se to kosi sa politikom portala-trebamo definisati) u cilju spašavanja života ovo troje ljudi. Iako su ovakve akcije neophodne skoro svakodnevno i u svim dijelovima ove od njenih "dušebrižnika" pokradene države, želimo bar nekome i na neki način pomoći i pokazati mu, a i nama svima, da nije ovo samo zemlja egoističnih, zaostalih nacionalističkih kvazi-monstruma, nego i ljudi koji svakodnevno saosjećaju sa ljudskim patnjama.
Započeli smo akciju prikupljanja novca kako bi bespomoćnim dječacima omogućili da im se ostvari nedostižan san- nabavka tri ovce koje bi im omogućile nadu za život, i spasili ovu zaboravljenu povratničku djecu i njihovu samohranu majku.
Srami se državo što ti roditelji vapiju za pomoći da održe svoju djecu u životu, a kako vam ni to nije dovoljno gospodo narodni poslanici, počela su da plaču i djeca jer su suočena sa glađu i nemogućnosti da se održe na životu.
Pozivamo predstavnike naroda da umjesto da naprave istrebljenje nad ovcama za prvomajske praznike, poštede tri ovčija života koja će spasiti tri ljudska.
Na kraju su podaci o žiro računu sa obaveznom naznakom da će informacija o prikupljenim i doniranim sredstvima biti publikovana.
N.B. Možda sam bila strastvena, ali 'fata me huja. Ne treba vlast zaobići u ovom apelu, treba pokazati banalnost iznosa koji je potreban ovoj porodici. Naravno da je ovo samo prijedlog, ali i moj prijedlog je da treba biti ubojit, bez fraza koje su stereotipne u apelima za pomoć.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#303 Re: Haram im bilo.....
Na CD obavezno slati, Senad ce ovo popratiti.
Ima grupa na fejsu CD mozemo se i tu obratiti.
Sto se tice motokultivatora sto kaze kurty ne znam bas koliko je to pametna investicija jer to je skupa stvar za odrzavati a oni nemaju sredstva.
ja sam za to da se kupe ovce, krave, za sta vec bude novca, i kokoske.
I mislim da bi se ovo trebalo prosiriti na neke firme, one bi mozda pomogle, a kontala sam da se obratimo i hayatovoj "ispuni mi zelju"
svasta mi pada na pamet
Sto se tice motokultivatora sto kaze kurty ne znam bas koliko je to pametna investicija jer to je skupa stvar za odrzavati a oni nemaju sredstva.
I mislim da bi se ovo trebalo prosiriti na neke firme, one bi mozda pomogle, a kontala sam da se obratimo i hayatovoj "ispuni mi zelju"
-
ibis
#304 Re: Haram im bilo.....
kako možeš biti siguran da neće pročitati, i kako misliš politikanstvo, ba zbog njih se sve ovo i dešava
-
teAMICA
#305 Re: Haram im bilo.....
Hajde da se ne raspemo na 99 stranica:
1. sastaviti dopis za medije (ovaj od ibis je po meni OK, sa manjim izmjenama)
2. slati sa više mailova na CD (Senadu)
3. slati sa više mailova na "ispuni mi želju", naša želja da budu 3 ovce (za početak)
usput skupljati novac od komšija, prijatelja, radnih kolega...
Ajde mišljenja, prijedlozi...
1. sastaviti dopis za medije (ovaj od ibis je po meni OK, sa manjim izmjenama)
2. slati sa više mailova na CD (Senadu)
3. slati sa više mailova na "ispuni mi želju", naša želja da budu 3 ovce (za početak)
usput skupljati novac od komšija, prijatelja, radnih kolega...
Ajde mišljenja, prijedlozi...
- tamara*
#306 Re: Haram im bilo.....
Meni se čini da je medijima jedini cilj da se emisija napravi i dalje...ništa. Rekoše ljudi sami "samo nas slikaju".teAMICA wrote:Slažem se s tobom kurty, ali mi možemo jedino skupiti nešto love i pružiti im jednokratnu pomoć. Ono što njima zaista treba mislim da mi sami nećemo moći iznijeti. Zato treba "udariti" na medije, neka oni odu napraviti prilog, uputiti poziv firmama, organizacijama koji će možda pomoći na "duge staze".
Naravno to nije razlog da se mediji ne pozovu, ali treba imati na umu da je uglavnom stav medija - da je od njih sasvim dovoljno što naprave emisiju.
Gledam neko veče Hayat, emisija o udovcu sa jedanaestogodišnjom djevojčicom, beskućnicima. Emisija drama, nema, pomislila sam da će im u najmanju ruku iznajmiti neku garsonjeru na godinu dana, da dijete barem sastavi školsku godinu. Ne bi to bila pljačka, par stotina maraka mjesečno, za jednu godinu smiješan iznos za jedan Hayat (koji Marjanu da 5 hiljada). Kad se na kraju emisije trznuše za kovertu i uručiše čovjeku oko 300 evra, mislim OK. i to im je pomoć, ali mogli su i trebali mnogo više, realno.
-
teAMICA
#308 Re: Haram im bilo.....
Ne mislim ja da će mediji njima bilo šta donirati, ali to su mediji - naprave prilog - neko vidi - pomogne!
I forum je jedna vrsta medija, pa mi od Ahmmeda saznali za ovo...
I forum je jedna vrsta medija, pa mi od Ahmmeda saznali za ovo...
-
fixer
#309 Re: Haram im bilo.....
ma mi mozemo napisati da je ovo odgovornost tog i tog poimenice, ali u ovoj drzavi je drustvo mnogo podijeljeno, pa i kad se desi da dodje neka potpuno opravdana inicijativa, vecina ce, zbog svoje zaludjenosti, cak i one egzemprane primjere pauperizma i ocite socijalne slucajeve ostaviti postranice, a nas ce se optuziti da manipuliramo siromasnima radi vlastite koristi, da radimo za tajne sluzbe , da zelimo destabilizirati stanje u drzavi. vjeruj, ovo je sve vec vidjeno, tako da radi ovih ljudi moramo odustati od toga. a ako cemo prozivati sve politicare, onda to nema smisla, a neki ce nas optuziti za subverzivni nihilizam.ibis wrote:kako možeš biti siguran da neće pročitati, i kako misliš politikanstvo, ba zbog njih se sve ovo i dešava
onda, vecina firmi je u rukama stranaka koje bi mi napali zbog neodgovornosti, a te firme mogu biti moguci donatori. ne kazem da ne trebamo, ali kazem da nemamo vremena da se jednog dijela mogucih donatora samo tako olako odricemo. tim ljudima je hljeb prijeko potreban
-
ekvivalent
#310 Re: Haram im bilo.....
senad obavjesten...ladyblue18 wrote:Na CD obavezno slati, Senad ce ovo popratiti.
I mislim da bi se ovo trebalo prosiriti na neke firme, one bi mozda pomogle, a kontala sam da se obratimo i hayatovoj "ispuni mi zelju"svasta mi pada na pamet
e sad sama pomoc
govorim iz licnog iskustva(dok nisam savladao tastaturu,uspjesno sam deverao s motokultivatorom
mada sam i licno misljenja da bi sada trenutno te ovce bile prioritet,da sastave kraj s krajem dok javnost ne alarmira i dovoljna sredstva ne skupe...
informacija vise...federalno ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica je imalo program podjele masina za obradu zemlje povratnicima istocne bosne,da li je zavrsen,gdje su te masine,to ne znam
ali sam siguran da bi malo pritiska javnosti natjeralo ove iste da malo pregledaju zalihe,siguran sam da bi se jos poneki traktor nasao "zaboravljen" u kakvom hangaru
i naravno ne zaboravimo priloge
-
Did
#311 Re: Haram im bilo.....
Trebali bi se možda obratiti humanitarnim organizacijama za ovakve slučajeve. Jedna od takvih je Sadake http://www.sadake.com a ima i drugih.
Ove organizacije imaju sistem i fond za hitne slučajeve. Nisam pročitao sve postove pa ne znam koliko je ovo hitno, ali treba pokušati.
Velika prednost je npr. što se za uplate na IBAN unutar EU ne plaća provizija. Ovako od moje uplate iz inostranstva na ovaj račun u BiH npr. banka će uzeti oko 30%!
Ne želim minirati akciju i želja mi je da se nastavi. Ovo je bilo samo za informaciju.
Ove organizacije imaju sistem i fond za hitne slučajeve. Nisam pročitao sve postove pa ne znam koliko je ovo hitno, ali treba pokušati.
Velika prednost je npr. što se za uplate na IBAN unutar EU ne plaća provizija. Ovako od moje uplate iz inostranstva na ovaj račun u BiH npr. banka će uzeti oko 30%!
Ne želim minirati akciju i želja mi je da se nastavi. Ovo je bilo samo za informaciju.
- kurty
#312 Re: Haram im bilo.....
Sve to stoji naravno...treba se vratiti na pocetak price...porodica nece biti vise gladna...ako Bog da obezbjedit cemo ovcice, mozda i junicu...jer je junica po meni bolja, ali kako god...ja ne znam da li oni imaju neku stalu, ili nesta slicno jer ne mogu ovce prenociti na otvorenom...ako nema stale, to je druga prica, treba znaci i to obezbjediti...vazno je da se krenulo...
sto se tice emisija ispuni mi zelju i slicno...nekad to gledam i pratim subjektivno , nekad objektivno...malo me nervira kad u mjestima gdje se sigurno moze naci posla kukaju ljudi koji su zdravi i u punoj radnoj snazi, traze neku pomoc...uredu je jednokratno pomoci, alio treba obezbjediti da neko mogne da bude samostalan...u Bratuncu je druga prica...ja ne znam 100%,ali mislim da je lose opcenioto stanje tamo...nema se gdje ni tzaradii ako se hoce sta raditi recimo...
sto se tice emisija ispuni mi zelju i slicno...nekad to gledam i pratim subjektivno , nekad objektivno...malo me nervira kad u mjestima gdje se sigurno moze naci posla kukaju ljudi koji su zdravi i u punoj radnoj snazi, traze neku pomoc...uredu je jednokratno pomoci, alio treba obezbjediti da neko mogne da bude samostalan...u Bratuncu je druga prica...ja ne znam 100%,ali mislim da je lose opcenioto stanje tamo...nema se gdje ni tzaradii ako se hoce sta raditi recimo...
-
ibis
#313 Re: Haram im bilo.....
mislim da je potrebo da pojasnim:
niti mi tražimo od medija da pomognu (finansijski) niti mediji za to služe. Mediji su za prenošenje informacija javnosti. A što se tiče firmi koje bi mogle biti donatori, ako misliš na privatne firme to nema veze sa politiko, a ako misliš na javna preduzeća koja jesu pod šapom stranaka, oni ti ionako nikada i nisu donatori.
Moramo imati na umu dvije stvari: 1. mi bi kao grupa koja se organizovala u ovom slučaju bili jedinstveni jer ne tražimo pomoć kao pojedinci nego apelujemo na solidarnost i altruizam.2. u situacijama kada je bijede i ratova preko glave javlja se fenomen compession fatigue tj. zamor saosjećanja što znači da ljudi prime informaciju, dodirne ih dok traje i kasnije je potisnu jer dolaze nove istovrsne koje im odvraćaju pažnju.
Mi trebamo samo skrenuti pažnju na ono što radimo, a o tome šta ko misli, šta će neko misliti ako kažemo ili ne kažemo to i to, nema važnosti. Nije na nama da sudimo šta će biti ako bude, trebamo valjda prikupiti što više novca. Subverzivni nihilizam i slične stvari je retorika koja neće pomoći ovoj djeci, a da bi naša poruka ostala pamtljiva potrebno ju je izdvojiti iz njoj sličnih.
niti mi tražimo od medija da pomognu (finansijski) niti mediji za to služe. Mediji su za prenošenje informacija javnosti. A što se tiče firmi koje bi mogle biti donatori, ako misliš na privatne firme to nema veze sa politiko, a ako misliš na javna preduzeća koja jesu pod šapom stranaka, oni ti ionako nikada i nisu donatori.
Moramo imati na umu dvije stvari: 1. mi bi kao grupa koja se organizovala u ovom slučaju bili jedinstveni jer ne tražimo pomoć kao pojedinci nego apelujemo na solidarnost i altruizam.2. u situacijama kada je bijede i ratova preko glave javlja se fenomen compession fatigue tj. zamor saosjećanja što znači da ljudi prime informaciju, dodirne ih dok traje i kasnije je potisnu jer dolaze nove istovrsne koje im odvraćaju pažnju.
Mi trebamo samo skrenuti pažnju na ono što radimo, a o tome šta ko misli, šta će neko misliti ako kažemo ili ne kažemo to i to, nema važnosti. Nije na nama da sudimo šta će biti ako bude, trebamo valjda prikupiti što više novca. Subverzivni nihilizam i slične stvari je retorika koja neće pomoći ovoj djeci, a da bi naša poruka ostala pamtljiva potrebno ju je izdvojiti iz njoj sličnih.
-
mIrSooo
#314 Re: Haram im bilo.....
Postavit cu ja prilog, sutra najvjerovatnije ...m1430 wrote:AKo je neko u mogućnosti, neka postavi prilog o tom mladiću. Isto tako, pročitah da neko može otvoriti račun na ime tog momka, pa bilo bi, možda, dobro rješenje?
-
fixer
#315 Re: Haram im bilo.....
sa svim se slazem ,a ovaj boldovan dioibis wrote:mislim da je potrebo da pojasnim:
a sad da ne bi rusili temu, mislim da je potrebno vratiti se svrsi
- muz66
#316 Re: Haram im bilo.....
Posto imam kuci vocnjak i bastu, imam i neku kosilicu koja se moze preobraziti u motokultivator i nije nimalo skupo za odrzavanje. Dakle, postoje te masine koje se koriste u vise svrha-sa istom se moze kositi, kaciti se prikolica za nju i slicno. To bi mu bilo super, jer cijeli dan moze raditi sa 5 KM nafte, a za dan moze tim ljudima tamo pokositi pravo puno livada i zaraditi finih para. Ja glasam za ovu opciju, to bi mu stvarno super bilo...ladyblue18 wrote:Na CD obavezno slati, Senad ce ovo popratiti.
I mislim da bi se ovo trebalo prosiriti na neke firme, one bi mozda pomogle, a kontala sam da se obratimo i hayatovoj "ispuni mi zelju"svasta mi pada na pamet
-
ibis
#317 Re: Haram im bilo.....
fixer, ja ne mislim na gigante, misli na male privrednike koji su se pokazali najhumanijim u sličnim akcijama, ako npr. doniranje građ. materijala, ogrijev i sl. Mislim na one koji će odvojiti koju stoju i koji državi plaćaju danak kao i svi a koji krvavo zarade svoj imetak
- zaratustra
#318 Re: Haram im bilo.....
Svaka vam čast na humanosti, trudu i otvaranju računa, aBd sutra se i ja priključujem. 
- lerdi
#319 Re: Haram im bilo.....
Možda je malo glupo. Valjda čovjek kad želi da pomogne svašta mu naumpada.
Mislio sam da mi organizujemo neko druženje i da se probamo organizovati. Kontam ono nas 20-tak se organizuje i ode jednu subotu ili nedjelju i pomogne tim ljudima da naprave kokošinjac ili štalu. To je po meni velika pomoć. Neznam, ono skupimo pare uzmemo materijal i koke i odemo nekoj porodici napravimo kokošinjac. Znam da je možda malo glupo, ali eto
Mislio sam da mi organizujemo neko druženje i da se probamo organizovati. Kontam ono nas 20-tak se organizuje i ode jednu subotu ili nedjelju i pomogne tim ljudima da naprave kokošinjac ili štalu. To je po meni velika pomoć. Neznam, ono skupimo pare uzmemo materijal i koke i odemo nekoj porodici napravimo kokošinjac. Znam da je možda malo glupo, ali eto
- kurty
#320 Re: Haram im bilo.....
lerdi wrote:Možda je malo glupo. Valjda čovjek kad želi da pomogne svašta mu naumpada.
super ideja
- Daphna
#321 Re: Haram im bilo.....
Naravno da nije glupo... Samo što je možda malo teže organizovati zbog prevoza i slično...lerdi wrote:Možda je malo glupo. Valjda čovjek kad želi da pomogne svašta mu naumpada.
- _tulumba_
#322 Re: Haram im bilo.....
Svaka Vam cast! Sutra ako Bog da, prije faxa, i ja cu uplatiti koliko toliko..
Zbog ovog smo svi ljuti na Bosnu i na nase bezobzirne i pohlepne vladare, ali opet, zbog ljudi kao sto su ovi ovdje, Bosna se mora voljetii..
Drago mi je da ima ljudi koji se nece oglusiti na tudje vapaje za pomoć, Bog vas nagradio a momcima i majci iz Bratunca, svako dobro dao
Zbog ovog smo svi ljuti na Bosnu i na nase bezobzirne i pohlepne vladare, ali opet, zbog ljudi kao sto su ovi ovdje, Bosna se mora voljetii..
Drago mi je da ima ljudi koji se nece oglusiti na tudje vapaje za pomoć, Bog vas nagradio a momcima i majci iz Bratunca, svako dobro dao
- muz66
#323 Re: Haram im bilo.....
Prevoz jeste mali problem...i to se da srediti, ima ljudi po oglasima koji kombijem voze za relativno povoljne cijene, mogli bi ubaciti i alat i sve sto nam treba, i da jos krenu 2 auta npr...jeste da bi bilo bolje te pare od goriva njima dati, ali ce im sigurno srce biti k'o Trebevic kad vide da im je doslo 20-ak ljudi pomoci i uraditi nesto sto treba...
- lerdi
#324 Re: Haram im bilo.....
Ma ima mali milion tu problemčića. Zato sam za to ako možemo da se skupimo i pokušamo organizovati. NApravimo neko malo okupljanje, druženje i upoznavanje. Pa onda nakon toga se dogovorimo ko šta treba raditi. Mislim da se može ovo uraditi. Samo malo dobre volje nam treba
P.S. Za početak bi mogli napraviti neku grupu na facebook-u da se možemo lakše dogovoriti
P.S. Za početak bi mogli napraviti neku grupu na facebook-u da se možemo lakše dogovoriti
- amrica
#325 Re: Haram im bilo.....
Mislim da je 55 negdje napisao prije da se do njih moze stici samo terencem ili traktorom....muz66 wrote:Prevoz jeste mali problem...i to se da srediti, ima ljudi po oglasima koji kombijem voze za relativno povoljne cijene, mogli bi ubaciti i alat i sve sto nam treba, i da jos krenu 2 auta npr...jeste da bi bilo bolje te pare od goriva njima dati, ali ce im sigurno srce biti k'o Trebevic kad vide da im je doslo 20-ak ljudi pomoci i uraditi nesto sto treba...