Desavanje u tramvaju br3

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
PeroKosoric

#301 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by PeroKosoric »

Lici li ovo malo na svijet Alana Forda: lopovi se zale na kvalitet ukradene robe :)
Last edited by PeroKosoric on 10/04/2009 13:15, edited 1 time in total.
gumifufna

#302 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by gumifufna »

Ko nije zadovoljan sa javim prevozom neka ga i ne koristi ,nek ustupi mjesto ljudima koji placaju.Tako ce biti manje guzve :D .Ja gdje nisam zadovoljan uslugom i ne idem vise na to mjesto pa tamam da je i dzaba.
hocunecu

#303 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by hocunecu »

cuj lopovi mi koji placamo poreze, a oni primaju plate od tih poreza i nedaju nista za to:skoljka:
ma hajte molim vas 8-)
veljaca

#304 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by veljaca »

gumifufna wrote:Ko nije zadovoljan sa javim prevozom neka ga i ne koristi ,nek ustupi mjesto ljudima koji placaju.Tako ce biti manje guzve :D .Ja gdje nisam zadovoljan uslugom i ne idem vise na to mjesto pa tamam da je i dzaba.
INTERESANTNO !!!!
K'o biva, ko nije zadovoljan - ne treba ni koristiti ..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Samo se zaboravlja da je ovo JAVNI gradski prevoz i da se finansira i iz nasih poreza .... a drugo da ima ALTERNATIVAN prevoz , u redu - odnosno da ga GRAS dozvoljava ...
madner

#305 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by madner »

Nemam nista protiv da ne koristim kada im se ukinu subvencije i uvede konkurencija.
zgembo_sa

#306 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by zgembo_sa »

veljaca wrote:
zgembo_sa wrote: Ne radim, ali koga briga to, vama je lakse vjerovati da neko ima neke skrivene interese nego da razmislja posteno.. Gras je javno preduzece i vrsi prevoz putnika i na profitabilnim i na neprofitabilnim linijama, to ne smijes zaboraviti. Lako je Centrotransu ponuditi jeftiniji prevoz na glavnoj dzadi, ali hajd nek vozi po padinskim predjelima gdje vozila zahtijevaju cesce odrzavanje, gdje je manje putnika itd.

Treba promijeniti nacin kontrole karata, to sam i nekoliko puta vec rekao. Najbolje bi bilo u prvo vrijeme postavljati nekoliko kontrolora karata na sva vrata vozila i odmah prije ulaska kontrolisati karte, sve to uz asistenciju policije, sve dok se malo raja ne disciplinuje.

Usluga koliko god bila losa nije besplatna i time sto je koristis bez placanja u stvari sebe stavljas s onu stranu zakona i to ti ne daje pravo da se zalis na uslugu.
Eto, ja ne koristim uslugu besplatno - PLACAM prevoz i ne stavljam se s onu stranu zakona - IMAM li pravo da se zalim na uslugu - neredovan prevoz. Evo, kad vec branis GRAS ( imas pravo na to ) navescu ti primjer Autobuske linije 14 - Dom Armije - Podhrastovi - ne mali broj puta autobus u 21.05 nije bio, vec onaj u 21.20 ( brzo ga poprave - kako ??? ). Pitao sam dispecera i on mi je rekao da je u kvaru. Ja sumnjam u to - jer - posto koristim tu liniju - znam da u to vrijeme ima oko 10-20 - tak putnika i 90% su sa kuponima. GRAS ima logiku - mi smo to vec naplatili - a ustedicemo na gorivu . I nije to jedini primjer. Ponavljam - JA ZA PLACENU USLUGU - ZELIM DOCI NA VRIJEME NA ODREDISTE ....
E vidis to je vec postena kritika, ti platis pa posto nisi dobio uslugu onda se zalis. Samo neplacanje karte nije protest, to je kriminal, ako hoces da protestvujes onda ih bojkotujes, onda nazoves dispecera, onda napises pismo zalbe, pokrenes proteste u krajnjem slucaju.

Ja znam da ima autobusa koji kasne i meni se ista stvar zna desiti kad koristim 16b recimo. Nekad preskacu termin, a nekad se stvarno pokvari bus. I onda dodje drugi da ga zamijeni, a ne kao sto ti mislis da ga popravljaju na terenu i tek kad ga poprave da se vrati u upotrebu. Treba biti posten pa prihvatiti da se nekad i ti autobusi mogu pokvariti, ipak oni saobaracaju svakodnevno na tim relacijama.

To je prava kritika, a ne ono necu da placam jer "tamo rade sandzosi", "maltretiraju samo djevojke", "dobili su donacije, a sad nam naplacuju", "visoke su im plate", "vozila su prljava", "ima dzeparosa"... To su sve vadione da papani ne bi odvojili koju zutu kovanicu, jer sto bi placao jelde ako se vec moze izvuci... Bolje da si plati kaficu koju ce pijuckat po cijeli dan u Centralu...

Ja cu podrzati svaki prijedlog za reformisanje GRAS-a tako da gradjanima bude bolje, ali necu podrzavati kriminal. Zao mi je sto neki to ne shvataju.
zgembo_sa

#307 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by zgembo_sa »

schtab wrote:zgembo bolan jel te dosta, de popusti malo :D

ljudi pricaju argumentima, zale se na kvalitet - iznose primjedbe, a ti konstantno ponavljas da se MORA placati karta :-) pa eto ima ljudi koji placaju a zale se, znaci da nije samo do nas LOPOVA, koji se vozamo dzaba :lol: :lol:
Pa ja ne kazem da su usluge savrsene. Ljudi koji placaju te usluge imaju svako pravo da se zale na njihov kvalitet. Ali onaj ko ne placa vala nema sta pricat, jer je on jedan od uzroka sto je preduzece u stanju kakvom jeste.
zgembo_sa

#308 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by zgembo_sa »

PeroKosoric wrote:Lici li ovo malo na svijet Alana Forda: lopovi se zale na kvalitet ukradene robe :)
hahaha upravo tako :D
zgembo_sa

#309 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by zgembo_sa »

hocunecu wrote:cuj lopovi mi koji placamo poreze, a oni primaju plate od tih poreza i nedaju nista za to:skoljka:
ma hajte molim vas 8-)
Pa ako ne placas kartu onda si lopov, a usput nisi platio ni porez koji tvrdis da placas, jer i njega placas kupovinom karte.
PeroKosoric

#310 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by PeroKosoric »

veljaca wrote:
gumifufna wrote:Ko nije zadovoljan sa javim prevozom neka ga i ne koristi ,nek ustupi mjesto ljudima koji placaju.Tako ce biti manje guzve :D .Ja gdje nisam zadovoljan uslugom i ne idem vise na to mjesto pa tamam da je i dzaba.
INTERESANTNO !!!!
K'o biva, ko nije zadovoljan - ne treba ni koristiti ..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Samo se zaboravlja da je ovo JAVNI gradski prevoz i da se finansira i iz nasih poreza .... a drugo da ima ALTERNATIVAN prevoz , u redu - odnosno da ga GRAS dozvoljava ...
Nije da ko nije zadovoljan - ne traba koristiti, nego ko ne placa - ne treba koristiti.
Alternativni prevoz: privatni automobil, taksi, bicikl, taban. Skupo? Kradi.
Ko nije zadovoljan, moze i dalje koristiti (uz placenu kartu). Ko ne placa kartu, krade.

Ne svidja ti se guzva na sarajevskim semaforima? Kradi benzin! Kradi obucu i odjecu koji ti se ne svidjaju, kradi cevape u cevabdzinici koji su neslani, kradi iz piljarnice mladi luk koji ne izgleda bas najbolje.

Gradska pekara je takodjer subvencionirana iz budzeta, pa to nikome ne daje za pravo da krade jucerasnji hljeb.
hocunecu

#311 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by hocunecu »

zgembo_sa wrote:
hocunecu wrote:cuj lopovi mi koji placamo poreze, a oni primaju plate od tih poreza i nedaju nista za to:skoljka:
ma hajte molim vas 8-)
Pa ako ne placas kartu onda si lopov, a usput nisi platio ni porez koji tvrdis da placas, jer i njega placas kupovinom karte.
placam itekako,a gradski prevoz ne koristim
ali ga koristi moje dijete kojem uredno kupujem kupon,ali i dalje mislim da predplacujemo za uslugu koju nam pruzaju
zgembo_sa

#312 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by zgembo_sa »

veljaca wrote:
INTERESANTNO !!!!
Samo ti zaboravljas da bi ukidanjem javnog gradskog prevoznog preduzeca koje se djelimicno finansira iz poreza dobar dio gradjana koji zive u naseljima gdje linije nisu profitabilne prakticno ostao bez prevoza. Porezom se finansira mogucnost da mi imamo prevoz koji je dostupan u vecem dijelu grada bez obzira na isplativost toga. Javni gradski prevoz takodje ima subvencionirane karte za penzionere, ucenike, studente... Sve se to gospodo placa iz poreza. Ne mora znaciti da cete sve sto se finansira iz poreza direktno vi koristiti. Drzave raspolazu porezom jer su im gradjani dozvolili da raspolazu njihovim novcem za opste dobro, a u ovom slucaju je gradski prevoz opste dobro.
zgembo_sa

#313 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by zgembo_sa »

hocunecu wrote:
zgembo_sa wrote:
ma hajte molim vas 8-)
placam itekako,a gradski prevoz ne koristim
ali ga koristi moje dijete kojem uredno kupujem kupon,ali i dalje mislim da predplacujemo za uslugu koju nam pruzaju
Slazem se da je skupo. Ali evo razmisli malo. Koliko ima ovih koji ne placaju? Pa upravo ti placas tu njegovu neplacenu kartu.
hocunecu

#314 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by hocunecu »

odlicno,samo jos konkurencija pa da gradjani biraju
sigurna sam da bi puno toga bilo drugacije
hocunecu

#315 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by hocunecu »

ne govorim uopste skupo ili ne,to je tema druge emisije :D

bahati su zato sto mase nemaju alternativu,a bahate se na nas racun
Jvna ustanova,znaci tu su radi nas a ne mi radi njih
zgembo_sa

#316 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by zgembo_sa »

hocunecu wrote:odlicno,samo jos konkurencija pa da gradjani biraju
sigurna sam da bi puno toga bilo drugacije
Ma konkurencija nije bas dobro rjesenje, a vec sam to objasnio zasto. Ako hoces konkurenciju onda si osudio sve gradjane ciji su domovi na neprofitabilnim linijama na nemanje gradskog prevoza. Gradski prevoz ti je omogucio jedinstvenu cijenu karte bez obzira na profitabilnost linije. Malo sutra ce ti neko voziti na Jarcedole osim Gras-a... Jednostavno se ne isplati. E to je to sto ti placas kroz porez. A skupu kartu placas dobrim dijelom zbog onih koji koriste prevoz, a ne plate tu uslugu.
hocunecu

#317 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by hocunecu »

moze se to urediti i na drugi nacin
recimo da dozvole jos jednoj firmi,pa da po broju korisnika prevoza dobijaju donacje od kantona
veljaca

#318 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by veljaca »

PeroKosoric wrote:
veljaca wrote:
INTERESANTNO !!!!
Nije da ko nije zadovoljan - ne traba koristiti, nego ko ne placa - ne treba koristiti.
Alternativni prevoz: privatni automobil, taksi, bicikl, taban. Skupo? Kradi.
Ko nije zadovoljan, moze i dalje koristiti (uz placenu kartu). Ko ne placa kartu, krade.

Ne svidja ti se guzva na sarajevskim semaforima? Kradi benzin! Kradi obucu i odjecu koji ti se ne svidjaju, kradi cevape u cevabdzinici koji su neslani, kradi iz piljarnice mladi luk koji ne izgleda bas najbolje.

Gradska pekara je takodjer subvencionirana iz budzeta, pa to nikome ne daje za pravo da krade jucerasnji hljeb.
Ja sam reagovao na ovo BOLDIRANO, a ti mene citiras i navodis KRIVI navod .... :-) :-) :-) :-) :-)
Alternativni prevoz je JAVNI GRADSKI PREVOZ - a ne ovo sto ti pominjes - JER JA PLACAM GRAS. Po tebi mogao bi biti alternativni prevoz - avion - pa iskaci sa padobranom - hmmmm nije lose .... pa ko prezivi - pricace ....
A vezano za ovo ostalo - mislim da se salis .....
Ja sam za to da ono sto ne valja da se mijenja ili da se to skloni - ko spominje kradju ....
zijancer

#319 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by zijancer »

PeroKosoric wrote:Lici li ovo malo na svijet Alana Forda: lopovi se zale na kvalitet ukradene robe :)
liči al na ovaj dio '' $ve za Jednog, jedan za sve''
PeroKosoric

#320 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by PeroKosoric »

hocunecu wrote:moze se to urediti i na drugi nacin
recimo da dozvole jos jednoj firmi,pa da po broju korisnika prevoza dobijaju donacje od kantona
Donacije od kantona? Hocunecu, to vec imamo. Istana, imali bismo vise izbora kome da ne platimo za prevoz ;) Sto bih placao kartu kad je vec placena - od donacija ;)
Evo konkurencija
Alternativni prevoz: privatni automobil, taksi, bicikl, taban.
zgembo_sa

#321 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by zgembo_sa »

To sto dio novca od poreza ode u Gras, a ti placas porez, ne znaci da ti placas svoj prevoz grasom. Ti ces svoj prevoz platiti kroz kartu, a porezom se subvencioniraju karte za one koji nisu u mogucnosti da plate punu cijenu i porezom se finansiraju neprofitabilne linije, te postojanje jedinstvenog sistema gradskog saobracaja koji ti je dostupan po istim ili slicnim uvjetima na cijelom podrucju grada.
veljaca

#322 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by veljaca »

Mogao bi biti alternativni prevoz - avion - pa iskaci sa padobranom - hmmmm nije lose .... pa ko prezivi - pricace ....
veljaca

#323 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by veljaca »

zgembo_sa wrote:To sto dio novca od poreza ode u Gras, a ti placas porez, ne znaci da ti placas svoj prevoz grasom. Ti ces svoj prevoz platiti kroz kartu, a porezom se subvencioniraju karte za one koji nisu u mogucnosti da plate punu cijenu i porezom se finansiraju neprofitabilne linije, te postojanje jedinstvenog sistema gradskog saobracaja koji ti je dostupan po istim ili slicnim uvjetima na cijelom podrucju grada.
Nije problem da RADE PROFESIONALNO i PO NORMAMA .... a oni OCITO NE RADE PROFESIONALNO I PO NORMAMA ....
hocunecu

#324 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by hocunecu »

PeroKosoric wrote:
hocunecu wrote:moze se to urediti i na drugi nacin
Donacije od kantona? Hocunecu, to vec imamo. Istana, imali bismo vise izbora kome da ne platimo za prevoz ;) Sto bih placao katu kad je vec placena - od donacija ;)
Evo konkurencija
Alternativni prevoz: privatni automobil, taksi, bicikl, taban.
to nije alternativa ako vec kroz budžet placamo
nijednog trena ja nisam rekla da ne treba placati,vec da za ono sto placamo treba da dobijemo odgovarajucu uslugu
a prvi uslov zdravog trzista jeste konkurencija,drugacije bi grasovci razmisljali da postoji konkurent koji ce im pokupiti kajmak ako se ne potrude
postoje zakonske metode da se ljudi natjeraju da placaju,kazne,i ja sam za to ali pod uslovom za sviju isto
bez zavrtanja ruku :-) pojedincima
samo to je izgleda utopija,s obzirom da je u svim sverama i na svim nivoima drustva tako-kako za koga
PeroKosoric

#325 Re: Desavanje u tramvaju br3

Post by PeroKosoric »

veljaca wrote:Mogao bi biti alternativni prevoz - avion - pa iskaci sa padobranom - hmmmm nije lose .... pa ko prezivi - pricace ....
Ne razumijem tvoju poentu. Kakvi padobrani?
Diskusija je o kradji na kartama za prevoz i o alternativnim nacinima kretanja od tacke A do tacke B u gradu.

Predlazem ti da iste kriterije koje primijenjujes na gradski prevoz, primijenis i na ostale robe i usluge koje koristis.
U vecini slucajeva ne bi dospio mnogo dalje od gradskog zatvora, zbog krsenja zakona.
Locked