10 godina od NATO udara na Miloševića
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Bodkin
#301 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
za 10 godina 4000 vojnika
i neko kaze da bi se brannio od njih, pa to je smijurija
-
LSD
#302 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Zokipfc wrote:Daj molim te, kao da oni ljudi koji podrzavaju Karadzica/Mladica imaju pojma o ratu u Bosni. Jedino sta su culi o tom ratu je jednostrana informacija govoreci o "srpskim herojima" blablabla. Neinformisanost je najveca opasnost covjecanstvu.Comrad wrote:Ma ne zelim uopste da raspravljam je li bilo ili nije bilo beogradjana, cinjenica je da su ti gradjani vecinom podrzavali Milosevica koji je direktno podrzavao Karadzica i Mladica, pa rat na kosovu. A kolko je naoruzanja preslo preko drine samo bog zna. Ili kao oni tamo u bg nisu znali kroz sta mi prolazimo? Nisam nesto primjetio da im je bilo zao 92-96.
" ..........Sarajevo je bilo izloženo opsadi više od 40 mjeseci, a Beograd izložen raketiranju tek dvadesetak dana.U Beogradu su gađani pažljivo odabrani vojni i strateški ciljevi, a u Sarajevu su meta bili pažljivo odabrani civili i djeca. Pojedinačno su ubijani snajperima, a grupno granatama. Beograđani odlaze u skloništa na znak zračne uzbune, a Sarajlije su ubijane i danju i noću bez ikakve najave. Sarajevo je bilo bez vode, struje i hrane, zimi i bez plina. A u Beogradu, bar zasad, ništa od toga ne manjka.
E moj druže bogradski! Razlike su velike i ima ih iha- ha. Ali, najveća razlika je u tome što Sarajlije dobro znaju ko danas bombarduje Beograd, a Beograđani "nisu znali" ko sa okolnih brda - sa istočne, zapadne, južne i sjeverne - granatira Sarajevo. Dok je ovaj grad preživljavao agoniju opsade, Beograđani su mirno ispijali svoje kafe i piva, i išli na ljetovanja u Grčku. U trolejbusima i tramvajima čitali Politiku i Dugu, magazin u kojem je Dragoš Kalajić opširno tumačio svoje ideje. "Zato, kad sam vidio kako se Sarajevo puši i gori, moram priznati osetio sam radost. Sa muslimanima je mguće biti ili u ratu ili u primirju. Mir ne postoji", pisao je tada ideolog novog srpskog fašizma. "
"..............Čitajući u NIN-u opis atmosfere koja ovih dana vlada među Beograđanima, prisjetio sam se onog stiha iz kultne pjesme Kemala Montena Pismo prijatelju, nastale u opsjednutom Sarajevu: "Ako pitaš kako mi je/ da ti roknu samo dvije/ sve bi ti se samo kazalo."
NIN-ov reporter navodi riječi izvjesnog Svetislava Đurđića, inžinjera bez posla: "Znaš šta, ja sam bio dve godine u Americi, volim da popijem dobar viski, gledam njihove filmove i utakmice NBA lige, ali mi se nekako ne dopada taj zvuk zavijanja sirene, trčanja u skloništa i razmišljanja da li su nekog mog rođaka ili prijatelja pogodili. I zato bih samo želeo da neki guzonja iz Pensilvanije ili Teksasa, koji gleda bombardovanje kao dobar televizijski šou-program, uz kokice i pivo, doživi bar deo onoga što mi sad doživljavamo."
Svetislavu su "roknule dvije"! Njemu je sad jasno kako to izgleda, pa kad već mora slušati zavijanje sirene i bježati u sklonište, on priželjkuje da isti belaj snađe i nekog guzatog jenkija.
Svetislav se, eto, probudio, pa sad bar može zamisliti kako je bilo u Sarajevu. Dobro jutro Beograde!"
"...............Ne znam kakvom bih porukom mogao utješiti ranije pomenutog Svetislava i njegove prijatelje u Beogradu. Imam jednu, ali ne znam hoće li mu se dopasti. Poruka bi glasila : Budi sretan Svetislave, što te ne bombarduju Karadžićevi Srbi! "
13. april 1999 (Gojko Berić, knjiga Pisma nebeskom narodu, tekst Dobro jutro Beograde!)
- CSKA
#303 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Protiv amera jedino taktika hajduka,nista drugo.Za to je BiH idealna,ima suma,planina,pecina...ihh...terali bi se sto godina.
- славянин
#304 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Mala je ovo drzava za hajdukanja u danasnje vrjeme.Prije je moglo sad ti treba mnogo vise prostora kako te nebi sta sa neba krhloCSKA wrote:Protiv amera jedino taktika hajduka,nista drugo.Za to je BiH idealna,ima suma,planina,pecina...ihh...terali bi se sto godina.
-
goran16v
#305 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Fakat ne znam. Po nekoj logici, zbog cinjenice da je prisvojila ogromnu vecinu onoga sto je pripadalo svima, bi to mogla biti Srbija, ali zbog cinjenice koliko te snage otpada na jalovi kadar, ogroman aparat zadrzan iz zlatne JNA ere, efektive na papiru (bas kao sto je bio slucaj sa MIG 29 u martu 1999.) i zastarjelu tehniku, ne bi me cudilo da je danas HV ispred.Creasy wrote:Dobro OK, Srbija je smijesna u odnosu na NATO.
Nego bas me zanima tvoje misljenje, koja je danas vojno najjaca drzava od bivsih jugoslovenskih republika? Dakle, poredaj njih 6 po vojnoj snazi...
- Creasy
#306 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Uporedi:goran16v wrote:Fakat ne znam. Po nekoj logici, zbog cinjenice da je prisvojila ogromnu vecinu onoga sto je pripadalo svima, bi to mogla biti Srbija, ali zbog cinjenice koliko te snage otpada na jalovi kadar, ogroman aparat zadrzan iz zlatne JNA ere, efektive na papiru (bas kao sto je bio slucaj sa MIG 29 u martu 1999.) i zastarjelu tehniku, ne bi me cudilo da je danas HV ispred.Creasy wrote:Dobro OK, Srbija je smijesna u odnosu na NATO.
Nego bas me zanima tvoje misljenje, koja je danas vojno najjaca drzava od bivsih jugoslovenskih republika? Dakle, poredaj njih 6 po vojnoj snazi...
http://en.wikipedia.org/wiki/Croatian_Army
http://en.wikipedia.org/wiki/Equipment_ ... d_vehicles
+ avijacija (na dnu)
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0% ... 1%98%D0%B5
-
goran16v
#307 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Sve je to papir, bas kao sto je u martu 99. na papru bilo x ispravnih MIG29 aviona koji bi teoretski mogli svasta napraviti, a u praksi nijedan.
-
Bodkin
#308 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
sta bi bolan mogli napraviti protiv nato aviona. svaki pokusaj je ravan samoubistvugoran16v wrote:Sve je to papir, bas kao sto je u martu 99. na papru bilo x ispravnih MIG29 aviona koji bi teoretski mogli svasta napraviti, a u praksi nijedan.
- Creasy
#309 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
goran16v wrote:Sve je to papir, bas kao sto je u martu 99. na papru bilo x ispravnih MIG29 aviona koji bi teoretski mogli svasta napraviti, a u praksi nijedan.
Papir kazes? Znaci nema veze sto Srbija ima toliko vise naoruzanja i ljudstva, jer su Hrvati sve nindze, a Srbi kukavice...
-
goran16v
#310 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Naravno papir! Najbolji primjer papira su ti bili pomenuti MIG29. Kad je elitna jedinica bila nafrizirana i ispravna na papiru mozes predpostaviti kakve su ostale.Creasy wrote:goran16v wrote:Sve je to papir, bas kao sto je u martu 99. na papru bilo x ispravnih MIG29 aviona koji bi teoretski mogli svasta napraviti, a u praksi nijedan.
![]()
Papir kazes? Znaci nema veze sto Srbija ima toliko vise naoruzanja i ljudstva, jer su Hrvati sve nindze, a Srbi kukavice...
Sto se ljudstva tice ne zaboravi koliko je u to neborbenog sastava obuhvaceno, VMA, orkestara, skola, akademija, stambenih uprava, nastavnika, profesora, dirigenata, prevazidjenih sluzbi i quraca - palaca preuzetih iz JNA.
Sto se tice nindzi i kukavica, ne bih puno da raspravljam na tu temu, dovoljno je da te podsjetim da ste u ratu protiv HR koja je bila poluilegalno nauruzana bez skolovanog kadra, mornarice, avijacie, oklopa, prije 22 god na raspolaganju imali armiju dimenzioniranu za odbranu 25 mil (tad je JNA napadala HR, ne VRSK, VRS, karine i kokekakve neformalne dobrovoljacke horde) i da se sve prije 18 god zavrsilo "Olujom"!
- nosara
#311 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Ne sjecam se mobilizacije u srbiji...!?goran16v wrote:
Naravno papir! Najbolji primjer papira su ti bili pomenuti MIG29. Kad je elitna jedinica bila nafrizirana i ispravna na papiru mozes predpostaviti kakve su ostale.
Sto se ljudstva tice ne zaboravi koliko je u to neborbenog sastava obuhvaceno, VMA, orkestara, skola, akademija, stambenih uprava, nastavnika, profesora, dirigenata, prevazidjenih sluzbi i quraca - palaca preuzetih iz JNA.
Sto se tice nindzi i kukavica, ne bih puno da raspravljam na tu temu, dovoljno je da te podsjetim da ste u ratu protiv HR koja je bila poluilegalno nauruzana bez skolovanog kadra, mornarice, avijacie, oklopa, prije 22 god na raspolaganju imali armiju dimenzioniranu za odbranu 25 mil (tad je JNA napadala HR, ne VRSK, VRS, karine i kokekakve neformalne dobrovoljacke horde) i da se sve prije 18 god zavrsilo "Olujom"!
Glede odnosa prema Bosni i Bosnjacima ne simpatisem nimalo ni jedne ni druge, ali u direktnom srazu, do kojeg nikad nije doslo jer je tzv. srpskohrvatski-hrvatskosrpski rat bio najobicnija pickasta farsa za naivne budale, srbija bi i jucer i danas i sutra razbucala piceke ko krmaca torbu... To je naprosto tako i nikako drukcije...
- insomnia78
#312 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Ne sjecas se mobilizacije u srbiji?
Onda je sigurno nije ni bilo
Vukovar je bio pickasta farsa za naivne budale?
s' moje sokoćalo
s' moje sokoćalo
- nosara
#313 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Kad je krenula oluja, zloba podigao vojsku...? Mora da sam prespavao...insomnia78 wrote:Ne sjecas se mobilizacije u srbiji?
s' moje sokoćalo
Vukovar predat srbima kao i Posavina... Razlika je u tome sto je Posavina trajno "pala"... Sve u sklopu prethodnih dogovora...
- Creasy
#314 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
goran16v wrote:Naravno papir! Najbolji primjer papira su ti bili pomenuti MIG29. Kad je elitna jedinica bila nafrizirana i ispravna na papiru mozes predpostaviti kakve su ostale.Creasy wrote:goran16v wrote:Sve je to papir, bas kao sto je u martu 99. na papru bilo x ispravnih MIG29 aviona koji bi teoretski mogli svasta napraviti, a u praksi nijedan.
![]()
E ti si stvarno neozbiljan.
- insomnia78
#315 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Zaboravio si Srebrenicu za Vogoscunosara wrote:Kad je krenula oluja, zloba podigao vojsku...? Mora da sam prespavao...insomnia78 wrote:Ne sjecas se mobilizacije u srbiji?
s' moje sokoćalo
Vukovar predat srbima kao i Posavina... Razlika je u tome sto je Posavina trajno "pala"... Sve u sklopu prethodnih dogovora...
s' moje sokoćalo
- nosara
#316 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Nisam, ali nema veze s temom...insomnia78 wrote:Zaboravio si Srebrenicu za Vogoscunosara wrote:Kad je krenula oluja, zloba podigao vojsku...? Mora da sam prespavao...insomnia78 wrote:Ne sjecas se mobilizacije u srbiji?
s' moje sokoćalo
s' moje sokoćalo
-
goran16v
#317 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Ne sjecas se ti ali se sjeca jedan moj poznanik koji je danas poslije pickaste farse u Vukovaru covjek sa posebnim potrebama!nosara wrote:Ne sjecam se mobilizacije u srbiji...!?goran16v wrote:
Naravno papir! Najbolji primjer papira su ti bili pomenuti MIG29. Kad je elitna jedinica bila nafrizirana i ispravna na papiru mozes predpostaviti kakve su ostale.
Glede odnosa prema Bosni i Bosnjacima ne simpatisem nimalo ni jedne ni druge, ali u direktnom srazu, do kojeg nikad nije doslo jer je tzv. srpskohrvatski-hrvatskosrpski rat bio najobicnija pickasta farsa za naivne budale, srbija bi i jucer i danas i sutra razbucala piceke ko krmaca torbu... To je naprosto tako i nikako drukcije...
-
goran16v
#318 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Pitaj traktor kolonu i Srbe is RH gdje su hrabri srpeski ratnici i jesam li ja stvarno neozbiljan!Creasy wrote:
![]()
![]()
![]()
- nosara
#319 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Zao mi je... Vjerovatno nije jedini, ali to ne mijenja cinjenicu da su se franjo i sloba dogovorili, barem okvirno, kako ce se stvari odvijati, a cilj je i jednom i drugom bio podjela BiH... To su djelimicno i ostvarili, a da li ce potpuno, to cemo vidjet...goran16v wrote:Ne sjecas se ti ali se sjeca jedan moj poznanik koji je danas poslije pickaste farse u Vukovaru covjek sa posebnim potrebama!nosara wrote:Ne sjecam se mobilizacije u srbiji...!?goran16v wrote:
Pa da to malo razmotrimo uz komentar Josipa Boljkovca koji priprema knjigu svojih memoara:
„Rat nije bio nužnost, nego stvar dogovora, a krajnji je cilj bila podjela Bosne i Hercegovine. To je bio plan Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana. I ta priča da je tada stvorena hrvatska država nije točna. Mi smo hrvatsku državu imali već u republičkom Ustavu iz 1972. godine na kojemu sam radio. U uvodu toga Ustava stoji: "Socijalistička Republika Hrvatska suverena je država." A Tuđman je srušio tu suverenu državu, a ne stvorio, on je htio biti kralj.“
- Creasy
#320 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Namjerno sam ti postavio pitanje oko snaga Vojske Srbije i Hrvatske da vidim koliko si kompetentan da pricas na ovoj temi... i mogu reci da si me odusevio.goran16v wrote:Pitaj traktor kolonu i Srbe is RH gdje su hrabri srpeski ratnici i jesam li ja stvarno neozbiljan!Creasy wrote:
![]()
![]()
![]()
Znao sam da toliko mrzis Srbiju da jednostavno neces priznati ono sto je svakom normalnom jasno... Sad kad bih te pitao koji je veci grad, BG ili ZG, ti bi rekao Zagreb.
- fantom slobode
#321 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
vezano za kompetentnost i nenavijacki duh....Creasy wrote:
Usetao pjesadijom u BG?![]()
- Creasy
#322 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
"Usetao" termin svakako nije adekvatan. Da je napisao zauzeo, to je nesto drugo. A sto se navijackog duha tice, on je prisutan.
A uzgred, sta ti mislis cija je vojska jaca, Hrvatska ili Srbijanska?
A uzgred, sta ti mislis cija je vojska jaca, Hrvatska ili Srbijanska?
-
Bodkin
#323 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
joj rasprave..dosao bi john od kosova do subotice sa 100 mrtvih maksimalno, mozda ni toliko.
srbija ili hrvatska? saznacemo, nije im ni prvi ni zadnji put
srbija ili hrvatska? saznacemo, nije im ni prvi ni zadnji put
-
155_mm
#324 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
poredis babe i zabe. jacinu vojske treba gledati po tome dali treba da brani ili napada i ko su potencijalni protivnici te vojske.Creasy wrote:Uporedi:goran16v wrote:Fakat ne znam. Po nekoj logici, zbog cinjenice da je prisvojila ogromnu vecinu onoga sto je pripadalo svima, bi to mogla biti Srbija, ali zbog cinjenice koliko te snage otpada na jalovi kadar, ogroman aparat zadrzan iz zlatne JNA ere, efektive na papiru (bas kao sto je bio slucaj sa MIG 29 u martu 1999.) i zastarjelu tehniku, ne bi me cudilo da je danas HV ispred.Creasy wrote:Dobro OK, Srbija je smijesna u odnosu na NATO.
+ avijacija (na dnu)
tako da se vojska srbije u prvom redu treba porediti sa vojskama madjarske, rumunije, bugarske i kosovsko-albanske. jer ako dodje do toga da se na ovim prostorima ponovo pokrecu neki osvajacki ratovi (a to znaci da su se EU i NATO raspali) nece samo srbija gledati da pripoji neki dio bosne nego bi i drugi mozda gledali da vrate neki dio koji danas pripada srbiji. naravno u istim govnima bi se nasle i makedonija i hrvatska i slovenija. znaci ako dodje do takvih vremena nece samo bosna upasti u probleme.
ali ipak da se vratimo ovom unutrasnjem poredjenju i tvojoj tvrdnji da je srbija i tada i danas i sutra moze poderati i hrvatsku i bosnu ko krpu. jesi ti svjestan kolika bi bila cijena toga deranja. pa samo bosanski srbi su u ratu devedesetih imali oko 20.000 mrtvih vojnika a bosnjaci oko 30.000. posto srbija nikad nije objavila broj poginulih drzavljana srbije u ratu devedesetih (vjerovatno jer niko nije ni ucestvovao
a o slucaju da srbija u danasnjim uslovima odjedom u jednom potezu podere bosnu i hrvatsku nebi trosio rijeci jer to danasnja srbija nebi ni prezivjela.
sto se tice sutrasnjice to su sve spekulacije jer se nezna u kom ce se pravcu stvari kretati ali nista nije za iskljuciti.
Last edited by 155_mm on 23/06/2013 19:28, edited 1 time in total.
- Creasy
#325 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
155_mm wrote:poredis babe i zabe. jacinu vojske treba gledati po tome dali treba da brani ili napada i ko su potencijalni protivnici te vojske.Creasy wrote:
Uporedi:
+ avijacija (na dnu)
tako da se vojska srbije u prvom redu treba porediti sa vojskama madjarske, rumunije, bugarske i kosovsko-albanske. jer ako dodje do toga da se na ovim prostorima ponovo pokrecu neki osvajacki ratovi (a to znaci da su se EU i NATO raspali) nece samo srbija gledati da pripoji neki dio bosne nego bi i drugi mozda gledali da vrate neki dio koji danas pripada srbiji. naravno u istim govnima bi se nasle i makedonija i hrvatska i slovenija. znaci ako dodje do takvih vremena nece samo bosna upasti u probleme.
ali ipak da se vratimo ovom unutrasnjem poredjenju i tvojoj tvrdnji da je srbija i tada i danas i sutra moze poderati i hrvatsku i bosnu ko krpu. jesi ti svjestan kolika bi bila cijena toga deranja. pa samo bosanski srbi su u ratu devedesetih imali oko 20.000 mrtvih vojnika a bosnjaci oko 30.000. posto srbija nikad nije objavila broj poginulih drzavljana srbije u ratu devedesetih (vjerovatno jer niko nije ni ucestvovao) neznamo koliko treba dodati jos poginulih vojnika iz srbije na onih 20.000 poginulih bosanskih srba. kad se uzme razlika u teskom naoruzanju tada i danas, danasnje deranje bosne i bosnjaka bi srbe kostalo nekoliko puta vise od cijene devedesetih. jesi ti svjestan sta bi to znacilo za i ovako demografski sjebanu srbiju. kud bi onda srpske djevojke isle kad napune 10 godina mozda u susjedne drzave a mozda bi neke odlutale i do turske.
a o slucaju da srbija u danasnjim uslovima odjedom u jednom potezu podere bosnu i hrvatsku nebi trosio rijeci jer to danasnja srbija nebi ni prezivjela.
sto se tice sutrasnjice to su sve spekulacije jer se nezna u kom ce se pravcu stvari kretati ali nista nije za iskljuciti.
Ovo boldovano nisam ja napisao, citaj malo pazljivije.
A sto se tice ovog dalje, mislim da si pofino promasio te cifre, ali nebitno... svakako trenutno raspravljamo o vojskama Srbije i Hrvatske, tako da mi nije jasno sto Bosnu mijesas u pricu.