Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
fantom*

#301 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by fantom* »

SanskiBiser wrote:Rimljani su za sve rijeke u svojim provincijama imali ime!

Najstariji zabiljezeni Rimski/Latinski naziv rijeke Bosne je Valdasus tj. Valdanus u :mrgreen :run:
NIĐE VEZE sa Bosna
BHCluster

#302 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by BHCluster »

fantom* wrote:
BHCluster wrote:

Ako si cito tu knjigu a vidi se da nisi jer tu su ti navedeni i izvori u kojima se spominje Bosna pod tim imenima.
A ako si procitao sta sam ja napisao vidjeces da ja nigdje netvrdim da su "besi pretci bosanaca" kao si ti napisao.

P.S.
U historijni nema moji, tvoji, njegovi, ako gleda historiju onda je trebas gledati bas iz tog ugla to jeste historijskog a ne kako ti kazes "moga" ili "tvoga" jer ako tako gledas na historiju onda ona gubi smisao i postaje politicko prepucavanje.
apsolutno si konfuzan
u kojoj knjizi se spominje Bosna pod drugim imenom, i kakve veze to ima sa tim odakle je porijeklo imena Bosne
ja cijelo vrijeme tvrdim DA BESI/TRAČANI NISU pretci bosanaca, nego ilirsko-slavenski mix kojije dobio ime po slavenskom plemenu busani koji je doselio na ovu teritoriju poslije raspada Velikomoravske države i dao ime Bosna zemlji i rijeci
moji ili tvoji historičari su ovdje u kontekstu toga koje od njih ti navodiš kao izvor u svoju korist, jer neki će se pozvati i na Simu Ćirkovića, ili Vjekoslava Klaića, koji uopšte ne spominju bosance, bošnjane

u tom smislu ja navodim historičare koji meni služe kao relevantni
Ja nigdje nisam ni tvrdio da su tracani predci bosanaca zato konfuznost pripada tebi.

P.S.
Dukljaninova kronika spominje Bosonium
Car Konstantin Porfirogenet u spisu De administrando imperio pod nazivom Bosona
viva_castro

#303 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by viva_castro »

Hahahahah opet narodi...

Jadniče, da li si svjestan da nije postojala svijest o "narodnoj pripadnosti" u periodu o kom govoriš. To što si ti sine opsjednut sa pomislima o Bosancima koji osnivaju Beograd ili neki tvoj (ne)prijatelj opsjednut Srbima kojih osnivaju Bosnu itd itd. ne znači da je isti svjetonazor stajao tada kada su ti ljudi živjeli.

To što sve pokušavate strpati u svoju glavu i u svoje razumijevanje je zapravo vaša slabost a ne historijska istina...

Interesantno je živjeti sa slučajevima koje su socijalni psiholozi i filozofi duboko i temeljito proučavali tokom prošlog vijeka. Samo je šteta što je to već retro literatura a u ovoj se državi ljudi ne miču iz tog, ili, kao ovi novi "nebeski Bošnjaci/Bosanci" tek ulaze u ta sranja...
Nocty

#304 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Nocty »

fantom* wrote:
Nocty wrote:
fantom* wrote:?

nisam ja reko da su dobili ime po rijeci ja uprotno suprotno tvrdim

jel bitno jesu li busani ili bessi?

bitno je da imamo Halida

hahahaha
bitno je
jer su besi tračani, a kako genetička istraživanja pokazuju samo je 4 % njihov udio, dakel i to govori da ta teorija otpada
busani su slaveni, i sve ukazuje upravo na to da su se oni nametnuli kao dominantni ilirsko-slavenskoj masi
i tracani su slaveni(juzni slaveni)
pa ti veze nemaš :-)
ne sramoti se više, bolan, bolje ti je ne javljaj se više[/quote]
bessi su nezavisno tracansko pleme,i kad im se pogledaju lica jasno se vidi da su slavenskih izrazaja,sta ti znas o kimatici i o icemu? znas samo drugima govoriti sta da rade ,e pa ne meni...jos jednom:ako laze koza ne laze rog!
Nocty

#305 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Nocty »

viva_castro wrote:Hahahahah opet narodi...

Jadniče, da li si svjestan da nije postojala svijest o "narodnoj pripadnosti" u periodu o kom govoriš. To što si ti sine opsjednut sa pomislima o Bosancima koji osnivaju Beograd ili neki tvoj (ne)prijatelj opsjednut Srbima kojih osnivaju Bosnu itd itd. ne znači da je isti svjetonazor stajao tada kada su ti ljudi živjeli.

To što sve pokušavate strpati u svoju glavu i u svoje razumijevanje je zapravo vaša slabost a ne historijska istina...

Interesantno je živjeti sa slučajevima koje su socijalni psiholozi i filozofi duboko i temeljito proučavali tokom prošlog vijeka. Samo je šteta što je to već retro literatura a u ovoj se državi ljudi ne miču iz tog, ili, kao ovi novi "nebeski Bošnjaci/Bosanci" tek ulaze u ta sranja...
jel ti to meni?

ja znam da nije postojala nacionalna svijest i da su ljudi jedosntavno zivjeli gdje su mogli i kako su mogli,ali ime je ostalo od naroda koje je naselilo bosnu.i to je sve sto je bitno.Holandjani se zovu dutchess,sto je imenica za germane,deutsch...ali su oni dutch,jedan ogranak germanskog plemena,tako i bosanci slavenskog sa znatno mjesanom genetikom kao i ostali jugosloveni.

i nisu bosanci dosli i osnovali singidunum nego kelti koji su imali sjediste u bosni. a samim tim cim su u bosni bili to znaci da i danasnji ljudi iz bosne i iz srbije vuku njihove korijene.barem 20 %
zilog

#306 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by zilog »

Tema je postavljena prema dokumentu koji spominje Ilire, Teutonce...
Genetika po haplogrupama se odredjivala prije vise od 20.000 godina. Ukratko, vise od pola muskaraca Bosanaca i Hercegovaca, Dalmatinaca i veliki dio Norvezana potjecu od jednog muskarca koji je zivio prije 25-30.000 godina. Mutacija par markera njegovog Y-hromozoma je danas dokaz zajednickih predaka.

Sve ovo skupa je dokaz da se nismo puno micali odavde u posljednjih 20.000 godina. Seobe od prije manje od 1500 godina nisu ostavile znacajnog genetskog traga na domicilno stanovnistvo ovih krajeva.

Raspredati o tome jesmo li Iliri, ili Teutonci, mozemo kad ih se stotinjak iskopa i analizira njihova DNK.
fantom*

#307 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by fantom* »

Nocty wrote:

bessi su nezavisno tracansko pleme,i kad im se pogledaju lica jasno se vidi da su slavenskih izrazaja,sta ti znas o kimatici i o icemu? znas samo drugima govoriti sta da rade ,e pa ne meni...jos jednom:ako laze koza ne laze rog!
tračani nisu slaveni, kraj priče
fantom*

#308 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by fantom* »

viva_castro wrote:Hahahahah opet narodi...

1-o kojem periodu ti govoriš
2-ako DAI spominje narode onda oni i postoje, ko si ti da to negiraš
3-bosanci se ne spominju izravno u DAI ali se spominju kao slaveni koji žive u "ostalim sklavinijama" koje se spominju u 29.poglavlju DAI a pod kojima se podrazumjeva prostor kasnije Kulinove Bosne, tj. Donji kraji, Soli, Usora
Van Halen

#309 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Van Halen »

Bosanci i Hercegovci su Iliri, kao i Dalmatinci i Crnogorci. Srbi su Tračani (Tribali) !
SanskiBiser

#310 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by SanskiBiser »

Van Halen wrote:Bosanci i Hercegovci su Iliri, kao i Dalmatinci i Crnogorci. Srbi su Tračani (Tribali) !
Da, da, osim Buzimljana u Bosanskoj Krajini, oni su Spartanci, to su i u zadnjem ratu dokazali :D
Van Halen

#311 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Van Halen »

SanskiBiser wrote:
Van Halen wrote:Bosanci i Hercegovci su Iliri, kao i Dalmatinci i Crnogorci. Srbi su Tračani (Tribali) !
Da, da, osim Buzimljana u Bosanskoj Krajini, oni su Spartanci, to su i u zadnjem ratu dokazali :D
Pročitaj nešto u životu, pa onda serendaj biseru.
zambaklija

#312 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by zambaklija »

SanskiBiser wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :D :D :mrgreen: :mrgreen: :thumbup: :thumbup: :bih: :bih: :lol: :lol: :lol:
SanskiBiser

#313 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by SanskiBiser »

Van Halen wrote:
SanskiBiser wrote:
Dokaz da nisam u pravu ajmo nacitani izvedi ga ....???? Da vidimo kako ti ide teza - antiteza - sinteza :lol:
Jazz_Junkie

#314 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Jazz_Junkie »

Jel´ to iliromanija jos traje? Gdje je Semir Osmanagic, opet kasni......
Bosanski_kralj

#315 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Bosanski_kralj »

Van Halen wrote:
SanskiBiser wrote:
Nisi ti skužio zezanciju.
@Sanskibiser :thumbup:
Nezbilj

#316 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Nezbilj »

BHCluster wrote: Image Image
Image Image
Image Image

Image
Izvinjavam se na maloj digresiji, ali zanima me sa kojeg originalnog linka su skinute ove slike??? Nisam ih mogao naći na Igenea.com već samo na bosniafacts.info...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#317 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Chmoljo »

Van Halen wrote:
SanskiBiser wrote:
ako su Nocty i viva_castro dobili banove, moraš i ti :-?

26. Jan. 2010. 01:37 Banned user for reason “krsenje pravila sa-x foruma”
» Van Halen

14 dana

ljudi moji, nemojte radi gluposti banove dobijati. :roll: de se malo kontrolišite. kako bi se suzdržali da je rasprava lice u lice :roll:
seln

#318 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by seln »

Evo citam...i nikako mi nije jasno zasto bi ovo trebalo biti interesanto. I kakvog znacaja ima za BiH?
Samo povodi za neki novi rasizam...
SanskiBiser

#319 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by SanskiBiser »

Nezbilj wrote:
BHCluster wrote: Image Image
Image Image
Image Image

Image
Izvinjavam se na maloj digresiji, ali zanima me sa kojeg originalnog linka su skinute ove slike??? Nisam ih mogao naći na Igenea.com već samo na bosniafacts.info...

Ne mozes sa Igenea.com home stranice naci te slike, jer su uklonili direktne linkove za rezultate po zemljama sa Home stranice ( imas na internetu dosta materijala i kritika igenea iz akademskih krugova pa valjda zbog toga su makli linkove). Al' mozes uz pomoc google search doci lako do materijala koji je ostao na njihovom sajtu, uklonili su linkove ali nisu obrisali sadrzaj sa servera, samo u google search otkucaj ili copy/paste :

site:igenea.com Bosnia Herzegovina

Zanimljivo je pogledati komentare na Igenea site, narocito odgovore predstavnika Igenea Roman C. Scholz na pitanja Bosanaca ali i stranaca u vezi rezultata za BiH :lol:

http://www.igenea.com/index.php?c=132&st=584
Nezbilj

#320 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Nezbilj »

SanskiBiser wrote:
Ne mozes sa Igenea.com home stranice naci te slike, jer su uklonili direktne linkove za rezultate po zemljama sa Home stranice ( imas na internetu dosta materijala i kritika igenea iz akademskih krugova pa valjda zbog toga su makli linkove). Al' mozes uz pomoc google search doci lako do materijala koji je ostao na njihovom sajtu, uklonili su linkove ali nisu obrisali sadrzaj sa servera, samo u google search otkucaj ili copy/paste :

Zanimljivo je pogledati komentare na Igenea site, narocito odgovore predstavnika Igenea Roman C. Scholz na pitanja Bosanaca ali i stranaca u vezi rezultata za BiH :lol:

Ovo je stvarno smiješno. Jedino genetsko istraživanje provedeno u BiH je ovo http://vetinari.sitesled.com/bosnia.pdf
Igenea je privatna firma koja komercijalno radi genetsko testiranje na haplogrupe tako da su očigledno ove grafove o porijeklu naroda različitih država napravili iz marketinških razloga. Međutim napraviti egzaktnu dodjelu haplogrupa određenim plemenima i napraviti vezu između toga i današnjih nacija ili stanovnika država je nemoguća misija. Zato su očigledno u neka doba povukli ove slikice sa site-a jer su skontali da lupetaju budalaštinje. Spominjati Teutonce i Vikinge na Balkanu je zaista prvoklasna provala. Problem je u tome što genetska istraživanja porijekla nisu još dovoljno detaljno provedena niti istražena niti klasificirana a da ne govorimo o stavljanju genetičkih rezultata u kontekst istoriogafije i arheologije. Pročiće još dosta vremena dok ne budemo sa sigurnošću mogli govoriti o ovim stvarima. Za sada možemo jedino špekulisati na osnovu stvari koje djeluju relativno izvjesno kao npr. da se najstariji gen na našim prostorima I2 može povezivati sa Ilirima kao najstarijim poznatim stanovnicima ovog prostora. Ili da se R1a može do određene mjere povezivati sa Slavenima obzirom da ga u visokom provcentu nalazimo kod slavenskih ili slaveniziranih naroda (s tim da priznajem da je i ovo visokošpekulativno). Međutim ulaziti u definisanje egzaktnog etniciteta haplogrupa E1b1b, R1b ili J2 je besmisleno jer ove grupe u manjim procentima nalazimo posvuda na Balkanu i Evropi tako da pretpostavljati da su ih donjeli Huni, Rimljani, Avari, Turci, Goti, Grci, Kelti, Tračani, Dačani ili čak Vikinzi ili Teutonci je čisto lupetanje.
SanskiBiser

#321 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by SanskiBiser »

Nezbilj wrote:
SanskiBiser wrote:

Ovo je stvarno smiješno. Jedino genetsko istraživanje provedeno u BiH je ovo http://vetinari.sitesled.com/bosnia.pdf
Igenea je privatna firma koja komercijalno radi genetsko testiranje na haplogrupe tako da su očigledno ove grafove o porijeklu naroda različitih država napravili iz marketinških razloga. Međutim napraviti egzaktnu dodjelu haplogrupa određenim plemenima i napraviti vezu između toga i današnjih nacija ili stanovnika država je nemoguća misija. Zato su očigledno u neka doba povukli ove slikice sa site-a jer su skontali da lupetaju budalaštinje. Spominjati Teutonce i Vikinge na Balkanu je zaista prvoklasna provala. Problem je u tome što genetska istraživanja porijekla nisu još dovoljno detaljno provedena niti istražena niti klasificirana a da ne govorimo o stavljanju genetičkih rezultata u kontekst istoriogafije i arheologije. Pročiće još dosta vremena dok ne budemo sa sigurnošću mogli govoriti o ovim stvarima. Za sada možemo jedino špekulisati na osnovu stvari koje djeluju relativno izvjesno kao npr. da se najstariji gen na našim prostorima I2 može povezivati sa Ilirima kao najstarijim poznatim stanovnicima ovog prostora. Ili da se R1a može do određene mjere povezivati sa Slavenima obzirom da ga u visokom provcentu nalazimo kod slavenskih ili slaveniziranih naroda (s tim da priznajem da je i ovo visokošpekulativno). Međutim ulaziti u definisanje egzaktnog etniciteta haplogrupa E1b1b, R1b ili J2 je besmisleno jer ove grupe u manjim procentima nalazimo posvuda na Balkanu i Evropi tako da pretpostavljati da su ih donjeli Huni, Rimljani, Avari, Turci, Goti, Grci, Kelti, Tračani, Dačani ili čak Vikinzi ili Teutonci je čisto lupetanje.
Pa oni su cak priznali da podaci koje imaju ne dolaze iz njihovog istrazivanja, dakle nisu radili nikakve analize u zvojim laboratorijama, i imali su navedene izvore na sajtu ne znam jesu li maknuli i to, mislim podaci vezani za Bosnu, para su su zaradili to je sigurno, vidio si koliko kosta pocetni paket 99 Eura a najskuplji 500 Eura. A preko 270 hiljada u bazi imaju registrovanih klijenata! Koja je to lova! Ali spominju na par mjesta u komentarima da imaju u bazi ljudi sa ovih prostora koji su se testirali privatno kod njih...

Sad se pred ljudima koji postavljaju pitanja vezana za one prve table sto su sklonili pravdaju, pa daju odgovore tipa:

"Keep in mind: Not every R1b is celtic and not every Celt is R1b, like not every I2a is Illyrian and not every Illyrian is I2a.
Most of the ancient tribes already consisted of different haplogroups.

Roman C. Scholz
iGENEA
Tel. +41 (0)43 233 81 51
[email protected]
http://www.igenea.com"

Meni je dosta sto sva ta istrazivanja i rezultati ukazuju na autohtonost stanovnistva na ovim prostorima, dakle nismo pali s Marsa, nije nas niko doveo ovdje, kao npr. one pacenike na Haitiju sto su ukrali iz Afrike. ;-)
fantom*

#322 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by fantom* »

SanskiBiser wrote:
Pa oni su cak priznali da podaci koje imaju ne dolaze iz njihovog istrazivanja, dakle nisu radili nikakve analize u zvojim laboratorijama, i imali su navedene izvore na sajtu ne znam jesu li maknuli i to, mislim podaci vezani za Bosnu, para su su zaradili to je sigurno, vidio si koliko kosta pocetni paket 99 Eura a najskuplji 500 Eura. A preko 270 hiljada u bazi imaju registrovanih klijenata! Koja je to lova! Ali spominju na par mjesta u komentarima da imaju u bazi ljudi sa ovih prostora koji su se testirali privatno kod njih...

Sad se pred ljudima koji postavljaju pitanja vezana za one prve table sto su sklonili pravdaju, pa daju odgovore tipa:

"Keep in mind: Not every R1b is celtic and not every Celt is R1b, like not every I2a is Illyrian and not every Illyrian is I2a.
Most of the ancient tribes already consisted of different haplogroups.

Roman C. Scholz
iGENEA
Tel. +41 (0)43 233 81 51
[email protected]
http://www.igenea.com"

Meni je dosta sto sva ta istrazivanja i rezultati ukazuju na autohtonost stanovnistva na ovim prostorima, dakle nismo pali s Marsa, nije nas niko doveo ovdje, kao npr. one pacenike na Haitiju sto su ukrali iz Afrike. ;-)
Nezbilj wrote:
.
a je li vi ČITATE SVE POSTOVE, ovo postavio na 11oj strani, dakle čitaj knjigu od 106e strane
fantom* wrote:
viva_castro wrote: Gluplji zaključak nisam čuo, ne pamtim.

Prva stvar ne postoje GENETSKI Srbi, Hrvati ili Bošnjaci. Isti institut je radio i istraživanje za Srbiju, za Hrvatsku,... Mi smo i suviše mala i nebitna kategorija ali i premalo karakteristična da bi neko GENETSKI birao Srbe ili Hrvate ili pak Bošnjake. .
ne provaljuj se prije nego se upoznaš sa materijom, ne samo da su uzimani uzorci iz različitih država, nego i reprezentativni uzorci iz svakog POJEDINOG DIJELA BIH I TO OD SVA TRI PRISUTNA NARODA

ČITAJ, da se ne bi provaljivao, od stranice 106.
http://www.muzic-ivan.info/vjera_crkve%20bosanske.pdf
Nezbilj

#323 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Nezbilj »

SanskiBiser wrote:
To se u potpunosti slažem. Ono što nam je genetika sa sigurnošću potvrdila je da su stanovnici BiH relativno kompaktnog porijekla u odnosu na susjede. Također procentualno gledano ovdašnje stanovništvo ima visoku zastupljenost jedne od najstarijih haplogrupa u Evropi što na neki način potvrđuje autohtonost naroda na ovim prostorima. Ono što je možda najvažnije iz pozicije nacionalističkih tumačenja etnogeneze naših naroda je što genetika opovrgava sve ove teze i dokazuje da su nacije prvenstveno sociološke odnosno političke tvorevine koje nemaju naročite veze sa porijeklom. Ono što je možda najtužnije u svemu je da genetika dokazuje puno više sličnosti nego razlika među našim narodima koji se zbog tobožnjeg porjekla mrze i krve međusobno.
fantom* wrote:
Jedino genetsko istraživanje provedeno u BiH je ovo http://vetinari.sitesled.com/bosnia.pdf

a je li vi ČITATE SVE POSTOVE, ovo postavio na 11oj strani, dakle čitaj knjigu od 106e strane
http://www.muzic-ivan.info/vjera_crkve%20bosanske.pdf
Ne razumijem šta pokušavaš da kažeš. Ovo što sam postavio je cijeli materijal na engleskom koji je ukratko prezentiran u dijelu materijala kojeg si postavio. Moja konstatacija je bila da Igenea nema veza sa ovim materijalom kojeg su radili nabrojani genetički instituti.
zilog

#324 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by zilog »

Nezbilj :thumbup:

Napokon normalan post. Pravo osvjezenje poslije Vikinga i Teutonaca :-)
Igenea je komercijalna firma koja naplacuje testove i "istrazivanje" koje su objavili je klasicni marketing da se raja naloze. Jesu li Vikinzi, ili mozda Teutonci? :lol:

Ono sto nama u BiH moze biti JAKO bitno je upravo to, da se nismo micali odavde. Nema vise price kako su ovi, ili oni, doslje u BiH.
lerdi

#325 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by lerdi »

@ Nezbilj

Svaka čast na postu i hvala na ovom materijalu. Sa zadovoljstvom sam ga pročitao i on potvrđuje upravo ono što sam ja oduvijek tvrdio. Tri Bosanska naroda su genetski jako slični jedni drugima, sad što se naivno zavađaju međusobno je druga tema i nečiji viši interes.

Zanimljivo mi je da ovo istraživanje (iako provedeno na relativno malom broju uzoraka) potvrđuje i to da su Bosanski Hrvati bliži ostalim narodima u Bosni, nego Hrvatima Hrvatske.

Kad vidim kako se ljudi na ovim prostorima varaju i kako se laže o njihovom genetskom porijeklu, neopisivo mi je krivo što se ne uradi jedno veliko istraživanje koje će napokon postaviti stvari na svoje mijesto. Ipak ova sva istraživanja ako ništa pokazuju da neki, kojima se osporavalo vjekovno postojanje na ovim prostorima, nisu stablo bez korjena.
Post Reply