farmacija?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
lajk

#301 Re: farmacija?

Post by lajk »

Inovativan si nema šta :thumbup:
daria2010

#302 Re: farmacija?

Post by daria2010 »

e ovako posto ste vi starii imate vise iskustva itd itd pa sam vas mislila pitat nesto.
skoro sam dobila 2 u skoli, u osnovnoj sam jos, i nisam rekla roditeljima ali ima roditeljski za dva dana, pa sam mislila pitat razrednu da ne govori mojoj mami da imam tu 2 jer ce me ubit xd msm bit cu u nekoj kazni jos ce poludit jer sam joj slagala. . . i sami znate te probleme, sta mislite hoce li to uradit posto je zena dobra i ovo mi je prva 2 ja msm sve ostale su 5 od 1-9 :p i ako ima tko prijedloga kako bi ja to mogla pitat, nek napise <3
dodjoska__

#303 Re: farmacija?

Post by dodjoska__ »

Savršena tema za takvo pitanje :D
daria2010

#304 Re: farmacija?

Post by daria2010 »

nisam mogla nac ovakvu temu a posto mi treba pomoc hitno onda sam bilo koju uzela :ss
SatanicVerses

#305 Re: farmacija?

Post by SatanicVerses »

Zna li neko kad je pripremna nastava?
lajk

#306 Re: farmacija?

Post by lajk »

SatanicVerses wrote:Zna li neko kad je pripremna nastava?
beze lovu na to dajes :) ionako upadnu ljudi koji ni na prijemnom ne budu :lol: štela ti treba i to dobra :-?
Bambi_na_kofeinu

#307 Re: farmacija?

Post by Bambi_na_kofeinu »

Najbolje da nazoveš studentsku službu i provjeriš, mislim da je broj 033/586-182, to mi je zadnja informacija ako se šta nije promijenilo.
Ne slušaj gluposti, ako zadovoljiš na prijemnom i ako imaš dobre ocjene iz srednje upast ćeš bez ama baš ikakvih problema ;-)
SatanicVerses

#308 Re: farmacija?

Post by SatanicVerses »

Bambi_na_kofeinu wrote:
Najbolje da nazoveš studentsku službu i provjeriš, mislim da je broj 033/586-182, to mi je zadnja informacija ako se šta nije promijenilo.
Ne slušaj gluposti, ako zadovoljiš na prijemnom i ako imaš dobre ocjene iz srednje upast ćeš bez ama baš ikakvih problema ;-)
Hvala, zvala sam ih, ali nemaju informacija
Duende

#309 Re: farmacija?

Post by Duende »

Može li mi neko reći, otprilike naravno, koliko je vremena potrebno za spremanje za prijemni? Sedmica, dvije, mjesec, godina? Znam da je to individualno, ali eto onako okvirno koliko vremena treba? I da li postoji neki informator/skripta za prijemni za upis na farmaciju? Hvala na odgovorima.
Desnik

#310 Re: farmacija?

Post by Desnik »

Duende wrote:Može li mi neko reći, otprilike naravno, koliko je vremena potrebno za spremanje za prijemni? Sedmica, dvije, mjesec, godina? Znam da je to individualno, ali eto onako okvirno koliko vremena treba? I da li postoji neki informator/skripta za prijemni za upis na farmaciju? Hvala na odgovorima.
Jesi provjeravao na fakultetu?
Duende

#311 Re: farmacija?

Post by Duende »

Desnik wrote:
Duende wrote:Može li mi neko reći, otprilike naravno, koliko je vremena potrebno za spremanje za prijemni? Sedmica, dvije, mjesec, godina? Znam da je to individualno, ali eto onako okvirno koliko vremena treba? I da li postoji neki informator/skripta za prijemni za upis na farmaciju? Hvala na odgovorima.
Jesi provjeravao na fakultetu?
U studentskoj službi su mi rekli da se mora ići na pripremnu nastavu da bi se dobio taj neki materijal za prijemni, s tim da mi nisu rekli šta je to, da li postoji neka knjižica ili su to samo kopirani papiri što daju na pripremama. :/ Ako postoji informator, onda se vjerovatno može naći negdje od prethodnih godina, ali u svakom slučaju me više zanima prvi dio pitanja vezano za vremenski period potreban da se spremi ispit.
lajk

#312 Re: farmacija?

Post by lajk »

pa obidji kopirnice :-)

btw pripremna je vec pocela
Duende

#313 Re: farmacija?

Post by Duende »

Da mogu vjerovatno bih...
Znam da je pripremna počela i nisam to ni pitala.
lajk

#314 Re: farmacija?

Post by lajk »

Duende wrote:Da mogu vjerovatno bih...
malo ohani sa frustriranim odgovorima :wink:
lajk

#315 Re: farmacija?

Post by lajk »

Duende

#316 Re: farmacija?

Post by Duende »

lajk wrote:
Niti sam ja isfrustrirana, niti odgovori, ali pitala sam nešto konkretno i ako znaš odgovoriti, onda mi i odgovoriš, u suprotnom nema potrebe da mi pišeš kako je priprema nastava počela jer to zna svako ko otvori stranicu Farmaceutskog fakulteta. Nisam ništa loše mislila, ali mene zanimaju odgovori na postavljena pitanja. Hvala u svakom slučaju.
Individualism18

#317 Re: farmacija?

Post by Individualism18 »

Duende wrote:
lajk wrote:
Niti sam ja isfrustrirana, niti odgovori, ali pitala sam nešto konkretno i ako znaš odgovoriti, onda mi i odgovoriš, u suprotnom nema potrebe da mi pišeš kako je priprema nastava počela jer to zna svako ko otvori stranicu Farmaceutskog fakulteta. Nisam ništa loše mislila, ali mene zanimaju odgovori na postavljena pitanja. Hvala u svakom slučaju.
Mislim da su ti samo pokušali pomoći, ali hajde...

Ne idem na farmaciju, ali nekako mi je logično da koliko god vremena da treba, ne možeš se nikako spremiti do prijemnog ako se nisi do sada počela spremati. Ako si se počela spremati, što bi bilo logično ako planiraš upisati farmaciju, onda znaš koliko ti vremena treba da pređeš sve oblasti. U svakom slučaju čini mi se da si se kasno sjetila učiti za prijemni jer nije lako spremiti tri različita predmeta, pogotovo desetak dana pred prijemni...
Bambi_na_kofeinu

#318 Re: farmacija?

Duende wrote:
lajk wrote:
Pohađanje pripremne nastave jako skraćuje vrijeme pripreme za prijemni.
Ovako bih ti preporučila da pronađeš neku facebook grupu studenata farmacije i pokušaš doći preko ljudi koji to trenutno spremaju ili do informatora ili do bilo kakvog svježeg materijala.
Zovem se Zelena

#319 Re: farmacija?

Post by Zovem se Zelena »

Ako se dobro sjećam ja sam spremala prijemni skoro 2 mjeseca. Sredinom maja maturirala i odmah se uhvatila knjiga :-)
A imala sam više nego jaku podlogu iz biologije i hemije...
Informator koliko je dobar toliko i nije. On je neki kostur ali bukvalno sve što se ikada pomenulo u srednjoj školi može doći na prijemnom!

U svakom slučaju sretno!
lajk

#320 Re: farmacija?

Post by lajk »

da li u toku studiranja imate praksu npr. rad u apoteci mjesec ili vise ?
Bambi_na_kofeinu

#321 Re: farmacija?

lajk wrote:da li u toku studiranja imate praksu npr. rad u apoteci mjesec ili vise ?
Jok, budući da praksu odradiš, sasvim logično, nakon diplomiranja u sklopu obaveznog staža, kada prođeš kroz sito i rešeto i vrlo naporan dril.
Ali nema ni Travnik (jer nisi odavno spomenula a evo pokušavaš :D ) sem nominalno jer vaše studente niko pod milim Bogom ne prima na tu takozvanu praksu, sem prijatelji od prijatelja koji igrom slučaja imaju apoteku da čistite ispod pulta.
Pa se onda bunite kako vi kvragu nećete da čistite :D
lajk

#322 Re: farmacija?

Post by lajk »

Bambi_na_kofeinu wrote:
lajk wrote:da li u toku studiranja imate praksu npr. rad u apoteci mjesec ili vise ?
Jok, budući da praksu odradiš, sasvim logično, nakon diplomiranja u sklopu obaveznog staža, kada prođeš kroz sito i rešeto i vrlo naporan dril.
Ali nema ni Travnik (jer nisi odavno spomenula a evo pokušavaš :D ) sem nominalno jer vaše studente niko pod milim Bogom ne prima na tu takozvanu praksu, sem prijatelji od prijatelja koji igrom slučaja imaju apoteku da čistite ispod pulta.
:D bas si upucena :D obaveznu praksu imamo :D obidji par apoteka u Sarajevu pa se raspitaj (ako i cistimo nije frka ionako po zakonu cak ni farmaceutski tehnicar ne smije izdavati lijekove :lol: ) :) nisam dosla na raspravljanje vec upitat :) obaveznu praksu imamo na 3,4 i 5 godini :) neki su je cak obavljali osim u apotekama (drzavnim :) )i u analitickim labaratorijama i kod nekih industrijskih proizvodjaca :kiss:
Bambi_na_kofeinu

#323 Re: farmacija?

lajk wrote:
Bambi_na_kofeinu wrote:
:D bas si upucena :D obaveznu praksu imamo :D obidji par apoteka u Sarajevu pa se raspitaj (ako i cistimo nije frka ionako po zakonu cak ni farmaceutski tehnicar ne smije izdavati lijekove :lol: ) :) nisam dosla na raspravljanje vec upitat :) obaveznu praksu imamo na 3,4 i 5 godini :) neki su je cak obavljali osim u apotekama (drzavnim :) )i u analitickim labaratorijama i kod nekih industrijskih proizvodjaca :kiss:
Eto jesi vidjela kako znam zašto pitaš :mrgreen:
Ne dušo, praksu imate nominalno, ako vas i ko vas prihvati (rijetki slučajevi i uglavnom preko nekih lijevih poznanstava, to zahvali državi u kakvoj živimo) od te "prakse" koristi nemate ni vi ni apoteka a ponajmanje pacijenti.
Naravno da ne smijete izdavati lijekove, to ni ne spominjem, ne zanosi se, nego bukvalno ste smetala kojima se uvali metla čisto da ne hvatate zjala tih par sati koliko ste tu.

Ali to ne treba da te uzrujava.
lajk

#324 Re: farmacija?

Post by lajk »

ti si izgleda uzrujana,ne ja :D nemam cime :D laganica 8-)
reci da neko nema koristi od prakse ja apsurd nad apsurdima ,pa cak i da mete :-D dovoljan je kontakt s pacijentima pa samo da mu upalis aparat za mjerenje pritiska :wink:

pitam da se informisem,valjda to nije zabranjeno :-D isto kao neki ispiti i predavanja koja smo mi zavrsili,a vi ni poceli :kiss: opet ti kazem raspitaj se malo ,mozda ti je vec nekao izdao bademovu mast pa se ti otrovala :lol:

ako ti mislis da neces dobit metlu u ruke nakon zavrsetka studija,da ce te neko cekati u apteci rasirenih ruku onda mi je jasan ovaj tvoj nivo konverzacije koji ostaje na ovome ,ipak nije ti lako znam ,uglavnom dobila sam info koji mi je trabao i to je to :sax:
Bambi_na_kofeinu

#325 Re: farmacija?

lajk wrote:ti si izgleda uzrujana,ne ja :D nemam cime :D laganica 8-)
reci da neko nema koristi od prakse ja apsurd nad apsurdima ,pa cak i da mete :-D dovoljan je kontakt s pacijentima pa samo da mu upalis aparat za mjerenje pritiska :wink:

pitam da se informisem,valjda to nije zabranjeno :-D isto kao neki ispiti i predavanja koja smo mi zavrsili,a vi ni poceli :kiss: opet ti kazem raspitaj se malo ,mozda ti je vec nekao izdao bademovu mast pa se ti otrovala :lol:
Ja jesam, naravno, svako sa iole mozga bi bio uzrujan "fakultetim" izniklim k'o gljive u ovoj ničijoj zemlji, rak rana društva koja će glomaznost posljedica pokazati tek za cca 10-ak godina.

S druge strane ti još nisi ni svjesna zašto bi trebala biti uzrujana, ni ti ni tvoji starci koji su ti iskeširali nemalo novca, a trebala bi biti...vjeruj mi.

Tebi nek' je sretan studij, činjenicom da ste završili s ispitima koje ovi ovamo nisu ni počeli ja se ne bih hvalila, vikend predavanja i vikend ispiti nisu za hvaliti se. Bar nisu bili u moje vrijeme, kada su neki kriteriji postojali. Ne očekujem da shvatiš.

Da se vratimo na tvoje pitanje, praksu studenti farmacije na UNSA, obave nakon diplome, a prije polaganja državnog ispita, kao što je i logično.

Vdim post si editirala i dodala ad hominem, ne baratajući informacijama jesam li ja student, svršenik, teta Bambi za tebe, ili možda tek puki zaljubljenik u farmaciju. Takva greška se ne bi smjela potkrasti jednom studentu tako analitičnog studija.
Post Reply