rosal wrote:Preletio sam prve tri stranice i nije mi se dalo ici dalje jer nevjerovatno je koliko ima supljiranja, skretanja s teme i slicnih gluposti! Ja cu evo pokusati da malim mozgovima pojasnim neke stvari!
1. Osnovi princip demokratije je sloboda, sloboda u smislu da mozes raditi sta hoces ali pod uslovom da drugima ne nanosis stetu bilo koje vrste!
2. Cigarete su stetne je uzrokuju:
-milion raznih bolesti i oboljenja...
3. Svaki oblik izlozenosti duhanskom dimu moze dovesti do nastanka navedenih oboljenja, i u tom smislu NE POSTOJI RAZLIKA izmedju aktivnih i pasivnih pusaca!
4. Ja kao nepusac imam pravo da kazem NE, da sam odlucujem o svom zdravlju i da mi pri tome ne budu uskracene aktivnosti tipa odlaska u restoran, neki bar i sl!
5. Istina je da nasa zemlja ima i vecih problema, ali od necega se mora krenuti i krajnje je vrijeme da je pocnemo dovoditi u red!
Bolje bi bilo da si totalno preletio temu i da se nisi ni javljao, jer ako moras u postu od - brat, bratu - deset recenica u kojem hoces da objasnis nesto, u drugoj vec vrijedjati neistomisljenika, onda to vise govori o tebi nego o "malim mozgovima".
Sto se tice ovih tacaka...
Prva tacka je apsolutno tacna te ti nemas pravo da meni uskratis konzumiranje proizvoda koji legalno kupujem, ostavljajuci tako pare drzavi. Nemas pravo da ugrozavas egzistenciju vlasnika ugostiteljskih objekata. Koliko bi njima pao promet samo Bog dragi zna, ali ocekivao bih velike gubitke. Dakle, ako se busas u prsa kao demokrata, daj mi prostor/kafanu u kojoj ja mogu demokratski pusiti.
U drugoj tacki nemam sta komentarisati... Naricanje...
Sa trecom tackom se slazem.
Za cetvrtu tacku sam dao odgovor kada sam komentarisao drugu tacku. Imas PRAVO da ides gdje hoces, ali imas i OBAVEZU da meni osiguras da negdje pusim, osim ako cigare ne postanu nelegalne, kao droga. Inace mi odmah zabrani i da pijem Coca Colu...
Nasa drzava ne da ima vecih problema, nego je ovo apsolutno nebitan zakon, trenutno, kojeg se niko nece pridrzavati i kojeg, sto je jos gore, niko nece ni provoditi. Ovo je samo super za debatu u srednjoj skoli, tipa: "Treba li drogu legalizovati".
Presipamo iz supljeg u prazno, a sve je jasno k'o dan:
Ako neces da budes uz pusaca, ti trazis od drzave da te zastiti. Onda drzava treba tebi omoguciti da sjedis u prostoriji sa (nadajmo se) "cistim" zrakom, a meni onda mora omoguciti da proizvod koji uredno placam i konzumiram. Ne mozes ti preko mojih ledja istjerivati pravdu, to preko ledja drzave trebas raditi... Daj svima pravo izbora hoce li te ugostiti ili nece u svoj ugostiteljski objekat, a nemoj im naredjivati da samo tebe trebaju ugostiti, a ne mene, jer ja tako nesto nikada nisam rekao za tebe...