Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Da li ste za donošenje Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Da, naravno ;
101
67%
Ne, radi se o diskriminaciji pušača ;
43
29%
Nije mi baš važno ;
6
4%

Total votes: 150

Adriatic

#301 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by Adriatic »

seln wrote:
Adriatic wrote:
Klasika. Nema argumenata pa smo sad i ispod ranga četnika. Administracija?
Sta je, klinac, u nedostatku nadzora starijih zovemo administraciju? Ili u nedostatku argumenata?
Jadan si i ti i svi kao ti.
Sad sam i jadan? Administracija?
Ili da mu ja odgovorim njegovim stilom?
gumifufna

#302 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by gumifufna »

Better Man wrote:
gumifufna wrote:Nepusac sam,ali se protivim zabrani pusenja u ugostiteljskim objektima.Kakav je cejf biti u kafani ,a doci kuci da ne smrdis na dim :D
Znam da je stetno za zdravlje ali koliko ima stetniji stvari pa se niko ne buni i ne donosi zakone.Da li ste ikada dolazili u Tuzlu zimi da vidite kod termoelektrane kako pada crni snijeg.Nisam mgao naci sliku da vidite bukvalno crni snijeg a nemas se kome zaliti vec hoce jos jedan dimnjak da dograde :-)
Evo jedan clanak iz Dana jest da je star ,ali se nista nije promijenilo.
http://www.bhdani.com/arhiva/207/t20705.shtml
Volio bi da se nepusaci oglase na ovo i da se uvedu ekoloske mjere na ovakvim objektima i onda sam prvi u redu da se obracunamo protiv pusaca .Ako treba docu i u "zelju"

Vidiš kao što sam već jednom napisao u Londonu, odnosno cijeloj Britaniji ne postoji ugostiteljski objekat, pub i slično gdje možeš zapaliti cigaretu, već moraš izaći vani na zrak da zapališ.
E vidis u Londonu imaju zrak ,a ova djeca nemaju ni zraka ni zimske radosti ni voca u svojoj basti.
Ponavljam nepusac sam ali ovdje pojedini nepusaci stvarno pretjeruju.Krenimo od sebe da li smo svjesni kad koristimo el.energiju da trujemo djecu da kad vozimo auto da trujemo djecu.Daj da pomognemo nekako ovim ljudima u Zenici i Tuzli koji udisu otrov za koji smo svi krivi,a lako ce mo sa pusacima izac na kraj
Loulou

#303 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by Loulou »

Ja mislim da je ovoj temi potreban

Image

:D
pjega

#304 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by pjega »

Adriatic wrote:
seln wrote:
Adriatic wrote:
Sta je, klinac, u nedostatku nadzora starijih zovemo administraciju? Ili u nedostatku argumenata?
ja bih prvo dobro razmislila prije nego krenes njegovim stilom. seln je malo mozda suhveli u glavi, ali ima doskocice sa kojima samo rijetki mogu. veoma cesto me pravo nasmije ta dovitljivost. to je bitka koju ces veoma lako izgubiti, jer njegove jezicine nema nadaleko. :D

@seln, nemoj da te banuju. bolesno dobro mi uljepsas dan nekad.
seln

#305 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

Adriatic wrote:
seln wrote:
Adriatic wrote:
Sta je, jadan? Hoces da budem banovan?
Onda bi ti uzivao u jednoumlju medju nepusacima.
Hajde, zovi administraciju.
I ne mozes ti odgovoriti mojim stilom, tvoje uvrede su bas kao i ti.
Last edited by seln on 27/01/2009 13:39, edited 1 time in total.
seln

#306 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

pjega wrote:
ja bih prvo dobro razmislila prije nego krenes njegovim stilom. seln je malo mozda suhveli u glavi, ali ima doskocice sa kojima samo rijetki mogu. veoma cesto me pravo nasmije ta dovitljivost. to je bitka koju ces veoma lako izgubiti, jer njegove jezicine nema nadaleko. :D

thx, sweety :D
ti si prava, zapalicemo po jednu.
seln

#307 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

Loulou wrote:Ja mislim da je ovoj temi potreban

Image

:D
slabo se razabirem, za sta su ove bobe?
Adriatic

#308 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by Adriatic »

seln wrote:
Adriatic wrote:
Sta je, jadan? Hoces da budem banovan?
Onda bi ti uzivao u jednoumlju medju nepusacima.
Hajde, zovi administraciju.
I ne mozes ti odgovoriti mojim stilom, tvoje uvrede su bas kao i ti.
Moje uvrede????????????' Navedi jednu.
Imaš ti većih problema od pušenja.
seln

#309 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

Adriatic wrote: Imaš ti većih problema od pušenja.
Imam. I nepusaci i vehabije i sda-ovci pokusavaju isto: da me "utjeraju u suru".
Adriatic

#310 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by Adriatic »

pjega wrote:
Adriatic wrote: Sad sam i jadan? Administracija?

Ako pod tim misliš na uvrede i nedostatak argumentacije, ja takvim stilom nikad ne mogu krenuti.
"Suhveli u glavi, jezičina" (tvoje riječi)
Blago tebi kad se oduševljavaš ovakvim likovima.
"Svaka zvijer ima svoju ljepoticu"
Kontaš li išta?
Last edited by Adriatic on 27/01/2009 14:20, edited 1 time in total.
Adriatic

#311 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by Adriatic »

seln wrote:
Imam. I nepusaci i vehabije i sda-ovci pokusavaju isto: da me "utjeraju u suru".
Hahahaha joj ti si meni Tito.
Sad si došao i do vehabija i SDA.
E ne može brajko. Vrati se na temu.
Ali tu si tanak.
Risto Kuglarić

#312 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by Risto Kuglarić »

Ako je još neko zainteresovan za temu, mislim da se ne radi o diskriminaciji pušača, niti utjerivanju u suru u vehabijskom stilu, s obzirom da se pušenjem između ostalog ugrožava zdravlje drugih, a poenta zabrane je zaštita tih drugih, a ne samih pušača. Mislim da u vehabijskom utjerivanju u suru nema takvog ekvivalenta.

Što se ocjene šukova tiče, meni onaj sa ljepoticom i zvijeri nako nije bio loš :D
Better Man

#313 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by Better Man »

seln wrote:
Better Man wrote:
seln wrote:
Nije to u pitanju, već način komunikacije, Fino zamolim da ugasi cigaretu, jer mi smeta i da mi zagađuje hranu.
Ja bih te, na njegovom mjestu, fino zamolio da sjedes malo dalje od mene ili da nadjes objekat gdje je pusenje zabranjeno.
Druga je stvar ako sjedimo za istim stolom, tad i ja ugasim, zapravo pitam za dozvolu prije nego zapalim.
Zato sto pusenje u tom objektu nije zabranjeno za razliku od, recimo, striptiza koji je zabranjen. A ti fino reci "deset u pola za ponijet" pa u kuci (moze vala i pod kiseonickim satorom ko onaj novi brat musliman) uzivaj u cevapima. Ja nikad necu sjesti u ugostiteljski objekat gdje je pusenje zabranjeno, i kad bi prodavali lijek od smrti. Drzava koja ide niz dlaku paranoidnim zahtjevima ljudi koji pate od hipohondrije i viska vremena sigurno ima vecih problema, ali treba nesto za mazanje ociju.
Pušenje jeste zabranjeno i niko nepuši unutar objekta, već ljeti vani u bašti, ali zašto bih ja trpio da mi neko nad jelom puši i zašto bih ja njemu činio ustupke. Kada bi se ti našao u Londonu, nebi ti sjeo ni u kakav objekat, jer u Londonu, odnosno cijeloj Britaniji zabranjeno je pušenje u svim mogućim objektima. nepostoji objekat gdje je dozvoljeno pušenje. I Uvođenje zabrane pušenja treba biti apsolutno i nesmije se dati bilo kakavog pardona pušaćima niti imati sažaljenja na iste što se više ne mogu trovati sebe i druge na javnom mjestu.
seln

#314 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

Risto Kuglarić wrote:Ako je još neko zainteresovan za temu, mislim da se ne radi o diskriminaciji pušača, niti utjerivanju u suru u vehabijskom stilu, s obzirom da se pušenjem između ostalog ugrožava zdravlje drugih, a poenta zabrane je zaštita tih drugih, a ne samih pušača. Mislim da u vehabijskom utjerivanju u suru nema takvog ekvivalenta.

Što se ocjene šukova tiče, meni onaj sa ljepoticom i zvijeri nako nije bio loš :D
Super, kad ce vjencanje?
seln

#315 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

Adriatic wrote:
seln wrote:
Hahahaha joj ti si meni Tito.
Sad si došao i do vehabija i SDA.
E ne može brajko. Vrati se na temu.
Ali tu si tanak.
Za tebe je igla balvan, ako vec pricamo o tome ko je tanak.
seln

#316 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

Adriatic wrote:
pjega wrote:
Adriatic wrote: Sad sam i jadan? Administracija?

Ako pod tim misliš na uvrede i nedostatak argumentacije, ja takvim stilom nikad ne mogu krenuti.
Kontaš li išta?
Ne, ona nista ne konta. Niko na ovom forumu nista ne konta, osim tebe, naravno.
I svaki quasimodo ima svoje miseve.
kontas li sta?
Adriatic

#317 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by Adriatic »

seln wrote:
Adriatic wrote:
Kontaš li išta?
kontas li sta?
De bolan smiri se. Mani se igala i balvana.
Neće ti niko ništa. Šala mala.
Hajd šta si uvreda sve meni izgovorio ali sad tek vidim kakvim si uvredama častio druge.
Mislio sam da imaš više stila. Ali eto.
seln

#318 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

Better Man wrote:
seln wrote:
Better Man wrote:
Zato sto pusenje u tom objektu nije zabranjeno za razliku od, recimo, striptiza koji je zabranjen. A ti fino reci "deset u pola za ponijet" pa u kuci (moze vala i pod kiseonickim satorom ko onaj novi brat musliman) uzivaj u cevapima. Ja nikad necu sjesti u ugostiteljski objekat gdje je pusenje zabranjeno, i kad bi prodavali lijek od smrti. Drzava koja ide niz dlaku paranoidnim zahtjevima ljudi koji pate od hipohondrije i viska vremena sigurno ima vecih problema, ali treba nesto za mazanje ociju.
Pušenje jeste zabranjeno i niko nepuši unutar objekta, već ljeti vani u bašti, ali zašto bih ja trpio da mi neko nad jelom puši i zašto bih ja njemu činio ustupke. Kada bi se ti našao u Londonu, nebi ti sjeo ni u kakav objekat, jer u Londonu, odnosno cijeloj Britaniji zabranjeno je pušenje u svim mogućim objektima. nepostoji objekat gdje je dozvoljeno pušenje. I Uvođenje zabrane pušenja treba biti apsolutno i nesmije se dati bilo kakavog pardona pušaćima niti imati sažaljenja na iste što se više ne mogu trovati sebe i druge na javnom mjestu.
Evo...
je li sad sve jasno?
Pogledajte ovo boldirano i ne trebamo dalje diskutovati....njemu se ne radi o tome da ima mjesto gdje je zasticen od dima...ne, on se osjeca dobro tek kad nekoga uskrati u necemu. On bi da glumi nacistu u Berlinu 1936....jebes zivot ako nema Jevreja nad kojima se nacista moze qurciti.
Da je njemu da se on rasiri, da poklopi sve, da ima hiljadu guzica i da sjede na hiljadu mjesta, samo da bi ometao nekoga za koga smatra da nije u pravu.
Zamolio bih te da mi se ubuduce ne obracas, ja sam Jevrej.
seln

#319 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

Adriatic wrote:
Hajd šta si uvreda sve meni izgovorio ali sad tek vidim kakvim si uvredama častio druge.
Od srca se nadam da se neces previse uvrijediti, ali mene silno zaboli sta si ti mislio, sta si vidio i hoce li meni neko nesto.
Idi bolan disi, pusti posten svijet na miru.
logger

#320 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by logger »

Better Man wrote:Aposulutno sam za potpunu zabranu pušenjana javnim mjestima. Prošle zime u Londonu šetam pored pabova, kad vidim goste koji puše ispred paba, jer unutra je zabranjeno pušenje. Tako treba i kod nas. Ako želiš zapaliti cigaretu lijepo izađeš van objekta ispušiš i nakon toga možeš nazad u objekat. I još jednu stvar treba uvesti, a to je zabrana prodaje cigareta maloljetnicima.

I ja sam isto za ovakvo nesto,ja sam isto jedno vrijeme zivio u SWEDEN i pusenje je zabranjeno na svim javnim mjestima!!!
Ako ti se vec pusi,izadjes napolje :))) kao sto sam i sam radio...!!!
Prednost ovog je dolaskom kuci nimalo se ne cujes smrad dima cigareta :)))
seln

#321 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

logger wrote:
Better Man wrote:Aposulutno sam za potpunu zabranu pušenjana javnim mjestima. Prošle zime u Londonu šetam pored pabova, kad vidim goste koji puše ispred paba, jer unutra je zabranjeno pušenje. Tako treba i kod nas. Ako želiš zapaliti cigaretu lijepo izađeš van objekta ispušiš i nakon toga možeš nazad u objekat. I još jednu stvar treba uvesti, a to je zabrana prodaje cigareta maloljetnicima.

I ja sam isto za ovakvo nesto,ja sam isto jedno vrijeme zivio u SWEDEN i pusenje je zabranjeno na svim javnim mjestima!!!
Ako ti se vec pusi,izadjes napolje :))) kao sto sam i sam radio...!!!
Prednost ovog je dolaskom kuci nimalo se ne cujes smrad dima cigareta :)))
ali ti smrdi dusa. a to se ne moze isprati nikakvim sapunom.
darius_maximus

#322 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by darius_maximus »

rosal wrote:Preletio sam prve tri stranice i nije mi se dalo ici dalje jer nevjerovatno je koliko ima supljiranja, skretanja s teme i slicnih gluposti! Ja cu evo pokusati da malim mozgovima pojasnim neke stvari!

1. Osnovi princip demokratije je sloboda, sloboda u smislu da mozes raditi sta hoces ali pod uslovom da drugima ne nanosis stetu bilo koje vrste!
2. Cigarete su stetne je uzrokuju:

-milion raznih bolesti i oboljenja...

3. Svaki oblik izlozenosti duhanskom dimu moze dovesti do nastanka navedenih oboljenja, i u tom smislu NE POSTOJI RAZLIKA izmedju aktivnih i pasivnih pusaca!
4. Ja kao nepusac imam pravo da kazem NE, da sam odlucujem o svom zdravlju i da mi pri tome ne budu uskracene aktivnosti tipa odlaska u restoran, neki bar i sl!
5. Istina je da nasa zemlja ima i vecih problema, ali od necega se mora krenuti i krajnje je vrijeme da je pocnemo dovoditi u red!
Bolje bi bilo da si totalno preletio temu i da se nisi ni javljao, jer ako moras u postu od - brat, bratu - deset recenica u kojem hoces da objasnis nesto, u drugoj vec vrijedjati neistomisljenika, onda to vise govori o tebi nego o "malim mozgovima".

Sto se tice ovih tacaka...
Prva tacka je apsolutno tacna te ti nemas pravo da meni uskratis konzumiranje proizvoda koji legalno kupujem, ostavljajuci tako pare drzavi. Nemas pravo da ugrozavas egzistenciju vlasnika ugostiteljskih objekata. Koliko bi njima pao promet samo Bog dragi zna, ali ocekivao bih velike gubitke. Dakle, ako se busas u prsa kao demokrata, daj mi prostor/kafanu u kojoj ja mogu demokratski pusiti.

U drugoj tacki nemam sta komentarisati... Naricanje...

Sa trecom tackom se slazem.

Za cetvrtu tacku sam dao odgovor kada sam komentarisao drugu tacku. Imas PRAVO da ides gdje hoces, ali imas i OBAVEZU da meni osiguras da negdje pusim, osim ako cigare ne postanu nelegalne, kao droga. Inace mi odmah zabrani i da pijem Coca Colu...

Nasa drzava ne da ima vecih problema, nego je ovo apsolutno nebitan zakon, trenutno, kojeg se niko nece pridrzavati i kojeg, sto je jos gore, niko nece ni provoditi. Ovo je samo super za debatu u srednjoj skoli, tipa: "Treba li drogu legalizovati".
Presipamo iz supljeg u prazno, a sve je jasno k'o dan:
Ako neces da budes uz pusaca, ti trazis od drzave da te zastiti. Onda drzava treba tebi omoguciti da sjedis u prostoriji sa (nadajmo se) "cistim" zrakom, a meni onda mora omoguciti da proizvod koji uredno placam i konzumiram. Ne mozes ti preko mojih ledja istjerivati pravdu, to preko ledja drzave trebas raditi... Daj svima pravo izbora hoce li te ugostiti ili nece u svoj ugostiteljski objekat, a nemoj im naredjivati da samo tebe trebaju ugostiti, a ne mene, jer ja tako nesto nikada nisam rekao za tebe...
pjega

#323 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by pjega »

Adriatic wrote:
seln wrote:
Adriatic wrote:
Kontaš li išta?
kontas li sta?
kontam, sinko, samo ti ne bas. ja ti pokusah dati dobronamjeran savjet, a bezveze se kofrcis. gdje sam to rekla da sam odusevljena cijelikom likom koji je seln? ja govorim samo o cistoj jezickoj i pravopisnoj sposobnosti covjeka. dovitljivosti koja me na poremecen nacin nasmije. sve ostalo kod te ‘zvijeri’ je upitno.

i nemoj se spustati, ili sad cu radije reci, uzdizati na njegov nivo. ne znas ti to, ziv i zdrav bio. prepiska zavrsena. sretno!
dzipalo_junuz

#324 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by dzipalo_junuz »

Jao ovog selna, pa kume od ovih 14 stranica si ti ispiso jedno 12. Da ti potrazis pomoc nekog specijaliste? Ti si opterecen majke mi ovim nepusacima (i ja sam nepusac), sto se bolan sjebajes tolko je li ti mislis da ce taj zakon se ikada pocet sprovodit u ovoj zemlji? Samo mi na to odgovori, sta ti je bolan...Opusti se, zapali cigaru i uzivaj... :D

p.s Treba pobit ove nepusace sve redom, sve je to go fakin, cuj oni bi da se nepusi gdje se jede. Ma FUJ :D
seln

#325 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!

Post by seln »

dzipalo_junuz wrote:Jao ovog selna, pa kume od ovih 14 stranica si ti ispiso jedno 12. Da ti potrazis pomoc nekog specijaliste? Ti si opterecen majke mi ovim nepusacima (i ja sam nepusac), sto se bolan sjebajes tolko je li ti mislis da ce taj zakon se ikada pocet sprovodit u ovoj zemlji? Samo mi na to odgovori, sta ti je bolan...Opusti se, zapali cigaru i uzivaj... :D

p.s Treba pobit ove nepusace sve redom, sve je to go fakin, cuj oni bi da se nepusi gdje se jede. Ma FUJ :D
junuze, bolan, junuze...pa ko te je zvao da komentarises? pa jos i nepusac?
oooo, junuz hepek ti tvoj.....
aaaa, ljudi....
Locked