VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
obelix1

#301 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by obelix1 »

Joj, od ove mi je priče baš muka svaku noć prije nego što djecu odvedem na vakcinu dobro se preznojim iako vjerujem u vakcinaciju ovi protivnici vakcinacije mi uvuku crv sumnje ili ti bolje dozu straha.
Shvatam da je strah za djecu taj koji roditelje tjera na to da nevakcinišu djecu, ali taj strah je dvosjekli mač zbog kojeg će djeca kad tad osjetiti posljedice nevakcinisanja jer je trenutno u modi tj. in je bojkot vakcinacije.
Nekad dok sam imao volje da ih slušan bio sam frapiran fanatizmom tih ljudu koji nevakcinišu djecu, njihovim argumetima pa i agresivnošću da nametnu svoje stavove i na kraju sam shvatio da oni samo traže u svojim sumišljenicma OPRAVDANJE za svoje strahove.

PS. Argumenti su im uvjek od "nekih doktora" i u člancama na internetu koji su redovno na Engleskom jeziku tako da većini ljudi oni budu tumaći.
buba80

#302 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by buba80 »

Ja samo jos ne mogu da provalim ko ima korist od citave ove price protiv imunizacije?

Iskreno, mi smo jedno vrijeme samo sutili i smjeskali se kad dodju te teme na red, vodili se onon starom da se pametnom ne treba objasnjavati, a budali ne moze dokazati, ali uvijek neko ima u raji ko je tolika sila da 'ceka da vidi ko ce ga to natjerati da vakcinise svoje dijete', eto samo da im ga je vidjeti..
Al dosadilo mi je vise to slusati, sherovanje tih clanaka na fejsu, i ta sila kako oni znaju najbolje.

Kad sam im rekao su zbog svog razmisljanja o imunizaciji isti kao oni sto pretrcavaju ulicu s djecom na stupu, a ima potputnjak, fino napravljen, siguran, testiran i pazljivo osmisljen i eto, tako, samo su oni pametni, a cijeli svijet glup, poludili...

Al fkt ubise vise s pricom, kako neko rece, iz frizerskog salona :thumbup:
Atena

#303 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Atena »

madner wrote:Ima li kakva sansa da se zdrava djeca odvoje od ovih sto su zaglavili u 12 stoljecu i vise vjeruju vracevima nego medicini?
pa zašto bi se odvajali ako su vakcinisani? i očito nemaš pojma od kada postoji vakcina.
Mis mekinjas

#304 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Mis mekinjas »

Vise je mislio na mentalni sklop, nego na samu vakcinu.
The Realist

#305 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Atena wrote:
madner wrote:Ima li kakva sansa da se zdrava djeca odvoje od ovih sto su zaglavili u 12 stoljecu i vise vjeruju vracevima nego medicini?
pa zašto bi se odvajali ako su vakcinisani? i očito nemaš pojma od kada postoji vakcina.
Ne mogu se sva djeca vakcinisati, iako bi roditelji htjeli. Takva djeca ovise o imunitetu kolektiva.

A tacno, vakcinacija postoji jako dugo, ali u pojedinim dijelovima svijeta i cak su tada uvidjeli korist iste, te su primjetili puno blazi tok bolesti ij ako se neko zarazio radi vakcine.

I tada nije postojala " farmamafija", pa samo ne znam zasto su tada to radili.
The Realist

#306 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Image
mudrac2

#307 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by mudrac2 »

Atena wrote:Na epidemije ću samo da ukucam : hahhaahahah koje epidemije? boginje i ospice sam bolovala sa 7 godina iako sam bila vakcinisana, i još sam živa. od svih bolesti obolijevaju i vakcinisana djeca. postoji jedna stvar koja se zove imunitet, to vam služi umjesto vakcina! bakcil tbc pokupi mnogo insana, samo oni sa slabijim imunitetom će da saznaju da su ga pokupili na osnovu simptoma. sve u svemu vakcine su bespotrebne i bolesti od koji nas "štite" su ili iskorijenjene ili smo sposobni sami da se branimo. vakcinacijom narušavamo urođenu mogužnost da se sami borimo protiv bolesti, kao i kod korištenja antibiotika....

izbjegavam antibiotike, aspirine, andole, vakcine, voltarene .... - sve što ima veze sa farmacijom. uvijek rado dijelim recepte za prirodno liječenje, ne osporavam činjenicu da se neke bolesti ne mogu liječiti kod kuće.

i da stop za pušenje u trudnoći, kao i nakon poroda u prostoriji gdje su djeca! statistički gledano veća je šansa da se dobije dječija paraliza od vakcine nego od okoline ....
jadna ne bila ne daje se vakcina za pljuskavice.

I čudi me da ne znaš, obzirom da si sve temeljito istražila, da niti jedan lijek pa tako i vakcina nisu efikasni u 100% slučajeva.
Last edited by mudrac2 on 11/04/2015 19:58, edited 1 time in total.
mudrac2

#308 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by mudrac2 »

KIseljak12 wrote:Ne treba kaznjavati roditelje koji ne vakcinisu djecu, ali ako dijete oboli od bolesti protiv koje se moglo vakcinisati, ne moze drzava lijeciti. Nek idu mozgu koji ih je nagovorio da ne vakcinisu dijete, pa nek ih on lijeci. Ako je to nehumano, sta je onda odbijanje cjepiva?

Sreca da sam rodjen u doba "mraka", pa da su me moji glupi roditelji i jos gluplji i zatucaniji pedijatri vakcinisali pa ne mogu oboljeti od bolesti cije epidemije vladaju po BiH.
ovo je ono što i ja zagovaram. Izvoli sada plati liječenje. Pored toga treba uvesti i neku kaznu koja bi isla u fond za lijecenje djece koja iz medicinskih razloga nisu vakcinisana pa im ovi eksperti sto odbijaju prevenciju donesu bolest.
The Realist

#309 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Što se tiče tjeranja roditelja da plate, ako nisu vakcinisali djecu, to je mač sa dvije oštrice.

Šta ako roditelji nemaju novac, ili bi to debelo uticalo na njihov standard (ljudi još uvijek ne shvaćaju koliko traje to liječenje), to bi značilo da će opet najviše dijete ispaštati, a koje nije krivo za te stvari.

Ljude treba edukovati, te jedino koga bih ja debelo kažnjavo su zagovaraoci nevakcinisanja, jer oni lažu i obmanjuju ljude, te tako pokušavaju profitirati financijski. Šta zna prosječan roditelj ko je tačno u pravu, kad oni daju argumente koji su logični za prosječnog čovjeka (kada kažem prosječan, ne mislim na nekoga ko nije edukovan, ko je primitivan, ili slično, nego bilo koga ko se ne bavi granom koja ima neku poveznicu sa medicinom).

A najgore što je sve ovo počelo jednim lažnim istraživanjem.
vješalica

#310 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by vješalica »

The Realist wrote:Što se tiče tjeranja roditelja da plate, ako nisu vakcinisali djecu, to je mač sa dvije oštrice.

Šta ako roditelji nemaju novac, ili bi to debelo uticalo na njihov standard (ljudi još uvijek ne shvaćaju koliko traje to liječenje), to bi značilo da će opet najviše dijete ispaštati, a koje nije krivo za te stvari.

Ljude treba edukovati, te jedino koga bih ja debelo kažnjavo su zagovaraoci nevakcinisanja, jer oni lažu i obmanjuju ljude, te tako pokušavaju profitirati financijski. Šta zna prosječan roditelj ko je tačno u pravu, kad oni daju argumente koji su logični za prosječnog čovjeka (kada kažem prosječan, ne mislim na nekoga ko nije edukovan, ko je primitivan, ili slično, nego bilo koga ko se ne bavi granom koja ima neku poveznicu sa medicinom).

A najgore što je sve ovo počelo jednim lažnim istraživanjem.
nek odrade društveno korisni rad,nek metu ulicu,nek pomažu stare i bolesne,pa da vide kako je
buba80

#311 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by buba80 »

A ko u stvari ima korist od ove propagande protiv vakcinisanja djece? Znam za onog lika sto je krivotvorio rezultate vezane za imunizaciju i autizam, i taj dio mi je jasan, ali sta je i on imao od toga (je l malo da se proslavi i pohvali da je nesto otkrio?)

ko profitira od ove price?

Cisto da znam, i da imam u rukavu kad sledeci put raspletu teoriju :D
Grover

#312 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Grover »

Image
The Realist

#314 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

buba80 wrote:A ko u stvari ima korist od ove propagande protiv vakcinisanja djece? Znam za onog lika sto je krivotvorio rezultate vezane za imunizaciju i autizam, i taj dio mi je jasan, ali sta je i on imao od toga (je l malo da se proslavi i pohvali da je nesto otkrio?)

Andrew Wakefield je osoba koja je falsificirala/manipulara istraživanje i njemu su advokati, koji su predvodili jednu grupu koja je podigla tužbu radi vakcinacije i navodnih neželjenih efekata, platili preko 400 hiljada funti, što on nije prijavio, dok je bolnica u kojoj je rađeno istraživanje dobila 55 hiljada funti. Mogao bih više o tom istraživanju i šta se tu sve desilo i kako se uopšte otkrilo da je varao, ali to nije bilo pitanje. Sam njegov interes je bio novac.

Što se tiče nastavka, većina ljudi koji ovako propagiraju taj pokret, to ne radi radi financija (tipa Jelena Karleuša, ili osobe ovdje na forumu - mada možda i imaju nešto od toga), međutim osobe koje predvode pokrete, koje se pojavljuju na televiziji, daju intervjue imaju svoje "biljne apoteke", svi oni prodaju preparate koji će pomoći organizmu da se odbrani od bolesti koje spominju, a ti preparati su strašno skupi. Štaviše, gledam sam neke koji prodaju tablete koje bioenergijom liječe, ili tako nešto.... No, ovdje to većina ljudi ne zna i misli da je to bitka poštenih protiv zlih ljekara i farmaceutske industrije.
Last edited by The Realist on 12/04/2015 00:38, edited 1 time in total.
The Realist

#315 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Za takve kao što si ti uvijek volim ovo staviti:

Image

Image

Image

Image

Znaš, kada nešto od ovog pokupiš, također se računa da si bolestan.

Uz to, vidiš kako su istraživanja drugačija i ne slažu se uvijek kada su ovakve stvari u pitanju, ali slike ranije nisam stavio radi toga, nego sam znao da će se neko uhvatiti. Uopšte ne postoji studija dovoljno široka, ili barem veći broj manjih (opet velikih) na različitim područjima (ovo je strašno bitno, pogotovo kada su alergije u pitanju, ali i neke druge bolesti) koja bi mogla dati bilo kakve relevantne rezultate (kao što se recimo zna da porast alergija u mnogome nastao radi smanjenja dojenja i korištenja komercijalnih preparata), ali takve stvari su i glavni aduti ljudi poput tebe.

Sve ove slike gore ćeš ignorisati, iako one jasno pokazuju šta je to smanjeno vakcinama, a uzet ćeš "studije" koje ne pokazauju ništa, ili ako pokazuju nisu nikada potvrđene od nezavisnih grupa istraživača, koji su ili dokazali suprotno, ili nisu našli povezanost.

Također, tačno se zna ko je pravi naučnik, a ko nema veze sa naukom, ili koristi stvari u neke druge svrhe. Kod svih pravih naučnih radova se rezultati tumače kao kako postoji povezanost, ili nema jasne povezanosti, ili nisu jasni rezultati, te se uvijek ostavi prostor za manevrisanje, osim ako se stvarno radi o nečemu što je neoborivo.

Kada čitamo objave pokreta antivakcinacije uvijek stoji DOKAZANO BEZ SUMNJE, REZULTATI JASNO POKAZUJU (tako je i Wakefield tumačio rezultate, još je on lagao ko mu je grupa koju istražuje), a onda ko zna malo više o tome ili vidi da rezultati uopšte to ne pokazuju takve stvari (tako su suradnici Wakefielda negirali što je on napisao i rekli da se uopšte ne mogu onako interpretirati rezultati kako je to uradio Wakefield, a da ponovim da je on lagao oko nekih stvari i pokušavao dobiti jasne rezultate koji su mu odgovarali), ili uvide da to nema veze sa studijom.
The Realist

#316 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

buba80 wrote:A ko u stvari ima korist od ove propagande protiv vakcinisanja djece? Znam za onog lika sto je krivotvorio rezultate vezane za imunizaciju i autizam, i taj dio mi je jasan, ali sta je i on imao od toga (je l malo da se proslavi i pohvali da je nesto otkrio?)

Evo malo više o svemu tome, zašto je studija problematična, koje su sve nepravilnosti urađene, gdje se sve manipulisalo podacima, o kojim svotama se radi, i td.: http://briandeer.com/mmr/lancet-summary.htm
The Realist

#317 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Image
The Realist

#318 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

http://www.jhsph.edu/research/centers-a ... eness.html

Image

Evo koliko vakcine uštede i koliko bi ustvari farmaceutske kompanije zaradile samo na ovim stvarima da se djeca ne vakcinišu u sljedećih 10 godina (i to nisu sve zemlje uzete u obzir, nego samo 73 najsiromašnije zemlje).
buba80

#319 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by buba80 »

The Realist wrote:

Evo malo više o svemu tome, zašto je studija problematična, koje su sve nepravilnosti urađene, gdje se sve manipulisalo podacima, o kojim svotama se radi, i td.: http://briandeer.com/mmr/lancet-summary.htm

Thanx a lot :D sve sto mogu reci na clanak je: wow :okac:

al covjece, kako su se svi tako lako uhvatili za citavu pricu (cak i Tony Blair tako da javno izjavi da je odbio vakcinisati dijete), pa nije ni cudo sto ovakva vjerovanja i danas kruze. Smatram da je kljucno ukljuciti medije i cesce objavljivati clanke bogate naucno-dokazanim cinjenicama kako bi se stalo u kraj ovoj citavoj nebulozi, jer na zalost, vecina roditelja se oslanja na pricu i zakljucke okoline, a vrlo malo na strucnu literaturu.
The Realist

#320 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Pa nije da se ne radi, ali ljudi više vole vjerovati u ove druge stvari, kako je neko/nešto drugo krivo za probleme njihove djece (što ne znači da nema NUS pojava vakcina, ali ni približno koliko se to voli spominjati, također neke vakcine nemaju efekat, pogotovo kada je influenca u pitanju, jer se tu radi o procjeni koji sojevi bi trebali biti najrasprostranjeniji, ali svejedno pojedine populacije trebaju primati iste - ne moraju svi - jer ipak rijetko kada oni totalno pogriješe saprocjenom), tesumnjaju u farmaceutsku industriju (što nije općenito totalno bez osnova, ali treba razgraničiti neke stvari), te u ljekare.

Samo ono što nikako da shvate je to da oni koji najviše propagiraju anti-vakcinaciju uglavnom zarađuju ogroman novac zahvaljujući tome, jer prodaju preparate na "prirodnoj" bazi (i zmijski otvor je prirodan, pa ne znam da ljudi dozvoljavaju da ih zmija ugrize).

Također oni masovno insistiraju kako je Wakefieldu smješteno, a ljudi ne žele da se informišu kako je ustvari došlo do toga da je otkriveno da je on lagao.

Njegovo istraživanje je prvobitno prihvaćeno, te je i objavljeno. Međutim kada se takve stvari dese, onda i drugi timovi pokušavaju to isto dokazati, da bi se moglo definitivno potvrditi nečije istraživanje (i ovako je kod svakih istraživanja). No, NIKO nije mogao dobiti takve rezultate, čak ni nešto što bi približno bilo i radi toga je sve postalo sumnjivo i počelo se istraživati.

Tada se otkrilo ne samo ovo za novac, nego su njegovi suradnici otkrili da je on mijenjao njihove izvještaje, te da je tumačio stvari kako je on htio, iako se to nije moglo tako uraditi (to su i sami na kraju izjavili i potvrdili da oni uopšte nisu to rekli, napisali, niti da se može tako tumačiti - ovo su uradili i patolozi koji su radili tokom istraživanja, kao i naučnici koji su radili sa njim na istraživanju), a uz to je mijenjao istoriju dvanaestoro djece koja je ubacio u istraživanja - neka uopšte nisu imala poremećaje za koje je on tvrdio da imaju i da su izazvane vakcinama.

Na kraju, da ne kažem da je studija rađena na dvanaestoro subjekata. Pa kakva je to studija? To bi moglo proći da se radi o nekim novim lijekovima i samo njih 12 primilo lijek, a ne da su milioni prije toga primili vakcine, a oni uzmu 12 subjekata. I svejedno je prihvaćeno, jer nikada se ne zna, ali su rađene kontrolne studije, te je tu nastao problem. Ovo samo bi trebalo biti dovoljno da se ipak uvidi da se ne odbacuju tek tako stvari u svijetu nauke, ali ljudi naravno žele dokaze prije nego nešto i definitivno potvrde.

Studije koje su obuhvatile preko milion djece nisu mogle naći povezanost, ali tim studijama opet ljudi ne žele vjerovati, ali žele ovoj u kojoj je 12 djece bilo uključeno.

Ali vidiš da je nemoguće nešto ljudima nešto dokazati, jer oni imaju svoju agendu, da li financijsku, ili žele jednostavno biti drugačiji, a pojedini i žele najbolje svojoj djeci, ali nažalost nemaju dovoljno znanja i smatraju da je par dovoljno malo proguglati i pročitati par stranica koje su pisane za ljude koje se ne bave naukom kako bi smatrali da su istražili nešto (da neko ode makar na neku bazu i tamo pročita rezultate naučnih radova je naučna fantastika). Kad im spomeneš vakcinu protiv tetanusa i bjesnila, onda je to nešto drugo odjednom.....

Očito se počelo uviđati da ne ide normalnim putem, pa eno u Australiji će ukinuti, ili smanjiti dodatke za djecu, ukoliko se djeca ne vakcinišu.
malocvijece

#321 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by malocvijece »

Meni je fascinantna potreba nekih ljudi da mi govore zasto je vakcinacija moje djece losa za njih. Ok tema na forumu posto je i ona tema za raspravu kao i svaka druga ali u stvarnom zivotu svako malo, brate dragi...
Hajde onako po internetu ali u DZ onako pricam s jednom mamom znate ona prica: "Sta je tvom? Kaslje? i moj isto tako jos je imao temperaturu..." Kad me poce ispitivati je li redovno primio vakcine. Rekoh jeste. Eto, kao ona nije vakcinisala svoju bebu jer je to lose, ona se informisala (a ja kao nisam) itd. i ta prica dok nisam usla u ordinaciju.

Svako zna svoje i za svoje dijete bira ono sto misli da je najbolje. Samo, nema potrebe onda pravdati se drugima za svoj izbor. Ili mozda pravdaju sami sebi taj izbor?
miki27A

#322 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by miki27A »

http://www.cnn.com/2015/04/13/asia/aust ... index.html

Evo Australija ce uvesti da niko ko nije vakcinisao dijete nece imati pravo na socijalnu pomoc...
(CNN)Parents who refuse to vaccinate their children can lose up to $11,000 of welfare benefits a year under a new government policy, Australian Prime Minister Tony Abbott has announced.

Currently parents can choose to opt out of vaccinations for medical or religious reasons, or by stating they are "conscientious objectors," and still receive taxpayer funded child care benefits.

Under the new "no jab, no pay" policy, the exemption as a conscientious objector will be removed starting January 2016.

"The choice made by families not to immunize their children is not supported by public policy or medical research nor should such action be supported by taxpayers in the form of child care payments," said Abbott in a joint statement with Social Services Minister, Scott Morrison.

Thousands of families could lose out on welfare payments, with the Australian government estimating more than 39,000 children under the age of seven have not been vaccinated because of their parents' objections.

Vaccination fears

The number of children in Australia who have not received immunization against measles and other diseases has almost doubled in the past decade, according to the government.

Anti-vaccination campaigns have recently gained traction in Western countries. Some parents believe the shots cause autism, but the theory has been widely discredited.

Existing exemptions on medical or religious grounds will continue said Abbott, but guidelines on religious exemptions will be tightened.

"It requires the formal position of that religious body being advised to the government and approved by the government. This is a very significant narrowing," Morrison told reporters in Sydney on Sunday.

He added that no mainstream religious organizations have made any formal objection to immunizations.

In response to the announcement, more than 7,000 people have signed a petition in opposition to the reforms.
obelix1

#323 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by obelix1 »

“Roditelji koji odbijaju cijepiti djecu uvjereni su da mi ne znamo koliko su cjepiva štetna. A oni znaju, jer su to negdje pročitali”, kaže Bernard Kaić, voditelj odjela za cijepljenje HZJZ-a

http://www.telegram.hr/price/ovi-grafov ... =og.shares
Grover

#325 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Grover »

Nurse’s Aide Awarded $11.6 Million for Being Paralyzed by Mandatory Flu Vaccine

http://healthimpactnews.com/2014/nurses ... u-vaccine/
Post Reply