Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
brinetta

#301 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by brinetta »

Da Amrice, danas je Bajram!
Danas je Bajram i svim povratnicima u Fazlagica Kulu.
Danas se desavaju gore stvari nego 91.
Pitam se sta je sljedece????
Sa istragom ili ne odgovor nam je svima poznat. Koliko god se trudili da dokazemo kako je vecina (mislim na Muslimane) protiv vehabija, kako podrzavamo Djeda Mraza i mrzimo uvodjenje vjeronauke u skole, RS provodi svoju cetnicku politiku, divi se onom budali Dodiku, velica ga i slavi. Pale dzamije i palice ih, nije im prvi a nazalost ni posljednji put.
amrica

#302 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by amrica »

@brinetta

Meni odgovor nije poznat, nisam vidovita Džemila i ne gledam u kašike.

A ako ti očekuješ i priželjkuješ takav odgovor koji već "znaš", nemoj ostale ljude trpati u isti koš.

I pročitaj priču malo duže pd zadnjih par strana.
Last edited by amrica on 08/12/2008 23:57, edited 1 time in total.
brinetta

#303 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by brinetta »

Kao i obicno, sami smo sebi zapalili dzamiju kao sto smo se sami granatirali, poklali......
A sto se tice hrvatskog portala ovaj rat je razbio zablude, niti su Srbi junaci, nit Hrvati kulturni.
roba_s_greskom

#304 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by roba_s_greskom »

Arslan wrote:jesam i to iz RS-a. to je ono, daaaaaaaaaaaleeeeko od sarajeva. :D
A za sta se ono ti zalazes? Ovdje glumis nekog pandura nad rajom ja bi rekao (muslimanima)? Ko te je tu postavio?Za koga radis?

Ovdje ti kojekakvi cetnici slobodno mogu reci najvece provokacije protiv BOSANACA nakon svega sto su nam uradili a mene si banovao na mjesec zbog obicne psovke i ibrisao sve moje postove?!
Ja sam izgleda na pogresnom forumu? Ja sam mislio da je ovo BOSANSKI forum a ne srpski
brinetta

#305 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by brinetta »

amrica wrote:@brinetta

A ako ti očekuješ i priželjkuješ takav odgovor koji već "znaš", nemoj ostale ljude trpati u isti koš.

Nista ja ne prizeljkujem nego mi je sve jasno, poznato!
Kasike mi nisu potrebne da bih saznala odgovor, jasno je k'o dan!
Moje iluzije o jedinstvenoj BiH padaju u vodu jer danas samo rijetki to zele. Htjeli priznati ili ne nesrbi nisu pozeljni u RS-u niti ce ikada biti.
bosanska rijec

#306 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by bosanska rijec »

Ako ce ti @idiote biti lakse ljudi su ogorceni na trubace...ne zele nesto sto nije bilo u njihovoj kulturi i tradiciji niti ce biti.

I nastavite sa izjadnacavanjem... maloljetnicka delikvencija je isto ko fasizam a i za to je sarajevo krivo, nisu dojucerasnji genocidasi....
ma kakvi.... :shock:
turban

#307 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by turban »

brinetta wrote:
amrica wrote:@brinetta

Nista ja ne prizeljkujem nego mi je sve jasno, poznato!
Kasike mi nisu potrebne da bih saznala odgovor, jasno je k'o dan!
Moje iluzije o jedinstvenoj BiH padaju u vodu jer danas samo rijetki to zele. Htjeli priznati ili ne nesrbi nisu pozeljni u RS-u niti ce ikada biti.
Da to je jasno vec odavno...jasno tebi,meni...ali ima drugih koji misle da mi neznamo da mislimo.
Topla voda

#308 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Topla voda »

kad bi malo naucili da ne letimo impulsivno na prvu,to bih smatrao uspjehom.

jel zapaljena il je ipak zbog zagrijavanja pred namaz,ostavljena upaljena grijalica ili vise njih koje su uzrokovale pozar,saznacemo,
ako je zapaljena,nista novo,niti iznenadjujuce..ostaje samo strepnja za ljude koji su se odvazili da se bore za svoju grudu.
ako je slucajno izazvan pozar,to je jos jedan kamencic u nasoj kolektivnoj impulsivnoj reakciji ,koja nas konstantno vodi,mjesto razuma

sta hocu da kazem?
ne znam..saznace se u par dana ,nakon istrage i onda cu dati komentar.

ne vidim svrhu komentiranja bez pouzdane informacije.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#309 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Latina »

amrica wrote:
Jesam li ukinuta ili ne? :lol: :lol: :lol:
Nisi, ali te nesto na ovoj temi veoma uveseljava ( oprosti ako sam te povrijedila ovom recenicom, mora da je do moje pogresne percepcije smajlija ).
Ako nisam, samo da kažem par rijeci, necu se praviti licemjer, nisam vjernik, to je moj izbor, ali postujem svakoga ko vjeruje, ali od danas 90% osoba tzv. velikih vjernika i branitelja islama na ovom forumu su ze mene kvazivjernici, poltroni, nule od vjernika, sramota za svaku vjeru... Neke sam čak i poštovala, ali danas moj respect otisao u nepovrat.
Ok. Ne smatram se "velikom vjernicom", ali se cesto ukljucim na potforum Religija, pa bih da ti se zahvalim na misljenju.
Danas je Bajram, ako vas ja trebam podsjecati, mubarek dani, posveceni porodici, ljubavi, darivanju, miru, oprastanju, suživotu.... a svi vi koji ste ovaj citav dan na forumu umjesto sa porodicom, da biste širili rijeci mržnje (a izrekli ste ih tone), malo se preispitajte, ko ste, šta se , zašto ste i kako ste....
Izvini sto sam nakon ove vijesti jutros promijenila plan i nesto mi se nije slavio Bajram.
Izvinjavam se svakome koga je ovo uvrijedilo, odnosilo se na nekih 10-15-ak ljudi ovdje, da ih ne nabrajam po nickovima.
Cuj, nazvala si grupu ljudi "kvazivjernici(ma), poltroni(ma), nule(ama) od vjernika, sramota(om) za svaku vjeru", a onda kazes - izvini.

Dakle tesko da od ovoga ima dalje.
Last edited by Latina on 09/12/2008 00:10, edited 1 time in total.
fukara_tz

#310 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by fukara_tz »

zavrzlama wrote:Dzamija je izgorjela...mogucnosti su dvije ..da je nesretran slucaj ili da je neko namjerno zapalio..poenta svega je u tome sta su to vlasti rs-a uradile da bi se ovakvi slucajevi docekivali trijeznih glava i bez brzopletih emocija i osuda...NISTA..tokom agresije na BIH su porusene sve i jedna dzamija,posle Dejtona je pobijeno uz aminovanje srpske vlasti preko 150 povratnika,.zaustavljala se skoro svaka obnova dzamija...cetnicke bagre marsiraju i prijete povratnicima na svakom obiljezavanju bilo cega sto nije srpsko u tom entitetu...i odkud sad nekom moralno pravo da drzi pridike nekom ko ustvrdi da je dzamiju zapalio neki cetnik...normalno je da ce nakon svih zlocina i konstantnog onemogucavanja povratka i antobosansklog djelovanja svih organa vlastI manjeg entiteta, prosjecan forumas pomisliti da je paljenje dzamije djelo cetnika....srbi su ti koji trebaju
svojim djelovanjem da razuvjere nas ostale da je mozda u pitanju nesretan slucaj..nego opet zrtve treba da dokazuju da su dzelati mozda bezgrijesni....
U sridu :thumbup:
IBM

#311 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by IBM »

Idiot wrote:Tuzno je to. Fazlagica Kula mu dodje kao neko okrutno-realno ogledalo nacije. Raspravljamo o Deda Mrazu, vjeronauci u vrticima, selefijama potencijalnim teroristima i mnogim drugim jako vaznim temama. Koga je briga za sirotinju koja je smogla snage da se vrati, sjetimo ih se samo kad im dzamija izgori (zapalila se sama, zapalili je drugi sad je svejedno). Podsvjesno nam je krivo jer su nam malo poremetili Bajram i nase veleumno mudrovanje o metafizici i nase uzivanje u trubacima koji su trubili ispred zgrada u cast Blagdana. Sad cekamo rezultate istrage i sabiramo bodove koji su nasi omiljeni politicari stavili u konto. Neki ce nam se obratiti kad se vrate sa koncerta Mileta Kitica. Sve u svemu tuga golema.
Najpametnija stvar recena do sada na ovoj temi. Potpisujem!
mostarac

#312 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by mostarac »

za ove sto me potkacise :D

Gospodo draga u tom selu i jeste 30 povratnika jer se nema od cega zivjeti, a niko nece da se vrati u glad i bijedu i neimastinu i uz to sve da strepi hoce li mu neki pijani cetnik doci uvece pred kucu i baciti bombu.
Rekao sam fabrika al moze i poticaj za poljoprivredu al cilj je jasan, a isto tako neko rece nije dovoljno napraviti fabriku nego ona treba biti i profitabilna. Pa koja budala ce praviti nesto sto nece ici na trzistu, a na kraju krajeva eto nek prave papirne kese pa nek u znak solidarnosti cijela muslimanska patriotski orjentisana federacija uzima papirne kese samo iz te fabrike kako bi pomogla povratak i rjesili smo problem.
Sve dok ne shvatite da dzamija za povratak nije neophodna al fabrika ili eto poticaj poljoprivredi jeste nece tamo biti nikoga osim skupine staraca, jer dzamija djecu nahranit nece, al fabrika hoce, al fabrika ce napravit i dzamiju.
Tragicno je ovo sto se desilo danas i pokazuje da nismo daleko odmakli od 1995. godine al hljeb ce vratiti ljude i samo hljeb, a ne dzamija. Dzamija treba, al postoje i veci prioriteti.
sajosarajlija

#313 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by sajosarajlija »

Rat nije gotov potpisom u Dejtonu
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#314 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Chmoljo »

sajosarajlija wrote:Rat nije gotov potpisom u Dejtonu
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) hija Tex...
brinetta

#315 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by brinetta »

Mozda si u pravu sto cekas istragu, ja je nemam ni snage ni vremena cekati, predugo cekam na mir, na povratak svih na svoje, na jedinstvenu BiH pa umjesto toga svaki put kad se konektujem dozivim sok. A ovo danas je uzas! Ista prica kao iz 91 kad su pred trebinjsku dzamiju stavili krme. da i to nije bilo slucajno. I znas sta je istraga pokazala- nista. tako ce biti i ovaj put, osudice se vandalski cin, tragace se za pociniocima i na kraju sve zataskati. Samo sto ovo nije vandalski vec teroristicki cin.
A pita li se iko kako se ti jadni ljudi osjecaju? Kako li veceras oni spavaju u svojim domovima? I sta je sad na redu?
Topla voda

#316 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Topla voda »

mostarac,ne pricaju ti ovi ljudi o odrzivosti povratka i finansijama povratnika.
svi znamo da bi bilo korisno da neko,a niko ne zna ko,ucini povratak tih ljudi odrzivijim.
al ovo je pitanje sigurnosti i ukoliko je neko zapalio dzamiju,sigurno bi zapalio i tu fabriku i opet imamo isti problem.
problem je sigurnost tih ljudi da budu ono sto jesu ,na mjestu na kojem zele da zive.
fabrike idu poslije
brinetta

#317 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by brinetta »

mostarac wrote:za ove sto me potkacise :D

Gospodo draga u tom selu i jeste 30 povratnika jer se nema od cega zivjeti, a niko nece da se vrati u glad i bijedu i neimastinu i uz to sve da strepi hoce li mu neki pijani cetnik doci uvece pred kucu i baciti bombu.
Rekao sam fabrika al moze i poticaj za poljoprivredu al cilj je jasan, a isto tako neko rece nije dovoljno napraviti fabriku nego ona treba biti i profitabilna. Pa koja budala ce praviti nesto sto nece ici na trzistu, a na kraju krajeva eto nek prave papirne kese pa nek u znak solidarnosti cijela muslimanska patriotski orjentisana federacija uzima papirne kese samo iz te fabrike kako bi pomogla povratak i rjesili smo problem.
Sve dok ne shvatite da dzamija za povratak nije neophodna al fabrika ili eto poticaj poljoprivredi jeste nece tamo biti nikoga osim skupine staraca, jer dzamija djecu nahranit nece, al fabrika hoce, al fabrika ce napravit i dzamiju.
Tragicno je ovo sto se desilo danas i pokazuje da nismo daleko odmakli od 1995. godine al hljeb ce vratiti ljude i samo hljeb, a ne dzamija. Dzamija treba, al postoje i veci prioriteti.
A jel tebi jasno da hljeba tamo nema! Da tamo nesrbi ne mogu opstati! Musliman ne moze pekaru na svoje ime otvoriti, kamoli fabriku. Savjetujem sve koji ne znaju da odu samo na par sati u Gacko, Bilecu, ili Trebinje, sve ce im biti jasno
amrica

#318 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by amrica »

Latinica wrote:
amrica wrote:
Jesam li ukinuta ili ne? :lol: :lol: :lol:
Nisi, ali te nesto na ovoj temi veoma uveseljava ( oprosti ako sam te povrijedila ovom recenicom, mora da je do moje pogresne percepcije smajlija ).
Ako nisam, samo da kažem par rijeci, necu se praviti licemjer, nisam vjernik, to je moj izbor, ali postujem svakoga ko vjeruje, ali od danas 90% osoba tzv. velikih vjernika i branitelja islama na ovom forumu su ze mene kvazivjernici, poltroni, nule od vjernika, sramota za svaku vjeru... Neke sam čak i poštovala, ali danas moj respect otisao u nepovrat.
Ok. Ne smatram se "velikom vjernicom", ali se cesto ukljucim na potforum Religija, pa bih da ti se zahvalim na misljenju.
Danas je Bajram, ako vas ja trebam podsjecati, mubarek dani, posveceni porodici, ljubavi, darivanju, miru, oprastanju, suživotu.... a svi vi koji ste ovaj citav dan na forumu umjesto sa porodicom, da biste širili rijeci mržnje (a izrekli ste ih tone), malo se preispitajte, ko ste, šta se , zašto ste i kako ste....
Izvini sto sam nakon ove vijesti jutros promijenila plan i nesto mi se nije slavio Bajram.
Izvinjavam se svakome koga je ovo uvrijedilo, odnosilo se na nekih 10-15-ak ljudi ovdje, da ih ne nabrajam po nickovima.
Cuj, nazvala si grupu ljudi "kvazivjernici(ma), poltroni(ma), nule(ama) od vjernika, sramota(om) za svaku vjeru", a onda kazes - izvini.

Dakle tesko da od ovoga ima dalje.
@latinica, tebe ne stavljam ni u jednu od grupa koje sam navela, ti si izvan konkurencije.... zajedno sa brinettom i pure_love....
frakson

#319 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by frakson »

Ubi ovo izgorila - zapalili je - realnost BiH, za mene bez komentara, ali ovdje je ogroman primitivzam ... na vratima recesija, ovoliko postava kad propadne jedna firma nisam vidio.
turban

#320 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by turban »

ovoliko citata... :) tesko je se nekad otkriti a jos teze prikriti... :)
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#321 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Latina »

amrica wrote:
@latinica, tebe ne stavljam ni u jednu od grupa koje sam navela, ti si izvan konkurencije.... zajedno sa brinettom i pure_love....
Nekako mi ovo zvuci kao prijetnja. :-) I ti si izvan konkurencije ( po nacinu izvodjenja zakljucaka ). ;-)
valterbranisarajevo

#322 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by valterbranisarajevo »

Bajram kao iz priče unatoč svemu

U selima oko Nevesinja proslavlja se Bajram, samo naizgled kao nekad. U skoro punim džamijama, mahom su ljudi koji su došli iz Mostara, iako se, kako tvrdi i nevesinjski imam, Bošnjaci nemaju čega plašiti.
Kurban Bajram u Nevesinju, gradu u istočnoj Hercegovini u kojem danas žive dva muslimana ili Bošnjaka ili pak pravoslavna Srbina. Naime, u čitavom gradu su ostala samo dva Bošnjaka koji su u međuvremenu prešli u pravoslavlje. Snježni je dan u Nevesinju i sa nevesinjskim imamom Mehmedom ef. Čopeljom idemo ka tzv. Gornjem polju gdje se nalazi najveći dio bošnjačkih sela u koje su se po pravilu vratila samo starija lica. U Sopiljima i Donjoj Bijenjoj ostavljamo mlade hodže, a mi minut do devet ulazimo u džamiju u selu Kulja gdje počinje klanjanje Bajram namaza.

Na Bajram sa dedom…

Džamija skoro puna, ali ljudi koji mahom žive u Mostaru, a u rodno selo dolaze samo za Bajram. Svi su jedinstveni u tome da treba dolaziti i dovoditi svoju djecu. Jer, kako kaže Suad njega je dovodio otac, dedo, a i on će, ako Bog da zdravlja, dovoditi svoju djecu.
„To je više od običaja. Zapravo, dok se klanja Bajram ovdje to je znak da su ovdje postojali i Bošnjaci kojih je danas desetak od nekih tri i po hiljade“, kaže Suad Omerika i dodaje da je doći za bajram u ovo doba godine ponekad i podvig.
„Ljudi znaju gaziti sniijeg po metar. Doći pješice nekih četiri pet kilometara, ali je jednostavno je to tradicija i dolazi se. I mislim dok je to tako dobro je.“

Zločini u Nevesinju kao u Srebrenici

No, bez obzira na prazničnu atmosferu ne mogu, a da se ne pomenu rane iz prošlosti. Mnogi Bošnjaci su ubijeni na teritoriji Nevesinja. Suad zločine u Nevesinju procentualno poredi sa onima u Srebrenici. „Pobili su sve redom što se tada dalo pobit’. Ali je istina da nakon povratka od 95. ni najsitniji incident na opštitni Nevesinje nije bio. To je fenomen. Apsolutno. Mislim, ono što je istina istina je. I policija je uvijek na punktu. Zaustavlja. Ali su vrlo korektni u ponašanju. Takođe i to je istina koju čovjek mora priznati.“
Tako kaže i imam nevesinjski Mehmed Čopelj, koji kaže da se Bošnjaci u Nevesinju danas nemaju čega plašiti.
„To garantujem i stojim iza tih riječi. Kada su u pitanju komšije Srbi, ja im skidam kapu i uvijek govorim da dosada nije bilo nikakvih problema ni ekscesa, pa i najmanjih.“

Hercegovačko gostoljublje

Što se tiče Bajrama nekad i sad Imam Čopelj je pomalo pesimista. Ili je možda samo realan.
„Nekako nema one topline među ljudima, nema one ljubavi, sastanaka, obilazaka. Sada ljudi obave Bajram namaz u džamiji, pozdrave se ispred džamije i ako su došli iz Mostara, odmah idu. Nema više obilaska rodbine, sirotinje...“
Ali, bez obzira na sve žrtve i stradanja tradicionalnu hercegovačku gostoljubivost ništa nije moglo ubiti, kaže Suad.
„Evo vi uđite sada u bilo koju kuću. Niko vas neće pitati ko ste odakle ste i kako se zovete. Bićete pogošćeni kao neko najrođeniji. Eto oprobajte. Pokucajte na neka vrata i vidjećete.“
I zaista u kući pored džamije zakucali smo na vrata u kojoj žive Ibro i Merka Omerika. Bilo je kao u priči. I kafa, i pita savijača, i kurban i dolma. Za baklavu nismo imali vremena.

Svetozar Savić

Deutsche Welle
turban

#323 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by turban »

frakson wrote:Ubi ovo izgorila - zapalili je - realnost BiH, za mene bez komentara, ali ovdje je ogroman primitivzam ... na vratima recesija, ovoliko postava kad propadne jedna firma nisam vidio.
...ima cuvara i ovdje...cuvara duhovnih vrjednosti.Za neke je dzamija pojam opstanka...pogotovu u danasnjem vaktu... :(
brinetta

#324 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by brinetta »

frakson wrote:Ubi ovo izgorila - zapalili je - realnost BiH, za mene bez komentara, ali ovdje je ogroman primitivzam ... na vratima recesija, ovoliko postava kad propadne jedna firma nisam vidio.
O kom primitivizmu govoris. O tome sto se polemise skrnavljenje vjerskih objekata! halo!
O recesiji.....
amrica

#325 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by amrica »

Latinica wrote:
amrica wrote:
Nekako mi ovo zvuci kao prijetnja. :-) I ti si izvan konkurencije ( po nacinu izvodjenja zakljucaka ). ;-)

živa bila, gdje ti ovdje nadje prijetnju?????? :? :? :? :?
Locked