Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
- jeza u ledja
#301 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Ah, pa krivi su ljudi. Znam i ja da su krivi ljudi. Ti ljudi nisu bili sposobni funkcionisati drukcije nego u komunizmu. To je zalosno. Zalosno je da toliki narod nije mogao zivjeti drukcije nego pod komunistickim vodjstvom. Ne krivim ja samo komunizam, ali i on je igrao negativnu ulogu. Komunizam je imao svoj rok trajanja u Evropi, jel tako? Pa onda ispada da je i Juga imala rok trajanja, jer je samo tako mogla prezivjeti, pod komunizmom. I ti ljudi koje krivis nisu to uspjeli skontati, a eto ocigledno ne mogu ni sad.
Dalje, to sto smo mi nesposobni za zivot u demokraciji ne znaci da demokracija ne valja. Demokracija barem pruza mogucnost eventualne promjene nabolje. Nije lako biti odgovoran za svoju sudbinu, umjesto da ti kojekakve glavesine odlucuju o buducnosti. Komunizam te je samo mogao dovesti donekle, a ne priprema te za sta ces poslije, kada glavesine odumru i kada para nestane, kada na vlast dodju kojekakvi kreteni a la Milosevic, komunisticki aparatcik kojemu je upravo taj sistem omogucio da dodje tu gdje je bio. I raznorazne Alije i Tudjmani koje je taj komunisticki sistem zatvarao zbog najvecih gluposti, pa ih napravio isfrustriranim i paranoicnim, pa tako i danas njihovi sljedbenici sa gnusanjem posmatraju bilo kakve ljevicarske ideje. Eto danas su SDP 'komunjare', a kakve veze njihova politika ima sa komunizmom???
Ja kazem, da smo mi polako imali tranzicijski period iz komunizma/socijalizma u neku vrstu trzisne demokracije, nekad tamo u pedesetim, sezdesetim, nama bi danas svima bilo mnogo bolje. Davno bi bili u EU, imali bolji standard zivota, bili u NATO itd. Bilo da smo u Jugi ili nezavisni. Ako su mogli Grci, Irci, Portugalci, sve sirotinja nekad ko i mi, doci do faze u kojoj su sad, mogli smo i mi. De ti meni reci, onako iskreno, sta mislis da smo mi bili nekomunisticka zemlja za vrijeme hladnog rata i dalje, kao Jugoslavija, da li bi se ovako divljacki makljali u devedesetim?
Ja ne mogu da vjerujem fakat, kako pametan insan danas, nakon svega, moze i dalje da zali za komunizmom??
I opet, o cemu mi pricamo? O Jugoslaviji ili o komunistickoj Jugoslaviji?
Dalje, to sto smo mi nesposobni za zivot u demokraciji ne znaci da demokracija ne valja. Demokracija barem pruza mogucnost eventualne promjene nabolje. Nije lako biti odgovoran za svoju sudbinu, umjesto da ti kojekakve glavesine odlucuju o buducnosti. Komunizam te je samo mogao dovesti donekle, a ne priprema te za sta ces poslije, kada glavesine odumru i kada para nestane, kada na vlast dodju kojekakvi kreteni a la Milosevic, komunisticki aparatcik kojemu je upravo taj sistem omogucio da dodje tu gdje je bio. I raznorazne Alije i Tudjmani koje je taj komunisticki sistem zatvarao zbog najvecih gluposti, pa ih napravio isfrustriranim i paranoicnim, pa tako i danas njihovi sljedbenici sa gnusanjem posmatraju bilo kakve ljevicarske ideje. Eto danas su SDP 'komunjare', a kakve veze njihova politika ima sa komunizmom???
Ja kazem, da smo mi polako imali tranzicijski period iz komunizma/socijalizma u neku vrstu trzisne demokracije, nekad tamo u pedesetim, sezdesetim, nama bi danas svima bilo mnogo bolje. Davno bi bili u EU, imali bolji standard zivota, bili u NATO itd. Bilo da smo u Jugi ili nezavisni. Ako su mogli Grci, Irci, Portugalci, sve sirotinja nekad ko i mi, doci do faze u kojoj su sad, mogli smo i mi. De ti meni reci, onako iskreno, sta mislis da smo mi bili nekomunisticka zemlja za vrijeme hladnog rata i dalje, kao Jugoslavija, da li bi se ovako divljacki makljali u devedesetim?
Ja ne mogu da vjerujem fakat, kako pametan insan danas, nakon svega, moze i dalje da zali za komunizmom??
I opet, o cemu mi pricamo? O Jugoslaviji ili o komunistickoj Jugoslaviji?
-
popajic
#302 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
1991- Republika Bosna i Hercegovina@jeza u ledja
Cinjenica je da se ta tvoja uber-drzava RASPALA ko kula od karata. Cinjenica je da se ne bi raspala da nesto u njoj nije bilo trulo. Sad ces ti reci jeste truli su bili nacionalisti koji su je rasturili, a ja cu ti reci zar je bitno sta je u njoj bilo trulo?
1995- Republika Srpska + Federacija = nesto NALIK na drzavu
Rok trajanja prave drzave= 4 godine.4 teske,ratne godine.
naci-onalne stranke= demokratija ????
Ako ovo nije truHlo ne znam sta jeste ?!
Bezbeli Tile kriv,ko bi drugi ? Nisu sigurno Njofra,Milosevic,Alija i comp.
Last edited by popajic on 02/12/2008 10:51, edited 1 time in total.
-
Ponekad s'proljeca
#303 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Joj koje smo mi labrnje izabrali da nas vode i jos im turbe i muzej na Kovacima napravismo!!!!
Pa Bosnjaci stvarno nisu normalni, za ovakve izdaje i prodaje drzave se gine.. Gori smo od Srba oni velicaju izgubljkene bitke a mi izdajnike.
[quote="popajic"][quote]@jeza u ledja
Cinjenica je da se ta tvoja uber-drzava RASPALA ko kula od karata. Cinjenica je da se ne bi raspala da nesto u njoj nije bilo trulo. Sad ces ti reci jeste truli su bili nacionalisti koji su je rasturili, a ja cu ti reci zar je bitno sta je u njoj bilo trulo?[/quote]
1991- Republika Bosna i Hercegovina
Rok trajanja prave drzave= 5 godina.5 teskih,ratnih godina.
Bezbeli Tile kriv,ko bi drugi ? Nisu sigurno Njofra,Milosevic,Alija i comp.[/quote]
Pa Bosnjaci stvarno nisu normalni, za ovakve izdaje i prodaje drzave se gine.. Gori smo od Srba oni velicaju izgubljkene bitke a mi izdajnike.
[quote="popajic"][quote]@jeza u ledja
Cinjenica je da se ta tvoja uber-drzava RASPALA ko kula od karata. Cinjenica je da se ne bi raspala da nesto u njoj nije bilo trulo. Sad ces ti reci jeste truli su bili nacionalisti koji su je rasturili, a ja cu ti reci zar je bitno sta je u njoj bilo trulo?[/quote]
1991- Republika Bosna i Hercegovina
Rok trajanja prave drzave= 5 godina.5 teskih,ratnih godina.
Bezbeli Tile kriv,ko bi drugi ? Nisu sigurno Njofra,Milosevic,Alija i comp.[/quote]
- Mogly
#304 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Nismo reagovali na terorizam, podrivanje države iznutra, za nas je to bilo Ma pusti kretene, ne zna to ni slova pročitati a kamoli napisati. Nismo htjeli da razumijemo da nam radi o glavi i unutrašnji i vanjski neprijatelj. Kako danas odjekuje Šaranova šamarčina Dušku Kovačeviću sa citatom iz Balkanskog špijuna Nije Vam odgovaralo...? Svjesno smo bili nesvjesni i zato smo krivi koliko smo teški. Zato je tako teško dati odgovor Ježu na vrlo jednostavna pitanja. Što nismo uzeli puške čim su formirali terorističke stranke
Bili smo bolji ljudi. Moj duhovni prostor je dokle me razumiju dok govorim svojim jezikom. To je jedinstven duhovni prostor za ljude koji imaju duha. Nije isto čitati Getea u originalu ili prevod. Nadalje Jugoslavija je jedina zemlja (kako to fino češalj objasni) koja je mogla da zaštiti interes svojih građana u uslovima globalne ekonomije. Sve državice nastale raspadom Yuge rade za interes krupnog kapitala iz inostranstva. Zato kad Vas skeptike u Jugoslaviju dijete bude pitalo šta ste radili pošto su Vas Nijemci, Englezi, Francuzi, Amerikanci navukli na nezavisnost pa pustili da osiromašite u ratu toliko da im morate poslije rata prodati sve rasurse prije nego Vas prihvate u integracije, a nakon što Vas prime prodate i zemlju, recite da ste bili na seminaru Soroša Đorđa gdje ste naučili da kao papagaji ponavljate da je Jugoslavija bila vještačka tvorevina i da Vaša državica jedino u satavu EU i NATO može da zaštiti svoje građane
Bili smo bolji ljudi. Moj duhovni prostor je dokle me razumiju dok govorim svojim jezikom. To je jedinstven duhovni prostor za ljude koji imaju duha. Nije isto čitati Getea u originalu ili prevod. Nadalje Jugoslavija je jedina zemlja (kako to fino češalj objasni) koja je mogla da zaštiti interes svojih građana u uslovima globalne ekonomije. Sve državice nastale raspadom Yuge rade za interes krupnog kapitala iz inostranstva. Zato kad Vas skeptike u Jugoslaviju dijete bude pitalo šta ste radili pošto su Vas Nijemci, Englezi, Francuzi, Amerikanci navukli na nezavisnost pa pustili da osiromašite u ratu toliko da im morate poslije rata prodati sve rasurse prije nego Vas prihvate u integracije, a nakon što Vas prime prodate i zemlju, recite da ste bili na seminaru Soroša Đorđa gdje ste naučili da kao papagaji ponavljate da je Jugoslavija bila vještačka tvorevina i da Vaša državica jedino u satavu EU i NATO može da zaštiti svoje građane
- osa
#305 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
srećom imam koju godinu više pa se sjećam zaštite jugoslavije od globalnih ekonomskih problema. kave po sto maraka , naravno ako je nađeš, vožnje par-nepar, redova od cca više kilometara pred benzinskim postajama, banana samo kad bi bio bolestan, novčanica s nebrojeno nula i onda dođe ekonomski mag ante marković i ukine sedam nula i rješi sve probleme, ma kakav sorros kakve smo mi ekonomiste imali.Mogly wrote:Nismo reagovali na terorizam, podrivanje države iznutra, za nas je to bilo Ma pusti kretene, ne zna to ni slova pročitati a kamoli napisati. Nismo htjeli da razumijemo da nam radi o glavi i unutrašnji i vanjski neprijatelj. Kako danas odjekuje Šaranova šamarčina Dušku Kovačeviću sa citatom iz Balkanskog špijuna Nije Vam odgovaralo...? Svjesno smo bili nesvjesni i zato smo krivi koliko smo teški. Zato je tako teško dati odgovor Ježu na vrlo jednostavna pitanja. Što nismo uzeli puške čim su formirali terorističke stranke![]()
- saibaba
#306 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Nije popularno prisjećati ti se toga znas.. Sada je Jugoslavija jedna bajovita zemlja u kojoj je sve idealno ....osa wrote:srećom imam koju godinu više pa se sjećam zaštite jugoslavije od globalnih ekonomskih problema. kave po sto maraka , naravno ako je nađeš, vožnje par-nepar, redova od cca više kilometara pred benzinskim postajama, banana samo kad bi bio bolestan, novčanica s nebrojeno nula i onda dođe ekonomski mag ante marković i ukine sedam nula i rješi sve probleme, ma kakav sorros kakve smo mi ekonomiste imali.Mogly wrote:Nismo reagovali na terorizam, podrivanje države iznutra, za nas je to bilo Ma pusti kretene, ne zna to ni slova pročitati a kamoli napisati. Nismo htjeli da razumijemo da nam radi o glavi i unutrašnji i vanjski neprijatelj. Kako danas odjekuje Šaranova šamarčina Dušku Kovačeviću sa citatom iz Balkanskog špijuna Nije Vam odgovaralo...? Svjesno smo bili nesvjesni i zato smo krivi koliko smo teški. Zato je tako teško dati odgovor Ježu na vrlo jednostavna pitanja. Što nismo uzeli puške čim su formirali terorističke stranke![]()
- osa
#307 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
bajke su lijepa stvar, ali za malo mlađe uzraste, ali kad odrasli ljudi povjeruju u bajke, to je već problem, doduše to što je netko narastao ne znači da je automatski i sazrio.
- jeza u ledja
#308 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Tacno tako. S cim se bolan vi zanosite? Kakva velesila ekonomska. Jel to mozda kad smo slali stotine hiljada radnika u Svabiju jer nemaju posla kuci?
Ma ja ba, stranci su nam sve krivi, htjeli da nas popljackaju. A mi naivni nismo znali bili zauzeti citanjem Goetea.
wtf?
Ma ja ba, stranci su nam sve krivi, htjeli da nas popljackaju. A mi naivni nismo znali bili zauzeti citanjem Goetea.
- Lincoln-Burrows
#309 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Svaka nacionalna država ima nacionalne stranke i "anacionalne" i omjer je svugdje upopajic wrote: naci-onalne stranke= demokratija ????![]()
Bezbeli Tile kriv,ko bi drugi ? Nisu sigurno Njofra,Milosevic,Alija i comp.
svijetu izbalansiran (više manje) u demokratskim državama. (ostale ne kontam)
Višenacionalne države imaju izraženije nacionalne stranke (Belgija, Sj.Irska- kao pokrajina)
i to je također uobičajeno u svijetu, ujedno su takve države potencijalne "bombe".
Jugoslavija je nastala kao produkt komunističke revolucije (znaš i sam kakvi su joj ciljevi)
i kao takva je postojala. To je bila za jedne super država a za druge tamnica, što je također
uobičajeno za svaku diktaturu.
Tito je bio na čelu revolucije i ne krivi nitko Tita od ovih što im je bilo super,
ali moramo priznati da je sve moglo opstati samo daljnjim sprovođenjem Titiove revolucije.
Drugačije nije.
- Mogly
#310 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Da nisi s Kutlom u taluosa wrote: srećom imam koju godinu više pa se sjećam zaštite jugoslavije od globalnih ekonomskih problema. kave po sto maraka, naravno ako je nađeš, vožnje par-nepar, redova od cca više kilometara pred benzinskim postajama, banana samo kad bi bio bolestan, novčanica s nebrojeno nula i onda dođe ekonomski mag ante marković i ukine sedam nula i rješi sve probleme, ma kakav sorros kakve smo mi ekonomiste imali.
Ček, ček, ouuuu...rekoh...tamo negdje... Jugoslavija je jedina mogla zaštititi interes svojih građana u uslovima globalne ekonomije, dakle da je ostala, mogla je. To ti je vazano za moj raniji post o bavarskom telekomu, ako uopšte čitaš. Ti to nevješto izvadi iz konteksta, okrenu na svoj mlin i osu paljbu sa najgorim primjerima kojih si se mogao sjetiti (iz perioda kad je MMF pripremao teren za okupaciju), naravno prigodno uveličanim sto maraka, više kilometara, nebrojeno nula
Nego stvarno, da i tebi Robinsonova (onaj đavo po svoje) nije ukinula račun u Euroherc banci pa sad onako honorarno, prašina u oči, i to.
A možda si samo i dalje svjesno nesvjestan pa oprosti i ne zamjeri
Last edited by Mogly on 02/12/2008 20:16, edited 1 time in total.
-
Ponekad s'proljeca
#311 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Neka im je rahmet vjeciti i Titi i jugoslaviji!!!
-
BaileyS
#312 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Bilo bi fino kad bi razlucili za cim se ovdje zali i sta se velica,
ideja jugoslovenstva dakle ono izmedju 1918-1991
ili
komunisticki sistem u kopjem smo zivjeli izmedju 1945-1991
Ovo su dva sasdvim razlicita pojma!!!!!!!!!!!
Niti su komunisti izmislili Jugoslaviju, niti je Jugoslavija izmislila komunizam. Sto se mene tice, ideja jugoslovenstva je nesto sto je najvise unazadilo prostor Balkana i 1918 je apsolutno najcrnja godina u nasoj istoriji ali ova SFRJ je donekle izvadila Bosnu iz govana u koja smo upali zbog stvaranja te drzave 1918.
ideja jugoslovenstva dakle ono izmedju 1918-1991
ili
komunisticki sistem u kopjem smo zivjeli izmedju 1945-1991
Ovo su dva sasdvim razlicita pojma!!!!!!!!!!!
Niti su komunisti izmislili Jugoslaviju, niti je Jugoslavija izmislila komunizam. Sto se mene tice, ideja jugoslovenstva je nesto sto je najvise unazadilo prostor Balkana i 1918 je apsolutno najcrnja godina u nasoj istoriji ali ova SFRJ je donekle izvadila Bosnu iz govana u koja smo upali zbog stvaranja te drzave 1918.
-
popajic
#313 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Znas i sam da na svijetu ne postoji ovako sklepana drzava kao sto je ova nasa.@Lincoln-Burrows,
Svaka nacionalna država ima nacionalne stranke i "anacionalne" i omjer je svugdje u
Višenacionalne države imaju izraženije nacionalne stranke (Belgija, Sj.Irska- kao pokrajina)
i to je također uobičajeno u svijetu, ujedno su takve države potencijalne "bombe".
Jugoslavija je nastala kao produkt komunističke revolucije (znaš i sam kakvi su joj ciljevi)
i kao takva je postojala. To je bila za jedne super država a za druge tamnica, što je također
Tito je bio na čelu revolucije i ne krivi nitko Tita od ovih što im je bilo super,
ali moramo priznati da je sve moglo opstati samo daljnjim sprovođenjem Titiove revolucije.
Drugačije nije.
Kao neki pokusni ,troglavi mis,koga svjetski "strucnjaci" posmatraju i gledaju hoce li krepati ili prezivjet.
U svijetu jesu ove ,za nas bolne tacke,izbalansirane...ali kakve to veze s nama ima?
Kod nas su nacionalisticke,profashisticke stranke na vlasti koje su i profanisale i totalno iskarikirale rijec-nacionalno !
Ne busa se kod nas nacionalnim u rodoljubive svrhe,nego iz najprimitivnijih,torovskih pobuda.Zbog tih pobuda se ubijalo,dijelilo,ratovalo...a verbalno i emocionalno se i dalje ratuje.
Komunizam nikad ne moze biti pandan demokratiji i kao takav me ne interesuje.
MOJ zivot obicnog covjeka je tada bio bolji,dostojanstveniji,ljudskiji i dovoljno paradoksalno- slobodniji !
Ne kukam za Jugom,ali pri paraleli onog i ovog sad, morao bih zaista biti primitivac i lopuza da kazem da je sad bolje.
Ja jos uvijek cekam na demokrtiju,a kakva su vremena doooobro cu se nacekati !
- osa
#314 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
nije jarane moji svi računi su u zagrebačkoj banci, čisti kao suza matanova, ljudi kanite se više juge, ono što valja ljudi ne odbacuju, ono što valja traje i opstaje, ako želite živjeti u jugi, pa pravac srbija oni baštine sva prava na ostavštinu bivše nam države, malo je doduše država manja ali mitomanija im je još na nivou, te najveći, te najpametniji, te najbogatiji, najsposobniji i još puno naj, isto ko u jugi, a narod rmba po njemačkim bauštelama.Mogly wrote:Da nisi s Kutlom u taluosa wrote: srećom imam koju godinu više pa se sjećam zaštite jugoslavije od globalnih ekonomskih problema. kave po sto maraka, naravno ako je nađeš, vožnje par-nepar, redova od cca više kilometara pred benzinskim postajama, banana samo kad bi bio bolestan, novčanica s nebrojeno nula i onda dođe ekonomski mag ante marković i ukine sedam nula i rješi sve probleme, ma kakav sorros kakve smo mi ekonomiste imali.
Ček, ček, ouuuu...rekoh...tamo negdje... Jugoslavija je jedina mogla zaštititi interes svojih građana u uslovima globalne ekonomije, dakle da je ostala, mogla je. To ti je vazano za moj raniji post o bavarskom telekomu, ako uopšte čitaš. Ti to nevješto izvadi iz konteksta, okrenu na svoj mlin i osu paljbu sa najgorim primjerima kojih si se mogao sjetiti (iz perioda kad je MMF pripremao teren za okupaciju), naravno prigodno uveličanim sto maraka, više kilometara, nebrojeno nula, i na kraju, šlag sorros
(jako upečatljivo, da ostavi utisak, dva rr, svaka čast, obavezno zaštiti u patentnom zavodu, napravi majicu i javi gazdi). A jesil' primjetio da skoro svaki put kada kritikuje ekonomiju bivše nam države neki se majmun uhvati banana. Ozbiljno.
Nego stvarno, da i tebi Robinsonova (onaj đavo po svoje) nije ukinula račun u Euroherc banci pa sad onako honorarno, prašina u oči, i to.
A možda si samo i dalje svjesno nesvjestan pa oprosti i ne zamjeri
- jeza u ledja
#315 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
To je sve tacno. Medjutim, ja smatram da je ona Jugoslavija i pogotovo onakav sistem UZROK sadasnjeg stanja. Opet, da smo zivjeli u demokratskom i kapitalistickom drustvu u periodu za vijeme kojeg je postojala SFRJ (u prijevodu - odavno bi bili clanica EU, NATO i uopste 'zapadne' sfere uticaja) mi se nikad ne bi onako krvnicki pobili, a standard zivljenja bi zasigurno i prije, a i danas bio BOLJI nego sto je u stvarnosti bio. To je sto se tice sistema. Sto se tice same Jugoslavije vs. nezavisne BiH vs. neceg treceg, jeste, bilo je prednosti zivljenja u vecoj, lijepoj, sarolikoj drzavi kakva je bila Yu. No, paradoksalno je sto proponenti SFRJ zahvaljuju njima na 'opstanku' BiH drzavnosti (AVNOJ) no istovremeno se sprdaju sa 'Frankestajnom' od drzave BiH kakvu imamo sad, a hvale 'ne-vjestacku' drzavu Jugoslaviju. Kao da na jednom mjestu zale sto zive u BiH, a na drugom zahvaljuju SFRJ na njenom nastanku?!popajic wrote:Znas i sam da na svijetu ne postoji ovako sklepana drzava kao sto je ova nasa.@Lincoln-Burrows,
Svaka nacionalna država ima nacionalne stranke i "anacionalne" i omjer je svugdje u
Drugačije nije.
Kao neki pokusni ,troglavi mis,koga svjetski "strucnjaci" posmatraju i gledaju hoce li krepati ili prezivjet.
U svijetu jesu ove ,za nas bolne tacke,izbalansirane...ali kakve to veze s nama ima?
Kod nas su nacionalisticke,profashisticke stranke na vlasti koje su i profanisale i totalno iskarikirale rijec-nacionalno !
Ne busa se kod nas nacionalnim u rodoljubive svrhe,nego iz najprimitivnijih,torovskih pobuda.Zbog tih pobuda se ubijalo,dijelilo,ratovalo...a verbalno i emocionalno se i dalje ratuje.
Komunizam nikad ne moze biti pandan demokratiji i kao takav me ne interesuje.
MOJ zivot obicnog covjeka je tada bio bolji,dostojanstveniji,ljudskiji i dovoljno paradoksalno- slobodniji !
Ne kukam za Jugom,ali pri paraleli onog i ovog sad, morao bih zaista biti primitivac i lopuza da kazem da je sad bolje.
Ja jos uvijek cekam na demokrtiju,a kakva su vremena doooobro cu se nacekati !
- jeza u ledja
#316 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
E da, jos nesto (citajuci susjeda nam osu). Pro-Jugosloveni
, hocete li se sloziti sa tim da je nekim ljudima, gradovima, regijama, republikama, tj. drzavama danas BOLJE nego za vrijeme SFRJ, i da ce vecina njenih gradjana to reci? Konkretno, Hrvatskoj i pogotovo Sloveniji danas je bolje. I gle cuda, oni su bas bili ti koji su htjeli da se odvoje.
Posto su se oni odvojili, slozicete se da je bio red da se i mi odvojimo, jel tako? (tako je u stvarnosti i bilo).
To znaci da je postojala jedna zajednica u kojoj je nekome bilo draze sto je u toj zajednici, a nekom manje drago. Znaci, ovi prvi su imali vise koristi od potonjih. Kakva je to zajednica u kojim jedni iskoristavaju druge i ne daju im da iz te zajednice odu? To je zajednica koja se odrzava silom, umjetno, zar ne? Sta su Slovenci skrivili bilo kome, htjeli ljudi da se odvoje, a mi 'Juznjaci' jao pa nemojte mi vas volimo. Uglavnom, kada zalite za Jugoslavijom, kao Bosanci, razmislite malo o tome koliko mnogo ste VI koristi imali od nje, a koliko malo su neki drugi imali koristi od nje. I onda, ako vec zalite za njom, morate shvatiti da su drugi u njoj bili manje zadovoljni nego vi i da ih se htjelo silom zadrzati u istoj. Silom te iste SFRJ. To nije u redu.
Sama ta cinjenica bi trebala da vas odvrati od branjenja drzave koja NIJE RADILA U INTERESU SVIH SVOJIH GRADJANA. Hvalite drzavu koja se na jedan brutalan i divljacki nacin obracunala sa svojim gradjanima.
Najlakse je obljepiti legitimne zelje gradjana tih republika za odcjepljenjem sa najgorim nacionalistickim etiketama.
Sto je najvaznije, jedino sto je sprijecavalo republike da se odvoje, i u stvari jedan od razloga sto su uopste htjeli da se odvoje je Srbija na celu sa Milosevicem, koja se protivila svakoj demokratizaciji i pluralizaciji politickog sistema Jugoslavije. I to je jos bitnije, upravo taj Milosevic je dosao na vlast i poceo je zloupotrebljavati upravo pomocu komunistickog aparata. Kako se zvalo ono kad su ukidali pokrajine, 'antibirokratska revolucija'
, prava komunisticka parola.
Posto su se oni odvojili, slozicete se da je bio red da se i mi odvojimo, jel tako? (tako je u stvarnosti i bilo).
To znaci da je postojala jedna zajednica u kojoj je nekome bilo draze sto je u toj zajednici, a nekom manje drago. Znaci, ovi prvi su imali vise koristi od potonjih. Kakva je to zajednica u kojim jedni iskoristavaju druge i ne daju im da iz te zajednice odu? To je zajednica koja se odrzava silom, umjetno, zar ne? Sta su Slovenci skrivili bilo kome, htjeli ljudi da se odvoje, a mi 'Juznjaci' jao pa nemojte mi vas volimo. Uglavnom, kada zalite za Jugoslavijom, kao Bosanci, razmislite malo o tome koliko mnogo ste VI koristi imali od nje, a koliko malo su neki drugi imali koristi od nje. I onda, ako vec zalite za njom, morate shvatiti da su drugi u njoj bili manje zadovoljni nego vi i da ih se htjelo silom zadrzati u istoj. Silom te iste SFRJ. To nije u redu.
Sama ta cinjenica bi trebala da vas odvrati od branjenja drzave koja NIJE RADILA U INTERESU SVIH SVOJIH GRADJANA. Hvalite drzavu koja se na jedan brutalan i divljacki nacin obracunala sa svojim gradjanima.
Najlakse je obljepiti legitimne zelje gradjana tih republika za odcjepljenjem sa najgorim nacionalistickim etiketama.
Sto je najvaznije, jedino sto je sprijecavalo republike da se odvoje, i u stvari jedan od razloga sto su uopste htjeli da se odvoje je Srbija na celu sa Milosevicem, koja se protivila svakoj demokratizaciji i pluralizaciji politickog sistema Jugoslavije. I to je jos bitnije, upravo taj Milosevic je dosao na vlast i poceo je zloupotrebljavati upravo pomocu komunistickog aparata. Kako se zvalo ono kad su ukidali pokrajine, 'antibirokratska revolucija'
- osa
#317 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
jeza u ledja wrote:E da, jos nesto (citajuci susjeda nam osu). Pro-Jugosloveni, hocete li se sloziti sa tim da je nekim ljudima, gradovima, regijama, republikama, tj. drzavama danas BOLJE nego za vrijeme SFRJ, i da ce vecina njenih gradjana to reci? Konkretno, Hrvatskoj i pogotovo Sloveniji danas je bolje. I gle cuda, oni su bas bili ti koji su htjeli da se odvoje.
jeza i u hrvatskoj ima kamara ljudi koji kažu da im je u jugi bilo bolje, prvi moj otac, kad to počne nabrajati prvo se naravno dotakne sigurnosti radnog mjesta, zatim opće sigurnosti, ono" mogao si zaspati gdje hoćeš",i sl. a kad mu postavim konkretna pitanja o neimaštini, krizi, političkim ne slobodama, odgovor je univerzalan, "pa nije imao nitko, bili smo svi isti", ili "tko te tjerao da pričaš o politici". na kraju smo se uspjeli složiti da postoji samo jedan razlog zašto je njemu prije bilo bolje, bio je mlad i bolio ga je .urac za sve.
Sto je najvaznije, jedino sto je sprijecavalo republike da se odvoje, i u stvari jedan od razloga sto su uopste htjeli da se odvoje je Srbija na celu sa Milosevicem, koja se protivila svakoj demokratizaciji i pluralizaciji politickog sistema Jugoslavije. I to je jos bitnije, upravo taj Milosevic je dosao na vlast i poceo je zloupotrebljavati upravo pomocu komunistickog aparata. Kako se zvalo ono kad su ukidali pokrajine, 'antibirokratska revolucija', prava komunisticka parola.
-
zonbirile
#318 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
jeza u ledja wrote:E da, jos nesto (citajuci susjeda nam osu). Pro-Jugosloveni, hocete li se sloziti sa tim da je nekim ljudima, gradovima, regijama, republikama, tj. drzavama danas BOLJE nego za vrijeme SFRJ, i da ce vecina njenih gradjana to reci? Konkretno, Hrvatskoj i pogotovo Sloveniji danas je bolje. I gle cuda, oni su bas bili ti koji su htjeli da se odvoje.
Sto je najvaznije, jedino sto je sprijecavalo republike da se odvoje, i u stvari jedan od razloga sto su uopste htjeli da se odvoje je Srbija na celu sa Milosevicem, koja se protivila svakoj demokratizaciji i pluralizaciji politickog sistema Jugoslavije. I to je jos bitnije, upravo taj Milosevic je dosao na vlast i poceo je zloupotrebljavati upravo pomocu komunistickog aparata. Kako se zvalo ono kad su ukidali pokrajine, 'antibirokratska revolucija', prava komunisticka parola.
iz teme u temu,samo ti mogu reći uči,uči i opet samo uči
Slovenija i Hravtaska su startale i u kraljevini i u SFRJ sa boljih svojih pozicija.Njih dvije punile su skoro pola buđeta SFRJ,a pošto si"težak" diskutant probaj u Bosni naći pandane u svakom smislu Zagreb,Rijeka,Zadar,Split,Osijek,Karlovac,Pula.Prva donatorska koferencija za BiH donijela 5 milijardi dolara,pola u doniranim sredstvima i plate za strane agencije,tada Hrvatsko to ljeto uze 5 miljjardi eura.Danas,ove godine 10 milijardi eura.Hrvatsko proljeće 1971,počelo zahjevom za deviznu preraspodjelu.
A Bosna je dobila što sa ovim neće za 1000g.Nabrojati ću ti druge prilike.IZađi na prozor pa pogledaj i ta struja na kojoj pišešje od njih,ovi za 12g ne napraviše dinamu,a ne elektranu.
- saibaba
#319 Re: Re:
Nije bio rat nego agresija... i nisu nas napali duraković i alija nego Srbija vojskom Jugoslavije. Vojska za koju smo mi izdvajali i na čijem čelu su bili Kadijević i slični "Komunisti"... Navodne znake sam stavio zato što mislim da su četnici samo im je bio dobro da se pretvaraju, a tito je pušio kube i kulirao ...Fair Life wrote:Da si qoutirao cijeli post primijetio bi da si napisao nekom iznad: "A ne krivis sistem - KOMUNIZAM - koji ih je takvim napravio?"jeza u ledja wrote:A kojim logickim slijedom zakljucivanja si ustvrdio iz mojih postova da ja tvrdim da komunizam neminovno vodi bilo koju zemlju u njen raspad?
Krivi su ljudi !!
Sta je sa Slovencima? Nisu li i oni bili zajedno sa nama u istom sistemu??
Oni ostavise starog komunjaru Kucana Milana. A mi?
Ne znam dali se sjecas da je Karadzic izjavio da ako izaberemo Durakovica bice rata, a ako izaberemo Aliju... dogovoricemo se.
Evo se jos dogovaramo. Kriv je Durakovic i "komunizam".
Haj' bolan... tesko mi je ponekad ozbiljnim te smatrati.
- JThomas
#320 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
čuj nije rat nego agresija
joj stvarno pretjerujete s tim terminološkim zajebancijama, pa šta izbije kad se desi agresija, kako se to stanje zove, ako ne rat? šta, treba još ispravljati ljude koji kažu "prije rata" ili "poslije rata"?
joj stvarno pretjerujete s tim terminološkim zajebancijama, pa šta izbije kad se desi agresija, kako se to stanje zove, ako ne rat? šta, treba još ispravljati ljude koji kažu "prije rata" ili "poslije rata"?
- jeza u ledja
#321 Re: Re:
A agresija nije rat?saibaba wrote: Nije bio rat nego agresija....
- jeza u ledja
#322 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Jah, i?zonbirile wrote:jeza u ledja wrote:E da, jos nesto (citajuci susjeda nam osu). Pro-Jugosloveni, hocete li se sloziti sa tim da je nekim ljudima, gradovima, regijama, republikama, tj. drzavama danas BOLJE nego za vrijeme SFRJ, i da ce vecina njenih gradjana to reci? Konkretno, Hrvatskoj i pogotovo Sloveniji danas je bolje. I gle cuda, oni su bas bili ti koji su htjeli da se odvoje.
iz teme u temu,samo ti mogu reći uči,uči i opet samo uči
Slovenija i Hravtaska su startale i u kraljevini i u SFRJ sa boljih svojih pozicija.Njih dvije punile su skoro pola buđeta SFRJ,a pošto si"težak" diskutant probaj u Bosni naći pandane u svakom smislu Zagreb,Rijeka,Zadar,Split,Osijek,Karlovac,Pula.Prva donatorska koferencija za BiH donijela 5 milijardi dolara,pola u doniranim sredstvima i plate za strane agencije,tada Hrvatsko to ljeto uze 5 miljjardi eura.Danas,ove godine 10 milijardi eura.Hrvatsko proljeće 1971,počelo zahjevom za deviznu preraspodjelu.
A Bosna je dobila što sa ovim neće za 1000g.Nabrojati ću ti druge prilike.IZađi na prozor pa pogledaj i ta struja na kojoj pišešje od njih,ovi za 12g ne napraviše dinamu,a ne elektranu.
- saibaba
#323 Re: Re:
Jeste kad se ovi suprotstave ...jeza u ledja wrote:A agresija nije rat?saibaba wrote: Nije bio rat nego agresija....
- JThomas
#324 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
znači, rata nije bilo
čovjek se uči dok je živ, valjda
ikad čuo za izraz "odbrambeni rat"?
čovjek se uči dok je živ, valjda
ikad čuo za izraz "odbrambeni rat"?
-
mostarac
#325 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
@jeza u ledja: ako ti mislis da se u hrvatskoj zivi bolje nego za vrijeme juge onda si ti totalno neinformisan. Hrvatska i BiH imaju plate tu negdje u pet deka, a ni Slovenija sa penzijama nije puno ispred. Odmakni od Zagreba i Splita malo do Kutine, Gospica, Vinkovaca pa vidi kako se zivi i kako im je super i kako im cvjetaju ruze. Autoput Split-Zagreb kosta 170 kuna i nazad 170 = 340 sto ti je desetina dobre hrvatske plate , a nisi ni kilometra presao. Hrvatska i Slovenija imaju malo vise reda u drzavi nego mi i onda se cine bajkovitima, al daleko je to od dobrog. Na kraju krajeva Hrvatska sama je duzna 3 puta vise nego Juga u trenutku raspada, a ima skoro pet puta manje stanovnika, a i privrednih potencijala. Svugdje na svijetu u drzavama jaci guraju slabije i nije to bio samo slucaj u Jugoslaviji. Na kraju krajeva, ako nista gurali su regije i zajednicke institucije, dok Amerika npr. intervenise novcem da spasi PRIVATNE banke. Da ne duzim, imas totalno iskrivljeno misljenje o stanju u Hrvatskoj i standardu Hrvata. On je za nijansu bolji od naseg, al za nijansu i uz sve to rasprodali su cijelu zemlju strancima i novac iz Hrvatske samo izlazi sto preko trgovackih lanaca, privrednih subjekata ili stranih banaka. Nema tu mnogo novca koji ostaje u domacoj sehari. Sa Slovencima je isto tako. Slovenija nije samo Ljubljana, a i ako pogledas i skupove i forume i slicno najvise jugonostalgicara je Slovenaca, jer TV Gorenje u EU tesko da mogu prodati, a ovdje je on nekonkurentan sa cijenom i tu dolazi do propadanja citavih slovenskih firmi. Da Slovenci tako mrze komunizam i slicno ne bi im premjer bio clan CK KP Slovenije u posljednjem njegovom sazivu. On svakako to nije postao kao izraz nostalgije za Jugoslavijom, ali u nas ne bi imao nikakve sanse jer u nas narod razmislja drugacije, tj. ne razmislja nikako.
Ti si formirao stav na principu, samo nek nije komunizam pa ce teci med i mlijeko. U komunizmu nije bio med i mlijeko kao sto ni u jednoj drzavi nije i nikada nece biti, ali komunisticka Jugoslavija je brinula kao drzava o svojim gradjanima. Danasnje drzave brinu samo o sigurnom izvlacenju novca od strane inostranih kapitalista ili jednostavnim rjecnikom receno - mi smo moderni oblik kolonija.
Slovenija i Hrvatska su danas daleko od super stanja i stanja koje je bolje nego kad su bili u Jugoslaviji. Jugoslavija se raspala prije 20 godina, a ako uporedimo Sloveniju i Hrvatsku 1970. i 1990. nije tesko zakljuciti koliko bi i Hrvatska i Slovenija bile razvijenije nego sto su to danas da smo ostali svi na okupu. U nas su rat i porace na "patriotski" nacin opustosili cijelu zemlju pa je o nama bespredmetno i raspravljati.
Ti si formirao stav na principu, samo nek nije komunizam pa ce teci med i mlijeko. U komunizmu nije bio med i mlijeko kao sto ni u jednoj drzavi nije i nikada nece biti, ali komunisticka Jugoslavija je brinula kao drzava o svojim gradjanima. Danasnje drzave brinu samo o sigurnom izvlacenju novca od strane inostranih kapitalista ili jednostavnim rjecnikom receno - mi smo moderni oblik kolonija.
Slovenija i Hrvatska su danas daleko od super stanja i stanja koje je bolje nego kad su bili u Jugoslaviji. Jugoslavija se raspala prije 20 godina, a ako uporedimo Sloveniju i Hrvatsku 1970. i 1990. nije tesko zakljuciti koliko bi i Hrvatska i Slovenija bile razvijenije nego sto su to danas da smo ostali svi na okupu. U nas su rat i porace na "patriotski" nacin opustosili cijelu zemlju pa je o nama bespredmetno i raspravljati.