Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
dzeno1975

#301 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by dzeno1975 »

hocu i ja sa vama iduci put :-D
majstor_yoda

#302 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by majstor_yoda »

pozdrav svima. da ne otvaram novi topic, imam par pitanja vezanih za dio opreme.

planiram uzeti neki noz, da se nadje pri ruci ako sta zapne, pa ne znam sta da trazim. neki lovacki, neku vrstu prekloponog noza/vece cakije? kontam obici malo army shopove i prodavnice lovacke opreme te hardware stores ili kako se to kod nas vec zove (penny i slicne radnje) pa da znam sta da trazim. kontam polako da upotpunim svoju opremu. kontam da nema neke pameti oko pistaljki i slicnih stvari.

kakva je baterija pozeljna? imam prakticnu manju bateriju na navijanje tako da ne moram brinuti hoce li mi baterija iscuriti, solidno osvjetli na par metara. trebam li ganjati neki rucni reflektor? :)

sta mi treba od prve pomoci? padaju mi na pamet zavoji i gumirani zavoji za iskrenute zglobove, ostalo ?
kojeime

#303 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by kojeime »

majstor_yoda wrote:pozdrav svima. da ne otvaram novi topic, imam par pitanja vezanih za dio opreme.

planiram uzeti neki noz, da se nadje pri ruci ako sta zapne, pa ne znam sta da trazim. neki lovacki, neku vrstu prekloponog noza/vece cakije? kontam obici malo army shopove i prodavnice lovacke opreme te hardware stores ili kako se to kod nas vec zove (penny i slicne radnje) pa da znam sta da trazim. kontam polako da upotpunim svoju opremu. kontam da nema neke pameti oko pistaljki i slicnih stvari.

kakva je baterija pozeljna? imam prakticnu manju bateriju na navijanje tako da ne moram brinuti hoce li mi baterija iscuriti, solidno osvjetli na par metara. trebam li ganjati neki rucni reflektor? :)

sta mi treba od prve pomoci? padaju mi na pamet zavoji i gumirani zavoji za iskrenute zglobove, ostalo ?
Podrazumijevajuci da imas kvalitetne cipele, odjecu, ruksak, stapove, kape, rukavice, suncane naocale, boce za vodu/termosice za caj i slicno:

Ne treba ti za planinarenje neki poseban noz, neki sklopivi (koji ce ti vise sluziti za otvaranje konzervi i razmazivanje pastete po kruhu nego za druge stvari :). Takve mozes kupiti najjeftinije na pijacama (Otoka na primjer), prodavnice opreme za ribolov (Skenderija i u Stometarki na Malti), Northlandu (BBI, 3. sprat) i kao sto si sam rekao Army shop u Papagajci i prodavnica oruzja na Stupu.

Ako se furas na prezivljavanje i macho fore, ili mislis da ti treba noz za zastitu od divljih zivotinja (koliko god moze ili ne moze pomoci) onda u ove dvije zadnje prodavnice koje sam ti naveo od imas od malih sklopivih, pa do pravih maceta.

Za noz ti moram reci da postoji zakon koji kaze da ti ostrica noza ne smije biti duza od 10 (ili 12, nisam siguran) centimetara. Sve duze je ilegalno, ako te na primjer na odlasku na ili povratku sa planine zaustavi policija i nadje ti noz duze ostrice mogao bi imati problema. Ja ne znam nikoga kome se to desilo, tako da najvjerovatnije nece ni tebi, ali u teoriji i po zakonu, moze se desiti.

NI SLUCAJNO nozeve za mehanizmom za automatsko otvaranje (takozvane "skakavce") Em su opasni/nesigurni za rukovanje (ako ti se otvori u dzepu i/ili ruksaku ili se nesto desi prilikom otvaranja dok ti je noz u ruci), em su ilegalni. Dakle, ako ces sklopivi noz, onda neki koji moras otvoriti i zatvoriti svojim rukama. Ali pazi da cvrsto zatvara, da se slucajno sam ne otvori. Kao i u svemu i kod noza vrijedi pravilo da je kvalitet skup, ali da ako je skup ne znaci da je obavezno i kvalitetan :)

Ako zelis da eventualno otkines koju granu da bi zapalio vatru ili napravio skloniste, u Merkuru na Stupu (odjel vrtlarske opreme) je bilo kupiti sklopivih rucnih pila. Pa mali skopivi noz i ta pila ti je bolje od velikog noza (a i legalno je :))

Lampa ti je najprakticnija naglavna, to jeste baterija koja se stavlja na glavu. I to verzija sa LED diodama, ne sa obicnom malom sijalicom. LED manje trosi baterije. Njih imas u Intersportu, na pijacama, i u Biz sportu (iza picerije Galija). Ja imam jednu kupljenu u Intersportu, ali vidio sam kako rade Pezl. Pezl jeste puno skuplji, ali je i mnogo bolji, pa ako imas novca kupi Pezl. Imas je u Biz sportu ili naruci iz vana. Samo, najjeftinija Pezl je oko 80 KM pa ide do vise od 400 KM :).

Vece lampe, reflektori i slicno imas ih u Intersportu na primjer, ali oni su ti dobri kada si u kampu ili u satoru, dakle kada se ne kreces, kada hodas bolje su lampe na glavi.

U Army shopu u Papagajci imas medicinski komplet koji ti moze posluziti za prvu pomoc. Torbica 10x10x5 centimetara koja se stavlja na pojas i u njoj najosnovnija oprema. Ako neces taj komplet (takav mozes za manje novca a i bolji sam sastaviti) 2-4 zavoja razlicitih sirina i sterilne gaze, jedan ili dva gumirana zavoja (u slucaju lomova ili iscasenja, stapove za hodanje koristis tada kao udlage), sterilne rukavice (ako cistis i previjas nekome rane, ogrebotine, posjekotine, i da ranu ne zagadis a i da sebe zastitis), neke tablete protiv bolova i temperature (Paracetamol, Kofan, Kafetin, Kofadon...), protiv proljeva (Enterofuril), antibiotik (opste namjene i ne prejak da ne napravi problem sa zelucem ako ga koristis) i probiotik (Prolife), antialergijske tablete (ako imas alergije, to vidi sa ljekarom, niposto na svoju ruku) i na primjer Betadin ili slicno (3% hidrogen recimo) za ciscenje i ispiranje rana. Ljudi nose i hirurski konac i igle, ali ako ne znas siti rane, ne znam koliko bi ti to koristilo. Imas kupiti (ne i BiH, u inostranstvu ima) pumpice koje sluze za isisavanje zmijskog otrova, "cupanje" krpelja, izvlacenje zaoka od pcela. Te pumpice su korisne protiv krpelja i zaoka, ali za to ti moze posluziti i pinceta. Ako ne prava medicinska koja je namijenjena za te svrke, onda obicna kozmeticka. Za pumpicu za izvlacenje zmijskog otrova zmije nema usaglasenog stava, neki se ljudi kunu da radi super, drugi kazu da ne vrijedi i da ne treba se pouzdati u tu pumpicu, pa cak je ne treba ni nositi.

Naravno, ako imas neko hronicno oboljenje ili stanje, onda obavezno moras nositi potrebne medikamente za to.

Krema za suncanje obavezno, krema poslije uboda komaraca i pcela moze dobro doci. Kao i krema za opekotine. Takodje i vjestacke suze (kapi za oci).

Mozes takodje kupiti u Army shopu i komplet za prezivljavanje u kojem ti dodje par svijeca, nazubljena sajla koja sluzi kao pila, pistaljka i tako dalje. Mozes kupiti u istoj prodavnici sipku kremena za pripaljivanje vatre (kao sto koristi Bear Grills u Ultimate survival emisiji, i stvarno funkcionise, nije furka), ali mozes isto tako kupiti upaljac, i to ti je moja preporuka. Svijece takodje (one male, okrugle, ukrasne), dobre su da pripalis vatru a i da osvijetlis nesto.

Imas u Swiss shopu (kod Trznice) nekoliko modela sklopivih svajcarskih vojnih multinozeva (Venger i Victorinox), a i mozes na pijaci i u gore navedenim prodavnicama kupiti dzepni multialat (Letherman i njegove kopije). Otvarac za konzerve i boce moze ti zatrebati, a oni ti dodju u tim multialatima i multinozevima.

Pistalju nosi, nije teska a moze ti mozda i dobro doci. Kupi glasnu pistaljku ima ih u Army shopu i u Intersportu.

Ljudi takodje nose i konopac (naravno ne obicnu spagu vec pravi planinarski konopac), ako to zelis, imas ih u Lafuma (Turhanija, pored birtije Jagoda) i u Biz sportu.

U onoj prodavnici tenisica na Zeljinom stadionu je bilo kupiti folija za grijanje (kada na filmu vidis kako zrtvu pothladjivanja zamotaju u srebrenu foliju i voze u bolnicu, to su te folije), ali davno je to bilo.

Imas naravno i gorionika sa gorivom za pripremanje hrane/caja kao i laganog pribora za jelo u navedenim prodavnicama (Lafuma, Northland, Intersport, Army shop).

Kompas (i mape) mozda? Ogledalo (za davanje signala)?

Toalet papir (obicni ili vlazni ima u DM), antisepticke maramice (ako nema u blizini vode za oprati ruke poslije toaleta ili prije nego sto jedes ili pomognes nekome ko je povrijedjen) imas u apotekama.

E, sad, ja ti napisah sta sve ima i gdje se moze kupiti, a ti odluci sta ti od toga treba i sta zelis. Da znas, svaki gram vise u ruksaku postaje sve tezi sto duze hodas.

Evo ti dva linka gdje mozes vidjeti kakve medicinske komplete i komplete za prezivljavanje ljudi prave i koriste, to jeste, mozes vidjeti njihov sadrzaj, pa sebi mozes sastaviti slicne:

http://www.adventuremedicalkits.com/

http://www.equipped.org/survlkit.htm

Pezl (lampe): http://petzl.com/

I na kraju: OBAVEZNO!!!!!!! reci nekome ko ostaje u gradu (porodici, prijateljima itd) da ides, gdje ides, kojom rutom planiras da se kreces i otprilike predvidjena vremena kretanja po raznim lokacijama (sto i nije presudno ali dobro je znati) i povratka (sto je veoma vazno). Da ljudi znaju, ako te u odredjeno vrijeme nema na mjestu gdje bi trebao biti, da posalju potragu. NIKADA!!!!! ne ici sam.
chengaba

#304 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by chengaba »

kojeime wrote:cut
Uf, što se raspisa, svaka čast. Ovo je baš ozbiljna oprema, i ko ide na ture na kojima treba takva oprema, sigurno zna šta će ponijeti.
Možda bih jedino dodao one tablete ili filtere za čišćenje vode, jer se pokazalo da stvarno znaju dobro doći.

A nekada je i merak sa jako malo opreme ići u planinu. Flaša vode, GPS, nož, upaljač i malo pameti i zabava zagarantovana. :D
majstor_yoda

#305 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by majstor_yoda »

hvala puno drug. tek skupljam opremu, tako da sam daleko od svega toga sto si nabrojao. do sada imam dva para obuce, stapove, sesir, nesto odjece i manji ranac :) ali bice vremena da se sve skupi.
naravno da se ne furam na macho fazone, nozeve okrenute naopako i privezane za remen ranca na lijevoj strani ili macetu :) svaka cast tarzanu ali mislim da ne bih imao puno sanse protiv medvjeda ili vuka sa nozem u ruci. jedino sto kontam da bi mi neki noz sa fiksnom ostricom ili veci preklopni dobro dosao u slucaju da moram nekad nesto odsjeci, granu ili slicno. male cakije imam negdje po kuci, lako je u dzep staviti. fiksni nozevi jesu malo tezi ali mislim da je bolje imati pa da ne treba, nego obrnuto a valjda me nece dodatnih sto grama ubiti :)

kontam sta mi treba minimalno za nase planine, za dnevne i dvodnevne ture. rado bih kupio sve nabrojano ali treba para za sve to. citao sam o firesteelu, djeluje fina fora. vjerovatno cu uzeti jedan da stoji pored upaljaca/sibica.
stapove imam, odnosno imam sad samo jedan jer sam drugi slomio prosle sedmice na sajli pri silasku sa opservatorija. bolje da pukne stap nego da ja padnem u onu klisuru :)

kompas je u procesu nabavke, nemam para za pravi planinarski gps ali mi telefon ima to plus google maps, sarajevske planine su dosta dobro pokrivene signalom tako da mislim da sam ok za sada sa te strane. kartu cu kupiti u planinarskom drustvu, bar da znam gdje sam dok hodam oko sarajeva. vodu za sada nosim u dvolitarskim flasama, kontam ne gori mi toliko da kupujem sada neke posebne flase. voda je voda, pa makar i mlaka :)

jos cu malo obici radnje i skontati sta ima. bar neke osnove da kupim. na zalost, radnja na stadionu grbavica se zatvorila.

hvala puno za savjete. nisam neki iskusan planinar, bio sam samo na krvavcu (i to genije otisao u sorcu i kosarkaskim tenama) i na opservatorju ali se nadam da bih se mogao prikljuciti nekada nekoj od vasih tura ako bude mjesta.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#306 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Admir_1984 »

u sta majstor napisa, svaka mu cast! Samo za ove nashe planine pola toga sigurno ne treba. Ova konstatacija na kraju da ne treba sam ici u planinu je nekako konfuzna...i ja nikada nisam ishao sam, al znam stvarno puno ljudi i prica o ljudima koji su citav zivot sami planinarili :roll: , jos u onaj vakat kada je mnogo vishe zivotinja bilo, a nije bilo ni mobitela, ni gps-ova....

Rekao sam ovoj ekipi da ja necu vishe ucestvovati u ovom "javnom" skupljanju i organizovanju tura, cisto zbog neozbiljnosti raje koja se prijavi, a onda ne dodje na zakazano mjesto. Sta da smo bubam rentali kombija ili nesh slicno :roll: Ko zeli u svako doba me moze kontaktirati, pa cemo vidjeti mozemo li otici gdje i slicno....

Uglavnom ekipi sa Visocice danas saljem link sa slikama na pp
chengaba

#307 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by chengaba »

Ja preferiram da nosim vodu u nekoliko flaša od 0,5l, nego u jednoj velikoj - razlog: lakše mi ih je rasporediti po ruksaku/džepovima, imam bolju predstavu koliko mi je vode ostalo, a i lakše je dopuniti ukoliko naleti lijep izvor.
Za nešto duže ture imam hydrapack od 2 litra u ruksaku, ali se može uvijek i bez njega.
Što se tiče mapa, imaš OVU temu na Sa-X, pa skini za sada barem Sarajevski kanton i printaj po potrebi. Ako želiš mapu Bjelašnice sa ucrtanim planinarskim stazama, javi mi se na PP.
Busola, dobre mape, i malo znanja i nema problema.
P.S. - ako nosiš obične šibice ili upaljač, a nemaš kresivo, obavezno ih stavi u nešto vodonepropusno, valjda ne treba govoriti zašto. :)
Obični kondom bez nekih lubrikanata će odlično poslužiti! 8-)
valter.ba

#308 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by valter.ba »

Admir_1984 wrote:u sta majstor napisa, svaka mu cast! Samo za ove nashe planine pola toga sigurno ne treba. Ova konstatacija na kraju da ne treba sam ici u planinu je nekako konfuzna...i ja nikada nisam ishao sam, al znam stvarno puno ljudi i prica o ljudima koji su citav zivot sami planinarili :roll: , jos u onaj vakat kada je mnogo vishe zivotinja bilo, a nije bilo ni mobitela, ni gps-ova....

Rekao sam ovoj ekipi da ja necu vishe ucestvovati u ovom "javnom" skupljanju i organizovanju tura, cisto zbog neozbiljnosti raje koja se prijavi, a onda ne dodje na zakazano mjesto. Sta da smo bubam rentali kombija ili nesh slicno :roll: Ko zeli u svako doba me moze kontaktirati, pa cemo vidjeti mozemo li otici gdje i slicno....Uglavnom ekipi sa Visocice danas saljem link sa slikama na pp
Meni nisi nista rekao izgleda da sam nesto propustio :lol: . Kako je bilo u nastavku ture? Jos jednom da se zahvalim na lijepo provedenom ddanu i ugodnom druzenju :thumbup: .
kojeime

#309 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by kojeime »

Naravno da sve od ovoga sto sam napisao ne treba. Ali i ako nosite sve sto sam napisao ne zauzima puno prostora, osim naravno recimo oprema za pirpremanje hrane. Zato se planira. Ako idete na izlet od 1 dan ili cak i dva dovoljo je ponijeti par sendvica. Ako idete na vise dana, onda se podrazumijeva da se pravi kamp, a do kampa se dodje autom, a onda se moze i ponijeti oprema za pripremanje hrane :)

Sva oprema za prezivljavanje i medicinski kit moze stati u dvije torbice velicine otprilije 10x10x5 centimetara koje se mogu zakaciti za pojas. To nije ni tesko ni veliko. Lampa, upaljac (kremen) noz, pistaljka, kompas u dva dzepa. Ostalo u ruksak u dzepove sa strane. Hocu reci, kada procitate sta sam napisao to izgleda puno, kada sve to stavite ispred sebe vidjecete da nema toga toliko. A i ne nosite uvijek sve, zavisi od ture na koji idete, pa i u skladu sa tim oprema zauzima manje ili vise mjesta.

Rece da si u procesu nabavke kompasa. Kompas ne mora biti ni tezak ni skup, imas lensatic kompas za 15 KM koji ce ti posluziti dobro. Naravno, imas ih i po 150 KM :) GPS ti je i veci i tezi od kompasa, a i za kompas ti ne trebaju baterije :)

Ja nosim (osim odjece i obuce): Manji medicinski komplet koji stavim na vrh ruksaka (onaj dodatni dzep na vrhu). Noz (ne preklopni, manji), upaljac i kremen, pistaljku, kompas, lampu za glavu, rucnu sklopivu pilu (opet u ruksak u dzep sa strane), dvije male svijece, 10 metara konopca (za svaki slucaj), dvogled (mali). Moj ruksak za jednodnevni izlet je 35 litaraki i ljeti nije tezi od oko 3 kg, zimi zbog vise odjece je tezak oko 5 kg. Ako idem na vise dana onda to znaci kamp (bazu) pa je tu onda i sator, vreca za spavanje, podmetac od pjene i samonapuhavajuci dusek za ispod vrece. Ali to je vec oprema koja ostaje u kampu a za izlete od kampa na vrhove ili u setnju opet nosim samo taj ruksak za jednodnevni izlet sa opremom kou sam vec napisao.

Meni je u ruksaku uvijek majica za presvuci i dodatni par ili dva carapa, pelerina protiv kise i ona folija protiv pothladjivanja. i flis. Zatim pakovanje antiseptickih maramica, vlazni toalet papir i obicne papirne maramice. I jedna plasticna vreca za otpad.

Tu je jos alu boca za vodu i termos boca sa cajem 0,5 litara za krace, 1 litar za duze ture. Cesto umjesto sendvica ja nosim miks bademi, ljesnici i suho grozdje. Nije tesko a veoma je hranjivo, sa oko 300 grama tog miksa ja sam sit cijeli dan.

Vidite da nema toga puno.

Neko spomenu tablete za prociscavanje vode. To je super, ali ja imam problem. Jedino sam nasao tablete za prociscavanje velikih kolicina vode (1 tableta na 100 litara vode). Nigdje u Sarajevu nisam nasao tablete za prociscavanje malih kolicina vode (recimo 1 tableta na 1 ili 2 litra vode). Ako neko zna gdje ima tih tableta, molio bih informaciju.

Kada su velike vrucine mozete u apoteci kupiti par kesica elektrolita. Nekada pri velikim vrucinama sama voda nije dovoljna, to jeste potrebne su velike kolicine vode da nadomjeste minerale, elektrolite i ostalo izbaceno znojenjem. Posto je tesko nositi 5 litara vode ili vise, 0,5 litara ili 1 litar vode uz jednu kesicu tih elektrolita je lakse konzumirati nego litre vode. Ima ih u apotekama. To se koristi isto tako ako neko ima jak proljev da sprijeci dehidraciju.

I jos jednom ponavljam, bez obzira sta ko mislio i ovo govorim iz iskustva. NIKADA ne ici sam u planinu. Cak i ako je osoba sa kojom ste suvise slaba da vam pomogne (recimo da vas nosi u slucaju loma noge), ta osoba vam moze imobilizirati lom, a zatim otici po pomoc. Kako obavijestiti nekoga da vam se nesto desilo ako ste sami a niko nije dovoljno blizu da cuje pistalju ili poziv u pomoc. Mobitelu se na primjer istrosila baterija, pokvasio se, pokvario pri padu, bas tu nema signala. Ako nista drugo, ljepse je i lakse u drustvu :) Zamislite krenuli ste u 7 ujutro prema vrhu, planirate se vratiti kuci u 10 navece, i pali ste i povrijedili se u recimo 10 ujutro. Do 10 navece (pod uslovom da ste rekli nekome da idete i gdje) se niko nece pitati gdje ste, sacekace jos neko vrijeme jer svakome se moze desiti da zakasni (neko ce cekati 10 minuta, neko i par sati prije nego sto se zabrine), pa dok pronadje koga obavijestiti, pa dok se GSS ili raja ili ko zna ko organizuje, pa dok dodju do vas prodje puno vremena. A vi lezite sa otvorenim lomom i krvarite. Sami. Ili ste pali i udarili glavom od kamen ili drvo.

Naravno, ima ljudi koji su sposobni (a neki i obuceni) da prezive u teskim situacijama i neki vole da se dokazuju, da vide sta sve mogu. Takvi neka rade sta hoce. Ali koliko nas je takvih i ko od nas ne voli da je u teskim situacijama neko pored nas. Ili u lijepim, da sa tom osobom podijelimo radost.
perfect_guy

#310 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by perfect_guy »

Admir_1984 wrote:
Rekao sam ovoj ekipi da ja necu vishe ucestvovati u ovom "javnom" skupljanju i organizovanju tura, cisto zbog neozbiljnosti raje koja se prijavi, a onda ne dodje na zakazano mjesto. Sta da smo bubam rentali kombija ili nesh slicno :roll: Ko zeli u svako doba me moze kontaktirati, pa cemo vidjeti mozemo li otici gdje i slicno....
što se mene tiče, ja sam u petak otkazao dolazak
majstor_yoda

#311 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by majstor_yoda »

upravo sam danas kupio lensatic kompas, 10km u interexu u conradu. fin, djeluje mi robustan.

vidjeh na nekim stranim sajtovima da ljudi nose silk, najlonski konac, kako li se vec sve ne zove. da li neko praktikuje to i koju debljinu preporucuju?

jos jednom, hvala svima
miki27A

#312 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by miki27A »

Image

Evo mog noza .
@kojeime, hvala na odlicnom postu, pravo si detaljan.
majstor_yoda

#313 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by majstor_yoda »

fin masala. nadjoh na pijaci kod mercatora dupljak bokera. haman pa isti. a cijena popularna, 8 i 10 maraka :D cak i ne bi bio los za te pare da se sam ne otvara. dupljak jeste, ali bi posluzio. boker u army shopu 75+km. vidim na pik.ba one bergerove bear grylls nozeve na preklapanje, 35km ali nisam siguran u originalnost
kojeime

#314 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by kojeime »

Za kompas, nije dovoljno samo znati gdje je sjever :) Ima na internetu lekcija kako se koriste razne vrste kompasa, ukljucujuci lensatik. Preporucujem procitati (nauciti) te lekcije, od onih jednostavnijih kako samo odrediti pravac kretanja pomocu neke fiksne tacke, do toga kako se koristi kompas sa kartom. Tada ce vam i neke oznake na kartama postati jasnije. Pa do lekcija o odredjivanju tacne pozicije gdje se trenutno nalazite (za sta su vam potrebna tri kompasa i karta).

Lensatik kompas je mozda cak i previse za obicne setnje prirodom, orjentacioni je dovoljan. Lensatik kompas se koristi na primjer za odredjivanje putanja projektila u artiljeriji, a to planinaru zaista nije potrebno. Ali sa tako niskim cijenama, nema razloga ne kupiti lensatik kompas. Bitno je samo da je kompas kvalitetan, ne mora biti skup. Postoje na internetu uputstva kako provjeriti tacnost kompasa, a neki kompasi imaju mogucnost bazdarenja, pa i to treba provjeriti.

Jos nesto, kod koristenja lensatik kompasa, zbog specificnosti nacina koristenja, teba paziti da ga pravilno drzite. To je vazno pri odredjivanju pozicije tacke prema kojoj cete odredjivati pravac kretanja i naravno samog pravca kretanja. Ako pogrijesite stepen ili dva u tom odredjivanju, na vecoj daljini koju predjete tih par stepeni moze znaciti kilometre udaljenosti od mjesta na koje zelite stici. Doduse to ce se rijetko kome desiti jer malo ko od nas ovdje (ako iko uopste) prelazi desetine ili stotine kilometara hodajuci prirodom, ali bolje od pocetka nauciti pravilno drzati i koristiti kompas, nego uciti opet kada (ako) zatreba.

Silk ti moze posluziti za nekoliko stvari: Za vezanje (recimo grana pri pravljenju sklonista), za vjesanje stvari (recimo da objesis hranu na drvo), za pecanje ribe, i tako dalje. Da li ti treba, ne znam, pri standardnim i organizovanim turama po nasim planinama ne mislim da ti treba. Ali nije ti ni neki problem nositi ga, pa kako hoces.

Noz kao na slici je sasvim dovoljan ako ne i previse za planinarenje nasim planinama.

Majstor_yoda, desilo ti se na pijaci upravo ono sta sam rekao o kupovini noza. Iako skupo ne znaci da mora biti kvalitetno, jeftino sigurno nije kvalitetno. Osim lose opruge koja drzi ostricu noza zatvorenu u rucki jos jedna stvar je vazna. Iako skup i jeftin noz isto izgledaju, pa cak jeftin noz moze otvarati i zatvarati ostricu sigurno i elegantno kao i skupi noz, razlika je u tome da se kod jeftinog noza koristi losiji (jeftiniji) celik, a to znaci da takav noz se cesce mora ostriti, lakse se savija i lakse puca nego noz radjen od kvalitetnog celika. Ako noz koristis cesto i za "teske" poslove kao sto su rezanje i cijepanje grana, tada ce se pokazati razlika izmedju dobrog i lozeg noza. Oba ce biti dobra za otvaranje konzervi, rezanje kruha, rezanje konopca i slicno, ali kod tezih poslova vidjeces razliku.

Ali nemojte pasti ni u zamku pa kupiti noz koji kosta 100 ili par stotina maraka a od toga date 70 procenata cijene samo za ime. I u svijetu nozeva ima poznatih brandova i zaradjuje se na popularnosti imena kao i u prozvodnji svega drugoga.

Ja sam kupio kopiju Lethermann multi alata, kostao je 6 maraka, pa kod jaceg pritiska, i to samo rukama, sav se savije Ali sa druge strane treba imati vise od 100 maraka za originalni Lethermann. Za sada ovaj je dobar :)
majstor_yoda

#315 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by majstor_yoda »

slazem se sa svim navedenim. cinjenica je da noz necu koristiti toliko cesto, tako da mi i ne treba neka zvijer, ali kao svako musko dijete, volim ostre predmete :D

upratio sam malo osnove navigacije sa kartom i kompasom. kompas nije sad nesto posebno, ali je dosta robusta. na zalost nema mogucnost rotiranja stepeni oko kucista kompasa. obzirom da necu marsirati i da mi vrijeme ne predstavlja neki vazan faktor na planini, stepeni na osnovi kompasa gdje je strelica ce posluziti. naravno da sam daleko od koristenja kompasa da mi spasi zivot u sred afrike ali i ovo je pocetak. slazem se za tih par stepeni, ali obzirom da su kod nas rute do nekoliko kilometara, male greske nece predstavljati problem. vise ce mi sluziti za orijentaciju po planinama, da znam idem u li u pravom pravcu. i da skrenem na stranu malo, vazno mi je da znam da sam krenuo prema pravoj planini. ipak ne znam vrhove po izgledu :) naravno, nemam pojma kako se orjentisati u sred sume, bez orjentira, osim da idem u opstem pravcu ali kad se izadje na vrh, nema sume :)

smijem li ti poslati pm ako budem imao nekih posebnih pitanja? ili mogu ovdje, ali ne znam hocu li onda zatrpati thread. mozda bi svaka informacija bila korisna i ostalim?
kojeime

#316 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by kojeime »

Mozda bolje ovdje, svaki odgovor koji neko nekome napise moze biti od koristi i drugima. Mozda nekoga jos interesuje ista stvar, a pitanje je vec postavljeno i odgovor vec napisan.

Vjeruj, ima mnogo boljih poznavalaca planinarenja od mene, samo ako zele pisati odgovore.
Admir_1984

#317 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Admir_1984 »

Prenj, pogled na vrh Zubac

Image

Kopilice

Image
majstor_yoda

#318 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by majstor_yoda »

fino fino. ja pokusavam iskupiti neku ekipu za vikend, ma makar samo po livadi da hodamo :)
baja

#319 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

ja se bas pitam, hodal iko iĐe :-D

Lukomir s Vita, Krvavac viri

Image

Uploaded with ImageShack.us
baja

#320 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

a ovaj ćeif, e to je već nešto :-D baška hodancija, a baška ovo

Image

marcy

#321 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by marcy »

Prenj - 10/11.09. Zelena glava i Otiš s druge strane :)

Image
venus doom

#322 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by venus doom »

baja wrote:a ovaj ćeif, e to je već nešto :-D baška hodancija, a baška ovo

Image

:thumbup: odmor pravi :-D
majstor_yoda

#323 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by majstor_yoda »

pozdrav mala raja. imam pitanje.

razmisljam da kupim vrecu za spavanje pa bih pitao imate li nekih preporuka. vreca bi mi trebala prije svega za spavanje u planinarskim domovima te u satoru tokom ljeta ili eventualno proljeca. vidio sam u intersportu neke mckinley vrece za spavanje koje su oko 70km+ te u jysku neke open-air vrece po 30km.

sto se tice ovih open air, mislim da imaju obje ove vrece: http://open-air.com/products/details/31&tid=10 i http://open-air.com/products/details/27&tid=10. neptune se cini cisto ljetna dok je ova druga nesto toplija. ima li neko iskustva sa ovim open air vrecama? i da li bi u kranjem slucaju za nekog planinarskog doma ova neptune vreca mogla doci u obzir ili da ganjam ove mckinley vrece?

hvala unaprijed
Admir_1984

#324 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Admir_1984 »

majstor_yoda wrote:pozdrav mala raja. imam pitanje.

razmisljam da kupim vrecu za spavanje pa bih pitao imate li nekih preporuka. vreca bi mi trebala prije svega za spavanje u planinarskim domovima te u satoru tokom ljeta ili eventualno proljeca. vidio sam u intersportu neke mckinley vrece za spavanje koje su oko 70km+ te u jysku neke open-air vrece po 30km.

sto se tice ovih open air, mislim da imaju obje ove vrece: http://open-air.com/products/details/31&tid=10 i http://open-air.com/products/details/27&tid=10. neptune se cini cisto ljetna dok je ova druga nesto toplija. ima li neko iskustva sa ovim open air vrecama? i da li bi u kranjem slucaju za nekog planinarskog doma ova neptune vreca mogla doci u obzir ili da ganjam ove mckinley vrece?

hvala unaprijed
to su ti tako banalne stvari, pogotovo kada je ljeto u pitanju. gledaj da ti vreca nije teska i obimna kad je smotas, a jel mekinli, ova, ona, i jel 30 ili 130 nije toliko bitno. jedino kad se kupuje vreca za zimske uslove onda treba gledati sve do u detalje i izdvojiti par stotina maraka za istu
Planinarska Tura

#325 KAKO IZABRATI VREĆU ZA SPAVANJE

Post by Planinarska Tura »

Kako izabrati vreću za spavanje? Najkraći odgovor - Teško :)
Trebate prije svega znati šta hoćete. Zašto uzimate vreću za spavanje. Za ljeto ili zimu. Ako je za zimu jeli za spavanje u domu ili spavanje u šatoru ... itd itd.

Obzirom na punjenje vreće za spavanje mogu biti sintetičke i pernate. Poliamid je najčešći pokrivni (vanjski) materijal koji dobro štiti punjenje od vanjskih utjecaja. Unutrašnji materijali su kombinacija od 100% sintetike i 100% pamuka. Ako želimo vrlo laganu vreću, biramo sintetiku za unutrašnji materijal. Ako je važniji komfor onda biramo pamuk.

Pročitaj kompletan članak:
http://www.mountaintour.ba/bs/blog/1-bl ... vanje.html

[email protected]
Post Reply