O jednoj davnoj ljubavi
Prvi put kad sam ga vidjela, sjećam se jako dobro iako je odavno bilo, nije mi se svidio... premršav, ispijen... žvakao je žvaku i ponekad dok bi pričao vidjela bi mu se bijela žvaka negdje kraj zuba... ako bih ga zamolila da ispljune, možda se ne bi uvrijedio – to sam pomislila ali nisam ništa rekla, otrpjela sam taj neestetski detalj zbog njegovog tužnog pogleda, zbog topline kojom me gledao, skromnosti kojom je zračio... neke nadzemaljske ljudskosti...
Nismo mi dugo zajedno bili, jedno proljeće, eto toliko... iako su ti prvi dani bili plodni za našu ljubav, multiplicirali je, sve je brzo splasnulo... neobjašnjivo je kako je odjednom kod nas dvoje krenulo po zlu... on me nije želio propustiti u svoj svijet, ja sam zbog toga bila frustrirana i silno patila, on je postao frustriran zbog mene i tom negativnom redoslijedu nije bilo kraja... zadnji put kad sam ga vidjela više nije bilo ni topline ni skromnosti u njemu... gledao me s nestrpljenjem, nerazumijevanjem... taj zadnji put odgađala sam odlazak, željela produžiti susret, kao da mogu produžiti ono čemu su sati odbrojani... hvatala sam njegove nježnosti, pažnju, na kapaljku... nije me želio ljubiti, dodirnuti... nije me zagrlio dok sam plakala...
-ti često plačeš? - (moje suze izazivale su mu neugodnost i nije znao kako da se postavi)...
Onda sam ja otišla da se više ne vratim...
Nazvao je još nekoliko puta poslije toga, više po inerciji, ponavljao da me voli i slične izlizane rečenice... da će učiniti za mene sve... da će budućnost neutralisati sve loše što nam se naslagalo u prošlosti i sl... onda je prestao zvati...
Nisam nikad pitala za njega, ustvari nisam imala koga pitati jer nisam poznavala nikog iz njegovog svijeta... ako je i umro, to ne mogu znati... ali bio je mlad...
Da li me stvarno volio? Jest, točno onoliko koliko on može, ograničen kakav jest, nekom apstraktnom, nezemaljskom i neupotrebljivom ljubavlju koja je sama sebi dovoljna......