Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Umjetnik a wrote:šta je ovo, odavno neko nije stavio nešto
Evo za pocetak nesto od pametnog wilde-a Muskarci uvijek zele da budu prva ljubav svoje zene. To je njihova urodjena tashtina. Zene su prefinjenije: one zele da budu njihova poslednja ljubav.
Nije mudar onaj koji mnogo zna,vec onaj cija su znanja korisna. Aeschylus
Neshvaceni ostaju samo oni koji ili sami ne znaju sta hoce, ili pak nisu vrijedni da budu shvaceni. Turgenjev
Novac je ljudska sreca u apstrakciji: onaj ko vise nije u stanju da uziva u ljudskoj sreci konkretno, posvecuje se novcu potpuno. Schopenhauer
Oprostiti pa zaboraviti, znaci stecena iskustva baciti kroz prozor. Schopenhauer
Moj nacin osvete sastoji se u tome da za gluposcu sto je prije moguce posaljem jednu mudrost. Govorenu u poredjenju; posaljem jednu teglu stakla da se oprostim jedne kisele stvari. Nietzsche
Tugovao sam jer nisam imao cipele. Prolazeci pored dzamije, ugledao sam covjeka bez nogu. Prestao sam tugovati i sudbini prigovarati. Saadi
Poklanjam ti tišinu da lakše razumiješ gromoglasnu ciku. Poklanjam ti tišinu u struku uspomena što ih ljubomorno čuvam. Tišina neka ti uši ne zapara, neka te nauči da osluškuješ udarce sopstvenog srca. Nauči se sa tišinom biti jedno, pod ruku je uzmi i odahni. Tišina neka te podsjeti na procvale livade djetinjstva, na duboke rijeke tvojih sjećanja i na miris krila, u kome si tražila spas. Tišina neka te podsjeti na oči, tople kao ljetni dah, oči plave i duboke. Tišina nije kazna, nego dar Plemenitog, naša šansa da spoznamo sami sebe.
Ja sam dva puta u životu imao ljubav, mislim onu pravu, i oba puta sam pouzdano znao da je to zauvijek i da može prestati samo smrću, i oba puta je tome došao kraj, a ja nisam umro. Imao sam i jednog prijatelja, i ne bih mogao ni pomisliti da se nas dvojica za života možemo razici, ali ipak smo se već odavno razišli.
Svaki čovjek ima svoju dušu, i on je ne može stopiti ni sa čijom drugom. Dvije osobe se mogu posjećivati, mogu razgovarati i biti jedna drugoj bliske. Ali njihove duše su kao cvjetovi, ukorijenjene svaka na svom mjestu, i nijedna ne može preći ka drugoj, jer bi se inače morala rastati od svog korijena, a to joj nije moguće. Cvjetovi šalju svoj miris i svoje sjemenje, jer bi voljeli da se približe jedni drugima, ali cvijet ne može ništa da učini da bi neka sjemenka došla na svoje mjesto. To čini vjetar, a on dolazi i odlazi kako mu je volja. (Herman Hesse)
"Naturally the common people don't want war: Neither in Russia, nor in England, nor for that matter in Germany. That is understood. But, after all, IT IS THE LEADERS of the country who determine the policy and it is always a simple matter to drag the people along, whether it is a democracy, or a fascist dictatorship, or a parliament, or a communist dictatorship. Voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is TELL THEM THEY ARE BEING ATTACKED, and denounce the peacemakers for lack of patriotism and exposing the country to danger. IT WORKS THE SAME IN ANY COUNTRY." Hermann Goering in Nurnberg Trial.
"Naturally the common people don't want war: Neither in Russia, nor in England, nor for that matter in Germany. That is understood. But, after all, IT IS THE LEADERS of the country who determine the policy and it is always a simple matter to drag the people along, whether it is a democracy, or a fascist dictatorship, or a parliament, or a communist dictatorship. Voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is TELL THEM THEY ARE BEING ATTACKED, and denounce the peacemakers for lack of patriotism and exposing the country to danger. IT WORKS THE SAME IN ANY COUNTRY." Hermann Goering in Nurnberg Trial.
radi i dan danas, znamo najbolje na svojoj koži.
Hermann Goering...
je li to onaj chiko shto je reko da su teroristi Poljaci napali na Njemachku...
Hermann Goering...
jeste.
al zapanjujuće koliko je ovo istinito u svim vremenima i područjima.
Postoje samo dvije vrste ljudi koje mozemo nazvati mudrim: prvi, koji Bogu sluze svim srcem, jer su ga upoznali, i drugi, koji ga svim srcem traze, jer ga jos nisu upoznali. Pascal
Izrazi svoju bol rijecju! Bol koja ne govori gusi puno srce dok ne pukne. Shakespeare
Brak je cesto prava groznica; prije sklapanja je zebnja, u pocetku vrucica, kasnije glavobolja. Fay
Ako si se uputio prema cilju i putem poceo zastajkivati da kamenom gadjas svakog psa koji zalaje na tebe, nikad neces stici na cilj. Dostojevski
Cesce upotrebi usi nego jezik. Seneca
Osjecati se u svijetu kao kod kuce, mozemom samo pomocu rada. Tko ne radi, taj nema domovine. Auerbach
Kad se uzme koliko na svijetu ima glupaka, ludaka, podlaca i bezlicnih ljudi, covjek izgubi svaku ljubav na zivot u takvom otrovnom vazduhu. Jovan Ducic
Hermann Goering...
jeste.
al zapanjujuće koliko je ovo istinito u svim vremenima i područjima.
Hermann je skonto da mu se kraj priblizhava te je "otvorio" "srce", da li da se "iskupi" ili da (se) "objasni"...
Samo se neshto ne mogu oteti utisku da, kad bi ustao iz groba i vidio ove nove "Goering-e" i spin doktore (kako male lokalne tako i svjecke), bi se brzhe bolje vratio, shvativshi kakav je amater...
Zoya, izvini na off topic...
svidja mi se ova tvoja u prethodnom postu, od Dostojevskog...
Ako si se uputio prema cilju i putem poceo zastajkivati da kamenom gadjas svakog psa koji zalaje na tebe, nikad neces stici na cilj.
Dostojevski[quote][/quote]
Još ako počneš šicati mačke, piši propalo - Ja tj. Andrija.
Uvijek svoje mostove, koliko god je to moguce usmjerimo na pomaganje drugima. Ili bar pokusajmo nikome ne nauditi.
Premda mozemo pronaci razlike u filozofskim gledistima i ritualima, sustinska poruka svih religija je vrlo slicna, zapravo ista. Sve one zastupljuju ljubav, suosjecanje i prastanje.
Suosjecanje je zelja da drugi budu oslobodjeni patnje.
Dalaj Lama
Sve ocekujte od sebe. Buddha
Ovo je vrimeme ljenih, cinicnih ljudi i kukavica. Mahabharata
Lud je samo onaj cija se ludosta ne poklapa sa ludoscu vecine. Beckett
evo par za koje neznam ciji su
-Privlacimo ono cega se najvise plasimo.
-covjek cjeloga zivota uci da na kraju umre lud
-reci covjeku da ima 300 milijardi zvijezda i vjerovat ce, ali reci da je klupa upravo obojana i morat ce je dotaknuti tukom da se uvjeri.
- sve stvari krecu po krivu istovremeno
Bosna je teška i teretna zemlja i ovdje nije lako živjeti, ako je čovjek samo centimetar viši od prosjeka. Meni je slučaj dodao taj centimetar i osudio me na ispaštanje. Mesa Selimovic
Jedini način da bi izbjegli greške je steći iskustvo.
Jedini način da bi stekli iskustvo... je činiti greške.
Ono sto nas najneposrednije usrecuje jest' vedrina umova, i dobra osobina je sama po sebi nagrada.
< S'toga bi razvijanje vedrine u sebi, valjalo stavit' ispred svih drugih teznji. >