riko-ga wrote:Dali mi moze neko odgovoriti u vezi ovi vukova na njihovom grbu.Odakle potice ta ideja.Znam da su ih zvali "vukovi sa Otoke" ali ima li ko da mi objasni zbog cega i od kad to potice.Hvala lijepo.
Reci cu ti ja.
Prije rata,pred sami rat,bili su neki pocetci u osnivanju Olimpika.
Nekada je postojao turnir(mozda jos i postoji,nemam pojma) "jedna ulica ,jedan tim",igrao se na Ilidzi u sportskom centru,gdje su se prijavljivali podmladci klubova,i raja iz ulice,mahale,naselja.
U jedno od kola moja ekipa je izvukla Olimpik,i ispali smo na penale

.....nebitno,ali bitno je jer hocu da kazem kako u samim pocetcima svega toga oko Olimpika na grbu NISU imali nacrtanu siluetu vuka,i to definitivno.
Opste poznato je da je Olimpik u tim pocetcima i prije rata ,a i poslije,gravitirao za raju i omladinu sa Alipasina i sarajevske opstine Novog Grada.
U ratu se Jukina jedinica zvala "Jukini vukovi",a poznato je da su bas ti "jukini vukovi" u najvecoj mjeri bili iz tih naselja,mada je jEdinica bilo iz drugih djelova grada,ali vecinski su bili odozdo.
Cak i izgled vuka

,koji je u olimpikovom grbu neodoljivo podsjeca na izgled vuka koji se koristio na obiljezjima te jedinice.
Tako nekako,se i taj vuk nasao na grbu Olimpika,u ratu,a ostao i poslije rata,sve do sada.
Druga stvar je sto se kanije,kada je prestalo biti popularno povezanost sa tom nekom ratnom pricom,pokusalo sve okrenuti na tu neku pricu Olimpik=olimpijada=vucko=vukovi

,je samo pokusaj vjeste insinuacije,i fakticki falsifikata istinite price ,sto neki zato sto neznaju o cemu se zapravo radilo,a neki zato sto nisu upuceni ,ili nisu tada ni bili rodjeni...puse ovu pricu Vucko=olimpik=vukovi
Smjesna izmjena cijele price,ali me interesuje zasto onda ,ako je to istinita teorija,vuk u grbu Olimpika,nema apsolutnu nikakvu vizuelnu slicnost sa VUCKOM,maskotom Olimpijade,nego je skoro identican vuku koji se moze poistovjetiti sa nekim vidom vojne formacije,kao sto je to i bio osnovni razlog izgleda tog vuka na grbu.
Ali dobro eto...ako oni kazu vukovi sa Otoke zbog olimpijade

,ali kada pravite novu pricu onda napravite i novi vizuelni uradak tog vuka,da vise ne lici na vuka sa grbova ratnih jedninica.