otcepljavanje odvoda moze super dobro ici sa domestosom pa ostavis da odstvoji i onda vrele kljucale vode ...
1001 Koristan Savjet
Moderator: anex
- Partizzanka
#301 Re: 1001 Koristan Savjet
ja od juce perem jorgane hahaha zamzi - legendo svaki kad izvadim spomenem te
otcepljavanje odvoda moze super dobro ici sa domestosom pa ostavis da odstvoji i onda vrele kljucale vode ...
-
zamzija
#302 Re: 1001 Koristan Savjet
hehehehhehee, a baš sam htjela pitati jesi li prala i jesu li se deformisali 
Samo ti u mašinu slobodno i jastuke, i ponjave i deke i zavjese - samo nemoj zajedno, odvojeno peri i prati etikete
I kad spremaš jorgane, u kesu, vrećicu lavande i mirna si do zime. Najbolje ti je u one vreće što se hermetički vakuumske zatvore, isiše se vazduh usisivačem, zauzimaju malo prostora
Samo ti u mašinu slobodno i jastuke, i ponjave i deke i zavjese - samo nemoj zajedno, odvojeno peri i prati etikete
I kad spremaš jorgane, u kesu, vrećicu lavande i mirna si do zime. Najbolje ti je u one vreće što se hermetički vakuumske zatvore, isiše se vazduh usisivačem, zauzimaju malo prostora
-
zamzija
#303 Re: 1001 Koristan Savjet
Partizanka - a možda ti i ovo može pomoći, ja se nekako vodim ovim savjetima:
http://zena.hr/clanak/spavanje_i_snovi/ ... ljine/2311
Plahte i jastučnice mijenjajte svakog tjedna ili najviše svaka dva tjedna i perite ih na najvišoj mogućoj temperaturi. Poplune i deke morate oprati na najmanje 40 stupnjeva i to najmanje svakih 6 mjeseci, ako je dijete u pitanju – svakih tri mjeseca. Ovo će smanjiti bakterije za 50 posto, a grine, prašinu i ostale alergene drastično. Jastuke biste trebali prati najmanje svakih dva mjeseca jer su u velikoj blizini nosa i očiju.
Popluni = jorgani
http://zena.hr/clanak/spavanje_i_snovi/ ... ljine/2311
Plahte i jastučnice mijenjajte svakog tjedna ili najviše svaka dva tjedna i perite ih na najvišoj mogućoj temperaturi. Poplune i deke morate oprati na najmanje 40 stupnjeva i to najmanje svakih 6 mjeseci, ako je dijete u pitanju – svakih tri mjeseca. Ovo će smanjiti bakterije za 50 posto, a grine, prašinu i ostale alergene drastično. Jastuke biste trebali prati najmanje svakih dva mjeseca jer su u velikoj blizini nosa i očiju.
Popluni = jorgani
- ladyada
#304 Re: 1001 Koristan Savjet
nemoj ni pretjerati sa cistocom jer ima i druga krajnost ........ja mjenjam posteljinu svaki 14 do 20 dana i mislim da je dovoljno ..........jastuke imam od perja, jer ne podnosim one sa sintetikom unutra ,ukoci mi se vrat ........pernate jastuke operem jednom godisnje u masini i osusim u hladu uz stano raztresanje .........kad su suhi iznesem ih na sunce jedan dan da se dobro osuncaju i super su mi ........i omeksivac staviti obavezno da mirisu .........
- Partizzanka
#305 Re: 1001 Koristan Savjet
ja mijenjam posteljinu svaki drugi vikend ... mislim da je previse svakih 7 dana jer ipak tusiramo se i cisti lijezemo
necu bas da pretjerujem sa cistocom
ovo su ljetnji i gostinjski jorgani imam ih pet i posto nemamo bas cesto goste ... perem ih jednom godisnje
sad cu njih nama staviti a nase oprati pa opet oprati ove
imam samo jedan termo sa perjem ... njega se bojim ali cu pratiti uputstva pa sta bude
tri su se vec i osusila
jos dva i prelazim na jastuke
necu bas da pretjerujem sa cistocom
ovo su ljetnji i gostinjski jorgani imam ih pet i posto nemamo bas cesto goste ... perem ih jednom godisnje
sad cu njih nama staviti a nase oprati pa opet oprati ove
imam samo jedan termo sa perjem ... njega se bojim ali cu pratiti uputstva pa sta bude
tri su se vec i osusila
- Partizzanka
#306 Re: 1001 Koristan Savjet
e da imam jedno korisno pitanje
ako se nesto moze prati na 60stepeni (tipa bijeli ves) jel ono onda moze bez problema i na 90??
ja bijeli ves perem ili ovako ili onako 60 ili 90
ali posteljinu na 60 jer je u boji pa se bojim da ne poboji
ako se nesto moze prati na 60stepeni (tipa bijeli ves) jel ono onda moze bez problema i na 90??
ja bijeli ves perem ili ovako ili onako 60 ili 90
ali posteljinu na 60 jer je u boji pa se bojim da ne poboji
-
zamzija
#307 Re: 1001 Koristan Savjet
pa ako je u boji ne bih ti savjetovala, ipak peri na 60
Ili probaj uz one maramice što kupe boju, recimo stavi jednu stvar čaršaf ili nešto tako pa vidi hoće li ti pobojiti maramice, na 90...
A bijeli komotno možeš prati i na 90, ono peškire, posteljinu, veš - ja sam baš okačila maloprije svoj bijeli veš - prala na 90 i sve okej prošlo
A ladyada je u pravu, ne treba sada pretjerivati, u svemu treba imati mjeru, tako i ja posteljinu mijenjam svakih dvije sedmice - jedino jastučnicu malo češće - pošto kosu ne perem svaki dan
Ili probaj uz one maramice što kupe boju, recimo stavi jednu stvar čaršaf ili nešto tako pa vidi hoće li ti pobojiti maramice, na 90...
A bijeli komotno možeš prati i na 90, ono peškire, posteljinu, veš - ja sam baš okačila maloprije svoj bijeli veš - prala na 90 i sve okej prošlo
A ladyada je u pravu, ne treba sada pretjerivati, u svemu treba imati mjeru, tako i ja posteljinu mijenjam svakih dvije sedmice - jedino jastučnicu malo češće - pošto kosu ne perem svaki dan
- Partizzanka
#308 Re: 1001 Koristan Savjet
ama moja mama sve razvrstava i sve pere na 90
ono gacice same
peskire same
carape same
ne pegla pa je jos uvijek smatram ok zenom hehehe
ali ja od kada sam ovdje (gdje nema tih maramica ne pristaj mi na muku zamzi) perem na 60 pa tu i tamo operem na 90 pa opet na 60
sareno perem na 40
i trudim se da nam je sav ves bijeli pa da ne mislim o tome sto ga perem na manjoj temp
=
ono gacice same
peskire same
carape same
ne pegla pa je jos uvijek smatram ok zenom hehehe
ali ja od kada sam ovdje (gdje nema tih maramica ne pristaj mi na muku zamzi) perem na 60 pa tu i tamo operem na 90 pa opet na 60
sareno perem na 40
i trudim se da nam je sav ves bijeli pa da ne mislim o tome sto ga perem na manjoj temp
-
zamzija
#309 Re: 1001 Koristan Savjet
joj mama ti je legenda! 
Ja sve ubacim u mašinu, i veš i peškire i bijelu posteljinu i turim na 90 / nekad na 60 - nekako pazim da manje trošim vode i struje pa sve u jedno
nekad grudnjake ubacim na 40, a nekad ih perem na ruke zavisi od kojeg su materijala
a šareni veš odvajam - sve tamne stvari zajedno, pa onda po spektru boja i to na 30, nekad i na 40
Uglavnom rijetko, rijetko perem šta na ruke - jedino ako nije neka delikatna majica ili džemper ili veš - kontam ne mogu ja bolje oprat nego što će mašina
Možda mi jedino ne valja što neke stvari prečesto perem, majice - košulje - tunike - ono obučem jednom i operem odmah. Ali nekad mi tako povuče ili dim ili nešto s vana, da mi se stvarno gadi ponovo obući moram odmah oprati
Ja sve ubacim u mašinu, i veš i peškire i bijelu posteljinu i turim na 90 / nekad na 60 - nekako pazim da manje trošim vode i struje pa sve u jedno
nekad grudnjake ubacim na 40, a nekad ih perem na ruke zavisi od kojeg su materijala
a šareni veš odvajam - sve tamne stvari zajedno, pa onda po spektru boja i to na 30, nekad i na 40
Uglavnom rijetko, rijetko perem šta na ruke - jedino ako nije neka delikatna majica ili džemper ili veš - kontam ne mogu ja bolje oprat nego što će mašina
Možda mi jedino ne valja što neke stvari prečesto perem, majice - košulje - tunike - ono obučem jednom i operem odmah. Ali nekad mi tako povuče ili dim ili nešto s vana, da mi se stvarno gadi ponovo obući moram odmah oprati
- neprilagodjena
#310 Re: 1001 Koristan Savjet
Sinoc gledam na tv(kao neki kucanski savjeti) da se i sa omeksivacem proziri dobro mogu oprati
Prvi put da cujem za to

Prvi put da cujem za to
- ladyada
#311 Re: 1001 Koristan Savjet
je su li onda mekani nakon pranja ............neprilagodjena wrote:Sinoc gledam na tv(kao neki kucanski savjeti) da se i sa omeksivacem proziri dobro mogu oprati![]()
![]()
Prvi put da cujem za to![]()
-
zamzija
#312 Re: 1001 Koristan Savjet
Jel savjete davala žena kratke kose po imenu Jadranka
važno je da mirišu
Tako je meni drugarica rekla da namažem cipele omekšivačem s unutrašnje strane, kao kremom kad mažem lice, da će biti mekše i neću imati više žuljeve
važno je da mirišu
Tako je meni drugarica rekla da namažem cipele omekšivačem s unutrašnje strane, kao kremom kad mažem lice, da će biti mekše i neću imati više žuljeve
-
BJB
#313 Re: 1001 Koristan Savjet
Sircetom, bijelim i jabukovim sa malo vode..To izmiksam u onoj flashi od Ajaxa za staklo, izbrisem bilo kakvu staklenu povrsinu time i nekakvom spuzvom ili carobnom krpom, isperem krpu prebrisem 2-3 puta, a onda posusim suhom krpom..neprilagodjena wrote:Sinoc gledam na tv(kao neki kucanski savjeti) da se i sa omeksivacem proziri dobro mogu oprati![]()
![]()
Super cisto bude.
-
BJB
#314 Re: 1001 Koristan Savjet
A bas cu pokusati dodati i omeksivaca pa da ljepse mirishe. 
- neprilagodjena
#315 Re: 1001 Koristan Savjet
Ne nije bila Jadranka
Ma moze ljepo mirisati,al moj ce sin to poslije opet sve olizati
hoce jos misliti da je neki slatkih

Ma moze ljepo mirisati,al moj ce sin to poslije opet sve olizati
-
Zoya
#316 Re: 1001 Koristan Savjet
Haj prozori, nego da od omeksivaca kosa brze rasteladyada wrote:je su li onda mekani nakon pranja ............neprilagodjena wrote:Sinoc gledam na tv(kao neki kucanski savjeti) da se i sa omeksivacem proziri dobro mogu oprati![]()
![]()
![]()
![]()
-
BJB
#317 Re: 1001 Koristan Savjet
Moja nana rahmetli je imala super kosu do smrti, prala je nekad davno Nilom onom u prahu.. 
A do smrti je imala super gustu kosu, valovitu od pletenice ali je prala kosu onim Palmolive breskva samponom..
A do smrti je imala super gustu kosu, valovitu od pletenice ali je prala kosu onim Palmolive breskva samponom..
- neprilagodjena
#318 Re: 1001 Koristan Savjet
I mi smo u ratu prali kosu onim sapunom (kabas) i uz to sve ostalo sto se trebalo oprati.
Da mi je njega negdje nabaviti,dobar je za kosu.
-
BJB
#319 Re: 1001 Koristan Savjet
Meni od kabasha kosa k'o metla bude..Bolje samo vodom oprati. 
- neprilagodjena
#320 Re: 1001 Koristan Savjet
Meni je dobar bio.
Za kosu i omeksivac jos nisam cula.
Za kosu i omeksivac jos nisam cula.
-
zamzija
#321 Re: 1001 Koristan Savjet
a ja sam čula da se super odjeća u bojama i džemperi operu sa šamponom za kosu
samo su šampon i omekšivač zamijenili uloge
Treba baš pogledati sastav po čemu se razlikuju / tj možda ima istih komponenti
samo su šampon i omekšivač zamijenili uloge
Treba baš pogledati sastav po čemu se razlikuju / tj možda ima istih komponenti
- pirmin
#322 Re: 1001 Koristan Savjet
Ima li ko savjet kako sa koze ukloniti fleku od kafe? 
-
shambho
#323 Re: 1001 Koristan Savjet
Ja ga bas neki dan vidjeh u Konzumu, iznenadila se pravo..neprilagodjena wrote:I mi smo u ratu prali kosu onim sapunom (kabas) i uz to sve ostalo sto se trebalo oprati.
Za odvode .. http://www.coolinarika.com/recept/jedan ... ih-odvoda/babyline wrote:daj molim te detalje koliko sirceta, kojeg, i kako ovo sve smuckas, kojim redoslijedom sipas, sta ja znamsanabe wrote:mimsy wrote:Hmm ja je otkuham sa kasikom sode i malo sapunice.Bude fina,mirisljava,vrati joj se boja...ma ko dusa.![]()
Cime odvode odcepljavate,ima li kakva dobra tekucina?Prirodna muckalica?Ja nekad odvrnem pa izvadim sve sto je upalo,al mi pegla to raditi.
Ja deterdzent za sudje, sirce i puno, oko 3 litra, kljucale vode saspem. Upali svaki put![]()
- zaljepnica
#324 Re: 1001 Koristan Savjet
Ne znam za prozore, al za drvene površine (npr. komode i sl.) je idealno. Manje skuplja prašinu, jer djeluje antistatično.neprilagodjena wrote:Sinoc gledam na tv(kao neki kucanski savjeti) da se i sa omeksivacem proziri dobro mogu oprati![]()
![]()
A miiiiriiišeeee...
- pustopoljina
#325 Re: 1001 Koristan Savjet
sorry ako je vec bilo, ali imam savjet koji definitivno djeluje:
STVARI OD SREBRA, nakit, sudje, pribor za jelo s vremenom potamni. postoje sredstva za poliranje...ALI...
na dno plasticne posude staviti jedan sloj aluminijske folije. poredati srebrninu dodati kuhinjsku sol (oko 5 kasika) i zaliti jednim litrom kljucale vode.
doslovce cete vidjeti kako stvari posvjetljuju. kad sve posvijetli-gotovo (koji minut).
isprati pod cesmom i posusiti krpom.

STVARI OD SREBRA, nakit, sudje, pribor za jelo s vremenom potamni. postoje sredstva za poliranje...ALI...
na dno plasticne posude staviti jedan sloj aluminijske folije. poredati srebrninu dodati kuhinjsku sol (oko 5 kasika) i zaliti jednim litrom kljucale vode.
doslovce cete vidjeti kako stvari posvjetljuju. kad sve posvijetli-gotovo (koji minut).
isprati pod cesmom i posusiti krpom.