No, to nas ne zanima...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
latinalover

#301 Re: No, to nas ne zanima...

Post by latinalover »

pa eto kriza traje mjesecima, a dolar se plako penje...

prije 6,7 mjeseci bio je na 1,22KM....
ahuseino

#302 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

NYSE jos nije otvorio, a prvih 6 sati trejdanja u Evropi maketi dole oko 8.00%.

Kad god vlada neshto izjavi market samo padne (umjesto chemu se oni nadaju).

Uzas.
madner

#303 Re: No, to nas ne zanima...

Post by madner »

Eh da imam love, sad bi lagano poceo kupovat.
zastoqsviram

#304 Re: No, to nas ne zanima...

Post by zastoqsviram »

ahuseino wrote:NYSE jos nije otvorio, a prvih 6 sati trejdanja u Evropi maketi dole oko 8.00%.

Kad god vlada neshto izjavi market samo padne (umjesto chemu se oni nadaju).

Uzas.

izgleda jos gore :dance:

http://www.cnbc.com/id/19794221/
ahuseino

#305 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

madner wrote:Eh da imam love, sad bi lagano poceo kupovat.
... mislish?

... bash sad?

Ja se bojim da je rano. Generalno je dobra ideja kao chika W. Buffet, ali nisam toliki maher da znam bash KAD.

Jednom sam se opek'o prije 8 godina, "...and had my ass handed to me".

Sto sam mislio da je dole, fundamentalno dobro, nije bilo bash na dnu. Ja mislio 30-40% dole je odlichno vrijeme za uletit', kad ono vidi vraga, moze ich' i na minus 90% u nekoliko dana. Jedna stvar dobra sto sam bio uradio je rebalansirao 401-k i sve stavio u bonds i money market funds.

... sad nisam, i strah me i pogledati pokolj na rachun-u. :cry:

Standardna mjerila (i fundamentalna i tehnichka) sad slabo vaze.
madner

#306 Re: No, to nas ne zanima...

Post by madner »

ahuseino wrote:
madner wrote:Eh da imam love, sad bi lagano poceo kupovat.
... mislish?

... bash sad?

Ja se bojim da je rano. Generalno je dobra ideja kao chika W. Buffet, ali nisam toliki maher da znam bash KAD.

Jednom sam se opek'o prije 8 godina, "...and had my ass handed to me".

Sto sam mislio da je dole, fundamentalno dobro, nije bilo bash na dnu. Ja mislio 30-40% dole je odlichno vrijeme za uletit', kad ono vidi vraga, moze ich' i na minus 90% u nekoliko dana. Jedna stvar dobra sto sam bio uradio je rebalansirao 401-k i sve stavio u bonds i money market funds.

... sad nisam, i strah me i pogledati pokolj na rachun-u. :cry:

Standardna mjerila (i fundamentalna i tehnichka) sad slabo vaze.
Bash sad, ali kao dugorocno ulaganje.
Ovo trenutno se deshava zato sto je bilo zabranjeno spekulisanje, sada se tek cijela kriza osjeti na berzi. Malo panike.

Ulozit sada u firmu koja ima dobre pokazatelje (ne GM :D ) jeste spekulacija, ali sumnjam da ima puno bolji trenutak.

Naravno, lako je sa tudjim parama gloginje mlatit. :D
ahuseino

#307 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

madner wrote:
Ovo trenutno se deshava zato sto je bilo zabranjeno spekulisanje, sada se tek cijela kriza osjeti na berzi. Malo panike.

Ulozit sada u firmu koja ima dobre pokazatelje (ne GM :D ) jeste spekulacija, ali sumnjam da ima puno bolji trenutak.

Kao dugorochno ulaganje uz time-averaging je bilo dobro ulagati i prije krize... Sve je relativno :D
i zavisno od definicije 'dugorochnog'.

Istorija je puna perioda kada je bilo 'dobro ulagati' - '32, '42, 73', '87, '02, ('08?? :wink: )

Kriza che dochi i prochi, 2-5 godina oporavka za termine od 20 - 30 godina nisu toliko bitne, osim da ti se desi da sve sto imash propadne :( .

Sve se na kraju svodi na 'timing the market':

'da sam bio pametniji sve bi rasprodao i stavio pare u stek' :thumbup:
je isto sto i
'sad je dobro ulagat' :D :thumbup:
glavutan

#308 Re: No, to nas ne zanima...

Post by glavutan »

Joseph Stiglitz, Nobel za ekonomiju 2001

http://it.youtube.com/watch?v=jJcrIz5ifWg
Vertigo

#309 Re: No, to nas ne zanima...

Post by Vertigo »

"Prosječna cijena barela OPEC-ove nafte u prošloj godini(2003) bila je 28,1 dolar, dok je u 2002. godini prosječna cijena iznosila 24,36 dolara."
"Cijene nafte u petak su postavile novi rekord, prešavši 147 dolara za barel.".2008. godina

"Cijena čelika (toplo valjanoga) lani se udvostručila, sa 200 na oko 400 dolara po toni." 2003.godine
"Cijena valjanog čelika u SAD je u martu poskupjela na 740 sa 665 dolara za tonu iz februara, objavio je stručni časopis “Perčesing” (Purćasing)." ...2008. godina

"U SAD-u se nastavlja trend rasta terminskih cijena žitarica, koje su tako u četvrtak dosegnule rekordnu razinu pod utjecajem vala kupovina među izvozničkim kompanijama..".septembar 2007.godine

"U 2003. godini cijena nikla povećana za 135 posto, cijena olova porasla je 75 posto, kositar je poskupio 56 posto, bakar 52 posto..." 2003. (vjerovatno isto i 2004, 2005,2006,2007.godine)

pa zar nije ocito da su cijene svega bile napumpane?
nije li ovo samo povratak na stvarnu vrijednost ?
sta bi bilo da se nastavilo ovako? nafta 200$, 300$ , hljeb 2,3km, ulje 8km....
:roll:
leo karan

#310 Re: No, to nas ne zanima...

Post by leo karan »

Vertigo wrote:"Prosječna cijena barela OPEC-ove nafte u prošloj godini(2003) bila je 28,1 dolar, dok je u 2002. godini prosječna cijena iznosila 24,36 dolara."
"Cijene nafte u petak su postavile novi rekord, prešavši 147 dolara za barel.".2008. godina

"Cijena čelika (toplo valjanoga) lani se udvostručila, sa 200 na oko 400 dolara po toni." 2003.godine
"Cijena valjanog čelika u SAD je u martu poskupjela na 740 sa 665 dolara za tonu iz februara, objavio je stručni časopis “Perčesing” (Purćasing)." ...2008. godina

"U SAD-u se nastavlja trend rasta terminskih cijena žitarica, koje su tako u četvrtak dosegnule rekordnu razinu pod utjecajem vala kupovina među izvozničkim kompanijama..".septembar 2007.godine

"U 2003. godini cijena nikla povećana za 135 posto, cijena olova porasla je 75 posto, kositar je poskupio 56 posto, bakar 52 posto..." 2003. (vjerovatno isto i 2004, 2005,2006,2007.godine)

pa moralo se odnekud navuci kesha za visegodisnje kampovanje amrikanaca u iraku
ahuseino

#311 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

leo karan wrote:
Vertigo wrote:"Prosječna cijena barela OPEC-ove nafte u prošloj godini(2003) bila je 28,1 dolar, dok je u 2002. godini prosječna cijena iznosila 24,36 dolara."

pa moralo se odnekud navuci kesha za visegodisnje kampovanje amrikanaca u iraku

K'o da je americhka vlada hajrovala :P ;-)
musac

#312 Re: No, to nas ne zanima...

Post by musac »

Laik sam... ali sam primjetio da cijene dionica padaju stalno (sto citajuci ovu temu, sto iz stampe). Interesuje me zasto cijene nekretnina (recimo u Sarajevu) ne padaju? Da li ce padati?

Jer ako ce banke povecati kamate na kredite... pa otkud nekom 100.000 da kupi stan od 40 kvadrata :?
madner

#313 Re: No, to nas ne zanima...

Post by madner »

musac wrote:Laik sam... ali sam primjetio da cijene dionica padaju stalno (sto citajuci ovu temu, sto iz stampe). Interesuje me zasto cijene nekretnina (recimo u Sarajevu) ne padaju? Da li ce padati?

Jer ako ce banke povecati kamate na kredite... pa otkud nekom 100.000 da kupi stan od 40 kvadrata :?
Past ce, past ce.
Ne ide to bas u sekundi. Gradjevisnke firme grade zgrade na kredit, u nadi da ce ih prodat. Taj kredit treba vratit, ali ne odma. Kada (ubrzo) prve firme dodju do tog vracanja, a niko im nije kupio stanove...
madner

#314 Re: No, to nas ne zanima...

Post by madner »

ahuseino wrote:
madner wrote:

Kao dugorochno ulaganje uz time-averaging je bilo dobro ulagati i prije krize... Sve je relativno :D

Istorija je puna perioda kada je bilo 'dobro ulagati' - '32, '42, 73', '87, '02, ('08?? :wink: )

Kriza che dochi i prochi, 2-5 godina oporavka za termine od 20 - 30 godina nisu toliko bitne, osim da ti se desi da sve sto imash propadne :( .

je isto sto i
Rekoh da je petak bio najbolji dan za kupovinu. :D
ahuseino

#315 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

madner wrote:
ahuseino wrote:
madner wrote:

je isto sto i
Rekoh da je petak bio najbolji dan za kupovinu. :D
936 poena u jednom session-u... :thumbup:
Meni je sve ovo nista nego kocka, samo insider-i znaju sta i kad.

Gotvo mi se chini da rade ovo (market makers) - "at will".

Ovo su istorijski swings, i ne bi ni u ludilu stavljao svoje pare upravo ovih dana.

Nikad se jedan nagli 'dip' nije desio 'sam' - uvijek ih je bilo dva ili tri u velikim krizama, a ova je 'mother of all recessions'.
Biche josh prilika... ne vjerujem da smo dodirnuli dno. Tek je pochelo... a trajache 2 - 5 godina...
_veleposlanik

#316 Re: No, to nas ne zanima...

Post by _veleposlanik »

ahuseino wrote:Tek je pochelo... a trajache 2 - 5 godina...
nemojte sad odmah na mene :D ali da pomognem: trajace preciznije do februara 2009 :)

ne pitajte kako ni zasto, ukoliko se promijeni datum javicu. za sada stoji mjesec februar...
ahuseino

#317 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

_veleposlanik wrote:
nemojte sad odmah na mene :D ali da pomognem: trajace preciznije do februara 2009 :)

ne pitajte kako ni zasto, ukoliko se promijeni datum javicu. za sada stoji mjesec februar...
Mojne mi matereti u shiframa prichat'.

Kad se sta bilo desi (u Feb.) ti ches poslije rechi da si to i mislio.

Moje je mishljenje da che od JANUARA POCHETI biti bolje, ali i dalje che trebati 2 - 5 godina da se marketi ponovo pochnu kretati sa upward trends.
frolac

#318 Re: No, to nas ne zanima...

Post by frolac »

_veleposlanik wrote:

Ja sam mislio da si ti na ovoj alternativnoj strani a po ovemo komentaru gore isto kao da si se pohaverio sa rothschild-ima?
_veleposlanik

#319 Re: No, to nas ne zanima...

Post by _veleposlanik »

ponovicu: citam dojave, "whistlerblowers"-e, poredjenja sa raznim historijskim dogadjajima, mnogi strucnjaci i novinari koji takodjer daju svoj doprinos...

koncentracioni logori bi trebali uslijediti prije februara, medjutim, razumije se da je situacija kompleksna te da su svake izmjene moguce. taj datum je odredjen kao krajnji za Ameriku i svijet, prije pocetka velikih "novina".

svo ovo padanje i dizanje berzi, pa pomoc bankama iz budzeta - su ustvari glupe predigre za ono sto slijedi, oni jednostavno imaju moc da manipuliraju sa tim. sada su velike svjetske banke u mahu kupovine onih manjih koje su progutane, jos jedan korak ka globalizaciji ili NWO... Brown je javno najavio New World Order, medjutim, izgleda nikom to nije "relevantno" :roll:

govore o svjetskoj ekonomiji, o terorizmu, o resursima...... sve ce vjestackim putem zasrati da bi nas zarobili u strahu i pod takvim uslovima uveli Novi Svjetski Poredak. a alat za sprovodjenje istog bice VeriChip, o kojem se vec govori na raznim informacionim podlogama.

da bi narod bio dovoljno shokiran da bi sve to "svario", potreban je makro incident, ogromna katastrofa, koja ce bez velikih muka uvesti narod u trans i koji ce autori iskoristiti za ostvarivanje svojih planova. ekonomija je igra koje su se sada prihvatili. bice jos vise uspona i padova berze, ali igra bi se trebala zavrsiti u februaru.

pozdrav

(don't shoot the messenger :))
jefferson

#320 Re: No, to nas ne zanima...

Post by jefferson »

_veleposlanik wrote:ponovicu: citam dojave, "whistlerblowers"-e, poredjenja sa raznim historijskim dogadjajima, mnogi strucnjaci i novinari koji takodjer daju svoj doprinos...

koncentracioni logori bi trebali uslijediti prije februara, medjutim, razumije se da je situacija kompleksna te da su svake izmjene moguce. taj datum je odredjen kao krajnji za Ameriku i svijet, prije pocetka velikih "novina".

svo ovo padanje i dizanje berzi, pa pomoc bankama iz budzeta - su ustvari glupe predigre za ono sto slijedi, oni jednostavno imaju moc da manipuliraju sa tim. sada su velike svjetske banke u mahu kupovine onih manjih koje su progutane, jos jedan korak ka globalizaciji ili NWO... Brown je javno najavio New World Order, medjutim, izgleda nikom to nije "relevantno" :roll:

govore o svjetskoj ekonomiji, o terorizmu, o resursima...... sve ce vjestackim putem zasrati da bi nas zarobili u strahu i pod takvim uslovima uveli Novi Svjetski Poredak. a alat za sprovodjenje istog bice VeriChip, o kojem se vec govori na raznim informacionim podlogama.

da bi narod bio dovoljno shokiran da bi sve to "svario", potreban je makro incident, ogromna katastrofa, koja ce bez velikih muka uvesti narod u trans i koji ce autori iskoristiti za ostvarivanje svojih planova. ekonomija je igra koje su se sada prihvatili. bice jos vise uspona i padova berze, ali igra bi se trebala zavrsiti u februaru.

pozdrav

:-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :run:
piupiu

#321 Re: No, to nas ne zanima...

Post by piupiu »

_veleposlanik wrote:ponovicu: citam dojave, "whistlerblowers"-e, poredjenja sa raznim historijskim dogadjajima, mnogi strucnjaci i novinari koji takodjer daju svoj doprinos...

pozdrav

Bobaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ... dajte mi bobaaaaaaaaaaaa .... 8-)
visocicaguy

#322 Re: No, to nas ne zanima...

Post by visocicaguy »

kursevi se vratili od masrika do magriba...oni koji su trebali zaraditi zaradili... tzv. "radni vikend" :D
ahuseino

#323 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

pozdrav

@veleposlanik

No shooting, peace...

Za ovo chu te drzati kada dodje Februar. U martu chu se ovdje ponovo obratiti I javno ti priznati da si bio u pravu kada vidim katastrofu, i konc logore... ali ako ne... onda bi ser ti trebao ushutiti, i isto tako javno priznati da si u krivu i da su ti SVE teorije samo to - netestirane teorije i da je to sto gledash i prisluskujesh, smeche....

... i nema poslije izgovora, prenesenog znachenja, i "sta si ti u stvari mislio rechi":

1. Katastrofa
2. Konc logori
3. Oporavak, VeriChip, NWO i slichna sranja... - FEBRUAR

Na ovu temu se vidimo u martu... 2009...
_veleposlanik

#324 Re: No, to nas ne zanima...

Post by _veleposlanik »

nije posteno ahuseino...

ako malo pazljivije procitas, vidjeces da nigdje nisam rekao nesto konacno - konkretno i definisano (jer, da se razumijemo, ne bavim se prorocanstvom). siguran sam da ce doci do aktiviranja tih logora, ako ne narednih mjeseci onda sigurno narednih 2 - 3 godine... sto se tice verichipa i NWO, ponavljam, nemam nikakve moci, ali da se isto planira i da je u svojoj zavrsnoj fazi nemam ni trunku sumnje...

dakle, ja ne bih to zelio i smatram da vecina nas takodjer ne bi, kada bismo imali pravu sliku predstave koja se odigrava iza zavjesa...

ti bi da ja konacno usutim, za sto se zapravo i ne trebas mnogo truditi. ispuhao sam, a uskoro cu samo biti nijemi posmatrac situacije... pokusavam da svi zajedno damo minimalni doprinos u shvatanju drustva, danasnjice i svega sto se zapravo oko nas desava. istina nam je po zivotu potrebna, a po prirodi smo ubijedjeni da je posjedujemo - prema tome, da smo na sigurnom i da ne bismo trebali mijenjati stvari...

nekome je mnogo razumnije ili lakse za shvatiti: ratove, diktatore, glad i bijedu, trziste, novac i njegovu ulogu, padanje i dizanje berzi preko noci, legalnih invazora, "terorista" koji preko noci postaju prijatelji (S. Koreja), "nidje veze" situacija (Gruzija), Izrael i dominacija u vanjskopolitickim pitanjima, historijski dokazano manipuliranje svim mogucim sredstvima (ishrana, resursi, strah - danasnji terorizam) radi kontrole stanovnistva................. dakle, lakse je sve ovo svariti i prihvatiti kao nepromjenjivu cinjenicu ili mozda sudbinu nego: da su od doba templara vladali i kretali se samim vrhovima drustvenih uredjenja skupina nemoralnih ljudi, koji stoljecima usavrsavaju svoj "modus-opernadi", za koje je dokazano da su dio najvece zavjere poznate samom covjecanstvu, da su isti, posljednjeg stoljeca na najsofisticiraniji nacin uspjeli stvoriti paralelnu realnost u koju smo svi ubijedjeni da je takva, da ih je Kennedy direktno uperio prstom i ponudio nam najvecu istinu od koje zavise svi nasi zivoti, a znamo kako je zavrsio, da je kao Kennedy bilo stotine takvih pojedinaca koje prvo fizicki odstrane - da bi se kasnije mediji pobrinuli za njihov vjecni zaborav... kada znate da je Rupert Murdoch takoreci vlasnik Javnog TV emitovanja, to vam ne bude chudno...

poenta je veoma duboka, i ne moze se svesti na: rekao si datum - to be or not to be...

zbog toga sto sam ubijedjen u veoma tesku i bolnu sudbinu prije dolaska istine i prosperiteta na Zemlji, znam da ces makar primijetiti da "nesto stvarno nije u redu"...
_Dame_

#325 Re: No, to nas ne zanima...

Post by _Dame_ »

ahuseino wrote:

pozdrav

@veleposlanik

No shooting, peace...

Za ovo chu te drzati kada dodje Februar. U martu chu se ovdje ponovo obratiti I javno ti priznati da si bio u pravu kada vidim katastrofu, i konc logore... ali ako ne... onda bi ser ti trebao ushutiti, i isto tako javno priznati da si u krivu i da su ti SVE teorije samo to - netestirane teorije i da je to sto gledash i prisluskujesh, smeche....

... i nema poslije izgovora, prenesenog znachenja, i "sta si ti u stvari mislio rechi":

1. Katastrofa
2. Konc logori
3. Oporavak, VeriChip, NWO i slichna sranja... - FEBRUAR

Na ovu temu se vidimo u martu... 2009...
Pa šta da radimo čovječe? Svjestan sam ovih događanja, ali šta činiti? Previše je ljudi zatupljeno, i pod tolikim uticajem Tv-a i ostalih sr*nja...A što je najgore, možeš ih i ubijediti da su neke činjenice o kojima ti stalno pričaš istinite, ali džaba ti kad im je novac glavno mjerilo svega...Većini je već ispran mozak...
Post Reply