Da se slažem s _veleposlanikomfixer wrote:..... samo otvaranje ociju ne znaci mnogo. u ova dva posta si toliko toga nadrobio, zamantalo mi se.pogledaj to ovako - prije pola godine vecini gradjana sarajeva su se oci otvorile, a sistem opet nije pobjedjen. zasto, ako ti insistiras da je za pobjedu dovoljno samo postati svjestan?
kako da mi napokon krenemo direktno bosti sistem odgovorima, a ne promasivati ga sa nedovoljno opasnim pitanjima ?
Ameri su mi zanimljivi čisto zbog jednog fenomena-kolektivne(više-manje) hipnoze i psihoze koja im dešava a da je (skoro) nisu ni svjesni.
Ne moram ni spominjati šta se nama dešavalo, od agresije i "ugroženosti Srba" do komšija koji su postali zvijeri u roku od 24 sata, ljudi koji su rušili gradove u kojima su se rodili sa osmijehom, bez imalo kajanja.Ta kolektivna psihoza-hipnoza nije nestala potpisivanjem Deytona.Rat je "potisnut", puj-pike ne važi.Hajde sada da živimo normalno.Yebiga, desilo se šta se desilo.
S druge strane kolektivna hipnoza-psihoza na našoj strani ima malo drugačije konotacije i razmjere."Nek su naši, pa nek nas pljačkaju"."Svi su oni isti, pa bolje da ne glasam"."Svi su oni isti, valjda su se ovi nakrali, možda sada počnu da rade u korist naroda"
Kako drugačije opisati to i takvo stanje do kolektivnom hipnozom i psihozom.
Eto, objasnih što se ponekad, ne prečesto, bavim amerima.Koliko se razlikujemo, toliko imamo sličnosti.Doduše, mi smo u "malo" nezavidnijoj poziciji.
Da se slažem s tobom, slažem su u tome da boriti se sa sistemom i "promašivati sa nedovoljno opasnim pitanjima" ne da nema efekta, nego je veoma kontraproduktivno.Stvara se još veći stepen letargije i rezignacije koliko god to zvučalo nemoguće.A moguće je.
Nakon uvoda, koji sam morao napisati, da objasnim što sam ti replicirao
Koliko se ljudi ovdje bunilo prije par godina
E, svijest se "rodila".Jedva, ali se rodila.Gunđa se.I nisi u pravu, većini građana Sarajeva se nisu otvorile oči, jer ih se skupilo par hiljada.Većina je verbalno podržavala i na tome ostala.Razlika je velika u tome, da si prije par godina imao situaciju da se pet "budala buni", par hiljada ih verbalno podržava a ostatak ih blijedo gleda.Više nije tako.Ima razlike.
Biti svjestan ne znači pobijediti, ali je prva stepenica do pobjede(ili potpunog kraha).
Nejse, da ne dužim više, djela bi trebala da govore najbolje.
Kako? Djelima.A skorija budućnost će pokazati jesam li bio u pravu.Naravno, bez lažnih iluzija i Če Gevara.To je davno umrlo.