Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post Reply
Bodkin

#301 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Bodkin »

dale cooper wrote:
Bodkin wrote:
dale cooper wrote:Ma realno nema Bregović nekih stvarnih ideoloških vodilja osim novca i sopstvenog interesa. Sve ostalo mu se prilagođava tome.
Upravo. Prica da je otisao u beograd jer je isto kao npr nele ili kusturica je infantilna
Ma nije isto naravno. Ali na neki način je i ljigaviji upravo zbog tog svog kameleonstva. Sa Neletom i Kusturicom bar znaš na čemu
si. Oni su se odavno opredjelili. Ili ako ćeš biti neutralan onda budi neutralan. Bajaga ili Balaš su izabrali taj put i nikada nisu imali
problema. Doduše Balaš je bio kritičan prema Miloševiću pa su ga handrili zbog toga. Ali nikada nije izgubio obraz a samim time
ni publiku ni na jednom dijelu bivše Jugoslavije.
Ergo supak. On nikad nije mogao biti neutralan jer neutralan ne ubije pare koliko je on ubio
exliberal-ex

#302 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by exliberal-ex »

LBVIEW wrote:
exliberal-ex wrote:Meni je smijesno kako se pojedinci upale kad se prica o Bregovicu. Ja razumijem ako neko kaze supak...ok ja ga neznam licno pa mogu prihvatit da ga ljudi koji su radili sa njom tako etiketiraju al kad pocne prica on je kurac od muzicara...mislim svirao u najpoznatijim evropskim i svjetskim koncertnim dvoranama....al eto mo znamo bolje....
Sto se tice njegovog ne/angazovanja u ratu....sda sa sds pravi politicke koalicije a te dvije stranke su nas odvele u rat 90...i to je ok
.... nekad vas fakat nerazumijem ....
Molim, ko nas je to odveo u rat? :-)
Ipak ce biti da su "jedan narod u nestanak" i "to je degenerisani genetski materijal", koliko god neki guslali.
Ko je bio na vlasti 91?...SDA/HDZ/SDS...nije moj pokojni caca.
A zanimljivo je da su na vlasti opet oni koji su nas I gurnuli u rat...al to je ok.

I opet kazem ja nisam strucnjak za muziku ali kad vidim gdje je svirao meni dosta.

"He is one of the most internationally known modern musicians and composers of the Balkans, and is one of the few former Yugoslav musicians who has performed at major international venues such as Carnegie Hall, Royal Albert Hall and L'Olympia. "
LBVIEW

#303 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by LBVIEW »

exliberal-ex wrote:
LBVIEW wrote:
exliberal-ex wrote:Meni je smijesno kako se pojedinci upale kad se prica o Bregovicu. Ja razumijem ako neko kaze supak...ok ja ga neznam licno pa mogu prihvatit da ga ljudi koji su radili sa njom tako etiketiraju al kad pocne prica on je kurac od muzicara...mislim svirao u najpoznatijim evropskim i svjetskim koncertnim dvoranama....al eto mo znamo bolje....
Sto se tice njegovog ne/angazovanja u ratu....sda sa sds pravi politicke koalicije a te dvije stranke su nas odvele u rat 90...i to je ok
.... nekad vas fakat nerazumijem ....
Molim, ko nas je to odveo u rat? :-)
Ipak ce biti da su "jedan narod u nestanak" i "to je degenerisani genetski materijal", koliko god neki guslali.
Ko je bio na vlasti 91?...SDA/HDZ/SDS...nije moj pokojni caca.
A zanimljivo je da su na vlasti opet oni koji su nas I gurnuli u rat...al to je ok.

I opet kazem ja nisam strucnjak za muziku ali kad vidim gdje je svirao meni dosta.

"He is one of the most internationally known modern musicians and composers of the Balkans, and is one of the few former Yugoslav musicians who has performed at major international venues such as Carnegie Hall, Royal Albert Hall and L'Olympia. "
Ko nas bre zavadi?
Zna se ko je planirao i poveo rat za prosirenu Srbiju.
high_volume

#304 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by high_volume »

piupiu wrote:Gledala sam kompletan intervju, s onim što prethodi ovom biseru o 'našoj stvari'. Prvo ide priča kako je neki tip ufurao u WC u Skenderiji tokom premijere filma "Sutjeska" i tamo zatekao druga Tita kako piški. Ne znajući šta da radi, dotični je počeo pišajućem Titu aplaudirati sred WC-a. I onda Bregović prelazi na priču kako se, eto, on tako zatekao pored Karadžića na recepciji hotela, pa ga gotovo hinjski (u fazonu, on Karadžića podjebava), pitao ga 'kako ide naša stvar'. Klasični Bregovićev oportunističko-migoljeći momenat. I ujedno odgovor na tvoje pitanje. Čuvao je, vjerovatno, i svoje dupe, jer nije u Bg bilo jednostavno reći-evo ja doš'o, vi ste zlotvori. Dodje neki Arkan wannabe, na pr, i upuca te, otme ti dijete, siluje ti ženu. S druge strane, napisao je Aco Čović iz Regine pjesmu o zlotvorima koji ubijaju njegov grad, i objavio je sred Beograda, pa ga opet prozivaju. Ali Čović je bio mali, a Brega superstar-u smislu vidljivosti.

Uz sve to, Bregović je čovjek o kojem pišu na jezicima za koje ja nisam ni čula. I uvijek o njemu pišu kao Sarajliji, što će reći da je to nešto na čemu on insistira. On je globalno najpoznatiji bosanski proizvod (poslije ćevapa i možda nekog fudbalera). I običan čovjek, kao i svi mi. A ljudi griješe, nose ih okolnosti, oportunisti su, kukavice, ljigavci, impulsivne budale, ovo ili ono, nisu savršeni. Daleko od toga.

Ovaj Zubčevićev tekst ima najviše veze sa parama... kojih za Bregovića ima, a za Jazz Festival nema. I sama ta činjenica čini ovu kompletnu kampanju licemjernom.
Poslije ovog posta, zašto niko ne zatvori ovu temu i iživljavanje primitivaca, pljuvača koji nisu ni bili rođeni kad je Bregović hodao po zemlji, ili onih koji su jedino Babajiće "uživali" u svom perifernom odrastanju, danas prepunih patriotizma i Velikog Bošnjaštva :-)
Bodkin

#305 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Bodkin »

piupiu wrote:Gledala sam kompletan intervju, s onim što prethodi ovom biseru o 'našoj stvari'. Prvo ide priča kako je neki tip ufurao u WC u Skenderiji tokom premijere filma "Sutjeska" i tamo zatekao druga Tita kako piški. Ne znajući šta da radi, dotični je počeo pišajućem Titu aplaudirati sred WC-a. I onda Bregović prelazi na priču kako se, eto, on tako zatekao pored Karadžića na recepciji hotela, pa ga gotovo hinjski (u fazonu, on Karadžića podjebava), pitao ga 'kako ide naša stvar'. Klasični Bregovićev oportunističko-migoljeći momenat. I ujedno odgovor na tvoje pitanje. Čuvao je, vjerovatno, i svoje dupe, jer nije u Bg bilo jednostavno reći-evo ja doš'o, vi ste zlotvori. Dodje neki Arkan wannabe, na pr, i upuca te, otme ti dijete, siluje ti ženu. S druge strane, napisao je Aco Čović iz Regine pjesmu o zlotvorima koji ubijaju njegov grad, i objavio je sred Beograda, pa ga opet prozivaju. Ali Čović je bio mali, a Brega superstar-u smislu vidljivosti.

Uz sve to, Bregović je čovjek o kojem pišu na jezicima za koje ja nisam ni čula. I uvijek o njemu pišu kao Sarajliji, što će reći da je to nešto na čemu on insistira. On je globalno najpoznatiji bosanski proizvod (poslije ćevapa i možda nekog fudbalera). I običan čovjek, kao i svi mi. A ljudi griješe, nose ih okolnosti, oportunisti su, kukavice, ljigavci, impulsivne budale, ovo ili ono, nisu savršeni. Daleko od toga.

Ovaj Zubčevićev tekst ima najviše veze sa parama... kojih za Bregovića ima, a za Jazz Festival nema. I sama ta činjenica čini ovu kompletnu kampanju licemjernom.
Fin post :thumbup:
Hakiz

#306 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Hakiz »

dale cooper wrote:Ma realno nema Bregović nekih stvarnih ideoloških vodilja osim novca i sopstvenog interesa. Sve ostalo mu se prilagođava tome.
I to bi bilo to.

Usput, mi stariji znamo da je Bregović u Sarajevu uvijek smatran šupkom. I prije 35-40 godina. Postoje razne priče i potpuno je nevažno da li su istinite zato što nije bitno da li su se stvari iz priča stvarno dogodile, nego je bitno da govore šta su ljudi mislili o Bregoviću kao čovjeku.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#307 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by pici »

jel prijavljen da placa porez u sarajevu... bila je ta neka prica kad su ga vodali po CT-u i vadio ljekarsko... bio je i studio otvorio pa zatvorio...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#308 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by pici »

e al Bonu Voxu trazili da vrati pasos a brega kod reisa po zahvalnicu... znam ja nas jebo ti nas...
LBVIEW

#309 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by LBVIEW »

" Ko ne voli Bregu taj je fan brace Babajic", rece tip sto se pali na romanijske poskicice tipa: " dojdi cici, da ti cica spici, nza, nza". :pisnuo: A i to je smrad u belom ukrao.
Last edited by LBVIEW on 14/08/2019 20:59, edited 3 times in total.
dale cooper

#310 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by dale cooper »

piupiu wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:niko da odgovori,kad su mogli brojni beograđani dici glas protiv opsade sarajeva,što ljigavac nikad riječ ne reče?
Gledala sam kompletan intervju, s onim što prethodi ovom biseru o 'našoj stvari'. Prvo ide priča kako je neki tip ufurao u WC u Skenderiji tokom premijere filma "Sutjeska" i tamo zatekao druga Tita kako piški. Ne znajući šta da radi, dotični je počeo pišajućem Titu aplaudirati sred WC-a. I onda Bregović prelazi na priču kako se, eto, on tako zatekao pored Karadžića na recepciji hotela, pa ga gotovo hinjski (u fazonu, on Karadžića podjebava), pitao ga 'kako ide naša stvar'. Klasični Bregovićev oportunističko-migoljeći momenat. I ujedno odgovor na tvoje pitanje. Čuvao je, vjerovatno, i svoje dupe, jer nije u Bg bilo jednostavno reći-evo ja doš'o, vi ste zlotvori. Dodje neki Arkan wannabe, na pr, i upuca te, otme ti dijete, siluje ti ženu. S druge strane, napisao je Aco Čović iz Regine pjesmu o zlotvorima koji ubijaju njegov grad, i objavio je sred Beograda, pa ga opet prozivaju. Ali Čović je bio mali, a Brega superstar-u smislu vidljivosti.

Sasvim validno pitanje i ne znam zašto bi bilo licemjerno. Posebno kad se zna koliko je Jazz Fest postao bitan za kulturnu scenu ove
zemlje i sa kakvim se sve problemima kroz godine susretao i uprkos svemu se nastavljao organizirati. I ja bih bio raspižden činjenicom
da će se za Bregovića, koji ovdje dolazi uglavnom kad mu zafali para, pronaći pare, a za Jazz Fest, zbog kojeg je Sarajevo na svjetskoj
kulturnoj mapi, nema ni da se na glavu nasadiš. Nije sve tu naravno ni do samog Bregovića, ali vala nema toliko zasluga da ga se na
taj način protežira. Od toga što je on sebe brendirao na određeni način najviše koristi ima on sam. Znam ja da si ti (kao i sam) iz
jedne generacije koja ima određenu nostalgiju prema likovima koji su obilježili bivšu državu. Međutim ja prema dobrom dijelu tih
likova nemam više nikakvih iluzija. Brega je svakako mogao birati gdje će biti ratnih godina...Beograd, Pariz, London. Ja, ti i većina drugih...nismo.
eltroxin

#311 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by eltroxin »

LBVIEW wrote:Zna se ko je planirao i poveo rat za prosirenu Srbiju.
Jesi naso dzibera za diskusiju! :D
Hajvan

#312 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Hajvan »

ka’e, sam bregovich inzistira na tome da je iz Saraj’va..
naravno, ko izvnaredan bizimens, bregovich zna da je Saraj’vo najjaci balkanski brend.
zato i potencira tu poveznicu...
haris0032

#313 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by haris0032 »

Bregon najveci problem je sto je puno zena povalio i prije i poslije rata i u tom sto ima para pa hoce da mu uzmu reket kao sto se uradilo i 2005.
RtrnOfSalisbury

#314 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by RtrnOfSalisbury »

ma grebovic je covjek za sve zastave :-D cudi me da nije kreno radit za unesco, oni imaju dobre donacije :mrgreen: nesto ko svjetski barjaktar, malo muzike malo price i eto donacija
hAZNADAR

#315 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by hAZNADAR »

Jugoslavijo na noge, pjevaj nek' te čuju, ko ne sluša pjesmu - slušaće oluju.

Jel upozorio - jeste. Kao i jaran mu pjesnik-politicar.
Hajvan

#316 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Hajvan »

propustih da za par filmova kupim karte online, te odem u nedelju u BKC da ih kupim.
posto je Bajram, nidje nikog sem zanimljivog brachnog para ispred mene koj je birao projekcije. izgledom vishe su prilicili Portladiji nego opisanoj situciji :)
uglavno, kad su zavrshili kupnju, okrenushe se i tad prepoznah lika. Teno iz SCH i ljepsha mu polivna…lol
eh, taj moment, taj osjechaj popishaju svih 666 likova poput brege, chole, fole i ostale lole….

Da li će SCH na koncertu 30. marta imati goste? Znate ono, Brega, Čola, Dino, Loša, Hari... :mrgreen:

Ha ha ha. To ti mene «šiljiš», ha? Ma nisi ih trebao ni spominjati. To se samo ignorira, ba. Neko je "pljuhno" jak šamar Sarajlijama ovih dana, i živim i mrtvim i kontam zar je zaista moguće da su neki od ljudi koje spominješ nekad hodili Sarajevom i zvali se sarajevskom rajom! To je ta tegoba ovog grada. Ali neću dalje. Baš me briga za njih.

No, moji gosti će biti u publici. Izuzetni ljudi svih profesija. I pouzdano znam da ću imati u publici nekoliko najboljih ljudi na planeti, a doći će iz Njemačke, Skandinavije, Češke, Hrvatske itd. I naravno, ovi moji najdraži iz Sarajeva. Oni su moja radost.
Genijalna mi je ona priča iz 1993. godine. Na koncert SCH na Obali došli su vojnici iz X brdske brigade, komandanta Mušana Topalovića Cace. Međutim, nisu ni vas ni publiku odveli na kopanje rovova, zato što su među bojovnicima bili i poštovaoci SCH. Izgleda da smo jedino tada disali čisti muzički vazduh, jer su nam se, između ostalog, i «zvijezde» ispalile vani, a i SCH je bio na MTV-u...

drugim rijechima- fak of dzikans… :lol:
Last edited by Hajvan on 14/08/2019 23:03, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#317 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by kakavdanakneiskustvu »

LBVIEW wrote:" Ko ne voli Bregu taj je fan brace Babajic", rece tip sto se pali na romanijske poskicice tipa: " dojdi cici, da ti cica spici, nza, nza". :pisnuo: A i to je smrad u belom ukrao.

da,vidjeh taj post,da bog sacuva
Škobo Habu

#318 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Škobo Habu »

dale cooper wrote:
Da, ali Zubčević uopšte ne spominje muzičke žanrove ili superiornost jednog žanra naspram drugog u onom članku gore. Spominje
da je Bregović anahrona pojava. I realno, kako se drugačije može nazvati mamuzanje mrtvog konja zvanog Bijelo Dugme (u različitim
varijacijama) osim anahronizam. U članku Zubčević spominje i Dylana i Waitsa koji sasvim sigurno nisu primjer muzike koju Jazz Fest
promoviše, ali su još uvijek dobri i relevantni umjetnici. Tako da ja ne vidim da Zubčević baš nastupa sa te - jazz pa sve ostalo - pozicije.
A ja sam mu svojim postom dao za pravo da kaže šta god hoće jer je lik zaslužio to svojim višegodišnjim radom i zalaganjem za promociju
raznovrsne i kvalitetne muzike na ovim prostorima.
Jesmo li čitali isti tekst?
Uostalom, u ovih tridesetak godina ti su muzičari nastupali ovdje doslovno bezbroj puta. Slušali smo Bajagu i druge predratne bendove a evo slušat ćemo i Bregovića, opet. I sve to finansirano novcem poreskih obveznika, naravno bez da iko pita građane šta bi oni slušali. Vjerovatno bi skoro svaki Sarajlija mogao napraviti bolji program; ili ne daj bože da se ponudi nešto novo, što nikada prije nismo ni čuli ni vidjeli na sceni. Sve skupa izgleda kao nekakav bizarni vremeplov, kao krug pakla u kojem se neprestano vrtimo poput bijesnog psa koji pokušava ugristi vlastiti rep.
Nemam ništa protiv Bajage, on je jedna od rijetko čestitih osoba na ex-yu sceni, niti imam bilo šta lično protiv drugih protagonista muzički anahronih pojava, koje su bile anahrone i osamdesetih, ali protiv Bregovića imam skoro sve što se uopšte može imati protiv.
Na stranu Jezz Fest i Zubčević, već ono što on navodi kao kontra svega.
CPT

#319 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by CPT »

LBVIEW wrote:" Ko ne voli Bregu taj je fan brace Babajic", rece tip sto se pali na romanijske poskicice tipa: " dojdi cici, da ti cica spici, nza, nza". :pisnuo: A i to je smrad u belom ukrao.
pa kaze nece za Aliju...

CPT

#320 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by CPT »

CPT wrote:
pa kaze nece za Aliju...
a zna "rat" su svi krivi...
cyprus

#321 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by cyprus »

Previše se značaja pridaje tome šta muzičari i glumci misle o politici, ratu i društvenim pitanjima...
felipe kajetano

#322 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by felipe kajetano »

Dobra vecer :) ...Kusturicu ste izgubili, play lista je duga...budite sretni sto ovaj jos hoce da dolazi, sta god, tu se rodio jbg.Njegov rodni list je Sarajevo.Kad se on spomene, svaki covjek koji zna za njega pomisli i na Sarajevo.Jos da vam i on ode, eto Omara Mjesecara u pauzi sudjenja, na sve tabiji..
Francuska 7, Bata Trlaja, Karadzic.......Bregovic...zatvori zadnja izadje macka :-)
piupiu

#323 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by piupiu »

dale cooper wrote:
Sasvim validno pitanje i ne znam zašto bi bilo licemjerno. Posebno kad se zna koliko je Jazz Fest postao bitan za kulturnu scenu ove
zemlje i sa kakvim se sve problemima kroz godine susretao i uprkos svemu se nastavljao organizirati. I ja bih bio raspižden činjenicom
da će se za Bregovića, koji ovdje dolazi uglavnom kad mu zafali para, pronaći pare, a za Jazz Fest, zbog kojeg je Sarajevo na svjetskoj
kulturnoj mapi, nema ni da se na glavu nasadiš. Nije sve tu naravno ni do samog Bregovića, ali vala nema toliko zasluga da ga se na
taj način protežira. Od toga što je on sebe brendirao na određeni način najviše koristi ima on sam. Znam ja da si ti (kao i sam) iz
jedne generacije koja ima određenu nostalgiju prema likovima koji su obilježili bivšu državu. Međutim ja prema dobrom dijelu tih
likova nemam više nikakvih iluzija. Brega je svakako mogao birati gdje će biti ratnih godina...Beograd, Pariz, London. Ja, ti i većina drugih...nismo.
Pa licemjerno je što se kompletan 'incident' izvukao iz godinama dostupnog intervjua u svrhu pljuvanja zbog para. Pare su glavni i osnovni razlog. Ja bih voljela da ima para i za jednog i drugog. Ne osjećam nostalgiju prema Bregovicu, dapače, nije mi drag iz jedne druge jednako 'politicke' perspektive - feminističke. Ali me užasno nervira ova kultura histeričnog pljuvanja.

Nekad su po gradu vikali 'nemoj nju, nju je jeb'o Brega' k'o da ima Ordern heroja udruženog rada. Pa su se onda zgražavali nad Breginim pornićima dok su mu pljačkali stan. A danas su histerične kampanje, svi protiv svih, obično kad neko dobije pare na koje se nameračio neko treći. To je licemjerje.

I, uz dužno poštovanje Zubčeviću (prema kojem, nakon ovakvog teksta, ne mogu imati poštovanje, jednostavno mi se gadi kompletna ta ideja 'e sad ću ti *ebati mater' zbog pozicije, para, sopstvenog ogorčenja), daleko je Bregović od anahronizma. On je sasvim pristojno aktuelan po svijetu. Tako da, ja ovdje ne nastupam kao branitelj Bregovića, nego kao neko kome se fakat zgadilo ovo hrakanje 'svi protih svih', ali non-stop, svako pet minuta je neko novi na tapetu, s takvom ostrašćenošću, s takvim apetitom za linč, i sve, ama baš sve je ista meta, isto odstojanje.
felipe kajetano

#324 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by felipe kajetano »

Cuj ovog delegata...Sad satro anahroni Brega, Bajaga.... :lol: ...daj Jalu Brata, on je top :lol: ...btw. ima ljudi koji u Srbiji i vaseljenju Balasevica zovu Balijasevicem, i on je je anahron..pretpostavljam :wink:
Hakiz

#325 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Hakiz »

Bio bi red od Zubčevića da nastravi i traži ukidanje filharmonije.

Hoću reći, ako je muzika iz 1980-ih anahrona, šta li tek misli o muzici koju svijraju filharmonije po svijetu i njihovim kompozitorima, Bachu i ostalima.
Post Reply