Iliti narodnim govorom, q od ovce...
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
JohnGotti
#301 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Jeftin i dobar stan je kao Jeti, svi pričaju o njemu, samo ga još niko vidio nije... 
-
nelo
#302 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Sve ove priče o jeftinoći/skupoći stanova po evropi ne vrijede u slučaju Balkana, samim tim bih i sarajeva.
Politike balkanskih drzava su toliko pogresne da sav narod tezi vecim gradovima (mogućnost zapošljavanja veća 1000%), a floskula "selo na čelo" more poslužit samo da se izbori dobiju.
Samim tim potražnja će biti velika za stanovima, kao što i jest, ali će platežna moć biti manja. Moja je procjena +-20% da se cijene mogu kretati osim ako ovo tržište skroz ne propadne (u šta sumnjam!).
Npr U SA je gradsko područje toliko prošireno da je i Vogošća, Rajlovac-Rječica i slične lokacije pravo tražene, za očekivat je i da Ilijaš bude tražen, kako je krenulo . Priština od prijeratnih 200000 ima sad 600000 stanovnika sa cijenama cca 1000Eur/m2 u užem dijelu. zagreb ima oko 800000 stanovnika 2001, sa tim da je isti broj stanovništva 1991.god. imao na 150% većoj teritoriji (1997 dekret).......................
na kraju krajeva sve ovo govori i ide u prilog tome da u zemljama bivše juge, je normalno da su cijene stanova abnormalne
!
Politike balkanskih drzava su toliko pogresne da sav narod tezi vecim gradovima (mogućnost zapošljavanja veća 1000%), a floskula "selo na čelo" more poslužit samo da se izbori dobiju.
Samim tim potražnja će biti velika za stanovima, kao što i jest, ali će platežna moć biti manja. Moja je procjena +-20% da se cijene mogu kretati osim ako ovo tržište skroz ne propadne (u šta sumnjam!).
Npr U SA je gradsko područje toliko prošireno da je i Vogošća, Rajlovac-Rječica i slične lokacije pravo tražene, za očekivat je i da Ilijaš bude tražen, kako je krenulo . Priština od prijeratnih 200000 ima sad 600000 stanovnika sa cijenama cca 1000Eur/m2 u užem dijelu. zagreb ima oko 800000 stanovnika 2001, sa tim da je isti broj stanovništva 1991.god. imao na 150% većoj teritoriji (1997 dekret).......................
na kraju krajeva sve ovo govori i ide u prilog tome da u zemljama bivše juge, je normalno da su cijene stanova abnormalne
-
grudva
#303 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Sto se tice stope kriminala u USA i Evropi ne znam tacne podatke ali sasvim je sigurno da je stopa kriminala mnogo veca u ovde u Americi nego u Evropi (zapadnoj Evropi) i tu cemo se svi sloziti. Ali glupo je reci da je kvalitetniji zivot u Evropi zbog socijale, godisnjeg, kriminala,... To su sve faktori koji se u Americi razlikuju maltene od opstine do opstine. Kriminal jeste veliki problem u Americi kad gledas u globalu, ali u zavisnosti od toga u kakvom okrugu zivis ti taj kriminal mozda nikad neces imati prilike osjetiti, a mozda zivis u ratnoj zoni. Ovde je sigurno nekih 95% kradja i ubistava vezano za crnce i juznoamerikance i bijelce koji zive u njihovim naseljima. Ja sam u Americi evo 10 godina, nikada nisam prisustvovao tuci a kamoli necem drugom.Tako da je stopa kriminala veoma veoma relativan pojam.Ja sam jedini od svoje familije ovde. Ostala familija je u Njemackoj, Holandiji i kod nas. Sudeci po onom sto sam vidio u nekoliko navrata...amerika zakon. Evropljani blate americko zdravstveno osiguranje a opet je rijec kao i o kriminalu--veoma relativan pojam jer se ne moze generalizovati za ovako veliku zemlju. Onaj ko radi je osiguran kao i njegova familija. Penzioneri su osigurani. Mene kosta nekih $90 mjesecno za osiguranje preko mog posla za cijelu familiju, ostalo pokriva firma za koju radim. I tako je sa svima koje znam. Sta je tu lose?? Mozda u Evropi ti daju osiguranje i jos te placaju da ga uzmes?? Socijalno? Samohrane majke sa djecom primaju mjesecnu pomoc ( to su opet pretezno crnkinje koji da maksimuma koriste sve sto drzava nudi i imaju djecu sa 2-3 razlicita muskarca a nijedna nije udata da ne bi prekinule njihovo zvanje "samohrane majke"), djeca iz siromasnih familija mogu izganjati stipendije za skolovanje, starije osobe primaju neku vrstu penzije (od kuma baka dosla ovde prije 3-4 godine i izganjali su joj $600 mjesecno i besplatno zdravstveno iako jednog dana nije radila ovde, navodim ovaj slucaj jer sam direktno upoznat sa njim a tako je svima),... Znaci sta znaci ta socijala? Onaj ko ne voli da radi za njega brate Amerika nije, a za onog kome je pomoc STVARNO potrebna uvijek ce se naci neka pomoc. Sto se tice godisnjeg odmora i to je stvarno produvana fraza. Prve dvije godine sam imao 2 sedmice godisnjeg, sada imam 4 a zena ima 5.Pretezno ljudi nakon 3-4 godine rada imaju 4 sedmice, sta je tu lose? Necija tetka se vozi autoputem od 4 trake u jednom pravcu do Beca
ok, i sta je poenta toga? Da se pokaze da Austrija (ili zapadna Evropa generalno) ima bolje autoputeve od Amerike? U najmanju ruku smijesno. Dallas, Chicago, Los Angeles, New York City, Cleveland, Houston (nabrajam ono sto sam vidio licno) svi imaju autoputeve sa vise od 4 trake u jednom pravcu (barem jedan od njih ima 7 traka). Mislim to je opet totalno nebitno da bi se odredilo gdje je bolji zivot (Buenos Aires ima 8 traka u jednom pravcu a nabije se jedno 11-12 redova auta). Ono sto sam ja vidio za ovih 10 godina ovde, kako ljudi ovde zive a kako u Evropi (u kojoj sam barem jednom godisnje, sva mi je familija tamo) se svodi na to da ako si skolovan i imas zelju da naucis, ako si sposoban i imas zelju da pocnes raditi nesto za sebe, ako si vrijedan i radis pametno, u Americi se moze puno bolje zivjeti. Opet sve zavisi od toga kakva si osoba. Kao sto rekoh svi ti pro-euro argumenti tipa kriminal, socijalno, zdravstveno su totalno nebitni ukoliko sredis svoj zivot onako kako ti je pruzena sansa to da uradis.Evo Kanada se busa u prsa kako je njen zdravstveni sistem bolji od americkog i da je poput evropskog. Pa jeste bolji ako si neradnik i ako si navikao da sjedis kuci a da ti drugi placa racune, i da si pokriven i socijalno i zdravstveno. Ali ne kazu kolike su liste cekanja za neku malo komplikovaniju operaciju, ne kazu da dosta ljudi se upucuje svake godine u americke bolnice jer tamo nemaju toliko strucno osoblje za pojedine zahvate. A sta je sa cijenama zivota u Evropi, porezima, cijenama goriva,... Tu ima mali milion stvari koje mogu ici u korist i jednom i drugom nacinu zivota , ali sve se svodi na to da je na svakom da odluci gdje mu je bolje i sta vise odgovara njegovoj licnosti kao i na tome kako se ko snadje jer siguran sam da bi dobili 5 razlicitih odgovora od mojih 5 najblizih komsija a kamoli kad bi uzimali neki veci ispitni uzorak. Znaci, bez obzira gdje ste potrudite se da stvorite sto bolji zivot mozete. Stvarajte familije i cuvajte zdravlje, a finansijska sigurnost ce doci na svoje mjesto ako ste zadovoljni sa onim stvarima koje su stvarno bitne i nisu prolazne.
p.s. oprostite na pravopisnim greskama, na brzinu sam ovo sklep'o
p.s. oprostite na pravopisnim greskama, na brzinu sam ovo sklep'o
- ahuseino
#304 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Pogledaj ti kako gluposti prichas, i da te pustim, u sljedechim postovima bi 100% demantovo sve sto si reko u prijashnjim.ld wrote:
zaro sto ne znas
berlin je dozivio ekspanziju gradnje nakon pada berlinskog zida,moj prijatelj je bio poslom par mjeseci u berlinu 2003,placao je trosoban stan oko 400-500 eura mjesecno
navaeo sam ti cijenu u hanoveru,koji je veci od sarajeva,i cjena kvadrata je jeftnija
opet zavisi gdje,naravno
i u sarajevu imas stanove u centru gdje je kvadrat i 8000 km,a na ilidji su 2000-3000 km
kad usporedis centar stokholma i centar sarajeva,nije bas neka velika razlika
kad usporedis predgradje stokholma i predgradje sarajeva,ispada da je stokholm jeftiniji,i jos nesto,u stokholmu ima kvartova gdje se cetvorosoban stan moze useti i jeftinije od gore navedenog primjera
jesl ti svjestan razlike izmedju autrije i bosne,jesl ikada ti bio u austriji???
jesl ti svjestan da ljudi u ausriji koji su imalo imucniji bjeze van beca,kupuju kuce i stanove
ti ne znas da su zagreb,beograd davno presisali kontinentalnu evropu sto se tice kvadrata stana,a i sarajevo je opasno se priblizilo tim gradovima,ali evo ova kriza je to zaustavila,da nije ove krize otisle bi cijene jos nagore
zato sto je kod nas divlji kapitalizam,kao i kod vas u ameriKi,manipulacija,lobiji
ti meni govoris kako je jedina tvoja kuca se odrzala,ma daj ba popusti,nemoj se tjesiti,moli Boga da ova kriza prodje sto prije
pored sve familije koju imam u ameriKi,i dosta prijatelja,takodje kolega,pa valjda i mi kontamo malo engleski,pa valjda i mi gledamo cnn,bbc,jebi ga sad,svi su u crnjaku,ljudi placu tamo i jedan bosanac dosao i on najpametniji
Ja kazem sve je relativno, i da zavisi od lokacije, a ti mi sad to ponavljas kao SVOJ argument... nize veze
Tvoja tetka vozi highway to grada... pa gdje ti to onda poredish sa kvadratom u Sarajevu, u GRADU
Ne tjeshim se ja nista, ja sam "ugradio" tolerantnost prema gubitku kad sam kupio, dok god je ispod 15% gubitak. Srechom za sada je pozitivno, ali to je valjda jer sam sretan i glupi bosanac u AmeriKi koji ne zna nista. Trebash ti meni ODATLE rechi kako je meni ovdje... jer ti znash bolje, razumijesh engleski, slushash CNN i BBC
Sve sama statistichka data i matematichka analiza... hvala ti sto si mi pokazao... struchnjak
Kada prichash o cijeni kvadrata, a prije nego pochnesh prosipati suplje podatke iz glave, anegdotalno, izbaci neshto zvanichno kao ovo:
(cijena kvadrata u Euro's)

Preuzeto sa http://www.globalpropertyguide.com/Euro ... er-prices/
... i chak je ovo PROSJEK za chitavu drzavu, ne pojedini gradovi sto bi trebalo pomochi tvojim argumentima, ali ni po ovome mi se ne slaze sta prichas...
... tako da, sto se OZBILJNOSTI tiche - VOZDRA
Nema rasprave... isto tako i sto se tiche proputovanja... turista ili gasterbajter, zaboravljas da ja nisam tipichni Amerikanac... samo ja nemam potrebu da se hvalim kao ti, samo branim...
Ovu smo mi istu raspravu imali i prije...
Ovo dalje sto prichas o zivotu u USA i standardu je za druge teme, ali mi se sve chini da ti se familija u STL-u nije bash ponajbolje snasla ako ti toliko kukaju i prenose...
Socijala me ne interesuje, zdravstveno mi je SIGURNO bolje... mozda skuplje ali s obzirom na platu ovdje, vishe nego priustivo, radim 40 sati sedmichno, imam 5 sedmica odmora i 8% bonusa godishnje. Ne znachi nista, ali ne znachi ni jedna tvoja tvrdnja jer su sve lichna iskustva, ne statistika. Ali ti to volish po Bosanski, informacije sa kahvenisanja
... Samo je tebi to dovoljno da mi pametujesh opet ovdje i znash bolje ODATLE, kako je meni, jesam li sretan ili glup Bosanac u AmeriKi i jeli mi Realestate market zdrav ili nije... jer je tebi rodbina dojavila...
Zivio zemljak, tebi je najbolje...
- ahuseino
#305 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Na stranu svadjanje sa Id-om, pametnicom...
Za ostale... mislim da je finansijska kriza dovoljno ozbiljna da che uticati na cijene kvadrata u Sarajevu.
Nikad nisam ni vjerovao da su cijene realne za sarajevske uslove specijalno u odnosu na lichne prihode. Samo, kao sto sam rekao gore, imaju dvije stvari sto chine sarajevski market malo tezi za procjeniti.
1) Prihod, kako zavisi od chitave ekonomije, ne moze da ima nagli rast kao nekretnine.
2) Gustina naseljenosti gura potraznju, u nashem sluchaju extremno...
Ipak, ipak, mislim da che market morati usporiti, jer che finansijska kriza biti "dovoljno ozbiljna"... ako ne i previshe... samo u tom sluchaju nekretnine neche biti najvechi razlog za brigu.
Za ostale... mislim da je finansijska kriza dovoljno ozbiljna da che uticati na cijene kvadrata u Sarajevu.
Nikad nisam ni vjerovao da su cijene realne za sarajevske uslove specijalno u odnosu na lichne prihode. Samo, kao sto sam rekao gore, imaju dvije stvari sto chine sarajevski market malo tezi za procjeniti.
1) Prihod, kako zavisi od chitave ekonomije, ne moze da ima nagli rast kao nekretnine.
2) Gustina naseljenosti gura potraznju, u nashem sluchaju extremno...
Ipak, ipak, mislim da che market morati usporiti, jer che finansijska kriza biti "dovoljno ozbiljna"... ako ne i previshe... samo u tom sluchaju nekretnine neche biti najvechi razlog za brigu.
-
tataratira
#306 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
da li je 20 godina rente realna cijena stana ?
-
JohnGotti
#307 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
I vise nego dobra u nasim uslovima. Ako si iz neke zapadne zemlje... ehm, onda mozda ima i boljih rijesenja. Imaj u vidu da ce vremenom renta samo rasti.tataratira wrote:da li je 20 godina rente realna cijena stana ?
Inace, da vidimo tu "krizu":
http://www.sarajevo-x.com/clanak/081028102
Cijena nafte pada:Veliki rast dionica na Wall Streetu
I dionice na Wall Streetu danas bilježe rast, slijedeći dobitke na azijskim i evropskim berzama, dok njihova najniža vrijednost u više od dva desetljeća vraća ulagače na tržišta, izvještavaju američki mediji.
http://www.oil-price.net/
Euribor i dalje nastavlja da pada:
http://www.euribor.org/html/download/euribor_2008B.xls
Pojeftinile skoro sve zivotne namjernice, i dalje ce da pojeftinijuju u nekom narednom periodu.
Plate rastu 15%-20% na godisnjem nivou:
http://www.fzs.ba/
http://www.rzs.rs.ba/Latinica.htm
i za 2 godine ce sigurno PROSJECNA plata biti oko 1000 km...
Mislim, "kriza", qrac moj, sve je to jedan veliki PR, marketing, laz i prevara, kao i sve u ovom modernom svijetu. Ne'a od toga nista, na nasim prostorima. Banke likvidne, krediti se vracaju uredno, sve super... ko hoce da radi, i stvara moze, ko nece, moze da kuka do mile volje... vazda bilo.
-
sanaman
#308 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
evo primjera, pa malo proguglati u kakvoj se finacijskoj situaciji nalaze sljedece drzave
Argentina, Island, Madjarska, Rusija, Pakistan ...
namirnice i nafta su jeftiniji jer se inace ne bi prodavali, ko ce ih kupovati po visokoj cijeni zbog neizvjesne situacije. auto industrija je vodeca grana industrije u najvecoj ekonomskoj sili u evropi u njemackoj. radnici idu na odmor jer nemaju kome auta prodati. svi prognoziraju tesku 2009 godinu ... ne smatram da je kraj svijeta ili kapitalizma samo me zanima cemu toliki optimizam?
Argentina, Island, Madjarska, Rusija, Pakistan ...
namirnice i nafta su jeftiniji jer se inace ne bi prodavali, ko ce ih kupovati po visokoj cijeni zbog neizvjesne situacije. auto industrija je vodeca grana industrije u najvecoj ekonomskoj sili u evropi u njemackoj. radnici idu na odmor jer nemaju kome auta prodati. svi prognoziraju tesku 2009 godinu ... ne smatram da je kraj svijeta ili kapitalizma samo me zanima cemu toliki optimizam?
-
JohnGotti
#309 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Pa cuj, u zapadnim zemljama ce sigurno doci do otpustanja radnika, krediti nece biti naplaceni, propasce par investicionih banaka (u BiH su komercijalne, za te nema krize, ide im bolje nego ikad...), negdje ce biti sloma nekretnina, u manjoj ili vecoj mjeri, uzdrmani ce biti odredjeni fondovi (penzioni, i sl.)... desavalo se to vec par puta, potraje koju godinu, pa sve ponovo. Sama priroda kapitalizma je takva.
Ali ovdje se govori o BiH. Nezaposlensot je vec ogromna. Investicija silnih nije ni bilo.
Nezaposlenost se smanjuje, male plate rastu stalno, finansijski sektor je izuzetno stabilan, imamo dobar kreditni rejting, evo ovih dana se i spoljni dug otkupljuje... ova kriza ne pogadja silno zemlje kao BiH, koje su na samom pocetku.

Ali ovdje se govori o BiH. Nezaposlensot je vec ogromna. Investicija silnih nije ni bilo.
Nezaposlenost se smanjuje, male plate rastu stalno, finansijski sektor je izuzetno stabilan, imamo dobar kreditni rejting, evo ovih dana se i spoljni dug otkupljuje... ova kriza ne pogadja silno zemlje kao BiH, koje su na samom pocetku.
E jbga sad... Hoces reci da nisi jeo i vozio auto, proteklih godinu dana?namirnice i nafta su jeftiniji jer se inace ne bi prodavali
- ahuseino
#310 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Pa zar nisu sve Njemachke i Austrijske banke u BIH?JohnGotti wrote:Pa cuj, u zapadnim zemljama ce sigurno doci do otpustanja radnika, krediti nece biti naplaceni, propasce par investicionih banaka (u BiH su komercijalne, za te nema krize, ide im bolje nego ikad...), negdje ce biti sloma nekretnina, u manjoj ili vecoj mjeri, uzdrmani ce biti odredjeni fondovi (penzioni, i sl.)... desavalo se to vec par puta, potraje koju godinu, pa sve ponovo. Sama priroda kapitalizma je takva.
Ako jesu, siguran sam da nisu neizlozene cashflow problemima zapada, a povrh toga siguran sam da akumulirano bogatstvo (profite) ne drze u zlatnim polugama nego u akcijama... tako da vidish, meni je sve jako uvezano...
Zbog nepovjrenja, momentalno ne posudjuju jedne drugima, a ne barataju samo sa keshom od depozita, treba im josh radi likvidnosti...
... bez obzira sto su komercijalne...
Sad, da su to domache banke, bez pare ulozene vani... tada bi mozda izolacija bila kako ti kazes.
... mislim, ne bih da zvuchim negativan, da bog da... da si u pravu... ja bih volio da je tako, ali bojim se da sam u pravu ipak ja...
-
JohnGotti
#311 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Nijedna banka koja posluje u BiH nema problema sa likvidnoscu. NITI JEDNA. NITI JEDNA nema americko smece od akcija. Znaci, i ovo u USA je kulminiralo, i banke su izgubile vrijednost. Drzava ne intervenise zbog banaka, nego zbog raznoraznih fondova, cijom bi propascu ljudi ostali, bez penzija, recimo. I usput preuzima kontrolu nad bankarskim sektorom. Dobra stvar za drzavu, bilo koju.
Inace, ovako je nesto bilo u Japanu 90-tih. Na kraju je drzava pokupovala sumnjive akcije prilicno jeftino, sacekala kraj krize, spasila banke, zaradila jos poprilicno. Mislim, ljudi, bio je WAR ON TERROR, sad treba nesto drugo, pa eto, dobro dodje i "kriza" koja je sasvim nesto normalno u kapitalistickim drustvima. Da nema televizije ovdasnji ljudi ne bi ni znali da postoji nekakava kriza... Ima kave, rakije, cigara, ima se sta pojest, sta popit, sta po*ebat... zivot ide, isto k'o i prije.
Inace, ovako je nesto bilo u Japanu 90-tih. Na kraju je drzava pokupovala sumnjive akcije prilicno jeftino, sacekala kraj krize, spasila banke, zaradila jos poprilicno. Mislim, ljudi, bio je WAR ON TERROR, sad treba nesto drugo, pa eto, dobro dodje i "kriza" koja je sasvim nesto normalno u kapitalistickim drustvima. Da nema televizije ovdasnji ljudi ne bi ni znali da postoji nekakava kriza... Ima kave, rakije, cigara, ima se sta pojest, sta popit, sta po*ebat... zivot ide, isto k'o i prije.
-
KENJAC
#312 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Igrom slucaja imam stan u Francuskoj i u Italiji. Ne neke selendre nego Nizza i 12 km od Torina i odgovorno tvrdim da cijene gore navedene za Fr i I su velike gluposti! Cijene u Italiji su 3-4 'iljade eura (osim Rima) a Francuske nesto malo vece (osim Parisa) Za detaljnije informacije http://www.tecnocasa.itahuseino wrote:Pogledaj ti kako gluposti prichas, i da te pustim, u sljedechim postovima bi 100% demantovo sve sto si reko u prijashnjim.ld wrote:
zaro sto ne znas
berlin je dozivio ekspanziju gradnje nakon pada berlinskog zida,moj prijatelj je bio poslom par mjeseci u berlinu 2003,placao je trosoban stan oko 400-500 eura mjesecno
navaeo sam ti cijenu u hanoveru,koji je veci od sarajeva,i cjena kvadrata je jeftnija
opet zavisi gdje,naravno
i u sarajevu imas stanove u centru gdje je kvadrat i 8000 km,a na ilidji su 2000-3000 km
kad usporedis predgradje stokholma i predgradje sarajeva,ispada da je stokholm jeftiniji,i jos nesto,u stokholmu ima kvartova gdje se cetvorosoban stan moze useti i jeftinije od gore navedenog primjera
jesl ti svjestan razlike izmedju autrije i bosne,jesl ikada ti bio u austriji???
jesl ti svjestan da ljudi u ausriji koji su imalo imucniji bjeze van beca,kupuju kuce i stanove
ti ne znas da su zagreb,beograd davno presisali kontinentalnu evropu sto se tice kvadrata stana,a i sarajevo je opasno se priblizilo tim gradovima,ali evo ova kriza je to zaustavila,da nije ove krize otisle bi cijene jos nagore
zato sto je kod nas divlji kapitalizam,kao i kod vas u ameriKi,manipulacija,lobiji
ti meni govoris kako je jedina tvoja kuca se odrzala,ma daj ba popusti,nemoj se tjesiti,moli Boga da ova kriza prodje sto prije
pored sve familije koju imam u ameriKi,i dosta prijatelja,takodje kolega,pa valjda i mi kontamo malo engleski,pa valjda i mi gledamo cnn,bbc,jebi ga sad,svi su u crnjaku,ljudi placu tamo i jedan bosanac dosao i on najpametniji
Ja kazem sve je relativno, i da zavisi od lokacije, a ti mi sad to ponavljas kao SVOJ argument... nize veze![]()
Tvoja tetka vozi highway to grada... pa gdje ti to onda poredish sa kvadratom u Sarajevu, u GRADU, he ba...
Ne tjeshim se ja nista, ja sam "ugradio" tolerantnost prema gubitku kad sam kupio, dok god je ispod 15% gubitak. Srechom za sada je pozitivno, ali to je valjda jer sam sretan i glupi bosanac u AmeriKi koji ne zna nista. Trebash ti meni ODATLE rechi kako je meni ovdje... jer ti znash bolje, razumijesh engleski, slushash CNN i BBC... imash silnu rodbinu u STL-u koja ti prenosi
, i imash jarana sto se "ozbiljno" bavi s tim
![]()
.
Sve sama statistichka data i matematichka analiza... hvala ti sto si mi pokazao... struchnjak
Kada prichash o cijeni kvadrata, a prije nego pochnesh prosipati suplje podatke iz glave, anegdotalno, izbaci neshto zvanichno kao ovo:
... i chak je ovo PROSJEK za chitavu drzavu, ne pojedini gradovi sto bi trebalo pomochi tvojim argumentima, ali ni po ovome mi se ne slaze sta prichas...
Nema rasprave... isto tako i sto se tiche proputovanja... turista ili gasterbajter, zaboravljas da ja nisam tipichni Amerikanac... samo ja nemam potrebu da se hvalim kao ti, samo branim...![]()
![]()
![]()
![]()
Ovo dalje sto prichas o zivotu u USA i standardu je za druge teme, ali mi se sve chini da ti se familija u STL-u nije bash ponajbolje snasla ako ti toliko kukaju i prenose...
Socijala me ne interesuje, zdravstveno mi je SIGURNO bolje... mozda skuplje ali s obzirom na platu ovdje, vishe nego priustivo, radim 40 sati sedmichno, imam 5 sedmica odmora i 8% bonusa godishnje. Ne znachi nista, ali ne znachi ni jedna tvoja tvrdnja jer su sve lichna iskustva, ne statistika. Ali ti to volish po Bosanski, informacije sa kahvenisanja![]()
![]()
... Samo je tebi to dovoljno da mi pametujesh opet ovdje i znash bolje ODATLE, kako je meni, jesam li sretan ili glup Bosanac u AmeriKi i jeli mi Realestate market zdrav ili nije... jer je tebi rodbina dojavila...![]()
![]()
![]()
![]()
-
Master.DKP
#313 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Nekoliko faktora koji su relevantni u slucaju BiH, tj. Sarajeva presudni za rast cijena nekretnina je priliv stanovnista, demografske promijene u i oko Sarajeva te struktura stanovnista u Sarajevu.
Pod prilivom stanovnista imamo dvije glavne kategorije a to su ljudi iz unutrosnjosti BiH,tj. ljudi iz Sandzaka i dijaspora. Fokus ove dvije grupacije ljudi koji broji skoro 2 miliona "potencijalnih" interesanta za zivot u Sarajevu ostaje i jeste samo Sarajevo. Niti jedan drugi grad u BiH ne nudi to sto moze da nudi Sarajevo. ( Prije svega mislim na bosnjake-muslimane). Slicno je i sa Banja Lukom, sto mogu da potvrde ljudi koji su dobri poznavaoci kretanja cijena nekretnina u B.L.
Pod demografskim promijena osim ove gore pomenute dvije grupe, jedino regija/grad gdje bosnjacko stanovnisto tezi da se skoluje, radi,zivi i investira je Sarajevo. To ima svoje razloge, posljedica ratnih desavanja,politike, trend nacionalnog grupisanja u BiH itd. To je poseban segment koji poznavaoci te oblasti mogu na nekoj drugoj temi mozda bolje objasniti.
Trci dio je struktura stanovnista u Sarajevu gdje ima nadprosijecno veliki broj mladih ljudi, tj ljudi od 18 do 40 godina,tj ljudi koji imaju u fokusu kupovanje/rentanje tj, koristenje neke nekretnine. U prijasnjem sistemu 90 % tih ljudi su zivjeli u domacinstvima sa roditeljima/familijom dok sada to polako uzima zapadne norme zivota, tj vecina tih ljudi tezi ka vlastitoj nekretninu ( kupovina ili najam).
Uzmimo samo da Sarajevo ima oko 20 000 studenta sto predstavlja recimo 10 000 potencijalnih stambenih jedinica u narednih 5-7 godina./starni ili novih, kupovina ili najam). Takoder fokus studenta/privremenih radnika u Sarajevu je vlastita nekretnina za sebe i potrebe generacija koje dolaze.
Cijena 1m2 u Sarajevu ne moze biti unikatna i prilagodena uvijek sirokim narodnim potrebama, nego moze veoma da varira ali u svakom slucaju mora da biljezi dva pravca u narednih par godina a to su. U atraktivnim dijelvima grada i kvalitetnim novogradnjama stabilan rast, stabilan rast i povremena stagnacija u centralnim dijelvoima Sarajevo (pogotovo "Austo-Ugarski" dio) kao i blaga stagnacija cijena nekretnina u manje atraktivnim i trazenim podurcima Novog Grada, Novog Sarajeva isl.
Za komentare cijena u Becu, Stockholmu ili cak u USA mislim da je svaka usporedba iluzorna,jer se uglavnom radi o stabilnim drustvima koja nemaju ovoliko prilive i kretanja stanovnistva iskljucivo u jedan grad.Tu se takoder radi o sredinima koje "produciraju" konstanta i precizno kalkulisan broj stambenij jedinica srazmjeran "rastu" stanovnista sa jedne i privrede sa druge strane.
Pod prilivom stanovnista imamo dvije glavne kategorije a to su ljudi iz unutrosnjosti BiH,tj. ljudi iz Sandzaka i dijaspora. Fokus ove dvije grupacije ljudi koji broji skoro 2 miliona "potencijalnih" interesanta za zivot u Sarajevu ostaje i jeste samo Sarajevo. Niti jedan drugi grad u BiH ne nudi to sto moze da nudi Sarajevo. ( Prije svega mislim na bosnjake-muslimane). Slicno je i sa Banja Lukom, sto mogu da potvrde ljudi koji su dobri poznavaoci kretanja cijena nekretnina u B.L.
Pod demografskim promijena osim ove gore pomenute dvije grupe, jedino regija/grad gdje bosnjacko stanovnisto tezi da se skoluje, radi,zivi i investira je Sarajevo. To ima svoje razloge, posljedica ratnih desavanja,politike, trend nacionalnog grupisanja u BiH itd. To je poseban segment koji poznavaoci te oblasti mogu na nekoj drugoj temi mozda bolje objasniti.
Trci dio je struktura stanovnista u Sarajevu gdje ima nadprosijecno veliki broj mladih ljudi, tj ljudi od 18 do 40 godina,tj ljudi koji imaju u fokusu kupovanje/rentanje tj, koristenje neke nekretnine. U prijasnjem sistemu 90 % tih ljudi su zivjeli u domacinstvima sa roditeljima/familijom dok sada to polako uzima zapadne norme zivota, tj vecina tih ljudi tezi ka vlastitoj nekretninu ( kupovina ili najam).
Uzmimo samo da Sarajevo ima oko 20 000 studenta sto predstavlja recimo 10 000 potencijalnih stambenih jedinica u narednih 5-7 godina./starni ili novih, kupovina ili najam). Takoder fokus studenta/privremenih radnika u Sarajevu je vlastita nekretnina za sebe i potrebe generacija koje dolaze.
Cijena 1m2 u Sarajevu ne moze biti unikatna i prilagodena uvijek sirokim narodnim potrebama, nego moze veoma da varira ali u svakom slucaju mora da biljezi dva pravca u narednih par godina a to su. U atraktivnim dijelvima grada i kvalitetnim novogradnjama stabilan rast, stabilan rast i povremena stagnacija u centralnim dijelvoima Sarajevo (pogotovo "Austo-Ugarski" dio) kao i blaga stagnacija cijena nekretnina u manje atraktivnim i trazenim podurcima Novog Grada, Novog Sarajeva isl.
Za komentare cijena u Becu, Stockholmu ili cak u USA mislim da je svaka usporedba iluzorna,jer se uglavnom radi o stabilnim drustvima koja nemaju ovoliko prilive i kretanja stanovnistva iskljucivo u jedan grad.Tu se takoder radi o sredinima koje "produciraju" konstanta i precizno kalkulisan broj stambenij jedinica srazmjeran "rastu" stanovnista sa jedne i privrede sa druge strane.
- ahuseino
#314 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ja sam gledao cijene u Nizzi 2001-ve i tada mi se chinilo da sam mogao dobar stan 3-soban kupiti za nekih $200 000. Sto mi ze chinilo razumnim i u liniji sa mojim sadashnjim komshilukom... znachi nekih 1500 do 2000 Evra.KENJAC wrote:Igrom slucaja imam stan u Francuskoj i u Italiji. Ne neke selendre nego Nizza i 12 km od Torina i odgovorno tvrdim da cijene gore navedene za Fr i I su velike gluposti! Cijene u Italiji su 3-4 'iljade eura (osim Rima) a Francuske nesto malo vece (osim Parisa) Za detaljnije informacije http://www.tecnocasa.itahuseino wrote:Pogledaj ti kako gluposti prichas, i da te pustim, u sljedechim postovima bi 100% demantovo sve sto si reko u prijashnjim.ld wrote:
zaro sto ne znas
opet zavisi gdje,naravno
Ja kazem sve je relativno, i da zavisi od lokacije, a ti mi sad to ponavljas kao SVOJ argument... nize veze![]()
Tvoja tetka vozi highway to grada... pa gdje ti to onda poredish sa kvadratom u Sarajevu, u GRADU, he ba...
Ne tjeshim se ja nista, ja sam "ugradio" tolerantnost prema gubitku kad sam kupio, dok god je ispod 15% gubitak. Srechom za sada je pozitivno, ali to je valjda jer sam sretan i glupi bosanac u AmeriKi koji ne zna nista. Trebash ti meni ODATLE rechi kako je meni ovdje... jer ti znash bolje, razumijesh engleski, slushash CNN i BBC... imash silnu rodbinu u STL-u koja ti prenosi
, i imash jarana sto se "ozbiljno" bavi s tim
![]()
.
Nema rasprave... isto tako i sto se tiche proputovanja... turista ili gasterbajter, zaboravljas da ja nisam tipichni Amerikanac... samo ja nemam potrebu da se hvalim kao ti, samo branim...![]()
![]()
![]()
![]()
Socijala me ne interesuje, zdravstveno mi je SIGURNO bolje... mozda skuplje ali s obzirom na platu ovdje, vishe nego priustivo, radim 40 sati sedmichno, imam 5 sedmica odmora i 8% bonusa godishnje. Ne znachi nista, ali ne znachi ni jedna tvoja tvrdnja jer su sve lichna iskustva, ne statistika. Ali ti to volish po Bosanski, informacije sa kahvenisanja![]()
![]()
... Samo je tebi to dovoljno da mi pametujesh opet ovdje i znash bolje ODATLE, kako je meni, jesam li sretan ili glup Bosanac u AmeriKi i jeli mi Realestate market zdrav ili nije... jer je tebi rodbina dojavila...![]()
![]()
![]()
![]()
Mislim da su cijene na ovom grafu odvuchene visoko u drzavama gdje ima puno extrema, drugim rijechima cijene u Parizu recimo su daleko skuplje nego drugdje, te zato vuche prosjek gore...
Zbog ovoga je bolje mjerilo uzeti median cijene, a ne prosjek ... valjda se moze i to nachi pa uporediti... josh bolje treba nachi statistike po gradu.
U svakom sluchaju mislim da je Sarajevo josh uvijek nekih 60% - 80% vrijednosti nekog slichnog grada u Evropi... zasluzno ili ne...
-
JohnGotti
#315 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
U Banjaluci, novogradnja je 3000, stara gradnja 2000 pa navise, i to za obicne stanove... i raste. Luksuzni u strgom centru idu i do 6000 km. Zbog cega? Pa zato sto svaki od hiljada studenata koji zavrse fakultet zeli da ostane. Mladi, visoko obrazovani ljudi, nadju dobro placen posao, neki se i vrate kuci, ali takav je zvot, nisu svi jednaki i sa jednakim mogucnostima... plus gomila sumnjivo stecenog kapitala koji se pere preko nekretnina. Novac se ulaze u nekretnine, jer nema u sta drugo. Ista prica i za Sarajevo, manjoj mjeri Mostar i Tuzlu.Slicno je i sa Banja Lukom, sto mogu da potvrde ljudi koji su dobri poznavaoci kretanja cijena nekretnina u B.L.
Pravi bum nekretnina ovdje ce nastupiti kad se zavrsi otkup zemljista za autoputeve. Stotine miliona maraka ce biti ubacene na trziste, i svi ce navaliti da kupuju, sta drugo, nego stanove, jer nemaju gdje drugdje sa tim parama. Tek poslije toga ide pad, ali prvo ce astronomski rast da uslijedi. To se u BiH jos nije desilo.
-
sanaman
#316 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
sipati gorivo i jesti se mora ... samo vjerovatno je poznat metod koliko para toliko i muzike tj. goriva u rezervoaru. moj kolega kaze da ga ne zanima cijena goriva jer uvijek sipa za 10 KM, nekad bude manje a nekad vise. sto se tice namirnica ubijedjen sam da se manje kupuje ili u najboljem slucaju isto a nikako da dolazi do povecanja potrosnje.
svi se sjecamo da je doslo do porasta cijena prehrambenih proizvoda, prema statistici EU povecanje u 2008 ( mjesec april ) u odnosu na april 2007 je iznosilo 7,1 % u prosjeku. a kada se pogledaju nove clanice EU kod njih je to povecanje cijena namirnica iznosilo cak do 25% Bugarska. Koliko je to povecanje iznosilo u BiH i kako su ga pravdali, bice da su rekli da je na svjetskom trzistu doslo do povecanja cijena ili? reagujemo na povecanja cijena namirnica u svijetu, na povecanje cijena nafte a da ne reagujemo na poremeceni financijski sistem... o situaciji u istocnoj evropi je economist pisao i postavio pitanje sta ce se desiti kada maticne banke smanje priliv sredstva u banke jer se bave svojim problemima na zapadu. onda privatnik ne moze dobiti kredit, ne moze ulagati i nema povecanja proizvodnje. gradjani ne mogu trositi jer nema kredita npr. za kupovinu auta ili vece investicije izgradnja kuca itd.
isto tako nije zanemariti koliko nasih gradjana zivi u evropi i prebacuje sredstva u bih ... oni ce sad imati manje, sto znaci da ce slati manje a to opet znaci da ce ljudi koji taj novac dobiju dva puta razmisliti gdje potrositi cak i ako imaju novac. neizvjesnot je cudo.
tema jeste cijena nekretnina, hocu ovim reci da ce doci do pada cijena
svi se sjecamo da je doslo do porasta cijena prehrambenih proizvoda, prema statistici EU povecanje u 2008 ( mjesec april ) u odnosu na april 2007 je iznosilo 7,1 % u prosjeku. a kada se pogledaju nove clanice EU kod njih je to povecanje cijena namirnica iznosilo cak do 25% Bugarska. Koliko je to povecanje iznosilo u BiH i kako su ga pravdali, bice da su rekli da je na svjetskom trzistu doslo do povecanja cijena ili? reagujemo na povecanja cijena namirnica u svijetu, na povecanje cijena nafte a da ne reagujemo na poremeceni financijski sistem... o situaciji u istocnoj evropi je economist pisao i postavio pitanje sta ce se desiti kada maticne banke smanje priliv sredstva u banke jer se bave svojim problemima na zapadu. onda privatnik ne moze dobiti kredit, ne moze ulagati i nema povecanja proizvodnje. gradjani ne mogu trositi jer nema kredita npr. za kupovinu auta ili vece investicije izgradnja kuca itd.
isto tako nije zanemariti koliko nasih gradjana zivi u evropi i prebacuje sredstva u bih ... oni ce sad imati manje, sto znaci da ce slati manje a to opet znaci da ce ljudi koji taj novac dobiju dva puta razmisliti gdje potrositi cak i ako imaju novac. neizvjesnot je cudo.
-
Master.DKP
#317 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Potencijal dijaspore, ne samo u vezi nekretnina, nego kao cijelokupne BH ekonomije je enorman. 1,4 miliona BH grada mogu biti toliko motor BH ekonomije, to moze biti kao Irska 90tih. Neko je jednom pisao kako je bilo kada su Irci iz Amerike, njih preko 1 milion poceli masovno da se vracaju i ulazu u Irsku.
Recimo, kada bi neka BH banka imala jako online bankarstvo sa punim sistemom usluga i atraktivnim siervisima i kamatama na uloge i stednju za BH dijasporu, mogla bi lako godisnje imati milijardu Eura. Vijerovatno ovakav potez planira neka banka,sto bi ubrizgalo ogromna sredstva u BiH.
Ima i drugih pozitivnih primjera, Hypo Alpe Adria daje u akciji recimo 8 % na orocena sredstva,sto recimo na period od 5 godina daje 40 % i sto je sigurno i jak,jako dobro...
Recimo, kada bi neka BH banka imala jako online bankarstvo sa punim sistemom usluga i atraktivnim siervisima i kamatama na uloge i stednju za BH dijasporu, mogla bi lako godisnje imati milijardu Eura. Vijerovatno ovakav potez planira neka banka,sto bi ubrizgalo ogromna sredstva u BiH.
Ima i drugih pozitivnih primjera, Hypo Alpe Adria daje u akciji recimo 8 % na orocena sredstva,sto recimo na period od 5 godina daje 40 % i sto je sigurno i jak,jako dobro...
-
edvin
#318 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
"Elitni" dijelovi SA izgledaju u mnogo slucajeva puno gore nego najlosije cetvrti zapadnih gradova.alijagicalija wrote:Kao sto sam predvidio i prije nego su poceli stupidni postovi:Cijene nekretnina zaustavile rast
Zahuktalo tržište nekretnina u Sarajevu počelo se hladiti: već nekoliko mjeseci cijene stanova uglavnom miruju dok su cijene poslovnih prostora za nekoliko procenata čak i pale ...
Prema podacima agencija i internetskih portala, nakon dugo vremena interes za kupovinu nekretnina u Sarajevu se smanjio dok je na drugoj strani ponuda rasla jednakim tempom pa je pad cijena nekretnina bio neizbježan. Tome je presudno doprinio osjetno manji interes dijaspore koja je posljednjih godina pokupovala veliki broj stanova u Sarajevu. No globalna kriza izazvana valom poskupljenja energenata i hrane ohladila je mnoge, potencijalne kupce stanova i poslovnih prostora osobito one iz dijaspore kojima kupovina nekretnina u domovini ionako nije bila prioritetna. Prema (istina nepotpunim) podacima dijaspora je ove godine kupila upola manje stanova nego prije dvije-tri godine, kada su cijene stanova u elitnim dijelovima Sarajeva bile osjetno niže od cijena stanova u najlošijim četvrtima zapadnih gradova. No, u samo nekoliko godina stanje se iz temelja piomijemlo i današnje cijene stanova u Sarajevu skoro su se približile cijenama na zapadu.
Također, na pad potražnje za nekretninama snažno je uticalo poskupljenje kapitala jer su u samo nekoliko mjeseci banke u BiH podigle kamatnu stopu za skoro 30 posto – sa prosječnih 7 na skoro 9,5 posto za stambene ktedite.
Dobrim dijelom i građevinci su doprinijeli hlađenju tržišta nekretnina jer su raniju golemu potražnju iskoristili za nerealno zidanje cijena i brzu zaradu. Građevinske marže u novogradnji posljednjih godina iznosile su u prosjeku preko 80 posto, i to se stanje moglo održavati onoliko dugo koliko je potražnja bila veća od punude, Ta su vremena međutim definitivno prošla pa se lokalni građevinari moraju prilagoditi na osjetno niže marže.
-
JohnGotti
#319 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ma kakva dijaspora... koja to jos drzava koja imalo pretenduje ozbiljna da bude, dijasporu uzima kao relevantan ekonomski faktor?Potencijal dijaspore, ne samo u vezi nekretnina, nego kao cijelokupne BH ekonomije je enorman.
Otisli ljudi, napravili zivotni izbor, legitiman, to je normalno. Otici ce i drugi, neki ce se i vratiti na ovaj ili onaj nacin, zbog sebe opet, a ne zbog ekonomije, ili cega vec... to je normalno, ljudi odlaze, dolaze neki novi... oduvijek.
Ova drzava se ekonomski razvija, koliko god se cini da je to sporo. Priblizavanjem EU, polako stize i kapital na ove prostore. Za par godina, stici ce kapital u sjevernu Bosnu, i probice se dolinom rijeke Bosne i Neretve. Nikakva to bajka nije, nego put koje su prosle sve zemlje u tranziciji. Plate ce rasti, postojace finansijska stabilnost, nezaposlenost ce biti manje zbog liberalnog trzista rada... i sa time ce sve ici.
Kakava dijaspora, kakva milostinja, kakve donacije... dajte ljudi, zavrsena su ta vremena. Bila, trajala, prosla... gotovo, sad dolazi vrijeme novih mladih i ambicioznih ljudi, zeljnih uspjeha i gladnih kao vukova, koji ce sve uraditi da do toga i dodju. Tu su ti ljudi, ja ih vidim, stizu... Nove generacije dolaze, ko se nije spreman da se prilagodi, zauvijek ce dobiti pecat "izgubljene generacije", ali i to je zivot... Ucite nesto raditi, usavrsavajte se, polako ali sigurno dolaze vremena gdje ce rad biti jedino mjerilo svega.
-
JohnGotti
#320 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
E jbga sad... hrana i nafta jeftiniji, plate rastu, nezaposlenost se polako smanjuje, zbog pada Euribora i krediti ce biti povoljniji za nekih 6 mjeseci, a doci ce do pada cijena nekretnina?sanaman wrote:...
-
sanaman
#321 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
mozda sam nasao pogresnu statistiku i pokazatelje, ali ipak nadjoh ove podatke za FBiH
broj zaposlenih 2002 je bio 394 132 uposlena na kraju 2006 broj zaposlenih je bio 389 601
broj nezaposlenih 2002 je bio 287 180 lica a na kraju 2006 broj nezaposlenih 355 102
iskreno ja ovdje ne mogu da prepoznam pozitivan trend u zaposljavanju, osim ako su podaci kojima raspolazem pogresni...
drugo, kod povecanja plata bitna je razlika izmedju nominalnog i realnog povecanja iste. tako je potrebno inflaciju uracunati u to povecanju pa tek vidjeti koliko je ostalo ... cisto sumnjam da svake godine dolazi do realnog povecanja plate u nekom znacajnom iznosu, ali ako postoje podaci
statistika je cudo, takodjer od ukupnog broja uposlenih treba vidjeti koliko ih prima platu ISPOD prosjeka da bi se mogla stvoriti slika o kupovnoj moci. Npr. u djelatnosti proizvodnje tekstila je prosjecna plata u 2006 iznosila 345,49 KM a prosjecna plata u toj godini 603,21 KM ...
ignorisati dijasporu sa stecenim znanjem, kapitalom, iskustvom bi bilo katasrofalno ... to je potencijal
broj zaposlenih 2002 je bio 394 132 uposlena na kraju 2006 broj zaposlenih je bio 389 601
broj nezaposlenih 2002 je bio 287 180 lica a na kraju 2006 broj nezaposlenih 355 102
iskreno ja ovdje ne mogu da prepoznam pozitivan trend u zaposljavanju, osim ako su podaci kojima raspolazem pogresni...
drugo, kod povecanja plata bitna je razlika izmedju nominalnog i realnog povecanja iste. tako je potrebno inflaciju uracunati u to povecanju pa tek vidjeti koliko je ostalo ... cisto sumnjam da svake godine dolazi do realnog povecanja plate u nekom znacajnom iznosu, ali ako postoje podaci
statistika je cudo, takodjer od ukupnog broja uposlenih treba vidjeti koliko ih prima platu ISPOD prosjeka da bi se mogla stvoriti slika o kupovnoj moci. Npr. u djelatnosti proizvodnje tekstila je prosjecna plata u 2006 iznosila 345,49 KM a prosjecna plata u toj godini 603,21 KM ...
ignorisati dijasporu sa stecenim znanjem, kapitalom, iskustvom bi bilo katasrofalno ... to je potencijal
-
edvin
#322 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Evo malo primjera koliko kostaju nekretnine 17 km od STO, rekoh mozda vas zanima kad smo vec na temi
Kuca za 320 000 EUR (sagradjena 1977)
http://farm2.pics.objektdata.se/pic/pic ... &sizex=600
Stan od 170 000 EUR (sagradjen 2005), mjesecno odrzavanje 450 EUR
http://farm2.pics.objektdata.se/pic/pic ... &sizex=550
Stan od 300 000 EUR na dvije etaze (sagradjen 2006), mjesecno odrzavanje 640 EUR
http://farm3.pics.objektdata.se/pic/pic ... &sizex=600
Stan od 300 000 EUR na dvije etaze (sagradjen 2006), mjesecno odrzavanje 640 EUR
-
beka_mo
#323 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Cijene nekretnina u BiH padaju 30%
http://www.bljesak.info/content/view/19274/158/
http://www.bljesak.info/content/view/19274/158/
-
beka_mo
#324 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Zna li iko kakvi su porezi za strane drzavljane koji kupuju stanove. Npr. BiH drzavljanin zeli kupiti nekretninu u Albaniji.
Da li postoje neki posebni porezi za to?
Da li postoje neki posebni porezi za to?
-
edvin
#325 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Evo malo primjera koliko kostaju nekretnine 17 km od STO, rekoh mozda vas zanima kad smo vec na temi
http://farm2.pics.objektdata.se/pic/pic ... sizex=600
http://farm2.pics.objektdata.se/pic/pic ... sizex=600