Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Šeha

#301 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Šeha »

jefferson wrote:
S ovim bi se slozio. Osjecaj slobode, kao i one duge voznje po nekim pustinjama se ne mogu dozivjeti u evropi.
Proputovao sam evropu, i stanes na benzinsku u italiji, ne zna engleski (nece da prica), u francuskoj isto. U SAD stanes u nekoj vukojebini i ljudi uvijek nasmijani (iako ima izuzetaka).
... i uglavnom znaju Engleski :P :D ;)
Static-X

#302 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Static-X »

jefferson wrote:
Dedo Hikmet wrote:Živio sam i živim u Beču ali i u nekim gradovima u Njemačkoj, zatim u više navrata u Austin, Texas.
Taj osjećaj slobode i opšte relaksacije :D sam međutim imao samo u USA. Tek 40 godina star nije mi ništa teško
padalo. Mislim posao koji bi mi bio naporan u Evropi tamo mi je bi lak ko pero. I sada mi nedostaju duge vožnje
onim pustahijama :D. Zadnj put sam bio kao turista manje više u novembru
2008 kada su birali Obamu, 6th street Austin,toplo (!) predvečerje, ma merak čisti. :D :-D

Ne znam svakom bih želio da barem dio života provede u "Čemerici" :D.
S ovim bi se slozio. Osjecaj slobode, kao i one duge voznje po nekim pustinjama se ne mogu dozivjeti u evropi.
Proputovao sam evropu, i stanes na benzinsku u italiji, ne zna engleski (nece da prica), u francuskoj isto. U SAD stanes u nekoj vukojebini i ljudi uvijek nasmijani (iako ima izuzetaka).
Neznam u cemu je tu uzitak :D
doboj

#303 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by doboj »

Static-X wrote:
jefferson wrote:
Dedo Hikmet wrote:Živio sam i živim u Beču ali i u nekim gradovima u Njemačkoj, zatim u više navrata u Austin, Texas.
Taj osjećaj slobode i opšte relaksacije :D sam međutim imao samo u USA. Tek 40 godina star nije mi ništa teško
padalo. Mislim posao koji bi mi bio naporan u Evropi tamo mi je bi lak ko pero. I sada mi nedostaju duge vožnje
onim pustahijama :D. Zadnj put sam bio kao turista manje više u novembru
2008 kada su birali Obamu, 6th street Austin,toplo (!) predvečerje, ma merak čisti. :D :-D

Ne znam svakom bih želio da barem dio života provede u "Čemerici" :D.
Neznam u cemu je tu uzitak :D
Moras se provozati da bi skont'o.
Static-X

#304 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Static-X »

Hmm neznam opet kolika je zapravo razilka voziti se kroz pustinju ili kaku drugu ravan. U oba slucaja sve ravno do mora, u pustinji pijesak u drugom slucaju vidis po koje drvo...
xyz101

#305 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by xyz101 »

osjecaj slobode u americi je besprijekoran.
mozda samo jos u australiji i drugim inim zemljama( new zeland) moze se taj osjecaj doziviti.
gdje te ljudi uopste ne pitaju odakle si.
ako ne znas jezik, znas pokazati prstima.
sve je ok. sve u dure.

ja sam zivio u zapadno evropskim zemljama, i nisam se nikad mogao oduzeti kvazi-fashoidnog dojma obicnog stanovnista prema doseljenicima u tim zemljama.
pogotovo u austriji i njemackoj. a slicno u francuskoj i skandinaviji.
ahuseino

#306 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ahuseino »

xyz101 wrote:osjecaj slobode u americi je besprijekoran.
mozda samo jos u australiji i drugim inim zemljama( new zeland) moze se taj osjecaj doziviti.
sve je ok. sve u dure.

ja sam zivio u zapadno evropskim zemljama, i nisam se nikad mogao oduzeti kvazi-fashoidnog dojma obicnog stanovnista prema doseljenicima u tim zemljama.
Cuj to?
Ja sam mislio da je Skandinavija jedina operisana od ovoga... od citave Evrope. U Skandinaviji nikad nisam bio, a po ljudima sto znam, nisam mogao zakljuciti. Po staroj fulji Evropi, gdje god sam odlazio nakon malo kopanja - daDe se primjetiti :-) Postoje i svjedocenja... nasih...
... Ali za skandinaviju me iznenadjuje :shock:
xyz101

#307 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by xyz101 »

francuska a i skandinavija su prilicno liberalne za nas, balkance, bijelce.(ipak nisu ni blizu americi)
ali ako si crnac ili arap/kinez u tim zemljama,, odmah se vidi razlika :wink:
ahuseino

#308 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ahuseino »

xyz101 wrote:francuska a i skandinavija su prilicno liberalne za nas, balkance, bijelce.(ipak nisu ni blizu americi)
Ma znam za Francusku, da ne spominjem bilo koje Germane, ESP, etc... ali za NOR i SWE nisam imao osjecaj... u stvari iznenadjujuce...
exliberal

#309 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by exliberal »

xyz101 wrote:francuska a i skandinavija su prilicno liberalne za nas, balkance, bijelce.(ipak nisu ni blizu americi)
Ma dodji u Kanadu,pogotovo Toronto...jos malo pa ce da te gledaju u cudu sto si bjelac :)...oni francuski seratori iz quebec-a zovu Toronto zoloski vrt.. kazu tamo razne zivotinje zive ..govnjari francuski :twisted:
luckylaka

#310 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by luckylaka »

sve je ok. sve u dure.

Koliko si to prosao Amerike da donosis takve zakljucke o slobodi kretanja.Vidim da pojma nemas o tome ili nisi zalazio u cetvrti gdje vladaju crnci,bjelci,talijani ...Prosle godine sam krenuo u Branson i svratio u jedno selu na benzinsku(ne znam kako se zove)i ljudi me u cudu gledaju i pitaju odakle sam.Kazem iz Bosne,oni ok ali brisi odavde sto brze jer stranci nisu pozeljni.Na svakoj kuci je zastava,,kkk,,a gospodza na benzinskoj kaze,,ovuda crni voze 100 na sat,ako ih uopste ima,a i kad svrate ko male bebe su,,U samom Bransonu(turisticko mjesto)crne mozes izbrojati na ruke iako je sve prepuno i manji su od makova zrna.O kakvoj slobodi govoris kad policija svaki drugi dan premlati crnog na mrtvo ime pa mu trazi dokumente.Naravno u gradovima jeste sloboda kretanja zagarantovana al i kreni malo dalje.
Static-X

#311 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Static-X »

luckylaka wrote:
sve je ok. sve u dure.

Koliko si to prosao Amerike da donosis takve zakljucke o slobodi kretanja.Vidim da pojma nemas o tome ili nisi zalazio u cetvrti gdje vladaju crnci,bjelci,talijani ...Prosle godine sam krenuo u Branson i svratio u jedno selu na benzinsku(ne znam kako se zove)i ljudi me u cudu gledaju i pitaju odakle sam.Kazem iz Bosne,oni ok ali brisi odavde sto brze jer stranci nisu pozeljni.Na svakoj kuci je zastava,,kkk,,a gospodza na benzinskoj kaze,,ovuda crni voze 100 na sat,ako ih uopste ima,a i kad svrate ko male bebe su,,U samom Bransonu(turisticko mjesto)crne mozes izbrojati na ruke iako je sve prepuno i manji su od makova zrna.O kakvoj slobodi govoris kad policija svaki drugi dan premlati crnog na mrtvo ime pa mu trazi dokumente.Naravno u gradovima jeste sloboda kretanja zagarantovana al i kreni malo dalje.
Ko te molio da zalazis gdje netreba :D :lol:
sandra01

#312 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by sandra01 »

exliberal wrote:
Ma dodji u Kanadu,pogotovo Toronto...jos malo pa ce da te gledaju u cudu sto si bjelac :)...oni francuski seratori iz quebec-a zovu Toronto zoloski vrt.. kazu tamo razne zivotinje zive ..govnjari francuski :twisted:
U Quebecu mrze sve sto nije francusko tj kanadsko francusko.Mrze oni i bijelce itekako :x ,mrze anglofonce,mrze crnce,mrze arape,mrze istocno evropljane,ma sve :twisted:
Svaki dan imam priliku to osjetiti na svojoj kozi,mada sam bijela,zena ,govorim francuski doduse s akcentom pa opet sam gradjanin drugog reda.Njihova mrznja nema boje ona je konstantna i nepromjenjiva prema bilo kome ko nije njihov :bih: :bih: :bih:
kockica_kockica

#313 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by kockica_kockica »

sandra01 wrote:
exliberal wrote:
U Quebecu mrze sve sto nije francusko tj kanadsko francusko.Mrze oni i bijelce itekako :x ,mrze anglofonce,mrze crnce,mrze arape,mrze istocno evropljane,ma sve :twisted:
Svaki dan imam priliku to osjetiti na svojoj kozi,mada sam bijela,zena ,govorim francuski doduse s akcentom pa opet sam gradjanin drugog reda.Njihova mrznja nema boje ona je konstantna i nepromjenjiva prema bilo kome ko nije njihov :bih: :bih: :bih:

umjesto sto se zalis iz lijepe Kanade, i umjesto sto mases ovim BiH zastavicama na forumu, a ti se lijepo vrati ovamo i ovdje te niko nece mrziti... :-)
xyz101

#314 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by xyz101 »

luckylaka wrote: Koliko si to prosao Amerike da donosis takve zakljucke o slobodi kretanja.Vidim da pojma nemas o tome ili nisi zalazio u cetvrti gdje vladaju crnci,bjelci,talijani ...Prosle godine sam krenuo u Branson i svratio u jedno selu na benzinsku(ne znam kako se zove)i ljudi me u cudu gledaju i pitaju odakle sam.Kazem iz Bosne,oni ok ali brisi odavde sto brze jer stranci nisu pozeljni.Na svakoj kuci je zastava,,kkk,,a gospodza na benzinskoj kaze,,ovuda crni voze 100 na sat,ako ih uopste ima,a i kad svrate ko male bebe su,,U samom Bransonu(turisticko mjesto)crne mozes izbrojati na ruke iako je sve prepuno i manji su od makova zrna.O kakvoj slobodi govoris kad policija svaki drugi dan premlati crnog na mrtvo ime pa mu trazi dokumente.Naravno u gradovima jeste sloboda kretanja zagarantovana al i kreni malo dalje.
ja sam imao srecu (ili nesrecu) pa sam zivio u nekoliko razlicitih drzava amerike.
od juge do sjevera.
crnjake naravno poganije gledaju na jugu.
ali zato postoji i izraz redneck.
to su ti bijeli rasisticki amerikanci koji se smatraju nizom klasom od ostatka bijele amerike.
sto hocu reci, redneck nije americki sinonim za vecinu bijelaca amerikanaca.
to je sinonim za krezubog, nepismenog juznjaka koji jos uvijek zivi u 18 stoljecu i misli da civilni rat nije prosao.

vjeruje mi, u ostatku amerike crnci sigurno bolje zive nego bilo gdje drugo na svijetu, (izvan afrike)
pogledaj samo ko je u gradskim upravama sirom amerike.
od baltimora, philadelphie, do new orleansa, atlante, ..washingtona i memphisa......., gradonacelnici su crnci !
gdje to ima u drugim drzavama izvan afrike ??
sos123

#315 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by sos123 »

xyz101 wrote:
ja sam imao srecu (ili nesrecu) pa sam zivio u nekoliko razlicitih drzava amerike.
od juge do sjevera.
crnjake naravno poganije gledaju na jugu.
ali zato postoji i izraz redneck.
to su ti bijeli rasisticki amerikanci koji se smatraju nizom klasom od ostatka bijele amerike.
sto hocu reci, redneck nije americki sinonim za vecinu bijelaca amerikanaca.
to je sinonim za krezubog, nepismenog juznjaka koji jos uvijek zivi u 18 stoljecu i misli da civilni rat nije prosao.

vjeruje mi, u ostatku amerike crnci sigurno bolje zive nego bilo gdje drugo na svijetu, (izvan afrike)
pogledaj samo ko je u gradskim upravama sirom amerike.
od baltimora, philadelphie, do new orleansa, atlante, ..washingtona i memphisa......., gradonacelnici su crnci !
gdje to ima u drugim drzavama izvan afrike ??
A sto samo navodis lokalne funkcije? Kako ti se desilo da zaboravis POTUS-a, zatim Supreme Court sudije....?!?
xyz101

#316 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by xyz101 »

da, i to.
u vrhovnom sudu amerike naci ces crnce, latine, itd. mada kineza jos nisam vidio :D

u principu, hodao sam po mnogim zemljama svijeta, i do sad meni se amerika svidjela najvise.
najmanji porez na zaradu.
najveca sloboda.
nikoga ne diraj, niko te sigurno nece dirati.
koliko radis toliko i imas.

sve u svemu, poslije bih, amerika mi je najdraza u srcu.
za jednog imigranta, tesko ces naci bolju zemlju.
Dedo Hikmet

#317 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Dedo Hikmet »

I meni je Amerika najdraža poslije BiH, ili da budem još precizniji poslije jednog malog sela iznad Konjica u koji nijedna
vojska nije mogla lako uć, uključujući Titove partizane. :D
Pisao sam brate o svojim ličnim utiscima o Americi, nisam pravio nikakve statistike. Živio u Texasu, Californiu
posječivao više puta, svugdje mi bilo dobro i gotovo bez izuzetka sretao naše ljudima kojima ide pravo dobro.

Sada se ne mogu sjetiti da li sam negdje čitao ili mi je to pričao neki od mojih
anti-mormonskih prijatelja ali priča ide ovako: Oko 1830 g. "the prophet" Joseph Smith organizovao neku štampariju
i izišao prvi broj nekih mormonskih novina. Međutim već u drugom broju editor se odluči da objavi protiv
Smitha našto ovaj pošalje svoje bodyguards i oni razlupaju štampariju. I šta se onda desi lokalin šerif uhapsi Smitha
zbog - pazi sad - kršenja slobode štampe! Jer je američkim ustavom i zakonom to zagarantovano. E hajd ti sad
prošetaj po Evropi 1830 i reci mi kako stoji sa slobodom štampe :D
sos123

#318 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by sos123 »

xyz101 wrote:da, i to.
u vrhovnom sudu amerike naci ces crnce, latine, itd. mada kineza jos nisam vidio :D

u principu, hodao sam po mnogim zemljama svijeta, i do sad meni se amerika svidjela najvise.
najveca sloboda.

za jednog imigranta, tesko ces naci bolju zemlju
.
Ovo potpisujem.
Jos ako ti je profesija na cijeni pa ne moras da strahujes od otkaza, onda je zivot bas fin.
doboj

#319 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by doboj »

sos123 wrote:
xyz101 wrote:da, i to.

najveca sloboda.

za jednog imigranta, tesko ces naci bolju zemlju
.
Ovo potpisujem.
Jos ako ti je profesija na cijeni pa ne moras da strahujes od otkaza, onda je zivot bas fin.

Tacno ,potpisujem i ja.I usput nkako niko da pomene Obamu? Nesto se ne sjecam da u Francuskoj ili NJemackoj osobe druge boje koze (Turci ,Arapi ,...),ili religije imaju puno udjela u vlasti?
Feronia

#320 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Feronia »

mozda ne druge boje - ali zato su u Njemackoj i Finskoj zene predsjednice :)
Static-X

#321 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Static-X »

Feronia wrote:mozda ne druge boje - ali zato su u Njemackoj i Finskoj zene predsjednice :)
Imamo i mi Nancy Pelosi, treca glavna licnos u drzavi :D
HAVANA

#322 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by HAVANA »

Static-X wrote:
Feronia wrote:mozda ne druge boje - ali zato su u Njemackoj i Finskoj zene predsjednice :)

Imamo i mi dušanku majkić 8) :lol:
Luisa

#323 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Luisa »

HAVANA wrote:
Static-X wrote:

Imamo i mi dušanku majkić 8) :lol:

eki, Dusanka Majkic :skoljka: :skoljka: :skoljka:
HAVANA

#324 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by HAVANA »

Imamo i suadu palavrić,jako bitnu kariku... :lol:
Ne znam bil plako il se smijo :?
Static-X

#325 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Static-X »

Imamo i mi Sarah Palin, koja ce da bude prdsjednik iduci izbora... :lol:
ako se to desi, neznam bil se selio il osto
Post Reply