U tom slučaju, oni to mogu nazvati kako god hoće, i crtati kakve god žele chartove, ali bojim se da to nije evolucija niti je ozbiljan princip "vjerujemo da je tačno određena naučna teorija tačna tu i tu, ali na tom mjestu se razlikujemo - zašto? zato što mi tako mislimo".Warhead wrote:Dobro, pa nije ni rekao teisticka evolucija. U podnaslov je stavio "Where did everything come from?". Dakle, odakle je potekao zivi svijet na Zemlji. I podjela je prvenstveno prema tome da li to vjerovanje ukljucuje Boga, na ovaj ili onaj nacin, ili ne. Ja uopste to ne dozivljavam tako strasno jer u sustini generalizacija i jeste takva.tranquil wrote:To je tačno, moj komentar se nije odnosio samo na ovaj chart nego na poplavu neinformisanih ljudi na temema o evoluciji. Postavlja se pitanje - ako je na desnu stranu stavljena "darwinistička evolucija", kakva je onda evolucija na lijevoj strani? Ne postoji nešto što se zove "teistička evolucija", i tamo je darwinistička, samo što je autor valjda mislio kako je zgodno podijeliti evolucioniste na teiste i ateiste, što stvarno više nema veze sa chartom. Teisti - pristalice evolucije u tom velikom krugu lijevo vjeruju da se evolucija desila Božjom voljom, ali ne i Božjom intervencijom. Chart je podijelio evolucioniste na "teističke" i "darwinističke" koji su valjda "ateisti". U naučnoj teoriji o evoluciji ne postoji ništa ni blizu.Warhead wrote:Zanimljivo, meni je recimo chart pokazao upravo to da religija ne negira u potpunosti teoriju evolucije. Npr. pogledaj ovo sto je dominatnini stav katolicke crkve ili gdje se nalaze vecinom muslimani.
Prema tome ove dvije velike kugle se hladno mogu spojiti, i još sa par kugli s desne strane. Ali generalno, ovaj princip krušaka s jabukama, religija sa naučnim pravcima je "ništa s ničim".
I jos jedna ispravka, u najvecem krugu teisti vjeruju da je evolucija u redu ali da Bog intervenise u kriticnim momentima te da je covjeku dao dusu (a ne da se evolucija desila Bozijom voljom).
Niko ne može određivati ljudima šta da misle, naravno da mnogi to mišljenje podržavaju. I zato je taj krug velik, ali nazivati to "evolucijom" od strane autora je smiješno. Kao kada bismo čudno ponašanje vode u Crvenom moru za vrijeme navodnog Mojsijevog prolaska kroz isto nazivali "teističkom gravitacijom". Ja bih to prije nazvao "vjerovanjem u Boga koji je stvorio proces evolucije ali kako ga nije kreirao takvog da se može do kraja sam izvesti kako treba, mora tu i tamo da interveniše". To nije evolucija.