paratrooper wrote:Citizen-X wrote:I - krasno je to biti pilot - ja poznajem taj osjecaj i ushicenje kad startas sisteme u kokpitu i odljepis od zemlje. Al' braco zna se sta je combatpilot, kad ti se kaze "poravnaj" ti poravnas - a onda sanjas zene djecu pobijenu CBU-om.
Zasto mislis da drugi sanjaju to sto bi ti sanjao. Psiholoski testovi eliminiraju vecinu emotivnih kandidata jos na pocetku procesa.
Nevjerovatno je koliko stranica teksta je napisano o jendoj sf temi.
Nesumnjivo je da je padobranac tehnički načitan što se tiče teh.tak. karakteristika pojedine vojne opreme, međutim to nije dovoljno za iole ozbiljniju raspravu o opremanju jedne vojske, makar to bila i kaikatura od oružanih snaga kakva je OS BiH. Ako pretpostavim da se "paratrooper" nije šalio ni provocirao slijedećim tekstom:
"BIH nema vlastitu kontrolu zracnog prostora. Da li treba razmisljat o nabavci F35A/B i postepenom formiranju eskadrona sa ovim tipom borbenih letilica.
Cijena jednog primjerka je 80 mliona dolara - bez posebnih ugovora. "
onda to dovoljno pokazuje o njegovoj kompetentnosti da priča o jednoj, tako ozbiljnoj temi kao što je opremanje OS.
Kako Citizen-X rece:"Sto vas u Americi dobro lupaju ti neki akcioni filmovi."
Ma kako besmisleno bilo razmatratzi jedan ovakav satiričan "prijedlog", ipak zaslužje par komentara.
Prvo, paratrooper-u (ako se zaista nisi zezao sa temom, a po tvojim vatrenim komentarima kojim braniš svoje teze mislim da nisi), da li znaš kakvo je ustrojstvo OS BiH? Da li siikad razmišljao o doktrini OS BiH? Da li si pomislio protvik koga treba djelovati RZ/V i PZ/VO OS BiH? Da li si ikada razmišljao protiv koga OS BiH uopće u budućnosti mogu/trebaju voditi rat? Ko će to napasti BiH? Da li znaš u kavom su jadno stanju OS BiH? Jer da si imalo uključio mozak vidio bi da je ova tvoja tema besmislica.
Dalje, kakvu prevagu na hipotetskom ratištu u hipotetskom ratu koji bi vodile OS BiH donose 2 (dva) aviona, ma koliko sofisticirana bila? Vidim da cijelo vrijeme u komentarima potenciraš to da avijacija dobija rat. To samo pokazuje da očito nemaš pojma o čemu pričaš. Dok je tema o nabavci (zaista ne mogu da se ne nasmijem) super fightera, kom 2. ti ( i ostatak ekipe takođe) pričaš o američkoj i savezničkoj zračnoj premću u Iraku, na Kosovu i drugim ratištima.
Citiram tvoju izjavu :" svi trenutni ratovi se dobivaju i gube u zraku - bar bi to trebalo biti jasno." Ne znam da li da se smijem ili da te sažaljevam? Ajd' da kažemo da si u pravu (ali nisi). Opet se postavlja pitanje: Kakve to veze ima sa 2(dva) ma koliko sofisticirana aviona koja bi po tebi trebalo kupiti za poterbe OS BiH? Nemoj mi reći da po tebi 2(dva) ma koliko sofisticirana aviona mogu donijeti zračnu premoć?