Hajmo dati krv!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
2rke

#301 Re: Hajmo dati krv!

Post by 2rke »

KENJAC wrote:Ja sam srbin, primaju li moju!? :zoka:
Ajde majketi zar morate uvjek srat na nacionalnoj osnovi, svi smo ljudi. Ovde treba nekome da se pomogne a ne da se naokolo prepucavamo :shock:
duspi

#302 Re: Hajmo dati krv!

Post by duspi »

2rke wrote:
KENJAC wrote:Ja sam srbin, primaju li moju!? :zoka:
Ajde majketi zar morate uvjek srat na nacionalnoj osnovi, svi smo ljudi. Ovde treba nekome da se pomogne a ne da se naokolo prepucavamo :shock:
predpostavljam da se čovjek zeza :) nedavno na nekoj drugoj temi vidjeh neko piše 'dajem krv, pa makar i nevjerniku otišla' hahah

enivej, neki dan davao trombocite, više mi ne daju da dam krv, samo me ko donora čuvaju...a baš sam se radovao jubileju, trebao biti 20-i put da dajem krv hahah

baš me ugodno ona otopina rashladila na ovih 30 i kusur hahah
duspi

#303 Re: Hajmo dati krv!

Post by duspi »

meni lično je najveći problem što se trombociti mogu davati samo radnim danom od 8 do 3

prvo ti uzmu jednu onu testnu epruvetu kao uzorak..sjedneš popiješ kafu 15ak minuta dok urade analizu krvi i procijene da li si pogodan da budeš donor (to se radi svaki put prije davanja trombocita)

onda te zovnu na sprat gdje su mašine (imaju dvije, jedna radi tako što te ubodu u obje ruke, a druga samo iz jedne), legneš, prikopčaju te, vade ti krv koja odlazi u mašinu gdje se filtriraju trombociti, zatim ti vraća tu krv u venu. za to vrijeme ti ukapavaju i slani rastvor koji hladi :)

ukoliko radiš iz obje ruke (ja uvijek to tražim), procedura je malo brža, jer iz jedne ruke vadi krv, a drugu je vraća, dok je ta druga varijanta sporija, jer sve ide kroz istu venu - koliko tačno sporija ne znam, jer nikad nisam tako davao

u svakom slučaju, procedura traje pegla dugo ('brža' varijanta oko 45 - 50 minuta), zatim se spustiš opet dole na kaficu i sok, kao i poslije davanja krvi

sve skupa, ispod sat ipo ne možeš proći, a možda potraje i više

ako sam šta zaboravio, halali, trebao sam izaći iz kancelarije prije 7 minuta! :D
duspi

#304 Re: Hajmo dati krv!

Post by duspi »

mislim da ću te morati razočarati :)

sad vidjeh da sam zaboravio napisati: trombociti imaju puno kraći 'rok trajanja' nego davanje krvi, tako da se trombociti daju isključivo po pozivu, dan unaprijed ili na sam dan operacije za koju su im potrebni, ne možeš kao za krv samoinicijativno otići, pa njima kad zatreba

ali im se javiti da želiš biti i donor trombocita da te upišu u evidenciju, pa će te oni već zvati kad treba

i da, trombociti se mogu davati svako mjesec dana, očekuj konstantnu poplavu poziva jednom kad se prijaviš :)
bombašica

#305 Re: Hajmo dati krv!

Post by bombašica »

duspi wrote:meni lično je najveći problem što se trombociti mogu davati samo radnim danom od 8 do 3

prvo ti uzmu jednu onu testnu epruvetu kao uzorak..sjedneš popiješ kafu 15ak minuta dok urade analizu krvi i procijene da li si pogodan da budeš donor (to se radi svaki put prije davanja trombocita)

onda te zovnu na sprat gdje su mašine (imaju dvije, jedna radi tako što te ubodu u obje ruke, a druga samo iz jedne), legneš, prikopčaju te, vade ti krv koja odlazi u mašinu gdje se filtriraju trombociti, zatim ti vraća tu krv u venu. za to vrijeme ti ukapavaju i slani rastvor koji hladi :)

ukoliko radiš iz obje ruke (ja uvijek to tražim), procedura je malo brža, jer iz jedne ruke vadi krv, a drugu je vraća, dok je ta druga varijanta sporija, jer sve ide kroz istu venu - koliko tačno sporija ne znam, jer nikad nisam tako davao

u svakom slučaju, procedura traje pegla dugo ('brža' varijanta oko 45 - 50 minuta), zatim se spustiš opet dole na kaficu i sok, kao i poslije davanja krvi
sve skupa, ispod sat ipo ne možeš proći, a možda potraje i više

ako sam šta zaboravio, halali, trebao sam izaći iz kancelarije prije 7 minuta! :D
Jesi li za to vrijeme gledao TV? Sjećam se kada sam ja davala trombocite, prije 4-5 godina, teta mi je preko videa pustila humorističnu emisiju, da atmosfera bude baš domaćinska :mrgreen:
duspi

#306 Re: Hajmo dati krv!

Post by duspi »

hahahahah

isti je tv još uvijek (i ista tri kanala predpostavljam), ali više nema videa hahah

obzirom da ja skoro uvijek idem prije posla, to znači da me zapadne jutarnji program na kantonalnoj :)

@lud i ponosan - jednom prilikom sam tako ubo gostovanje 'opstanka' u jutarnjem :)
The Realist

#307 Re: Hajmo dati krv!

Post by The Realist »

Lud i ponosan wrote: Eh, a taman sam srijedu rezervisao... :-?

To mi odgovara, zovu me odmah nakon isteka 3 mjeseca i za krv, tako da se ne moze desiti da zaboravim... Ovako, podsjetnik je aktivan i ne bunim se :D

Onda mi ne preostaje nista drugo nego da me zapisu u tefter. :D

Hvala na informaciji! :thumbup:
Samo da znaš, trombociti se mogu davati svakih mjeseca dana, no nije preporučljivo da te bodu više od 5 puta godišnje, jer kad tad se primjete efekti na venama.

Dr. Landžo pazi dosta na to i ima sjajnu evidenciju, ali nažalost oni dolje nemaju baš dobru evidenciju i može se desiti da te prečesto zovu.

Znači, iako trombocite možeš davati svakih mjesec dana, nemoj više od pet puta godišnje.

I da, sve prođe dosta brže, jer ima i TV gore, a i pričaju obično sa donorima i fino vrijeme prođe :).
nedo_a

#308 Re: Hajmo dati krv!

Post by nedo_a »

Zanima me da li lica koja su dala krv 10+ puta oslobodjena od placanja participacije za lijekove?
del_boj

#309 Re: Hajmo dati krv!

Post by del_boj »

Sorel wrote:Gdje se može dobiti knjižica o davanju krvi. U njoj stoji kad si zadnji put davao krv i koja si krvna grupa.
Pomoć?
Knjižicu dobiješ na transfuziologiji.
Last edited by del_boj on 12/06/2013 18:18, edited 1 time in total.
babuka10

#310 Re: Hajmo dati krv!

Post by babuka10 »

krv dajem samo iz ruke u ruke...a doktorima ne dam da oni tamo daju kome oni hoce
BiTa

#311 Re: Hajmo dati krv!

Post by BiTa »

A jel mogu ja da odem , pa da vide valja li im moja krv ?? Ako valja nek je vade,a ako ne valja neka i meni kazu neko opravdanje da i ja napisem
The Realist

#312 Re: Hajmo dati krv!

Post by The Realist »

babuka10 wrote:krv dajem samo iz ruke u ruke...a doktorima ne dam da oni tamo daju kome oni hoce
Ne kome hoće, nego kome treba.
The Realist

#313 Re: Hajmo dati krv!

Post by The Realist »

BiTa wrote:A jel mogu ja da odem , pa da vide valja li im moja krv ?? Ako valja nek je vade,a ako ne valja neka i meni kazu neko opravdanje da i ja napisem
Možeš. Odeš i kažeš da bi se prijavio kao darovatelj krvi, ili donor, oni obave osnovne testove i ideš dalje ako misle da može, ili te vrate.

Mene su vratili prvi puta, no, nakon toga zovu stalno.
Last edited by The Realist on 03/10/2012 17:18, edited 1 time in total.
DTSRyder

#314 Re: Hajmo dati krv!

Post by DTSRyder »

Imam slabo željezo, tako da ništa od toga nažalost :(
The Realist

#315 Re: Hajmo dati krv!

Post by The Realist »

Popravi ti željezo sebi, a ima nas koji ćemo davati krv, a.B.d. :).
t1rejble2r

#316 Re: Hajmo dati krv!

Post by t1rejble2r »

ja cu rado dati krv samo da znam gdje to mogu predat..
The Realist

#317 Re: Hajmo dati krv!

Post by The Realist »

t1rejble2r wrote:ja cu rado dati krv samo da znam gdje to mogu predat..
Šta ćeš predavati?
Desa8

#318 Re: Hajmo dati krv!

Post by Desa8 »

Ssk Stojan Simic Krpica
Prijatelji, pažnja! Prenosim hitnu molbu!
POTREBNA JE POMOĆ MOM SINU... POSTAVITE NA 10 MINUTA, NA SVOJ PROFIL!!!
HITNO POTREBNE "VEPERSID "AMPULE, RADI NASTAVKA HEMO-TERAPIJE MOG SINA STEFANA, KOJI JE BEZ NJIH ŽIVOTNO UGROŽEN! ZATO VAS MOLIM DA, UKOLIKO POSTOJI NEKO KO IH IMA, A MOŽE DA MI IH USTUPI ILI PRODA, NEKA MI SE JAVI NA MOB. 061/288-12-33, HITNO!!!
VAŠA POMOĆ BI MI DOBRO DOŠLA I NA NAČIN DA SE OVA PORUKA POSTAVI NA VAŠ ZID, U NADI DA ĆE OVU PORUKU VIDETI ONAJ, KO POSEDUJE AMPULE VEPERSID-a!
UNAPRED HVALA,
GriFoN

#319 Re: Hajmo dati krv!

Post by GriFoN »

Prije nekoliko dana su me zvale tete iz Zavoda (0+ sam krvna grupa), kažu da je hitno, ali sam već darovao prije 20-ak dana, pa eto ko je ista grupa nek' ode gore.

Što se tiče evidencije, mislim da prate samo ono kad oni zovu, a kad samoinicijativno darujem događa se da me zovu bar jednom u naredna 2-3 mjeseca. Pretprošli put kad sam otišao mislim da su nešto i u kompjuter pisali, a bio je i neki formular, na kojem su bila i ona pitanja za tablete, bolesti itd.
Borb

#320 Re: Hajmo dati krv!

Post by Borb »

Ja sam AB+ grupa, što znači da sam univerzalni primalac krvi, e sad ja mogu dati samo svojoj grupi koja može od svake druge grupe primiti, imali smisla darivati ovakvu grupu? Inace bih to volio, jednom sam radio i tada su mi odredili grupu ... :-?
Dragaaa

#321 Re: Hajmo dati krv!

Post by Dragaaa »

Borb wrote:Ja sam AB+ grupa, što znači da sam univerzalni primalac krvi, e sad ja mogu dati samo svojoj grupi koja može od svake druge grupe primiti, imali smisla darivati ovakvu grupu? Inace bih to volio, jednom sam radio i tada su mi odredili grupu ... :-?
Ima smisla da daruješ krv, i ako možeš idi čim prije. Evo, ako nekome zatreba krv, AB+, i oni daju tvoju dozu, automatski ostaje doza krvi, recimo, A+ koju može primiti ista krvna grupa, znači uštedili su. Eto, gledaj to tako.
Ad000

#322 Re: Hajmo dati krv!

Post by Ad000 »

GriFoN wrote:Prije nekoliko dana su me zvale tete iz Zavoda (0+ sam krvna grupa), kažu da je hitno, ali sam već darovao prije 20-ak dana, pa eto ko je ista grupa nek' ode gore.

Što se tiče evidencije, mislim da prate samo ono kad oni zovu, a kad samoinicijativno darujem događa se da me zovu bar jednom u naredna 2-3 mjeseca. Pretprošli put kad sam otišao mislim da su nešto i u kompjuter pisali, a bio je i neki formular, na kojem su bila i ona pitanja za tablete, bolesti itd.
Sto se tice evidencije zavoda za transfuziologiju krvi, prate poslednji put darovanja krvi i po tome zovu. Muškarci mogu darovati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca. Po tome se oni ravnaju.
djetelina_

#323 Re: Hajmo dati krv!

Post by djetelina_ »

izgubila sam brojeve, pa ako neko moze da mi napise broj sa kojeg ih zovu :mrgreen:
Ad000

#324 Re: Hajmo dati krv!

Post by Ad000 »

The Realist wrote:
Sorel wrote:Gdje se može dobiti knjižica o davanju krvi. U njoj stoji kad si zadnji put davao krv i koja si krvna grupa.
Pomoć?
Teško kod nas, jer im nije sređena baza (mislim na Sarajevo). Ono što možeš je da ti izdaju potvrdu da si davaoc/donor i tu stoji da si dao u posljednjih 12 mjeseci (ako jesi). Doduše, možda se nešto promijenilo, ali do nedavno se samo to moglo dobiti.
Sada je izasao novi zakon o darivanju krvi tako da osobe koje daruju krv više od 10 puta budu oslobodjene placanja parcipacija u zdravstvu i samim tim zavod za transfuziologiju krvi izdaje knjižicu od darovanuju krvi.
Ad000

#325 Re: Hajmo dati krv!

Post by Ad000 »

djetelina sa 3 lista wrote:izgubila sam brojeve, pa ako neko moze da mi napise broj sa kojeg ih zovu :mrgreen:
Ovo su brojevi telefona zavoda u Sarajevu

Tel: +38733567304
Tel: +38733567302
Tel: +38733223404
Post Reply