Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Rasprave o vjerskim temama.
Ali_G

#301 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Ali_G »

Ljudima koji ne praktikuju religiju ce biti svejedno kako mu se bar na papiru izjasnjava partner, medjutim ljudima koji praktikuju to vec predstavlja problem. Kako da funckionise zajednica u kojoj eto konkretno kod odgoja djece svako vuce na svoju stranu? Kako da recimo musliman objasni partneru katoliku da je haram piti alkohol, ili da ovaj njega ubjedjuje da u tome nema nista lose? A da ne pricamo o vjerskim razlikama na ovim nasim prostorima.
Al sto ljudi, sto cudi. Svakom svacije.
Amazonka27

#302 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Amazonka27 »

Ali_G wrote:Ljudima koji ne praktikuju religiju ce biti svejedno kako mu se bar na papiru izjasnjava partner, medjutim ljudima koji praktikuju to vec predstavlja problem. Kako da funckionise zajednica u kojoj eto konkretno kod odgoja djece svako vuce na svoju stranu? Kako da recimo musliman objasni partneru katoliku da je haram piti alkohol, ili da ovaj njega ubjedjuje da u tome nema nista lose? A da ne pricamo o vjerskim razlikama na ovim nasim prostorima.
Al sto ljudi, sto cudi. Svakom svacije.
* vjera je privatna stvar. Onaj ko postuje svoju vjeru istinski i ko je vjernik, postuje i tudju.
* Dijete odgojeno kao vjernik je veoma odgojeno dijete. Nije odgoj "po vjeri" samo zabranjivanje konzumiranja odredjenog jela i picia, nego da bude dobar cvjek, posten, obrazovan, da postuje ostale ljude.
* ima i muslimana koji piju...ja licno skoro ne poznajem musku osobu koja ne konzumira alkohol, osim ako nije neki bas strogi sportista ili vehabija.
*vjerske razlike su u nacinu obracanja Bogu. ne znam kako to moze uticati na zajednicki zivot. U cemu je problem ako se slavi i bajram i bozic u kuci?
MI smo inace jako religiozan narod pa redovno idemo u dzamije, crkve, sinagoge i td.
Mislim da je veci problem....sta ce nam komsija reci...
mamica papucarka

#303 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by mamica papucarka »

meni ovo nikako nije jasno. :roll: zar nije duznost Muslimana (znaci vjernika koji prakticira Islam) da odgaja dijete u duhu Islama sa svim onim sto Islam nosi (klanjanje, post...) Zar to ne stoji u Kuranu :oops:
Koliko znam i zena mu tu isto mora radit :roll: Moze on ozenit zenu druge vjere ali da predje na Islam :oops:

ovo ljudi poceli izvlacit iz Kurana i Biblije ono sto im se svidja, pa dopola prakticirat :-) Znaci, uzet cu tortu, ali molim te skini mi sa ovog slaga ovaj kokos jer mi se ne svidja. :roll:
stulic

#304 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by stulic »

mamica papucarka wrote:ovo ljudi poceli izvlacit iz Kurana i Biblije ono sto im se svidja, pa dopola prakticirat :-) Znaci, uzet cu tortu, ali molim te skini mi sa ovog slaga ovaj kokos jer mi se ne svidja. :roll:
I sta ima lose u tome?
mamica papucarka

#305 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

stulic wrote:
mamica papucarka wrote:ovo ljudi poceli izvlacit iz Kurana i Biblije ono sto im se svidja, pa dopola prakticirat :-) Znaci, uzet cu tortu, ali molim te skini mi sa ovog slaga ovaj kokos jer mi se ne svidja. :roll:
I sta ima lose u tome?
pa znaci da ti ta religija u potpunosti neodogovara, jer odbacujes neke postulate koji su propisani po obavezno. Posebno
onih pet stubova islama
sahadet -srcem i jezikom posvedočiti u Božje jedinstvo i Muhamedovo poslanstvo
namaz - molitva pet puta dnevno
zekat - jedanput godišnje deo svog imanja izdvojiti sirotinji (ako su u toj mogućnosti)
zaum - potpuni post za vreme obdanice u mesecu ramazanu
hadždž - pokloničko putovanje u Meku bar jedanput u životu (oprošteno bolesnim i ljudima bez prihoda)
Svih pet stubova islama su povezani, što znači da nije poželjno da neko obavi hodočašće, a da ne posti ili ne obavlja namaz (molitvu). Neke islamske sekte smatraju džihad za šesti stub islama
Kad izbijes stubove, kuca se rusi :oops:

Imate na petoj stranici Islamsko zendibeno pravo (nesto mi nece kopiranje :-) )
http://74.125.39.104/search?q=cache:zj_ ... cd=3&gl=at
stulic

#306 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by stulic »

Mjesas zabe i babe tj. vjeru i religiju. Kao sto neko rece vjera ili vjeroispovjest je privatna stvar i svako je praktikuje na svoj nacin i ima licni odnos prema bogu u kojeg vjeruje, ili ne vjeruje.
Ti pricas o organizovanim religijama a to je nesto sasvim drugo.
mamica papucarka

#307 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

stulic wrote:Mjesas zabe i babe tj. vjeru i religiju. Kao sto neko rece vjera ili vjeroispovjest je privatna stvar i svako je praktikuje na svoj nacin i ima licni odnos prema bogu u kojeg vjeruje, ili ne vjeruje.
Ti pricas o organizovanim religijama a to je nesto sasvim drugo.
pa to je onda nesto drugo. Mene nervira kad se neko busa u prsa Muslimanstvom, Islamom, a vamo cuga kad stigne.(ovo cuganje je samo primjer) Onda nemojte govorit mi smo Muslimani, vec mi smo vjernici i vjerujemo na svoj nacin u neke nase "bogove, polubogove" ili sta li vec?
sheilak

#308 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by sheilak »

Hej, ljudi, malo smo se udaljili od teme. Mislim da se trebamo podici iznad takvih banalnih stvari. I osoba druge vjeroispovjesti je insan, stvoren od Boga. Ako volim osobu druge vjeroispovjesti ili ako on voli mene - pa zar i to nije od Boga? Ako je grijeh, preuzimam ga na sebe. A ne vjerujem da ljubav moze biti grijeh. :)
mamica papucarka

#309 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

nije to nista. da vidite kako izgleda veza izmedju vjernika i ateiste :-) Jos ako imate dvoje zrelih, inteligentnih i obrazovanih ljudi sa jasno izgradjenim stavovima :-) Ti slucajevi (a poznavala sam licno nekoliko) su mi najinteresantniji :mrgreen: Koske pucaju :mrgreen:
callmethebreeeze

#310 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by callmethebreeeze »

sheilak wrote:Hej, ljudi, malo smo se udaljili od teme. Mislim da se trebamo podici iznad takvih banalnih stvari. I osoba druge vjeroispovjesti je insan, stvoren od Boga. Ako volim osobu druge vjeroispovjesti ili ako on voli mene - pa zar i to nije od Boga? Ako je grijeh, preuzimam ga na sebe. A ne vjerujem da ljubav moze biti grijeh. :)
bog ti dao srece zbog pametnog komentara. :)
:D :D :D
kijameta

#311 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by kijameta »

Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovijesti je moguca,posebno u mladzim godinama ali zajednicki zivot ili uspjesna veza apsolutno je nemoguca.Jer religija je jedan od osnovnih ljudskih stavova i kako zivjeti sa nekim a ne slagati se u sustinskim stvarima.Licni primjer,ja sam bio u vezi i par godina u braku sa osobom vjernicom( ista vjera,ista nacija),docim sam ja nevjernik.Veza je bila puna svadza,neslaganja,prepiranja i samo je izuzetno jaka ljubav odrzala toliko vremena ali kada se je zavrsila,osjecao sam se kao da sam izasao iz pakla.Na srecu-nesrecu nismo imali djece a glavni razlog je bio njihov odgoj,vjersko-nevjerski,oko cega se nismo mogli sloziti.Poslije sam bio ozenjen zenom druge rase i vjere ali prakticno bezvjerkom i bilo nam je super,imamo divnu kcerkicu ali nas je nazalost zivot razdvojio.Onda sam opet se ozenio zenom iste vjere ali je 'liberlni radikalista' i boga pominje samo u psovkama.Sa njom imam dva strasna klinca.Eee sad kad mi za koju godinu djeca dovedu svoje partnere mogu biti; crnci,Kinezi,Njemci,Srbi,Hrvati,sta god samo ne da nisu vjernici,bilo koje vjere,jer ne znam koja mi se vise gadi i koja je odvratnija i bolesnija.Naravno da bih ja djecu,pustio neka zive svoj zivot i ne bi ih ometao,na kraju oni ce zajedno zivjeti a ne ja sa njima. Ali kako ja njih nista ne tjeram,ne bi ni one mene mogli tjerati da u porodicu primim vjernika.Mada ovo je samo teoretska mogucnost.Ja svoju djecu dobro odgajam i znam da ce oni meni u kucu dovest; ateista,agnostika,komunista ili u najgorem slucaju tradicionalnog vjernika,koji ne zna nijednu molitvu.
Takav je otprilike i stav vjernika,oni jednostavno odgajaju djecu u takvom okruzenju,da djeca sama traze partnera istih svjetonazora.Sto je jedino i moguce.A oni sto raja po forumu navodi kao primjer uspjesnih mjesanih brakova su sve samo ne mjesani brakovi. Tu se prica o paru iz Sarajeva,iz iste ulice,iste skole,koji govore isti jezik,sa istim naglaskom,odraslih na istim vrijednostima,areligioznima,iz istih takvih porodica,iz iste drustvene klase,iste strane u ratu.Pa po cemu su to mjesoviti brakovi ?? Zato sto se on zove Suljo a ona Vera a sve im ostalo u dlaku isto,ma smijesno.
Znaci nipocemu,pravi mjesani religijski brak,izmedzu vehabije i kcerke pravoslavnog popa,je moguc samo u holivudskoj romanticnoj komediji- i to mozda.
Osim toga treba tu dodati i tradicionalne bosanske osobine;nacionalizam,netrpljivost,konzervativizam,zatucanost,religiozni fanatizam. Sto je neko na topicu dobro rekao;bolji je Emir od Zorana,nema veze sto je Emir triput veci kjafir.
Kod nas vlada predubjedzenje da su Bosanci(bosanski Srbi,Hrvati,Bosnjaci) multi-kulti,sto je velika laz i prijevara.Imamo bosanske Hrvate,koji sigurno spadaju u najzadrtije katolike u Evropi,pa imamo 3 % vehabija i jos dosta konzervativnih muslimana,a onda i dosta konzervativnih pravoslavaca,sto tihuju.Sigurno smo religiozno najkonzervativnija zemlja Evrope.Multi-kulturnih ljudi ima jako malo u par urbanih sredina.Jedan podatak tome u prilog,po popisu iz 91 u BiH sa potpuno mjesanim stanovnistvom je bilo 15,6 mjesovitih brakova,u Hrvatskoj sa 80 % Hrvata 15,5 i u Sloveniji sa 92 % Slovenaca,samo malo manje 13,8.Toliko o bosanskim mjesovitim brakovima i multikulturalnosti. Ali budemo se borili.
No passaran. :D :D :D
callmethebreeeze

#312 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

interesantan post kijameta. ja mislim da kod nas vlada strah od drugacijeg i da je emir bolji od zorana, ali bi i zoran bio bolji od nekog crnca iz gane, i tako dalje.

sto se tice mjesovitih brakova, ja mislim da je kod vecina kvaka u naciji, rijetki su oni kojima je vjera bitna. masa bosnjaka, srba i hrvata nisu neki vjernici, ali jesu nacionalisti.

p.s vehabija mozda ne bi mogao zivjeti s kcerkom pravoslavnog popa, ali bi joj s babom mogao nadugo diskutovati o odrzavanju brade i haljetaka.

:D :bih: :D
mamica papucarka

#313 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Kijameta, mashala :mrgreen:
ja citam post i citam i sve kontam "Koliko se ovaj covjek puta zenio", pa procitam cijeli post, pa se vratim da prebrojim :lol:
callmethebreeeze

#314 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

p.s ja za sebe kazem da sam vjernik, odem u dzamiju, postim, ali volim otici i u kafanu :D moja djevojka ne praktikuje vjeru ni sekunde, pa nam ide super. doduse, mi se i te kako slazemo u nekim fundamentalnim stvarima.
:D
mamica papucarka

#315 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

callmethebreeeze wrote:p.s ja za sebe kazem da sam vjernik, odem u dzamiju, postim, ali volim otici i u kafanu :D moja djevojka ne praktikuje vjeru ni sekunde, pa nam ide super. doduse, mi se i te kako slazemo u nekim fundamentalnim stvarima.
a sta mislis da joj sad kazes "E zeno sto smo se sexali prije braka, sexali smo se" :lol: Nista dok se ne potpise. i hocu joedno 3-4 sina da mi rodis i odmah ih saljemo u mekteb :D
callmethebreeeze

#316 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

mamica papucarka wrote:
callmethebreeeze wrote:p.s ja za sebe kazem da sam vjernik, odem u dzamiju, postim, ali volim otici i u kafanu :D moja djevojka ne praktikuje vjeru ni sekunde, pa nam ide super. doduse, mi se i te kako slazemo u nekim fundamentalnim stvarima.
a sta mislis da joj sad kazes "E zeno sto smo se sexali prije braka, sexali smo se" :lol: Nista dok se ne potpise. i hocu joedno 3-4 sina da mi rodis i odmah ih saljemo u mekteb :D

ko ti kaze da se mi sexamo?! :shock: :shock: :shock:

pa sta ti mislis o meni?
:shock: :shock: :shock:
callmethebreeeze

#317 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

p.s 3-4 sina ce svakako roditi, i dje ce drugo nego u mekteb?
:skoljka: :mrgreen: :dance:
Sandokan

#318 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Sandokan »

priznajem - ne mogu sa osobom druge vjere.
ja sam ateista i znam, znam 100%, da bi to smetalo vjernici bilo koje vjere. kao sto bi meni njen post ili njena slava bili smijesni, tako bi njoj islo na zivce moje ospravanje postojanja bozanstva.

i sta je tu cudno?
ek

#319 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by ek »

kijameta wrote:Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovijesti je moguca,posebno u mladzim godinama ali zajednicki zivot ili uspjesna veza apsolutno je nemoguca.Jer religija je jedan od osnovnih ljudskih stavova i kako zivjeti sa nekim a ne slagati se u sustinskim stvarima.Licni primjer,ja sam bio u vezi i par godina u braku sa osobom vjernicom( ista vjera,ista nacija),docim sam ja nevjernik.Veza je bila puna svadza,neslaganja,prepiranja i samo je izuzetno jaka ljubav odrzala toliko vremena ali kada se je zavrsila,osjecao sam se kao da sam izasao iz pakla.Na srecu-nesrecu nismo imali djece a glavni razlog je bio njihov odgoj,vjersko-nevjerski,oko cega se nismo mogli sloziti.Poslije sam bio ozenjen zenom druge rase i vjere ali prakticno bezvjerkom i bilo nam je super,imamo divnu kcerkicu ali nas je nazalost zivot razdvojio.Onda sam opet se ozenio zenom iste vjere ali je 'liberlni radikalista' i boga pominje samo u psovkama.Sa njom imam dva strasna klinca.Eee sad kad mi za koju godinu djeca dovedu svoje partnere mogu biti; crnci,Kinezi,Njemci,Srbi,Hrvati,sta god samo ne da nisu vjernici,bilo koje vjere,jer ne znam koja mi se vise gadi i koja je odvratnija i bolesnija.Naravno da bih ja djecu,pustio neka zive svoj zivot i ne bi ih ometao,na kraju oni ce zajedno zivjeti a ne ja sa njima. Ali kako ja njih nista ne tjeram,ne bi ni one mene mogli tjerati da u porodicu primim vjernika.Mada ovo je samo teoretska mogucnost.Ja svoju djecu dobro odgajam i znam da ce oni meni u kucu dovest; ateista,agnostika,komunista ili u najgorem slucaju tradicionalnog vjernika,koji ne zna nijednu molitvu.
Takav je otprilike i stav vjernika,oni jednostavno odgajaju djecu u takvom okruzenju,da djeca sama traze partnera istih svjetonazora.Sto je jedino i moguce.A oni sto raja po forumu navodi kao primjer uspjesnih mjesanih brakova su sve samo ne mjesani brakovi. Tu se prica o paru iz Sarajeva,iz iste ulice,iste skole,koji govore isti jezik,sa istim naglaskom,odraslih na istim vrijednostima,areligioznima,iz istih takvih porodica,iz iste drustvene klase,iste strane u ratu.Pa po cemu su to mjesoviti brakovi ?? Zato sto se on zove Suljo a ona Vera a sve im ostalo u dlaku isto,ma smijesno.
Znaci nipocemu,pravi mjesani religijski brak,izmedzu vehabije i kcerke pravoslavnog popa,je moguc samo u holivudskoj romanticnoj komediji- i to mozda.
Osim toga treba tu dodati i tradicionalne bosanske osobine;nacionalizam,netrpljivost,konzervativizam,zatucanost,religiozni fanatizam. Sto je neko na topicu dobro rekao;bolji je Emir od Zorana,nema veze sto je Emir triput veci kjafir.
Kod nas vlada predubjedzenje da su Bosanci(bosanski Srbi,Hrvati,Bosnjaci) multi-kulti,sto je velika laz i prijevara.Imamo bosanske Hrvate,koji sigurno spadaju u najzadrtije katolike u Evropi,pa imamo 3 % vehabija i jos dosta konzervativnih muslimana,a onda i dosta konzervativnih pravoslavaca,sto tihuju.Sigurno smo religiozno najkonzervativnija zemlja Evrope.Multi-kulturnih ljudi ima jako malo u par urbanih sredina.Jedan podatak tome u prilog,po popisu iz 91 u BiH sa potpuno mjesanim stanovnistvom je bilo 15,6 mjesovitih brakova,u Hrvatskoj sa 80 % Hrvata 15,5 i u Sloveniji sa 92 % Slovenaca,samo malo manje 13,8.Toliko o bosanskim mjesovitim brakovima i multikulturalnosti. Ali budemo se borili.
Manje više se slažem sa tekstom, ali izuzetaka ima. Ja npr. znam par koji su u braku već skoro 20 godina on Bošnjo zadrti nacionalista i klanja ne svaki vakat ali klanja, a ona Srbijanka negdje iz okoline Beograda pa opet zajedno i imaju dvoje dijece. Mislim da ovi izuzetci uspijevaju samo ako je jedna religija/nacija/svjetonazor iznad one druge tj. dijeca idu samo u džamiju/crkvu, a druge religije/nacije/svjetonazora ima samo u tragovima.
Ali interesantna stvar sad čerka od ovog bračnog para hoda sa Hrvatom a roditelji ( oboje ) hoće da pomahnitaju zbog toga.
LSD

#320 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by LSD »

ek wrote:
kijameta wrote:Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovijesti je moguca,posebno u mladzim godinama ali zajednicki zivot ili uspjesna veza apsolutno je nemoguca.Jer religija je jedan od osnovnih ljudskih stavova i kako zivjeti sa nekim a ne slagati se u sustinskim stvarima.Licni primjer,ja sam bio u vezi i par godina u braku sa osobom vjernicom( ista vjera,ista nacija),docim sam ja nevjernik.Veza je bila puna svadza,neslaganja,prepiranja i samo je izuzetno jaka ljubav odrzala toliko vremena ali kada se je zavrsila,osjecao sam se kao da sam izasao iz pakla.Na srecu-nesrecu nismo imali djece a glavni razlog je bio njihov odgoj,vjersko-nevjerski,oko cega se nismo mogli sloziti.Poslije sam bio ozenjen zenom druge rase i vjere ali prakticno bezvjerkom i bilo nam je super,imamo divnu kcerkicu ali nas je nazalost zivot razdvojio.Onda sam opet se ozenio zenom iste vjere ali je 'liberlni radikalista' i boga pominje samo u psovkama.Sa njom imam dva strasna klinca.Eee sad kad mi za koju godinu djeca dovedu svoje partnere mogu biti; crnci,Kinezi,Njemci,Srbi,Hrvati,sta god samo ne da nisu vjernici,bilo koje vjere,jer ne znam koja mi se vise gadi i koja je odvratnija i bolesnija.Naravno da bih ja djecu,pustio neka zive svoj zivot i ne bi ih ometao,na kraju oni ce zajedno zivjeti a ne ja sa njima. Ali kako ja njih nista ne tjeram,ne bi ni one mene mogli tjerati da u porodicu primim vjernika.Mada ovo je samo teoretska mogucnost.Ja svoju djecu dobro odgajam i znam da ce oni meni u kucu dovest; ateista,agnostika,komunista ili u najgorem slucaju tradicionalnog vjernika,koji ne zna nijednu molitvu.
Manje više se slažem sa tekstom, ali izuzetaka ima. Ja npr. znam par koji su u braku već skoro 20 godina on Bošnjo zadrti nacionalista i klanja ne svaki vakat ali klanja, a ona Srbijanka negdje iz okoline Beograda pa opet zajedno i imaju dvoje dijece. Mislim da ovi izuzetci uspijevaju samo ako je jedna religija/nacija/svjetonazor iznad one druge tj. dijeca idu samo u džamiju/crkvu, a druge religije/nacije/svjetonazora ima samo u tragovima.
Ali interesantna stvar sad čerka od ovog bračnog para hoda sa Hrvatom a roditelji ( oboje ) hoće da pomahnitaju zbog toga.
On je zadrti nacionalista zato što je "Bošnjo" i što klanja,a ona nije nacionalista jer je Srbijanka iz okoline Beograda :D ...jesam li dobro shvatio ovo
:? :mrgreen:
ek

#321 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by ek »

LSD wrote:
ek wrote:
On je zadrti nacionalista zato što je "Bošnjo" i što klanja,a ona nije nacionalista jer je Srbijanka iz okoline Beograda :D ...jesam li dobro shvatio ovo
:? :mrgreen:
Ako si tako shvatio nisi dobro shvatio. Ja klanjam ako te već interesuje. Samo sam rekao stanje on jeste nacionalno određen i pravo da ti kažem kod njih sam često ona politiku manje više, bar u javnosti, ne komentariše izuzev slaganja sa mužem. A njegovo mišljenje je totalno desno. Čovjek se žali što nema radikalnijih Bošnjačkih partija. Pošto je dosta stariji od mene ja mu ne protivrječim ali ponekad i mene svojim stavovima pravo iznervira, a ja sam totalni SDA-ovac što je bar na ovom forumu dosta da bi se čovjek anatemisao.
E na to sam mislio kad sam njega opisivao.
LSD

#322 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by LSD »

Ma OK,hvala na objašnjenju :-D
sheilak

#323 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by sheilak »

@ Sandokan :Nije cudno za tebe isto kao sto za mene nije cudno biti sa osobama druge vjere, ubjedjenja, nacina zivota. Takav je moj zivot. Svako treba zivjeti onako kako osjeca srcem, a ne kako misli da mora. :) Ili kako ga neko sili. Meni bi bila najveca tuga odreci se ljubavi , makar ona bila i kratkotrajna,ili nekog sna samo zato sto se to mom ocu ili majci, drustvu, vjerskoj zajednici, ne svidja. Naravno, saslusala bih njihove primjedbe, sugestije, radi njih, ali ne bih im dopustila da me prisile da zivim njihov zivot, pogotovo, ako bih ja znala bolje. Hvala Bogu, moji roditelji imaju stajalista slicna mojim i slazu se sa mojim izborom ( ne samo u ljubavi ).Ali, ako osoba smatra da moze zivjeti samo sa nekim iste vjere, onda je to njen izbor, njen osjecaj i to bi trebalo postivati, iako, osjecala bih se lose da neko s druge strane, ne zeli sa mnom biti zato sto sam muslimanka ili zato sto nisam dovoljno muslimanka ili zato jer uopste vjerujem u Boga.
dalmatinka

#324 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by dalmatinka »

mamica papucarka wrote:nije to nista. da vidite kako izgleda veza izmedju vjernika i ateiste :-) Jos ako imate dvoje zrelih, inteligentnih i obrazovanih ljudi sa jasno izgradjenim stavovima :-) Ti slucajevi (a poznavala sam licno nekoliko) su mi najinteresantniji :mrgreen: Koske pucaju :mrgreen:
Ne mora značiti da je baš uvijek tako. Ja sam ti u takvom braku, inače moja mala tročlana porodica ti je sastavljena od dvije nacije, jednog zadrtog ateiste, jedne katolkinje i sina im agnostika. Ide nam bolje nego mnogima kojima je bilo najvažnije da su im bračni partneri isti kao oni. :D
mamica papucarka

#325 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

dalmatinka wrote:
mamica papucarka wrote:nije to nista. da vidite kako izgleda veza izmedju vjernika i ateiste :-) Jos ako imate dvoje zrelih, inteligentnih i obrazovanih ljudi sa jasno izgradjenim stavovima :-) Ti slucajevi (a poznavala sam licno nekoliko) su mi najinteresantniji :mrgreen: Koske pucaju :mrgreen:
Ne mora značiti da je baš uvijek tako. Ja sam ti u takvom braku, inače moja mala tročlana porodica ti je sastavljena od dvije nacije, jednog zadrtog ateiste, jedne katolkinje i sina im agnostika. Ide nam bolje nego mnogima kojima je bilo najvažnije da su im bračni partneri isti kao oni. :D
ma ja mislim da je to u Katolicanstvu lakse izvodljivo nego u Islamu :)
Post Reply