Srpska proslost

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bokakotorska

#301 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

teska haubice

Mitropolit Amfilohije sluzio je mnoga opela, pa i slikaru Milicu od Macve.
Sta bi te zbunilo da je tom slikaru opelo sluzio neko drugi ?
To sto je Mitropolit Amfilohije sluzio opelo slikaru Milicu od Macve ima neko posebno znacenje ili mozda otkriva nama neku tajnu vezu medju njima dvojcom ?
Nisam razumeo.

I kakve veze ima to sve sa paljenjem skupstine bivse Juge u Beogradu, sto je inace bila sjajna stvar, a ti je citiras ?

Moto koji si naveo je divan kada se pozitivno istumaci i sasvim se uklapa u paljenje skupstine bivse Juge u Beogradu.

Jer likovi koji u njoj radise nit su Krstu sluzili nit su na Milosa licili bilo kojim delom, a imali su mnoge prilike.
haubica_i_to_teshka

#302 Re: Srpska proslost

Post by haubica_i_to_teshka »

bokakotorska wrote:teska haubice

Mitropolit Amfilohije sluzio je mnoga opela, pa i slikaru Milicu od Macve.
Sta bi te zbunilo da je tom slikaru opelo sluzio neko drugi ?
To sto je Mitropolit Amfilohije sluzio opelo slikaru Milicu od Macve ima neko posebno znacenje ili mozda otkriva nama neku tajnu vezu medju njima dvojcom ?
Nisam razumeo.

I kakve veze ima to sve sa paljenjem skupstine bivse Juge u Beogradu, sto je inace bila sjajna stvar, a ti je citiras ?

Moto koji si naveo je divan kada se pozitivno istumaci i sasvim se uklapa u paljenje skupstine bivse Juge u Beogradu.

Jer likovi koji u njoj radise nit su Krstu sluzili nit su na Milosa licili bilo kojim delom, a imali su mnoge prilike.

Proizvoljnost(i)ma se sluzish , nisam “teshka haubica”, nego haubica_i_to _teshka. :D Toliko cjepidlacish da me zacudio ovaj “previd” . Za ne povjerovati !!!

Ovi ucestali zemljotresi me nekako podsjecaju na vizionarska prorocanstva (zar si zaboravio da je bio i prorok?) slikara “milica od macve”:
" Naime zapadnu hemisferu zahvatiće neslućena lančana tektonska kataklizma u trajanju od 15 minuta, tako da će ostati živih ljudi samo koliko se može skloniti pod krošnju jedne šljive”. Ova krošnja je metafora za Srbiju”.
“Naravno da ne mogu ostati svi Srbi u životu, ali ipak ostaje jezgro nacije. Ostaće živi Srbi kao poslednji izdanak SORABA, svepredaka sviju Evropljana. Ostaće i srpski jezik kao planetarni, jedini jezik koji se može smatrati pramajka jezikom indoevropskih naroda, i sa kojim se jedino može sporazumevati sa civilizacijama drugih planeta. Jer, Srbi vode poreklo preko one svetle, vasionske strane atlantidskog lica. Srbi će biti u stanju posle ove tektonske kataklizme jedini da obnove novu evropsku civilizaciju, pošto se Srbi nalaze u večnom elektrolitskom kupanju izazvanom moćnom spregom dveju geoloških ploča - bakarne pod Homoljima, i olovne ispod Kopaonika.”

Imal’ ovo i (druga predskazanja) kakve veze sa tvojim putovanjima po bliskom istoku ? :-)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije jedan od prvih profesora Teologije koji, mozesh mislit, pristupi SANU, mecena mu bio dobrica . Isti taj amfilohije je bio jedan od zacetnika ideje prenoshenja" moshti' i to iz Amerike “zlatoustog srbina” Vladike Nikolaja Velimirovica koji Svetog Savu u svom djelu “Nacionalizam Svetog Save” uporedi sa Hitlerom (tri puta da se prekrstim). Mishljenje o Jevrejima istog autora procitaj u: “Govori srpskom narodu kroz zatvorenicki prozor” (ako si citao volio bih da vidim tvoj komentar).
Da ne ostanemo samo na tome , amfilohije je jedan od autora teksta parafraziram, “ne mozemo vishe zivjeti zajedno”, koji Patrijarh Pavle onomad uputi Hrvatskoj.
Kada umre neko ko je prezirao SANU (milic) a amfilohije se “zadesi” na sahrani i ja se cudom cudim :? ...Samo, kazu, da je amfilohije kasnije “doshao tobe” :-D a osim toga je stric kostunjicine supruge, pa kad “lepa skupshtina lepo gori” svashta mi pada na pamet ( moje grijeshne misli).
Uzmi za pravo da zadrzish svoje mishljnenje .
Bilo je razlika, neko za SANU, neko za slobu, znalo je biti i veoma “napeto” (kao mitinzi na Ushcu i Terazijama) ali da bili jedinstvenog mishljenja u pogledu rata, ne moze se osporiti.
To je poenta gore napisanog.

Naravno, bilo je casnih izuzetaka u kojima si (po tvojim izjavama).
Ostavi se dzamija, Islama...zabavi se malo “o svom jadu” i otvaraj oci “svojim”, ziv Ti meni bio !!!

p.s. ni ja ne znam ko su cetnici, mozda ovi (?) iz pera “pisca” :
"Sarajevo i tvoje dzamije
sve ce srusit`momci s Romanije". :(
bokakotorska

#303 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

haubice_i_to_teshka

morao sam biti sitnicav kad su vecinom bili neljubazni na prvu loptu.

Pravo da ti kazem slikara nisam pratio puno, jasno je bilo da je patio od teske oralne dijareje, za ostala oboljenja ako ih je bilo nisam strucan. Po Bliskom istoku sam svakako za tebe, bio u Beogradu ili sada ovde, poslom, zato sam i postavio tu adresu.

Sto se Mitropolita, Patrijarha i svestenstva uopste tice ne bih donosio sudove. Vremenom sam shvatio da je SPC imala "povlascenu" situaciju bivsi u Turskom carstvu, Crkva - bez drzave, jer Tursku nije gledala kao svoju drzavu. Imala je stado i da se stara o njemu i o sluzbi Bogu.
Cinjenica od kada je stvorena moderna srpska drzava i kasnije Jugoslavija pa do danas Crkva, SPC, je izlozena politickom uticaju drzave, buduci da je spustila gard smatravsi tu / te nove drzave "svojim". Mislim da je za samu Crkvu bolje da vrati svoj gard u odnosu na drzavu i gleda svoja prava posla, kao ono u tursko vreme, jer pokazalo se da drzava precesto biva teret narodu umesto da mu sluzi. U tom smislu shvatam da mozes imati zamerki na SPC. Od Vladike Nikolaja citao sam "Molitve na Jezeru" i nista vise. Vladika Amfilohije imavsi sluzbu u Crnoj Gori sigurno je bio na teskim iskusenjima i na zalost bivao cesto uvlacen u politiku i vidi se da mu to nije struka. Posto je to pitanje otcepljenja reseno mirno valjda je i samim politicarima postalo smesno pitanje forsiranja CPC pa ga ostavise malo na miru.

Mislim da je i islamsko svestenstvo u Raskoj u slicnom iskusenju, ne gleda na Srbiju kao na svoju drzavu, a spusta gard prema BiH politicarima, pa im je posle djavo kriv i zavrse medjusobno sukobljeni. Cini mi se bolje bi im bilo da se okanu i sarajevskih i turskih politicara, a ako im ko treba Islama radi - eto Meke i Medine i svestenstva tamosnjeg. Srpski politicari im trebaju za komunalne usluge i to je to.

Po pitanju gledanja na ratove u Hrvatskoj i BiH - u Srbiji je bilo raznih stavova svakako. Tokom tih ratova Srbi su etnicki ocisceni u Hrvatskoj skoro potpuno, a u BiH sa pola njene teritorije. Dobar deo njih zavrsio je u Srbiji zajedno sa onima sa Kosova i Metohije. To je svakako doprinelo da smena Milosevicevog rezima saceka kraj tih ratova, jednostavno jer je ta katastrofa narodna "pokrivala" njegovu tiraniju, a gradjanski rat u Srbiji je bio zadnje sto nam je trebalo. Svakako je sjajna stvar to sto je oboren njegov rezim, bez gradjanskog rata. Licno spadam u one kojima je jako zao sto je predat Hagu, jer mislim da mu je Srbija morala suditi za ono sto je srpskom narodu napravio. I u Srbiji, a pogotovo u BiH i Hrvatskoj. Ostalim Jugoslovenima ne vidim sta je on skrivio vise od njihovih genijalaca.

Ne mogu da se ostavim ni Dzamija ni Islama, jer provedoh godine po raznim muslimanskim zemljama, a pogotovo zbog Bosnjaka od kojih nista ne naucih ni o Dzamijama ni o Islamu. Kako smo svi bili deca komunizma nije ni cudo, a o veri mozemo i zajedno da ucimo i onako smo svi mi narodi knjige, maternji nam je jako slican, a razlike medju nasim verama su daleko od naseg najcesce skromnog poimanja.
Vec sam rekao da nema mojih i tvojih vec samo nas. Svih i Hrvata takodje, na jednom smesno malom prostoru. Osim toga dojadile su mi srpske price o cetnicima i partizanima, mnogo su tvrdoglavi i netolerantni kad se pocne o tome, mada ni ovi na sax u nisu med i mleko.
Svako dobro od kotorskog zaliva :)

PS Taj pisac je bio budala, a ne cetnik.
Prozor

#304 Re: Srpska proslost

Post by Prozor »

boka kotorska sad bi ti sa mnom raspravljao i kao što reče haubica cjepidlačio o agresiji, genocidu, ratnim zločinima, republici srpskoj, četnicima, fašizmu, komunizmu, miloševiću, šešelju,dodiku pa vjerovatno i izetbegoviću.....ja nemam tu namjeru a ti svakako dobro razumiješ sve što sam napisao.
selam(kao poznavaoc arapskih izraza vjerovatno znaš šta ovo znači)
bokakotorska

#305 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Prozor wrote:boka kotorska sad bi ti sa mnom raspravljao i kao što reče haubica cjepidlačio o agresiji, genocidu, ratnim zločinima, republici srpskoj, četnicima, fašizmu, komunizmu, miloševiću, šešelju,dodiku pa vjerovatno i izetbegoviću.....ja nemam tu namjeru a ti svakako dobro razumiješ sve što sam napisao.
selam(kao poznavaoc arapskih izraza vjerovatno znaš šta ovo znači)
Naravno da bih razgovarao o svemu sto si pomenuo sem o cetnicima na nacin na koji se taj izraz upotrebljava.
Jer Mit o Antifasizmu cetnika Draze Mihajlovica je druga tema i ostade bez smirenih odgovora, valjda dok ne pronadju gde ga nasi crveni zakopase. I dok se ne sahrani. Mislim da ce se time i konacno zatvoriti ta prica i odagnati strahovi srpskih Partizana i potomstva im, a i vas komsija.

Drugih cetnika sem onih sa kraja 19og i pocetka 20og veka ne znam.

Krstenje Milosevicevih sledbenika - komunista u cetnike para mi usi, jer se samo Partizanima, opet pogresno, mogu zvati.

Borce RS nema razloga zvati cetnicima, jer behu Vojska Republike Srpske i ni za kakvu Kraljevinu nisu se borili, vec za gole zivote, bas kao i borci ABiH.

O Aleykum selam
united bosnae

#306 Re: Srpska proslost

Post by united bosnae »

Procitah par satro "naivnih" komentara forumasa sa Bliskog nam Istoka, koji se kao pita "Sta su to cetnici?". Pitanje koje spada u kategoriju pitanja malog Perice "Kako avion leti kad ne mase krilima".
Susjedu sa "Bliskog Istoka", cetnici nije nikakav "sluzbeni" izraz, isto kao sto niti Vlasi, Smrdi, Chete, Pantelije, Svrbi, Genocidasi, Koljaci, i slicni izrazi, u rijecniku jednog obicnog Bosanca odredjuju srpskog nacionalistu zadojenog mrznjom, omalovazavanjem i podsmijehivanju svega onoga sto nije srpsko.
haubica_i_to_teshka

#307 Re: Srpska proslost

bokakotorska wrote:haubice_i_to_teshka

morao sam biti sitnicav kad su vecinom bili neljubazni na prvu loptu.

Pravo da ti kazem slikara nisam pratio puno, jasno je bilo da je patio od teske oralne dijareje, za ostala oboljenja ako ih je bilo nisam strucan. Po Bliskom istoku sam svakako za tebe, bio u Beogradu ili sada ovde, poslom, zato sam i postavio tu adresu.

Sto se Mitropolita, Patrijarha i svestenstva uopste tice ne bih donosio sudove. Vremenom sam shvatio da je SPC imala "povlascenu" situaciju bivsi u Turskom carstvu, Crkva - bez drzave, jer Tursku nije gledala kao svoju drzavu. Imala je stado i da se stara o njemu i o sluzbi Bogu.
Cinjenica od kada je stvorena moderna srpska drzava i kasnije Jugoslavija pa do danas Crkva, SPC, je izlozena politickom uticaju drzave, buduci da je spustila gard smatravsi tu / te nove drzave "svojim". Mislim da je za samu Crkvu bolje da vrati svoj gard u odnosu na drzavu i gleda svoja prava posla, kao ono u tursko vreme, jer pokazalo se da drzava precesto biva teret narodu umesto da mu sluzi. U tom smislu shvatam da mozes imati zamerki na SPC. Od Vladike Nikolaja citao sam "Molitve na Jezeru" i nista vise. Vladika Amfilohije imavsi sluzbu u Crnoj Gori sigurno je bio na teskim iskusenjima i na zalost bivao cesto uvlacen u politiku i vidi se da mu to nije struka. Posto je to pitanje otcepljenja reseno mirno valjda je i samim politicarima postalo smesno pitanje forsiranja CPC pa ga ostavise malo na miru.

Mislim da je i islamsko svestenstvo u Raskoj u slicnom iskusenju, ne gleda na Srbiju kao na svoju drzavu, a spusta gard prema BiH politicarima, pa im je posle djavo kriv i zavrse medjusobno sukobljeni. Cini mi se bolje bi im bilo da se okanu i sarajevskih i turskih politicara, a ako im ko treba Islama radi - eto Meke i Medine i svestenstva tamosnjeg. Srpski politicari im trebaju za komunalne usluge i to je to.

Po pitanju gledanja na ratove u Hrvatskoj i BiH - u Srbiji je bilo raznih stavova svakako. Tokom tih ratova Srbi su etnicki ocisceni u Hrvatskoj skoro potpuno, a u BiH sa pola njene teritorije. Dobar deo njih zavrsio je u Srbiji zajedno sa onima sa Kosova i Metohije. To je svakako doprinelo da smena Milosevicevog rezima saceka kraj tih ratova, jednostavno jer je ta katastrofa narodna "pokrivala" njegovu tiraniju, a gradjanski rat u Srbiji je bio zadnje sto nam je trebalo. Svakako je sjajna stvar to sto je oboren njegov rezim, bez gradjanskog rata. Licno spadam u one kojima je jako zao sto je predat Hagu, jer mislim da mu je Srbija morala suditi za ono sto je srpskom narodu napravio. I u Srbiji, a pogotovo u BiH i Hrvatskoj. Ostalim Jugoslovenima ne vidim sta je on skrivio vise od njihovih genijalaca.

Ne mogu da se ostavim ni Dzamija ni Islama, jer provedoh godine po raznim muslimanskim zemljama, a pogotovo zbog Bosnjaka od kojih nista ne naucih ni o Dzamijama ni o Islamu. Kako smo svi bili deca komunizma nije ni cudo, a o veri mozemo i zajedno da ucimo i onako smo svi mi narodi knjige, maternji nam je jako slican, a razlike medju nasim verama su daleko od naseg najcesce skromnog poimanja.
Vec sam rekao da nema mojih i tvojih vec samo nas. Svih i Hrvata takodje, na jednom smesno malom prostoru. Osim toga dojadile su mi srpske price o cetnicima i partizanima, mnogo su tvrdoglavi i netolerantni kad se pocne o tome, mada ni ovi na sax u nisu med i mleko.
Svako dobro od kotorskog zaliva :)
PS Taj pisac je bio budala, a ne cetnik.

I ako se vjerovatno necemo sloziti u vezi mnogo cega na ovoj temi , ipak svako dobro i Tebi. :-D

U Perastu, pozdravi plemenite Bujovice, Kokolje.
U Risnu maksuz :-D pozdravi CASNE i PLEMENITE BOKANE koji za razliku od mnogih , uvjerishe me da josh uvijek postoji neshto shto se COJSVO zove . Narocito pozdravi pomorca. Kad god dodjem u Crkvu "Gospe od Shkrpjela" da zamolim za mirno more mome ocu, zamolim i za njega .
bokakotorska

#308 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Ima Cojstva u Boki zato je i ostala cela, nedirnuta iako je i ona svima neka Krajina bila i Bogu hvala ostala.
Ima ga i na drugim stranama samo smo se cesto i olako zaboravljali.

Image
http://www.pbase.com/vmarinkovic/image/37038068

Evo ga mirno, kao staklo u jutro, uvek, i tvom starom i nama kada dodjemo opet.
Cenim da je majstor gledao Ljutu - iz Stoliva, Donjeg. Valjda cemo i mi sto pre ponovo.
amba

#309 Re: Srpska proslost

Post by amba »

prije par godina gledam na tv-u u zemlji u kojoj trenutno boravim djecu kako marsiraju ulicama po gradu, uglavnom sve skole grada taj dan marsiraju jednom odredjenom rutom da bi se svi sastali na jednom velikom polju i tu izvodili neke karafeke kao kod nas priredba...

i sta mi je zapelo za oko, ide jedan djecacic mozda svojih 7 ili 8 godina, i dize TRI PRSTA U KAMERU mislim dijete tek sto je postalo i saznalo za sebe vec zna dici TRI PRSTA...i sada nek mi neko argumentira da to nije ludilo 95% srpskog naroda!
jugasvili

#310 Re: Srpska proslost

Post by jugasvili »

amba wrote:prije par godina gledam na tv-u u zemlji u kojoj trenutno boravim djecu kako marsiraju ulicama po gradu, uglavnom sve skole grada taj dan marsiraju jednom odredjenom rutom da bi se svi sastali na jednom velikom polju i tu izvodili neke karafeke kao kod nas priredba...

i sta mi je zapelo za oko, ide jedan djecacic mozda svojih 7 ili 8 godina, i dize TRI PRSTA U KAMERU mislim dijete tek sto je postalo i saznalo za sebe vec zna dici TRI PRSTA...i sada nek mi neko argumentira da to nije ludilo 95% srpskog naroda!

argumentira se ljudima koji imaju neko osnovno poznavanje problema , argumentirati osobi koja je zakljucila gledajuci prije par godina djecaka da dize tri prsta da je 95% jednog naroda ludo je gubljenje vremena . u takvim slucajevima je jasno da se radi o osobi ogranicenih kapaciteta .

evo jedan primjer za razmisljanje zato sto si mi zemljak , prosle godine je jedan dijecak bosnjak pobijedio na nekom sportskom turniru u hrvatskoj cije je ime bilo ni manje ni vise nego "osama" . bili na osnovu toga mogao doci do zakljucka da su 95% bosnjaka fanatici al qaide ?
haubica_i_to_teshka

#311 Re: Srpska proslost

bokakotorska wrote:Ima Cojstva u Boki zato je i ostala cela, nedirnuta iako je i ona svima neka Krajina bila i Bogu hvala ostala.
Ima ga i na drugim stranama samo smo se cesto i olako zaboravljali.

Image
http://www.pbase.com/vmarinkovic/image/37038068

Evo ga mirno, kao staklo u jutro, uvek, i tvom starom i nama kada dodjemo opet.
Cenim da je majstor gledao Ljutu - iz Stoliva, Donjeg. Valjda cemo i mi sto pre ponovo.
Image

Uploaded with ImageShack.us

Evo, iz iste perspektive :-D , slikano, ljetos
Mislio sam na COJSTO prema MOM RODNOM GRADU, MOJOJ LJUBAVI NAJVECOJ, DRUGOVIMA, KOMSHIJAMA .TAMO GDJE JE MOJA DUSHA, SRCE, MISLI.... MOJE SARAJEVO !!!
Sve znam/ko/shta gdje/kaka/kada... iz usta ucesnika :( :( :(
da vishe ne zacatavamo temu, nema smisla, nikad necesh priznati (a mozda i ne znash)
united bosnae

#312 Re: Srpska proslost

Post by united bosnae »

jugasvili wrote:
argumentira se ljudima koji imaju neko osnovno poznavanje problema , argumentirati osobi koja je zakljucila gledajuci prije par godina djecaka da dize tri prsta da je 95% jednog naroda ludo je gubljenje vremena . u takvim slucajevima je jasno da se radi o osobi ogranicenih kapaciteta .

evo jedan primjer za razmisljanje zato sto si mi zemljak , prosle godine je jedan dijecak bosnjak pobijedio na nekom sportskom turniru u hrvatskoj cije je ime bilo ni manje ni vise nego "osama" . bili na osnovu toga mogao doci do zakljucka da su 95% bosnjaka fanatici al qaide ?
Cuj "Osama", aaaa
Eto i ja , kad sam zadnji put ono daaaavno sreo jednog srpskog dijecaka koji se zvao ni vise ni manje nego "mitar", i naravno da sam dosao do zakljucka (pored zakljucka da roditelji dijecaka ocito imaju los ukus) da su 95% srba fantici NK Crvena Zvijeza (mitar mrkela)?

Prijatelju tvoje povlacenje paralele izmedju djecaka koji se zove Osama i djecaka koji negdje na nekom europskom slavlju dize tri prsta je u najmanju ruku neozbiljno.
Naravno vi cete nastaviti banalizirati one stvari koje ste pravili (i jos pravite) zadnjih 20 godina i time pokusavati minimalizirati krivnju koje ste i sami svjesni.
jugasvili

#313 Re: Srpska proslost

Post by jugasvili »

united bosnae wrote:
jugasvili wrote:

Cuj "Osama", aaaa
Eto i ja , kad sam zadnji put ono daaaavno sreo jednog srpskog dijecaka koji se zvao ni vise ni manje nego "mitar", i naravno da sam dosao do zakljucka (pored zakljucka da roditelji dijecaka ocito imaju los ukus) da su 95% srba fantici NK Crvena Zvijeza (mitar mrkela)?

Prijatelju tvoje povlacenje paralele izmedju djecaka koji se zove Osama i djecaka koji negdje na nekom europskom slavlju dize tri prsta je u najmanju ruku neozbiljno.
Naravno vi cete nastaviti banalizirati one stvari koje ste pravili (i jos pravite) zadnjih 20 godina i time pokusavati minimalizirati krivnju koje ste i sami svjesni.

vidis i sam kolika je to glupost na osnovu jedne sitnice dolaziti do tako krupnih zakljucaka .
zato sam naveo primjer da pokazem koliko to nema veze sa mozgom .

porazavajuce je da onda u drugom dijelu posta pokazujes da i ti slabo kontas neke stvari .
da vidis nekog eskima da dize tri prsta garant bi dosao do zakljucka da je cetnik .

i upravu si da je neozbiljno povlacenje paralele jer taj djecak sto je dizao prst bio neki anonimac koji mozda nema veze sa srbima vec je sve mozda dijecija zahebancija , dok davanje dijtetu imena osama je pokazivanje simpatija prema okorjelom teroristi koji je ironicno upleten u ubistva vise muslimana nego krscana . a da , stvar ukusa je vrlo diskutabilna jer ime "mitar" je medju izvornim bosanskim dok "osama" nema ama bas nikakve veze sa bosnom (osim mudzahedina ) .

ako moze pitanje , ko smo to mi a ko vi ? ja sam licno ateista bosanac .
i sta ja to banaliziram matere ti ? da je napisao neki srbi (ne svi , npr vikic nije ) klali , ubijali , progonili itd i dosao do zakljucka da ima bolesnika slozio bih se 100% . ovako argument je to sto je vidio nekog anonimnog djecaka koji mozda nije ni srbin kako dize tri prsta i dosao do zakljucka da je 95 % srba ludo . i ajde ti sad ubijedi bilo koga ko ima veci iq od 70 da je to validan argument .
bokakotorska

#314 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

haubica_i_to_teska

Samo lepu rec imam za ljude Bokelje.
Nemam ti sta priznati - u Boki sam gost kao i ti.
Cest, i drago mi je da imamo zajednicko predivno mesto i da delimo bar jedan pogled.

30% predratnih Sarajlija moze se pozaliti na Cojstvo i u tom, nekada svom gradu.
Ni to ne bi bila sva istina...

amba

Nesto pre levog krila Zvezde bilo je i Svetog Dimitrija, zastitnika Soluna i Mitrovdana, srpske Slave i imena Mitar. I bice. Sremska i Kosovska Mitrovica su gradovi koji nose ime Svetog Dimitrija takodje.

Za onog malog – dok nije podigao samo srednji prst dobro je.
haubica_i_to_teshka

#315 Re: Srpska proslost

bokakotorska wrote:haubica_i_to_teska

Samo lepu rec imam za ljude Bokelje.
Nemam ti sta priznati - u Boki sam gost kao i ti.
Cest, i drago mi je da imamo zajednicko predivno mesto i da delimo bar jedan pogled.

30% predratnih Sarajlija moze se pozaliti na Cojstvo i u tom, nekada svom gradu.
Ni to ne bi bila sva istina...

amba

Nesto pre levog krila Zvezde bilo je i Svetog Dimitrija, zastitnika Soluna i Mitrovdana, srpske Slave i imena Mitar. I bice. Sremska i Kosovska Mitrovica su gradovi koji nose ime Svetog Dimitrija takodje.

Za onog malog – dok nije podigao samo srednji prst dobro je.

ćutnja
Nikad čovek ne može da kaže toliko mudrosti, koliko može da prećuti ludosti.

Jovan Dučić
bokakotorska

#316 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

:) za komentar

na zalost citiram sa wikipedije ali na terenu sam zaista

----------------------------------------------------

Stanovništvo

Glavni članak: Demografija Sarajeva

Broj stanovnika u Sarajevu se vidljivo povećava; 1910. godine Sarajevo je imalo 57.040 stanovnika, 1931. godine 78.180, a 1961. 143.120 stanovnika, naprema 401.118 stanovnika u decembru 2002. godine. [3]
Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, Grad Sarajevo (područje svih deset općina) imalo je 527.049 stanovnika.(Bošnjaci - 259.470 (49,23%), Srbi - 157.143 (29,81%), Hrvati - 34.873 (6,61%), Jugoslaveni - 56.470 (10,71%) i ostali, neopredijeljeni i nepoznato - 19.093 (3,62%)).
Naseljeno mjesto Sarajevo, imalo je po istom popisu 416.497 stanovnika. Ostalih 110.552 stanovnika živjelo je u 335 naseljenih mjesta, u 10 općina.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Sarajevo#Stanovni.C5.A1tvo
-------------------------------------

Od 92ge se ta struktura na jako ruzan nacin promenila. U samo par meseci.

Znaci preciznije -> 29,81% stanovnika predratnog Sarajeva moglo je sta prigovoriti Cojstvu svoga grada te 92…

I kao sto rekoh, to ne bi bila sva istina, jer naravno preostalih 70,19% ce dodati sto sta za Cojstvo izgnanih kasnije - 93ce, 4te…
I tako na zalost nikako da se cuju I razumeju. Ako nece.

Siguran sam da bar nas dva mozemo razumeti svih 100% nasih, lose sudbine.

Ne moramo se I sloziti - ali moramo razumeti razlicita stanovista. Istina je obicno u sredini.
bokakotorska

#317 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Iz istorije Beograda i ww2 jos jedna stvar koja se politizovala od samog pocetka od strane i Nemaca i Saveznika, kasnije i od strane nasih crvenih drugara.

Na sax u, na temi o Antifasizmu cetnika Draze Mihajlovica, cak je bila koriscena kao dokaz srpske nacisticke tradicije ?! Neki drugari u zaru borbe…

Lili Marlen, jedna od najpoznatijih pesama ikada. Napisana 1915 dakle tokom ww1, autor Hans Leip, prvi put snimljena 1939 god. u izvedbi Lale Andersen.

Originalno zvana " Devojka pod svetiljkom", slavu je stekla kao "Lili Marlen", izvodjena od mnogih, po meni najlepse od strane – najlepse , :) Marlen Ditrih. Slusana rado od vojaka sa obe strane fronta – Nemaca I zapadnih saveznika.

Emitovana tokom ww2 iz Beograda, sa radio stanice "Soldatensender Belgrad" ili ti Vojnicki Radio Beograd. Mogla se cuti u celoj Evropi I Severnoj Africi, dakle svuda gde su se mlatili momci. Europejci mahom i poneki Gurka doduse.

Oficir koji je bio zaduzen za emitovanje muzike odlazeci na odsustvo u Bec imao je zadatak da nabavi sto vise muzike i donese nazad u Beograd.
U hrpi ploca nabavljenih u prodavnici polovnih ploca bila je i tada malo poznata ploca Lili Marlen u izvedbi Lale Andersen, do tada prodata u samo 700 primeraka.
Nemajuci veliki izbor ploca, Vojnicki Radio Beograd pustao je Lili Marln dosta cesto. Sef naci propagande, Gebels, nije je voleo (budala ali skroz) i zatrazio je da prestanu sa emitovanjem ali su vojaci mislili drugacije i Vojnicki Radio Beograd primao je gomile zahteva da se ponovo pusta vec popularna pesma. Gebels je promenio misljenje i dopustio je ponovo emitovanje, svakog dana u 9.55.

"Soldatensender Belgrad" - Vojnicki Radio Beograd srecom zatvoren je ulaskom Crvene Armije I nasih drugara daleke 44.

Nazalost prestalo se I sa emitovanjem ove predivne pesme.

http://www.youtube.com/watch?v=MO0lUXnA ... re=related

PS Za svaki slucaj slusajte je tiho, ja sam zamalo propusten kroz neke nervozne sake 90etih slusajuci je na semaforu u BGu…
zonbirile

#318 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

@bokakotorska
trend izmjene strukture se nastavlja,ali da pričamo o ratnom,koji je tebi interesantniji.Kao prvo četnici su stvorili pakao u Sarajevu,jer je na grad padalo u prosjeku 3000 granata,plus snajperska djelovanja.Svako normalan se htjeo skloniti,ali nije mogao.Muslimani-Bošnjaci nisu mogli,sem onih bogatih za pare,Hrvati isto,a Srbi su završavali u srpskoj vojsci.Svaka opcija je bila bolja od ostanka u gradu bez struje,vode,hrane ,grijanja.Poslije Dejtona u osvit reintegracije,postoje snimci,izjave svjedoka,srpskih zvaničnika itd.,Sarajevo na nagovor i teror napušta 120 000 Srba sa Grbavice,Vogošće,Iljijaša,Hađića,Iliđe.
bokakotorska

#319 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

zonbirile

Katastrofa tu se slazemo.

Dalje ne.

Pitanje nije KO vec STA je stvorilo pakao u celoj Jugi.

Naravno i u Sarajevu valjda najgori.

Kada se utvrdi STA je stvorilo taj pakao lako je doci do toga KO.

Ako krenes od KO, zahebaces se i svi mi i nikada necemo shvatiti STA je stvorilo taj pakao.

Zasto je to vazno ?

KO ce umreti pre ili kasnije i bez svakoga se moze, cak i bez Druga Tite hebote 8-)

STA se ponavlja prijatelju. Uvek se nadje neki KO da napravi pakao.

PS Mani se cetnika, ustasa i balija to ne vodi nicemu.

I jos jako vazno sto se stidljivo precutkuje na svim stranama, a jako dobro znamo. Iz Sarajeva se i te kako moglo izaci, koridor za komunikaciju je drzan otvoren svo vreme. Obe strane iz svojih razloga behu zainteresovane za to.
Problem je sto je izlaz bio ZABRANJEN, jer Pakao je jako dobar posao bio i bice.

Nazalost.

A ako svi odu, propade posao, drug moj.

Evo i najprijatnije literature od Mc Cartney / Lennon

Revolution

You say you want a revolution
Well, you know
We all want to change the world
You tell me that it's evolution
Well, you know
But when you talk about destruction
Don't you know that you can count me out
Don't you know it's gonna be all right
all right, all right

You say you got a real solution
Well, you know
We'd all love to see the plan
You ask me for a contribution
Well, you know
We're doing what we can
But when you want money
for people with minds that hate
All I can tell is brother you have to wait

all right, all right
Ah

ah, ah, ah, ah, ah...

You say you'll change the constitution
Well, you know
We all want to change your head
You tell me it's the institution

Well, you know
You better free you mind instead
But if you go carrying pictures of chairman Mao
You ain't going to make it with anyone anyhow
all right, all right
all right, all right, all right

zamalo da zaboravim

http://www.youtube.com/watch?v=KrkwgTBrW78
Last edited by bokakotorska on 27/04/2010 11:17, edited 2 times in total.
zonbirile

#320 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

bokakotorska wrote:zonbirile

Katastrofa tu se slazemo.

Dalje ne.

Pitanje nije KO vec STA je stvorilo pakao u celoj Jugi.

Naravno i u Sarajevu valjda najgori.

Kada se utvrdi STA je stvorilo taj pakao lako je doci do toga KO.

Ako krenes od KO, zahebaces se i svi mi i nikada necemo shvatiti STA je stvorilo taj pakao.

Zasto je to vazno ?

KO ce umreti pre ili kasnije i bez svakoga se moze, cak i bez Druga Tite hebote 8-)

STA se ponavlja prijatelju. Uvek se nadje neki KO da napravi pakao.

PS Mani se cetnika, ustasa i balija to ne vodi nicemu.

I jos jako vazno sto se stidljivo precutkuje na svim stranama, a jako dobro znamo. Iz Sarajeva se i te kako moglo izaci, koridor za komunikaciju je drzan otvoren svo vreme. Obe strane iz svojih razloga behu zainteresovane za to.
Problem je sto je izlaz bio ZABRANJEN, jer Pakao je jako dobar posao bio i bice.

Nazalost.

A ako svi odu, propade posao, drug moj.

Evo i najprijatnije literature od Mc Cartney / Lennon

Revolution

You say you want a revolution
Well, you know
You tell me that it's evolution
Well, you know
But when you talk about destruction
Don't you know that you can count me out
all right, all right

You say you got a real solution
Well, you know
We'd all love to see the plan
You ask me for a contribution
Well, you know
We're doing what we can
But when you want money
for people with minds that hate
All I can tell is brother you have to wait

all right, all right
Ah

ah, ah, ah, ah, ah...

Well, you know

Well, you know
But if you go carrying pictures of chairman Mao
You ain't going to make it with anyone anyhow
all right, all right
----------------------------------------------
pa reci to ŠTO je uzrok i stvorilo stanje da ga KO učini.Biznis je rađen,ali i u Vukovaru,ali iste tendencije izlaska su bile.Ne bih sada o Vranju i Leskovcu,tamo se nije izlazila,jel da?
bokakotorska

#321 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Evo postavio sam i link na pesmu (gore), cuj je majku mu - gde zuris ?!

Sinoc sam je studirao par sati i uzivao. Ponavljam ti ovu strofu

Well, you know
Well, you know

jer opet se jedis sto u Leskovcu nije bilo gradjanskog rata.. Izgleda da u Leskovcu, Vranju i okolini nedostaju neki osnovni elementi za taj biznis ?

Nista zato, elementi su identifikovani u neposrednoj blizini i biznisu nije bilo prepreka ni na Kosovu, a pogotovo u Metohiji...

Prekide me posao :)

Pitas STA je uzrokovalo stanje rata ? Pa business druze moj, ostavi se Marx a kad je rat u pitanju kapitalizam se pokazao kao definitivno probitacniji.
Vidi ko je dobro prosao ili mislio da ce dobro proci svim time i tu si blizu.

Nemoj smetnuti sa uma ni Spoljne biznismene ni Local staff.
Znaci Management i Field officers, tako se to sada zove.

Ovde konkretno jos gore od Sarajeva prodjose u Baghdad u. I Shiiti i Suniti. Arapi svi. Bas kao i nasi Juzni Sloveni, svi. Pricaju isti jezik bas kao i mi. Izgleda samo da smo mi malo napredniji, jer mi svi znamo po 4 jezika. Europejci bato.

Puce Irak ko da ga nikada nije bilo, a potomci slavnog Saladina (Kurdi), koji davase starim Krstasima po repu, postase najbolji prijatelji i veliki duznici novim, istina sustinski drugacijim - totalnim bezboznicima.

Sklon sam naci iste Biznismene i ovde u Iraku, a konkretno pre zadnjeg talasa uzasa u Pakistanu (NWFP, North West Frontier Province, pastunski deo Pakistana, sa istocne strane Durand line, proguglaj malo strucnjace za Drinu) pocevsi od februara 09, bas Holbruk bese u poseti. Cudo jedno kakav workoholic.
..
cetnici, ustase, balije, e moj Druze daleko vidis do yaya i srazmerno mudro zboris
haubica_i_to_teshka

#322 Re: Srpska proslost

bokakotorska wrote::) za komentar

na zalost citiram sa wikipedije ali na terenu sam zaista

----------------------------------------------------

Stanovništvo

Glavni članak: Demografija Sarajeva

Broj stanovnika u Sarajevu se vidljivo povećava; 1910. godine Sarajevo je imalo 57.040 stanovnika, 1931. godine 78.180, a 1961. 143.120 stanovnika, naprema 401.118 stanovnika u decembru 2002. godine. [3]
Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, Grad Sarajevo (područje svih deset općina) imalo je 527.049 stanovnika.(Bošnjaci - 259.470 (49,23%), Srbi - 157.143 (29,81%), Hrvati - 34.873 (6,61%), Jugoslaveni - 56.470 (10,71%) i ostali, neopredijeljeni i nepoznato - 19.093 (3,62%)).
Naseljeno mjesto Sarajevo, imalo je po istom popisu 416.497 stanovnika. Ostalih 110.552 stanovnika živjelo je u 335 naseljenih mjesta, u 10 općina.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Sarajevo#Stanovni.C5.A1tvo
-------------------------------------

Od 92ge se ta struktura na jako ruzan nacin promenila. U samo par meseci.

Znaci preciznije -> 29,81% stanovnika predratnog Sarajeva moglo je sta prigovoriti Cojstvu svoga grada te 92…

I kao sto rekoh, to ne bi bila sva istina, jer naravno preostalih 70,19% ce dodati sto sta za Cojstvo izgnanih kasnije - 93ce, 4te…
I tako na zalost nikako da se cuju I razumeju. Ako nece.

Siguran sam da bar nas dva mozemo razumeti svih 100% nasih, lose sudbine.

Ne moramo se I sloziti - ali moramo razumeti razlicita stanovista. Istina je obicno u sredini.
Poznanice,ceemu procenti i prebrojavanja (?) nema, mi, vi, oni.... Istina je samo jedna, meni ne trebaju politcari a ni istoricari pisati shta se deshavalo u Sarajevu. Bio sam svjedok PLANSKOG ubijanja i rushenja. Mozda tebi iz neke druge perspektive i sa ove vremenske dinstance ne izgleda "strashno" ali to je istinito . Najbolnije od svega kada te dojucerashnji prijatelji, komshije izdaju. Ti neki ( %) dali su sebi za pravo da odlucuju o tudjim zivotima i sudbinama. Zashto jedan entitet ima prefiks jednih od (%) ? "VO IME OCA I..."

Da se ne vracash do ww2 ima jedna pjesma, ne znam da li slushala u Beogradu pocetkom 90-tih ?
p.s. u slobodno vrijeme ne slusham tu pjevacicu (kao ni ti vjerovatno Marlen) ali ovo vrijedi poslushati.. :-D

Nisam statisticar, ne znam kako bih ti prokomentarisao ove podatke :

The same year (1921) the City of Sarajevo had 78,173 inhabitants:

Sunni Muslims 29,649 (37.9%)
Roman Catholic Christians 21,373 (27.3%)
Serbian Orthodox Christians 18,630 (23.8%)
others 8,522 (11.0%)

Gdje nestadoshe drugo-rangirani (%) danas ih je mnogo manje ,ako imash ideju, volio bih da vidim, shta je razlog (bar po tvom mishljenju)
bokakotorska

#323 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

haubica_i_to_teska

Ne slusam narodnjake po default u. Evo neceg po mom misljenju blizeg nama.
http://www.youtube.com/watch?v=gP0JSQ36OSY
http://www.youtube.com/watch?v=gP0JSQ36OSY
Nije bitno ali ja sam stvarno zavoleo Marlen Dietrich I njenu Lili Marlene. Samo zaboravi taloge crvenog brain wash a I shvati da je to zaista pesma koju je slusao -> u ww2 I slusa I dalje ceo svet. Jer je lepa pesma, ne zbog cega drugog.

Pomenuta brojka sa moje strane bila je u funkciji skretanja paznje da zalbu na Cojstvo mozes naci svuda kad slegne prasina. Nista drugo. Pre kraja - od rezanja - zalbe na Cojstvo se ne cuju.Ako dugujem sta od statistika reci slobodno to mi je neka struka donekle i lako cemo, nego cenim da nas dva nemamo taj problem. Uostalom evo linka odakle si uzeo 1 od mnostva podataka ako ustreba. Treba uvek gledati celinu, sto sire i kroz vreme da vidis jasno trendove. Ne mene, nego sebe radi. Izvini sto solim.

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographi ... erzegovina

Vidi ni meni ne trebaju politicari i istoricari.
Kao sada ovde gde sam, 90etih -> Vukovar, Zagreb, Banja Luka, Sarajevo, Pale, Srebrenica, Gorazde, Bijeljina, Trebinje, sva Metohija i Kosovo - prolazio sam tuda mnogo puta i boravio.
Cak slucajno i puna srca sa paljanima podelio i bombardovanje pa mi ono posle kuci bese rutinska laganica. I sva kasnija, pa i ovih dana sa bracom Arapima. Isti autor na kraju...
Istina kretao sam se slobodno i bez obaveza i muka koje ste vi imali. Zato i mislim da bolje vidim od Vas, nasih, svih boja. Prosto, jer sam mogao sagledati sa vise strana kako mi nestaje zemlja i propadaju svi moji zemljaci, najcesce potpuno nevini ljudi, krivi samo sto su odatle. Ni moja zemlja ne bese kriva - samo malo previse neozbiljna.
Tako je uvek i svuda u ratu, ne samo u ex yu. Ja sam otada sluzbeno - neprekidno po raznim ratovima i ne pricam ti bezveze.

Zaboravi izdaju kada krene kolo.
Tada svako dobija novu poziciju i status nehotice, bude svrstan najcesce bez svoje volje, kao stoka kada joj okace na uvo privezak, tako i ljudi budu podeljeni, oduzme im se prethodni zivot i gurnu se niz reku....
Ne neko, nego svako ko uhvati pusku, hteo ne hteo dodje u situaciju da odlucuje o tudjim zivotima. Ako si je nosio i ti si bio taj, bez obzira jesi li po tvom misljenju dobro ili lose prosudjivao. Ja sam imao srecu da izbegnem tu srecu i tu cast.
Verujem da si ok ali svejedno siguran sam da ti to nije bilo u planu na pr 1989 recimo. Ako ti jeste bilo tako sta u planu hebi se i sto ti uopste pisem ista.

Oni sto su hrlili ka tome, dobrovoljno kretali, inicirali tu pricu, e to su likovi. No takvi su manjina. Nesretnika, slaboumnih.
Ostali su cisti kao suza bez obzira na moguca teska iskustva i ne trebaju se opterecivati. Ako ikako mogu.

Zasto Republika Srpska nosi to ime ? Zato sto su Srbi tamo u rezervatu koji nisu planirali da steknu. Kolaterala rashebavanja Juge, nasledje komsijske ljubavi. Siguran sam da im je svima (Srbima) predratna BiH u Jugi bila lepse mesto za zivot i da su je vise voleli. 91ve nemahu oni bas nikakvih drzavnih planova ako se ne varam. Vidi ko je 91 i kakve planove stvarao, pa tu pitaj. I sto je to radio bez i mimo krcmara ? Ko je zahvalne pesme Nemcima pevao, a ko dizao spomenike Klintonu ?

Zasto je nestala Juga, ko je to hteo i time usao u spor sa Srbima to je drugo i veoma dugacko pitanje. Ne vidim temu o Jugi, steta. Ili nije valjala ili nikog ne interesuje ko zna ?
Mozes li reci ti jeli i ostalim nasim bosancima predratna BiH bila lepse mesto za zivot ?
Ili se pale na Federaciju ? Super im je tamo ?
Ili su je hteli ?
Bio im to plan ?
Kojim njima ?

Preslisavanju Srba nikad kraja, mozda ova pitanja za nase u Federaciji jesu interesantnija ? Ne u smislu krivice, zlocina i ostalih besmislenih politizacija kao sto se Srbima uporno i najcesce servira.
Vec najiskrenije i smireno. Pa o njihovim sadasnjim zivotima je pitanje. Primecujem da sami o tome nit zbore nit romore, a da su nezadovoljni jasno je. Ne pitam te ovo sve da mi odgovoris. Odgovori sebi, dovoljno je.

Gde nestadose 2gi iz Sarajeva ? Mislim da to pitanje jeste takodje za njih i njihovu maticu pre svega. Predsednik FK Partizan je doduse rahmetli pa ne moze da odgovori ali ima tu mnogih savremenika, pocev od doskorasnjeg predsednika lepe nase, a i sam narod treba da pokusa da vidi sta je preziveo, zasto i sta je stekao. 2gi behu poveli kolo ako se ne varam, pod vodjstvom predsednika FK Partizan. Bad planing rekao bih, mada vidim puno je okolo slepaca koji se obradovase, neki i nadjose sebe, novi posao, bolju buducnost, status, slavu... Hebi ga dugo nam prvoborci davase lose primere, a spanski borci da ne pominjem. Sto smo slavili to smo i dobili.
U principu ne volim da komentarisem druge sem u kontekstu prozivki na koje nailazim. Svako od Jugoslovena mora sam da odgovori sebi pre svega, a onda i drugima - bez jeda, kao Covek.
Tako te i pozdravljam
Chisum

#324 Re: Srpska proslost

Post by Chisum »

bokakotorska wrote:
Vidi ni meni ne trebaju politicari i istoricari.
Kao sada ovde gde sam, 90etih -> Vukovar, Zagreb, Banja Luka, Sarajevo, Pale, Srebrenica, Gorazde, Bijeljina, Trebinje, sva Metohija i Kosovo - prolazio sam tuda mnogo puta i boravio.
Cak slucajno i puna srca sa paljanima podelio i bombardovanje pa mi ono posle kuci bese rutinska laganica. I sva kasnija, pa i ovih dana sa bracom Arapima. Isti autor na kraju...
U al' si ti zajeban neki avanturista... guravo bilo, a? U svijetu poznato bombardovanje Pala... :-) Znaci, ono si kuci odvalio na lijevom guzu, k'o od sale.

P.S. Ovaj je cetnik do prije mjesec-dva balavio po temi o slugama okupatora - Drazinim mishevima, ali se sada, kako to vec biva sa teskim bolestima, poceo siriti i po drugim temama... a vidim i po arapskom svijetu. Lijeka nema. Kriza je.
hamzibeg

#325 Re: Srpska proslost

Post by hamzibeg »

Evo naletih na temu :Srpska proslost; ...moze se dobro poistiniti i sa jednom rijeci.....LAZH !!! :skoljka:
Post Reply