Porijeklo porodica i prezimena

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jacaXX

#301 Re: Prezimena

Post by jacaXX »

Behlulović???
nellington

#302 Re: Prezimena

Post by nellington »

hrabren miloradovic wrote: To su tzv.brastvenički nazivi u plemenima iliti rodovski nazivi koji se iz ko zna kojih razloga tako postoje!
Česta pojava i u crnogorskim plemenima - često takva prezimena ipak dobiju nastavak ić, ali održe taj stari prizvuk (i odupiru se tezi kako su autohtona samo ona prezimena koja su nastala kao prisvojni prodjev imena + ić). Puna Stara Hercegovina primjera.
osa

#303 Re: Prezimena

Post by osa »

dobro obrađen tekst o porijeklu prezimena hrvatskih političara, zanimljivo kažu da je najviše bandića i vakufa gornjeg....

Od kuda su podrijetlom hrvatski političari?

Vezani članci Radnici ljuti: Gledajte Čobankovića, ima 150 kila!Od kuda su podrijetlom hrvatski političari?

Josipovići su Hrvati iz zapadne Bosne ili Srbi s banjalučkog područja, Kosori su Hrvati iz Drniša, a Mesići Hrvati iz Senja.
Tko se nikada nije zapitao otkuda njegovo prezime vuče svoje korijene. Takve osobe gotovo da i nema, a za sve one koji žele istražiti podrijetlo svog prezimena postoji stanica simpatičnog naziva imehrvatsko.net, na kojoj se o svakom prezimenu koje se javlja u Hrvatskoj, može pronaći ponešto.
Mi smo pogledali podrijetlo prezimena nekih čelnih ljudi Hrvataske.
Počnimo od predsjednika Republike Ive Josipovića. Josipovići su najčešće Hrvati, dobrim dijelom iz zapadne Bosne, a vrlo su rijetko i Srbi iz banjolučkoga područja. Razmjerno najviše Josipovića u proteklih sto godina rođeno je u zapadnobosanskoj općini Drvar, gdje se svaki deseti stanovnik prezivao Josipović. Danas u Hrvatskoj živi oko tri tisuće Josipovića u oko tisuću domaćinstava te je to 104. prezime po brojnosti. Sredinom prošlog stoljeća Josipovića je bilo približno osamsto, pa se njihov broj od do danas gotovo učetverostručio. Glavni migracijski pravci Josipovića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Banja Luke i Kotor Varoši u Zagreb te iz Banja Luke u Vojnić.
Prezime premijerke Kosor potječe iz Drniša
Za prezimenjake premijerke Jadranke Kosor stoji kako su Hrvati, najvećim dijelom iz Drniša. Razmjerno najviše Kosora u proteklih sto godina rođeno je u Ostrogašici kraj Drniša, gdje se svaki peti stanovnik prezivao Kosor. Danas u Hrvatskoj živi oko tristo Kosora u oko devedeset domaćinstava, a s obzirom da ih je sredinom prošlog stoljeća bilo približno dvjesto, njihov broj se do danas gotovo udvostručio. Glavni migracijski pravci Kosora u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Drniša u Zagreb te iz Unešića i Drniša u Split.
Prezimenjaci šefa SDP-a Zorana Milanovića su u najvećem su broju Hrvati, većinom iz Sinja, a u manjem broju su i Srbi iz Ogulina. Razmjerno najviše Milanovića u proteklih sto godina rođeno je u Glavicama kraj Sinja, gdje se svaki dvadeseti stanovnik prezivao Milanović. U Hrvatskoj danas živi oko dvije tisuće Milanovića u više od osamsto domaćinstava, pa je to 160. prezime prema brojnosti. Podjednako ih je bilo i sredinom prošlog stoljeća. Glavni migracijski pravci Milanovića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Livna u Kaštela i Zagreb te iz Sinja u Split.
Broj Bebića se od sredine prošlog stoljeća udvostručio
Josipovići su najčešće Hrvati, dobrim dijelom iz zapadne Bosne, a vrlo su rijetko i Srbi iz banjolučkoga područja. Razmjerno najviše Josipovića u proteklih sto godina rođeno je u zapadnobosanskoj općini Drvar, gdje se svaki deseti stanovnik prezivao Josipović.Za prezimenjake bivšeg predsjednika Stjepana Mesića na stranici stoji kako su Hrvati, najvećim dijelom iz okolica Senja. Razmjerno najviše Mesića u proteklih sto godina rođeno je u Križ Kamenici kraj Senja, gdje se svaki treći stanovnik prezivao Mesić. Danas u Hrvatskoj živi oko dvije tisuće Mesića u više od šesto domaćinstava, a podjednako ih je bilo i sredinom prošlog stoljeća. Glavni migracijski pravci Mesića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Brinja u Zagreb i Jastrebarsko i iz Nijemaca u Vinkovce.
Prezime predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića vuče korijene iz okolice Opuzena. Bebići su uglavnom Hrvati, a vrlo rijetko su Srbi. Razmjerno najviše Bebića u proteklih sto godina rođeno je u Novim Selima kraj Metkovića, gdje se svaki peti stanovnik prezivao Bebić. U Hrvatskoj danas živi oko devetsto Bebića u oko tristo domaćinstava, a sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno četiristo, pa se njihov broj do danas udvostručio. Glavni migracijski pravci Bebića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Brčkog u Zagreb, iz Muća u Split te iz Mostara u Metković.
U Hrvatskoj danas živi oko tisuću Milinovića
Prezimenjaci ministra zdravstva Darka Milinovića su često Hrvati, uglavnom iz okolice Imotskog, a prema nekim izvorima iz Karlobaga. U manjem broju su i Srbi iz okolice Požege. Razmjerno najviše Milinovića u proteklih sto godina rođeno je u Opancima kraj Imotskog, Bukovi kraj Virovitice i Cesarici kraj Novalje, mjestima u kojima se svaki deseti stanovnik prezivao Milinović. U Hrvatskoj danas živi oko tisuću Milinovića u oko četiristo domaćinstava, a toliko ih je bilo i sredinom prošlog stoljeća. Glavni migracijski pravci Milinovića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Lovreća u Split, iz Karlobaga u Rijeku te iz Suhopolja u Zagreb.
Prezime ministra financija Ivana Šukera svoje korijene vuče iz zapadne Bosne, prema nekim izvorima iz Donjih i Gornjih Rujana kraj Livna, a razmjerno najviše Šukera u proteklih sto godina rođeno je u toj zapadnobosanskoj općini. U Hrvatskoj danas živi oko dvjesto Šukera u oko sedamdesetpet domaćinstava. Glavni migracijski pravci Šukera u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Livna u Kaštela, Zagreb te Vinkovce.
Bandići migrirali iz Gruda, Gornjeg Vakufa i Nevesinja u - Zagreb
O prezimenu ministra poljoprivrede Petra Čobankovića ne zna se mnogo, tek da svoje podrijetlo vuče iz Iloka.
Prezimenjaci šefa SDP-a Zorana Milanovića su u najvećem su broju Hrvati, većinom iz Sinja, a u manjem broju su i Srbi iz Ogulina.Prezimenjaci zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića su uglavnom Hrvati, najvećim dijelom iz Srednje Bosne, a vrlo su rijetko i Srbi. Razmjerno najviše Bandića u proteklih sto godina rođeno je u srednjebosanskoj općini Gornji Vakuf, gdje se svaki devedeseti stanovnik prezivao Bandić. U Hrvatskoj danas živi oko šesto Bandića u oko dvjesto domaćinstava, a od sredine prošlog stoljeća njihov se broj udvostručio. Glavni migracijski pravci Bandića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Gruda, Gornjeg Vakufa i Nevesinja u grad u kojemu je Milan Bandić danas gradonačelnik.
Među rijetka prezimena spadaju ona Andrije Hebranga i Vesne Pusić. Tako se za prezime Hebrang pretpostavlja da dolazi iz Osijeka, a za prezime Pusić da dolazi iz Zagreba. Prezime Vladimira Šeksa, potpredsjednika Sabora korijene vuče iz Osijeka.
jah_

#304 Re: Prezimena

Post by jah_ »

Đuzić, mada sumnjam da ce ko pronac sta, posto ni ja nemam pojma a ni moji :D
callmethebreeeze

#305 Re: Prezimena

Post by callmethebreeeze »

ima li neko neku veselu teoriju o tome zasto jako puno bosnjackih prezimena iz hercegovina ne zavrsava na ic?
Sunrise00

#306 Re: Prezimena

Post by Sunrise00 »

Neelix wrote:
test01 wrote:
pustopoljina wrote:aliiiija je zensko ime...mada starinsko (stara tetka aliiiija)
alija je musko ime.
tacno.naglasak,da.
ja imam komsinicu aliiiiiju. al imam i amidzu sabriju :D
Ja znam zenu koja se zove Sabrija (Sabriiiiija), a brat joj Sabrija :D
osa

#307 Re: Prezimena

Post by osa »

callmethebreeeze wrote:ima li neko neku veselu teoriju o tome zasto jako puno bosnjackih prezimena iz hercegovina ne zavrsava na ic?
pa zar ne znaš, radi se o hrvatima ;-) koji pređoše na islam
callmethebreeeze

#308 Re: Prezimena

Post by callmethebreeeze »

osa wrote:
callmethebreeeze wrote:ima li neko neku veselu teoriju o tome zasto jako puno bosnjackih prezimena iz hercegovina ne zavrsava na ic?
:D :D :D :-)

naravno, kako to nisam znao...
BiH-x

#309 Re: Prezimena

Post by BiH-x »

osa wrote: Mesići Hrvati iz Senja..
"Mesić" ima u BiH koliko god hoces, pogotovo kod Bosnjaka...ima i dosta Bosnjaka koji se prezivaju Bandic (http://www.youtube.com/watch?v=_5l-4Wedlc0)
pustopoljina

#310 Re: Prezimena

Post by pustopoljina »

mesica ima jaaakooo puno u bosanskoj krupi.
osa

#311 Re: Prezimena

Post by osa »

logično pa više od 60% današnjeg stanovništva hrvatske ima korijene u bih....
osa

#312 Re: Prezimena

Post by osa »

Rodoslov.ba, ova stranica može pomoći onima koji istražuju porijeklo....
hrabren miloradovic

#313 Re: Prezimena

Post by hrabren miloradovic »

osa wrote:Rodoslov.ba, ova stranica može pomoći onima koji istražuju porijeklo....
Ijaoo , čitao sam neke tekstove , pa to je za sramotu ?! , a naročito tekst o poreklu Tanovića! , stari Bošnjaci iz Ercegovine! :-)

Evo jednog odvratnog dela , gde čovek ne može čudu da se načudi da se može takvo šta napisati!!

...Još jedan detalj je zanimljiv iz prošlosti Tanovića. Na početku 18. vijeka, u gatačkom kraju živjeli su, pored Tanovića muslimana, i Tanovići hriščani - pravoslavci, bivši heretici. Njihova krsna slava bila je Jurjev dan. Ciganska slava. Sto je dokaz da su krajem 15. vijeka, prešli na pravoslavlje, u vrijeme kada su i Tanovići prešli na islam. Obje grane Tanovića istodobno su napustili svoju pri¬padnost heretičnoj Bosanskoj crkvi. U to vrijeme Ali-beg Tanović bio je spahija, a njegovi preci pripadali su srednjevjekovnom plemstvu....

http://rodoslov.ba/pages/view_zavicaj_news/29

Šta reći za ovo boldovano?! , koja beda od ljudi koji su mogli ovako nešto jadno napisati ! :roll:

Zato nemoj preproručivati ovaj sajt barem ne onima koji nisu Bošnjaci i Hrvati , mada i o Hrvatima se ne piše baš idealno , a Srbe ni ne pominju da ih ima uopšte!

Em naziva đurđevdan Jurjevvim danom mada niti ijedan Ercegovac niti ijedan koji slavi krsnu slavu je tako ne zaniva!
Onda još kaže "Ciganska slava" :-) , i to je dokaz da su prešli na pravoslavlje a pre toga bili heretici! :-)

Ja mislim da svaki Srbin iz BiH treba tužiti taj sajt i te ljude ako ih budu i dalje u bilo kom kontekstu pominjali , samo nek' se manu srpskih rodova i biće OK , a sebi i Hrvatima nek' prave analize do mile volje niko im ne brani! , jer sa fašistima nema zbora kad je neko u stanju hrišćanski praznik nazvati ciganskom slavom jer su kao i Hrvati ubeđeni u to otkad su pogledali Dom za vešanje!
Fuj!!
hrabren miloradovic

#314 Re: Prezimena

Vidim pominju se Mesići , Srba ima Mesića , ali manje u odnosu na Hrvate!!

Zato imamo ovo !!

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C%D0 ... 0%B8%D1%9B
BiH-x

#315 Re: Prezimena

Post by BiH-x »

hrabren miloradovic wrote:Ja mislim da svaki Srbin iz BiH treba tužiti taj sajt i te ljude ako ih budu i dalje u bilo kom kontekstu pominjali
Slabo se spominju Srbi u ovom tekstu (koji je usput receno - jako dobar) ;-)
-medeni-

#316 Re: Prezimena

Post by -medeni- »

osa wrote:
u vrijeme prelaska ne islam u Hercegovini nije bilo nikakvih hrvata
bili su vlasi, neretvani/zahumljani koji bi 99,9 % postali bošnjani da turci nikad ne dođoše
proces pohrvaćenja dalmatinaca, neretvana, zahumljana,slavonaca i bošnjana katolika teče tek krajem 18. i u 19.vijeku
-medeni-

#317 Re: Prezimena

Post by -medeni- »

osa wrote:Rodoslov.ba, ova stranica može pomoći onima koji istražuju porijeklo....
a mogao bi i ti malo "naučit" historiju
nikad hrvatsko pleme nije naselilo Bosne, to kaže dobri stari Vjeko, smiješ li ga ti demantovat i sa čime
http://--- NO LINKS ---/forum/vie ... f=28&t=816
hrabren miloradovic

#318 Re: Prezimena

BiH-x wrote:
hrabren miloradovic wrote:Ja mislim da svaki Srbin iz BiH treba tužiti taj sajt i te ljude ako ih budu i dalje u bilo kom kontekstu pominjali
Slabo se spominju Srbi u ovom tekstu (koji je usput receno - jako dobar) ;-)
Dobar je tekst kažeš?! , svaka čast i tebi nema šta!! , osim što je lažan i što vređa sve ostalo je superiška! :roll:

Pominju se pravoslavni , tako da je fer tih tamo držati s svojih korena i ne pominjati tuđe , ima tamo begova,aga,....Turaka,Hrvata,..., pa nek' o njima raspredaju do mile volje , a ne koristi ovako nešto da se najniže vređa i laže!

Ali neka , ja verujem da si oduševljen!
pustopoljina

#319 Re: Prezimena

Post by pustopoljina »

osa wrote:logično pa više od 60% današnjeg stanovništva hrvatske ima korijene u bih....
zato ste i najnapredniji od sve djece :D
rodila majka :D
Ma.Le.Na

#320 Re: Prezimena

Post by Ma.Le.Na »

jel neko skontao kako radi ovaj rodoslov.ba?
Jazz_Junkie

#321 Re: Prezimena

Post by Jazz_Junkie »

osa wrote:logično pa više od 60% današnjeg stanovništva hrvatske ima korijene u bih....
Mozda Slavonije, ali nikada cjelokupne Hrvatske.
Jazz_Junkie

#322 Re: Prezimena

Post by Jazz_Junkie »

Ma.Le.Na wrote:jel neko skontao kako radi ovaj rodoslov.ba?
Moje licno misljenje je da portal nije dovoljno seriozan. Zakljucujem to iz pojedinih clanaka, kao recimo onom o navodnom porijeklu Kulenovica od Kulina bana. O Kulinu banu se iovako ne zna mnogo, a kamoli o njegovim potomcima. I turska autorica Ayse Kulin se podavno pozivala na iste korijene. Naucno apsolutno neutemeljeno. Ako zelis znati nesto o svojim precima, bolje se sama pozabavi istrazivanjem. Skupljaj znanje unutar familije, vrsljaj po arhivima itd.
505

#323 Re: Prezimena

Post by 505 »

@ hrabrene

"LAŽETIĆ su stara srpska porodica koji su se ranije prezivali Istinić, a žive u Dobreljima u Gacku, Biogradu i Nevesinju."
osa

#324 Re: Prezimena

Post by osa »

-medeni- wrote:
a mogao bi i ti malo "naučit" historiju
nikad hrvatsko pleme nije naselilo Bosne, to kaže dobri stari Vjeko, smiješ li ga ti demantovat i sa čime
http://--- NO LINKS ---/forum/vie ... f=28&t=816
to je bez dileme, pa opće je poznato da je bošnjačko pleme seleći se s hrvatim i srbima naselilo predjele oko rijeke bosne, nego ode ti od prezimena.
Fratris

#325 Re: Prezimena

Post by Fratris »

Ja ne kontam sta se dobiva uclanjivanjem na taj rodoslov.ba. Traze 50 maraka godisnje. Da li oni imaju neke baze podataka koje dobijes uz clanstvo?

Mislim, malo mi je cudno da traze clanstvo a nigdje se izricito ne govori sta dobijes.
Post Reply