Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Locked
markovic.vladimir

#301 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by markovic.vladimir »

MARIJANK wrote:
Marta k. Djakovic wrote:ja baš imam problem sa činjenicom da ljudi, svi (osim profitera i krimosa) jednako ugroženih svih mogućih ljudskih prava u ovom jadnom pokušaju države, još uvijek nasjedaju na priče o nacionalnoj ugroženosti koje poturaju baš ti profiteri, koji su zahvaljujući takvom s**** od priče ono što jesu. meni je nekako najviše ugroženo ljudsko dostojanstvo i uvrijeđena inteligencija. da mi je da živim normalno. i ne pristajem da me se trpa u torove! :bih:

Po svim mogućim ekonomskim, socijalnim, društvenim, poslovnim kriterijima građani BiH su među posljednjima u Europi po kvaliteti nekog normalnog života.

Tako da su te priče o ugroženosti i te kako istinite.

izvinit ces, al ja se evo osjecam ugrozeni u BiH kao gradjan a ne kao dio neke nacionalne skupine, ljud nemaju normalne plate, cjene hrane i goriva skacu do ludila i sad ko nacionalno ugrozeni ?

pa kad ce se za promjenu na par dana skrenit paznja na to da politicari kradu da vise ni sami ne znaju koliko, i da su svi ljudi u drzavi ugrozeni ovim trenutacnim stanjem ... e ne samo prazni govori o nacionalnim manjinama ili ugrozeni ovi ili oni ...

ti svi koji su ugrozeni .. smijem li pitat koja ima zastava visi pred kucom za dan drzavnosti BiH .. stoga, nemojte pretjerivat ... sve i jedan imalo posten gradjanin Bosne i Hercegocine je ovde i te kako ugrozen a ne pripadnici pojedinih nacija ...
MARIJANK

#302 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by MARIJANK »

kijameta wrote: Pravedno preuredzenje BiH je gradzanska drzava,sa tim da bi Hrvati imali garantovanih 10 % vlasti u svim centralnim organima drzave.Sve ostalo je nepravda,protiv koje cemo se uvijek boriti-do konacne pobjede.

Slažem se ovdje s tobom.

Pošto ovo danas nije građanska država nego dvoentiteska nakarada gdje u jednom entitetu caruje samo jedna nacija a drugom entitetu gotovo da caruje samo druga nacija, BiH Hrvati će se zauvijek boriti protiv takve države.
MARIJANK

#303 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by MARIJANK »

markovic.vladimir wrote: .. stoga, nemojte pretjerivat ... sve i jedan imalo posten gradjanin Bosne i Hercegocine je ovde i te kako ugrozen a ne pripadnici pojedinih nacija ...

Slažem se i s ovim.

Ekonomska katastrofa je na cijelom području BiH.
Možemo pričati jedan kanton bolji od drugog, jedan entitet bolji od drugog a u biti je sve to isti klinac.

Ono što svakog u BiH treba zgražavati je izjava američkih dužnosnika :' U BiH neće biti ukidanja entiteta, otcijepljenja entiteta,i stvaranja trećeg entiteta'.

Hoće reći da se ništa neće mijenjati nego da će se ovako nastaviti.

Što drugo čovjek da im poželi nego da dolar nastavi ovako dok se ne izjednači sa pesosom.
Kako je krenulo ionako će za 30 godina pola US-a biti Meksiko.
kijameta

#304 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by kijameta »

MARIJANK wrote:
kijameta wrote: Pravedno preuredzenje BiH je gradzanska drzava,sa tim da bi Hrvati imali garantovanih 10 % vlasti u svim centralnim organima drzave.Sve ostalo je nepravda,protiv koje cemo se uvijek boriti-do konacne pobjede.

Slažem se ovdje s tobom.

Pošto ovo danas nije građanska država nego dvoentiteska nakarada gdje u jednom entitetu caruje samo jedna nacija a drugom entitetu gotovo da caruje samo druga nacija, BiH Hrvati će se zauvijek boriti protiv takve države.
Hrvati,mislim ovi u BiH su slabo nesto za gradzansku drzavu,kamo srece da jesu imali bi je vec 94. I sto je najgore,mislim da idu u sve veci extremizam. U krajevima gdje su Hrvati vecina ne postoje politicke partije lijeve ili liberalne orijentacije,nego samo desnica,otprilike ove orijentacije;hrvatski barjak u hrvatskoj skoli,iznad hrvatske ceste na hrvatskom brdu.Bog i Hrvati. Mislim,ono,to u Bosni nece proci nikad,kad nije 41,danas tek nema sanse.
popajic

#305 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by popajic »

Postao/la markovic.vladimir dana 02/06/2008 11:22
da izvinete na izrazu, j e b l i vas i srbi i hrvati i muslimani,,,,

da je docekat dan da se u ovoj drzavi nekad spomene nesto ga gradjani Bosne i Hercegovine ... da se ne sere o nacijama vec da su su svi gradjani BiH jednostavno gradjani Bih bez prdakanja ko je sta po nacionalnosti
uvijek ce biti negdje vise jednih il drugih il trecih, neko bit ljubomoran i potezat na nacionalnu osnovu ako nemoze nikako drugacije,

sranja ima u citavoj drzavi al se nista nece rjesit vracanjem na pricu iz 93-ce ... srbi .. hrvati i muslimani ...
:thumbup:
to i ja stalno govorim.Samo,pastirima nije stalo da im se stada uzjogune,pa ih zbijaju,kljukaju...i idu na to da njihovim stadima nikad nece iz g..... u glavu doci koliko su u stvari ovom "politikom" osteceni.
The__Doctor

#306 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by The__Doctor »

markovic.vladimir wrote:da izvinete na izrazu, j e b l i vas i srbi i hrvati i muslimani,,,,

da je docekat dan da se u ovoj drzavi nekad spomene nesto ga gradjani Bosne i Hercegovine ... da se ne sere o nacijama vec da su su svi gradjani BiH jednostavno gradjani Bih bez prdakanja ko je sta po nacionalnosti
uvijek ce biti negdje vise jednih il drugih il trecih, neko bit ljubomoran i potezat na nacionalnu osnovu ako nemoze nikako drugacije,

sranja ima u citavoj drzavi al se nista nece rjesit vracanjem na pricu iz 93-ce ... srbi .. hrvati i muslimani ...

dobro je nele rek´o jos prije nekih 18 godina ...
svima treba dat jednaka prava i uvest jednake zakone prema svim gradjanima BiH,sve ih ravnopravno kaznit za kriminal i zlocine, svim politicarima-lopivima ravnopravno zatvorsku kaznu .... i uvest zakon za jednu i jedinu drzavnu zastavu ! i novcanu kaznu za postavljanje zastave susjednih drzava na teritoriji Bosne i Hercegovine ... pa nek se onda zale da nisu ravnopravni ...

i lagano s nadom ... da kad vec domasi politicari nisu sposobni da dovedu ovu zemlju u red, vec samo sebi lagano pune djepove, nadat je se da ce vise evropi uskoro bit pun k...c ovih gluposti koje se ovde desavaju, pa lagano poskidat sve i jednog s vlasti i da nam oni nametnu svoj red, kad vec politicari i narod to samo u svojoj zemlji nemogu izvest )p.s. sve i jedog politicara je izabrao narod, poslije kukaju o vlasti, i nakon toga biraju istu - svako vuce na svoju stranu, vuce se na nacionalizam i td)

Drago mi je da makar jedan od predcjedavajucih ne spominje "svoju stranu" vec se aktivno zalase za svoju zemlju i ljude u njoj ... a naravno govorim o Zeljki Komsicu...

eto toliko,
ugodan dan svim ljudima dobre volje.

da se konacno z
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
MARIJANK

#307 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by MARIJANK »

kijameta wrote:
Hrvati,mislim ovi u BiH su slabo nesto za gradzansku drzavu,kamo srece da jesu imali bi je vec 94. I sto je najgore,mislim da idu u sve veci extremizam. U krajevima gdje su Hrvati vecina ne postoje politicke partije lijeve ili liberalne orijentacije,nego samo desnica,otprilike ove orijentacije;hrvatski barjak u hrvatskoj skoli,iznad hrvatske ceste na hrvatskom brdu.Bog i Hrvati. Mislim,ono,to u Bosni nece proci nikad,kad nije 41,danas tek nema sanse.
Baš je suprotno. Po prvi put će HDZ-BiH (toplo se nadam)ove jeseni izgubiti izbore.
Tući će ga HDZ-1990 što malo izgleda i smiješno s obzirom na sličnost u imenima stranaka.
Ali će u suštini pomak biti ogroman pošto ne postoji gora i korumpiranija stranka ne u BiH nego u svijetu od HDZ-a.

A što se tiče barjaka, nikada mi nije bilo jasno zašto su se žrtve srebreničkog masakra ukopavale omotane ne zastavama Bosne i Hercegovine nego zastavama ni više ni manje nego Saudijske Arabije. Ajd dobro Turske (gdje kao jedne od sekularnijih država stvarno nemam ništa protiv) nego baš Saudijske Arabije.

Tako da kada nije prošla 1741 tek danas nema šanse
klixober

#308 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by klixober »

MARIJANK wrote:
kijameta wrote:
Baš je suprotno. Po prvi put će HDZ-BiH (toplo se nadam)ove jeseni izgubiti izbore.
Tući će ga HDZ-1990 što malo izgleda i smiješno s obzirom na sličnost u imenima stranaka.
Ali će u suštini pomak biti ogroman pošto ne postoji gora i korumpiranija stranka ne u BiH nego u svijetu od HDZ-a.

A što se tiče barjaka, nikada mi nije bilo jasno zašto su se žrtve srebreničkog masakra ukopavale omotane ne zastavama Bosne i Hercegovine nego zastavama ni više ni manje nego Saudijske Arabije. Ajd dobro Turske (gdje kao jedne od sekularnijih država stvarno nemam ništa protiv) nego baš Saudijske Arabije.
Tako da kada nije prošla 1741 tek danas nema šanse
Nisi svjestan svoje nesvijesti.
pustopoljina

#309 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by pustopoljina »

ako ista svi dobro znamo-znamo se inatiti :D
pustopoljina

#310 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by pustopoljina »

zar se mrtvi ne umotavaju u cefine?
pustopoljina

#311 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by pustopoljina »

http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Saudi_Arabia

eto ti par informacija-to u sta se umotavaju mrtvi nije zastava saudi arabije (nedostaje mac)
(NEKA ME NEKO ISPRAVI AKO GRIJESIM)
a i nema potrebe pisati covjeku da nije svjestan nesvijesti, ako ne zna. isto da ja(mi) znam sve o drugim vjerama i obicajima.
MARIJANK

#312 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by MARIJANK »

kijameta wrote: Hrvati,mislim ovi u BiH su slabo nesto za gradzansku drzavu
Nu 'ko govori. Pripadnik naroda čiji je građevinski bum (onoliko koliko ga ima ) vezan isključivo za izgradnju- džamija.

Nema veze što cijela država ima 30 km autoputa (a recimo jedna Hrvatska koja je iste ili slične veličine 1030 km),
Nema veze što se djeca u srednjim i osnovnim školama gužvaju ko sardine.

Nema veze što čitavi gradovi nemaju jedan bazen ili jednu sportsku dvoranu.

Da se u Sarajevu napravilo sportskih dvorana koliko džamija danas bi BiH ozbiljno konkurirala za favoriza na EP-2008.
Tomislav MO

#313 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by Tomislav MO »

kijameta wrote:
Tomislav MO wrote:
osa wrote: To je prvi put nakon dugo godina da je jedan tako visoko rangirani međunarodni dužnosnik upozorio na neravnopravan položaj Hrvata u BiH, koji su stalnim izmjenama Daytonskog sporazuma realno dovedeni u položaj nacionalne manjine, ali bez prava koja takve manjine imaju u razvijenim demokracijama. Stoga je vrijeme da međunarodni dužnosnici, ako žele održivu BiH, prije onih velikih deklarativnih promjena koje se godinamaveć najavljuju, započnu s procesom dokidanja majorizacije Bošnjaka nad Hrvatima u Federaciji BiH, čime bi bio otvoren put i za preuređenje BiH na pravednijim osnovama.
Bože podrži. :oops:
Pravedno preuredzenje BiH je gradzanska drzava,sa tim da bi Hrvati imali garantovanih 10 % vlasti u svim centralnim organima drzave.Sve ostalo je nepravda,protiv koje cemo se uvijek boriti-do konacne pobjede.
Onda predviđam da ćete se boriti.
winabike

#314 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by winabike »

Kako vam se vise da... zar na prethodnih 100 strana nije receno sto je trebalo biti receno, ili se bas morate rijecima tuci do zadnje kapi krvi, pardon, do zadnjeg slova na tastaturi.

Hajd' zivili...
kijameta

#315 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by kijameta »

kijameta wrote:
Tomislav MO wrote:
osa wrote:

Pravedno preuredzenje BiH je gradzanska drzava,sa tim da bi Hrvati imali garantovanih 10 % vlasti u svim centralnim organima drzave.Sve ostalo je nepravda,protiv koje cemo se uvijek boriti-do konacne pobjede.
Onda predviđam da ćete se boriti.
Kada kazem boriti mislimna dugotrajnu dugogodisnju politicku borbu stvaranja gradzanske centralizovane(u smislu ekonomske efikasnosti) BiH u kojoj bi sve nacionalne manjine imala sva prava po najvisim standardima.U pravdu naravno ne spada da neki narod koji cini 10-ak %,za 20 godina i 6-7 % ima pravo veta i ima pravo na 33 posto vlasti,takvo nesto je suludo i nedopustivo.
A ako si ti mislio na neku drugu borbu,za tu borbu nam je dosta i 48 sati.
ObiVan

#316 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by ObiVan »

Mislim da je osjecaj ugrozenosti i propagiranje istog jedno od najopasnijih oruzja u BiH. Kada to kazem, onda ne mislim samo na politicke figure, koje vjesto manipulisu masama tako sto ih ubjedjuju da su ugrozeni, da im nesto nedostaje, a svi narodi su podjednako ugrozeni u fundamentalnim stvarima u ovoj zemlji. Cinjenica koliko se ustvari pojedinci zalazu da obezbijede svoje narode je stalno izdvajanje od drugih naroda po principu "mi moramo da cuvamo svoje" i "gubimo identitet" , " nas jedino spasava entitet". Na stetu svih nas, na srecu politicara je narod dovoljno glup pa da pada na te supljake, te se zatrpavama mnostvom predrasuda i gluposti, koje ga odvode u najboljem slucaju u stagnaciju. Mislim da se sva tri naroda najvise trebaju bojati svojih nacionalnih predstavnika. I da se trebaju uhvatiti principa "nemojte me vise braniti, molim vas !"
Ovako kada neki narod potencira svoju inferiornost, ne samo da postize kontraefekat, nego sam sebi odmaze. Nije uopste pitanje Hrvata u BiH, niti Bosnjaka, niti Srba. Evo recimo primjer Srba u Kantonu Sarajevo. Stvarni povratak Srba je zanemariv, nego upravo zbog insistiranja politickih figura, te friziranja netrpeljivost i milion drugih razloga je nestala citava populacija. Ima tu naravno i slozenijih razloga, ali danas sutra ce to posluziti nekom trecem da dokazuje teorije o ugrozenosti i ko zna cemu. Citava konstalacija samo navodi da je ratna, a i poslijeratna politika fokusirana na stvaranja etnicki ciscih regiona, da se moze ostvariti politicka dominacija. Nacionalne stranke ce stalno prosipati istu pricu i hvatati ove nase mozgove na izborima. Ne treba njima nikakva bolja platforma. Po stalnom principu, "moramo se drzati skupa" . "oni nas ugrozavaju" , "ne smijemo nestati" itd. Sanjam o danu kada ce u BiH prevladati samo malo razuma i intelekta. Kada ce ljudi prestati da reaguju instinktivno na cula sluha i mirisa, a malo vise ukljuciti svoje sive celije. Tada ce shvatiti da ima puno vecih stvari od ispita za komandira milicije i mnogo ljepsih od neke zastave. Dotad cemo mi ostali da trpimo. Zivi bili pa vidjeli!
mladoliki

#317 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by mladoliki »

Uff, što si ti Kijameta opasan neki čovjek!!!
Za šta to tebi i "tvojima" treba 48 sati? Pa, bile su 3 godine, pa se ne zauze malo selo poput Busovače ili Kreševa, a eto nešto će se ko biva na silu riješiti za dva dana. Sjedi bolan Kijameta i pokri se više ušima, i ti i svi kojima je retorika sile i nametanja rješenja politički program. Neće Bosna biti građanska jer većina građana-stanovnika-naroda neće da to tako bude. Sad, što se tebi ne sviđa takva situacija, to je tvoj problem. Moj je problem što imam tebe i takve kao ti da mi budu sugrađani i što vazda dižete tenzije i zakuhavate među rajom. Hrvati su ugroženi svugdje gdje su manjina, a ista je stvar i sa Bošnjacima i Srbima gdje ih je manje od drugih naroda. To nije bukvalna fizička ugroženost života ( ne ide niko od kuće do kuće i kolje), ali jeste egzistencije, ekonomske sigurnosti, jeste favoriziranje jednih u odnosu na druge prilikom zapošljavanja, aktivnosti vlasti koje onemogućavaju i obeshrabruju povratak, obilježavanje "svojih" teritorija nacionalnim i vjerskim simbolima, i bezbroj drugih stvari.
A paritet i koncenzus, za koje ti tvrdiš da su nepravedni u multinacionalnoj državi kao što je naša, ti je jedini način funkcioniranja ove zemlje, a ti vidi sa sobom šta želiš. Hoćeš li da ikad živimo tako da se bavimo problemima koji za običnog čovjeka život znače, ili ćeš zajedno sa 100 % Haretom prodavati i sebi i drugima ublehu kako je to "tvoje" rješenje jedino normalno, ispravno i , što mrzim ovu riječ, "patriotsko". Ni u svojoj kući ne može se bez koncenzusa,a kamoli u ovakvoj državi-zato usmjeri energiju u pravom smjeru i radi nešto korisno, nemoj prosipati šuplju od koje hajra nema!
pjo

#318 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by pjo »

kijameta wrote: A ako si ti mislio na neku drugu borbu,za tu borbu nam je dosta i 48 sati.
Prijetnja silom ?

A ja sam fasista i siledzija ?

Onaj jucer je rekao da su Bosnjaci tolerantni i da ce istjerati sve koji nisu kao oni a ovaj prijeti silom i druge naziva fasistima...
cogni

#319 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by cogni »

pjo wrote: Onaj jucer je rekao da su Bosnjaci tolerantni i da ce istjerati sve koji nisu kao oni a ovaj prijeti silom i druge naziva fasistima...
Ali vrlo nerado to cini, i to samo zato sto se ovako vishe ne moze.
pjo

#320 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by pjo »

cogni wrote:
pjo wrote: Onaj jucer je rekao da su Bosnjaci tolerantni i da ce istjerati sve koji nisu kao oni a ovaj prijeti silom i druge naziva fasistima...
Ali vrlo nerado to cini, i to samo zato sto se ovako vishe ne moze.

Sta se ne moze ?

Pa ti nikad nisi ni usao u ozbiljnu diskusiju. NIti na pola puta pocinjete prijetiti silom.
MARIJANK

#321 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by MARIJANK »

kijameta wrote: Kada kazem boriti mislimna dugotrajnu dugogodisnju politicku borbu stvaranja gradzanske centralizovane(u smislu ekonomske efikasnosti) BiH u kojoj bi sve nacionalne manjine imala sva prava po najvisim standardima.U pravdu naravno ne spada da neki narod koji cini 10-ak %,za 20 godina i 6-7 % ima pravo veta i ima pravo na 33 posto vlasti,takvo nesto je suludo i nedopustivo.

Pa Kijamete Bošnjacima ne odgovara takva građanska država, po principu jedan čovjek jedan glas.
Zašto?
Pa zato što bi se pri takvom sistemu pokazalo da su Bošnjaci-nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini.
Je da je 45% ali i to je manjina.
Dodavši pri tome današnji natalitet bošnjaka koji je blizu nule (dok je za vrije rata bio nevjerojatan od nekoliko promila)
Dodavši pri tome da pri glasanju neminovno dolazi do raspršivanja glasova pa bi tih 45% bili još i manje i konačno dodajmo da kad se otvore granice da će vjerojatno ogroman broj bošnjaka raspršiti se po Europi u potrazi za boljim životom.

U takvim prilikama Bošnjaci su shvatili da im umjesto te građanske države je bolja dvonacionalna, dvoentiteska država u kojoj bi jedan entitet bio za Srbe a drugo za Bošnjake.

Tako da Srbi sad imaju otvorene ruke da rade što hoće dok se Bošnjaci bave podjarmljivanjem i podvrgavanjem BiH Hrvata.

Tako da je vjerojatna budućnost takva da će 'Republika Srpska' ojačati u odnosu na 'Federaciju' dok će u Federaciji se nastaviti sukob 'niskog inteziteta' u svim miješanim općinama kao što su Mostar, Stolac, Uskoplje-Gornji Vakuf, Fojnica, Jajce, Novi Travnik, Busovača, Vitez, Kiseljak, Kreševo.
U svim tim općinama Hrvati čine preko 40% stanovništva i neće dopustiti da cijele te općine ostanu u nekom bošnjačkom većinskom entitetu.
Tomislav MO

#322 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by Tomislav MO »

Kakvi li su tek oni netolerantni Bošnjaci. :roll:
kijameta

#323 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by kijameta »

MARIJANK wrote:
kijameta wrote: Kada kazem boriti mislimna dugotrajnu dugogodisnju politicku borbu stvaranja gradzanske centralizovane(u smislu ekonomske efikasnosti) BiH u kojoj bi sve nacionalne manjine imala sva prava po najvisim standardima.U pravdu naravno ne spada da neki narod koji cini 10-ak %,za 20 godina i 6-7 % ima pravo veta i ima pravo na 33 posto vlasti,takvo nesto je suludo i nedopustivo.

Pa Kijamete Bošnjacima ne odgovara takva građanska država, po principu jedan čovjek jedan glas.
Zašto?
Pa zato što bi se pri takvom sistemu pokazalo da su Bošnjaci-nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini.
Dodavši pri tome današnji natalitet bošnjaka koji je blizu nule (dok je za vrije rata bio nevjerojatan od nekoliko promila)
Dodavši pri tome da pri glasanju neminovno dolazi do raspršivanja glasova pa bi tih 45% bili još i manje i konačno dodajmo da kad se otvore granice da će vjerojatno ogroman broj bošnjaka raspršiti se po Europi u potrazi za boljim životom.

U takvim prilikama Bošnjaci su shvatili da im umjesto te građanske države je bolja dvonacionalna, dvoentiteska država u kojoj bi jedan entitet bio za Srbe a drugo za Bošnjake.

Tako da Srbi sad imaju otvorene ruke da rade što hoće dok se Bošnjaci bave podjarmljivanjem i podvrgavanjem BiH Hrvata.

Tako da je vjerojatna budućnost takva da će 'Republika Srpska' ojačati u odnosu na 'Federaciju' dok će u Federaciji se nastaviti sukob 'niskog inteziteta' u svim miješanim općinama kao što su Mostar, Stolac, Uskoplje-Gornji Vakuf, Fojnica, Jajce, Novi Travnik, Busovača, Vitez, Kiseljak, Kreševo.
U svim tim općinama Hrvati čine preko 40% stanovništva i neće dopustiti da cijele te općine ostanu u nekom bošnjačkom većinskom entitetu.
Bosnjacima itekako odgovara politika jedan covjek jedan glas,cak i da nas je 45 %,kao sto nije ,jer b opet pobijedili na izborima i imali bi vlast u zemlji a ne kao do sada.Hrvati su u BiH u politickom smislu proslost,sami su sebe marginizirali i jako mi je drago zbog toga.
Inace Bosnjaka je u BiH oko 55 % i rastemo. Natalitet Bosnjaka je poslije albanskoga najvisi u Evropi.I ne sanjaj da ce se Bosnjaci rasprsiti,svatko tko ima rodbinu ili posao vani zavrsi vize i ode raditi,Prvi radim vec 6 godina vani sa bosanskim pasosem ali se vracam da pravim djecu,svake godine jedno,imam vec troje,posto je jedna hcer,treba jos.Nemoj se zavaravati nigdje se Bosnjaci nece 'rasprsavati'. Ostajemo ovdje da vas ispracujemo,lagano u maticu domovinu.
osa

#324 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by osa »

kijameta wrote:
MARIJANK wrote:

Zašto?

Bosnjacima itekako odgovara politika jedan covjek jedan glas,cak i da nas je 45 %,kao sto nije ,jer b opet pobijedili na izborima i imali bi vlast u zemlji a ne kao do sada.Hrvati su u BiH u politickom smislu proslost,sami su sebe marginizirali i jako mi je drago zbog toga.
Inace Bosnjaka je u BiH oko 55 % i rastemo. Natalitet Bosnjaka je poslije albanskoga najvisi u Evropi.I ne sanjaj da ce se Bosnjaci rasprsiti,svatko tko ima rodbinu ili posao vani zavrsi vize i ode raditi,Prvi radim vec 6 godina vani sa bosanskim pasosem ali se vracam da pravim djecu,svake godine jedno,imam vec troje,posto je jedna hcer,treba jos.Nemoj se zavaravati nigdje se Bosnjaci nece 'rasprsavati'. Ostajemo ovdje da vas ispracujemo,lagano u maticu domovinu.

problem sa hrvatima je što je tih zanemarivih nekoliko postotaka ipak većina od livna i kupresa do ravnog,a to je dobar dio bih a bogami ješ veći dio federacije, i vremenom će u tom prostoru biti još veća većina. što se tiče postotka bošnjaka, ta me priča podsjeća na onu srpsku, u svakom ratu ih pobilo po nekoliko milijuna, preživjeli mnoge genocide a njih sve više i više, u toj računici nešto ne štima.
jedna

#325 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by jedna »

@MARIJANK Bošnjacima ne odgovara takva građanska država, po principu jedan čovjek jedan glas.

Cemu ova generalizacija? Kako mozes reci "Bosnjacima" i pri tome misliti na apsolutno sve pripadnike te skupine? Jesi li bas do te mjere ubijedjen da medju tim narodom vlada totalno jednoumlje?

@MARIJANK Pa zato što bi se pri takvom sistemu pokazalo da su Bošnjaci-nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini.

Ako ti i jeste ovaj podatak tacan, ako ih i ima 45%, opet nisu manjina jer ne vjerujem da ima vise pripadnika neke druge nacije.

@MARIJANKDodavši pri tome današnji natalitet bošnjaka koji je blizu nule (dok je za vrije rata bio nevjerojatan od nekoliko promila)

Odakle ti ovaj podatak? To mi bas nerealno zvuci.

@MARIJANKU takvim prilikama Bošnjaci su shvatili da im umjesto te građanske države je bolja dvonacionalna, dvoentiteska država u kojoj bi jedan entitet bio za Srbe a drugo za Bošnjake.

Ponovo generaliziranje! Zar zaista mislis da neko ne moze imati vecih problema u ovoj drzavi i pametnijih poslova za baviti se od "podjarmljivanja i podvrgavanja BiH Hrvata". Zamisli, ja sam Bosnjakinja a neko podjarmljivanje (bilo koga, tako i Hrvata) nije mi ni na kraj pameti.

Nu 'ko govori. Pripadnik naroda čiji je građevinski bum (onoliko koliko ga ima ) vezan isključivo za izgradnju- džamija.

Vjerovao ti ili ne, postoje ljudi koji imaju i te kako "građeviskog bum-a" (kako si ga sam nazvao) a da nije vezan za izgradnju dzamija. (Da se razumijemo, ja smatram da svaku porusenu dzamiju, crkvu,... treba obnoviti - ako ti to smeta, tvoj problem)

Po prvi put će HDZ-BiH (toplo se nadam)ove jeseni izgubiti izbore.

Wow, kakav pomak. Zar mislis da neka stranka koja ispred sebe nosi 1990 moze donijeti prosperitet i napredak???

Za ovo mislim da je dato pojasnjenje, pa da ne ponavljam.
Locked