Zivotno osiguranje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
MMM1977

#301 Re: Grawe osiguranje

Post by MMM1977 »

E što ti je Bosanac, nikom i ničemu ne vjeruje :-)

Osiguranje je osiguranje a štednja je štednja. Ja sam uzeo polisu Uniqua osiguranja, paket Duo Comfort, sa jednom jedinom svrhom: Nedao Bog da mi se šta desi da moja djeca sutra ne budu odmah na grbači nekome nego da imaju neki kapital, koji će biti dovoljan da završe školu i krenu ostvarivati svoju zaradu.

Ako doživim da prođe taj period od 20 godina na koji sam se osigurao, eto meni i mojoj ženi još koja markica na penziju. Ali to mi sada nije primarno, primarna mi je sigurnost moje porodice.
MyCore

#302 Re: Grawe osiguranje

Post by MyCore »

Eto samo nam jos nisi broj ostavio da kupimo policu kod tebe :D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#303 Re: Grawe osiguranje

Post by Pera Trta »

Ovo što ću pitati odnosi se na životna osiguranja generalno, ne samo za "Grawe osiguranje":
Kada potpišem životno osiguranje, jesam li osiguran od inflacije, tj. postoji li opasnost da, ako budem živ kada mi istekne osiguranje (recimo za 15 godina,) cifra koju ću tada dobiti bude u vrijednosti današnjih 3 KM?
starii

#304 Re: Grawe osiguranje

Post by starii »

Pera Trta wrote:Ovo što ću pitati odnosi se na životna osiguranja generalno, ne samo za "Grawe osiguranje":
Kada potpišem životno osiguranje, jesam li osiguran od inflacije, tj. postoji li opasnost da, ako budem živ kada mi istekne osiguranje (recimo za 15 godina,) cifra koju ću tada dobiti bude u vrijednosti današnjih 3 KM?
nisi osiguran od inflacije..u to me je i caka sto sad npr. tih 100KM vrijedi nesto a za 15 godine bice kod 10 feninga..
pa pogledaj samo da je vrijednost novcu pala,prije godinu dana si šećer mogao uzeti za 1KM 1Kg a sad 2KM za 1kg...
MMM1977

#305 Re: Grawe osiguranje

Post by MMM1977 »

starii wrote:
Pera Trta wrote:Ovo što ću pitati odnosi se na životna osiguranja generalno, ne samo za "Grawe osiguranje":
nisi osiguran od inflacije..u to me je i caka sto sad npr. tih 100KM vrijedi nesto a za 15 godine bice kod 10 feninga..
pa pogledaj samo da je vrijednost novcu pala,prije godinu dana si šećer mogao uzeti za 1KM 1Kg a sad 2KM za 1kg...
To nije tačno. Možeš ugovoriti indeksaciju, tako da si zaštićen od inflacije.

Ovog što veli da nisam ostavio broj, samo mogu uputiti na centralu Uniqa osiguranja, tako sam ja uradio pa su mi poslali referenta. A ja prodajem nešto drugo.
zonbirile

#306 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

očito je duboko nerazumijevanje štednje i životnog osiguranja.To dvoje se ne može porediti i onaj koji ne razumijeva, ne treba ni pokušavati ući.Zbog toga i postoje agenti WVP-a da na miru objasne aspekte i prednosti/mogućnosti,sem toga nešto što egzistira vani decenijama i što će kroz mirovinsku reformu doći i ovde,trebalo bi biti neupitno.
drndalo

#307 Re: Grawe osiguranje

Post by drndalo »

Ta mogucnost se zove "indexacija", i predvidjena je da prati inflaciju onako kako se desava... Za Grawe kao kcerku Grazer-a, a i ostale austrijance, mjerodavan je austrijski zavod za statistiku, koji kad npr. u 18-24 mjeseca od zapocinjanja osiguranja izracuna da je inflacije za to vrijeme bilo oko 5%, prilagodjava moju osiguranu sumu tom procentu, ali mi i sljedecu ratu za placanje povecava za isti procenat... Pa mi npr. uplata skoci sa 1000 -> 1050 KM, a osigurana suma sa 20000 -> 21000 KM...

Indexacija obicno nije obavezna, tj. mora se posebno "prekriziti" na papiru za pocetak osiguranja, osim kod nekih polisa, gdje je automatizmom ukljucena, ali tada obicno u fiksnom godisnjem procentu...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#308 Re: Grawe osiguranje

Post by Pera Trta »

drndalo wrote:
Ta mogucnost se zove "indexacija", i predvidjena je da prati inflaciju onako kako se desava... Za Grawe kao kcerku Grazer-a, a i ostale austrijance, mjerodavan je austrijski zavod za statistiku, koji kad npr. u 18-24 mjeseca od zapocinjanja osiguranja izracuna da je inflacije za to vrijeme bilo oko 5%, prilagodjava moju osiguranu sumu tom procentu, ali mi i sljedecu ratu za placanje povecava za isti procenat... Pa mi npr. uplata skoci sa 1000 -> 1050 KM, a osigurana suma sa 20000 -> 21000 KM...

Indexacija obicno nije obavezna, tj. mora se posebno "prekriziti" na papiru za pocetak osiguranja, osim kod nekih polisa, gdje je automatizmom ukljucena, ali tada obicno u fiksnom godisnjem procentu...
Znači, ako sam dobro razumio, povećava se i uplata?
...pa dobro, ako nekada inflacija zaista bude tolika da taj iznos postane bezvrijedan, svakako ćemo pasti na prosjački štap, jer će i naše plate biti bezvrijedne...a to se, nadam se, ipak neće desiti.
drndalo

#309 Re: Grawe osiguranje

Post by drndalo »

Pa naravno, ako zavod za statistiku kaze da u zadnjih godinu-dvije pare vrijede 5% manje, onda i tvoje pare koje si im povjerio vrijede manje... Pa ih treba vise... ;-)
vozač

#310 Re: Grawe osiguranje

Post by vozač »

imaš mehanizam i za to, zove se indeksacija, odnosno svakih par godina pomalo ti se povećava ulaganje, ja sam počeo sa 900 KM, a sad (nakon 12 godina) uplaćujem oko 1050 godišnje, na taj način koliko-toliko se održava neka realna vrijednost polise (usklađena prema određenim austrijskim ekonomskim pokazateljima), ... normalno, usklađena je i konačna suma za isplatu
vozač

#311 Re: Grawe osiguranje

Post by vozač »

starii wrote:
najviše volim pametnjakoviće koji veze nemaju sa onim o čemu pišu, al je bitno da popljuju,
što nisi kupio tonu šećera po 1 KM i sad ga prodao po 1,5 (ne moraš po 2), bio bi dobar 500 KM ... ekonomista :-)
zonbirile

#312 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

vozač wrote:
starii wrote:
najviše volim pametnjakoviće koji veze nemaju sa onim o čemu pišu, al je bitno da popljuju,
što nisi kupio tonu šećera po 1 KM i sad ga prodao po 1,5 (ne moraš po 2), bio bi dobar 500 KM ... ekonomista :-)
-------------------------------------
imaju još bisera ti ekonomisti,a ne kažu da je bolji porodični auto bio 30 000KM,a sada je 20 000KM,bijela tehnika upola jeftinija i tako dalje.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#313 Re: Grawe osiguranje

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Ja imam tri Grawe Safe - Life polise i nisam se zeznuo... Jedna je sa osiguranjem od povreda i sve tri sa AUZ pokrićem u slučaju radne nesposobnosti. Na polisama su jasno navedene otkupne i kapitalizacione vrijednosti za svalu godinu štednje.
zonbirile

#314 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

najgori su oni što nemaju ni za poliCe,a ne polise,ali trtljaju o svemu.
Fabian

#315 Re: Grawe osiguranje

Post by Fabian »

vozač wrote:
Alcho.1980 wrote:Brat mi ima zivotno osiguranje kod Grawe osigiranja, pa mogu dati neke informacije.
Kada je potpisivao ugovor sve je bilo super. Potpisao ga je na 16 godina, i treba dati 32000 KM, a dobiti oko 45000 KM. Medjutim kada je prije par godina otisao da se malo detaljnije raspita, receno mu je da nece dobiti tu sumu vec negdje malo vise od 40000 KM i da je bio pogresno informisan.
Isto tako mu je receno da u slucaju ne dajo Boze smrti dobija samo sumu koju je trebao on uplatiti tj. 32000 KM i dobitak samo za onaj period do njegove smrti a nikako cijelokupnu sumu tj. uplata 32000 KM plus planiarana dobit u ovom slucaju oko 8000 KM. Tako da je najbolja varijanta uplatiti osiguranje i odmah preseliti na onaj svijet, jer jedino u toj varijanti mozes nesto profitirati, odnosno onaj kome ostaje tvoja polica osiguarnja poslije tvoje smrti.
Isto tako mu je receno, tj. savjetovao ga je prijatelj koji radi u Grawe osiguranju da je najbolja varijanta za odustajanje kada prodje 60-70% perioda, jer se tada izjednacavaju gubitak zbog ranijeg raskida Ugovora i trenutna dobit, tako da si na "pozitivnoj" nuli.

Na kraju, po meni je bolje godisnje osiguravati novac u banci jer ces vise dobiti a imas novac u svakom trenutku i ako prekines orocenje gubis kakamtu samo za tu godinu a nikako glavnicu. Ili kako neko vec rece osigurati se na duzi period na pravo malu sumu pa sta Bog da.

nisam mislio da se uključujem jer me, u principu, nerviraju priče ljudi koji nemaju ama baš nikave veze sa onim o čemu se priča
laprdate bez veze, bez argumenata, većina onih koji imaju polise su zadovoljni, kao uostalom i ja
ja imam polisu već 11 godina i još uvijek nisam dostigao nivo onoga što sam uplatio, ali vidim iz tablica da će se od početka 13. godine (osiguran sam na 24), godišnje meni vraćati više nego što uplaćujem (i to bez dobiti)

u prevodu, od 13. godine, ako npr. uplaćujem 500 eura godišnje, moja polisa će rasti za više od 500 eura, a na to još ide eventualna dobit, da li će to biti 1 euro, 20 eura, 50 eura ili više to se ne zna, ali ja očekujem da bude sigurno višestruka u odnosu na ono što mi nudi banka kad oročim sredstva, ko mi nađe banku da na 500 eura za godinu da više od 15 - 20 eura kamate na oročenu štednju nek mi je toplo preporuči ... dakle ovo nije program za zaradu preko noći nego program čije rezultate vidite kad sebi dokažete da ste ozbiljni i da znate šta hoćete u životu

imam napisano i koliko ću dobiti sigurno na kraju kad dočekam polisu, imam napismeno kolika mi je dobit do sada, sve se zna, a dobit o kojoj vi svi maštate kad krenete u posao sa osiguranjem je dobit koju će vam reći onaj ko vam prodaje polisu, u prevodu to je ono što vi želite da čujete

suština je da se ove polise sa prolaskom životnog vijeka sve više i više isplaćuju i da su sve isplatnije što ste mlađi, ja iskreno jedva čekam da mi dijete napuni 15 godina pa da napravim neku polisu na njegovo ime, meni to i nije tako isplativo obzirom da imam dosta godina u dupetu

evo i konkretna ponuda od mene, kome se ne sviđa njegova polisa, a da mu je više od pola roka za koji je osiguran isteklo, možemo porazgovarati o otkupu, s tim da se ja vodim kao ugovarač osiguranja

p.s. ne prodajem osiguranja, samo kontam neke stvari
EVO JA CU TI ODMAH PRODATI SVOJU POLICU....

Osiguran sam na 16 godina, 10 je proslo... Ako si zainteresovan javi se!
WVPiva

#316 Re: Grawe osiguranje

Post by WVPiva »

Ево да се и ја укључим у причу око полисе осигурања, јер се са том тематиком и бавим у животу.

За почетак, полисе осигурања не бих звао осигурањем живота, већ ОСИГУРАЊЕМ НОВЦА који се одваја одређен период у животу, уз одређене услове које осигуравајућа кућа прописује, као и одређена права која имају сви они који себи креирају полису.
ЖИВОТ се не може осигурати, као што се не може ни купити, јер нико од нас нема "потписан уговор са Богом". Баш због тога свачији живот је пун ризика, јер нико не зна шта ће се десити сутра, а камо ли за 20 - 30 година.
Оваква врста штедње НИЈЕ направљена за неку велику зараду, и људи којима је добит у глави, и које не занима штедња (а не занима их јер нису схватили неке друге ствари које их чекају у будућности) не требају да улазе у ово!
Било која врста прекида полисе осигурања, била она на почетку, или при крају трајања полисе, иде НА ШТЕТУ КОРИСНИКА! Наравно та штета је мнооого већа на почетку, него на крају. У прве три-четири године (у зависности од дужине трајања осигурања) прекида, поврат новца је 0 км. Након четврте постоји поврат уложеног новца, али и он је минималан. Што је дужи период прошао, тај износ се повећава, и тек негдје на 60% трајања, приликом намјерног прекида полисе, добиће се онолико колико се уложило. И ту се опет не исплати прекидати, јер је увијек боље узети укупно уговорену своту новца.
То су једноставно правила у осигурању новца у осигуравајућим кућама.

Зашто су та правила ригорознија, и зашто је добит мања него у банкама? Као што корисник има штету приликом личног прекида полисе, тако и осигуравајућа кућа сноси одређен ризик у цијелом трајању полисе осигурања: смрт болест, смрт несрећа, настанак тешке болести. У свим случајевима осигуравајућа кућа мора исплатити одштету корисницима, без обзира колико је година прошло у осигурању.
Тај ризик банке немају. Ако ви доживите мождани удар, постанете непокретни, ви у банци нећете добити ништа на основу тих ствари, већ ћете добити оно што сте уложили и орочили, док ћете у осигуравајућој кући добити (ако сте нпр. доживјели тешку болест) коначну суму коју сте планирали уложити до краја осигурања, уз одређену добит до тада остварену. Значи, овдје није акцент на ДОБИТИ , већ ОСИГУРАЊУ ОД ОДРЕЂЕНИХ РИЗИКА У ЖИВОТУ. Ако не дође до тих ризика (а сви наравно то желимо) , и у животу буде све у реду, добићете све оно што сте улагали, уз одређену добит КОЈА НИЈЕ ВЕЛИКА КАО У БАНКАМА!

У банке улажу људи који ИМАЈУ КАПИТАЛ, и на тај начин добијају неку камату. У осигуравајућу кућу се НЕ УЛАЖЕ КАПИТАЛ, већ вријеме.

Сви кажу "Ја немам новца да штедим!"
То је заблуда, свако има новца да штеди, само неко више неко мање. Проблем је што људи не желе да се одричу неких ствари у животу које нису битне у животу, а одузимају новце које ми не примјећујемо:
3-4 кафе дневно,
2 сока дневно,
2 кутије цигара,
неколико тикета у кладионици,
куповање у супермаркетима брдо хране од које ћемо сигурно бацити бар 5%,
облокавање викендом по 10 пива,
вожња аутомобила и кад вам није потребан да возите, јер то радите из навике, а то кошта
непотребно слање смс порука и звање мобилним,
куповање скупих мобилних апарата и друге техничке опреме (праћење тренда) који ће вам у суштини опет служити само за позив и слање поруке,
куповање новог аутомобила који вам у суштини није ништа бољи од прошлог
куповање одјеће која ће вам стајати у гардероби више него што ћете је носити (бацањ пара)
зимовање, љетовање...

Углавном много је примјера. Сад ће неко рећи, па нећу у животу само штедјети, треба и живјети живот. Наравно да треба, али смањите од ових трошкова бар 10%, па ћете видјети која је то сума, мјесечно, а која годишње, а која за 20 година.

Ево мој примјер. Имате 18-годишњака, који је одлучио почети штедјети до своје пензије (мада неће одлучити, јер је њему то научна фантастика, али зато могу родитељи умјесто њега, док он не сазрије).
Када би сваки 18-годишњак, сваки дан уштедио 2 марке, до пензије би он имао 2х30х12х48 =34560 км, без икакве добити, тј. чисте паре.

Питајте данас било којег пенѕионера : " дали би вољели да вам неко данас поклони 34560 км ". Одговор већ сви знамо.

Питајте данас просјечног младог човјека, накоји начин мислиш обезбједити своју трећу животну доб, тј пензију, свако ће вас блиједо погледати и рећи " Јеси ти блентав, каква пензијам јеси ти побудалио"

Ми још нисмо тај менталитет да гледамо унапријед, још нисмо менталитет да гледамо и уназад (колико смо потрошили, тј. бацили новаца у прошлој седмици, мјесец, години...). Сви гледамо само данашњост, свако је заокупљен својим проблемима, и због тога нас не занима ни једно ни друго.
Тек кад људи дођу у године, запитају се "ех гдје сам ја паре своје потрошио", али тад је касно.

Али зато кад свако од нас оде на љетовање и виде бабе и дједове из Њемачке, Аустрије, Француске како се одмарају на мору, и онда кажемо "ето шта ти је стандард и држава, када им пензионери љетују, док наши копају контејнере"
Али није то стандард, већ ти исти пензионери су од почетка свог радног вијека штедјели, и то је разлика!

И што се тиче превара. Неки агенти продаје због зараде и провизије су склони да прећуте неке ствари, а и да их преувеличавају. Нпр. ова прича о добити (у прошлом посту), па како је неко очекивао много већу добит, а у суштини и није нека.
Прво, трајање од 16 година за полису осигурања је јако мало трајање у којој би се могла остварити нека велиа добит. Добит права се остварује код полиса од 20-25-30 година, јер у свим тим годинама ви дајете у кориштење свој новац осигуравајућој кући, која 25-30 година улаже ваше паре у сигурне инвестиције, које због велике сигурности носе малу добит, нпр. инфрастуктуру и на основу тога послије добија добит. Лично никад никоме не бих направио полису мању од 20 година, јер то једноставно није за ту особу.

Полисе од 10, 15, година су за људе који не могу имати дужу полису, а то су старији људи. Они ће имати и мању осигурану суму, јер су много ризичнији од младих људи. Уговарати полису од 16 година за младу особу је **********, и халапљивост агента продаје за провизијом (иде на систем, дај шта даш, само потпиши), а не за рјешавањем проблема пензије и осигурање новца за тог младог клијента. Због те халапљивости као што рекох, преувеличавају се информације о добити, па каже да ће бити 50 %. НЕЋЕ! За тај период сигурно неће.
Добит у полиси није дефинисана уговором, и она се не зна тачно, а она зависи од пословања фирме за сваку годину посебно, и онда на крају, кад се сумирају све године трајања, просјек буде одређена добит. Добит Агент приликом описивања програма штедње може само рећи да се према искуству, као примјер. Једино што је у уговору загарантовано тачним бројем је висина осгиуране суме, а осигурана сума је новац који улажете све те године.
Инфлација не може "појести" паре кроз дуги низ година улагања, уколико ви у полиси назначите да се врши индексација. Индексацијом се новац на полиси веже за вриједност злата, јер се по злату све рачуна. Ако се одлучи на индексацију, онда годишње уплате НЕЋЕ бити исте висине, и зависиће од висине инфлације која се деси или не деси за сваку годину посебно (ако се уплаћује годишње). Па нпр. уговорили смо да уплаћујемо полису 1500 марака годишње, а следеће године нам дође уплатница гдје пише 1503 км. Али зато ће се све то одразити и на коначну осигурану суму и добит, па на крају истека полисе нећете добити 40.000 марака, већ нпр 45.000 марака, тј. вриједност новца ће вам остати иста.Уколико се не назначи индексација, онда ће инфлација "појести", новац, али ни ви нисте ништа више уплаћивали од уговорене суме на почетку.

Још има много да се прича о овоме, а закључак је: не вјерујте све агенту продаје шта вам прича. Узмите опште услове приликом склапања полисе и прочитајте, да знате која су ваша права и обавезе!
Milefromneigborhood

#317 Re: Grawe osiguranje

Post by Milefromneigborhood »

Interesantno,negativne komentare daju likovi koji su odustali od osiguranja poslje 3 godine i osjećaju se prevareno heheheh pa životno sa ugovara minimalno 20 godina koji vam je klinac!
nedzmun

#318 Re: Grawe osiguranje

Post by nedzmun »

Imam pitanje za ljude aktivno ukljucene u ovu pricu oko zivotnog osiguranja.
Interesuje me da li posotoji razlika oko uplate premija na mjesecnom nivou u odnosu na uplatu premije na godisnjem nivou. Ukoliko da, u cemu se ta razlika ogleda?
Konkretno, u pitanju je GRAWE ELITE 20 PLUS osiguranje.
drndalo

#319 Re: Zivotno osiguranje

Post by drndalo »

Na uplatu 1x godisnje ne placa se nikakva nadoplata. Na 2x godisnje se placa 2% doplate, na 4x se placa 4% godisnje doplate, na mjesecno mislim 6% doplate...
nedzmun

#320 Re: Zivotno osiguranje

Post by nedzmun »

Ok. Hvala.
Tako sam i vidjela na nekom od prospekata, nekad. Pa samo da provjerim da nema i nekih drugih razlika.
drndalo

#321 Re: Zivotno osiguranje

Post by drndalo »

Broj uplata se manifestuje samo na ovom doplatku... Nisam 100% siguran, ako imas i "kasko" (invalidnost kao posljedicu nesretnog slucaja), da li se ona placa zajedno sa glavnicom npr. na 4 rate, ili dodje kompletna sa prvom...
palamuda

#322 Re: Zivotno osiguranje

Post by palamuda »

Nije mi za cilj nikoga da blatim i da se pravim naknadni ekonomista. Od jedne police životnog sam odustao i dobro prošao, drugu još uplaćujem i ići ću do kraja ako bog da, ali mislim da taj sistem nije napravljen običnom čovjeku koji ima viška milju godišnje, sve mi to nešto previše korporacijski, smutljivo djeluje.
drndalo

#323 Re: Zivotno osiguranje

Post by drndalo »

Nego kome je napravljen, milijarderima ako im se sta desi, pa da im djeca naplate jos dodatnih 20.000 EUR ? :wink:

To sto kod nas svako svasta prica i obecava, a ljudi vjeruju, a drzava nema/nece da kaznjava pricanje gluposti i lazna obecanja, u svim strukama, je malo sira prica... Elem, tjeraj tu sto imas do kraja, pa da se iznenadis kad ti je isplate zbog dozivljenja, a ne zbog cega drugog, gluho bilo... Shvati to kao sklanjanje para od sebe... ;-)

Ako ti je godisnja rata postala prevelika, mozes je obicno smanjiti na min. 250-300 EUR godisnje... Kod vecine osiguranja...
nedzmun

#324 Re: Zivotno osiguranje

Post by nedzmun »

Iskreno, ja na zivotno osiguranje ne gledam kao na neku investiciju kroz koju bih trebala za x godina bitno poboljsati svoj materijalni status.
U ozbiljnim sam planovima za potpisivanje neke polise jer:

1. Trenutno sam mlada, zdrava, radno sposobna i u prilici privredjivati. Za godinu, pet ili deset, ko zna sta me ceka. Ili mozda vec sutra. U slucaju bilo kakvog ozbiljnijeg zadravstvenog problema, za koji se svako nada da nikad nece doci, eventualna isplata od osiguranja mi nece obezbijediti lagodan zivot za narednih 50 godina, ali mi moze pomoci da ne razmisljam kako i cime platiti lijekove, preglede ili obezbijediti jedan period u kojem necu morati brinuti za egzistenciju uprkos eventualnoj nemogucnosti da radim.
2. Danas, sutra u slucaju nesrece sa smrtnim ishodom, koju opet niko ne planira, ali ni ne zna kad je moguca, znam da necu za sobom ostaviti dugove (bar se nadam). Ili u krajnjoj liniji, ta suma, pa i ona minimalna pokriva bar troskove oko ukopa, koji na danasnjem vaktu i nisi bar zanemarivi... To je onaj materijalni minimum koristi.
3. Ako, daj Boze, dozivim ziva i zdrava istek polise osiguranja, dobit cu, minimalno ono sto sam ulozila. Na taj nacin sebe prisiljavam da stedim, stvaram sebi obavezu za koju bih u drugacijim okolnostima veoma lako mogla naci nacin da "ovaj put to ne ostavim sa strane, pa cu iduci put nadoknaditi, ali...". Ne stedim s ciljm da nekom enormnom kamatom uvecam kapital, ali ostavljam na neku hrpicu komadic po komadic. Sa miljom viska godisnje mogu nesto napraviti, ali sa npr. 10 milja viska odjednom, te mogucnosti se malo prosiruju. Postoji realna sansa inflacije, ali postoji i sansa da sutra odapnem... ne nadam se ni jednom i ni drgom.

Ta eventualna stednja kao rezultat polise osiguranja je tek treca na listi, i to ako je dozivim ziva i zdrava. Ali, prioritet mi je ono osiguranje, tj. one situacije "sta ako ne bude sve kako je planirano".
DaffyDuck

#325 Re: Zivotno osiguranje

Post by DaffyDuck »

Ja sam cula da neki nasi vrli politicari, uplacuju ogromne sume na polise osiguranja jer ako dodje do nekog procesa protiv njih to im se ne moze oduzeti. Kazu osiguranje je licno i ne podlijeze zapljenama i slicno.
E sad ima li istine...
Post Reply